Sivun näyttöjä yhteensä

18. heinäkuuta 2021

Jättiläiskääpiöt


 

Kahden edellisen kirjoituksen kätketty kysymys oli, eikö keskustapuolue ole riittävän radikaali ja mahtaako populismi olla aikamme suuri, tuhoutuva aate. ”Kansa” ja ”kansallisuus” villitsivät ihmisiä kahteen maailmansotaan. Kommunismi / sosialismi eivät sinänsä aiheuttanet suursotia, koska käytäntöä ajatellen etenkin Marxiin liitetty ideologia kaatui jo Pariisin kommuunina 1871. 

 

Tehtaan siirtäminen on hidasta ja kallista. Kaupungin siirtäminen on lähes mahdotonta. Kansanryhmien ja kielialueiden rajat määräsi 10 000 vuotta maanviljely ja sitä ennen paikallinen kasvillisuus ja riista.

 

On outoa, että esimerkiksi suomalaisista ja suomen kielestä puhutaan sivuuttaen suot ja kuuset. Eri aikoina tänne on vetänyt ihmisryhmiä kala, joka on proteiinin lähteenä ja kauppatavarana verraton säilymään, liha, jopa vilja ja turkikset. Vastaavasti tulijoita on ollut neljästä ilmansuunnasta. Mahdollisesti jääkauden lopullakin avoimena ollut Jäämeren ranta houkutteli kalastajia ja hylkeenpyytäjiä. Pohjoisimmasta Lapista ja Pohjois-Norjasta on yllättäen hyvin varhaisia metallilöytöjä. Enontekiöllä asti on soista löydetty järeää puutavaraa; sillä seudulla ei tätä nykyä kasva mäntykään.

 

Yllättäen huomasin merkintöjä keskiajalta suorasta turkiskaupasta ”Suomen” ja kukoistavan Lontoon kesken.

 

Maantieteen ja siis myös kauppareittien ja vesiväylien ylivalta on ehkä juuri muuttunut. Kun skandinaavit olivat kehittäneet uskomattoman merikelpoisen mutta myös ahtaisiin jokiin soveltuvan limilaudasta rakennetun pitkäveneensä, Sisiliassa asti oli kohta normanneja kuninkaina. Gotlannista on tehty määrällisesti aivan tavattomia löytöjä. Rahakätköissä on säilynyt bysanttilaista ja arabien hopearahaa todella paljon. Reitti on siis ollut nykyisen Venäjän suuria jokia Väinäjoelle ja keskeinen kauppapaikka tarunhohtoinen Bolgar (Bulgar – Volgan ja Kaman yhtymäkohdassa).

 

Meri- ja rantarosvous se on todellista etätyötä. Kaupankäynnin muodossa sitä harjoitti täällä Hansa-liitto. Huvittavaa kyllä, sanat ”hansa” ja ”kansa” näyttävät olevan juuriltaan sama joukkoa koskeva ilmaus, meillä muinaisgermaaninen laina.

 

Hiukan samalla tavalla kuin kuninkailla ei ollut vakinaista palatsia, vaan he kiersivät tarpeiden ja mielennousemien mukaan, oli ”valtioita”, joilla ei ollut välttämättä aluetta. Kauppaliittojen lisäksi ritarikunnat saattoivat olla ninkin vahvoja, että panivat jopa kuninkaan panssaripaidan rapisemaan, kuten Temppeliherrat tai Saksalainen ritarikunta. Erittäin suurta valtaa käytti kirkko Roomasta käsin ja samoin sen järjestöt, kuten sääntökunnat.

 

Entä jos ajatus maasta ja kansasta on teknologian myötä vanhentumassa. Entä jos voisin perustaa kavereitteni kanssa adaptiivisen valtion tai olla yhdessä asiassa suomalainen, toisessa ruotsalainen ja kolmannessa Fär-saarten uskollinen poika?

 

Federalismi ja unionit ovat silmin nähden kovilla eri puolilla maailma, ja idässä nouseva kovan valvonnan yhteiskuntamalli on aivan liian kallis ja lisäksi haavoittuva.

 

Kirjoitan tässä jättiläiskääpiöistä, koska pelkään Tolkienin tekijänoikeuksien omistajia. Voivat olla vihaista väkeä. Ei siis puolituisia eikä hobitteja tähän yhteyteen, vaan muuten vain vähäistä väkeä mielikuvituksellisesti yhteen liitettynä.

4 kommenttia:

  1. Onko tietoa kuinkako kallis on Pariisin parhassa ravintolassa kirkas ahvenkeitto?
    Ei niin ettenkö osais' ottaa selvää, en vaan tiedä enkä tahdokaan tietää.

    VastaaPoista
  2. Mielen arvoihin perustuva eteenpäin pyrkivä ihmiskunta. Miksipä ei! Sqions viksön on tehnyt sen ennenkin. Arthur C. Clarcke oli tutkamiehenä ja radioamatöörinä ehdotti maata kiertäviä yhteysasemia teleliikenteen järjestämiseksi. Satelliitteja. Oliko keksintö hänen on yhdentekevää, ensimmäinen oli radioamatöörien ansiota ja toimi.

    Voi Laika parka. Epäreilua opettaa koiralle sellaista. Pantasusia olemme.

    VastaaPoista
  3. Lennart Meri esittää kirjassaan Hopeavalkea mielenkiintoisia tietoja, näkemyksiä ja oletuksia mm. näistä vanhoista kauppareiteistä ja niiden kulkijoista. Hän siteeraa arabialaisia tutkimusmatkailijoita, jotka kävivät Bolgarissa asti ensimmäisellä vuosituhannella.

    Meren mukaan kauppiaita suojeli merellä ja jokireiteillä kaupparauha, jota noudatettiin yleisesti.

    PS. Meren pääpointti on tosin todistaa, että Saarenmaa on Ultima Thule. Kirjan luettuaan teoriaan alkaa uskoakin... Mitä Kaaliin syöksyneeseen meteoriittiin tulee, niin siitähän löytyy kuvaus Kalevalastakin:

    ”Taivas reikihin repesi, ilma kaikki ikkunoihin.
    Kirposi tulikipuna, suikahti punasoronen,
    läpi läikkyi taivosista, puhki pilvistä pirisi,
    läpi taivahan yheksän, halki kuuen kirjokannen.”

    ”Sanoi vanha Väinämöinen: Veli, seppo Ilmarinen!
    Lähtekämme katsomahan, saakamme opastumahan,
    mikä tuo tuli tulonen, outo valkea valahti
    yläisistä taivosista alaisihin maaemihin,
    jos olisi kuun kehänen eli päivän pyöryläinen!"

    VastaaPoista
  4. Käytiin Gotlannissa 70-luvun alkupuolella, laivalla Turusta. Kotona kysyin sitten, mikä matkassa oli parasta. Ne yksikätiset laivalla, oli kaksosten vastaus... Uusi käsite ja ilmeisesti sallittu siellä lapsillekin, isän kanssa ehkä, en tiennytkään. Koulussa toinen 8-vuotiaista sitten sentään kirjoitti aineeseensa Visbyn museon suurista rahakasoista ja muumiosta. Kiinnostunut historiasta jo silloin.

    Muutaman vuoden kuluttua suosittua lukemista oli "Röde Orm", Frans G. Bengtssonin vauhdikas ja humoristinen seikkailukertomus, jossa Orm Punainen jo kotiuduttuaan ryöstöretkiltään länteen lähtee vielä itäänpäin jokia pitkin etsimään veljensä kätkemää Bulgarinkultaa. Lisää seikkailuja!

    VastaaPoista