Sivun näyttöjä yhteensä

18. lokakuuta 2024

Vähemmistöt



Veijo Meri sanoi esseessään, että merkittävä englanninkielinen kirjallisuus tulee vain vähemmistöiltä. “Vähemmistö” on ymmärrettävä tässä yleiskielisesti: naiset, poikkeavat, maahan poikenneet, ehtimiehet. Kai hänellä oli mielessä juutalaistaustaisten valtava näkyvyys USA:n kaunokirjallisuudessa, mutta aika on muuttunut.

Olin hyvilläni viimeksi tässä blogissa innostaneen taloustieteilijän armenialaisesta nimestä. Acemoğlu. Se viittaa vähemmistöön. Armenialaisilla oli hyvin vaikeita aikoja sata vuotta sitten.

Meri ei ollut kiinnostunut tekniikasta eikä innovaatioista. Nekin lähtivät liikkeelle USA:sta, jossa oli sosiaalista väljyyttä. Muistaakseni opiskelija B. Gates osti käyttöjärjestelmän (DOS) joltain putkimieheltä. Itse olin ihmeissäni, kun näin vierestäni, että kaikkein korkeimman tason akateemiset ihmiset juoksivat Radio Schackissa, jossa jopa Applen ensimmäinen pikku tietokone oli myynnissä tee se itse -sarjana. Oma kolvi kai piti olla. Tuttavistani yksi tällainen oli liittvaltion mutoksenhakutuomioistuimen jäsen ja toinen UCLA:ssa noin 30-vuotias, ukrainalaistaustainen superjuristi.

Acemoğlun uusin kirja “Power and Progress” käsittelee tuhatvuotista taisteluamme teknologiasta ja vauraudesta. Siinö kirjoitetaan hyvin terävästi AI:sta eli tekoälystä. Alta kaiken hypen: AI on jo mullistanut esimerkiksi biologian tieteenä. Seuraan itse silmät ymmyrkäisinä kkeellista tietoa muun ohella proteiinien laskostumisesta ja yhteispeliä DNA:n kanssa.

Kun hiiliajoitus ei toimi kovin vanhoissa kohteissa, nyt on yhdistetty eri menetelmiä, ja AI on laskenut, milloin lakkasimme olemasta yleisesti petoeläinten saalista ja aloimme itse tappaa ja paistaa eläimiä. Kynnyskeksintö oli tuli. Siitä alkaa olla sata tuhatta vuotta.

Tiukkaa kamaa. Ja luojan kiitos. Käsityksemme teknologiasta ja tuhannesta vuodesta ovat muuttuneet hyvin kiivaasti.

Olen iloinen ja ylpeä valokuvastani, jonka liitin tähän juttuun, taas. Photoshopin neurofiltterillä mustavalkoinen valokuva paranee helposti, ja olen usein päivitellyt hyvää onneani. Käytin itse ja jälkeläiseni käyttiävät todella paljon aikaa isäni valokuvien skannaamiseen noin 10 vuotta sitten.

Olen olemassa valokuvauksen ansiosta. Puolet isäni RUK:n kurssista kaatui, hyvin monet äsken ylennettyinä vänrikkeinä Talvisodassa. Isä oli tapansa mukaan ilmoittautunut vapaaehtoiseksi, vaikkei välttämättä edes tiennyt, että nyt haluttiin muutama vänrikki ilmavoimiin koulutettavaksi tähystäjäksi. Välirauhan aikana hän ilmakuvasi pikkukoneesta kaikkea, mitä käskettiin, ja koulutuspaikkakunnalta (Kauhava) oli löytynyt hänen luulonsa mukaan seuran puutteessa riutuva kirjakaupan myyjätär, jota itse asiassa kaikki korkeushyppääjät piirittivät.

Isä sai kunniaa tulenjohtotehtävistä. Vuoden 1941 läpimurtohyökkäyksiin maastoa kuvattiin hyvin huolellisesti, ja radion kautta äänessä oli henkilö, joka osasi mielessään verrata maastoa ja kuvia ja arvioi tulikomentoihin koordinaatit näppituntumalla. Isä vaihtoi saksalaiselta villapaitaan erinomaisen Zeissin kameran ja palasi Ilmasotakouluun opettamaan ilmanavigointia niin ettei ehtinyt sieltä takaisin rintamalle ennen kuin yleisemmin ymmärrettiin, ettei pommikoneella mahdu enää sekaan.

Valokuvassa on juhannus 1948. Isoisäni on sensaatiomaisesti rakentanut tuon huvilan. Isäni seisoo lököttävissä verkkarihousuissa vahtimassa minua, joka istun auton (Willys Overland m. 1921) vasemmalla rapakaarella. Vieressä on Natsu eli International, joka oli ollt koko sodamm ajan armeijan käytössä.

Kuvassa on alkavaa suomalaista keskiluokkaa. Isä oli jo valmistunut lakimieheksi, minä en. Suvussa yhdistyivät käden taidot ja mielen uteliaisuus. 

