Sivun näyttöjä yhteensä

16. tammikuuta 2024

Hämäystä



Yllytän lukijoita tappelemaan Suomesta ja toisesta maailmansodasta siksi, että asia on minulle hiukan etäinen ja olen hyvin keskittynyt johonkin aivan muuhun, nimittäin tekoälyyn, joka ei enää ole ChatGPT, vaan esimerkiksi GPT-5 ja näinä viikkoina tulossa oleva Microsoftin Copilot - koko pelikirja meni jo uusiksi.

Toinen maailmansota eli siis ajatuksemme Venäjästä ja Suomesta ennen ja nyt ei ole omaa alaani, koska minulla ei ole koulutusta eikä taitoa käydä tarkasti läpi esimerkiksi saksalaisia ja venäläisiä arkistoasiakirjoja tai todeta, mitä ruotsalaiset ja brittiläiset dokumentit ovat edelleen piilossa.

Arkistoista pitäisi aina itse selvittää, mitä niissä ei ole. Se on joskus hyvin merkittävä tieto. Ei meiltäkään viety 1944 piiloon sotilastiedustelun Stella Polaris -asiakirjoja jätepaperiksi. Ehkä pikemmin halusimme pitää ienissä piireissä sen tiedon, mitä radiokuuntelumme kuunteli ja tulkitsi. Ruotsillahan oli pääsy Enigman tietoihin, minkä he ovat aina jyrkästi kiistäneet. Suomelta ei ole edes kysytty. Ketkä kaikki kuuntelivat Stalinin Stavkan maalinjaa, se on kiinnostava kysymys.

Se ei auta asiaa, että minulla on tutkinto ja tutkimuksia muilta historian alueilta, etenkin kulttuurihistoriasta. Olen vain kirjojen lukija sotahistoriassa.

Ja nyt meillä on mainitsematta poliittisen historiamme hämmästyttävä saavutus, Max Jakobsonin “Diplomaattien talvisota”, jonka 8. painos ilmestyi vuonna 2012. Mielestäni luin 1955 ilmestyneen ensimmäisen painoksen lukiolaisena, varmaan 1960. Vaikka teosta on päivitetty ja siihen on liitetty katsauksia myöhemmin tietoon saadusta, siitä välittyvä kokonaiskuva on hieno. Sanoisin mielestäni vitsikkäästi, että kun Arvi Korhoseen liitetty “ajopuuteoria” tarkoittaa Suomen ajautumista Saksan rinnalle Jatkosotaan 1941, Jakobson kuvasi Suomen tällaisena kosken kuohujen heiteltävänä “ajopuuna” 1939. Jos omaa, kansallista tahtoa oli, se ei olisi vaikuttanut paljon. Talvisota ei ollut Erkon sota, kuten Paasikivi sanoi. Eljas Erkko oli ulkoministeri, joka väitetysti ei neuvotellut Jartsevin porukan kanssa 1938. Hän pöllähti tuohon tehtävään, kun ammattimies R. Holsti oli järjestetty Saksan taitavalla toimella syrjään Hitlerin väitetyn kunnian häpäisijänä. Holsti oli edistyspuolueensa ylpeyden ja kateuden kohde, E. Westermarckille sosiologiasta väitelly Englannin yhstävä ja sotien aikana Kaliforniassa Stanfordin yliopiston luennoitsija, jolla lienee ollut suuri osa salaperäisten Suomeakin koskevin paperien päätymiseen juuri sinne Hooverin torniin, jonka olen itse näyttänyt muutamallekin kaverille.

Paasikiven julkaistujen muistelmien epäuskottavuus (“Toimintani Moskovassa 1939-1941”) näkyy jo vertaamalla sen sisältöä paljon myöhemmin julkaistuihin Paasikiven päiväkirjoihin. Edelliset on kirjoitettu virkahuoneessa, jälkimmäiset enimmäkseen klosetissa. Tässäkin asiassa vessassa hahmoteltu on lähtökohtaisesti. Jo Luther, jolla oli sekä ummetusta että peräpukamia, kehui pöytäpuheissaan saaneensa jumalallisimmat oivalluksensa “astialla”.


