Sivun näyttöjä yhteensä

27. marraskuuta 2020

Kruunu





Siitä hinkkaa, onko amerikkalainen televisiosarja Englannin hovista totta. ”That’s the rub”, sanotaan sointuvasti. Mielipiteet kuuluvat olevan tasan. Ei pidä paikkaansa. Totta joka sana.

 

Sekaannun asiaan sanomalla, että historiallinen henkilö on aina kuvitelma ja historiallinen tapahtuma on aina näytelmä. Käsitykseni kenestä tahansa - myös  lähimmistä ihmisistä, jotka olen tuntenut aina - on kuvitelmani. Se minkä näen peilistä, en ole minä. En näet tunne itseäni enkä ymmärrä edes asenteitani. Jos jokin mielipiteeni tuntuu nasevalta, olen varastanut sen jostain ja ottanut nimiini.

 

Siivoustöiden yhteydessä nousi esiin myös käyntikortteja. Hämmästyin hiukan, koska muistelen hävittäneeni kerran  Rolodeksin eli käsin kieputettavan laitteen, johon pannaan juuri käyntikortteja. Tuhon aiheutti digitalisaatio. Tallettamani kortit nostivat mieleen niin monta tarinaa 35 ja 15 vuoden takaa. Aika moni on tässä välissä vaihtanut kortin kiveen, siis hautakiveen.

 

Tein ennen jonkin verran vähemmän lyöntivirheitä kuin nyt ja olin harjautunut etenkin tuomioistuimissa unohtamaan sisällöt ja lukemaan sanojen sijasta vain kirjaimia. Usean harjan ylpeänä omistajana haluan edelleen harjautua enkä esimerkiksi harjaantua. Silti työskentely tietokoneella opetti nopeasti jäljentämään erilaiset osoitteet ja numerosarjat koneella. Leikkaa. Liimaa. Miten monta sydänsurua silläkin vältti!

 

Ajattelun ja kielen toimintaa ei todellisuudessa tunneta. Jopa havaitseminen osoittautui ainakin kovin erilaiseksi kuin oli hiljan todistettu, kun päästiin kuvantamaan aivojen toimintaa entistä paremmin (esim. fMRI). Aivolohkojen tunnettujen paikkojen sijasta muutoksia näkyykin eri puolilla aivoja, kun näytetään kohteelle ensin kissan kuvaa ja sitten koiran. Onko kirjoitettu kieli kuva ajatuksista tai todellisuudesta, sitä emme tiedä. Ilmeisesti ei. Kieli elää myös omaa elämäänsä, ja N. Chomsky oli väärässä. Englannin kuningatarta ei ole olemassa, mutta miljoonien ihmisten mielikuvat hänestä ovat suurin osin samanmuotoisia. Maradona ei ole kuollut, vaikka hänet juuri haudattiin.Hän on entistä todellisempi miljoonille (sadoille miljoonille).

 

Luin eilen epäilyttävältä verkkosivustolta (Quora) vastauksen kysymykseen, että Suomessa on nyt harvinaisen huono hallitus. Pääministeri ei osaa mitään ja pari muuta nimeltä mainittua ministeriä sitäkin vähemmän. Olen tainnut itsekin esittää mielipiteen (mu-tu), joka poikkeaa tuosta. Asian selvittäminen ei liene mahdollista. Pointti tässä asiassa ”kruunu”, vieraalla kielellä ”korona”, ettei tuollaista asiaa voida koskaan todistella vakuuttavasti. Historia tieteenä pyrkiikin vain uskottavuuteen. Jotkut fyysikot väittivät ennen, ettei historia siten ole tiede. Niin väittämällä he osoittivat, etteivät he tunne kunnolla omaa alaansa, fysiikkaa. Tietääkseni silläkään alalla ei ole löydetty lopullisia totuuksia. Eikä etsitä. Emmekä voi olla koskaan armoja siitä, mikä on signaali ja mikä kohinaa.

