Sivun näyttöjä yhteensä

8. heinäkuuta 2023

Mainos



Sanoi:”Kaverille kysyisin… Oras, käsisuihku…”

Meille se oli. Kaverille kerroin, että se tämä Oras sijaitsi alun alkaen Raumalla, mutta missä oli kranaattien sytyttimiä tehnyt Osy, se ei tullut nyt mieleen. Vessa vedettiin työntämällä kämmenen kokoista metallivipua alaspäin. Vesi syöksyi korvia huumaavasti ja koko kivitalo tärisi.

Muistan kyllä sellaisenkin aparaatin, jossa luki “Simplex” ja vesisäiliö oli katon rajassa. Sitä sai kiskoa narulla, ja jos tyhmästi kiskoi, saattoi saada sen valurautaisen kannen päähänsä tai sormilleen.

Kaupungit lähistöineen olivat täynnä sotatarvikkeiden valmistajia. Moniko nuorempi lukija ymmärtää, kun romaanissa Antti Rokka ilmoittaa olevansa “Tikkakosken mannekiini”?
Saksalaisen W. Daugin omistama Oy Tikkakoski Ab valmisti Suomi-konepistooleita Jyväskylän maalaiskunnassa.

Valtion tykkitehdas oli Jyväskylän keskustassa Rautapohjassa, kivääritehdas Tourulassa ja ruutitehdas Vihtavuoressa asti. Patruunoita valmistettiin Lapualla keskellä kirkonkylää siinä tehtaassa, joka sitten räjähti. Paikan nimitys oli Paukku. Oltiin “Paukulla töissä”.

Metsästysaseita ja erittäinkin erinomaisia pienoiskivääreitä sai Skohasta, joka toimi vatapäätä Helsingin rautatieaseman pääovea. Nimi on liimattu Suojeluskuntain Kauppa Oy -toiminimestä. Olisiko tuo “ha” handel? Umpisuomalaisella Pohjanmaalla “handel” tarkoitti viinakauppaa, joka oli Seinäjoella eli kauppalassa, ja siellä oli Antti Isotalo johtajana, entinen jääkäri, sen häjyn pojanpoika. Antti Rannanjärvi muuten valmisti vielä eräitä aikoja sitten puukkoja Härmässä. En osaa äkki laskea, kuinka monta sukupolvea siinä oli välissä, mutta häjyn jälkeläisiä hänkin. Pohjalaiselle Rannanjärvi on rauhallinen pikku kylä siellä toisella puolella jokea, siellä missä Kankahan kyläkin, ja Hellanmaa. 

Monen mieleen on tullut, ettei Venäjällä ehkä ole muuttunut niinkään paljon sataan vuoteen, tai viiteensataan. On ja ei, mutta minusta esimerkiksi suhtautumisessa ihmisen henkeen ja hengen menetykseen on ero.

Olen lukenut Anthon Beevorin kirjat sitä mukaa kuin niitä on tullut. Hän on nyt Sir Anthony. Sekä sotilaallinen että akateeminen joukkokunta näyttäisivät siirtyneen siihen oppiin, että yleisesitys voi olla oivallinen, vaikka siinä ei olisi niin sanottua omaa tutkimusta mainittavasti. Ennen oltiin sillä kannalla, että oma tutkimus oli kaikki kaikessa, vaikka aihe olisi miten kapea ja yleisö vastaavasti veitsenohut.

Olen jo ilmoittanut tässä blogissa muuttaneeni mieleni Carl Grimbergistä, mutta olen kyllä varoittanutkin “Kansojen historia” on alkujaankin sangen toispuolinen ja nyt se on vanhentunut pahanpäiväisesti. Silti sanon, että jos luistava teksti luistattaa, lukekaa ihmeessä.

