Sivun näyttöjä yhteensä

29. tammikuuta 2024

Naisia ja muita


 



Kommentoija kirjoitti hiukan vastahankaan. Kyllä se kuitenkin on niin, että monella mittarilla koulutus kannattaa. Tietenkin sekin on totta, ettei koulutuksessa välttämättä opi mitään hyödyllistä. Mutta peruskoulu ja ylioppilastutkinto on kyllä tarkoitettu perustaksi, ei rakennelmaksi.

Toinen kommentti palautti mieleen, miten vahvasti elin lapsena erittäin aikaansaavien naisten maailmassa. Kuvassa vasemmalla on isoäitini Elli. Lapsista vain yhdeksän on omia. Heissä on muuten kolmet kaksoset, joista noiden kaksi poikakaksosten keskinäinen ikäero oli alle vuosi. Äitini (musta kaunotar keskellä) sanoi että yleensä hellalla oli esikattilassa kaksi tai neljä maitopulloa.

Kauppaliikkeitä oli omia viisi ja vuokrattuja kolme. Piharakennuksissa oli kaksi hevosta, neljä lehmää, lampaita, kanoja ja kiukkui kukko. Pukkilassa oli iso perunamaa vuokralla ja Kettulassa parikymmentä hehtaaria viljeltyä. Tyttärille väärennettiin joukolla paperit niin että he pääsivät elokuvakoneen käyttäjän kurssille alaikäisinä. Ja isoisä, joka urakoi paikkakunnalle 62 taloa, koska osasi kaikki talonrakennuksen taidot, oli kovan paikan edessä talven tulle 1939: miten hoitaa valun jäljiltä vielä kostea kivitalo naisten ja lasten voimin. Kaikki miehet olivat Vuoksen varrella ja halot sinne kuljettavissa junissa. Aluksi noin 10-vuotiaat pantiin lapioimaan suomutaa, joka kuivattiin turpeeksi. Isoisä muutti keskuslämmityksen turpeella toimivaksi, vaikka kattilat oli tehty koksia polttaviksi.

Olen kai ennenkin kertonu, että kun isoisä valvoi vanhainkodin rakentamisen itse 80 täyttäneenä, isäni meni kysymään, mahtaako sinne tulla asukkaaksi ketään appifaaria vanhempaa. Puhuteltu pyöritteli Klubi kakkosten suussaan ennen kuin keksi, että kyllä - Topparin Liisa on vuoden vanhempi kuin hän.

Isoisä otti tarvittaessa miehekkäästi kehut vastaan - mutta kyllä se oli mummu, se voima tuon kaiken takana. Hän oli kiirehtinyt saamaan lapsia ja ennen pitää käymään myös vihillä, kun tyttökaverit oli ammuttu Kiikan punakaartin naisten kuularuiskuosastoon keväällä 18 kuuluneina. Itse hän hoiti halvattuna makaavaa äitiään ja tuhahteli vieraisilla käyviä sukulaisnaisia, jotka vain “istuiat onduleeraamassa”. Sana tarkoitti “laineiden ottamista” eli permanentin esimuotoa.

Mummun oli vaikea sietää, että isäni istui kesällä 1946 keskellä hyvää heinäpäivää sisällä lukemassa kirjaa. Minulla muuten on se kirja - isäni oli lukenut siitä pätkän mummulle ääneen, selvällä saksan kielellä, Sohm, Institutiones des Römischen Rechts, 12. Auflage. (Älköön kukaan erehtykö. Tuo kirja on vanhentunut. Nykyisin on Zimmermannin mainio teos, joka tosin on kovin laaja.)

Kuvasta näkee, että kangaskaupan pakasta oli saksittu ainekset useimpien lasten vaatteisiin, jotka Uiton Lempi sitten ompeli. 

Kirjoitan tämän tähän muistellen. Tuosta yhteisöstä ei ole mitään jäljellä, ei taloakaan. Paikkakunnalla oli paljon tekstiiliteollisuutta; se katosi melkein koko maasta hyvin nopeasti 1980-luvulla. Pikku konepajojen aika on ohi - meilläkin oli ihan hyvä autokorjaamo. Varuskunta (Ilmasotakoulu) on poissa.

Mutta ennen noissa liikkeenharjoittajissa oli tosi paljon naisia, eikä “naisten töitä” kummasteltu. Yksi tädeistäni oli paikkakunnan purjelentokerhon johtaja ja aikoi hypätä laskuvarjolla juhannusjuhlissa, mutta äitinsä kielsi.

Kun mummu kuoli, varmaan ylettömään rasitukseen, taatalle tuli pian vaimoksi Eeva Kuortaneelta. Enojeni yritykset juntturoida katkesivat lyhyeen. Tämä Eeva oli ollut molemmat sodat muonituslottana rintamalla ja hallitsi sekä hevoset että hevosmiehet….


