Sivun näyttöjä yhteensä

21. tammikuuta 2024

Laupeus



Kyllä - myös hyvin vanhoista luista voi löytyä niitä perintötekijöiden yhdistelmiä, jotka näkyvät muun muassa ihonvärinä. Jossain kuulemma keskustellaan tiedosta, jonka mukaan Pohjois-Euroopassa asui DNA:sta päätellen kivikaudella tummaihoista, sinisilmäistä väkeä.

Minulle tulee sanasta “valkonaama” mieleen Villi Länsi, etenkin tuon niminen elokuva, jossa olivat pääosissa Bob Hope ja Jane Russel. Suunnilleen saman ajan “Johnny Guitaria” en muista nähneeni lapsena, mutta aikuisena kyllä. Pidän Nicholas Rayta yhtenä kaikkien aikojen amerikkalaisista elokuvaohjaajista. “Nuori kapinallinen” on jäänyt minunkin mieleeni, mutta harvojen tuntema “Party Girl”, Chicagon yöperhoset, oli loistava. Näin sen vuonna 1966. Siinä värien käytössä oli jotain aivan erikoista.

Keskustelumme tiedosta ja tosiasioista oli vahvasti mielessäni, kun oikeastaan sattumalta katsoin kunnolla televisiossa nyt alkanutta “Charité”-sarjaa ja hämmästelin, että saksalaiset tekevät tätä nykyä todella hyvää tavaraa televisiolle.

Muutoin olen vilkuillut vaaliohjelmia ja ihmetellyt erilaisten asiantuntijoiden laimeita luonnehdintoja ehdokkaista. Kun oman luuloni mukaan todella isot arviot ihmisistä tehdään tunteella eikä järjellä, mietin itse ehdokkaita katsellessani, mikä on hänen murhenäytelmänsä. Asiantuntijat tuntuvat etsivän vahvuuksia ja heikkouksia. Siten he altistavat itsensä huijareille. Jokainen junapeluri osaa esittää vahvaa ja sympaattista. 

Muistan kun näin hyvin tehdyn pitkän Isaac Bashevis Singerin haastattelun. Olin juuri ryhtymässä suomentamaan hänen teoksiaan. Singer vaikutti hauraalta ja epäsympaattiselta. Olin aivan ihastunut. Kun luin hänen tuotantonsa (englanniksi), näin että hänen henkilönsä olivat hyvin usein pahasti haavoittuneita. Mielessä pysyi myös hänen vastauksensa: “Uskon, uskon joihinkin yliluonnollisiin asioihin… Mutta ei niissä ole mitään yliluonnollista.” Puheesta päätellen hänellä oli vikaa poskihampaissa.

“Charité” - Saksassa on 1700-luvun perua kuuluisia ranskankielisiä nimiä, kuten myös korkea kunniamerkki “Pour la merite” - tuo esiin Virchowin ja Kochin erimielisyyden. Nämä pätevän lääketieteen opetuksen ja tutkimuksen uranuurtajat olivat synkeästi eri mieltä taudin aiheuttajista. Patologian uranuurtaja Virchow halveksi Darwinia humpuukimaakarina eikä uskonut Kochin löytämien basillien aiheuttavan sairauksia. Koch puolestaan ilmoitti löytäneensä myös lääkkeen tuberkuloosiin. Ei se toiminut. 

Muistan itsekin, kun kansakoulussa annettiin Calmette-rokotus. Vielä vähän ennen sotia useimmiten nuoria suomalaisia oli kuollut 10 000 vuodessa tuohon tautiin. Ja se oli todella paljon. Nyt paljon suuremmasta väestöstä kuolee runsaat 60 tuhatta vuodesta, ja 15-25-vuotiaat ovat lähes järkiään terveitä.

Haavoittuneisuus on näkyvä “vika”. Lääkärit etenkin ennen ja samoin upseerit ja ehkä tuomarit pyrkivät esiintymään hyvin yhdenmukaisesti ja eheinä silloinkin kun eivät olleet ehjiä.

Haluisin tietää, milloin lääkärin takki tulli käyttöön. Saksalaissarjassa niitä ei ole, vaan myös ruumiinavauksissa ollaan tummassa puvussa, paljain käsin. Samaan aikaan sairaanhoitajilla on hyvinkin pitkälle viedyt työasut.