Beevorin “Berliini 1945” pitäisi liittää yleissivistykseen. Monikaan ei nykyisin edes tiedä, mitä Saksassa ja Saksan hallitsemilla alueilla tapahtui 1945, eikä sitäkään, että Neuvostoliiton sotilasjohto yllytti raakuuksiin myös tai ehkä etenkin naisia ja lapsia kohtaan.

“Toinen maailmansota” on hyvin laaja kirja, noin 1 000 sivua karttoineen, kuvineen ja hakemistoineen.

Vaikka alalla on sellaisia mestareita kuin Keegan ja Howard, sanoisin nyt, että joka tahtoo perehtyä omaan lähitaustaansa, voisi nähdä vaivan ja lukea juuri tämän kirjan.

Vahinko etten osaa edes kuvitella, millainen, olisi saman kokoinen yhteenveto omastan elinajastani, joka alkoi 1944. Haluaisin väittää, että sellainen kirja on mahdoton, koska “a priori” emme tiedä emmekä voi tietää, missä nyt olemme ja mitä nyt on tapahtumassa. Lisäksi käsityksemme tietämisestä ovat aiheellisesti horjuneet.



51 kommenttia:

  1. Hienoa, ja Tampellan tykit siihen päälle. Rautapohja->Rautpohja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osy oli Ammus Sytytin Oy:N jatke ja sijaitsi Raumalla. Oraksen perustanut Erkki Paasikivi oli ensin Osyn palveluksessa.

      Poista
  2. Sitäkään ei moni nykyään taida tietää, mitä tapahtui Neuvostoliiton hallitsemilla alueilla natsi-Saksan tunkeutuessa sinne kesäkuun 22, päivän aamuyöstä lähtien 1941. Eikä taida nyttemmin kovin moni pitää väliäkään tietämisellä - tulihan tuo Beethovenin ja Goethen ym. humaani maa meillekin "avuksi" antamalla "kuhlmeyt" ja kaikki. Puhumattakaan viimeksi kuluneen vajaan puolentoista vuoden tapahtumista, Vissinlainen revisio onkin ollut jo pitkään - paljon ennen Ukrainan sotaakin - selvästi havaittavissa.

    Jos ketä nuorempaa sattuisi kiinnostamaan, hyvä johdatus aiheeseen olisi esimerkiksi saksalaisen Guido Knoppin Wehrmacht - Hitlerin armeija (2012). Kuten myös Snyderin pari suomennettuakin maailmansotakuvausta, olkoonkin että kirjoittaja mielestäni alinomaa pyrkii tyrkyttämään lukijalle eräänlaista "pahuuden pariteettia" silloinkin, kun siihen ei tuntuisi olevan aihetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta olihan Puskinin, Tolstoin ja Tsaikovskin humaani maakin tullut meille ”avuksi” alkutalvesta 1939, kun Suomen köyhälistö tarvitsi veljellistä apua fasistiriistäjien karkottamiseksi.

      Lenin, Stalin, Putin - sama kaiku on askelten.

      Poista
    2. Sinulla on todellakin puheissasi paljon 1930 -luvun ja AK:n kaikuja.

      Poista
    3. Ihme juttu muuten, että noin luotettava sotahistorian yleisesitysten kirjoittaja, upseeri ja herrasmies Antony Beevor ei tiedä kertoa oikein kerrassaan mitään natsien Neuvostoliiton hallitsemilla alueilla tekemistä hirmuteoista, kun "marssi Venäjälle" oli käynnissä. Etenemisvaihettahan kuvataan Beevorin teoksessa "Stalingrad", joka ilmestyi suomeksi vuonna 2000. Neuvostoliiton-sota tuntuu merkitsevän Beevorille jokseenkin samanlaista operatiivisten koreografioiden tanssia kuin 1960-luvulla suomeksi ilmestyneissä "Paul Carellin" alias Paul Karl Schmidtin, Ribbentropin entisen pressipäällikön ja pääpropagandistin, teoksissa "Marssi Venäjälle" ja "Poltettu maa". Yleissävyhän "Carellilla" oli aina se, että Hitlerin sotilaathan olivat kaikissa tapauksessa "urheita".