Sekä Paasikivi että Kekkonen kirjoittivat sodistamme tietysti omaa kauaskatseisuuttaan myös tosiasioiden kustannuksella korostaen. Patsaaseen kaiverrettu Paasikiven saksalaisesta historiakirjallisuudesta poimima, aluksi 1700-luvulla italiaksi esitetty ajatus tosiasioiden tunnustamisesta kaiken viisauden alkuna on koulupoikamainen vitsi. Eikö ongelma olekin kysymys, mitä ovat tosiasiat ja mistä sellaisia löytää. Tämän päivän presidenttiehdokkaat edustavat “reaalipolitiikkaa” kertomatta, miten se eroaisi esimerkiksi rationaalipolitiikasta. Esimerkiksi Trump ja Putin ovat molemmat suuria reaalipoliitikkoja. Valheiden levittäminen tosiasioina on joskus suurta realismia.

Paasikiven-Kekkosen linjan iskulauseeksi sopisi hyvin korkeimman oikeuden eräissä painetuissa kirjellommeissa esiintynyt lause, jossa pyydettiin toista “ryhtymään sellaisiin toimenpiteisiin, joihin asia antaa aihetta”.

Pyydän lukijoita ystävällisesti hämmästelemään jutun kuvaa. Käännätin tuon kirjan Otavassa samaan aikaan kuin Popperin tutkielman avoimesta yhteiskunnasta ja sen vihollisesta, lyhennelmänä.


61 kommenttia:

  1. Tällaisen lattiamanun tasolta on paha verrata Paasikiven julkaistuja päiväkirjoja hänen muistelmiinsa vuosilta 1939 - 1941. Niitä, julkaistuja pvk:ja, ei nimittäin ole, tai ainakin "kriittinen aukko" on liian suuri: "Olen tullut jo kovin kiukkuiseksi" 1914 - 1934; "Ei pienillä ole mitään turvaa" 1934 - 1939 (vain valikoima ja sekin päättyy Paasikiven Tukholman-kauden loppuun 1939); "Jatkosodan päiväkirjat" alkavat vasta 11. maaliskuuta 1941 ja Blomstedtin & Klingen 1980 luvulla toimittamat kaksi jättiläisnidettä tunnetusti ns. jatkosodan viimeiseltä kesältä.

    Professorille lienee päivän epistolaa kirjoittaessaan kuitenkin ollut hieman vino katse, koska tietää, että talvisota ei ollut Erkon sota. Tulee etäisesti mieleen Polvisen Paasikivi-biografian kolmas osa. Elämäkerran kirjoittaja tietenkin arvostaa kohdettaan, mutta joka kerran kun joutuu punnitsemaan Rytin (ynnä hänen regiiminsä) ja toisaalta Paasikiven sodanaikaisia tilannearvioita, jälkimmäiset havaitaan Polvisella systemaattisesti köykäisiksi.

    Holstin tapaus pysyy ongelmana. Viimeksi kai Pietiäinen (en ole lukenut) on palannut vanhaan "häpäisi Hitleriä Genevessä" -teoriaan. Aivan päinvastaistakin on esitetty: edesmenneen Osmo Hyytiän ja Helsingissä väitelleen Michael Jonasin mukaan Hitlerin Saksa nimenomaan halusi raivata entente-mielisen Holstin pois ja Suomen ulkoministeriön vaikutusvaltainen kamarilla (Pakaslahti ym.) oli täysin rinnoin mukana. Alpo Rusi on jopa esittänyt lähteenään pojalta prof. Kalevi Holstilta saamansa aineiston perusteella, ettei R. Holsti edes ollut mukana noilla Geneven päivällisillä. Kuvaavaa joka tapauksessa on, että kun Holsti helmikuun 1937 orastavassa suojasäävaiheessa vieraili Neuvostoliitossa, "vaikutusvaltaisen oikeiston" (Jonas) johtava lehti Uusi Suomi julisti Kurjensaaren mukaan suurin otsikoin: "Älä mene Moskovaan, Holsti"!