70 kommenttia:

  1. Valun jäljiltä kostea talo: saksalaisilla on siitä oma sana. Trockenwohner oli henkilö joka otti vastavalmistuneen talon välikaikaisesti asuttavakseen, halvemmalla hinnalla. Kuvaus löytyy Wikistä tai tästä:https://karirydman.blogspot.com/2013/01/trockenwohner-taas-uusi-merkillinen-sana.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juutalaisetkin ottivat noita parakkeja asuttaviksi mutta eivät ne ehtineet kuivua ennen heidän ulosmittaustaan savupiipun kautta.

      Poista
  2. Nämä ovat mainioita muistelmia. Ne tuovat toisaalta tutun ja toisaalta tuntemattoman menneisyyden elävästi silmien eteen. Ja herättävät samalla omiakin muistoja pohjanmaan jokivarsilta hieman ylempää, sosiaalisesti hieman alempaa.

    Professorin suku on näet ollut aika vaurasta ja yritteliästä, mikä usein onkin sama asia. Lapsia ymmärrettiin kouluttaa, sillä eiväthän kaikki kotitaloon voineet jäädä. Ihmiskohtalot ovat usein outoja, kuten oman pappanikin, joka osallistui sisällissotaan. Molemmilla puolilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen hyvä työ kostetaan, paha palkitaan halki maailman sivun.

      Poista
    2. "Kost' jumala"-lausahduksella tarkoitetaan että palkitse jumala.

      Poista
  3. Joillakin ihmisillä oma-aloitteellisuutta ei juurikaan ole. Mutta jatkuvaa kitinää ja valitusta tulee ylenpalttisesti.

    VastaaPoista
  4. Ennen miehet olivat rautaa ja laivat puuta ja naiset karkaistua terästä. Naiset joutuivat sota-aikana koville kun oli hoidettava maatilat ja lapset ja maksettava laskut jollain konstilla. Miehen päivärahoilla sai ehkä askin tupakkaa. Useilla oli viljeltyä alaa ja elikoita monenlaisia. Se oli kovaa aikaa useimmille, etenkin niille jotka rintamalla kranaattitulessa koettivat säilyttää hermonsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvoisa kommentois, sanot todella kauniisti, että naise sota-aikana olivat karkaistua terästä. Oma äitini syntyi vuonna 1928 ja kun talvisota syttyi, niin miehet lähtivät sotaan ja hänkin keskeytti koulunsa ja lähti paikkaamaan sotaan lähteneitä miehiä iso-isänsä tiilitehtaaseen. No se oli opittu koulusta mitä oli, mutta sinne ei sodan loputtua enää palattu, vaan ihan muut tekemiset ja työt tulivat osaksi elämään, joskin ne olivat osa elämää myös sodan aikana.

      Poista
  5. Kannattaa pitää tohtoreita työttömyyskortistossa ja välillä lyhytkestoisissa hanttihommissa. Eiväthän oikeat ihmiset muuten voisi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elinkeinoelämä oikein hakemalla hakee tohtoreita. Onko tämä nyt taas sitä takametsien katkeruuspuhetta? Vai professori Stubbin vastaista kampanjaa?

      Poista
  6. Mahdankohan olla se vastahankainen kommentoija..?
    Täten täsmennän omaa kommenttiani, että en suinkaan väheksy koulutuksen merkitystä, päinvastoin, mutta pikkuisen minua kyllä sieppaa sellaisten töitten (nykykielellä ilmaistuna) dissaaminen, joihin ei korkeaa koulutusta tarvita. Jotkut tuntuvat ihan vakavissaan uskovan, että tällaisissa ammateissa toimivien elämä menee pilalle - ellei suorastaan aivan hukkaan. Kuinka ihmeessä?! Jonkunhan on joka tapauksessa ajettava bussia, siivottava toimistotiloja, laitettava ruokaa lapsille ja vanhuksille, istuttava kaupan kassalla tai seisottava baarin tiskin takana; miksi emme antaisi arvoa (myös) näille puurtajille? "Työmies on palkkansa ansainnut", totesi muinoin muuan globaalin etelän asukas, mutta tämä viisaus lienee älkimodernissa kulttuuri- ilmapiirissä jo hapantunutta propagandaa.

    Meillä saattaa muuten olla kohta presidenttipari, jonka toinen osapuoli on ylioppilas ja toinen parturi-kampaaja! Sitä odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 60-luvulla Suomesta tuli tasa-arvon maa. Olen työmiehen ja osuuskaupan myyjän poika, lukion käynyt. Meitä oli kuusi, asuimme kolmiossa kerrostalossa, meillä oli auto ja kesämökki.

      Nyt olen keskiluokkaa, sisätöissä kuten vaimonikin. Meitä on neljä, lapset ylioppilaita, asumme kolmiossa kerrostalossa, meillä on auto ja kesämökki.

      Ympäristöön verrattuna olemme yhtä vauraita/köyhiä kuin muutkin. Aivan kuten lapsuusperheessänikin.