Olisiko tuossa varmaan oikeassa yksityiskohdassa jälki kirkosta? Sairaanhoitotehtävissä oli paljon nunnia, kun taas lääkärin takista. vaikka se on valkoinen, tulee mieleeni työtakki, jollaisia pidettiin ennen autokorjaamoillakin. Ehkä tarkoitus oli kaksisuuntainen. Takki suojasi alla olevia, vaikeasti puhdistettavia vaatteita.


49 kommenttia:

  1. "Muutoin olen vilkuillut vaaliohjelmia ja ihmetellyt erilaisten asiantuntijoiden laimeita luonnehdintoja ehdokkaista. Kun oman luuloni mukaan todella isot arviot ihmisistä tehdään tunteella eikä järjellä, mietin itse ehdokkaita katsellessani, mikä on hänen murhenäytelmänsä. Asiantuntijat tuntuvat etsivän vahvuuksia ja heikkouksia."

    Olen myös vilkuillut. Paljastavin oli luokan edessä. Ehdokas, jota kansanedustaja kutsuu ilmiöksi ja joka kerää suuret kansan joukot, ei osannut laskea viisi potenssiin kolme, luuli Väinö Linnaa näytelmäkirjailijaksi, joka kirjoitti "Työmiehen vaimon, ei tiennyt Kenian pääkaupunkia, vaikka oli käynyt maassa kolme kertaa ym.
    Erityisesti harmitti, kun eräs toinen ehdokas mainitsi Aamulehden tentissä sanan Kalle
    Päätalo, niin kyseinen ehdokas päästi hörönaurun, Siis Tampereella.
    Tomppelistako tullut ilmiö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parempi tomppeli kuin hitleri.

      Poista
    2. Keitäs nämä ehdokkaat olivat? Aaltolaa veikkaan ensimmäisen osalta.

      Poista
    3. Tomppeli ja homppeli tappeli, kumpi ja kampi voitti.

      Poista
    4. Kuka nauroi Päätalolle? Äänestäisin häntä.

      Poista
  2. Sairaanhoitajan mekko ja hilkka -puku oli selkeästi lainaa nunnanpuvusta, kuten sanot. Sairaanhoito-oppilaitokset kouluttivat naisia ammattivanhoiksipiioiksi ja tämä tuotiin työasulla esille. Protestanttisissa maissa diakonissalaitokset olivat käytännössä luostareita. Diakonissan oletettiin jäävän naimattomaksi ja omistautuvan työlleen sekä - mikäli oli töissä kaupungin diakonissalaitoksessa - asuvan diakonissalaitoksen yhteisössä ja osallistuvan sen hartauselämään. Maallinen sairaanhoitajatar sai toki mennä naimisiin, mutta tällöin työt loppuivat. (Poikkeuksena ehkä lääkärien vaimot maaseudulla.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin terveyssisaret - koulutus lienee ollut pitkälti yhteistä sairaanhoitajien kanssa - olivat muistikuvieni mukaan usein perheellisiä. Sellaisten lapsia oli koulutovereinanikin. Ja oli kyllä sairaanhoitajienkin jälkeläisiä. Ja kätilöjenkin. Näin siis 1950-60-luvuilla.

      Poista
    2. Nuorelle polvelle terveyssisar lienee outo termi. Nykyisin ne ovat terveydenhoitajia.

      Poista
    3. Pyydän anteeksi: puhuin siis kyseisen ammatin alkuajoista ennen 1900-luvun vaihdetta. Kaikkien nyt aktiivi-ikäisten aikana perheellisten sairaanhoitajien työssäkäynti on ollut ihan normaalia.

      Poista
    4. Käypä käsite on tippaiita.

      Poista
    5. Lääkintämajuri olisikin vissiin sitte pisaraiigori.

      Poista
  3. Nicholas Ray oli aito auteur, mutta oma suosikkini häneltä on Pettävällä pohjalla. Robert Ryanin ja Ward Bondin hienot suoritukset kertovat persulaisuuden uhasta. Vuosina 1930-2010, jolloin naiset olivat Hollywoodissa pääosin vain kauniita, tavoiteltavia objekteja, Ida Lupino oli yksi harvoista kiinnostavista tähdistä. Bernard Herrmannin musiikki kruunaa tunnelman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä Raysta ja Lupinosta, mutta niin jämäkkä kuin Pettävällä pohjalla onkin, harva repliikki panee miettimään elämän tosiasioita ja viisauden alkua niin kuin Johnny Guitarin "I had to make a choice".

