Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
Sivun näyttöjä yhteensä
15. elokuuta 2009
Tulukset
Saduissa ja vaakunoissa esiintyvät tulukset täytyy selittää lapsille ja aikuisille. Kaaren tai kaksoissilmukan muotoon taivuteltu rauta, jota iskettiin kivellä. Kvartsi käy, mutta parasta on piikivi. Sitä ei kuitenkaan tavata Suomesta.
Silikonia on kuitenkin mm. hiekassa, kvartsissa ja tisseissä. Se on maapallon yleisin aine hapen jälkeen ja ehkä maailmankaikkeuden yleisin alkuaine.
Ostin hienostoliike Anttilasta hintaa 1,95 pienen rex-purkin muistitikkuja ja sytkärin kiviä varten. Käytän ahneesti eräästä Helsingin kaupasta löytyvää muovista, täytettävää sytytintä, jossa on piipun stoppari mukana. Tuotemerkki on Bentley. Siihen lisäillään kiviä.
Lisäksi käytän modernin teollisuuden upeimpiin kuuluvaa tuotetta, Bic-merkkistä kertakäyttösytytintä. Tuotenimen takana on ranskalainen Bich, joka loi suuruutensa unkarilaissyntyisen herra Biron keksimällä kuulakärkikynällä.
Pietsosähköllä eli käytännössä pelkällä puristuksella kipinän antama koje on myös hyvä, mutta hiukan epäluotettava; kovin usein se myös vuotaa.
Sytyttimien uranuurtaja oli tietysti Zippo (1933), mutta en ole koskaan saanut oikein makua näihin dieseleihin, vaikka muistan, miten tupakkamiehet (savukkeiden polttajat, joihin en lukeudu) alkoivat ahkeroida bensiinin ja kivien kanssa 1950-luvulla. Ylikuuma hehkuva sytytin, joka on tunnoton tuulelle, on myrkkyä piipulle, koska se kärventää myös puuta.
Tulitikkuja en oikein uskalla käyttää. Kun olin lapsi, luin selkäpiitä karmivia tarinoita niistä (katso aiheesta mm. H. Hoffmann, ”Jörö-Jukka”). Nykyiset tikut tuntuvat katkeavat kovin helposti. Katkennut mutta palava tulitikku villakankaisilla housuilla tai fleece-takilla ei ole houkutteleva ajatus.
Bic sisältää koko kulttuurimme tai siis kaksi kulttuuria. Mannerjään reunalla kuikkien kavereina meloneet esi-isämme kantoivat mukanaan tulentekovälineitä – taitavalle riittää myös kaksi oikeanlaista kiveä. Monen viisaan kirjoittajan mielestä tulen talteenotto oli keksinnöistä ensimmäinen ja suurin. Tätä väittää uudemmassa kirjassaan Peter Watson, jonka ”The Modern Mind” on ainoa tuntemani onnistunut 20. vuosisadan aatehistoria, sillä siinä on osattu seurata etevästi luonnontieteen ja taiteiden kehitystä ja vuorovaikutusta.
Olen itse ajatellut jäädä eläkkeelle ja kirjoittaa pikku kirjan, jonka nimeksi panisin ”Uuden ajan kulttuurihistoria I-III”. Siinä käsiteltäisiin laajasti hillopurkkeja ja sytkäreitä, sillä olen hyvin huvittunut siitä, että kioskilla ja kaikissa kaupoissa myytävä vaatimaton sytkäri on täsmällisesti sama laite kuin sodankäyntiä mullistanut piilukko, ja riittävän samanlainen kuin tulukset.
Samalla tavalla, luulen, kannamme muutenkin esihistoriaa mukanamme.
No. Jared Diamond sanoi sen kauniimmin (”Tykit, taudit, teräs”).
Mutta joka ei harrasta historiaa, hänet on tuomittu elämään nykyhetkeä, ja kun nykyhetki ei todistettavasti ole juurikaan ymmärrettävissä, niin…
Historiasta löytyisi jopa Risto Ryti, viimeinen merkittävä poliitikko, joka ajoi kokonaisuuden etua ajatuksin, sanoin ja teoin silloinkin, kun se oli hänen oman etunsa tai hänen edustamansa ryhmän etujen vastaista.
Välillä tuntuu siltä, etteivät kipinän karkaamaan päästäneet poliitikkomme ole kuulleet asiasta. Sellaiset asiat kuin ”edunvalvonta” tai ”eturyhmän tarkoitusperät” eivät ole arvokkaita päämääriä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Syttäreiden laatu on huononemaan.
VastaaPoistaNoin 15 vuotta sitten oli hässäkkää BIG-sytkien kanssa, jolloin selvisi firman (vakuutusyhtiö?) maksaneen kuolemantapaukset hiljaisiksi, joita syttärit aiheuttivat yli 100 vuosittain. Tämä tuolloin Der Spiegelin mukaan.
