Sivun näyttöjä yhteensä

8. toukokuuta 2024

Fiksuin ihminen


 


Kun tutkin ja ihailin vanhoja mustavalkoisia valokuvia, mieleeni tuli tuttava vuosien takaa, Pico della Mirandola. Hän oli muun ohella uusplatonisti ja tietenkin kabbalisti ja hermeetikko. Hänellä oli Firenzen hyvässä kaupungissa mielenkiintoisia kavereita, kuten alituinen räyhähenki Savonarola, jolla kävikin kovin ikävästi, ja palvelijattaren avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi Vincin kylästä, Leonardo.

Herrat olivat tunnettuja siitä, että he oppivat mitä tahansa heti, ja lisäksi keksivät itse aivan kaikenlaista. Pico huomasi, ettei Jumala “voi olla olemassa”, sillä Jumala tarkoittaa olemassaoloa. Ja ajatus liittyy Platoniin, koska siihen liittyvät ongelmalliset sanat “sama” ja “eri”.

Hän opetteli 22 kieltä, mukaan luettuna heprea, kaldea, egypti, persia ja arabia, ja piti oikeana juutalaisten ja arabialaisten kabbalistien käsityksiä. Paavi paukautti hänet pannaan, koska hän oli esittänyt teesinään, että kaikki uskonnot ja kaikki tieteet olivat perimmältään samaa.

Mieleeni tuli Sean Carrolin ja eräiden muiden nykyfyysikkojen esittämä ajatus, että aineen ja energian ja niistä johdetun avaruuden alapuolella on yksi perimmäinen asia, informaatio.

Huomasin että Leonardon “Luolamadonna” on selvä viittaus Platonin luola-ajatukseen. Ainakin Pico oli lukenut Platonin Kootut teokset, kreikaksi ja osittain hyvin tuntemiensa arabien käännöksinä. Siitä päädyin pohtimaan, kuinka paksu on itse asiassa varjo. Leonardo oli selvästi käsittänyt, ettei ääriviivaa ole oikeastaan olemassa. Jopa “Mona Lisa” on maalattu uskomattoman taitavasti sulauttaen viivat värisävyn muutoksiin, ja vastaavasti piirroksiin on käytetty ylikorostettua viivaa. Hätäkö oli käyttäessä, kun oli niin hyvä piirtämään.

Se oli muuten muotia tuo maalaaminen Firenzen seudulla. Edellisten sukupolvien Giotton, Cimabuen ja Botticellin jälkeen tulivat Rafaello, Tiziano ja Michelangelo.

Se ei unohdu, kun teimme poikani kanssa tavan vaatiman Euroopan retken ja tulimme junalla Pariisista Firenzeen ja jatkoimme siitä Venetsiaan. 

Kerroin, miten useakin 1800-luvun taidehistorioitsija puhu läpiä päähänsä huokailemalla antiikin veistosten jaloa valkeutta. Ne veistoksethan olivat maalattuja, pigmenttijäämien perusteella mielestämme hyvinkin ikävän räikeästi. Ja sama koski rakennuksia, myös Ateenan Parthenonia.

Jäin miettimään, että kun kirjallisuus ja etenkin runous on mustavalkoista, kas kun kukaan ei ole keksinyt maalata öljyväreillä mustavalkoisia muotokuvamaalauksia.Lehtien kuvien mustavalkoisuus tai kaksivärisyys johtui kehittymättömästä tekniikasta. Mutta kun mv-elokuvissa on niin suurenmoisia, eikö jotain samaa voisi tavoittaa maalaamalla pelkällä mustalla? Minun silmääni miellyttää mustavalkoisen kuvan syvyys eli sävyjen rikkaus.

Luolamaalausten värillisyys saattaa olla se alkuperäinen ajatus: toisen todellisuuden tekeminen. Ja todellisuus on värillinen - tai sitten ei. Näköaistimme on sellainen, mutta on paljon eläimiä, jotka ovat “värisokeita”, muistaakseni monet tututkin otukset.

Huolestunut lukija ihmettelee, minkä kumman taka nyt kirjoitetaan kauan sitten kuolleesta renessanssin aikakauden tutkijasta.

Ehkä siksi, että hakiessaan yhteistä pohjaa tiedolle ja uskomuksille Pico della Mirandola kirjoitti ehkä ensimmäisenä sanat, jotka kaikuvat edelleen. 

Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.


