Saan selittää, miksi viihdyn vihreillä vuorilla.
Kuuntelen äänetöntä sydäntäni.
Pudonnut persikankukka löytää tien sinne,
mistä on poissa ihmisten taivas ja maa.
Kohde on Li Po, nykyisin tavallisimmin Li Bao. Tuota runoa on käännetty sata kertaa, ehkä satoja.
Kiinalaiset sanovat ylpeinä, että heidän kielensä on niin rikas ja ilmaisuvoimainen. Totuus on toinen. He eivät itsekään ymmärrä kunnolla vanhaa kiinaa. Runsaat tuhat vuotta syö tekstistä sävyjä, joskus ratkaisevasti. Vertaan englantilaiseen Chauceriin (1300-luku), joka tunsi Danten, Petrarcan ja trubaduureja ja myös tapasi heitä. Hän siis liehui kuninkaan neuvosherrana milloin missäkin Euroopassa. Hän tiesi, että jossain kielessä tai murteessa ”kissa” voi tarkoittaa koiraa.
Viittaisin Bolzmanniin ja siis termodynamiikkaan. Se oli von Neumann, joka laski bifurkaatiot eteenpäin. Hitusen toisin kuin kommentissa sanottiin, entropia ei ole keskeinen peruskäsite. Keskeinen on ’von Neumannin entropia’. Johnny v. N. itse neuvoi työtoveriaan, että käytä tätä käsitettä. Kukaan ei tiedä, mitä entropia on, joten olet valmiiksi niskan päällä käyttäessäsi sitä sanaa. Kaveri oli C. Shannon, joka keksi ja laski informaatioteorian perusteet. Tuon alan lisäksi entropia alkaa olla hyvin keskeinen esimerkiksi mikrobiologiassa.
Ilahduin kun löysin kirjoituksen, jossa siinäkin käsiteltiin entropiaa ja kiinalaisia runoutta, etenkin T’ang-kauden. (Nautil.us nro 86, energy).Joku oli hiukan kyllästynyt fysiikkaan ja paneutunut runoihin, joissa usein selvästi sanotaan, että tähtäämättä osuu joskus paremmin. Keskittymällä ja yrittämällä et saa unta. Yrittämällä näyttää luonnolliselta kuvassa epäonnistut varmasti. Unohtaminen on joskus oivaltavampaa kuin tietäminen – kuten Li Bao sanoo tuossa runossaan.
Oikeastaan hän sanoo toisenkin asian. Nuo kaksi sääntöä energiasta ja epä-järjestyksestä on muotoiltu säännöiksi suljetussa järjestelmissä.
Säännöt ovat siis yleistyksiä, koska suljettuja järjestelmiä ei tiettävästi ole olemassa. Joten tuo ”toinen taivas” ei viittaa jumaliin eikä henkiin, vaan ei-suljettuun eli avoimeen järjestelmään.
Ja jos haluttaisiin, siitä päädyttäisiin mukkelis makkelis Hilbertin avaruuksiin ja ulottuvuuksiin, joita on äärettömän monta.
Ja kerta kiellon päälle. Rainer Mara Rilke
Kuolema on suuri
kaikissa meissä
nauravin suin
elämän vaelluksen puoliteissä
se tohtii itkeä heissä
Der Tod ist groß.
Wir sind die Seinen
lachenden Munds.
Wenn wir uns mitten im Leben meinen,
wagt er zu weinen
mitten in uns.
Kuolema on suuri.
VastaaPoistaOlemme hänen omiaan
naurussa suin.
Kun elämämme antaa parastaan
tarjoo hän jo itkuaan
aatoksin muin.
Kas. Matias yllättää.
PoistaEntropialle on useita määritelmiä, hiukan tutkittavasta järjestelmästä riippuen. Pitäisi tarkentaa aina entropiasta puhuttaessa mikä systeemi ja mikä määritelmä.
VastaaPoista"Tehokkuus on tuhokkuutta. Kehitys on hävitystä. Sivistys silittää ja latistaa. Kun tieto lisääntyy, entropia etenee. Se on ajan nuoli - ei käänny, putoaa joskus." Eero Silvasti
PoistaLinnulla on pitkät siivet, laaja kärkiväliulottuvuus ja
VastaaPoistaleijaava liito siipeä räväyttämättä
kun se lentää,
onko se, ei se ole vai onko sittenkin
liskolintu jota ornitologit kammoksuvat.
Onko linnulla käyrä nokka ja koppava katse
alapuolella mateleville.
Jos on, on se se lintu
jota ornitologit unissaan pelkäävät
kuin todellisuutta, pois lentävää tyhjää nahkalompakkoa...
(Blogivaeltaja)
Me tyhmemmät kiitämme kirjoitkuksestanne
VastaaPoistaNauravasta suusta näkyvät luurangon hampaat.
VastaaPoistaTämä on ehkä nasevin "käännös".
PoistaIhminen ei ole suljettu systeemi. Ovet samat kuin Kailaan Talossa. Mitä säästä sanotaan: Syystä joulu, kevättä kyntteli, Paavali parasta talvea. (Hailuoto; ei sekään kohta suljettu systeemi.)
VastaaPoistaKuolema on hienoa.
VastaaPoistaMe olemme hänen
naurava suu.
Kun tarkoitamme itseämme keskellä elämää
hän uskaltaa itkeä
meidän keskellämme.
(algoritmikäännös)
Komea kirjoitus, tässä kohtaa jo Jukka Sjöstedtkin ymmärtää vaieta.
VastaaPoistaTulee mieleen blogikirjoittelun toinen pääsääntö: sisällön sekavuus voi vain lisääntyä, mitä pidemmälle kirjoittelu ja sen kommentointi etenevät