      Poista
  4. Takinkääntäjät lääkärit sanonkoma.

    VastaaPoista
  5. Saksalaiset satsaavat TV-sarjoihinsa, Charité:ssa on jaksoa kohti käytetty 1,2 miljoonaa, lienee tarpeeksi? Ainakin sitä jaksaa katsoa, vaikka yleensä ohitan sairaalasarjat, mutta aiheen historiallisuus kiinnostaa. Kielikin virkistää vaihteeksi, saksaa kuulee niin harvoin. Teki pahaa katsoa, että käsiä ei pesty ruumiin käsittelyn jälkeen. Sillä alalla kehitys on ollut huimaa. Äidin sisar kuoli lentävään keuhkotautiin 30-luvulla, ja kaksi erittäin terveellisesti elävää kollegaa sairastui tuberkuloosiin vielä 60-luvulla Tampereella, mutta hoito ei kestänyt kauan, kuukausia, muistaakseni. Opettajat röntgenkuvattiin joka vuosi, mutta enpä muista, mihin saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Charité:ssa oli tosiasioita pohjaksi ja ihmissuhdekiemuroita sen verran ja sen verran uskottavia jännitteiksi, että katsoin kaikki osat muutamana päivänä, mutta nyt on sitten karkit syöty. Saksassa niitä suurmiehiä on ollut monella alalla.
      Laupeudensisarista Suomessakin puhuttiin joskus muinoin, tai ainakin se sana on esiintynyt kirjoitettuna.

      Poista
  6. Nyt on toinenkin tärkeä saksalainen sarja, ehkä tärkeämpi ja ajankohtaisempi näistä kahdesta. Dokumentti Natascha Kampuschista, uhrin syyllistämisestä median ja ikäjuristien voimin.

    VastaaPoista
  7. Valkoinen takki on puhtauden symboli, erottaa lääkärit potilaista, ylläpitää potilaiden kunnioituksen. Ja käytännöllinenkin: erottaa helposti tahrat ja epäpuhtaudet ja siten osoittaa että takki ei ole enää steriili.
    MMM...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leikkausliinat ovat vihreitä.

      Poista
    2. Siinä "tahrat" on yleensä punaisia, joka on vihreän vastavärinä erottuva mutta siinä voi olla muita syitä...

      Poista
    3. "Leikkausliinat ovat vihreitä." Liinatkin, mutta myös anestesiahenkilöstön ja hoitajien (saattoi olla kiruginkin, en muista kun kerkesin uinahtaa ennen kuin se paikalle on lampsinut) vaatetus viimeksi kun puukolla olkapäätäni nirhivät olivat komsinvihreät.

      Poista
    4. Taisivat olla alunperin valkoisia nuokin mutta kun valkoinen tahrautuu kunnolla verestä se "hukkuu" ympäristöönsä. Vihreä taas muuttuu tummaksi eli on helpompi nähdä missä on mitäkin.

      Poista
    5. Punainen ja vihreä yhdessä muodostavat mustan joka näkyy selvästi.

      Poista
    6. Niin totta, niin totta, herra mun jee… enpä ole parempaa ja osuvampaa analyysia punavihreiden olemuksesta ikinä kuullut!!!

      Poista
    7. Hieman rajoittunut maailmankuva sinulla.

      Poista
  8. Sarja näyttää, millainen lääkärien asenne tappaa kohteen. Jokaiselle kuuluva oikeus elämään, arvostavaan kohtaamiseen ja hyvään hoitoon ei tule heidän mieleensäkään.

    Tästä tehokkaasta tappokoneisosta eli toisten mitätöinnistä on tänään uutinen Ylessä.

    Blogi osallistuu asiaan puhumalla kommentoijista lehmänläjänä. Puhdasta fasismia, niin Saksassa ja muualla puhuttiin juutalaisista.

    VastaaPoista
  9. Jos lääkärit olisivat asennoituneet valansa mukaisesti, fasistit eivät olisi nousseet valtaaneikä holokaust olisi toteutunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entä vankileirien saaristo miljoonine uhreineen? No, nehän oli vain venäläisiä, oma vika.

