Sivun näyttöjä yhteensä

1. tammikuuta 2021

Mitä ei tapahtunut



 

Kun historiaa alettiin tutkia ja kirjoittaa, tapahtui paha virhe. Monissa maissa nousi 1800-luvulla suuria nimiä (Carlyle, von Ranke, Michelet, Karamzin) ja nopeasti oivallettiin, että sellaiset suurteokset lisäsivät joidenkin tuloja. Kansallisuusaate oli merkittävä taloudellinen oivallus.

 

Juuri von Ranken nimissä on ohjelmajulistus:  miten asiat todellisuudessa tapahtuivat.

 

Kiinnostavampaa olisi tutkia, mitä ei tapahtunut.

 

Näiden nyt keksittyjen suurmiesten ympärille syntyi koulukuntia ja yliopistoja, ja lapset pantiin lukeman helpotettuja laitoksia heidän oivalluksistaan. Mikä oli tapahtunut, se oli tapahtunut välttämättömyyden pakoksi. Historian pimeä aine selitettiin sanalla kaitselmus tai johdatus tai kohtalo.

 

Hekin, jotka teloitettiin, varmaan käsittivät, että pyssyjä piteli historiallinen välttämättömyys ja asialla oli tieteellinen maailmankatsomus.

 

Eurooppaa todennäköisimpiä paikkoja historian voimalaitokselle olisivat olleet 700-luvun Kiina tai saman ajan Bagdadin kalifaatti. Viimeksi mainittua hallitsi tuohon aikaan Harun-al-Rashid, jonka toimista frankkien jokseenkin lukutaidoton kuningas ja sitten keisari Kaarle Suuri oli tietoinen.

 

Menneisyyden osaamisesta kertovat paljon runous ja matematiikka. Kiinassa ja kalifaateissa ne kehittyivät hyvin korkealle. Euroopan sumuisilla soilla ja tuulen pieksämillä rannikoilla alkoi unohtua sekinvähä, mitä antiikissa oli opittu.

 

Aivan uskomattomasti pandemian (suuri rutto) ravistelema Eurooppa alkoi kohota, ja vaikka oivallukset kukaties olivat lähtöisin Pohjois-Italian kaupunkivaltioista, uuden maailmanjärjestyksen ytimeksi osoittautui entinen Espanjan siirtomaa Hollanti. Esimerkin innostamina englantilaiset alkoivat innostua merirosvouksesta ja kankaankudonnasta.

 

Katolinen uskonto sopi hyvin maaorjille ja heidän käskyttäjilleen. Pohjoisempana alkoi tehdä tuhojaan lukutaito. Vuosisatansa eli 1500-luun bestseller-kirjailijoita oli kaksi, saksalainen Luther ja hollantilainen Erasmus.

 

Kuva on vanhempi, noin vuodelta 1420 (ns. Flémallen mestari). Siinä on kaikki nousevan Euroopan tunnukset: kirja, lukutaitoinen nainen, perspektiivi ja hienotunteinen enkeli. Samaan aikaan nousi suureen loistoon musiikki.

 

Alkaneen vuosikymmenen suuri kysymys on, miten kahden anglosaksisen maan käy. Asetelma vaikuttaa jännittävältä, ja pandemia on demokraattinen. Jospa se yltyy todella pahaksi? Kuolemalla oli ennen sellainenkin nimitys kuin ”The Great Leveller”, suuri tasaaja.

 

Käsiini sattui mitä mielenkiintoisin pikku kirja, Sophie Robertsin uutuus ”The Lost Pianos of Siberia”. Tarina kulttuurin noususta ja tuhosta on supistettu pieniim yksityiskohtiin. Keisarillinen Venäjä oli esittävän taiteen suurmaa, ja Neuvostoliitto jatkoi samaa. Nyt kirjoittaja  etsii vuodesta toiseen Altailta ja Sahalinilta saakka kerran valmistettuja flyygeleitä ja pystypianoja ja etsiskelee sitäkin Bösendorffia, jota tsaariperhe käytti viimeisinä elinviikkoinaan Siperian Jekaterinburgisaa 1918.

 

Voiko sen kauniimmin sanoa. Oli kerran maa, joka romahti. Sen raunioille rakennettiin toinen maa (Neuvostoliitto), joka sekin romahti. Ehkä kiinalaiset tietävät, että vanhimmat shakkinappulat on kaivettu Samarkandin seudulta läheltä silkkitietä. Ajoituksen mukaan nen ovat noin vuodelta 760. <ja ottelu jatkuu.

 

23 kommenttia:

  1. Yhden pakopisteen perspektiivi. Luonnottoman näköinen, mutta ehkä siksi niin viehättävä. Ja aihemaailmakin vielä gotiikkaa. Kun kuvassa on enkeli, kannattaako esitystavaltakaan vaatia muuta kuin sadunomaisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieli poskella jos haluaisi kommentoida, voisi todeta, että tyttöjen koulutus toimi jo antiikin aikaan siihen tapaan kuin nytkin kehitysmaissa: Marian lapsiluku jäi yhteen.

      Poista
    2. Jos neitsyt Mariaan viittaat, niin ei jäänyt.