      Poista
    2. Nyt on luokkayhteiskunta palannut takaisin.

      Poista
  7. Vaalitilanne on nyt muuttunut kokonaan. Mitenkäs nyt taktisesti äänestetään?
    Sitten on nämä halveksitut ja vähätellyt peräkammarin runkkarit. Ketäs he nyt äänestävät, kun se oma ehdokas ei päässyt toiselle kierrokselle. Kelpaako heidän äänensä kummallekkaan ehdokkaalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääasia että valittu pääsee pian palkitsemaan liehakkonsa kolmanteen ja neljänteen polveen kuten kekkonen julmimmat kansatappajaystävänsä.

      Poista
    2. Vastakkain on kaksi itsetietoista luonnetta - vänrikki nappula ja nuori ylioppilas.

      PS. Muistakaamme, että korpraali on ennenkin muuttanut maailmaa ja ylioppilaat luodanneet kansansa sieluun.

      Poista
    3. Arvoisa kommentoija, vastauksena voidaan todelta, että toki kelpaavat äänet hyvinkin. Näet juuri lehdistössä kerrotaan miten A. Stubb kehuu perussuomalaisa ja Halla-Ahoa. Varmaankin sen on vasta alkua.
      Oma veljeni, joka asuu erittäin persumaisessa kunnassa ja siis äänesti tietysti tavallaan oman alueen kaveria, eli Halla-Ahoa, on jo tehnyt päätksen toisesta sierroksesta, eli menee vaimonsa kanssa Haaviston taakse.
      Varmaan tulee vielä monta pohdintaa niiden keskuudessa, joiden oma ei päässyt toiselle kierrokselle,

      Poista
    4. Vaalitilanne on tasan ennallaan ja alkuperäisten suunnitelmien mukainen. Täytyykin käydä äänestämässä het huomenna - vastoin alkuperäistä suunnitelmaa. Minunkin ääneni todennäköisesti kelpaa

      Poista
    5. "Näet juuri lehdistössä kerrotaan miten A. Stubb kehuu perussuomalaisa ja Halla-Ahoa. Varmaankin sen on vasta alkua."

      Tällaisen kehumisen lävitse täytyy nähdä poliittinen päämäärä: Nuoleskelee jotta saisi ääniä siltäkin laidalta, ja sehän sillä sektorilla tehoaa tapahtuipa se kummin päin tahansa.

      Poista
    6. Täällä Pohjantähden alla - kirjassa taisi olla Leppäsen Preeti, joka sanoi jotenkin niin, että "näin sota-aikoina sitä huonommankin kansanosan panos isänmaan eteen kelpaa", kun hänen tyttärenpoikansa rintamalla ammutuksi tuli.

      Tämä vain muistinvaraisesti, mutta jotenkin tuohon tyyliin se nyt taitaa vuorostaan persujen osalta mennä.

      Vielä kesällä persut olivat kauheita rasisteja, suorastaan epäihmisiä johtoaan myöden Haaviston vihreiden ja muiden ns. parempien ihmisten mielestä.

      Mutta nyt kyllä ollaan valmiit se huonommakin kansanosan panos vastaanottamaan. :)

      Saa nyt nähdä, muistaako se tyhmä persu tuota kesäistä touhua. Voi mustaakin.

      Poista
    7. Kummallinen tilanne: su 11.2.2024 äänestyspäivä ja viimeinen itärajan kiinniolopäivä. Viimeistään viikolla 6 eli 5.-11.2024 Sauli Niinistö ja muu UTVA sekä valtioneuvosto eli hallitus joutuvat päättämään jatkosta. Kirjoitettu ke 31.1.2024.

      Poista
    8. "- - kun voi ny toi vähävoimasempikin tän isänmaan eteen näin sota aikana... - -Se on rauhan aikana niin kun paremman väen asia toi isänmaa, mutta sodassa passaa sitten vähän huonommankin koittaa..."

      Juuri niitä "vähävoimasempiakin" nykyinen "parempi väki" on lietsomassa sotakannalle. Eräskin "Mestari" nousi kiitetyksi johtotähdeksi kun lähetytti tulisen paketin vainolaisen niskaan - ihan ikään kuin entisaikojen kustannusjärjestelmän isäntänä. Ja entä se kuulu puhe, jota suuri "liberaalilehtikin" nousi ylistämään. Puhumattakaan niistä "sopeutuksista", joita köyhä ja kallis aika vaatii. "Hornetiton, ydinaseeton kansa on kelvoton, muistelen lukeneeni entisenkin "kansanmies-presidentin" opettaneen, "sitten vasta leipä levennettävä". Voisi lisätä: jos sittenkään. Onhan yhteiskunnan tukipylväiden pyyteetön (henkinen) raadanta kansan parhaaksi ensin reilusti palkittava. Niin kuin tähänkin asti.

      Se on nääs "niin kova toi ryssä tän Suomen[kin] niskaan..."