 

38 kommenttia:

  1. Nyt on Kemppinen asian ytimessä.

    Suuressa osassa tämänkin palstan kommenttikiistelystä tyypit julistavat toisilleen totuuksia, tajuamatta, että se mikä on minulle vääjäämätöntä totta ei ole sille toiselle.

    Ihan fiksuilta ihmisiltä suurin osa tänne kommentoijista vaikuttaa, vaikka ovatkin tulenpalavasti eri mieltä. Samaa kieltä puhutaan ja ymmärretään kuitenkin. Eihän sitä muuten osaisi itselleen vääristä mielipiteistä sydämistyäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totuuksilla ja totuuksilla on eroa. Totuus on esim. se, että Neuvostoliitto hyökkäsi talvisodassa. Mutta miksi se sen teki, siitä esitetään yhä meilläkin erilaisia totuuksia.

      Tai no... ei se taida enää nyky-Venäjällä olla totuus. Vaikka totuushan se on sekin, että toinen valehtelee.

      Poista
    2. "vaikka totuushan se on sekin, että toinen valehtelee"

      Ihmiset valehtelevat itselleenkin, eivätkä silloin edes tajua valehtelevansa. Siinä se pointti on.

      Et voi arvioida oman totuutesi pohjalta, valehteleeko toinen jolla on toinen totuus. Tämän opin valitettavasti jo lapsena, kun vanhemmillani oli keskenään erilaiset, ja yhtä ehdottomat totuudet. Silti rakastin heitä molempia.

      Poista
  2. Suomessa ei tehdä eroa käyntikortin ja yhteystietokortin välillä. Käyntikortti, visiting card, on kortti jossa on henkilön nimi ja mahdollisesti titteli. Niitä jätettiin käydessä palvelijalle jos isäntäväki ei ollut kotona. Se jossa on lisäksi osoitteita, puhelimia ja sähköposteja on muualla "Business card", ja niille se Rolodex on tarkoitettu.
    Wikipediassa oli kuva Goethen käyntikortista. Se on hieno, siinä on pelkkä nimi. Isälläni oli samanlaisia, en tiedä tosin hänen käyttäneen niitä mihinkään.
    AW

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä on vanha vitsi.

      No Name
      no job

      no phone
      no address just tired

      Poista
    2. Ehkä voisi tarkemmin ottaen todeta, että se kulttuuri, johon käyntikortit liittyivät, on hävinnyt.

      Käyntikortit nimittäin kehitettiin korvaamaan hyvin raskaaksi muodostunutta kohteliaisuuskäyntitapaa. Esimerkiksi uuden vuoden jälkeen kuului 1800-luvun alussa hyviin tapoihin käydä tapaamassa tuttaviaan viikon sisällä. Samoin piti käydä vierailulla nimipäivän yms. johdosta. Jos oli ollut päivällisillä, piti käydä vielä jälkikäteen kiittämässä. (Armeijassa edelleen käytössä oleva tapa, jonka mukaan sotilas ilmoittautuu esimiehilleen kunniamerkin tai rangaistuksen johdosta, on jäänne tästä tavasta.)

      Käyntikortin lähettämisellä korvattiin tämä tapa. 1900-luvun käytösoppaat tekevät selväksi, että palvelijat tulee kouluttaa kertomaan kutusmattomalle vieraalle, ettei isäntä ole kotona, jolloin vieras jättää korttinsa. Tai sitten vieras vain lähettää korttinsa postissa, mikä on jo selvä rappeumailmiö.

      1960-luvulle tultaessa kyse oli jo puhtaasti teoreettisesta tavasta, joka oli hävinnyt diplomaattipiirien ulkopuolelta. Kun käyntikorttien vaihto tuli liikepiireissä uudelleen tavaksi, ei näitä vanhanaikaisia kortteja ollut enää kellään, joten sana sai uuden käyttötarkoituksen.

