Sivun näyttöjä yhteensä

1. elokuuta 2019

Kotona kylässä



Kun on joku kylässä, näkee kotinsa sen kylässä olijan silmin. Otimme pari askelta näiden talojen tienoilla. Ajattelin, että kylläpä asun sievässä ja sopivassa paikassa.

Ekholm oli. Oli asioita. Hän näytti kirjasta kohdan, jossa sanottiin, että musiikin kuunteleminen on kognitiivista. Liittyy siihen hiukan ääntäkin, mutta ei se ole siinä tärkeää.

Selittelyittä ymmärsimme.

Ei kirjakaan ole painomustetta paperilla. Ehkä kirjaa ei ole olemassa, kun kirjasto on yöllä suljettu ja valot on käännetty pois päältä. 

Sanasokeudeksi sanottiin ennen vaivaa, jonka nykyinen nimitys on lukihäiriö. Dysleksia. 

Muistisairauksista on ennustettu uutta tappajatautia, joka vetää vertoja rutolle ja vieläkin ajoittain tautien keisariksi nimitetylle syövälle. 

Syöpä ei ole missään lääketieteellisesti järkevässä mielessä yksi tauti, jolla olisi erikoispiirteensä ja hoitonsa, vaan joissakin tapauksissa eräänlainen elimistön mielisairaus. Solun muisti menee sekaisin. Sen seurauksena energian kulutus lisääntyy lisääntymistään, ja lopulta solut syövät toistensa eväät.

Tämä on hyvin karkea yleistys mutta oikean suuntainen. Esitän sen tässä vain perustellakseni, että muisti pitää meitä hengissä. Sanojen pitäminen hengissä on muistin huoltoa ja kunnostusta. Luultavasti esimerkiksi aivan vieraiden sanojen opetteleminen ulkoa olisi hyödyllistä. Epäilen kuitenkin että sisältö auttaisi asiaa, enkä siksi ainakaan häpeä, kun tänäänkin aamulla ensimmäinen ajatukseni oli ”Ante, apud, ad, adversus, circum, circa, citra, cis, contra, inter, erga, extra, infra, intra, iuxta, ob, penes, pone, post, et praeter, prope, propter, per, secundum, supra, versus, ultra, trans. Super, subter, sub, et in.”

Nuo prepositiot vaativat akkusatiivia.
Tai die Angst die Axt die Bank die Braut… Tai An auf hinter in…

Ja tämä oli edellisen kirjoitukseni huolellisesti kätketty sanoma. Väitin että lukemisen väheneminen on ympäristötuho, ilmaston lämpenemistä hirveämpi asia. Hoito on lukeminen. Hoito on luetun ymmärtäminen.

Lisäksi twiitteroijat valehtelevat maailmaa. Luettavan tekstin uskottavuus selviää arkisin keinoin. Twiitti, ainakin valtapoliitikon lähettämä, on kuin kyltin tai banderollin iskulause. Leipää! Työtä! – Ei oikeastaan sisältöä, mutta sitä enemmän tunnetta. Kaikki valta neuvostoille.

Kirjoitettu kieli ja musiikki ovat kognition asioita. Ja kivenkin voi kirjoittaa. Musiikista:



”Ikään kuin taivaalta kuuluu kaukainen katkeavan kielen ääni, sammuva ja surullinen. Syntyy hiljaisuus ja kuuluu vain, miten kaukana puutarhassa kaadetaan kirveellä puita.”


6 kommenttia:

  1. Muutama päivä sitten katselin tv:stä ohjelmaa, jossa käsiteltiin muistisairauksia.
    Tutkija näytti aivoja, joista osa oli otettu henkilöiltä, jotka eivät olleet menettäneet muistiaan ja aivot olivat kiinteät ja kompaktit. Sitten oli muistisairaan aivot, joissa oli ruskeita läkkiä ja ne olivat huokoisset. Mutta sitten oli yhdet samannäköiset kuin muistisairaan aivot, mutta henkilöllä ei ollut todettu muistiongelmia. Syy muistin säilymiseen oli se, että tällä henkilöllä oli kognitiivista kapasiteettia, josta oli varaa menettää osa ilman että se näkyi henkilön käytöksessä. Kapasiteettia saa mm. lukemalla ja oppimalla vieraita kieliä. So it goes.

    VastaaPoista
  2. Epäilen vahvasti, että Jukka Kemppistä ei ole olemassa. Ainakaan silloin, kun suljen tämän sivuston.

    VastaaPoista
  3. Hieno kirjoitus. Samalla taviksena kaipaan ajan johtajaa. Että olisi esimerkiksi jokin suurenmoinen Kemppinen, joka ansioineen erottuisi joksikin erityismerkitykseksi. Toiseudeksi. Muuksi kuin ansioluetteloksi. Ilmastonmuutos ja ihmistsunami jyräävät meidän ylitsemme eikä siinä runous auta, ei kirjallisuus. Parhaimmatkin saavat osansa. Parhaimmatkin vajoavat. Parhaimmatkaan eivät kyenneet mainittavuuteen. Tämä kaikki on hyvin surullista. Hyvin luonteenomaista aikakauden lopulle, joka on kuudes sukupuutto. Kaikkea ihmistä luen jo ihmisen tuolle puolen mennen. Siellä missä luonto synnyttää uutta alkua ilman ihmistä. Lakineuvokset taipuvat luonnon lain alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kirjoituksesta ja kommentista! Tuo johtajan kaipuu kyllä jäytää Suomen kansaa, ja vääriä profeettoja nousee. Jalkaväenkenraali Ehrnrooth korosti, että itsenäisyys on itse aiheutettu. Psykiatri Claes Andersson korosti. että mikään ihmisen surkeus ei ole itse aiheutettua. Donner on patriarkaksi liian per se. Olkaamme siis kemppisläisiä! Nähdäkseni Kemppisen kirjoituksiin täytyy astua aina samalla jalalla, kuten tri Johnson tapasi kulkea ovesta. Otti tarvittaessa nopean vaihtoaskelen.

      Poista
    2. Mihin sinä sitä suurta johtajaa tarvitset?

      Jos sellainen suuri löytyy jolle lauma kumartaa, olen takuuvarmasti oppositiossa. Ja palaan viiden vuoden kuluttua katsomaan, mitä raunioille pitäisi rakentaa.

      Poista
  4. Syövästä ja mielisairaudesta ei pidä vetää keskinäisriippuvuutta, vaikka kumpikin ovat selvästi suoliston biote´sta riippuvaisia autoimmuunisairauksia.

    Elimistö varhaisessa lapsuudessa ikäänkuin polttaa Kannakselta -39 ja -44 omatkin talot, ettei vihollinen voittaisi liian helposti. Samalla latautuu sekä syöpä, mielisairaus että reuma - ja monet muut häiriöt, joissa koira syö omaa häntäänsä.

    Sama tietenkin Lapissa syksyllä 1944: ettei vihollinen pääsisi helpolla.

    Mutta Oiva Ketonen kirjoitti asian ("Rajalla") paremmin:

    "Syöpäsolu on kohteelleen pahaa tahtomaton, itseään ajatteleva narsisti, joka syö kunnes tulee kylläiseksi tai kunnes isäntä on syöty loppuun".

    VastaaPoista