      --
      Kirjoitin edellä olevan kommentin 31.1.2024 vastineeksi Matiakselle.

      Ei julkaistu. Tiedän erinomaisen hyvin, ettei minulla ole sellaista mitään oikeutta vaatiakaan. Silti tuntuu jotenkin huvittavalta: rajansa se on professorinkin "suvaitsevaisuudella". Näillä lakeuksilla ei ilmeisesti nyttemmin arvostella persuja ja nykyisen äärioikeistohallituksen sotaista politiikkaa ja muita edesottamuksia, joiden vuoksi lähes koko Suomi kuohuu.

      Poista
    9. "- - kun voi ny toi vähävoimasempikin tän isänmaan eteen näin sota aikana... - -Se on rauhan aikana niin kun paremman väen asia toi isänmaa, mutta sodassa passaa sitten vähän huonommankin koittaa..."

      Juuri niitä "vähävoimasempiakin" nykyinen "parempi väki" on lietsomassa sotakannalle. Eräskin "Mestari" nousi kiitetyksi johtotähdeksi kun lähetytti tulisen paketin vainolaisen niskaan - ihan ikään kuin entisaikojen kustannusjärjestelmän isäntänä. Ja entä se kuulu puhe, jota suuri "liberaalilehtikin" nousi ylistämään. Puhumattakaan niistä "sopeutuksista", joita köyhä ja kallis aika vaatii. "Hornetiton, ydinaseeton kansa on kelvoton, muistelen lukeneeni entisenkin "kansanmies-presidentin" opettaneen, "sitten vasta leipä levennettävä". Voisi lisätä: jos sittenkään. Onhan yhteiskunnan tukipylväiden pyyteetön (henkinen) raadanta kansan parhaaksi ensin reilusti palkittava. Niin kuin tähänkin asti.

      Se on nääs "niin kova toi ryssä tän Suomen[kin] niskaan..."

      --
      Kirjoitin edellä olevan kommentin 31.1.2024 vastineeksi Matiakselle.

      Ei julkaistu. Tiedän erinomaisen hyvin, ettei minulla ole sellaista mitään oikeutta vaatiakaan. Silti tuntuu jotenkin huvittavalta: rajansa se on professorinkin "suvaitsevaisuudella". Näillä lakeuksilla ei ilmeisesti nyttemmin arvostella persuja ja nykyisen äärioikeistohallituksen sotaista politiikkaa ja muita edesottamuksia, joiden vuoksi lähes koko Suomi kuohuu.

      Poista
  8. Ei liity päivän teemaan mutta blogin pidemmän kaaren teemoihin. Espoon käräjäoikeudessa jatkuu parhaillaan Vastaamo-oikeudenkäynti. On askarruttavaa, että konnalta puuttuu omatunto.

    Omatunto on myös eräs teema, joka mielestäni kuuluu keskusteluun generatiivisesta IT:stä (jota harhaanjohtavasti kutsutaan AI:ksi ja vielä harhaanjohtavammin tekoälyksi - äly on tässä yhteydessä virheellinen suomennos sanasta intelligence).

    Mitkä ovat asioita, jotka erottavat ihmisälyn koneesta ja miksi Turingin testi (imitation game) ei tule milloinkaan saavuttamaan sellaista tulosta, että kone jäljittelee ihmistä? Omatunto on eräs. Myös tahto, taistelutahto, halu, himo, intuitio, intentio, kutsumus, taju, kirkastus ja inspiraatio. Niin talon rakentajalla kuin säveltäjälläkin on mielessään alkuhahmo, josta kaikki konkretisoituu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysymme, onko ihmisellä "sielu" ja jos on, voiko kone uskottavasti jäljitellä sitä?

      Poista
    2. Nykyiset AI:t osaavat imitoida tunteita kertomalla niistä. Onko niitä todellisuudessa onkin toinen juttu. Kysymys omatunnosta onkin kimurantti ja kiinnostava.

      Minua arveluttaa kovasti tekoälyn sokea valjastaminen ihmisten tietojen louhintaan ja sen käyttäminen ihmisten kanssa asiointiin. Meistä voidaan kerätä valtavasti tietoa jota ihmiset eivät ehkä haluaisi ulkopuolisten käyttöön. Nythän koko projektin tarkoitus on nimenomaan hankkia tietoa ja oppia manipuloimaan ihmiskuntaa jotta suurten rahoittajien märät unet toteutuisivat. Aikomus on myydä dataa mitä erilaisimpiin markkinoimistarkoituksiin ja nyt sitä jo tehdään.