      Se Goethen kortti on muuten juuri tavanmukainen: periaatteessa korttiin tuli laittaa arvonimi. Pelkän nimen käyttö sopi niille, joilla ei ollut oppiarvoa tai arvonimeä tai jotka pitivät itseään riittävän tunnettuina, ettei heidän tarvinnut sellaista ilmoittaa. Goethe kuului tähän ihmisryhmään: todellinen salaneuvos, Weimarin aiempi pääministeri, lukuisten ritarikuntien ritari ja Saksan suurin runoilija. Sellaisen ihmisen ei pidä enää painattaa arvonimiä korttiinsa. Se sopii meille vähäisemmille, joiden asema ei ole yhtä itsestäänselvä. Ammattinimikehän on työkalu. Sillä kerron keskustelukumppanille, miten paljon työnantajani haluaa hänen kiinnittävän huomiota sanoihini.

      Poista
  3. Blogin asettelu on ainakin minun androidissani muuttunut siten, että teksti ei mahdu sivulle vaan menee oikean reunan siniselle pallille ja on vaikeaa lukea.

    VastaaPoista
  4. Tässä ehkä huomaa eron luonnontieteilijän ja humanistin välillä. Sinä tunnustauduit juuri nominalistiksi kuvauksillasi Englannin kuningattaresta ja Maradonasta.

    Matemaattista fysiikkaa harrastavan ihmisenä minun on vaikea olla olematta realisti skolastisen filosofian mielessä: ideoilla eli abstrakteilla käsitteillä on puhujasta riippumaton olemassaolo. Tämä on intuitio, johon päätyy aika luonnostaan matematiikkaa opiskellessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tim Maudlinin molemmat niteet, Philosophy of Physics, sisältävät etevät yhteenvedot. Myös "platonilainen" kysymys "vain numerot ovat todellisia" / "numerot eivät ole todellisia" saa käsittelyä.

      Kunnon G. Cantor joutui välillä hullujenhuoneeseen juuri näitä kehitellessään, mutta tätä nykyä transendentaalilukuja käyttää naapurin kissakin, eikä kompleksiluku estä ketään derivoimasta.

      Toisin sanoen myös fysiikasssa käytetään kylmän rauhallisesti lukuja, joita ei ole olemassa, laskijan omankaan määritelmän mukaan.

      Poista
    2. Juu, ei siitä kuvan laskutikusta löydy kompleksilukuja sen paremmin kuin differentiaalioperaattoreitakaan. Mutta kyllä kompleksiluvut ja piiritekniikan kompleksimuuttuja ovat yhtä todellisia kuin mikä tahansa asia. Nehän ovat olemassa ilmiöiden matemaattisen käsittelyn helpottamiseksi. Vaihtoehtoisia käsittelytapojakin olisi, mutta käytännössä hankalampia.

      Poista
  5. Muutamana viime päivänä blogissa on ollut pieni tekninen ongelma kännykällä luettaessa: teksti menee oikealta yli ruudun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos -
      ongelma on tiedossa ja työn alla. Vikurointivuorossa on Word, joten olen kirjoittanut pari tekstiä Macin Pagesilla, joka ei sekään osaa käyttäytyä.

      Poista
    2. Puolestani en pysty enää lähettämään googlen Chromella kommenttejani, mikään ei mene näköjään perille. Menetyshän ei ole kovin suuri.

      Poista
  6. Nyt kun koronan torjuntatoimenpiteet on delegoitu alueille ja niitä toteutetaan ilman valmiuslakeja, tapahtuu helposti niin että alueet eivät uskalla toimia itsenäisesti oman alueensa tilanteen mukaisesti, koska ne on totutettu siihen että Marin tulee avustajineen televisioon kertomaan mitä niiden pitäisi tehdä.

    Esimerkiksi ison kaupungin johtaja, kokenut entinen sisäministeriön kansliapäällikkö valitteli, että Marin ei neuvo riittävästi! On aikoihin eletty. Kostautuuko alueiden johtamisessa se, että jäsenkirja on painanut enemmän kuin osaaminen johtajien valinnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Nyt kun koronan torjuntatoimenpiteet on delegoitu alueille ..."