      Juuri siksi mainitsemani Knoppin "Wehrmacht - Hitlerin armeija" (2012) oli tärkeä teos. Siinä ensi kertaa tuotiin suomalaisenkin lukijakunnan tietoon kirjan mittaisena, että ei ollut olemassa mitään "hyvää Wehrmachtia" "pahan Waffen-SS:n" vastakohtana: myös etenevä kenttäarmeija syyllistyi alusta lähtien aivan vastaaviin hirmutekoihin siviiliväestöäkin kohtaan
      --
      SKOHA muuten on 1930-luvulla muodostettu typistelmä nimestä Suojeluskuntain Kauppa Osakeyhtiö - Handels Aktiebolag. Sen kuin vain napsittiin alkukirjaimet.

      Poista
    4. Carrellin kirjassa tittelit ovat tärkeitä. Sotilasarvon edellä mainitaan esimerkiksi "filosofian tohtori".

      Eli lukeneet miehet olivat ainkin jossain määrin mukana holocaustin tapahtumissa, jotkut aktiivisina toimijoina.

      .


      Poista
    5. Antti K ja muut lukijat: kyllä vain. Einsatzgruppe-johtajista oli ainakin kaksi tohtoria. Otto Ohlendorf oli väitellyt kansantaloustieteestä. Toinen, Rasch, (etunimi unohtunut), oli peräti kahden tutkinnon tohtori. Häntä kutsuttiin korrektisti Dr.Dr. Rasch. Yleisesti: jos Saksassa oli onnekkaasti valmistunut yliopistosta 1933-34, niin oli hyvät mahdollisuudet tulla rekrytoiduksi valtiokoneiston palvelukseen.

      Poista
  3. Historia on usein kertomus jonka juoni johtaa nykyhetkeen Ainakin Euroopan osalta tuntuu siltä että uusimman historian tuoreehkot yleisesitykset, esim. Judtin Postwar ja Kershawin Roller-Coaster kertovat epäuskottavaa tarinaa koska "tosiasiat" ovat taas kerran muuttuneet.

    VastaaPoista
  4. AIka pitkään kuvittelin, että Kauklahdessa toiminut Oy Kapselo Ab olisi valmistanut matkalaukkuja ja että ulkomailla matkustellut Gunnar Höckert olisi tästä innostuneena hakeutunut sinne prokuristiksi. Myöhemmin valkeni, että on maailma sentään vähän raadollisempi.

    VastaaPoista
  5. Antony James Beevorin etunimessä ei tosiaan ole h-kirjainta, kuten ei ollut Antony Armstrong-Jonesinkaan nimessä.

    Jälkimmäisestä lehdistö puhui paljon siihen aikaan 60 vuotta sitten, kun meillä oli Tikka-ompelukone. Ensin en Tuntematonta lukiessani ymmärtänyt, mihin ompelukone rintamalla tarvitsi mannekiinejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tikka ompelukone suunniteltiin Neuvostoliiton tilauksen vuoksi. Kun tilaus saatiin valmiiksi, N-L ilmoitti ettei se ota erää vastaan. Valmet oli silloin mennä nurin, joka lienee ollut tilaajan tarkoitus. Samaa periaatetta sovellettiin vähän myöhemmin Tiklakseen. Kun 60.000 V-patent paitaa saatiin valmiiksi, ei se erä kelvannut.

      Poista
    2. Huonoa laatua jos ei edes Venäjälle kelpaa.

      Poista
    3. Tikka takoo tarkasti - ompelukone tai konepistooli.

      Ompelukoneita Tikkakoskella valmistettiin vuosina 1947-57, jolloin yhtiö kuului Neuvostoliiton omistukseen (eikä mitenkään vapaaehtoisesti ns. normaalin kaupanteon seurauksena, vaan pakkoluovutuksena rauhansopimuksen mukaisesti).