      Entä jos jokin varoissaan oleva rikollisryhmä saa tällaisen työkalun käyttöönsä? He keräisivät dataa kunnes heillä olisi joistakin maksukykyisistä ihmisistä riittävästi kiusallistakin tietoa. Sitten he voisivat ryhtyä anonyymisti kiristämään uhrejaan uhkaamalla paljastaa jotakin. Vauraat ihmiset varmasti koettavat selvitä siitä rahalla mutta juuri se on se väärä ratkaisu koska rikolliset myyvät tietonsa toiselle ryhmälle joka tekee saman. SIlle ei ole mitään loppua, päinvastoin. Rosvot puristavat vauraista ihmisistä kaiken irti, samaan tapaan kuin he tekevät huumeiden käyttäjille.

      Poista
    3. Eikös se jo ole sellaisten käsissä?

      Poista
  9. Kuvan mummu on ollut oikea suvun matriarkka, ei ollenkaan harvinainen Suomessa ennen vanhaan, Kalevalasta lähtien. Ihmisen arvo määräytyi yleisesti hänen tekemänsä työn mukaan. Lapsuuteni maalaistalossa kaikki piti tehdä nopeasti ja kunnolla, isä vähän hermostui, jos heinät eivät olleet seipäällä ensimmäisenä kylässä. Siihen rytmiin oli kaikkien sopeuduttava, mutta nopeudesta on ollut hyötyä elämän varrella, esimerkiksi, kun oli palattava töihin kaksosten ollessa puolentoista kuukauden ikäisiä. Äitiysloma oli kuusikymmenluvulla vain kaksi kuukautta. Naispoliitikot ovat tehneet hyvää työtä.

    Yksilöiden energiatasot vaihtelevat sisarustenkin kesken. Viikonloppuna ihmettelin taas perheen nuorimpia vähän huolestuneena - miten tulevat pärjäämään elämässä, vaikka eihän sen minun huoleni pitäisi olla. Poika, 3½ v, nauravainen, herkkä ja epäonnistumisesta helposti pahastuva mutta vikkeläjalkainen, tyttö keväällä 2 v, määrätietoinen, pomottaa jo päiväkodissakin toisia kahdella kielellä: Leikkimään, kom Alex, Alma kom, kaikki lapset luetellen, ja joskus: Minea bort, tytölle, joka repii toisia hiuksista. Tuleva matriarkka? Onneksi pojalla on ne vikkelät jalat, kahden suunnistajan perua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreessa lehden asiantuntijajutussa kertomasi tytön käytös luokiteltiin ennakoinniksi tulevasta vakavasta mielisairaudesta. Narsismistakin mutta myös sitä paljon vakavammasta tilasta, psykoosista.

      Poista
    2. Oho, teitpä vakavan diagnoosin.

      Poista
    3. Minäkin "diagnosoin" vähän "tätä tyttöä". Ei hän ilkeä ole eikä puhu käskevästi vaan nätisti, nopeana on vain aina ensimmäisenä valmis uuteen toimintaan, lähtöön ja leikkiin, mutta kyllästyy odottelemaan ovella. Hyvin hän on sopeutunut päiväkodin rutiineihin, uuteen kieleenkin, ja käyttää pientä sanavarastoaan tehokkaasti. Voi olla, että hän on jonkinlainen pomo tulevaisuudessa, mutta minusta hän vaikuttaa vakaalta, ei ehkä ihan ensimmäisenä ole vajoamassa johonkin mielisairauteen. Rohkeus ja hyvä itseluottamus eivät kai sinänsä ole narsismia.

      Poista
    4. Minä en mitään diagnoosia ole ikuna kenestäkään tehnyt. Artikkeli on tuore asiantuntijateksti ja siinä kerrotaan sairaista ja siitä että heillä oli lapsena juuri noita piirteitä joista nyt kerrot. Voi myös kummeksua ihmisten narsismia joka ilmenee oman suvun ja omien lasten ja lastenlasten äärimmäisenä ihailuna. Jo muutaman vuoden ikäisenä ihmettelin tätä piirrettä, samoin nyt. Siitä ovat monet kirjailijat kirjoittaneet. Mieleenjäävästi eräs naiskirjailija, monen lapsen äiti. Hän korosti toistuvasti että jokaista lasta tulisi rakastaa yhtä paljon kuin omia.
      Se on kaikkien suurten ajatussuuntien ydin: äiti katso poikasi, poika katso äitisi. Joka suvussa on hullu ja huora mutta kuka sitä myöntää paitsi viisas ja terve ihminen, se joka ei ole narsisti eikä nepo. Narsistille oma perhe ja suku on oman itsen jatke sillä tavalla että sen korostus ja palvonta on itserakkautta.

      Poista
  10. Uutisista kuuntelin huolimattomasti, miten joku ruotsalainen tutkija on ns. osoittanut toteen, että patriarkaatti syntyi muinaisaikoina sillä keinoin, että miehillä, toisin kuin naisilla, oli voimaa kyntää härjillä (ilmankos kuuluvat pröystäilleen: "Luota sinuas härjän pääl', / Härkä vie sun mäen pääl' "). Siinä se sitten olikin kaiken universaalihistoriallisen pahan alku. - Kyllä tiede on ihmeellistä.