Kannattaa siis olla tarkkana huonolaatuisten sytkien kanssa.
Poliitikkoja voidaan syyttää, mutta eivätkö virkamiehet ole poliitikkojen taustalla neuvoineen. Koskapa joku virkamies olisi ollut "kansankäräjillä"? Kuka heitä suojelee? Vastaus lienee, että lakimiehet piirissään suojelevat.
Luettuani Joutavanpäiväisyyttä (11.12.2008) ja vilkuiltuani muitakin tekstejä siellä, mutta ennen kaikkea saatuani tämän blogin osoitteen erään toisen blogin keskusteluosiosta, jonka perusteella tulin tänne kokeeksi käymään, on minun kai ilmoitettava, että tämä kaikki miellyttää minua asiallisuudellaan, "keveydellään" ja selkeydellään, joten ilmoittaudun täten näkymättömäksi lukijaksi. Yksi syy, joka siihen johti, on vielä erikseen mainittava: Risto Ryti. Hänen nimensä mainitaan tässä blogissa. Se on se viimeisin niitti. Sillä Suomen lähihistoriaan liittyvistä henkilöistä hän on lemmikkini. Olen aina ihaillut häntä. Hän on mielestäni todellinen ihminen sankaruutensa ohessa. Hänestä ei paljon puhuta, vaikka hän kelpaisi esimerkiksi jokaiselle suomalaiselle.
VastaaPoistaYstävällisestä toivotuksesta ("Please, feel free to comment") huolimatta yritän pysytellä äänettömänä, ja siten näkymättömänä, sillä tunnen itseäni sen verran, että hyvin harvoin olen voinut lyödä itseäni ollapäälle ja sanoa: hyvin sanottu, my fellow! Sen sijaan kuuntelemalla toisia olen huomannut oppineeni yhtä jos toistakin. Tämän blogin pitäjä voi siis asennoitua siihen että suht koht pysyvä varjo seuraa jokaista hänen sanaansa. Toivottavasti se ei häiritse. :)
(tuo hymiö ei ole turha, se on laumamerkkini, en tule toimeen ilman sitä)
Ad Avatar: - Tervetuloa Hermannin nuorisoseuraan!
VastaaPoistaTämä on siitä erikoinen blogi, että lähes kaikki kommentoivat nimimerkillä, ja minua se miellyttää kovin.
Terve mieheen, Kemppinen!
VastaaPoistaRiihimäkeläinen Sako teki kenties ainoana Suomessa sytkäreitä ainakin 50-luvulla. Sakon hylsykoneet sopivat myös litteän profiilin vetoon ja niillä tehtiin runkoholkki ja sen päähän painettava suljin. Tärkeää oli käyttää puhdistettua bensaa vanun kostutukseen, koska tavallinen bensa haisi pahalta.
Tekstiä lukiessa tuli mieleen sana "rauhanpiippu", joka ei merkinne tätä nykyaikaista rauhaanpakottamista (niskasta).
Saunan lämpiämään panee Kunnaksen Ilkka
Nipotusta, mutta silikoni on yleisnimi tietynlaisille piin yhdsteille, siloksaaneille. Piitä sitten esiintyy useissa mineraaleissa, kuten kvartsissa. Silikonia on siis tisseissä, muttei kvartsissa tai hiekassa.
VastaaPoistaKun Kemppinen puhuu silikonista alkuaineena, lienee selvä että hän oikeastaan tarkoitti piitä, tieteen suurkielillähän sanasto on tässä päällekkäistä. Pii on tiettävästi maankuoren toiseksi yleisin alkuaine hapen jälkee
VastaaPoistan, joita kumpaakaan tosin ei esiinny siinä sellaisinaan vaan yhdisteinä.
Netistä löytyy Wikipediasta alkaen taulukkoja maailmankaikkeuden alkuainefrekvensseistä, pii on jossain 8:n paikkeilla, yleisimpiin (vety, helium) nähden sen määräksi on arvioitu promilleluokkaa.
Englanniksi eroa on yhden merkittävän e:n verran.
VastaaPoistaKipinästä puheen ollen : Kiinalaiset keksivät ruudin ,mutta käyttivät sitä vain ilotulitteisiin. Niin yksinkertaisia olivat muinaiset kiinalaiset.
VastaaPoistaKemppinen, onko lukion kemia noin unohtunut? Yleisin alkuaine on vety, toiseksi yleisin helium. Raskaita alkuaineita syntyy vain tähdissä ja leviää maailmankaikkeuteen supernovissa. Tarkista hyvä mies tuollaiset faktat, jos et tiedä, niin muutkin tekevät, ei vie kuin minuutin korkeintaan.
VastaaPoista