    Miten lieneekään, parasta siirtyä isoisten asioista ns. matalaan katseeseen. Klosetti! Paasikivihän oli tunnetusti erittäin koleerinen herra, mikä ilmeni jo nuoremmalla iällä ("olen tullut jo hyvin kiukkuiseksi"), jos kohta olikin sattumoisin syntynyt savusaunassa. Eräänkin kerran Paasikiven suuren huoneisto "klosetti" meni epäkuntoon (lieneekö ollut siinä Erottajan muhkeassa kulmatalossa). Onneton talonmies ei heti saanut kapinetta toimimaan, jolloin kuului hirmuinen huuto: "Luuletteko te, että Valtiokonttorin ylitirehtööri voi käydä paskalla jossain ruumassa, shaatana!" (vapaasti Polvisen mukaan)





    VastaaPoista
  2. Korkeimman tason pyrkyripoliitikkojen levittämät valhesumutukset ovat juuri Putinin ja Trumpin erikoisalaa. Niillä he arvelevat kehittävänsä pehmeän punaisen maton jalkojensa alle johtamaan etäiseen horisonttiin ja suureen menestykseen politiikassa ja vallan haalimisessa syrjäyttäen kaikki kilpailijansa. Molemmilla isännillä alkavat kuitenkin päivät olla pulkassa ja punaisen maton päätyhapsut näkyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samatahtisesti menee kunnia ja lisääntyvät suosio, julkisuus ja valta.

      Poista
  3. Tekoäly antaa varmaan uuden vaihteen historiantutkimukseen. Se saattaa jopa ennustaa tulevaa historiaa. Nopea tiedonvälitys tuo tapahtumat kansalaisten kuvaputkille, eikä lehdistön perinteinen tehtävä eliitin törkeyksien peittely ja hautaaminen historian kammioihin tulevien sukupolvien pengottavaksi enää onnistu. Tämän kolmannen maailmansodan historiaa kirjoitetaan samanaikaisesti tapahtumien kanssa. Onneksemme NATO on woke, eikä se ole kyennyt Ukrainan hölmön tölväystä pidemmälle. Zelenskyä kätelleet vapautuvat tehtävistään suurella prosentilla.

    VastaaPoista
  4. Tuo Talmon, Totalitaarinen demokratia, vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta, josta en ole ennen kuullutkaan. Onneksi se on näköjään saatavana paikallisen kirjaston varastosta. -- Muutenkin mielenkiintoista sisältöä tässäkin blogikirjoituksessa.

    VastaaPoista
  5. Demokratiaa ei ole koskaan ollut, vaikka sanaa mieluusti käytetään.

    VastaaPoista
  6. Kiitos mieluummin toisia aiheita kuin hämäys ja muu sota.

    VastaaPoista
  7. Riidan kylvöä, vihan nostatusta ja sodan lietsontaa on tarpeeksi. Ensimmäinen uhri ja sen jälkeen tulevat uhrit ovat taivaanrantaan ulottuva jono.

    VastaaPoista
  8. Käsittääkseni Paasikiven kuuluisa lause on saanut vaikutteita Snellmanilta, näin ainakin Wikipediassa.

    VastaaPoista
  9. Pahan palavat nuolet antavat ampujalle voiman tunnon, uhrille kivun ja vaivan. Ei luulisi olevan sen arvoissta toimintaa. Mutta näkyy sota olevan ylin arvo nyt.

    VastaaPoista
  10. Lentelevien pilkkakirveiden jälki on reumaatikolle kova ja konkreettinen, hän kertoo. Hyvien ajatusten kohdalle sattuessa ei ole niin.

    VastaaPoista
  11. Kuinka on mahdollista että maailma nähdään näin mustavalkoisena ? Pahaa ja kärsimystä haluavat roistovaltiot valehtelevine diktaattoreineen, harhaanjohdettuine kansalaisineen. Toisella puolella demokraattiset valtiot (joihin mekin yllätys, yllätys kuulumme) joiden hyveellisiä pyrkimyksiä roistovaltiot pyrkivät sabotoimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi veikkonen, maailma on nyt erittin polarisoitunut. Jopa roistovaltiot (Iran, Irak, Venäjä, Kiina jne.) riitelevät keskenään. Ei siihen oiekata syytä tarvita koska vallanhalu on se joka on kaiken takana eivätkä he sitä peittele.