74 kommenttia:

  1. Mustavalkoisia maalauksia on tehty, ei niissä mitään outoa ole. Yökuvat ja sadesään usein tulevat väkisin mustan eri sävyissä. Itsekin harrastan lyijykynäpiirroksia ja hiilipiirroksia. Jälkimmäiset ovat jo maalaamista leveällä hiilellä. Myös akryylillä syntyy mielenkiintoisia vaikutelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogi kommentteineen on mustavalkoinen.

      Poista
    2. Monista kommenttipalstan teksteistä puhumattakaan.

      Poista
    3. Jos näkee blogin ja kommentit mustavalkoisina, on varmaan värisokea!

      Poista
  2. Taiteessa tärkeintä on tie. Sitä pitkin voi kulkea maalaukseen, romaaniin, runoon, sävellykseen, draamaan ja blogikirjoitukseen. Jos haluaa elää, matkustella ja oppia uuteen, rajatta näkemiseen, tietoon ja olemiseen. Hyvä teos on tie ja tien muotoinen ja oloinen. Oikeat akatemiat, kuten Platonin ja Firenzen, ovat kävelyä ymmärrykseen, siihen teokseen joka on. Kyllä, etruskien maalaukset pimeässä syttyvät eloon ja liikkeeseen irtautumalla seinästä kun niitä valaistaan kynttilälyhdyllä. Silloin katsoja löytää tien. Tai nyt Mirandolan, ihmeellisen, maailmaan, vita nuovaan, joka on sisällisesti meissä jos on. Jos olemme. Sehän on sama: tie ja me. Tie joka virtaa maisemaan ja maisemassa. Miksei kuvana ole Mirandola, siis tienviitta ja tie, olemisen musiikillinen kokeminen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mao. Eräs paikallinen virkamies opetti sen lapselleen ensimmäiseksi sanaksi. Kuka tykkää lapsista? _ Mao, lapsi vastasi.

      Poista
  3. Blogistin kirjoittama viimeinen kappale todistaa, että kaikkinainen muiden avustaminen on heidän alistamistaan. Itsekin olen sitä mieltä, että vain lapsia saa auttaa ja kasvattaa, mutta aikuisten ihmisten auttaminen on täydellisen epäloogista puuhastelua, joka saa aikaan vain lisää autettavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysit viimeisestä kappaleesta uskon vahvistuksen Ayn Rand -filosofiallesi. Miten "veljeyden hengessä" mahtaa sopia siihen?

      Poista
  4. Onhan noita mustavalkoisia muotokuvia maalanneita, mutta onko ns. tunnettuja, onkin jo eri juttu. Pari vuotta sitten kuollut Chuck (oik. Charles Thomas) Close, joka debytoi 1968 valtavilla, fotorealistisilla muotokuvilla, voi olla tuttu nimi? Tosin hän(kin) siirtyi aika nopeasti käyttämään koko väripalettia . (Ja sitä paitsi halvaantui ja opetteli uudestaan maalaamaan, mutta se on jo toinen tarina se.)

    VastaaPoista
  5. Veljeyden hengestä tulee mieleeni Raamatun kertomus veljeksistä Kain ja Abel.

    Kain suuttui veljelleen ja tappoi tämän Abelin. Perinnön jaossa sisarusten välit voivat mennä täydellisesti solmuun, vaikka kahvikuppien ja hopealusikoiden jaossa.

    VastaaPoista
  6. Ajatus on kaunis, mutta valitettavasti ihmiset eivät synny vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Sen sijaan ihmiset syntyvät pohjimmiltaan samanlaisina.

    Yhdyn ajatukseen, että Jumala on Olemassaolo. Nyt pitäisi vain ymmärtää, mitä on olemassaolo. Mitä ja missä? Ajassa, avaruudessa, tietoisuudessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siis olemattaolo.

      Poista
    2. Ihmisen tietäen: Ajatus on yksinkertaisesti absurdi, pelkkää pilkkaa.

      Poista
    3. Itellä on toi nollatoleranssi olemattomuudelle

      Poista
  7. Alussa oli sana. On siinä jotain suurta sanottu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alussa oli ajatusviiva -

      Poista
    2. Alussa oli nokinen sormenjälki luolan seinässä. Tai tikunpiiirto rannan hiekassa.

      Poista
    3. ja mistähän se itse piirtäjä tupsahti?

      Poista
    4. Lopussa on piste.