      Poista
    2. Kahdesta pahasta ei saa yhtä hyvää...

      Poista
    3. Miten fasistit liittyvät holokaustiseen? Ei Mussolinilla ollut mitään rotuohjelmaa.

      Poista
  10. Tänäänkin lääkärit kieltäytyvät hoitamasta eli ottamasta vastaan alan huippupalkkaisia pestejä.

    VastaaPoista
  11. "Minulle tulee sanasta “valkonaama” mieleen Villi Länsi, etenkin ... "
    Mulla taas muistuu suomen ulkoministerin hötkyily v. 2008.
    Toimiessaan ulkoministerinä (04.04.2008–22.06.2011) Alexander Stubb otti ja poikkesi Georgian 8 päivän sodassa elokuun ekapuoliskolla v. 2008.
    Intoa lie ollut mutta miten lie turnauskestävyyden kanssa.
    Kenttäkierros (jota hän itse halusi) ei menyt ihan nappiin vaan inhotodellisuus iski vastaan.
    Parahiksi iivanan ohjuskeskityksen jäljet olivat vielä Tbilisin kansainvälisen kentän lentoaseman liepeillä: rikkonaisia ruumiita, haavoittuneiden huutoa ym. - näky vetäs pojan naaman lakanan valkeaksi.
    Siitähän se ohi meni lisähapella ja pikaterapialla.
    Valtioneuvoston jäsenyys, pääministeri Stubbilla (23.06.2014–28.05.2015) oli pyrähdys ja katastrofi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alex on selfie/ face/ insta -miehiä siinä missä Sannakin naisoletettu vastaavin ansioin. Toistelee sitä, minkä uskoo juuri sillä hetkellä olevan muodikasta valtavirtaa.

      En panisi henkeäni/ terveyttäni/ tulevaisuuttani/ maatani/ hyvinvointiani moisten tuuliviirien varaan. Jotain omaa jämeryyttä pitäsi hyvinkin prässättyjen housujen sisältä löytyä.

      Poista
  12. Kuinkahan moni lääkärien sukupolvista oli sosiaalidarwinismilla höynäytettyjä?

    Antaahan se tiettyä vallan tunnetta.

    VastaaPoista
  13. Lääkärin takista löytyy Mika Waltarin "kiertoluonnehdinta" ja BeNeLux-mainen käytäntö.

    Waltari ei käynyt koskaan Egyptissä, mutta hän ymmärsi ja oivalsi erittäin hyvän, mistä lääkärin professiossa on kyse:

    "Ihmiskallo, hampaita, kurkkua ja korvia lukuunottamatta, jotka vaativat ovat erikoislääkärinsä, oli hänen mielestään yksinkertaisin opittava ja siksi hän oli valinnut sen".

    "Mutta", hän sanoi, "jos minussa olisi ollut miestä kylliksi, olisin pysynyt tavallisena, kunniallisena lääkärinä ja jakanut elämään sen sijaan, että kohtaloni on nyt jatkaa kuolemaa, kun sukulaiset ikävystyvät vanhuksiin ja parantumattomiin sairaihin"
    (Sinuhe Egyptiläinen, s 23-24)

    Ne kuvaukset, joita olen nähnyt Alankomaiden eutanasia-käytännöistä kertovat kieltään: omalääkäri, joka eutanasian toteuttaa, on ihmisen kotona siviilivaatteissa, vaikka mm laittaa potilaalleen tipan, jossa toimessa sekä oksennut, lääke että veri joskus on vahvasti mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näytä tavallinen kunniallinen lääkäri.

      Poista
  14. Minulla on sinun suomentamasi Singerin 'Vihassa ja rakkaudessa' hyllyssäni. Pitäisikö nyt lukea alkukielinen, että osaisin tähän jotain sanoa?

    VastaaPoista
  15. Tuoreimmat gallupluvut lävähtivät äsken nettilehtiin.

    Nyt sitten alkaa näyttää siltä, että ensi sunnuntaina niitetään lähimain kaksi vuotta taukoamatta jatkuneen vihankylvön ja kiihotuksen satoa, niin kuin jo tulin varhemmin ns. vertausten ja tunnuskuvien kautta viitanneeksikin.