Huvila lienee pystyssä mutta käyttökelvoton. Suvussa on oudon paljon julkisen palvelun kiehtomaa väkeä. Instituutioiden ei-ekstraktiivista rakentamista on esimerkiksi opetus.


24 kommenttia:

  1. Kohta taas joku vatipää marmattaa, että taas niitä sotajuttuja.

    Sotajutut ovat erittäin tärkeitä. Paineensiteokyvyllä ja mielenterveydellä on merkittävä vaikutus ihmisten kohtaloihin ja jopa kokonaisen kansakunnan kohtaloon. Vaikeina aikoina on erittäin tärkeätä, että kansakunnan johtajat, armeijan väki ja kansalaiset säilyttävät toimintakykynsä eivätkä anna periksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En anna periksi ennen kuin tulee vaikeat ajat! Sitten anna annankin periks.

      Poista
    2. Otapa se vati omastakin päästä pois ja kato lähteidesi kuvastimeen välillä.

      Poista
    3. Paineensieto- ja toimintakyky sekä mielenterveys kuluvat käytössä. Erittäinkin sota-aikana. Niinpä kovissa paikoissa koetelluiksi mainituilla henkilöillä nämä ominaisuudet ovatkin saattaneet ratkaisevasti vähetä. Ettei vain sama pätisi myös riittävään määrään tilanteita, joissa altistuu voimakkaalle "sananvapauden" harjoittamiselle.

      Poista
    4. Ei. Mutta sattuu sanoa se.

      Poista
    5. Vaikuttaa siltä, että jotkut poliitikot ovat melko lailla immuuneja jatkuvalle haukkumiselle opposition ja yleisön taholta.

      Joillekin ihmisille sosiaalinen paine vaikuttaa niin musertavalta, että taipuvat enemmistön kantaan, vaikka he tietävät, että enemmistö on täysin väärässä.

      Esimerkiksi onko sukupuolia kaksi vaiko useampia. Maailmalla on yliopistojakin, jotka ovat taipuneet rankaisemaan opettajiaan ja professoreitaan siitä, että nämä ovat olleet kahden sukupuolen kannalla.

      Poista
  2. Ahaa öh uh no Ai ja Ai mutta superkoneiden kuten se Lumi on kuitenkin raksutettava protskuntaitteluorigami ihan raa'alla
    teraflopsiteholla ja fuskulla. Että se on kuten on siirtoavain, ei kireä eikä löysä. No okei, siis Ai on kuin tehdas josta pukkaa kaikkea tykistä hajuveteen.
    Tärkeää on se kysymyksen laskentaan tarvittavan sähkön määrä. Se sanahan on inference ja niitä malleja opetetaan melkoisilla sähkömäärillä, aluksi.

    Chat Gpt4 inference maksaa n. 2400 - 38 000 usd, nyt on kyseessä yksi ylioppilasaine ja siis fusku josta tulee saada jälki-istuntoa.

    Mallin opettamiseen on käytetty sähköä 50 omakotitalon vuoden mittaiseen lämmittämiseen riittävä määrä ennen kuin sillä voi tehdä mitään. Nuo kuvitteelliset talot lienevät Kalifroniassa tai Chaplinin filmissä jossa syödään kenkä nauhoineen, siellä sekin kuvattiin.

    VastaaPoista
  3. Tuolla autolla ajoi suvun enemmistö eli isovanhemmat, isä, seitsemän veljestä ja kolme siskoa Kittilästä Kauhavalle pysähtymättä ja ilman eväitä. Hyvä että professorilla on vahti. Hänen on täytynyt valvoa yötkin työnsä ääressä, ettei vipeltäjä ole herännyt ja livahtanut rantaan eikä kivikkoon. Olemme nähneet kuvan, jossa isä vedessä seisten katsoo uimassa olevia lapsia. Mökki on kaunis ja järvi suuri, vaikka Pohjanmaalla ei juuri ole järviä, paitsi Paalijärvi ja Rannanjärvi.

    VastaaPoista
  4. Kuten olen aiemminkin kommentoinut, suuret taiteilijat, kirjailijat ja nerot tulevat yleensä marginaalista, monesti vaikeista ja puutteellisista oloista. He ovat tottuneet elämään gradientilla ja suuressa epävarmuudessa ja usein myös niukkuudessa. Runsaasta yltäkylläisyydestä harvoin tulee heidän kaltaisiaan ihmisiä. Silloin on paremminkin kyse geeneistä heidän edukseen.

    Johtuvatko energisyys ja poikkeukselliset aikaansaannokset olosuhteiden pakotuksesta vai koetuista traumoista vai molemmista yhdessä, siihen en varmaa vastausta voi antaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vasta paineessa
      voi aineessa
      tapahtua uutta
      vallattomuutta

      M. Waltari

      Eräs suosikkikirja on Vallaton Waltari. Eräs Satu Waltari pitää siitäkin. Minä pidän hänestä.
      Hän ei pidä autoilusta.

