Sivun näyttöjä yhteensä

28. tammikuuta 2024

Oppi ojasta


 


Kommentoija mainitsi tärkeän ilmiön, hitaan oppimisen.

Meillä vanhoilla opettajilla on se ylellisyys, että aika useissakin tapauksissa pääsemme miettimään, miten tämän tai tuon ihmisen elämä on sittemmin kulkenut. Kimmoke saattoi olla presidentti Niinistö, jonka koulumenestys ei ollut hurrattava ja joka ei ainakaan omien muistikuvieni mukaan eronnut millään tavalla tavallisista nuorista lakimiehistä.

Esimerkki aika ikävistä varhaisvuosien ongelmista on tietenkin Mannerheim, joka ei liene ollut tavattoman tasapainoinen eikä tasapuolinen myöskään loistonsa päivinä. Mutta hän oli nerokas ja tavattoman pitkäjänteinen. Sitä kuvaa esimerkiksi hänen toimintansa sotilasvakoilijana (“Ratsain halki Aasian 1906-1908”).

Jääkärikenraali E. Heinrichsillä oli kolme eversti-veljeä, ja häntä itseään kuulemma sanottiin veljessarjan tyhmimmäksi. Hänestä tuli sotilaana yksi itsenäisen Suomen parhaista. Se johtui ehkä siitäkin, että hänellä oli kyky tulla toimeen hyvin pahoissakin tilanteissa ja kenen kanssa tahansa. Toisin kuin vaikkapa Talvelalla, joka oli tosi terävä mies.

Varhaisnerot tiedetään. Ståhlbergin ja Rytin ohella sellainen oli Paasikivi, joka kävi kouluja Lahdessa tätinsä pikkuisen maitokaupan takahuoneesta käsin. Saattaa olla, että hänen kiivas luonteensa on tuota samaa perua. Jopa KOP:n historiaan on otettu tarina, jonka mukaan muut pankin johtokunnan jäsenet olisiva ilmoittaneet 30-luvulla, että nyt Kustin pestiä johtajana ei jatketa ellei hän esitä lääkärintodistusta täysjärkisyydestään. JKP toi Lapinlahden sairaalasta paperin, jossa professori totesi, ettei mielenvikaisuudesta ole mitään merkkejä. Tutkittavan käyttäytyminen johtuu siitä, ettei hän ole saanut minkäänlaista kotikasvatusta.

Ihan hiljan muistelimme ystävien kanssa varhaisten aikojen valopäitä - siis ajalta jolloin olimme kaikki kolmissakymmenissä. Aika monista olimme samaa mieltä. Asianomainen ei ollut mielestämme osoittanut sanottavaa lahjakkuutta, mutta olipa tehnyt loistavan uran ja saanut aikaan paljon hyvää, myös hädänalaisten keskuudessa. Ja sitten oli näitä, jotka oli otettu torvin ja fanfaarein vaativiin työpaikkoihin, joissa kävi pian ilmi, että he käyttivät aikansa oman erinomaisuutensa esittelemiseen, mutta jättivät työt tekemättä.

Tämä haiskahtaa hiukan korkean ja näkyvä aseman ihailemiselta. Siksi toistan taas kerran, että olin pökertyä ihailusta, kun istuin kerran tuntikausia kuuntelemassa kansakoulunopettajani, kummitätini ja matkahuollon toimipistettä pyörittäneen rouvan keskustelua kotipaikkakunnastamme ja sen ilmiöistä ennen ja nyt. Sellaista hengen lentoa eli nopeaälyisyyden ja tunteen syvyyden yhdistelmää en muista kohdanneeni esimerkiksi San Franciscon seudun yliopistoissa. Js siellä kuitenkin yhdessäkin kokouksessa joku paheksui, että puheenvuoroja oli annettu sellaisillekin, joilla ei ollut Nobelin palkintoa fysiikassa tai Fields-mitalia matematiikassa.

Ajatukseni viivähti kuin sisilisko kivellä tietääkseni paikkansa pitävässä mielikuvassa. A. Hitler ja L. Wittgenstein kulkivat vuoden samoja rappuja Linzin kaupungin keskikoulussa. He olivat eri luokilla, koska ensin mainittu jäi luokalleen ja viimeksi mainittu hyppi luokkia yli. Varmuuden vuoksi korostan, että myös viimeksi mainittu oli peräti omalaatuinen ihminen.

Niinpä tuntuu kovasti hyvältä katsella ja kuunnella Suomen tasavallan kansalaisia, jotka ovat milloin mitäkin mieltä, koska heillä on mieli.