      Sittemmin Tikka ja Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Oy ovat löytäneet toisensa ja poljettavat ompelukoneet ovat siirtyneet sinne, minne ne epäilemättä kuuluvatkin: historian hämärään. Vaiheikkaiden yrityskauppojen ja fuusioiden jälkeen Sako + Tikka siirtyivät italialaisen asejätti Berettan omistukseen.

      Skohan talon paikalla on nykyisin vielä huomattavasti tunnetumpi rakennus, Makkaratalo.

      Poista
  6. Missä kaupungissa ydinaseet valmistetaan? Ne jotka lisäävät turvallisuutta.

    VastaaPoista
  7. Ruotsi nyt ei ainakaan voi päästä NATOon, koska maassa vallitsee sisällissotaa muistuttava tilanne. Ruotsin kaupunkien kaduilla ammutaan 1 - 2 ihmistä viikossa kuoliaaksi ja autoja palaa Ruotsissa 200 - 400 kappaletta vuodessa. Näin rauhattoman väkivaltainen maa, joka ei hallitse edes omaa sisäistä tilannettaan olisi todellinen turvallisuusriski NATOlle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Agendasi on suoraan Goebbelsiltä. Aikuisten oikeasti Suomi on paljon väkivaltaisempi maa kuin Ruotsi. Suomea "edellä" EU-väkivaltatilastoissa ovat ainoastaan Baltian pienet maat. Ruotsi on tilaston keskivaiheilla. Kirjoituksesi ovat oksettavia.

      Poista
    2. Tietoni ovat mm HS:n artikkelista 28.10.2021: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008365010.html

      Ovatko ne jo vanhentuneet?

      Poista
    3. Ruotsi on katuampumisten ja pomminheiton ehdoton ykkönen Euroopaassa.

      Suomessa juopot tappelevat keskenään siltojen alla. Siitä ei ole vaaraa muille ihmisille lainkaan.

      Juoppoje keskinäinen välienselvittely ei luo yleistä turvattomuutta eikä uhkaa yhteiskuntarauhaa.

      Mutta jos tämä on vaikea ymmärtää, kannattaa seurata, miten kehitys Ruotsissa etenee. Ei se sisällissota nimitttäin tähän lopu. Se vain voimistuu.

      Poista
    4. Toipilaat ja M K.:tko ne vain voivat jatkaa tätä iänikuista "Malmööjankkaamistaan" ihan kuin mitään porttikieltoja ei heille koskaan olisi annettukaan? Hommafoorumiinne siitä, hus!

      Turkinpippuri

      Poista
    5. Niin moni se vaan jaksaa kieltää ikävien faktojen kertomisen. Onko unohdettu Paasikiven neuvo: tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.

      Poista
    6. Ikävä tosiasian on ettei nuo Malmön ongelmat näy eivätkä hetkauta ketään Uumajassa.
      Ruotsi on edelleen hieno ja turvallinen maa.

      Poista
    7. Vieraalta tai tutulta turpaan saaminen on silti todennäköisempää Suomen kuin Ruotsin taajamissa. Eikä se, että tekijä on yleensä umpikännissä ole mikään puolustus eikä lohduta uhria yhtään.

      Poista
  8. Kun tässä kirjavinkkejä jeataan, tarjoaisin mukaan viimevuonna ilmestynyttä kirjaa: Janne Könönen: Hitler ja Suomi, Pohjolan luonnovarat ja suurvaltasota (Tammi).

    Kirja avaa aivan uuden näkökulman Saksan ja Hitlerin sotatoimiin ja politiikkaan ja Pohjolan roolin tässä osana tuon ajan sodalle välttämättömien raaka-ainevirtojen keskeisenä lähteenä. Suuret strategiset päätökset olivat ennemmänkin raaka-ainelogistiikkaa kuin vain sotiliaden peliä divisioona sinne ja armeijakunta tänne.

    Suosittelen, vaikka sotahistoria muutoin olisikin jo kovin tuttua.

