Sivun näyttöjä yhteensä

20. elokuuta 2019

Terveisiä hyvin paljon



Tehtäväni ei ole antaa vihjeitä Jerkerille eikä Kuisman oppilaille, eivätkä he ole sellaisten tarpeessakaan.

Mutta jos olisin linjavastuussa enkä eläkeläisenä huru-ukko, haluaisin tutkia oikeuden – kulttuurihistorian alueelta sellaisia asioita, joita en ymmärtäisi tutkiakaan.

Huomasin, etteivät jo tutut termit tekoäly ja koneoppiminen ole oikein auenneet kaikille. Kirjallisuudessa (Harari – Hawking – muut) viitataan usein shakkiin.

Tekoälyä käyttävä Googlen AlphaZero voitti kaikki nerokkaimmatkin shakin tietokoneohjelmat harjoiteltuaan neljä tuntia ja lähtökohtanaan vain lauta ja säännöt. Tekoäly tarkoittaa tässä tilanteessa, että AlphaZero pelasi itseään vastaan jotain sata tai tuhat peliä sekunnissa ja muutti keinojaan lopputulosten mukaan, etenkin niiden keskiarvon.

Ja kun kysymyksessä on tietokone, se pelasi nuo neljä tuntia taukoamatta ja olisi varmaan tarvittaessa pelannut neljäkymmentä tuntia. Se ei myöskään vaatinut kahvia eikä valittanut valaistuksesta. Ja sama ohjelma muuten voitti Go-pelissä, jota pidetään shakkia paljon vaikeampaa, ja vaikeassa japanilaisessa lautapelissä.

Juuri Hawking korostaa viimeisessä kirjassaan, että AI (tekoäly) voi olla ihmiskunnan historian suurin käänne tai vaihtoehtoisesti ihmiskunnan historian suurin erehdys. 

Olisin kunnioittavasti samaa mieltä.

Kun kone muuttaa toimintaansa laskettuaan voittoon johtavat vaihtoehdot – shakissa hyvinkin miljardi eri mahdollisuutta alkupelissä, ei tarvitse olla paha profeetta arvatakseen, mikä ala on seuraavaksi omaksumassa tämän ajatuksen, automaattiset aseet. Aseita jotka etsivät ja tunnistavat kohteensa on ollut vuosikymmeniä. Ruumiinlämpö on vanha esimerkki. Mutta jos ase luokittelee kohteensa ja laskee vaihtoehdot taistelun tai sotatoimenvoittamiseen, se voi esimerkiksi jättää taistelijat ja aseet rauhaan ja tuhota vaikkapa vastustajan juomaveden eli tähdätä kenttäpulloihin.

Verkossa (Finna.fi) on nyt Oikeustilasto 1800-luvun lopulta. Se on se sama, jota kopioin kuukausia käsin väitöskirjaa valmistellessani saamatta ketään kiinnostumaan esimerkiksi velkomusjuttujen, ulosottojen ja pakkohuutokauppojen määristä eri käräjäkunnissa. Yhdistettynä lainhuutojen ja kiinnitysten lukumäärään ja kiinnelainojen markkamäärään siinä olisi todellista tietoa taloudellisista ja siis sosiaalisista oloista.

Olin väärässä. Nämä tiedot yhdistettynä Viralliseen tilastoon, joka minulla on verkosta imuroituna, ja väestörekisteriin, on juuri sellainen aineisto, jonka kimppuun voisi päästää tekoälyn.

Tutkija voisi saada sätkyn tekoälyn aluksi umpimähkään eli heuristisesti ja sitten tulosten mukaan painotettuna osoittamiin riippuvuuksiin ja etenkin riippuvuuksien ryhmään. – Tämä on kevyt kirjoitus. Kevyt esimerkki: valtiorikosoikeuksien 1918 tuomittujen tilasto kertoo, että punakaarti oli Suomen ensimmäinen nuorisoliike. Teloitettujen keski-ikä oli pari kuukautta yli 19 vuotta. – Kertooko se jotain? En tiedä. Henkirikoksista tuomittujen  keski-ikä ennen ja jälkeen punakapinan on jotain aivan toista. Miesten. Lapsentapot on asia erikseen. 




11 kommenttia:

  1. Autonomisia asejärjestelmiä on aivan oikein ollut jo olemassa. Esimerkiksi tutkiin hakeutuvat väijyvät järjestelmät, jotka taajuuskirjaston perusteella tunnistavat kohteen jne.

    Mutta voiko tekoälyllä varustettu autonominen asejärjestelmä tuntea vihaa ja kostonhimoa?

    VastaaPoista
  2. Ei pidä paikkaansa, metasäännöt: ”lähtökohtanaan vain lauta ja säännöt”

    VastaaPoista
  3. Ei minullekaan kaikki sinun juttusi 'aukea'.
    Joka tietysti on hyvä, että näin on.
    Kerran ex-ystävällemme Rauno Räsäselle hänen blogiinsa kommentoin että "tuota minä en nyt kyllä ymmärrä yhtään..."
    No, liian helppo syöttö suoraan lapaseen.
    Koska Rauno siihen vastasi, totta kai, että "sille minä en mitään mahda".