      Poista
    5. Kerkiääkö viimeinen sen pisteen pistää? (Valotkin kun on sammutettava.)

      Poista
  8. ”… mutta on paljon eläimiä, jotka ovat “värisokeita” …”

    Ennen ajateltiin, että pöllöt ovat värisokeita. Eihän ihminenkään näe värejä heikossa valossa, koska värejä aistivat tappisolut eivät silloin oikein toimi. Sauvasolut taasen aistivat valon voimakkuutta, vaan eivät värejä. Mutta kyllä ne pöllöt vähän värejä näkevät.

    Toisaalta Mantis shrimp -rapueläin, vähän niin kuin meidän rannikkomme hietakatkarapu, on etevä värien katselija. Sillä on peräti 12 erilaista värireseptoria, kun taas meillä ihmispoloilla on vain kolme. Kun tällä otuksella on lisäksi kyky nähdä ultraviolettivaloa, infravaloa ja polarisoitunutta valo, niin – kumartaen – sillä lienee eliökunnan monipuolisin näkökyky.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mantis shrimp on suomeksi sirkkaäyriäinen (tai "mantisrapu").

      Poista
  9. "... [Ihminen] Heille on annettu järki ja omatunto …”

    Koittaisipa päivä, jolloin he käyttäisivät näitä ominaisuuksiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ihmiselle jotain annettu on, ainoa oleellinen kysymys on: kuka antoi?

      Poista
    2. Järki on pahasta. ”Kappas vaan, kun tapatan muutaman miljoonan tuosta vaan summan mutikassa, niin muut pelkäävät ja palvovat minua”, päättelivät vuorollaan Stalin, Hitler, Mao, Pol Pot, Kim ja Putin.

      Poista
    3. Järki ihmiselle on annettu, mutta omatunto on enempi opittu asia. Lieneekö sitä Putinilla ollenkaan?

      Poista
    4. Putinin "perhearvot" tarkoittavat nykyään perheille vaatimusta vähintään kahdeksasta lapsesta. Tykinruokatarkoituksessa siis.

      Poista
    5. Eija G: “… lieneekö sitä Putinilla ollenkaan?...

      No, Eija, vastaapa itse omaan kysymyksesi. Jos sinulla on jokin tulkinta, niin ilmoita se meille, niin jatketaan keskustelua sen perästä.

      Poista
    6. KGB lienee häivyttänyt omantunnon ääntä. Viimeksi tulin sitä ajatelleeksi, kun luin, miten Putin laittoi amerikkalaisen miljardöörin sormuksen sormeensa, ei palauttanut sitä pyynnöstä huolimatta ja totesi vain: "Tällä voisin tappaa jonkun ihmisen." Ihan normaali ajatus siis? Kaiken varalta. Tämä detalji, pitipä paikkansa tai ei, jotenkin pöyristytti kaikkien synnytyssairaaloitten ym. siviilien pommitusten rinnalla.

      Poista
    7. Putinhan on sadisti. Tässä takavuosien esimerkki MTV-uutisista:
      Muistatko tämän tempun? Putin järjesti koirapelkoiselle Merkelille ikävän yllätyksen: "Hän nautti sadistisella tavalla siitä vallasta".

      Poista
    8. Putinin veritöiden lista on valtava ja alkaa hiljalleen lähestyä Stalinin lukuja. Hänellä ei ole mitään estoja ihmisten tappamisessa. Jostain syystä än kokee tarpeelliseksi todistella sitä vähän väliä vaikka onkin jo saanut etsintäkuulutuksen sotarikoksista. Kun Venäjän kansa alkaa tajuta mitä Putin on tehnyt, ryöstäessään kaiken arvokkaan Venäjältä ja tapattaessaan satoja tuhansia venäläisiä, turhaan, kansa repii hänet kappaleiksi.

      Poista
    9. Eija: "... luin, miten Putin laittoi amerikkalaisen miljardöörin sormuksen sormeensa, ei palauttanut sitä pyynnöstä huolimatta ja totesi vain: "Tällä voisin tappaa jonkun ihmisen." Ihan normaali ajatus siis? ..."

      Ihanko totta, Eija? Ja lisäsit: ”… Tämä detalji, pitipä paikkansa tai ei, jotenkin pöyristytti ...". Siis pitää paikkansa tai ei. Eija?