      Poista
    2. "Kuinka on mahdollista että maailma nähdään näin mustavalkoisena ?"

      Erittäin aiheellinen kommentti!

      Sos.dem. poliitikko Martta Salmela-Järvinen kirjoitti aikoinaan neliosaisen muistelmasarjan. Viimeisen osan nimeksi pantiin "Kaikissa meissä vikaa on." Asianomaisissa piireissä kuuluu syntyneen lentävä sanonta "Kaikissa meissä vikaa on - minusta sitä ei vain huomaa."

      Poista
  12. Kunkin on helppo valita, lisääkö kilpailua, ruoskintaa ja sotaa. Niin helppo, että ei tarvitse valita.
    Se tulee luonnostaan, suomalainen sotahulluus.

    Mies jolla on lapsuusperheessä skitsofreniaa ja vaimo keskivaikeassa masennuksessa työkyvytön, pitää itkua sairauden oireena ja opettaa pojat koviksi kilpailijoiksi ja rahan tavoittelijoiksi.

    Sota on ylisukupolvinen. Parjattuja ovat rauhantekijät.

    VastaaPoista
  13. Ilmoitan jos löytyy yksi elämän, kulttuurin ja yhteiskunnan alue, joka on vailla suomalaisen miehen sotaisia väkivaltaisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloita mainitsemalla yksikin elämänalue jossa sellaista olisi havaittavissa.

      Suomalaiset olemme rauhantahtoista kansaa emmekä sotaa halua. Kuitenkin, jos joku rohkenee käydä kimppuumme aikomuksella surmata ihmisiä, joutuu havaitsemaan yllätyksen.

      Poista
    2. Suomalaiset eivät ole väkivaltaista kansaa, turpiin vaan kaikille, jotka kehtaavat moista väittää...

      Poista
    3. Miehistä sotaisuutta vailla? Rauman pitsiviikot. Saako olla muuta?

      Poista
    4. Joutuu havaitsemaan yllätyksen jonka järjestämiseen varaudumme antaumuksella hekumallisin tuntein, käsi taskussa ja nyrkissä.

      Mikään ei yhdistä kansaa kuten vihollisen kyttääminen, ja kokemusta meiltä ei puutu, mutta kun hommaan ryhtyy ase- ja sotateollisuuden viennin huippumaa niin mukaan on päästävä.

      Sivuseikka että proxysotaa harjoittava maailmanrauhan vaarantava valtioliitto käy petrodollareiden ja museoaatteiden jankuttamiseen jämähtänyt ilmastokuriton sakki jonka omat ongelmat riittäisivät liiankin hyvin mille tahansa muulle kansakunnalle sisäisiksi ratkaistaviksi.

      Ukraina parka, mutta ehkäpä Usan pressa saa komeaksi lopuksi virasta karatessaan syytesuojan ja Nobelin rauhanpalkinnon, että sentään jotain hyvää.

      Poista
    5. Trolli on näköjään mieltä että kansat eivät saa puolustaa itseään vaan pitää heti mennä maahan rähmälleen ja anoa armoa.

      Poista
    6. Trollaamisen maailmanmestaruus on nähdäkseni Pohjois Korean hallussa. Siellä ei ole lihaa kouluruuissa, eikä tarpeen päättää olisiko se kiellettävä. Onhan meillä kokemusta naapuriin varautumattomuudesta ja sen hinnan tietäen ollut poikkeuksellisen hyvää pontta ja pitkä urakka vaurastumisesta rauhanajan avuin, kaupan, ahkeruuden ja koulutuksen yhdistelmällä. Suomalainen ei oikein ole äärimmäisyystyyppinen, rauhan aikana, poislukien tomerat urheiluvoitot. Tietenkin voisimme olla parempia trollaamaan ja totisesti muutamalla lämpöydinasetusinalla saisimme kohteliasta huomiota yltäkyllin joskaan en usko että tämän tyypisestä alustavastakaan tiedustelusta olisi EUssa puheenaiheeksi tai avuksi presidentinvaalin äänestyspäätöksen tekemisessä.