      Tässä pelataan vanhaa tuutua peliä, jonka nimi on Musta Pekka.

      Yhdet haluavat ottaa kunnian, jos menee hyvin, mutta varmistavat samalla, että syy ei ole heidän, jos menee huonosti.

      Taudin torjunta on hallituksen voitto ja ikävät käytännön torjuntatoimet ja niiden ongelmat ovat alueiden vika.

      Vapaavuori on kommentoinut tätä melko vapautuneesti.

      Poista
  7. Ihminen ei tiedosta ulkomaailmaa suoraan . Vaan vain aistimuksistaan muodostamansa "kuvan"ulkomaailmasta. Selvästi tämä tulee ilmi seksuaalisuudessa. Kumppanit ja kaikenlaiset seksirobotit ovat viimekädessä tarpeettomia , seksuaalinen kiihottuminen ja laukeaminen ovat vain ihmisen sisäisiä prosesseja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Platon kuvasi tätä vertauksellaan, jonka mukaan emme näe todellisuutta, ainoastaan sen varjoja luolamme seinässä.

      Poista
  8. Olemassaolo jaksaa viehättää. Harmittaa vain kun emme tiedä mitä se on.

    Heideggerin lanseeraamaa täälläoloa ei pidetä suotavana hänen natsisminsa takia. Voinemme kuitenkin hyväksyä hänen poissaolonsa. Jokainen voi miettiä tykönään täällä- ja poissaoloa, ja milloin ne ovat mahdollisia. Ja keille.

    Chomsky ja fyysikot ravistavat arkisia käsityksiämme esim. koiran ilmaantumisesta kieleemme. Edellisen mielestä sellainen on valmiina päässämme häntäänsä heiluttaen ja jälkimmäiset kertovat sellaisen olevan vain karkeistus jonkin todellisemman olemassaolosta.

    Koska podin koirapelkoa vuosikymmeniä erään niistä purtua minua lapsena, kun olin sen ruokakupilla, on Chomsky mielestäni väärässä. Fyysikoita taas käy sääliksi, koska Cern kaikkine mittareineen on vain karkeistus jonkin todellisemman olemassaolosta. Todellinen substanssi pakenee fyysikoita Sveitsissä samalla tavalla kuin kotikennelissä.

    Tieteilijät eivät siis ole meitä muita lähempänä "sitä itteään". Minulla on kanttia väittää näin.

    VastaaPoista
  9. "There's the rub" tulee Shakespearelta:

    To die, to sleep,
    To sleep, perchance to Dream; aye, there's the rub,
    For in that sleep of death, what dreams may come,
    When we have shuffled off this mortal coil,
    Must give us pause.

    (Hamlet)

    VastaaPoista
  10. Kärsi, kärsi niin kirkkaamman kruunun saat.

    Uutisissa lautakasa Matti Vanhanen puhui pötyä EU:sta saatavista tukirahoista. Ei Suomi saa todellisuudessa EU:sta yhtään mitään vaan Suomi joutuukin kustantamaan itse oman elvytyksensä, minkä vuoksi Suomen hallituksen veropolitiikka ohjautuu pikemminkin kiristämisen puolelle.

    Kun taas Italia näyttää saavan eri kanavista yhteensä yli 1400 milajrdia tukia. Lukema vastaa osapuilleen Italian bruttokansantuotetta. Italian hallitus nostaa ensimmäisenä esille veroleikkaukset.

    Mikäli Suomi saisi eurojärjestelmältä yhtä avokätistä tukea, nousisi Suomen saama tuki yli 200 miljardiin euroon. Kyllä meitä kansalaisia nyt vedätetään ja vedättäjänä maamme oma hallitus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toipila, älä nipota pikkuasioista. Älä pilaa elvyttävää iloa joutavilla numeroilla.

