Piru saa aina omansa.
Toisten mielestä maailmassa on yhteensä noin kahdeksan kertomusta. He ovat kansanrunouden tutkijoita. Toisten mielestä kertomuksia on vain kaksi, Don Juan (Giovanni) ja Faust.
Toinen osapuoli on Piru. Toinen on mies. Tarjolla on ääretön nautinto tai kaikki tieto. Hinta on naurettavan halpa – vain sielu. Kärsijänä on nainen, tai naisia.
Muistiinmerkitsijät eivät aina jaksa huomata, että tieteen tai filosofian historia vinksahtaa helposti vikaan. Ollille ja muille henkilöille, jotka lukevat niitä kirjoja, on syytä tähdentää, että Platon on kaunokirjallisuutta, kun taas Aristoteles on tiedettä.
Jos haluaa molemmat, on sitten siirryttävä latinaan ja otettava Lucretius. ”De rerum natura” näyttäisi sisältävän runomuodossa muun muassa atomit ja kehitysopin. Useampikin aikamme fyysikko on ollut innostunut juuri siitä.
Platonin ”Pidoissa” yksi puhujista, Aristofanes, ei kykene käyttämään vuorollaan maailmanhistoriallista puheenvuoroaan nikotuskohtauksen vuoksi, ja Sokrates itse myöhästyy jäätyään tapansa mukaan toljottamaan kadulle. Hänellä oli se tapa, milloin hurmaava ajatus puhutteli häntä. Koko seurue oli jokseenkin vetämättömissä, koska edellisenä iltana oli ryypätty rajusti. Asiayhteydestä käy ilmi, ettei hyveen käsitteen analyysia tarvittu. Ruoka ja juoma eivät vain tahtoneet pudota, kun oli niitä pohjia.
Vahinko että draamallinen teksti eli kehittelevä vuoropuhelu on niin vaikeaa kirjoittaa. Itse filosofia on taantunut pelottavasti, kun kirjoja kirjoittaan ajatusten ympärille. Tietenkin ajatusten tulisi kiertää sanoja. Onhan runokin parhaimmillaan vektoriavaruus. Professorit ja muut tyhmät ajattelevat, että runo on kuin mobile tai himmeli, turhanaikainen käsityötaidon näyte, joka korkeintaan pyörähtelee paikallaan hienoisessa ilmavirrassa.
Kun isot tytöt pyörittivät pyykkinarua mummolta salaa ja hyppäsivät lukien lorua, minä silloin lyhytjalkaisena katsojana ajattelin, että minusta sitten tulee köyhä varas.
Tänään näyttään kuvia ihmisistä, jotka ovat rikkaita. Mutta ovatko he myös rakkaita? Nähdäkseni listoilla ei ole yhtään pappia eikä lukkaria liioin. Kaksi talonpoikaa on, ja rikkaan talon.
Minulta kysytään, miksi niin yksityistä asiaa kuin verotettavia tuloja revitellään julkisuudessa.
Yhdyn sanomalehden pääkirjoittajan moitteeseen. Esimerkiksi kunnallisveron vuoksi – se on jakovero – ihmisellä on peruste saada tietoonsa, mitä toinen tienaa ja maksaako veroa. Edesmennyt sosialismi uskotteli, että olisi olemassa niin sanottuja kapitalisteja. Havaitsematta oli jäänyt, että pääomavirrat kulkevat kuolemattomien ja siis olemassa olemattomien yhtiöiden kautta, ja niitä käyttelevät eri henkilöt eri aikoina.
Thomas Pikettyn uudemman tiiliskiven kantavaksi ehdotelmaksi näyttäisi paljastuvan etta kaiken varallisuuden pitäisi olla henkilökohtaista ja kuolla omistajansa mukana kun taas jokainen nuori saisi käyttöönsä oman tasasuuren potin jota elämän aikana tuhlta tai kartuttaa.
VastaaPoistaIhanaa unelmahöttöä. Vasemmalla ollaan usein oltu kiinnostuneita perintöverosta, joko sinänsä tai summista.