    Ja tänäkin päivänä jatkavat pirunkureitaan: erään opiskelijakampuksen läheiseen opastetauluun olivat sorretut ja solvatut kirjoittaneet: "tuhotaan patriarkaatti!" "Vallastaan" kiinni pitävät pahanilkiset olivat tietenkin menneet sottaamaan: "uhotaan, patriarkaatti!".

    VastaaPoista
  11. Olisi mukava nähdä muitakin lapsuuskuvia blogistin äidistä ja lukea äidin lapsuudesta. Kuvassa pojilla on jussipaita ja tytöillä essu, mikä puhuu puolestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jussi-paita oli noihin aikoihin muotia näillä lakeuksilla.

      Poista
    2. Vasta kun osa vauvoista ylennettiin pojiksi, essu vaihtui poikien neuleeseen.

      Poista
    3. Niin, ennen ylennystä he eivät olleet yhtään mitään.

      Poista
    4. Pojat, miehet ja pohjalaispuserot ovat arvokkaita. Tytär syntyi, tyhjä syntyi koskee aikuistakin.

      Poista
  12. Tämäpä oli varsinainen yllätys, kun presidentinvaalien Ylen Tulosillassa toimittaja Matti Rönkä kysyi vierailevalta asiantuntijoilta Jenny Suomiselta ja Jussi Kekkoselta, miten Pekka Haaviston ”sukupuolisen suuntautumisen” kanssa voi kampanjoida.

    Olin siinä virheellisessä käsityksessä, että tämä aihe on tarkoitus vaieta kokonaan kaikilla kanavilla.

    Kyllä kaikista vaaliehdokkaiden ominaisuuksista pitää voida puhua avoimesti. Mm venäläisillä voi olla intressiä vaikka kiristää toista taikka molempia ehdokkaita aikaisemmista tekemisistään. Siis kaikki olennainen vain esiin.

    Pitäisi varmaankin puhua myös "exit only" -väylän herkuttelijoista, joilla on kuulemma myöhemmällä iällä ongelmia pidätyskyvyssä. Miten se ongelma hoidetaan huomaamattomasti esim valtiovierailujen yhteydessä, jos se toinen tulee valtuksi eikä se toinen.

    VastaaPoista
  13. Noista kahdesta poikakaksosparista taisi kasvaa tiivis nelikko? Kahdella kaksosparilla Aleksis Kivikin ilmeisesti halusi tiivistää Jukolan veljessarjaa niin, että voitiin kuvitella, että ikähaarukka porukassa ei ihan ylettömiin kasvaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä minäkin olen joskus nuoruudessani tuumaillut. Pohjoisessa oli paljon suuria perheitä, kymmenenkin lasta, mutta ei kaikissa ollut edes yhtä kaksosparia.

      Samoin ihmettelin Eeroa, joka vielä 18-vuotiaana - siis nykyisin täysi-ikäisenä - oli vielä selvästi keskenkasvuinen ja lapsenomainen. Kuitenkin jo Runebergkin runoili ”isästään”, joka jo 15-vuotiaana ”astui rivihin”.

      Mutta yhdeksässä kuusi kaksosta, se on siis geeneissä.

      Poista
  14. Enpä tiedä, onko koulutus aina tiedontasoa lisäävää. Ainakaan jos luetaan korkeasti koulutettujen etujärjestön Akavan ajankohtaista mielenilmaustiedotetta Siellä nimittäin sanotaan - luultavasti sisäisen kädenväännön jälkeisenä epäsikiönä: "Virkasuhteisille jäsenille poliittinen mielenilmaisu on laiton, joten he eivät voi osallistua ulosmarsseihin." Siis että virkamiehillä ei ylimalkaan olisi perustuslaissa taattua sananvapautta! Ulosmarssit voivat heillä olla poissuljettuja, mutta että mieltään ei saisi sanoa edes vapaa-aikana! Jo on ammattijärjestössäkin aikoihin eletty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virkamiehillä on omat säännöksensä ja niiden mukaan on elettävä kun virkamiehen leipään on tarttunut.

      Tämän hetken lakkotilanne on kummallinen. Vastikään Suomen kansa valitsi nykyisen hallituksen takana olevat puolueet hoitamaan maan asioita ja korjaamaan talouden heikon tilan. SAK ja SDP yhdessä Vihr ja Vas kanssa ovat hallituksen alkupäivistä lähtien kaikin keinoin koettaneet hallitusta kaataa. Jotenkin sen käsittää puolueiden kohdalla mutta SAK ei kuulu maan demokraattiseen järjestelmään koska kansa ei ole sitä edustuslaitokseensa valinnut eikä se sinne kuulu. Siis eduskunnan ja hallituksen ulkopuolinen järjestö on ottanut tehtävkseen hallituksen kaatamisen. Minusta sellainen lähestyy maanpetturuutta. Poliittisten lakkojen järjestäminen aiheuttaa vahinkoa lukemattomille yirytksille ja kansalaisille. SAK siis pyrkii tavoitteisiinsa vahingoittamalla tahoja joilla ei ole mitään tekemistä hallituksen politiikan kanssa eivätkä voi siihen vaikuttaa. Minusta se on absurdia.