      Olen sitä mieltä että Suomen kansa ei ole mikään ulkopoliittisesti typerä kansa, vain aivan tavallinen Suomen kansa. Maantieteelle me emme mitään mahda.

      Poista
    7. Pitsissä juuri onkin koukutusta tai hakkavaissi knypylöi, kateusvihaa porilaisiin ja ilkeää kilpailua.

      Poista
    8. Maailman mittakaavassa Suomi on sijainniltaan ja väestöltään Ivalo.

      Ovatkin kuulemma ivalolaiset niin kauhean sotaista ja räävitöntä väkeä, että ministerihousut tutisevat Arkadianmäellä asti ja Eirassa lapset saatetaan kouluun.

      Poista
  14. Näyttää siltä, että GPT-5 ja Copilat jo ovat saamassa seuraajan: "Q"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Justiinsa. Sitten mittaillaankin AiQta.

      Poista
  15. "Ihmiset äänestävät viattomasti niitä, joiden mielestä juuri heidän äänestäjiensä on turha enää elää." Kemppinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin äänestävätkin.

      Poista
    2. Oli miten oli, en kirjoittanut tätä, minä se en ollut: "Rodunjalostuksen ajatus on voimissaan. Demokratian perusajatus toimii. Ihmiset äänestävät viattomasti niitä, joiden mielestä juuri heidän äänestäjiensä on turha enää elää. Vammaisten ohella joutavat pois ne, jotka ovat vaarallisen heikkoja elämään ja jatkamaan sukuaan.

      Nykymaailmassa kätevä keino olisi poistaa suojatiet etenkin koulujen ja muiden laitosten lähettyviltä. Nopeasti ja kätevästi päästäisiin huonojalkaisista, tarpeettomista lapsista ja heikosti huolletuista lastenvaunuista."



      Nykymaailmassa kätevä keino olisi poistaa suojatiet etenkin koulujen ja muiden laitosten lähettyviltä. Nopeasti ja kätevästi päästäisiin huonojalkaisista, tarpeettomista lapsista ja heikosti huolletuista lastenvaunuista."

      Poista
    3. Mikä on Kekkosen nummero? Hän on ainut luotettava ehdokas.

      Poista
  16. Juuri nyt luettuani Erfurtin päiväkirjaa 1943 keväältä olen kiinnostunut keitä Mannerheim tapasi Luganossa ulkoillessaan terveydekseen 20.4.--18.5.1943.

    Sieltä palattuaan hän oli "iloinen ja ruskettunut".

    Kuin sattumalta ajankohtaan liittyy USA:n tarjous rauhanvälityksestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ensimmäinenhän, hulppea oli v. 1941 elokuu, mutta natsit pelottelivat valtio- ja sotilasjohdolta paskat housuihin.

      Poista
    2. Erkki Hautamäen Tahvanais-kirjan mukaan Lucanossa asuivat samassa hotellissa Churchill ja Kansainliiton ex-presidentti.

      Poista
    3. Kiitoksia. Tahvanainen varattu. Lähihistoria on mielenkiintoinen lasihelmipeli.

      Poista
    4. Tahvanaiseen tutustuttu. Mahdoton kertomus, ei edes pinnallisesti uskottava. Ei jatkoon.

      Poista
  17. Tututkin asiat voi näköjään ymmärtää eri tavoin. Minulle Paasikiven lausuma tosiasioiden tunnustamisesta viisauden alkuna on aina merkinnyt sitä, että tosiasia oli häviö sodassa ja viisaus alkoi vaurioiden minimoimisesta.

    Mitkähän nyt olisivat paasikivimäisiä ”tosiasioita”?

    Oliko Venäjän uhka sellainen tosiasia, että oli pakko päästä Natoon? Toivottavasti, ja niin minäkin uskon.