      1400 miljardin lahja Italialle ei ole mitään. Jokin BKT:n suuruusluokkaa oleva potti ei olisi Suomelle mitään, koska "Suomio on vauras maa".

      Arhinmäki, Harakka ja Urpilainen kiteyttävät olennaisen tässä:

      https://www.youtube.com/watch?v=fYE4T3XX1Bw

      Poista
    2. Anteeksi, tuli asiaton linkki edelliseen. Tarkoitin tätä:

      https://www.youtube.com/watch?v=gLPFNoQDnvg

      Poista
    3. Matias K. Toipila keskustelee itsensä kanssa ja puhuu ihan todella täyttä potaskaa. Numerot täysin hatusta.
      Koko EU:n kuuden vuoden budjetti on n. 1800 miljardia.
      Koronapaketti on edelleenkin se 750 miljardia. Italia saa siitä jotain 80 miljardia, eli sinulla on 20-kertainen virhe. Normaalivuosina Italia on suurempi EU:n nettomaksaja kuin Suomi. Italian bruttokansantuote on muuten lähes kaksi kertaa suurempi kuin väität.

      Poista
    4. Esittämäni luvut ovat suoraan VTT Pekka Korpisen (SDP) haastattelusta 25.11.2020 YLEllä:

      https://areena.yle.fi/audio/1-1517763

      Poista
    5. Kiitän Nimetöntä lukuihin liittyvistä kommenteista.

      Otin Toipilan luvut annettuina enkä tullut tarkistaneeksi (tämä oli tietysti virhe).

      Topila voisi kuitenkin itse kommentoida oma logiikkaansa.

      Hän sanoo mm. "... Italia näyttää saavan eri kanavista yhteensä yli 1400 miljardia tukia."

      - siis eri kanavista kaikkiaan - ei yksinomaan "elpymisvälineestä"
      - kun huomioidaan EU:n (ja EKP:n) Italiaan pumppaama raha kaikkiaan, ollaan varmaankin juuri tuolla hehtaarilla?

      Italian BKT nyt joka tapauksessa on juuri sitä luokkaa, mitä Toipila esittää, joten ainakin siinä hän on oikeassa (1666 miljardia, https://fi.wikipedia.org/wiki/Italia )

      Mutta joka tapauksessa kyseessä on täysin edesvastuuton rahan holvaus niille, jotka eivät ole asioitaan viitsineet ja halunneet hoitaa. Tässä toimii se kuulusia EU:n moraalinen hasadri: mitä huonommin asiasi hoidat, sitä enemmän saat rahaa muuilta.

      Ja täysin varmaa on, että vastoin tyttituppuraisten hymyssä suin esittämiä vakuutteluja, nämä "välineet" - EU:n yhteiset velat ja loputon tulonsiirto pohjoisesta etelään eivät jää ainutkertaisiksi, vaan ne ovat tästä lähtien uusi normaali.

      Yhteinen velka sitoo meidät irtipääsemättömästi tulonsiirtounioniin, jossa tyhmällä on vain maksajan ja hyväksikäytetyn vaatimaton avustava rooli.

      "Kärsi, kärsi niin kirkkaamman kruunun saat."

      Poista
    6. "Kärsi, kärsi niin kirkkaamman kruunun saat."

      Pahoittelen spammausta, mutta pakko lisätä taustaksi vielä se, että ymmärtääkseni Italia on nyt saamansa lahja- ja avustusrahan turvin *laskemassa* jo ennestään alhaista ja huonosti hoidettua verotustaan (pimeä talous Italiassa on huomattavan suurta eikä mafia veroja pahemmin maksele).

      Suomessa en ole huomannut, että hallitus ajaisi veronalennuksia juuri nyt. Pikemminkin päinvastaista on ollut lievästi ilmassa. :)

      Yhteistalouksissa tyhmän osa on raskas.

      Poista
    7. Tässä on muuten erittäin epäreilu tilanne olemassa, kun jotkut kommnentoijat virheellisesti väittävät, että Matias K. ja Toipila olisivat sama henkilö.