      Puhut nyt siis tapahtumasta vuodelta 2005. Siis 2005. Amerikkalainen CNN kirjoitti sitten vuonna 2013 [Updated 7:59 AM EDT, Mon June 17, 2013]:

      ”… A few days after the 2005 incident, amid confusion as to whether the ring was a present or was kept by mistake, Kraft [owner] issued a statement saying it was a gift …”

      Mutta miksipä me emme kaikkea lukemaamme ilkeyttä uskoisi? Siis ”pitää paikkansa tai ei”.

      Poista
    10. Anonyymi, siis JO vuonna 2005, vaikka entisten kaverien ja apurien ikkunasta tippumisetkin ovat vain kiihtyneet viime aikoina. Harvoista ihmisistä edes keksitään noin henkilöön meneviä juttuja, ja tuolla sormus-insidentillähän näyttää olevan aika vahvakin todellisuuspohja. Yleensä puhutaan, miten Putin on tapattanut suuria ihmisjoukkoja, tuossa jutussa sanotaan: "tällä voisin tappaa..." Karmeaa, oli siis totta tai ei - mutta voisi olla totta. Omatunto ei pahemmin kolkutelle ainakaan siinä asiassa.

      Poista
    11. Eija: ”… Yleensä puhutaan … näyttää olevan… jutussa sanotaan …”. Ja sitten johtopäätös: ”… Karmeaa, oli siis totta tai ei - mutta voisi olla totta …”.

      Henkilöautossa on meillä Suomessa kuollut vuosittain keskimäärin 114 ja loukkaantunut yli 2000 ihmistä. Uskomaton määrä! Karmeaa, mutta kyllä Putinin on täytynyt peukaloinut näitä autoja. Oli siis totta tai ei - mutta voisi olla totta. Tai sitten Eija; mistäs sitä varmuudella tietää!

      Poista
    12. Entäs sitten? Potentiaali on minusta hyvin tarpeellinen modus, tapaluokka. Mitä enemmän ikää tulee, sitä vähemmän varmoilta monet asiat näyttävät ja oma tietäminen vähämerkityksellisemmältä. Lie/lienee ovat tavallisia lapsuuteni itäsuomalaisessa puheenparressa. Anonyymi, voit ihan vapaasti pilkata ajatteluani ja kielenkäyttöäni, jos se sinua huvittaa/ärsyttää.

      Poista
    13. Mimmonen semmonen henkilöauto on jossa 114 ihmistä mahtuu kuolemaan? Ja loukkaantuneet 2tuhattako tuohon päälle?

      Poista
    14. ”… Mimmonen semmonen henkilöauto on jossa 114 ihmistä mahtuu kuolemaan? …”

      Se on iso. Kysy tarkemmin tilastokeskukselta.

      Poista
    15. Eija: ”… Anonyymi, voit ihan vapaasti pilkata ajatteluani ja kielenkäyttöäni …”

      Ok, nauranen niille huomenna. Minusta sinä yleensä kirjoitat fiksusti ja mukavasti; kiva niitä juttujasi on lukea.

      Poista
  10. "Lehtien kuvien mustavalkoisuus tai kaksivärisyys johtui kehittymättömästä tekniikasta." Saattoi se johtua rahastakin. Muistan lapsuudesta sarjakuvalehtiä, joissa vain joka toisen aukeaman kuvat olivat väritettyjä, joka toisen mustavalkoisia.

    VastaaPoista
  11. Paljon ehti etevä nuorukainen 31 vuoteen tehdä ja suorittaa. Mutta voiko tuollainen nerokas poikkeusyksilö sanoa mitään pätevää ihmisestä yleensä? Siis tavallisista ja alemmassa mielessä epätavallisista, joiden sielunelämään ja vegetatiiviseen tarve-elämään hänellä tuskin on parasta kosketusta? Muutenkin Picon filosofian lähtökohta on, että ihminen eroaa muista luojanluomista olennoista siinä, että ihmisellä on vapaa tahto ja omatunto. No, onko? Kun katsoo maailmanmenoa, enemmänkin näyttäisi elävä tilanne todistavan jotain muuta. "Heille on annettu järki ja omatunto", ei ehkä kaiketikaan annettuna, vaan ympäristön ja harjaannuksen tuloksena. Suotuisien impulssien puuttuessa tulos on jotain muuta: eli onko tässäkin kyse enemmän siitä mitä oletetaan, kuin havaitaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän päivään tuotuna: ajan putinistit käyttivät arsenikkia, poistivat vaarallisen navalnyin, yksinvallan uhkaajan?