    Onko Venäjän tuleva häviö tosiasia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venäjä on saamieni tietojen mukaan alkanut yllättävällä nopeudella rapautua kaikilla aloilla. Loppua odotellaan, siitä tulee iso rysäys kun pienet osavaltiot irtoavat ja Kreml saa joka kerta ison raivokohtauksen. Sen jälkeen alkaa Venäjän suursiivous joka kestää vuosikaupalla.

      Poista
  18. Washington esitti Helsingille 13.2.1943 nootin, joka sisälsi tarjouksen rauhanvälityksestä HKI-MOS. Mannerheim ja Walden olisi halunnut myöntyä varsin pitkälle USA:n näkökantoihin, jotka olivat Suomen sodanjohdon kannalta perin MOS-myönteisiä. Tuore ulkoministeri Ramsay antoi 24.3.1943 Yhdysvaltain noottiin vastauksen, joka oli pidättyväinen, mutta pyrki kaikin tavon välttämään suhteiden heikentymistä, mikä oli liian vaikea tehtävä. Ramsay matkusti salaa Berliiniin 25.3. päivittämään tilannetta Ribbentropin kanssa, tuloksena "ikävä epäonnistuminen". Saksan epäluulo Suomea kohtaan vain kasvoi. Kuka oli Ramsayn retken takana: tätä on pohdittu sotasyyllisyysoikedenkäynnissä ja yhä tänään vastaus on avoin. Tuolloin PM Linkomies osoitti vastuulliseksi Mannerheimin, joka tuolloin oli Portugalissa hoitamassa sairauttaan selittäen sähkeessää, ettei voi vahvistaa Linkomiehen näkemystä. Kivimäki esitti tilanteen Linkomiehen tapaan. Heinrichs epäilee Marskin osuutta, mutta toteaa Ramsayn lesken myöhemmin sanoneen tämän suorittaneen matkan koska "vanhus" toivoi. Toisaalta esim kernr.maj. Kekoni selosti Suomen tilannetta Jägerskiöldin mukaan US-lähetystösihteeri McClintonille Mannerheimin palattua Sveitsistä. McClinon raportoi Washingtonille (7.5.1943, NA):

    "Kekoni halusi myös korostaa minulle, että Marsalkkaa ei ollut pidetty poliittisen kehityksen tasalla, kuten meidän tarjoamiamme hyviä palveluksia koskevan kysymyksen sekä Ramsayn Berliinin-lennon osalta, vaan hän oli joutunut tapahtuneiden tosiasioiden eteen jälestäpäin".
    Diplomaattinen peli kävi tuolloin vilkkaana, niin että perässä on vaikea pysyä. Tuon mukaan Mannerheim oli palannut jo ennen 7.5.1943. Monessa suhteessa Jägerskiöldin massiivinen monografia (1981) on edelleen perusteos Marskin toimintaan nähden, mutta Luganon huhti-toukokuun 1943 retkestä hän ei kerro tämän enempää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa Ramsayn matkassa ei ole mitään ihmeellistä. Saksalaisille kerrottiin USA:n rauhanvälitystarjouksesta, koska tiedettiin, että saksalaiset tiesivät siitä jo.

      Poista
    2. Suomi pelattiin Saksan matkaan pienessä piirissä johon kuului myös Mannerheim. Idea alusta lähtien oli pitää hänet ikään kuin asioihin vaikuttamattomana eminenssinä. Se onnistui loistavasti, kiitos Waldenin.

      Poista
  19. Luulisin, että Paasikivi tarkoitti että (merkitsevien) tosiasioiden tunnistaminen on viisasuden alku. Itsellehnän ne tulee siinä samassa tunnustettua ja sitten harkitusti muille.

    VastaaPoista
  20. Vanhaa kauraa ... miten te jaksatte?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kaurapelto heilimöi taas tuossa edessämme. Viikatteita liipataan taas.

      Poista
    2. Kukkii eli heilimöi myös kaurapelto, kun kauran röyhy tulee esiin. Mutta heilimöinti viittaa yleensä heinäkasveihin ja erityisesti ruispeltoon, jossa lämpimän aurinkoisena päivänä vienossa tuulessa äkkiä pöllähtää ilmoille sankka pilvi siitepölyä liitelemään pellon yllä.