PoistaSaiönsviksöniä, ihanaa, ja sarjiksia. Karkkipäivää odotellessa, saisiks mä viikkorahat nyt jooko?
PoistaKatsokaaskin elokuva In Time. Herettyänne nauramasta, siis.
Mua ainakin naurattaa Pikettyn pöljyys suunnillleen yhtä paljon kuin munille paiskeltas Uikkahallin saunassa kuumia kiuaskiviä kappaleveloitusperustaisesti. Ilman alvia.
"Veropornossa kateus ylittää kiitollisuuden."
VastaaPoistaJa syvenevässä ahdingossa kärvistelevä media saa paljon klikkejä.
Kaikki hyvin siis.
Olen samoilla linjoilla verotietojen julkistamisessa. Kaksi suurinta mediataloa tuottaa tarkoituksella kateusaaltoa maassamme esitellessään suurituloisten ansioita. Sivulauseessa joskus ilmenee että veroa saattaa mennä yli puolet valtiolle. Minusta tällainen kansankiihotus ei ole kovin hyveellinen. Maassamme on harvinaisen vähän paljon ansaitsevia ja pitäisi olla jokaisen iloinen että edes joitakin on.
VastaaPoistaPelkällä työllä ei täällä juuri pääse rikastumaan, siksi niitä on vähän. Jos olisi suvaitsevaisempi valtakunta niin yritteliäisyys olisi kunniassa ja lukuisat koettaisivat siten vaurastua. Edelleen vaikuttaa siltä että laajojen piirien mielestä yrittäjä on jonkinlainen roisto joka petkuttaa ja käyttää muita hyväkseen rikastuakseen, jopa silloinkin kun tekee vientikauppaa eli asiakkaat ovat kaukana.
Muutaman onnistuneen yrittäjän suuria tuloja paheksutaan mutta sensijaan lotossa tai muissa uhkapeleissä voittanutta pidetään sankarina. Tämä logiikka ei ole minulle oikein selvinnyt.
Miksi sanot olevasi samoilla linjoilla blogistin kanssa verotietojen julkisuudessa kun kerta vastustat sitä?
PoistaNiin ja miksi Henrik toistaa roskapropagandaa? Minusta yritteliäisyyttä arvostavat lähes kaikki, ja myös sen mahdollisesti tuoma varallisuus hyväksytään. Paheksuntaa kyllä herättää näiden pesosten tolkuttomat palkat niinkuin kuuluukin herättää.
Poista"Niin ja miksi Henrik.."
PoistaMikähän sanomassani ei pitänyt paikaansa? En ole ajamassa mitään erityistä asiaa puolesta enkä vastaan joten on turha valjastaa minua minkään asian vankkurien vetäjäksi. En myöskään ole ajamassa kauppaneuvosten asioita. Kannatan sitä että yritteliäisyyttä olisi enemmän tässä maassa. Maassamme on käsittääkseni poikkeuksellisen vähän yrittäjiä Euroopan maihin verraten ja se johtuu nimenomaan huonoista asenteista. Ehkä uudet nuoremmat polvet korjaavat asian.
Itse olen yrittäjänä saanut paskaa silmilleni tavallisilta ihmisiltä, useimmiten ilmeisen kateuden perusteella, saaden kuulla melkoisen joukon syytöksiä vuosikymmenien aikana. Usein toistuva syytös on ollut että olen piilottanut liikoja rahojani Neitsytsaarille. Minua nämä huvittavat mutta joku muu voi masentua sellaisesta. Asenteet eivät ole kunnossa laajemmin ajatellen.
Jos asiattomat syytökset jakautuvat usealle vuosikymmenelle, niin ei niitä kovin usein sitten ole taitanut tulla? Joskushan vihjauksia rahojen jemmauksesta heitetään ihan läpällä ilman pahaa tarkoitusta.