      Poista
    2. ”… "Heille on annettu järki ja omatunto", ei ehkä kaiketikaan annettuna, vaan ympäristön ja harjaannuksen tuloksena …”

      Hyvä pointti. Jospa unohdamme hetkeksi Jumalalta saadun järjen ja omantunnon ja tutkiskelemme näitä ominaisuuksia luonnonvalinnan kannalta; siis hyödyn kannalta.

      Pohjois-Amerikan manterella tähän liittyy kaksi suurta yhteenottoa valkoisten tulokkaiden kannalta katsottuna: intiaanit ja neekerit [aikalaisten kielellä ilmaistuna].

      Molemmista episodeista oli ratkaisevaa hyöty valkoisille veljillemme. Tuona aikana noista toimista ja saaduista hyödyistä ei kannettu huonoa omaatuntoa. Hyöty oli evolutiivinen ratkaisu, joka ratkaisi omantunnon vaikenemisen.

      Kun sitten puhumme neekeriorjien vapauttamisesta, valehtelemme taas itsellemme. Jokainen ajatteleva ihminen kysyy, minne orjat vapautettiin? Tosiasiassa uudestaan hieman toisenlaiseen orjuuteen, ja taas ilman valkolaisten omantunnon tuskia. Jos ihminen oli ns. irtolainen, hän joutui uudestaan pakkotyöhön. Ja mitäpä muuta kuin irtolainen vapautettu orja olisi voinut olla?

      Poista
    3. Omatunto käskee sotiin ja muuhun raakuuteen. Se on oma tunto ihmisessä , ei Jumalan.

      Poista
    4. Lääkäri määräsi arsenikkia isän sodassa saamaan sukupuolitautiin, tosin homeopaattisia. Kuka saa manillaköyden kuka taudin. Heim se on eli kotiin päin.

      Poista
    5. Salvarsan (1910) joka tepsi syfilikseen, on eräs arsenikkiyhdistelmä.

      Poista
    6. Arsenikkia homeopaattisena? Huuhaahoidoille löytyy siis juurensa sota-aikoihinkin...

      Sodassa (sotimalla) tuskin sukupuolitauteja saadaan. Oheistoiminnasta siviilikohteissa ennemminkin, ja mahdollisesti lomilla jopa kotiseuduille niitä on voinut tarttua.

      Jos on kenraalikuntaa tai muuten tärkeä sotilashenkilö, on voinut langeta ns. hunaja-ansaan ja sitä kautta tartunta nivusiin iskenyt.

      Poista
    7. Vastapuolen hunaja-ansoista sota-aikana ei ole tietoa, ja tuskin siihen niissä oloissa olisi ollut mahdollisuuttakaan.

      Poista
    8. Yleisradion ja edellisen hallituksen tautikanta on, että sodassa homoiltiin jatkuvasti.

      Poista
    9. "Yleisradion ja edellisen hallituksen tautikanta on, että sodassa homoiltiin jatkuvasti." - ???

      Poista
    10. Ilmeisesti tuon ihmeellisen kommentin taustalla on erään hallituspuolueen maaninen pyrkimys kuristaa Ylen rahoitusta, millä hyvänsä keinoin.

      Poista
    11. "Ilmeisesti tuon ihmeellisen kommentin taustalla ..."

      Niin, näitä tiettyjä, nimimerkein tai nimimerkeittä, kommentoijia on lähetelty kaikkialle keskusjohtoisesti kuin Ruotsissa Ruotisdemokraattien propakandisteja jonka laajuuden paljastivat juuri tutkivat toimittajat.

      Kemppisen blogin kommentointilaari laajan lukijakunnan omaavana on totta kai ääriryhmien propaganda-alustana ehdoton kohde ja useampi meistä "tavallisista" lukijoista on ainakin vaistonnut ne nimimerkit ja anonyymit, joilla äärisuuntien propagandistien tunnusmerkit täyttyvät.

      Poista
    12. SIksi olisikin suotavaa että jokainen kirjoittaisi omalla nimellään. SIihen loppuisivat turhat mölinät.

      Poista
    13. Isännekö nimeä tarkoitatte?

      Poista
    14. Nimekkäitä, jopa naamansa kanssa esiintyviä turhanmölisijöitä ovatten julkipaikat turvoksissa jokainen vuorokauden hetki.

