Viikkonloppuun sisältyi useita luentoja verkoista ja varoituksen sanoja siitä, että sanaa "verkko" ei pidä käyttää "yhteyden" synonyyminä.
Verkkoyhteiskunta eli network society on tuossa mielessä ollut olemassa ainakin 20 000 vuotta.
Termiä käytettäessä mielessä on kuitenkin jokin aivan muu.
Triviaali verkko voi olla hyvin monimutkainen, kuten sähkönjakeluverkko.
Yhteiskunnallinen tai kulttuurinen verkosto voi olla kompleksinen tai hiukan eri tavoin ilmastuina epälineaarinen. Se voi olla sanan varsinaisessa merkityksessä emergentti, kuten eliön hermoverkosto, joka osaa viettää omaa elämäänsä ja jopa parantaa itsensä kasvamalla, tietyissä rajoissa.
Asiasta on kirjoittanut seikkaperäisesti Niklas Luhmann. Valitettavasti en voi suositella Luhmannin ajatteluun pureutumista. Aika tiukkaa tekstiä, saksaa, ja paljon!
* * *
Pari henkilö- ja osoiteasiaa.
En ole jaksanut saada selvää, eikö Bloggerin sisältöä todellakaan pysty tulostamaan koneella eikäpodf:ksi. Helpistä saan sen käsityksen, että ei pysty toistaiseksi.
Entä dump?
Suoraan sanoen mikä olisi keino varmistaa tekstit omalle koneelle. Aikaisempi versio printtasi nöyrästi.
Joku varmaan tämän suoraan tietää.
Vaihtari:
Google Custom tuntuisi olevan erittäin etevä uutuus ahkeralle bloggerille. Kustomoin Googlen itselleni niin että se hakee ensisijaisesti blogistani ja toissijaisesti mualta netistä. Toimii.
Muisti pätkii: onko tämä asia ollut hiljankin esillä? Google on näppärämpi kuin Bloggerin oma haku, etenkin kun se antaa samaan riviin muuta hyödyllistä löytämäänsä. "Ilmastonmuutos" antaa postaukseni ja sitten perusosoitteet asiasta.
Löytää myös kommentit. Kokeilin petja AND jäppinen.
Bra konsti sano ruotsalainen kun hevosen hirtti.
FeedDemon -RSS-ohjelmassa on valitettavasti IE:hen integroitu selain, mutta ainakin yksi etevä omaisuus - bin eli pärekori, johon voi tallettaa feedejä ja verkkosivuja.
Erinomaista. Ainakin itse löydän enemmän mielenkiintoista kuin ehdin heti lukea.
Huippu-eklektinen viittaus: EU:n sotkuisilta sivuilta osoitteesta
http://ec.europa.eu/internal_market/copyright/studies/studies_en.htm.
löytyy tavanomaisen aineiston ohella loistelias ranskankielinen komission mietintö aineettomien oikeuksien taloudesta.
L’économie de l’immatériel - La croissance de demain
Ensin ajattelin yrittää myydä sen omissa nimissäni jollekin ministeriölle, mutta en kuitenkaan ilkeä.
Artikkeli sisältää myös uusia selvityksiä alan teollisuudesta. Äänitteiden myynti ei ole tippunut, vaan lisääntynyt. Vain CD-levyjen myynti on laskenut.
Jos alkaa näyttää siltä, että kieli on este, arvelen kyllä referoivani tässä blogissa ideoista ennenkuulumattomimpia.
* * *
Ostan sittenkin videokameran. En aio ensi töikseni tunkeä kuvaa tähän enkä YouTubeen. Tarkoitus on kiirehtiä saamaan talteen vanhoja ja katoavia ihmisiä ja taloja.
Jukka Kemppinen, fil. tohtori, kirjailija, s. 1944, eläkkeellä. Johtava tutkija, professori, hovioikeudenneuvos, korkeimman oikeuden esittelijä, asianajaja. Runokokoelmia, tietokirjoja, suomennoksia, tuhansia artikkeleita, radio-ohjelmia. ym. Blogilla on joka päivä ainakin 3000 lukijaa, yli 120 000 kuukaudessa, vuodesta 2005 yli 10 miljoonaa. Palkintoja; Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apuraha 2017 tieteellistä ja taiteellista elämäntyötä koskevaan työskentelyyn.
Olisiko helpointa ottaa limppu esiin vaikka per kuukausi ja ottaa siitä näköispainos talteen? En tiedä miten tämä käy PC-puolella, mutta Macissa sujuu Save as ... webarchive.
VastaaPoistaKiitos. Teenpä sen Macillä. En tienyt.
VastaaPoistaVerkostoista:
VastaaPoistaSosiaalinen verkko on dynaaminen ja hierarkkinen, eikä todellakaan lineaarinen, vaan muodostaa hyvin monimutkaisia silmukoita.