PoistaJospa niità muita neitsytsaarilla kiinnostavat aivan muut asiat. jokaisella on oikeutensa harrastuksiinsa?
Poista"Jos asiattomat syytökset.. "
PoistaNäitä olen saanut kuulla aika usein joten alkaa tympäistä. Myös monet kollegat ovat saaneet kuulla olevansa riistäjäkapitalisteja ja roistoja. Jostain syystä kukaan syyttelijöistä ei pysty osoittamaan sanoilleen mitään vastinetta. Muiden herjaaminen on joillakin ihmisillä elämäntapa kuten Trumpilla. Tiedän hyvin mitkä psykologiset syyt ovat juuri näillä ihmisillä kullakin takana tässä mutta en viitsi sanoa.
On väärin, mm. ajatushautomo Liberan kaunaisen ihmiskäsityksen mukaan, väittää, että ihmiset vastustaisivat toisten rikastumista. Sen sijaan samojen ihmisten pöljä uskottelu yritetään saada yleiseksi totuudeksi. On nimittäin tilastotieteellisesti mahdotonta, että jokainen voi olla naapuriaan rikkaampi. Pitämällä yllä pahantahtoista ennakkoasennetta lähimmäisistään he aiheuttavat paljon vahinkoa. Siten nimittäin estetään kansantulon ja varallisuuden jakautumisen kiihkoton, objektiivinen tarkastelu. Ansiotuloverot ovat valtion budjetista vain 6%, jolloin sankarikehän asetteleminen rikkaimpien kutreille on todella aiheetonta.
VastaaPoistaEsimerkiksi, kun surkutellaan suurimpien tulojen verotusta unohdetaan kai tietoisesti, että ylimmissä tuloryhmissä verotus muuttuu regressiiviseksi. Mitä suuremmiksi tulot kasvavat sen pienempi on veroprosentti. On siis tavallista, että yrittäjä maksaa tuloistaan vähemmän veroja (prosentteina) kuin palkkaamansa siivoja. Samainen yrittäjä tullee piakkoin myös saamaan siivojansa työnantajakulut toisten veronmaksajien laskuun, samoin kuin kesähuvilansa korjaukset.
Tamperelainen kansantaloustieteilijä professori Matti Tuomala on tehokkaasti vaiettu siinä yksipuolisessa talousviisaudeksi ristityssä puheessa, mikä määrää yleisen ennakkoasenteen talouden toiminnasta. Hän kertoi esim. vääristymän gini-kertoimen käytössä tarkasteltaessa tulo- ja varallisuuserojen kasvua. Laskutapa ei huomioi lainkaan huipputuloisia, eivätkä vakuutuskuoriin piilotetut varat vaikuta lainkaan näissä tutkimuksissa. Nyt kuitenkin myös monetarismin sisällä on huomattu se, mistä Marx aikoinaan kertoi. Pääoman kertyminen yhä harvemmille, on ongelma yhä useammille. Se myös aiheuttaa taantumaa kansantaloudelle.
Kateuskorttia voi tietenkin käyttää moittiessaan suomalaisten johtajien Portugalissa saaman verovapauden loppumista. Nyt eräänkin johtajan 600 000 euron vuosittainen eläke joutuu sydämettömän suomalaisen verottajan hampaisiin. Voi voi.
Tästä tuli mieleen myös "keynesiläisten" ajatus säästämisen jonkinlaisesta ongelmallisuudesta.
PoistaNyt jotkut ovat puhuneet äärimmilleen viedystä tilanteesta jossa kaikki käyttöön saatu varallisuus pitäisi kuluttaa mahdollisimman nopeasti.
Digi-valuutalla tällainenkin voisi teoriassa olla mahdollista.
+
Suurten omaisuuksien ongelma on niiden arvo.
Eli jos varakas mies omistaa ison talon, sen vii ostaa vain toinen varakas, mutta tällä ei ole mitään velvollisuutta ostaa taloa jos ei tarvitse sitä tai ei pidä siitä.