      Ei ole.

      Jos - siis iso JOS - minä Toipila kirjoittaisin jotain aivan sopimatonta, niin siitä syytettäisiin ja leimattaisiin väärämielisesti Matias K. -nimimerkkiä. Älkääpä syyllistykö vääryyteen vihan kiihkoissanne Te ikuisen jakauksen havittelijat.

      Poista
    8. Tuosta lisää kovaa faktaa, jos nyt ketä nämä paketit ja tulonsiirtopumput kiinnostavat oikeasti:

      https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tmalinen/suomalaisen-demokratian-kuolema/

      Kysymys on aika suurista ja kovasti perustuslaillista asioista.

      Poista
    9. On pakko sen verran trollata, että Korpisen haastattelu kannattaa kuunnella.

      Murheellista sisältöä Italiasta "oikeusvaltiona".

      Koko järjestelmä kaatuu kehityksen pysähtymiseen. Se että muutama tärkeä taho saa tahtonsa läpi ja sen jälkeen kehitys voitaisiin pysäyttää on kuolleena syntynyt ajatus.

      Demokratia sekä sen pikkuserkku hegeliläinen vahva valtio kansalaisineen eivät kestä tätä kriisiä johon ollaan menty ja menossa.



      Poista
    10. Yleensä käy niin että kun kysyy Toipilalta niin Matias vastaa. Kunnes toisin todistetaan.

      Poista
    11. Miksi, Matias K. Toipila sitten häpeät mielipiteitäsi niin paljon että kirjoittat nimimerkillä eli nimettömänä?
      Itse tiedän että joukkooonne kuuluu myös terroristeja. Pelkään heitä. Siksi kirjoitan anonyyminä. Meidän joukkoomme ei kuulu.

      Poista
  11. Onko tekstifontissa tai formaatissa tehty joku muutos, android puhelimessa pitkän tekstirivin kaikki sanat eivät mahdu mukaan, oikeasta reunasta jää sanoja puuttumaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös kommentoinnin muotoilu on kummallinen ja ikoninappulan kohdalla on puuttuvan kuvan merkki. Veikkaan että fontti ja ikoneita on hukassa.

      Poista
  12. BBC:n artikkeleista Suomen hallituksesta ja erityisesti sen pääministeristä voisi taas todeta, ettei ole helppoa olla profeetta omassa maassaan.

    VastaaPoista
  13. Kemppi lienee onnistunut formaatin korjauksessa, koska mulla kaikki näkyy nyt hyvin. Kävijämittari on ainut mitä entisestä kaipaan. Oli niin tyydyttävää kuulua lukuisaan joukkoon, jota tiesi itsekin päivittäin kasvattavansa, heh! Voisiko sen saada, päivitettynä takaisin, Kemppi?

    VastaaPoista
  14. Päivän kuva ei tässä nyt suurennu. Onko siinä laskutikku ? Kemppinen voisi ehkä kertoa laskutikuista lisää. Itsellä on teknikko-ukin( elossa 1910-1964)noin 10 tuuman (länsi-saksalainen,ehkä ?) tikku. Lyhyempi venäläinen joutui meille lasten leikkikaluiksi ja ehkä ei löydy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen sitä ikäluokkaa ja teknisen koulutuksen saanut, että opin käyttämään laskutikkua. Todella kätevä vekotin.

      Laskimeen verrattuna siinä on se etu, että täytyy olla koko ajan kärryillä siitä, mitä on laskemassa. Ei tule tyhmiä virheitä.

      Poista
  15. "Laskimeen verrattuna siinä on se etu, että täytyy olla koko ajan kärryillä siitä, mitä on laskemassa. Ei tule tyhmiä virheitä."

    Niin totta. Hieno peli.

    Ensimmäinen tikkuni on edelleen tallessa. Nestler ns. Darmsadt-asteikkologiikalla.

    VastaaPoista