      Poista
    3. Kyllä Marian lasten lukumäärä taisi olla suurempi....

      Kyllä sekin siellä lukee....

      Poista
  2. Historian voimalaitoksen turbiinit pysäytti alkuunsa Kiinassa Jared Diamondin mukaan, kuten blogisti hyvin tietää, jättiläismäinen yhtenäinen keisarikunta, josta puuttui kaikkinainen alueellinen mosaiikkimaisuus ja sen tuottamat impulssit. Tähän voisi lisätä ylpeän itseriittoisuuden "Keskustan valtakuntana", joka ei halunnut ottaa missään asioissa oppia lännen barbaareilta.

    Sama sopinee muunnellen myös kalifaattiin, jos Hans Magnus Enzensbergerin ajatuksia uskaltaa lainata. Kirjoja on eräillä arabialaisen kulttuurin ydinalueilla painettu hänen mukaansa noin vuoden 1000 jälkeen saman verran kuin eräissä Euroopan mahtimaissa nykyään yhden vuoden aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos suurin ongelma laumaimmuniteetin saavuttamisessa on yleisen rokotekriittisyyden ja -vastaisuuden laajuus, eikö kaikkein viisainta olekin se, että kunkin rokotteen turvallisuus hosumatta varmistetaan mahdollisimman hyvin?

      Poista
  3. Yleisesti olen kanssasi samaa mieltä jenkeistä ja briteistä, mutta juuri tällä hetkellä on paha irvailla. Niin pahasti EU vatuloi rokotteiden kanssa.

    Koronamutaatio ei ollut Boris Johnsonin vika, mutta reaktio siihen on ollut järkevä - rajoittaminen ja rokottaminen. Suomi toivottavasti kohtaa mutaatiokatastrofinkin hiukan jälkijunassa, mutta kyllä se tännekin tulee, ehkä helmi-maaliskuussa. Sitä vastaan pitäisi kuitenkin taistella jo nyt, nopeuttamalla rokotusaikataulua. Ei ole pakko ajautua katastrofiin ennen kuin alkaa toimia. Biontech ja Moderna eivät riitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brittien on ollut pakko hidastaa aikataulua:
      https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007716396.html

      Onpa reaktio nyt ollut miten järkevä tahansa, kolmena viime päivänä Britanniassa on ollut tartuntoja 167 000, Suomessa alle 750.

      Poista
    2. Jari Vuorelan vastaus kommenttiini on harhaanjohtava. Viivästämällä toista rokoteannosta voidaan nimenomaan nopeuttaa ensimmäisen annoksen antamista mahdollisimman monelle. Sitä arvostellaan, koska tehosteannoksen tehoa näin otettuna ei ole tutkittu. Toisaalta pandemian aikana on ollut jatkuvasti tilanteita, joissa varman tieteellisen näytön odottaminen johtaa katastrofiin. Tieteen, akateemisten arvauksien ja nopean päätöksenteon yhdistelmä on johtanut parhaaseen lopputulokseen.

      Ilmeisesti EU:lla ei ole mitään valmiuslain tapaisia kykyjä nopeuttaa ja keskittää päätöksentekoaan. Suomessa hallitus onneksi havahtui keväällä siihen, että vastuu pandemiasta on lopulta heillä. EU:ssa varjellaan EMA:n riippumattomuutta ja hidastellaan siksi rokotepolitiikassa. EMA:n riippumattomuus on tärkeämpää kuin ehkä satatuhatta ihmishenkeä. Pandemiatilanteessa kokonaisvastuu rokotepolitiikasta (rokotteen riskit vs. hidastelun riskit) tulisi lopulta olla komission puheenjohtajalla. Esimerkiksi Ruotsin ongelma on ollut samankaltainen, Tegnellin virkamiesdiktatuuri.

      (Niin, brittien ongelmat Suomeen verrattuna johtuvat hidastelusta viime keväänä ja mutaatiosta. Edellinen on Johnsonin vika, jälkimmäinen ei.)

      Poista
  4. Noh, sen olen Erasmukselta oppinut, ettei tyhmyydelle voi jumalakaan mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piruako meni sitten tyhmän luomaan, loisi vaan meitä viisaita.

      Poista
    2. Katsos, kun se monimuotoisuus on niin tärkeää.

      Poista
  5. En ollut törmännyt Robert Campiniin aiemmin. Näyttää olevan flaamilaistaiteilija ja maalausvuodeksi kerrottiin 1400-25. Kyseessä on siis Marian ilmestys. Yksi kuva-aihe ilmestyksestä on aina se, että Maria lukee kun enkeli saapuu paikalle. Mm. Leonardolla on semmoinen.

    Mutta muuten olen sitä mieltä että Hans Magnus Enzensbergia voi lainata. Viisas ihminen.

    VastaaPoista
  6. Meille on yritetty opettaa että maan erinomaisuuden osoittaa tekninen kehitys.

    Jos näkökulma on suppea, arkeologian tapainen, niin näin voi ollakin.

    Tekniikasta ja jälkiä, niin on jäänyt Egyptistä, Assyriasta, Babyloniasta kuin lonista monista muista - eikä Etelä-Amerikan erittäin etäviä kulttureita saa unohtaa tässä suhteessa.