Samoin jos omaisuuttaan ei voi käyttää elämänsä aikana, valuutta ei ole kierrossa.
Varattoman valuutta kiertää ehdottomasti, koska sitä on niin vähän.
+
Omaisuudella ei ole paljoakaan arvoa jos muut asiat eivät ole hyvin.
Täytyisi muistaa että ihmiset tullessaan maailmaan asettuvat elämänsä yhteiskunnallisessa tuotannossa johonkin kohtaan, mutta yhteiskunnan armoille tai arvottajiksi me tulemme, joten kaikille pitäisi olla selvää, että yksin armosta ei mammona kerry kuin pikkuesikoisille jos heillekään. Yhteiskunnan ansiosta meillä ja teillä arvokkaammilla on se mikä on. Ja siitä pitää maksaa veroa kohtuuden mukaan (joka 90-luvulla unohdettiin).
PoistaLP
Olen lääkärinä miettinyt, että olisi hyvä, jos VALVIRA pitäisi lukua niistä ihmisistä, joita todistettavasti lege artis olen parantanut.
VastaaPoistaSitten Verottaja kertoisi, paljonko olen maksanut veroa.
Luonnollisestikaan ALVia ei pitä unohtaa (kts Putous).
Kukaan ei kertoisi, paljonko minulle itselleni jäi iloa ja ylpeyttä tai muita elämää sulostuttavia panoksia sivuavia tuloksia.
Primum est non nocere - eli potilas saisi valittaa, jos teki liian kipeää.
Kävellä nassauttelin erästä öisen viihtyisää bulevardia eilisyönä, kokolailla päästä toiseen. Rakennus osui kurkistelemaan sivukadulta, näkyi olevan merkitty VEROSkatt. Tosin ilman kakkuloita se komensikin VIERoskat.
PoistaPitäisikö?
Voinen omakohtaisesti antaa todistuksen jossa verotietoni saivat julkisuutta 3 vuotta sitten. Jouduin 2 kiristyksen ja muutaman uhkailijan kohteeksi. Sukulaiset ravasivat, kerjuukirjeitä, tuntemattomia ilmautui joten pakko oli muuttaa Aurinkorannikolle useammaksi kuukaudeksi.
VastaaPoistaLisäisin edelliseen kyseessä olleen 2.5 miljoonan euron nettipelivoitto kasinoaulan kautta ja joka herätti ihmisten kateellisuuden
PoistaPuutumme Symposioniin: "Meit oli poikia raitilla viis / oli tyttöjä myös, mut me ei välitetty niist."
VastaaPoistaHienoa toki että mut houkuteltiin lukemaan se uudestaan since teinivuosien, jolloin en ymmärtänyt siitä yhtään mitään, paitsi että pariskunnan väliin asetettiin paljastettu miekkä joka kuulosti liiottelulta. Siis ei tässä kirjoitelmassa vaan assosiaatioissa.
Ja, pitääpä lukea Nuori Johannes uudestaan.
Kommentoin lyhyesti ajankohtaista jännitysnäytelmää.
VastaaPoistaNimittäin Biden on täysin sopiva uudeksi USA:n presidentiksi, koska hän on osannut valita varapresidenttinsä siinä mielessä oikein, että varapresidentti voi toimia myös omaishoitajana presidentille.
Tietääkseni Biden ja Harris eivät ole naimisisssa eivätkä sukua eli Toipilas puhuu paskaa kuten aina.
PoistaToinen ehdokas on pyrkinyt antamaan omaishoitajilleen virallisia tehtäviä.
Molemmat ehdokkaat ovat amerikkalaisittain vanhuksia.
Happamia, sanoi kettu. Trumpilla on omaishoitaja kotona.