      Poista
  12. Italian renessanssi vastusti Hitleriä ja Mannerheimia luullessaan vapauttavansa ihmisen näitä kannattaneesta katolisesta kirkosta. Mutta miten ja ketä se oikeasti vapautti, ei tule esille tyyli- eikä oppihistoriassa.

    Italo Calvino ymmärsi ihmisen kaupungiksi. Jollainen Mirandolakin oli aikanaan. Mutta Pico ja hänen henkilöimänsä maantieteellinen alue ei ollut eikä ole vapaiden ihmisten jalo kaupunki, vaan sellainen jossa maallinen ja hengellinen valta kirkkoineen, yliopistoineen ja ruoskijoineen vuosituhannesta toiseen orjuuttivat ihmistä.

    Faaraot muistetaan, nuo upporikkaat renessanssiajattelijat, pyramidien rakentajia ei. On ylevää hekumoida renessanssin loimussa, mutta sen lämpö ja valo ovat pitkälti kuvitteellisia, ja olivat jo sen aikana. Renessanssinerot vapauttivat ajatteluaan ja näkemystään toisilta ryöstämiensä omaisuuksien turvin. Ihan kuin tänäänkin valta-, virka- ja yliopistoeliitti tekee.

    Kirkon, rahan ja henkisesti kääpiöityneitten valtaa renessanssi ei murtanut. Ei oman aikansa eikä tulevien aikojen osalta. Maailman suurimmat taiteilijat olivat renessanssissakin kirkon, ylhäisaatelin ja bisneksen omistuksessa ja näitä hyödyttämässä. Ajatukset kauneudesta ja hyvyydestä liitelivät oppineilla, filosofeilla ja taiteilijoilla sinitaivaan korkeuksiin, kauas todellisuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa että paavin kirkko kannatti Mannerheimiä? Oletko sekundalaatuinen venäläinen tekoäly?

      Poista
    2. Itse asiassa pyramidien rakentajia muistettiin. Herodotos kertoo stelasta, joka seisoi Kheopsin pyramidin ulkopuolella, ja kertoi, kuinka suuri määrä ihmisiä oli ollut rakentamassa.

      Näin insinöörinä on myös mukava pitää esikuvana myös faarao Djoserin pyramidin rakennustöiden johtajaa, ylipappi Imhotepia. Yksikään Egyptin faarao ei noussut myöhempien polvien palvelemaksi jumalaksi kuoltuaan, mutta Imhotepia, tuota ensimmäistä nimeltä tunnettua insinööriä, egyptiläiset palvoivat jumalana.

      Poista
    3. "Itse asiassa ... "

      Joo, kyllähän rakennusmiehiä ja -naisia ynnä vasaraa heiluttamassa olleita muunsukupuolisia edelleen muistetaan kauniilla puheilla, keppanalla ja hernesopalla harjannostajaisissa, mutta sittenpä kaiken kunnian juhlavista pytingeistä korjaavat hamaan maailman tappiin saakka vain ne, jotka nuo luomukset ovatten paperille (nykyisin sähköisille alustoille) suunnitelleet ja pankit ym. rahoittajat miljooniensa likoonpanijoina.

      Ei edes työmaan luottamushenkilöä, mittakirvesmiestä tai työmaapäällikköä/mestaria muisteta enää nimeltä kun pari vuotta valmistumisesta on kulahtanut.

      Poista
    4. Kirkko on kirkko, katollinen tai katoton. Vainon, rahan, vallan ja vääryyden koti.

      Poista
    5. Naismaisteri provosoi ja teekkarit oottaa vapunpuutteessaan lätkän äm ämmiä.


      Rovasti on hyvä ja kitkee itte pennalisminsa vaan. Saapiko pamauttaa jäsentenvälisesti pois kuleksimasta jos tulee silmille hyppimään, no sama kuin rusakon kans että jos ne tulee nakertamaan kivijalkaa niin pesimäruhan häiritseminenhän se. Jotenka ei mutta vuvuzela on aika okei ja olishan sekin kiva nähdä kenestä sillä pelillä saadaan arkkipiispa.

      Poista
  13. Resonanssi tapahtui aikaan jolloin sekä opiskelu, kielen ymmärrys eli latinan taito ja syntynyt kirjapainotekniikka aloittivat pitkän marssinsa kohti internettiä ja maapallon kietomista lankaansa. Se tuli liian äkkinäisesti kyläjuoruiluun markkinoilla tottuneille ihmisille, ja syyllisiä mielen liikutuksiin alettiin etsiä joukolla.