    VastaaPoista
  9. Jyväskylän tienoon puolustusvälinekeskittymään pitää lisätä vielä Jyskässä toiminut sytytin- ja ammustehdas. Siviiliaikojen tuotantoon kuuluivat mm. Terhi-perämoottorit ja kWh-mittarit (joita siis ne "mittarinlukijat" lukivat).

    VastaaPoista
  10. Joo, Jyskässä toimi Jyskän Ryhti, mutta myös kuvitteellinen urheiluseura Jyskän Pamaus, tätä Vihtavuoren ihan oikeaa Pamaus-seuraa mukaillen, kunnes keksittiin parempi: Jyskän Parsijat.

    VastaaPoista
  11. Jo vain tiedämme mitä nyt tapahtuu. Niin kauan kuin tietokoneita on käytetty vähän enemmän, on tiedotettu yhä uudelleen myös erään puolueen toimista. Sanotaan sen vakoilevan jäseniään myös digitaalisesti ja mustaavan heitä ja leimaavan, jos eivät kirjoita kuten paavi ja vatikaani. Onko blogisti asiasta selvillä ja onko hän joko sen kohde tai toimija?

    VastaaPoista
  12. Muutaman viikon vietin -- tai lusin -- sairaalassa pitkälläni ja kaivaten ajanvietettä tilasin kotoa Grimbergin Uuden ajan kolmosen, X. Sen lopettaa vallan hauska ja sujuva esittely pyhän venäjänmaan historiasta Pietari suuren aikaan asti. Kannatti lukea koko kirja.

    Uusi tieto unohtaa nuo kaskut ja hauskat poikkeamiset jäniksen jäljille. Tästä syystä Grimberg sekä Friedell, sillä hyvin koristeltu historia on viehättävempää kuin kuiva analyysi. Ja jää muistiinkin paremmin.

    VastaaPoista
  13. Suhtautumisesta ihmisen hengen menetykseen tulee mieleen outo tilastollinen totuus: Venäjällä on kuolemanrangaistus lakkautettu kaikista maista useimmin :)

    Ja tietysti palautettukin. Nythän sitä taas harkitaan, kun Euroopan neuvostostakin tuli kenkää.

    VastaaPoista
  14. Anthony Beevor kirjoittaa helposti luettavaa tekstiä.

    Itä-Euroopan, Venäjän ja Kiinan historian meille kertovat anglosaksisen maailman ja Länsi-Euroopan kirjailijat ja historijoitsijat. On tietysti huomattava että em. maiden kirjoittajat ovat olleet useimmiten ja ovat edelleen vastakkaisessa leirissä kuin kirjoituksensa kohteet. Tästä huolimatta he ovat pystyneet tekemään puolueettomia, vain faktat esiintuovia teoksia. Tämän me tiedämme varmasti koska olemme niin lukeneet.

    Blogisti ja me muut luemme ja muodostamme käsityksemme Länsimaiden historiasta käyttäen lähteinä venäläisiä, kiinalaisia historian kirjoja. Tämähän olisi tietysti naurettava ajatus koska näiden maiden historian tulkinta on epätieteellistä valhetta ja propagandaa. Tämän me tiedämme varmasti koska olemme niin lukeneet taas …

    Asia voi tietysti olla niin että asia on niin kuin täällä ajatellaan. Me kerromme asiat niin kuin ne ovat tapahtuneet, puolueettomasti ja em. harvainvaltaisten maiden tekemä historian tulkinta on valetta ja propagandaa.

    Toinen huomattava asia on että historia kirjoitetaan uusiksi nyt ”woke” lasien läpi.

    VastaaPoista
  15. Onko tosiaan niin, ettei nykyhetkeä ja lähistoriaa voi ymmärtää ennen kuin 50 tai sata vuotta on kulunut?
    Tietoahan on yllin kyllin saatavissa ja itsehän olemme vielä aikalaistodistajiakin tuoreeltaan, monesti valitettavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syötetään tiedot tekoälyyn, ja kysytään siltä, miten se ymmärtää tämänhetkisen tilanteen.