On oikeastaan luojan lykky, että ihmiset tietävät näistä niin vähän.
Ihmisten vääristynyt kuva ns.demokratiasta pistää ihmiset esittämään perinkummallisia ajatuksia verkostojen hierarkioiden moraalisuudesta ja demokratian tärkydestä niissä. Jos he vielä ymmärtäisivät vaikkapa puoletkinn enemmän mitä sanovat, he sotkisivat asiansa vielä pahemmin.
Vanhoista taloista:
Parikymmentä vuotta sitten kun leikin saneerausalan markkinoijaa, kävelin läpi Helsingin, käytännössä kaikki kadut linjan Meilahti, Teollisuuskatu eteläpuolelta, laitoin vihkoon arvion "Ikkunapellit ruosteessa", "porttikäytävän katon rappaus roikkuu" jne.
Osan kuvasinkin, mutta valtaosa kuvista on maailma vienyt mennessään, yhden konkurssin ja kolmen muuton myötä, mutta jokunen kuva, noin 70 on löytynyt.
PDF:stä:
Minä ainakin sain tästä pdf:n ihan ilman ilman mitään vaikeuksia, Acrobatin alkuperäisellä distrillerillä, versio 4.0.
Kokeilin myös "tiivistettynä", niin että valitsin vain leipätekstin ja kommentit, ja jätin tämän kello&hilavitkutin osion pois tilan säästämiseksi, eikä ollut mitään ongelmia kummallakaan tavalla.
PC-puolella: avataan Internet Explorerissa sivupalkista blogin arkisto: esim. Arkistot > Marraskuu 2006 ja sitten seivataan se File > Save as type > Web Archive, single file (*mht). IE osaa tallentaa arkiston MHTML -dokumentiksi jne.
VastaaPoistaJa vielä.
VastaaPoistaNyt en muista, mikä sne nimi on, mutta on se minulla jossakin, ei asennettuna, softa, jolla voi imaista jonkun saitin kovalevylle kaikkineen.
Olen sillä joskus ottanut parikin paikkaa talteen kaikkineen.
Jos löydän sen, pistän sen nimen sinulle.
Toipilalle.
VastaaPoistaArvaan Kemppisenkin käyttävän hyväksi sitä vähän tunnettua seikkaa, ettei aika ole lineaarista, vaan itse asiassa kaarevaa. Kun sen päähän lisää tarpeeksi painoa, se tekee silmukan ja näin voi sitten käyttää ne hetket, jotka muutoin menisivät hukkaan, kahteen kertaan.
Vaikeaa ei ole ajan taivuttaminen, vaan sen painon löytäminen.
Verkosto vs. yhteys:
VastaaPoistaEikö se mene jotenkin niin, että verkostoja kannattaa synnyttää vertaisten kesken?
Yhteiskunta on ikäänkuin kolmikerroksinen talo, jossa eka kerroksessa asustavat ne, jotka tekevät suorittavaa operatiivisen tason työtä; toisen kerroksen muodostavat ne, jotka taktisella tasolla huolehtivat kaikkien yhteisöön kuuluvien turvallisuudesta; ylimmässä kerroksessa majailevat strategisen tason ajattelijat.
Alakerran väelle on ominaista ailahtelevaisuus ja tuuliviirimäinen perustarpeitten tyydyttämisen ensisijaisuus.
Ylimmässä kerroksessa kannetaan filososfista kokonaisvastuuta strategisella tasolla niin että ei jouduta takaisin pimeyteen "missä kerran kuljimme".
Ylhäällä ei olla tuuliviirejä,vaan pidetään yhteyttä sinne mistä ei ihmisen kanssa puhuta, kuten on viikonloppuna kuultu talossa, jonka torniin kerran punalippu nostettiin?
Vai onko se sittenkin, niin että juuri tuollainen "vertaisajattelu" on Euroopassa korvautunut modernimmalla "jokainen voi kehittyä filosofiksi"-ajattelulla.
"Verkkoyhteiskunta eli network society on tuossa mielessä ollut olemassa ainakin 20 000 vuotta."
VastaaPoistaNykyään ei ilmeisesti voida tutkia yhtään mitään ilman verkostonäkökulmaa. Odottelen, koska joku tekee tutkimuksen Hitlerin saappaitten verkostoitumisesta.
Luin sinänsä hyvää gradua punaisista. Gradussa todettiin suoraan, että punakaartiin värväytymistä ei ole onnistuttu tutkimaan verkostoitumisen kannalta. Yllättävää! Eikö ne vuonna -18 kirjoittaneetkaan blogeihinsa, että naapuri / työkaveri Kalle yllytti värväytymään.