    Etsin käsiini ja jopa luin Waltarin näytelmäksi kirjoittaman mutta kovin huonosti näyttämölle sopivan Paracelsuksen Baselissa. Siinäkin vihjataan että helposti saa rahalla ja medialla aikaan joukkoliikkeen ja ajettua hankalan ihmisen pois vaikuttamasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan rahatta koira ja ihminen haukkuvat.

      Poista
    2. Suuri osa eurooppalaisen somen vihahaukunnasta on jo pitkään rasvattu venäläisellä rahalla.

      Poista
    3. Suurin osa, eli lähes kaikki some pyörii amerikkalaisella rahalla. Ja amerikkalaisella moderaatiolla, jota twitterissä ei juurikaan enää ole.

      Poista
    4. Oisko some usalainen, eikä eurooppalainen. Menkää lapset sen feisbyykin sijaan kotimaiseen irc-galleria.net

      Poista
    5. todellisuudessa somet maksatetaan lukemattomilla yrityksillä jotka mainostavat siellä. SIksi Googlesta on tullut yksi maailman suurimmista yrityksistä.

      Poista
  14. Pico della Mirandola nautti kyllä kirkon suosiota, jos verrataan samanlaisia ajatuksia myöhemmin saarnanneen Giordano Brunon kohtaloon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Giordano Brunosta on Ylen arkistoissa varsin hyvä kuunnelma, sellainen vanhanaikainen ilman ylettömiä äänikikkailuja, ja toivoisin, että se vielä joskus toistettaisiin.

      Poista
  15. Olemme mietiskelleet, mikä pointti siinä on, että joku kommentoija nykyään haluaa sotkea Mannerheimin, oikein tai väärin kirjoitettuna, kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin yhteyksiin. Selitys on joko yksilöpsykologinen motiivi tai putinistinen hybridiyritelmä. Veikkaamme jälkimmäistä.

    VastaaPoista
  16. Fiksuin ihminen on se, joka jää. Ruotsalainen dekkaristi Henning Mankell kertoo kirjassaan "Juoksuhiekkaa" ihmisistä, joita luuli ystävikseen pettäneensä hänet kun sairastui syöpään. Eivät kestäneet heikkoutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lainaan ko. kirjasta: “Sinua ympäröi elämässäsi valtaisa määrä ihmisiä. Monet heistä panet vain pikaiseti merkille, mutta unohdat saman tien. Toisten kanssa kohtaat silmätysten, mikä johtaa jonkinlaiseen tunnepitoiseen kosketukseen, Ja toisten kanssa sinä keskustelet. Edelleen sinulla on perhe, ystäviä, tuttavapiiri, Kaikki läheisesi. Jotkut tippuvat kyydistä, kiintymys viilenee, vilppi panee pisteen yhdessäololle, ystävistä tulee joskus vihollisia. Mutta suurin osa heistä on vain ihmisiä, joiden kanssa satut elämään samaan aikaan. Heitä on miljoonia, ja heidän elämänsä loimittuvat sinun elämäsi kanssa”.

      Onko fiksuin ihminen se, joka jää?

      Poista
    2. Fiksuus ja ystävyys eivät mielestäni kuulu millään tavoin yhteen.

      Tai ehkä korkeintaan siten, että jää jonkun ystäväksi, vaikkei se välttämättä ole fiksua omalta kantilta. Ystävyys pakenee määritelmiä.

      Mutta millä tavalla ”ystävä pettää”, kuten Mankell totesi? Katoaa hädän hetkellä? Kaikki on niin suhteellista, katsojan silmässä, kuvittelua, uskoa… ainoa joka ei petä taitaa olla kulkurin iltatähti.

      Poista
    3. Itse sairastuin lääkärien mukaan "parantumattomaan" syöpään yli parikymmentä vuotta sitten ja ehkä epämiellyttävin seuraus siitä oli se, että entinen melko runsas tuttavapiirini kaikkosi saman tien. Eivätkä he ole sen jälkeen palanneet. Syöpä sen sijaan on kokonaan parantunut, kiitos Suomen senaikaisen loistavan terveydenhoitojärjestelmän ja HYKS:in lääkärit ja hoitajat.

      Poista