      Poista
    2. Kerro se virkamieslain tai muun lain pykälä, joka kieltää virkamiehiltä (toisin kuin kaikkien mielestä valtion ja kuntien työsopimussuhteisilta) sananvapauden 24/7? Eihän sellaista toki ole, mutta perustuslaki on.

      On muuten aika rajua, että hallitus myös ihmeellisellä staattisella vientimallillaan on jäädyttämässä ikuisiksi ajoiksi vientiteollisuuden työntekijän suhteellisen palkkaeron opettajiin ja hoitajiin, oli Suomen perimmäinen etu tulevaisuudessa kulloinkin mikä tahansa. Hanke kuitenkin ilmeisistä syistä jakaa ammattijärjestöjä. SAK:ssa varsinkaan se ei pääse pinnalle, mikä näkyi myös tänään Hesarin tiivistelmästä. Akavassa vientimallin tuhovaikutusten tajuaminen on vahvempaa, mikä näkyy myös ensi viikon mielenilmauksissa, mutta sielläkin olevien eturistiriitojen takia vaimennettuna. Mutta näkyy sittenkin, toisin kuin SAK:ssa.

      Poista
    3. Aikoinaan kommarit ajoivat poliittisia lakkoja ja demarit yrittivät jarrutella. Nyt kommarien roolin on ottanut viheriästö eli paremmisto, eikä meitä kunnon demareita enää ole kuin 5 % kansasta.

      Poista
    4. Kansanpentelehän se lakkoilee laillisesti. Eräät työmarkkinaosapuolet eivät pidä vallitsevasta tilanteesta. Kansa ei ole sama asia työmarkkinat eikä edes sama kuin demokratia. Kansa on äänestänyt ja perustanut etujärjestöjä, mikä absurdius siinä on?

      Poista
    5. Eduskunnan ja hallituksen tehtävinä on säätää lakeja ja hoitaa kaikki valtakunnan korkeimman tason juoksevat asiat sekä huolehtia ulkosuhteista, noin päällimmäiset lueteltuina.

      Ei siihen sovi että ulkopuolinen järjestö yrittää voimakeinoin pakottaa hallitusta kumoon tai pakottaa tekemään ratkaisuja joita se ei missään tapauksessa halua. Se on yhteiskunnallista kiristämistä joka voi olla paikallaan Argentiinassa, ei täällä. Seuraava vaihe voisikin olla että jokin terroristijärjestö ilmoittautuu samoille apajille. Tai jokin suuryritys alkaa samalla tavoin raskaasti painostaa meidän hallitustamme. Sellaista on alustavasti jo nähty Euroopassa mutta Google ja Amazon jäävät häviölle demokratiaa vastaan.

      Olen vahvasti sitä mieltä että hallituksellakin on oltava toimintarauha jota ulkopuoliset vaikuttajat eivät saa pakottaa tai kiristää. Ainoastaan lakisääteisesti eduskunnan ja äänestäjien kautta pitää tapahtua asiallinen vaikuttaminen. Muutoin eläisimme levottomassa etujärjestöjen diktatuurissa.

      Poista
    6. Hyvä vaan että muistutetaan hallitusta siitä ettei kannata tehdä hölmön päätöksiä.

      Poista
    7. Työväki saa lakkoilla työasioidensa takia, se on ok ja reilu peli.

      Mutta nykyinen meininki on lakkoaseen väärinkäyttöä. Sitä paitsi se voi kolahtaa omaan nilkkaan.

      Poista
    8. PK -terroristien paikallinen sopiminen poistaa ongelman.

      Poista
    9. PK-terroristi? Mikä se on? Onko se joku pakistanilainen vastarintamies?

      Poista
    10. "Ei siihen sovi että ulkopuolinen järjestö yrittää voimakeinoin pakottaa hallitusta kumoon tai pakottaa tekemään ratkaisuja joita se ei missään tapauksessa halua."

      Ei ay-järjestöt demokraattisessa yhteiskunnassa mitään ulkopuolisia ole. Samoista äänestäjistä ja samojen puolueiden kannattajista kuin politiikassakin niiden ylläpitäjät tulevat. Jos hallitus alkaa kukkoilla ja hallita ylitse heitä äänestäneiden päiden, niin kyllä sellaisille aikomuksille täytyy peloite olla ja rajat asettaa.

      Jos alamaiset alkavat luulotella, että valtiovalta heistä huolen pitää ilman joukkovoimalla toimivaa vallanvartijaa niin sen tien päässä se vasta diktatuuri odottaa.