      Itsekään en pidä höpsömpänä tuota kertomuskokoelma jossa Rangaistuskomppania on paras kertomus. Kirjassani on eräs omistuskirjoitus ja tietty korollaari jota en tässä paljasta mutta päättelin sen olevan vastuunalaisen henkilön toimesta siihen lisätyn, uskon siihen.

      Poista
    2. Kukaan ei olekaan kysynyt mikä tämän H. Srenlundin luentosarjan syy saattaa olla.

      Mikä oppiarvo, titteli tai muu (poisluettaessa tässä yhteydessä sotilasarvo - reservin tai muu) ammattinimike hänellä on tai miksi hän itseään tituleeraa, sekään ei ole ollut tuleva puheeksi.

      Sekin on mielenkiintoista.

      Hyvin vaikuttaisi sujuvan. Erinomaisen sananvapauden nimiin, kiitos jälleen kerran.

      Seuraan mitä parhaimmalla ja muutoinkin virkistävällä mielenkiinnolla kuinka hän toimii ja mitä tapahtuu. Tämä johtuu siitä että itse en ole juuri kykenevä sellaiseen jossa hän on aivan selvästi eräs parhaista, joka puolestaan johtunee siitä että hän on omistautunut asialleen. Uskoakseni asialle on täällä, tällä foorumilla jota me kutsumme jopa valtioksi, muukin syy kuin epävarmuuden hetkittäinen hektisyys.

      Hänen käsialansa on selvää ja sen tunnistaa. Siitä pidän tavattomasti.

      Käsin, kynää hyväksi apuvälineenä käyttäen, Käsinkirjoittaminen niin että sen voi lukea ruudulta on tulossa käyttöön meille muillekin kunhan vain teemme yhdessä päätöksen jota noudatamme parhaan kykymme mukaan.

      En kysy miksi hän kirjoittaa.
      Toivon ja luotan että hän jatkaa.

      Kiitokseni.

      ystävällisin terehdykseni*
      Iikka Hallantie

      Poista
    3. Kunhan pöhköilen omiani, ei minua pidäkään ottaa vakavasti. Kiitos kumminkin.

      Poista
    4. Älytyössä rentous on ominta itseä.

      Poista
    5. Minäkin pidän Henrikin pohdinnoista! Yhdet vain huitaisevat, toisilla on sydämenpaloa sanojen takana. Henrik on jälkimmäisiä.

      Poista
  5. Vähemmistöstä kirjoitti mm William Hurrell Mallock 1800 luvun lopussa. Teokseen kannattaa tutustua.

    VastaaPoista
  6. Sääli, jos noin kaunis talo on jäänyt asumattomaksi ja rappeutunut. Puutalot kestävät kyllä kauankin, kun niitä huolletaan koko ajan. Ruotsissahan on 1600-luvun talojakin käytössä tai ainakin osa talosta siltä ajalta.

    VastaaPoista
  7. Aivan detaljina korjaan, että naiset eivät oikein missään ole vähemmistö. Jo naispuolisen syntyvyys on suurempi, miesten kuolleisuus taas on suurempi ja naiset ovat pitkäikäsempiä.

    Länsimaissa naiset ovat nykyään paljolti se valtaapitävä enemmistö. Intersektonaalisessa uhri-/ valtahierarkiassa miesten rooli on olla se pahnan pohjimmainen "setämies", pahan ja perisynnin ilmenemä.

    Islam oliskin miesten kannalta tässä suhteessa parempi kulttuuri. Mutta jostakin syystä länsimaiset miehet eivät sitä kovin kannata - naiset sen sijaan kovastikin.

    VastaaPoista
  8. Acemoglu on itse asiassa turkkilainen nimi. Oglu on poika ja Acem tarkoittaa persialaista (alun perin arabiasta, jossa ajam on mykkä tai joku, joka puhuu muuta kieltä kuin arabiaa).

    VastaaPoista
  9. Riutuvien keskusliittolauantaina, 19 lokakuuta, 2024

    Jäi arvoitukseksi, miksi "kaikki korkeushyppääjät" piirittivät äitiäsi. Keihäänheittäjätkö kiersivät hänet kaukaa? Entäs kestävyysjuoksijat? No, tarinan opetus on kai se, että alkakaa kuvata, kun haluatte naisen. Ja tarkkailkaa korkeushyppääjiä. Pistäkää myyjätär tiskin alle piiloon, jos liehutukkainen Patrik Sjöberg lähestyy kauppaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsuuden Jukolan Huippu-urheilun historiasta muistuu mieleen, että Kalevi Kotkas olisi kyllä raameiltaan ja muutenkin ollut kelvokas: lähes parimetrinen vaalea lainetukka, eikä "rodun puhtaudesta" voinut erehtyä, kun sisä- tai ulkojalkaa ikään kuin riman päällä istuen veteli Berliinissäkin 1936. Kuka niistä -jaloista enää selvän ottaa.

      Poista
  10. Pitikö lopussa olla: kiehtovaa? Vaikka ei sekään selitä, mitä on julkinen palvelu, mitä yksityinen.

    VastaaPoista
  11. Kemppiset ovat jo päässeet luokalta, yläluokkaan.

    VastaaPoista