PoistaPersuhenkisyyden näkyvin edustaja yleismediassa, Sanna Ukkola, hämmentyi äsken Iltalehdessä: "Media epäonnistui Donald Trump -uutisoinnissaan: toimittajat hylkäsivät puolueettoman journalismin ja ryhtyivät politikoimaan. Tämä on tuhoisa tie journalismin uskottavuuden kannalta." Kiinnostavaa. Puolueettomuushan on tosiaan idoli Trumpin tavaramerkki, eri suunnilla ja nyt median ohella erityisesti oikeuslaitoksen puolueettomuuden takaamisessa ja sen palveluksiin turvautumisessa.
PoistaMiksi sä "Nimetön" olet aina niin vihainen? Se on terveydelle hirveä rasite olla jatkuvasti raivopäinen.
PoistaTosikot meillä on aina keskuudessamme.
PoistaEräässä pienessä pohjoisessa maassa sen sijaan ollaan noilla kymmenillä kaukana "vanhus"-epiteetistä. Meinaan viriiliydessä löytyy...
PoistaKansallisbolsevistisen salaliiton myyrät on torjuttava heti kun ne kurkistelevat koloistaan.
PoistaNimetön aivopäinen?
PoistaKannanottosi oli hieman poleeminen. Vain harvat yrittäjät pääsevät sinne ylimpään tuloluokkaan ja kykenevät ottamaan osinkoja yrityksestään. Osingoista on maksettu jo yrityksen osalta pääomavero voiton verotuksessa ja osingon saaja maksaa toisen kerran. Edellytyksenä on kuitenkin melkoinen osakepääomavaatimus jotta koko toimessa olisi mieltä johtuen verottajan menettelystä. Jos osinko on suurempi kuin säädetty murto-osa pääomasta, sen verotus menee palkkaverotuksen mukaan. Hyvin harvat yrittäjät ovat sellaisessa kategoriassa.
VastaaPoistaTilastojen mukaan asia onkin niinpäin että yrittäjien verotus on kovempi kuin palkansaajan. Toiseksi, pienipalkkaiset työntekijät eivät juurikaan maksa tuloveroa ja jos ovat oikeutettuja esim. asumistukeen, heidän verotuksensa saattaa olla negatiivinen.
Viittasin taannoiseen uudistukseen, joka mahdollisti korkeapalkkaisille siirtymisen kevyempään verotukseen ryhtymällä yrittäjäksi. Se näkyi heti valtion kassassa.
PoistaMikähän uudistus se on? En ole kuullutkaan. Mitä se sisältää? Tarkoittaako tämä korkeapalkkaisia virkamiehiä?
PoistaAsiantuntijatehtäviä hoitavat yrittäjät onnistuvat kyllä siirtämään tulojaan palkkatuloverotuksen piiristä kevyempien pääomaverojen puolelle, vaikka oikeasti niissä ei juuri mitään pääomia tarvita. Pääoma on oma pää. Tiedän kun olen itsekin asiantuntijatoimeksiantoja ottanut vastaan.
PoistaMitä tulee köyhimpien negatiiviseen verotukseen, on kyse joko tietoisesta ilkeydestä tai myös tietämättömyydestä. Vuokrien nousu ja palkkojen mataluus ei ole keino välttyä veroilta. Köyhimpien kaikki välttämättömään kulutukseen käytetty tulo verotetaan uudestaan välillisesti. He eivät voi sijoittaa markkinoille "verohyötyään" tulosta tuottamaan, saati nauttia kotitalousvähennyksiä, joilla hankkia lisää osakkeita.
PoistaVuokratuet ovat juuri se, mikä valuu suurelta osin Ahon hallituksen verouudistuksen johdosta syntyneelle yksityiselle ja koko ajan kasaantuvalle kevyemmän verotuksen pääomalle. Uudistusta perusteltiin investointien lisääntymisellä ja uusilla työpaikoilla. Niin ei kuitenkaan ole tapahtunut tähän päivään mennessä, vaan lisääntynyt pääoman on sijoitettu osakkeisiin ja etenkin asuntoihin.