      Poista
    2. Hei, kysytään tekoälyltä mitä meille kuuluu?

      Poista
  16. Kuinkas se olikaan sen Skohan kanssa, eikös se ollut kuten Frankonia, Eduard Kettner ja Stockmann että meiltä saa vähän kalliimmalla paljon, parempaakin saa?

    On mulla skohaleimainen marssikompassi, siihen aikaan sieltäkin upseerit ostivat omat tarpeelliset kamppeensa ja monet ne myös pitivät jos takaisin pääsivät. Onhan niille ostajansa, niillekin, keräilläänhän niitä tyhjiä pullojakin.

    Miekat auroiksi, oliko niin ettei kypäristä saatu kattiloita kun prässistä loppui lyöntikyky mutta rotanhäntäpistimistä saatiin pirullisen lujia ruuvimeisseleitä kuitenkin. Tätä lähtöä ja taitoa oli alumiinin kanssa kaikkien tuntemassa Alu:ssa ja kun eloksointi opittiin niin pientä kivaa, värikkäitähän ne, sinisiä, punaisia, ja keltakullanvivahteisia. Kyseessähän on vain oksidoinnin paksuus ja valon siis taittuminen.

    Kyllä sellaiset punakeltaiset emalikamppeet ovat kuulkaa lujia, niitä on vielä kukkapurkkeina ja tiesminä paikat väärällään, että ei se ole niin kenkkua se kierrättäminen, se on turhaa. Sen kun tehdään vaan ja lujia kapineita niin kaatopaikkoja ei tarvita.

    Paljonko se nyt on, joku kumma järjestyskiire että nyt hetipaikalla kielletty? Itkeäkö pitäis jos filtertupakki putoo mereen? No jos se oli viimeinen eikä ehtinyt polttaa niin kaipa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi haivainto tuo, että rotanhäntäpistimestä sai lujan ruuvimeisselin. Isälläni oli.

      Poista
  17. Usein käsienpesualtaan putkiyhde käsittää myös valmiin vaikka toisinaan tulpatun liitännän juuri nk. pillupuhelimen luurille.

    VastaaPoista
  18. Tuo eteentyönnettävä vieraantorjuntavekotin ja mies sen mukaan, moni on kiitollinen.

    Bergmann, konstruktion idea on siellä taustalla, vaanimassa. Sen hoksasi vähin erin tietenkin A. Lahti. Toinen kehityssuunta on Uzi tup erään majurin kevytkivääripislari mutta teleskooppilukko on konetykkien puolelta, ja että se pieneksi menikin. Väliin sopii Scorpion, tuo pikkuinen ilkeä pruikkimapyssy. Uzi, alunperin, siinä asiat ovat toisinpäin, pikkupatit saivat jäädä. Tätä kehitti Jali Timari, siinä se on ollut ja seissyt siitä saakka.

    Kaipa se Y. Ankee ottaa käyttöön
    ruotsalaista lähtöä olevan kuuspilkkukasin ja väittää omakseen tai ainakin natokseen.

    Suomi m. -31 on koopeemaailman Rolls Royce. Erittäin hyvä historiikki on Gunwritersin museoidulla sivustolla.

    Todellinen kultturiteko, sivujen ylläpito on arvokas tehtävä ja arvokkaita me ennen muuta osaamme ollakin koska meillä on jo niin paljon arvokasta.

    Pertti T. Kekkonen oli nero kuten John Moses Browning, Mikhail Margolin ja Dean Grennel yhteensovitettuna ja kierolla iloisella huumorilla höystettynä.