    Ei siinä mitään, jos Suomessa ollaan tyytyväisiä ihan ylätasoa myöten, tästä blogista puhumatta.

    Kansainvälinen mainehaittako? Tuskin, sillä eiköhän Euroopan ja EU:n eliitilläkin ole tätä nykyä tärkeimpänä silmämääränä sama kuin Suomessakin.

    Näin se demokratia toimii - ei se sen kummallisempaa ole. 'Mene, mene, tekel, ufarsin.'



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa on 4.5 miljoonaa äänioikeutettua, mutta tänä vuonna äänioikeuttaan käyttää 3.2 miljardia sapiensia.

      Tässä katsannassa otetaan nyt ihan iisisti ja valitaan väliltä N:o 2-10 ensi sunnuntaina "kaksi parasta" jatkoon ja annetaan intialaisten, venäläisten. persialaisten jne tehdä oma valintansa omalla ajallaan.

      Poista
    2. Kaksi parasta kun on vaikea löytää edes sitä yhtä.

      Poista
    3. Kiitos neuvostasi valita parhaat jatkoon, ilman sitä emme olisi osanneet äänestää parasta, Halla-ahoa.

      Poista
    4. ”vihankylvön ja kiihotuksen”…

      Tarkoitatko eräiden omahyväisten ja etuoikeutettujen tahojen harjoittamaa tavallisen kiukkuisen kansan leimaamista natseiksi, fasisteiksi ja rasisteiksi?

      Muuta vihankylvöä en ole havainnut.

      Poista
    5. Tosiaan, ei olis pitäny ainakaan vähentää niitä pressan valtaoikeuksia.

      Tietenkin voisi olla sellainen vuokrattava irtopressa, tai parikin ulkomaankeikoille. Taattua laatua ja siivoja tyyppejä presidenttien ylituotannon varalta.

      Poista
    6. Tähän olen löytänyt fantastisen ratkaisun jonka poliittiset ramifikaatiot eivät mahdu marginaaliin. Aluksi vain myönnetään jokaiselle suomalaiselle äänioikeutetulle n. 4 miljardia kaikkialla käypää ääntä. Saattaa ollla että parisataa miljoonaa ääntäkin riittäisi. Seuraamus on tietenkin että ääntenlaskenta ei koskaan lopu.

      Tähänkö tähtäsit? Taidatkin olla kova globalisaation kannattaja.

      Tuloksia saataisiin kyllä aikaan pikemmin vähentämällä äänioikeutettujen määrää mutta tämä ei jostain syystä ole suosittua.

      Itänaapurissa osataan sevästi järjestää vaaleja, tuloksetkin tiedetään, vaatii tosin lisää vankipaikkoja ainakin ajoittain. Tähänkin on näppärä ratkaisu vaalien ja siis äänestämisen vähentäminen. Tässä on tietenkin kyse vaalimatematiikasta, perimmältään siitä samasta jossa kuusi miljoonaa kuollutta juutalaista ei äänestä.

      Poista
    7. Venäjällä asia on hoidettu siten ettei vankipaikkoja tarvita juurikaan. Riittää kun FSB:n kätyrit käyvät hankalaksi heittäytyneen oppositioehdokkaan ampumassa vaikkapa kadulle ollen samalla varoitus muille. Se on osoittautunut tehokkaaksi pelotteeksi ja ehdokkaita ei ole oppositiosta jonoksi asti. Kovin moni on viety hautuumaalle ennen tätä.

      Poista
  16. Paljonko sairaanhoitajanunnat tienasivat, entä lääkärit?

    VastaaPoista
  17. Onneksi aniharvoilla ryhmillä on enää yhtenäinen puvustus, mikä onkin niillä merkityksellistä ja teatraalista. Ennenhän ne olivat tavallisia esim. koululaisilla.

    VastaaPoista
  18. Ainutkertaisen hauskaa, henkevää ja yli-inhimillistä on kusettaa lukijoita tahallisilla virheillä, jopa kuolleitten määrässä. Harva sellaista keksisi. Saman tien: saisi kommunisteillakin olla ehdokas. Kaikkien kanssa yhteistyötä tekkevänä tiedän heidät ihan erilaisiksi kuin muut, reiluiksi, ahkeriksi ja luotettaviksi.

    VastaaPoista