Yksi ihminen, joka muistamani mukaan istui aikoinaan luennoillani kulttuurihistorian oppiaineessa, nimitettiin Turun yliopiston rehtoriksi. 

Hienoa että humanisti! Ja lisäksi nainen. Asianomainen näyttää julkaisseen tutkimuksen myös spritismistä. Miten mainio ajatus! Kulttuurihistoriaa totisesti on myös historian harhaluulojen selvittely.

Realismi on kovin liha eväs. Esimerkiksi romaanikirjallisuudessa fantasia menee usein syvemmälle kuin “todenmukaisuus”.


24 kommenttia:

  1. Viikingit väheksyivät ajan kulumista johonkin; työhön, oppimiseen ...

    VastaaPoista
  2. Linzin kymnaasista löytyy arkistoistani luokkakuva, jossa itävaltalainen Adolf ja juutalainen Ludwig ovat puolen metrin etäisyydellä toisistaan eikä kumpikaan lie ollut kansallisuudeltaan saksalainen.

    Heidän välinsä tuossa koulussa olivat huonot koulukiusaamisen takia ja Mauthausenin keskitysleirissä "kahden poronkuseman päässä" surmattiinkin ensimmäisten joukossa juutalaisten sijasta monta linziläistä sosialidemokraattista päättäjää ja virkamiestä.

    Asia kannattaa erään pohjoismaisen puolue-tahon miettiä sen vaatiessa syntyperäistä kansalaisia ministereiksi, kansanedustajiksi ja valtakunnankanslereiksi.

    Nyt ehkä presidentiksi valittavan äidin isän perheessä on professori ja kenraalimajuri, joista jälkimmäinen taisteli Lapissa Raappanan joukoissa menestyksellä ja suututti UKK:n eräällä itsenäisyyspäiväparaari-puheellaan ("ryssä on ryssä on ryssä").

    VastaaPoista
  3. Kotikasvatuksen ohella opettajilla on suuri vaikutus nuorten kehitykseen, joko hyvään tai huonoon suuntaan.

    Nuoria pitää kannustaa, etenkin poikia, jotka on viime vuosina jätetty oman onnensa nojaan eli heitteille. Tyttöjä on aktiivisesti kannustettu 1960-luvulta asti ja tulokset ovat olleet hyviä. Pojat on unohdettu eivätkä he vieläkään saa kannustusta koulunkäynnissään tai harrastuksissaan, noin yleisesti otettuna. Niinpä he menettävät motivaationsa ja masentuvat ja syrjäytyvät. Monet menevät hanttihommiin tai liukuhihnahommiin ja välttelevät koulutusta. Se on heille vahingoksi monin tavoin ja tietää ongelmallista tulevaisuutta vaikka he olisivat fiksuja ja lahjakkaita. Tämä on suuri yhteiskunnallinen ongelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonkun (joidenkuiden) täytyy kuitenkin ne hantti- ja liukuhihnahommatkin tehdä, eikä siinä ole mitään häpeämistä. Miksi tulevaisuus olisi kategorisesti ongelmallinen?

      Poista
    2. Maamme tarvitsee lahjakkaat ja terävimmät ihmiset tekemään töitä joissa näitä ominaisuuksia tarvitaan. Sellaisia ovat tieteen ja insinööritieteiden alat arkkitehtuurista matematiikkaan ja biotieteisiin.

      Ihminen itse voi myöhemmin katkeroitua pahasti siitä että on tehnyt ymmärtämättömyyttään täysin vääriä valintoja ja on 100% turhautunut ammatinvalintaansa. Siitä voi tietenkin ponnistaa korkeallekin mutta se vaatii valtavan päättäväisyyden ja vuosia aikaa. Tunnen sellaisia ja he ovat todella tyytyväisiä takamatkalta lähtemisestään huolimatta ja ovat päässeet erinomaisen mielenkiintoisiin ja palkitseviin tehtäviin. Niille jotka eivät tätä tee, elämänsä voi muuttua katkeraksi ja saattaa käydä että monille alkavat päihteet maistua. Ei kai se ole tarkoituksenmukaista kenenkään kannalta?

      Poista
    3. Asiaa voi tuumailla myös siltä kantilta, että ennen vanhaan kun koulutuksen laatu ja pituus korreloi vahvasti syntyperän ja varallisuuden kanssa, myös ay-johtajiksi löytyi kyvykkäämpää väkeä.

      Nyt kun myös työväestön lahjakkaimmat jälkeläiset pääsevät suurin joukoin opintielle ja kouluttautuvat herroiksi, pätevistä ay-johtajista on pulaa.