    VastaaPoista
  19. Tietänette, mikä oli Heteka.
    Helsingin Teräshuonekalutehdas Oy
    Entä OPA?
    Oy Peltiteos Ab
    Tiedättekö milloin Suomeen tuli äänetön pölynimijä?
    Vuonna 1930
    Entä Coca Cola?
    Sitä sai Esplanadi Kappelissa ja Kalastajatorpassa vuonna 1930
    Milloin Hitlerin suunnitelmat tunnettiin?
    Vuonna 1932
    Mistä tiedän?
    Luen Helsingin Sanomien näköislehtiä.
    Erittäin mielenkiintoinen harrastus eläkepäivinäni.
    Hannes

    VastaaPoista
  20. Niin, minun humeetini muistaa ne katonrajassa olevat WC-säiliöt joiden vetonaru oli hentoa kettinkiä. Jos veti rauhallisesti , vettä ei tullut. Piti nykäistä rennon nopeaan niin että ylhäällä oleva metallivipu kolahti alakohtaansa. Minun näkemissäni luki TEHO. Ja sinne sitten jotkut olivat kynällä jatkaneet loppupäätteen TON. Jossakin joskus ja jolloin oli kysymys: miksi naiset piirtelevät vähemmän vessan seiniin vaikka heilllä on molemmat kädet vapaana? Tuli mieleeni vastata että minkänlaiseen tutkimukseen tuon väitteesi perustat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Britit valmistavat sellaisia narusta tyhjennettäviä wc-istuimia yhäti vieläkin. Nostalgikoille ja masokisteille.

      Poista
  21. Venäjän rikkaudet on hyvä asia, mutta hänen Majesteetille oli ja on sietämätön asia, että ne ovat väärissä käsissä. Richard Poe on kirjoittanut historiaa uudelleen ja hän on saanut tuntea sen nahoissaan. Tsaristinen Venäjä seisoo omilla jaloillaan ensimmäisen kerran sataan vuoteen. Venäläiset ovat hyvin tyytyväisiä Vlad ensimmäisen kauteen. Elämään on palannut ennustettavuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä siellä muka nykyään on ennustettavaa?

      Poista
    2. Ennustettavaa on se, että Venäjä yrittää napsia naapurimaan yksi toisensa jälkeen valtansa alle. Venäläisistä se on mahtavaa.

      Poista
    3. Ei toki propagandaa, vaan Suomen ainoa todellinen turvallisuusriski.

      Poista
    4. Ei ainoa, riskejä on muitakin.

      Poista
  22. Onko teistä kukaan yrittänyt korjata sitä muoviosista koottua uimurisysteemihökötystä nykyisten wc-pönttöjen vesisäiliöiden sisällä? Varsinkin ruotsalaisswedbergeissä se on aivan käsittämätön insinöörien käytännöntaidottomuudennäyte.

    Mutta ja no, mitä valittamaan: Nykyäänhän jos auton puskuriinkin tulee naarmu, niin vakuutusyhtiö "lunastaa" koko muovilelun joten samalla kaavalla paskapyttykin uuteen vaihdetaan vaikka siinä mitään muuta vikaa ei olisi kuin yhden pienen muovivivun katkimeneminen vesisäiliössä.

    t. Viemärintuuletus (tuomarinviiletys)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tullut koetettua ja osia ei näytä saavan siihen malliin. Piti ostaa uusi mutta merkki vaihtui jostain syystä.

      Sanottu rakenne on todella käsittämätön mutta ei se kovin paljon kummoisempi ole muillakaan, on tullut kurkistettua miten ovat tehneet. Joku logiikka siinä on mutta ne osat ovat kuin pieniä muovisia leluja. Muistuttaa ruotsalaista hinauskoukkua joka jumittui pian. Kun jouduin sen kanssa askertelemaan havaitsin että sen sisällä on pikkuruisia alumiinista tehtyjä osasia lukitsemassa koko koukkumekanismia. Sillä ei ollut mitään selviytymisen mahdollisuuksia. Suunnittelu on ollut täysin surrealistinen ja odotukset heppoisille osille ovat olleet suuret.

      Poista