    Maailmankaikkeudessa elämä (ehkä?) on monimutkaisempi käsite kuin kukaan koskaan ymmärtää. Tai siis minun mielestäni (mahdollisesti?) näin on.

    VastaaPoista
  4. Valitettasti edesvastuuton Kataisen hallitus loppusuorallaan, suhteettomaan "säästöön" vedoten, lakkautti suuren osan tuomioistuintilastoista, vähät välittämättä esim. pitkien aikasarjojen katkeamisesta:

    https://www.stat.fi/uutinen/tuomioistuintilastoja-lakkautetaan

    Että tämä poliittisen johdon oikeusvaltiota koskevasta huolesta vielä vähän aikaa sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin Puolassa oikeuslaitoksen kurittaminen sikäläisestä oikeusministeriöstä käsin on edennyt aivan uudelle poliittiselle menetelmätasolle eli yksittäisten tuomareiden nettimaalittamiseen:

      https://www.politico.eu/article/senior-polish-official-lukasz-piebiak-quits-in-the-wake-of-internet-trolling-scandal-law-and-justice-pis-party/

      Tämä tuhon tie lie meilläkin edessä, jos noiden "isänmaallisten" täkäläiset hengenheimolaiset eli persut pääsisivät konsteineen valtaan.

      Poista
  5. melkoinen demoni se sinäkin olet. joku kertoi malmin asemalla että syyttäjä on saatana itse. en muista keitä ne muut olivatkaan.

    nimim.huru-ukko-666

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seikkahan on helppo, mustalaisiksi aikoinaan kutsuttujen sukujen saatua pääasiassa huomattua sukujen ikärakenteen vinouman ja siis niinedelleen niin siis

      se limperin veijo, ruotsista puhui mutta nyt en millään tule sen päälle kuka sen mulle kertoi mutta oli, malmin asemalla se oli kyllä, eikö näin ollukki! Kaikkihan sen täällä tuntee, pöh. Joutavuuksia.....

      Veli hyvä! Totta puhut.

      Poista
  6. Tekoäly on yleisenä, ei erikoisena, vielä varsin kaukana. Erikoistettua peliälyä ym. voimakkaasti sovellettua päättelyä on jo käytössä mutta eivät nekään enimmältään kovin kehittyneitä ole. Sitä osin jäämme odottamaan.

    On todella huvittavaa että näitä kehnoilla kameroilla varustettuja puhelimia nimitetään älykännyköiksi. Ne ovat harvinaislaatuisen typeriä tekeleitä joilla juuri ja juuri voi soittaa hyvissä olosuhteissa. Aika samaa voi sanoa nykyisistä Windows ja Apple tietokoneista, Linuxista puhumattakaan. Mitään älyllistä ne eivät kykene suorittamaan omia aikojaan, eivät edes kaikkia perustoimintojaan. Niitä pitää tarkalleen ohjailla ja konfiguroida ja asennella usein ja silti toimivat miten sattuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika toimivia nää nykyiset laitteet kuitenkin ovat, varsinkin kun aika ajoin päivittää itsensä sukupolvea tai kahta nuorempien avustuksella siihen, mitä niillä voi nykyään tehdä.

      Kamera on kelvollinen, ja toimii huonoissakin valaistusolosuhteissa. Työkäyttöönkin, työmailla asioiden dokumentointiin. Esittelykyvat tietysti otetaan eri laitteilla, mutta ne eivät kuljekaan taskussa aina käsillä.

      Paljon tehokkaampaa näillä nykyvehkeillä töiden teko on kuin joskus 30 vuotta sitten. Tai edes 10 vuotta sitten.

      Poista
    2. Minun kokemukseni Androideista ovat huonot. Mainoksia pukkaa ja Appit ovat kehnoja tekeleitä pääsääntöisesti. Vanha Lumia oli sujuvasti toimiva ja paljon parempi. Vahinko ettei niitä enää tehdä. Kamerat kännyissä ovat heikkoa tasoa jos oikeisiin kameroihin vertaa, vääristymät aivan hirveitä ja kuvan kohinataso korkea.

      Olen perillä siitä mitä tekoälyn oikeastaan pitäisi olla mutta siitä ollaan vielä kaukana. Tässä vaiheessa olisi täysin mahdollista että käyttäjä voisi keskustella laitteen kanssa ja ilmaista mitä tahtoo, siihen ovat kaikki tekniset mahdollisuudet olemassa. Asiaa ei ole edistetty kovin paljon 30 vuoden aikana. Puheentunnistus toimii hyvissä oloissa jotenkin.

      Moniko muistaa että noin vuonna 1981 oli silloisiin kotitietokoneisiin (ZX81 ym.) tehty Basic-ohjelma jonka koodi voitiin siirtää aika helposti koneelta toiselle kunhan vain Basic oli tarjolla? Sen kanssa pystyi "keskustelemaan" näennäisen älykkään tuntuisesti ja se kyseli ja jutteli käyttäjän kanssa. Sen nimeä en tähän muista. Siitä ei olla päästy käyttäjätasolla juurikaan eteenpäin. Sillä alueella nimenomaan olisi potentiaalia tulevaisuudessa.

      Poista