    Kuitenkin.... ssurinta olisi olla maa tai kansa tai ryhmä jonka ei tarvitse alistaa toista eikä toimia toista vahingoitttaen.

    Toki siinä tuntee ehkä itsensä hiukan toista suuremmaksi, ainakin hiukan - mutta yleensä historia kertoo toista, joskus myös runous tai muu kulttuuri.

    Historia on orjuuttamisen, alistamisen ja tappamisen historiaa.

    Tämän ympärille kiertyy myöskin vasemmistossa edelleen suositun oloinen "marxilainen" historian tulkinta jossa haluttiin saada "omalle" samoja etuja kuin mitä muilla "ryhmillä" luultiin olevan.

    Tämän ongelma oli myös usko myönteiseen lopputulokseen. Oikeasti kyse oli hirveästä onnettomuudesta.

    Poliitinen aate ei voi luoda nitään mitä voi sanoa "moraaliksi".

    Myös uskonnolliset aatteet ovat epäonnistuneet tässä.


    .

    VastaaPoista
  7. Katalaan mieleeni putkahti sellainenkin - ehkäpä jopa kerettiläinen - huomio, että tämä kommunistien suuhun laitettu kuuluisa vaalilause "Verot valtion maksettavaksi" on jo aika pitkälle toteutunut eurojärjestelmässä. Paluuta "normaaliin" ei ole näköpiirissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hän taas on takertunut oman katalan mielensä pakkomielteisiin kuvitellessaan kommunistit ja luullen "Verot valtion maksettavaksi"-tokaisun olevan kommunistien vaalilause.

      Poista
    2. Persut taas haluavat toteuttaa rahapolitiikallaan vaalilauseen "Velat säästäjien maksettaviksi".

      Poista
    3. "...on saanut yleisnimekseen: "verot valtion maksettaviksi". Joku saattaa luulla, että tämä tunnuslause on pelkkää ilkeämielistä ja karkeaa pilaa, mutta kaukana siitä, sillä kyseessä on totinen tosi. Niinpä v. 1946 valtiopäivillä tehtiin aloite määrärahan ottamisesta valtion menoarvioon lainojen myöntämiseksi valtion varoista vähäväkisille perheille maksamatta jäävien valtion verojen suorittamista varten. Tämä aloite ei kuitenkaan saanut eduskunnan enemmistön kannatusta, mihin suurimpana syynä voidaan katsoa olleen sen seikan, että seuraavat vaalit olivat vasta kahden vuoden perästä. ..."

      Urho Kekkonen ("Veljenpoika"). Löytyy Doriasta. Ja kirjoitus tulisi lukea kokonaisuudessaan sen saattamiseksi kontekstiin.

      Poista
    4. Kyllä, valitettavasti näin.

      Tosiasiassa Moderni Rahateoria (MMT) on jo ihan totta.

      Me tavikset emme ole vielä sen piirissä kuin hyvin rajoitetusti.

      Mutta isot talouden toimijat - pankit, vakuutusyhtiöt, hedge-fundit jne - ovat sen piirissä ja ne pidetään pystyssä niin pitkään kuin mahdollista.

      Kun tuet on maksettu, sama kieroilu ja vähintään moraaliton toiminta voi jatkua.

      Esimerkiksi J. P. Morgan (jne) finanssitalo maksaa säännöllisesti sakkoja kun se jää kiinni jonkin markkinan vääristelystä. Usein kyseessä on kulta joko ETF-paperimuodossa tai fyysisenä kultana. Samoin hopean kohdalla.

      Kukaan pankkien johdosta ei joudu lusimaan, mutta muutamat tavalliset työntekijät joutuvat kuulusteluihin ja ehkä saavat tuomioita.

      Edes "tavallisten" diplomaattien koskemattomuus ei ole näin vankka.

      Hallitusten ministeritkin joutuvat imago-syistä lähtemään jopa suhteellisen mitättömistä syistä.

      Mutta nämä isot pomot istuvat paikallaan kuin valtakuntiensa keisarit.

      Toki kyse on siitä mistä Päätalo kirjoitti kun hän puhui Itäpään Keisarista ja tämän valtaistuimesta.

      Mutta ymmärtäähän sen koska he kokevat "tekevänsä jumalan työtä".

      Onhan se jonkinlainen jumalankuvatus se epäjumalakin....

      Poista
  8. Nimenomaan kommunistien suuhun LAITETTU, todellisuudessahan se on kokoomuksen ja oikeiston linja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, porvarit ja muut rikkaathan tässä maassa verot maksavatkin. Muut elää siivellä ja parkuu ettei riitä.

      Poista
    2. Porvarit ja rikkaat ne vasta siivellä elääkin ja syyttelee siinä sivussa muita "laiskuudesta", kun haluavat verot ja palkat valtion maksettaviksi kun mikään ei riitä!

      Poista
    3. Tämäkään ei ollut halukas maksamaan omaa osaansa yhteisistä menoista ja sekoittaa omat ja yhteiskunnan rahat.

      Poista