      Se se vasta on juhlava hetki, kun pääsee näkemään ruispellon heilimöintiä. Sama ilmiö tapahtuu myös timotein siemenviljelyksillä sopivalla säällä.

      Poista
    3. Ehkä olet kuitenkin havainnut että näissä tärkeissä asioissa on edelleen aukkoja ja salaisuuksia. Ne avautuvat vähitellen. Asiat ovat kiinnostavia ja niillä on myös väkevät linkit tähän päivään.

      Poista
    4. Myös kaura on heinäkasvi!

      Poista
  21. Vallanhalu tulisi myöntää mielensairaudeksi ja luoda sille tautiluokitus. En tahdo yrittää ymmärtää millä perusteilla tai ketkä siihen luokituspuuhaan sopisivat.

    VastaaPoista
  22. Nuorin lapsenlapsi, tyttö, on löytänyt Aallosta opintosuunnan, jossa yhdistyvät fysiikka ja psykologia, mieliaineet, ja aikoo hakea sinne, jos kirjoitukset menevät ihan nappiin. "Että saa tietää, miltä tekoälystä tuntuu," isänsä kommentoi.

    VastaaPoista
  23. Se mitä Paasikivi tarkoitti tosiasioiden tunnustamisella, ilmenee erittäin hyvin hänen tärkeimmästä puheestaan ("Laakson pohjalla"), jonka hän piti Messuhallissa Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.1944. Sen ydin kuului näin: "”Kansamme perusetujen mukaista vakaumukseni mukaan on, että tulevaisuudessa Suomen ulkopolitiikkaa niin johdetaan, ettei se tule kulkemaan Neuvostoliittoa vastaan."

    Tuon opetuksen mukaisesti elettiin sitten vuosikymmeniä, täydessä rauhassa ja sen ansiosta kasvaneessa (suhteellisessa) hyvinvoinnissa. Lopulta kuitenkin tuli se päivä, jolloin kaikki muuttui. Päivä , jolloin esimerkiksi suurlehden päätoimittaja kirosi Paasikiven-Kekkosen linjan ja jolloin saman lehden toinen silmäätekevä julisti, että nyt olikin tullut taas aika, jolloin jokaisen (?) suomalaisen oli "oltava valmis kuolemaan maansa puolesta". Siitä lähtien eri tahojen suomalaiset propagandaämyrit, ex-pääministeriä myöten, ovat toitottaneet alinomaa "Venäjä hyökkää" -päähänpinttymäänsä. Jopa eräiden suurten kaupunkien Paasikivi-seurat yhtyivät kuoroon. Mitä nuo kaikki vielä mahtavatkaan haluta, kun ovat jo nostaneet toiveidensa tynnyristä pitkään "optioimansa" voittoarvan - ihanko avointa sotatilaa?

    Samaan aikaan ns. tavallinen kansa tuskailee elinehtojensa kanssa, valtion finanssit eivät tunnu enää riittävän oikein muuhun kuin militaristisiin tarkoituksiin, Itä-Suomen talouselämä on todella pahoissa vaikeuksissa, itäraja on pysyvästi kiinni mutta kuitenkin vuotaa, kaikki kulttuuriyhteydet itään lopullisen tuntuisesti poikki jne.

    Toteutuuko nyky-Suomessa siis paasikiviläinen pienen maan "valtioetu" ja sen mukana kansalaisten etu? "Laakson pohjallako" tässä siis taas on käytävä?




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et sitten sattunut huomaamaan, että Venäjä hyökkäsi jo?

      Se on juhokustimainen tosiasia, joka kannattaa tunnustaa.

      Poista
    2. Heh, yltiömilitantit voi herkullisesti toivottaa Ukrainaan mars, sinne mahtuu ja siellä on sitä ihtiään.
      Ei näy lähtijöitä olevan.
      Itäraja Uralille, rautaa rajalle, kaikki kärjet kohden Moskovaa ja mitäs niitä jaloja fraaseja olikaan?
      Yllyttämään ollaan kyllä valmiita.