      Poista
    11. Kun opettajat ja hoitajat saadaan kunnolla jumiin palkkakanjoniin ja kaverien vientivetoiset firmat tuottamaan niin luuletteko että se korjaa nykyisen taloustilanteen?

      Onhan työnantajillakin etujärjestö, EK. Ei muuta kuin valtiota yksityistämään.

      Poista
    12. Suomessa on voimassa kansanvalta ja se on perustuslakiin kirjattu seikkaperäisesti. Sen pitää riittää.

      Ei ole mieltä siinä että jokin klubi tai kerho tai vastaava alkaa komentamaan eduskuntaa ja hallitusta eri asioissa. Ne eivät ole demokraattisesti valittuja eikä niilä ole kuin pienen kansanosan kannatus ja usein heidätkin on masinoitu asioita ajamaan ammattiliittojen voimalla. Olemme hyvin lähellä järjestöjen sanelua ja diktatuuria. Mihin me sitten enää hallitusta ja eduskuntaa tarvitsemme? Kirjaamaan SAK:n tai TEHYn päätöksiä? Sitä ei Suomen kansa hyväksy.

      Poista
    13. Eikös tuo nykyhallitus ole eräänlainen klubi tai kerho?

      Poista
  15. Elli-mummu on minun Alma-mummuni sisar. Terveiset pikkuserkulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin missään muualla on lasten vaatetus yhtä ruma ja vankilamainen ja tyttöjen tukkatyyli outo. Ehkä kohtelu oli yhtä karua.

      Poista
  16. Vanha armo sanoi eräs mies anoppiaan. Mutta tuossa sakissa ei ole armoa.

    VastaaPoista
  17. Satakunnassa lastenvaatteet tehtiin itse, kauniita ja siististi ommeltuja. Lasten hiukset olivat aina nätisti leikatut ja singlatut. Näin oli myös vähävaraisissa perheissä. Ihmisillä oli kauneuden- ja muuta tajua ja rakkautta toisiinsa. Suvun tehtailijaperheessä tyttäret tosin opetettiin passaamaan veljiään, mutta kova työnteko oli myöhemminkin tärkeä elämässä ja opittu lapsena.

    Häpeän että yksi esi-isämme on Pohjanmaalta. Hän oli hirveän julma työntekijöille yrityksessään, jonka perusti muutettuaan Satakuntaan. Nykyisin erään uskonlahkon miesten perustamissa usein pohjalaisissa yrityksissä on kovat olot palkollisilla mutta on vanhuksillakin joille yritykset kaupittelevat tarpeettomia asioita. Tästä on vuosia ollut lehdissä.

    VastaaPoista
  18. Hallituksen mielestä poliittisia mielenilmauksia ei saa olla, mutta poliittisia virkanimityksiä kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höpsistä - eihän hallitus ole kieltämässä tai paremminkin rajoittamassa poliittisia mielenilmauksia muuten kuin työaikana. Työajan ulkopuolella saa osoittaa mieltänsä niin paljon kuin huvittaa ja jaksaa.

      Poista
    2. Kova se rajoittamisen tarve kuitenkin tuntuu olevan. Paljon on kommentteja ö, että olkaa hiljaa, kun ME voitettiin (nippanappa) vaalit.

      Poista
    3. Hallituksella on kova tahto tehdä kansallissosialistista työehtopolitiikkaa jossa se ja työnantajat sopivat ehdot jotka sitten sanellaan kansalle. Näin se meni Natsi-Saksassakin.

      Poista
    4. Eläisipä Vihtori vielä… olihan hän sellainen lakonmurtaja, ettei näillä lakeuksilla ole ennen eikä jälkeen vastaavaa nähty. Poliittisiin lakkoihin on vastattava epäpoliittisin keinoin.

      Poista
    5. Onko joku kieltänyt mielipiteitä esittämästä? Sehän olisi perustuslain vastaista

      Poista
    6. Valtion ei ole tarvis kiellellä mitään, kun Akava itse sivustollaan sanoo näin: "Virkasuhteisille jäsenille poliittinen mielenilmaisu on laiton, joten he eivät voi osallistua ulosmarsseihin." Virkkeen ihmeellinen alkuosa tuskin on perustuslain mukainen

      Poista
    7. Kannattaako tuollaiseen järjestöön kuulua, jos se on noin pihalla jäsentensä perusoikeuksista?

      Poista
  19. On hienoa, että Satakunnassa oli kauneuden tajua ja rakkautta toisin kuin Pohjanmaalla. Tuntuu aivan hirveältä, millaisissa ahdistavissa olosuhteissa siellä joudutaan elämään. On selvää, että anonyymi tuntee häpeää pohjalaisen esi-isänsä takia. Sitä varmaan vähän helpottaa, että on näitä muita juuria, joissa on vähemmän julmuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta toki minullakin on juuret levällään eri puolilla maata, eikä mitään muita ole hävettävä kuin pohjalaista haaraa. Päin vastoin kaikista muista on kiitollinen.

      Poista