Eräs tuttuni sanoi toisaalta ilman mitään omia tutkimuksiaan, että USA on Irakissa hukassa. Sunnit, shiiat ja kurdit verkostoituivat silloin, kun USA:n "perustajaisät" kulkivat vielä esi-isensä pusseissa, jotka pussitkin olivat silloin vielä Euroopassa...
Hermoverkossa hyvät jutut jäävät pohdintaan, huonot sammuvat. Ne, joiden hermoverkossa huonot jutut jäävät voimistumaan, poikkeavat meistä muista niin paljon, että jäävät itse sammumaan.
VastaaPoistaVerkosto on tärkeä sinänsä. Ei kannata sulkea ketään sen ulkopuolelle vieraantumaan. ja loppuun kasa truismeja internetistä...
Blogin tulostamisesta vielä. PC:llä Linux/fedoran kanssa Konquerilla (selain) tulostus suoraan pdf-tiedostoksi, myös tulostus postariksi voisi olla köyhän ratkaisu.
VastaaPoistaEli, käyttöjärjestelmissä ON eroja...
Kiitoksia Kemppiselle hyvästä blogista, on tämä ehdotonta kärkeä Suomessa.
Ensinnäkin.
VastaaPoistaKemppisen blogi antoi minulle tietoturvallisuus hälytyksen. Bloggerissa on jotakin, josta minun tietoturvani ei pidä.
Toiseksi nämä verkostot vertaisten kanssa, mihin Rönkkö viittaa.
Tässä on eräs juttu, josta minä olen maininnut pariinkin kertaan julkisuudessa.
Verkosto antaa väärän kuvan "verkostosta", sillä kyseessä ei ole verkko, vaan "verkosto". Jos haluaa visualisoida sen, ei pidä ajatella verkkoa vaan himmeliä.
Minä olen kirjoittanut verkostoitumisesta otsikolla metsästysseuroista.
Evoluutiossa verkostoitumisen takana on ollut ravinnon hankinta, jonka vuoksi on pitänyt organisoitua. Organisaatiossa kaikki eivät ole vertaisia, vaan heillä on erillainen asema verkostossa sen mukaan mikä heidän tehtävänsä metsästyksessä on.
Mutta jotta metsästysseura toimisi, kaikkien verkostossa, metsästysseurassa toimivien pitää tehdä heidän osansa tehtävissä.
Tämä edellyttää sitä, että verkosto, yhteys, pelaa hierarkiassa erilaisissa asemissa olevien kesken, eli verkostoidutaan joko suuntaan.
Jos ajomiehet ja kaatajat eivät ole samassa verkostossa, molemmat jäävät nälkäisiksi.
Yhteiskunnan monimutkaistuessa verkostoituminen muuttui, mutta kuitenkin, edelleen verkostoitumisen kolmiulotteisuus on sen toiminnan edellytys.
Ihmiset kuvittelevat, sikäli kun edes tietävät sen edes olleen olemassa, että täysfeodalismissa oli hyvin tiukat luokkarajat ja aateli eleli jossakin korkeuksissa vailla kosketusta kansaan, kun tämä tilanne oli enemmän totta patrimonialistisessa yksinvallassa, jossa valta eristi itsensä kansasta aristokratian taakse.
Feodaalijärjestelmässä riippuvuussuhteet olivat selkeät, joten myös verkostoituminen isännän ja kansan kesken toimi avoimemmin, kuin patrimonialismissa.
Ranskan vallankumouksen eräs keskeinen tekijä oli verkostoitumisen toimimattomuus. Versaillesin ja kansan väliset yhteydet olivat niin kapeat, että samaan valtakuntaan syntyi kaksi erillistä todellisuutta. Huonommin informoitu katosi.
Brittiläinen järjestelmä tukeutui kuninkaan, aristokratian ja gentryn, maalaisaatelin kolminaisuuteen. Gentryn, joka muodosti virkamiesluokan ja upseeriston lähteenä ja hoviaatelin, aristokratian välinen tasapainottelu, jossa kuningas seisoi kiikkuslaudalla, loi tilanteen, jossa maa ja hallitus kommunikoivat ja muutaman töllin tilallinen saattoi nousta kuninkaan rinnalle ja olla peer-to-peer.
Tällä hetkellä on minusta erittäin mielenkiintoinen tilanne. Olen asemassa jossa pääsen kiven kantaman päästä seuraamaan politiikkaa. Näyttää mm. lainsäädäntötyön kautta, että politiikan teko muistuttaa jossakin määrin Ranskaa 1700-luvulla. Poliittinen järjestelmä toimii, mutta sen kosketus todellisuuteen, verkostoituminen on muuttumassa sisäänpäin kääntyneeksi, aristokraattiseksi.
Minä tällaisena konservatiivina kaipaan feodalismin onnellisempia aikoja.
wget ja rekursio
VastaaPoista