Näin kirjoitti Samuli Niinivuo Talouslehdessä viime vuonna esitellessään Matti Tuomalan kirjaa " Markkinat, valtio & eriarvoisuus":
"Pääomatulojen osuuden voimakas kasvu on siis syntynyt eriytetyn tuloverojärjestelmän ansiosta eikä siksi, että Suomen varakkaat yritysomistajat olisivat poikkeuksellisen taitavia löytämään tuottoisia investointikohteita, Tuomala kirjoittaa veroreformin vaikutuksista."
Ja edelleen:
"Tulojen uudelleenjako köyhemmiltä, jotka kuluttavat lisätulosta lähes kaiken, rikkaammille, jotka kuluttavat lisätulosta huomattavasti vähemmän, johtaa vääjäämättä kokonaiskysynnän ja sitä mukaa talouskasvun kuihtumiseen."
"Mitä tulee köyhimpien.."
PoistaRyhdyit käsittelemään muuta asiaa joka ei ole enää verotukseen liittyvää. En ota kantaa sosiaalipolitiikkaan.
"Asiantuntijatehtäviä hoitavat"
Poistaolisin kiinnostunut kuulemaan kuinka sellainen temppu tehdään. Varmasti muutkin haluavat kuulla kuinka hankitaan merkittäviä pääomatuloja ilman pääomia.
Henrik Stenlund kirjoitti aiemmin tässä ketjussa:
Poista"Tilastojen mukaan asia onkin niinpäin että yrittäjien verotus on kovempi kuin palkansaajan. Toiseksi, pienipalkkaiset työntekijät eivät juurikaan maksa tuloveroa ja jos ovat oikeutettuja esim. asumistukeen, heidän verotuksensa saattaa olla negatiivinen."
Ja nyt:
"Mitä tulee köyhimpien.."
Ryhdyit käsittelemään muuta asiaa joka ei ole enää verotukseen liittyvää. En ota kantaa sosiaalipolitiikkaan.
Verotus ja sen avoimuus on sosiaalipolitiikka. Näin käsitit itsekin asian edellisessä postauksessasi. Kysymys on paitsi nyt jutun aiheena olevien verotietojen julkisuudesta, myös eri verojen jakautumisen perusteista. Maamme menestyksen tärkeä edellytys on jo muodista ja talousviisaiden sanastosta lähes kadonnut kansalaisten kokema oikeudenmukaisuus. Oikeudenmukaisuus ja avoimuus ovat yhteiskunnan menestyksen edellytys.
Se on sisältänyt periaatteen progressiivisesta verotuksesta: mitä korkeampi tulotaso sen korkeampi veroprosentti. Tästä tapahtui poikkeus, kun Suomeen ajettiin jääräpäisesti uutta globaalia, ääriliberaalia talouspolitiikkaa. Kun näiden uudistajien itse aiheuttamaa lamaa korjattiin lääkkeellä joka pahensi tautia, on hävytöntä miten sama joukko on luonut ihannekuvan historiamme suurimmasta itseaiheutetusta lamasta. Sankarillisessa töppäilyssä tulonsaajien ylimmän osan verotus muuttui regressiiviseksi. Kummastelen älymystömme kyvyttömyyttä luoda todenmukainen kertomus myös muista lähihistoriamme hölmöilyistä kuin taistolaisuudesta. Historianhan kirjoittaa suuri raha, aina.
Itselläni ei ole yrittäjäkokemusta lainkaan, vaan olin koko työurani vain palkkasuhteissa. En siis tiedä yrittäjyyden ongelmista, mutta pidän vääränä, että monet menestyvät erittäin hyvätuloiset firmojen omistajat jaksavat surkutella kohtaloaan kauhean byrokratian Suomessa, joka sekä EU:n, että globaalin vertailun mukaan on maailman kolmen yrittäjäystävällisimmän maan joukossa. On sietämätöntä, miten nämä johtajat vertaavat omaa asemaansa väitettyihin parturikampaajien vaikeuksiin. Olen käynyt partureissa yli 70 vuotta eri puolilla maata, enkä ole yhdenkään kuullut valittavan niin kuin nämä "väärinkohdellut" ruikuttajat.