      Poista
    4. Pojat ovat pahasti syrjäytyneet koulutuksesta ja menevät elämässään siitä ali missä aita on matalin. Tulokset ovat sitten sen mukaisia.

      Kenen etu se on että miehet ovat raskaissa ja likaisissa töissä jotka ovat yhteiskunnalle välttämättömiä ja naiset siisteissä sisätöissä ilmastoiduissa toimistoissa? On tehty joitakin pintapuolisia tutkimuksia joissa naisilta on kysytty, menevätkö sellaiseen työhön jossa on hieno status, vähän vastuuta eivätkä työt rasita mutta pieni palkka vai sellaiseen jossa on hyvä palkka mutta työt ovat likaisia, raskaita, epämukavia ja vaarallisia. Naiset valitsevat melkein kaikki ensinmainitun vaihtoehdon.

      Poista
  4. Niinistö vaikutti pahasti keskenkasvuiselta vuoden 2000 aikoihin, jolloin häntä jo kovasti maaniteltiin ehdolle. Onneksi malttoi odottaa. Stubb oli myös sangen lapsellinen puoluejohtaja ja pääministeri. En näe vastaavaa kasvua kuin Niinistön kohdalla, mutta toivottavasti olen väärässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Henkistä kasvua Stubbilta minäkin olen odottanut. Hänet on kyllä hyvin valmennettu ja opetettu, mutta mitä hän itse on oppinut, on epäselvää. Paljon riippuu neuvonantajista. On riski, jos he kaikki ovat saman ikäpolven kokoomusbroilereita.

      Poista
    2. Oli keskenkasvuinen. Ja nyt on alkanut iän painaessa mennä entisestäänkin kokoon.

      Poista
    3. Vuonna 2011 ulkomaankauppaministeri Stubb junaili entisen avustajansa Jori Arvosen valtioneuvoston kanslian EU-sihteeristön apulaispäälliköksi. Nyt Orpon hallitus kenties Stubbin vihjeestä nimittää Suomen Brysselin EU-edustuston suurlähettilääksi saman Arvosen. Orpo sivuuttaa monia arvostettuja (sic.!) kokeneita virkamiehiä, joiden meriitit ylittävät Arvosen, joka on virkauralla edenneitä kokoomusbroilereita.

      Poista
    4. Hehän tekevät juuri siten kuin edellisen hallituksen demarit, vihreät ja vas tekivät. Suosivat omiaan ja miehittivät omillaan virkakunnat. Ketkäs ovatkaan siellä UM:ssä tänään?

      Poista
    5. Todiste edelliseen väittämään: Minua eevät suosi yhtään mihinkään virkaan kun en tunne kettään enkä oo mittään; minusta ei ole kukkaan ikinään mittään kuullutkaan.

      Poista
  5. Kylläpä tuon kaiken kunnioituksen ansaitsevan suvun kenraalimajurilla oli ns. sana hallussaan! Ylti ihan koko kansan "Pallen" verroille: "- - ei kauan Suomessa haise...".

    No, nyttemminhän olemme päässeet tuohon tavoiteltavaan ihannetilaan, jossa asian voi sanoa niin kuin se on. Toivotankin jo tässä vaiheessa tuolle tasavallan presidentille in spe parhainta menestystä vaativassa tehtävässään.

    VastaaPoista
  6. Vaikka valehtelija kiemurtaa lierosti, hän ei saa edes itseään uskomaan Goethen aiheuttamia suidareita Wertherin tai itsemurhaajien syyksi.

    VastaaPoista
  7. Kerran Tyynelän Pubissa (ravintola Jyväskylässä) kun istuin yksikseni ja luin Saarikosken runoja, pöytääni tuli tuntematon mies. Huomattuaan mitä luin, hän alkoi kertoa miten Tjörnin saarella oli tavannut Pentin ja Mian. Kiinnostuin, ja kun hänellä oli janoinen katse, hain meille oluet. Niitä siinä siemaillessamme hän kertoi hämmästyttäviä tarinoita tästä pariskunnasta, semmoisia, mitä en ennen ollut kuullut, senkin paljasti, että ”Pia siellä enemmän ryyppäs”… jota sitä kyllä hieman ihmettelin? No, hain lisää olutta ja juteltiin muusta. Kun ilmeni että meillä oli rekkakortti molemmilla, juteltiin kuorma-autoista. Itse en ollut ajanut kuin vain Suomessa, niin oli mielenkiintoista kuulla hänen kokemuksista Euroopassa, mm. niistä kaikista tulli- ja rahtikirjaongelmista. Ja varkaista jotka vaanivat P-paikoilla. Mutta se vasta yllättävää oli, että oltiin kumpikin oltu merillä, tosin eri puolella maailmaa, minä Etelä-Amerikan linjalla ja hän Kauko-Idässä. No, pakko oli hakea lisää olutta, että niistäkin kokemuksista pääsi turisemaan. Ja vielä ennen valomerkkiä ehdimme puhua myös liftimatkoistamme, minä Pariisin ja hän Afganistaniin reissuista. Joo.