      Ei pidä provosoitua vaikka provosoidaan.

      Poista
    3. Rauhantila NL:n kyljessä ei ollut tasaista hyrinää vaan ajoittain paisuvaa uhkaa. NL koetti vähän väliä päästä miehittämään Suomen yhteisten sotaharjoitusten varjolla. NL:ssa oli revanssihenkisiä sotahaukkoja mutta Brezhnev ei päästänyt heitä valloilleen. Molotovkin kuoli vasta 1976 joka on hämmästyttävää koska hän oli Stalinin luottoministeri.

      Onko unohtunut NL:n todellinen rauhantahtoisuus? Itä-Saksa 1951, Unkari 1956, DDR 1961, Tsekkoslovakia 1968, Afganistan 1979. Syyttömiä ihmisiä surmattiin tuhansittain.

      Poista
    4. "Et sitten sattunut huomaamaan, että Venäjä hyökkäsi jo?"

      - Ymmärrys hoi! Sonnimäen hongisto hoi!

      Poista
    5. Yhtään venäläistä soitlasta en ole Suomessa nähnyt, jenkkejä ainakin sanomalehtikuvissa.

      Poista
    6. "ajoittain paisuvaa uhkaa. NL koetti vähän väliä päästä miehittämään Suomen"

      Kappas kun ei meikäläinen tuollaista paisuvaa uhkaa huomannut, vaikka asioita yritti seurata jo koululaisena 1960-luvulta. "Yleensä elettiin päivästä toiseen", kuten F. E. S. luonnehti "sortovuosia". Ei niitä "miehitysyrityksiä" kyllä löydy aikakautta käsittelevästä tutkimuskirjallisuudestakaan. Ainoastaan erään aikakautisen julkaisun kantajoukko kirkui 1970-luvullta lähtien hysteerisesti saksalaisten (CDU/CSU) lanseeraamasta "suomettumisesta".

      Euroopan blokkiutuminen kahteen osaan toisen maailmansodan jälkeen oli ikävä tosiasia. Neuvostoliitto piti kiinni omasta blokistaan Euroopassa, jonka se oli sodan jälkeen vaatinut suojavyöhykkeekseen natsi-Saksan ja liittolaisten aiheuttamien valtavien inhimillisten ja aineellisten tuhojen jälkeen. "Vapaan maailman" kaitsija Yhdysvallat puolestaan piti kiinni omasta etupiiristään ja puuttui sen lisäksi sotilaallisestikin koko maailman asioihin. Lienet kuullut esim. Sikojenlahden maihinnousuyrityksestä ja monista muista interventioista. Vietnamista puhumatta: siellä tapettiin 2 - 3 miljoonaa vietnamilaista 58 000:n Yhdysvaltojen oman sotilaan lisäksi - kaikki turhaan. Yhdysvaltain propagoima (ja muka "pelkäämä") dominoteoria ei toteutunut, vaikka USA hävisi sodan.

      Poista
    7. Kyllä täällä venäläisiä sotilaita on mutta ovat vielä siviilit päällänsä.

      Poista
    8. On täällä jenkkisotilaitakin siviilit päällä, nimittäin tulevia.

      Poista
    9. Maahan on muuttanut venäläistä lähtöä olevia aivan sovussa jo vuosia. Veikkaan että vaikka taskun pohjalta tähtikokardi löytyisikin niin sen laittaminen lakkiin on nk. kokonaan toinen pallopeli. Mieltymykset näyttävät olevan parempien urheiluvaate- ja muotivaatemerkkien perään.

      Paasikiven muistomerkin lähellä on entisen mutta tunnetun venäläisen sotilaan ratsastajapatsas.

      Poista
  24. Venäjän tappio voi olla toiveajattelua. Euroopan marginalisoituminen ikävä varsin todennäköinen tulevaisuus.

    VastaaPoista
  25. Vessassa hän antoi parastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsalaiset sanovat asiasta: "Han gör kabel"

      Poista