    Kun kerroin tästä tapaamisesta Esalle, joka oli ”pitkien iltojen istuja” - jos tiedätte mitä termi tarkoittaa, niin Esa hymähti, tiesi kenestä oli kyse, ja sanoi että "ei se ikinä ole käynyt ulkomailla, eikä sillä ole edes ajokorttia…" – No, vähän minua harmitti, että sillä lailla olin mennyt halpaan, mutta kun se oli niin vakuuttava ja sivistynyt ihminen, oikein yleissivistynyt.

    VastaaPoista
  8. Minulla on kuusi lasta ja kymmenen lasten lasta ja kun olen seurannut heidän opinteitään yhteensä yli neljäkymmentä vuotta (x 16) ja koska asia on lähellä, niin siinä emotionaalisesti kokien näkee, miten tosi onkaan erilaiset oppimisen kyvyt ja taidot erityislahjakkuudet mukaan lukien.

    Huh ja huh, en aloittaisi uutta kierrosta tällä saralla kun ei tämänkään seuraaminen lopu ennen erilaiseen olomuotoon (onko se erilaista?) atomeina hajoamistani.

    Koska en usko "pilvienreunoille" siirtymisiin, niin voin jo tässä eläessä huokaista helpotuksesta, että kun yksilön kohdalla huoku keuhkoista loppuu niin se myös loppuu.

    VastaaPoista
  9. " Ja sitten oli näitä, jotka oli otettu torvin ja fanfaarein vaativiin työpaikkoihin, joissa kävi pian ilmi, että he käyttivät aikansa oman erinomaisuutensa esittelemiseen, mutta jättivät työt tekemättä."

    Tämä tuntuu juuri nyt kovin ajankohtaiselta mietteeltä.

    VastaaPoista
  10. Miekka on merkki alasta jossa taistelu, sota ja valhe ovat ikuiset. Amica veritas ja muut ystävättäret ovat ensimmäiset kohteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sotiminen ole itsetarkoitus sivistyneissä maissa. Kansoilla on oikeus puolustautua vihollisen hyökkäystä vastaan. Tyrannit taas ovat ne jotka hyökkäävät niiden kimppuun joiden katsovat olevan kovin heikkoja puolustamaan itseään. Se on aivan sama kuin viidakossa jossa pedot repivät heikot ja sairaat saaliit ensimmäisenä pois.

      Jokaisen kansakunnan perusasioita on huolehtia oman puolustuksensa tasosta. Rahaa voi lyhyellä tähtäimellä säästyä jos jättää heikolle mutta kriisin sattuessa lasku voi olla hirvittävä kaikilla mittareilla. Emme voi elää Ruususen unta tässä maailmassa koska yhtäkkiä joku Hitler, Stalin, Mussolini tai Idi Amin putkahtaa ja hyökkää, Putinista puhumattakaan. He aina uhkailevat ja lupailevat ja lopulta hyökkäävät ja ryhtyvät surmaamaan ihmisiä julistaen etteivät ota tuumaakaan vierasta maata ja jatkavat valloitustaan. Heillä on aina takataskussaan nippu tekosyitä miksi he voivat juuri niin tehdä.

      Poista
    2. Tai jos ajatellaankin että omalla ajalla vallankahvassa on eräpäivä, laitetaan kohteliaasti seuraavia tulijoita varten viholliset tekeytymään.

      Poista
  11. Pitkät ovat pitkäjänteisiä ja Suomen Amerikassa -virkaisia.

    VastaaPoista
  12. Eikös se monesti olekin ollut niin että parhaiten elämässä onkin menestyneet ne jotka ei paljon ole koulun penkkiä kuluttaneet?kouluahan vain tarvitaan tasapäistämään? Ne jotka ei ole koulussa viihtyneet ovat sitten olleet joko saamarin tyhmiä tai neroja😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai laiskoja ja saamattomia keskinkertaisuuksia.

      Poista