Sivun näyttöjä yhteensä

11. lokakuuta 2020

Itse oppinut



 

Paasilinnan nimissä kiertää näidenkin kirjoitusten kommentteja aforismi oppineista ja opetetuista. Siitä on keskusteltu ja oltu yksimielisiä. On erinomaista herättää ajatuksia.  Sen voi tehdä sanomalla terävästi, jos osaa.

 

Verkossa on (Wikiquote) kokoelmia verrattomia ajatuksia. Hyllyssäni on suuri määrä kirjoja, joihin on painettu ajatuksia, lainauksia, ajatelmia ja muuta katkoajattelua. Mukana on kiitettyjä mestareita ja suuria klassikkoja.

 

Kun nyt luen niitä, en yleensä ymmärrä lukemaani. Aika usein tunnen kuin tarkastelevani kerran kukoistanutta kaunistusten pakkasyön jälkeen.

 

Mutta viisauskirjat näyttäisivät kadonneen myös kaupoista ja kirjastoista. Ne ovat ehkä menneet samaa tietä kuin kaskukirjat, jollaisia tuli ennen paljon ja joita luettiin ainakin joulunpyhinä mielihalulla. Voi olla että omakin sormeni on käväissyt piirakassa. Varsinkin vanhemmissa, monesti murreasuisissa sutkauksissa kuulen sen harvinaisen äänen, jonka tikkataulun keskusta eli kymppi päästi saatuaan odottamattoman osuman. Aika aikaa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin.

 

Olisiko kielentaju todella muuttunut? 

 

Etenkin näinä aikoina olen huomannut useasti uskottavan henkilön sanovan, että on opetettava toista harjoittelemaan.

 

Urheilija, nouseva muusikko ja jumaluusoppiin syventyvä voi ”harjoitella itsensä puhki”. Painojen lisääminen tankoihin tai juostujen kilometrien jatkuva kasvattaminen voi olla juuri se keino, joka katkaisee kamelin selän.

 

Tunsin kerran nuorukaisen, jonka mielestä saksan kielen epäsäännölliset verbit olivat täysin tarpeettomia. Niiden vaivalloinen opetteleminen sai mielellään jäädä väliin. Itse ikävystyin keskikoululaisena sellaiseen matematiikan kirjan kohtaan kuin ”funktiot” ja siirryin ketterästi eteenpäin. Otti aikansa käsittää, ettei tuo ratkaisu ollut alkuunkaan järkevä. 

 

Muutamassakin yleisesityksessä ajan käsite ja painovoima ovat osoittautuneet nyt ajankohtaisiksi. Oli hyvä huomata, että kun Newton oivalsi painovoiman vetävän omenan puusta, perässä tuli nerokas käsitys, että myös omena vetää maapalloa sinne puun oksalle. Laskemalla näkee, kumpi voima voittaa, vaikka tässä tapauksessa tuloksen arvaa oikein. Ratkaisevia olivat välimatka ja uusi käsite, massa. Tarvittiin Newton selittämään, miksi tykin ammuksen lentorata on kaartuva, ja uusi matematiikka laskemaan tuo kaarevuus.

 

Ajasta uusin tieto näyttää sisältyvän iskelmään ”Aika on aikaa”, joka jatkuu nerokkaasti toteamuksella ”ja taika on taikaa”. Toteamuksia ei osaa pitää kovin valaisevina.

 

Olen hyvin utelias: ensi viikolla ilmestyy kirja. Filosofian professori M. Strevens on ottanut selittääkseen, miksi tiede antoi odottaa itseään aivan turhaan ainakin 2 000 vuotta. Hänen ajatuksensa hätkähdyttää hiukan. Kolmikymmenvuotinen sota. Taivaallinen ja maallinen esivalta rahoittajineen oli menettänyt luottamuksensa. Ja ensimmäisten joukossa astui esiin Newton. Saapa nähdä, mainitseeko amerikkalainen filosofi von Humboldtin ja uuden uljaan ajatuksen: tietoa voi kerätä ja levittää järjestelmällisesti.

 

47 kommenttia:

  1. Minulla oli kirja, varmaan isältäni peritty en muista, jonka nimi oli "Suuria ajattelijoita". (tai ainakin jotain semmoista) Eräs ystäväni, jota kunnioitin hänen älynsä takia helvetisti, selasi sitä luonani. Mutta ei kovin kauaa. Sanoi sitten, kun kirjan antoi takaisin mulle, että "suuria ajattelijoita mutta pieniä ajatuksia".

    No, nyt hänkin on kuollut. Muistan kun kerran Oulunkylässä - bussirahat kädessä kuin Pentti Saarikosken runossa - odotimme bussia keskustaan. Sitä ei kuulunut. Markku sanoi silloin "kyllä minä tiedän miten bussin saa tulemaan", ja sytytti tupakan. No voihan vitsi, heti sen jälkeen mutkan takaa bussi kurvas meidän pysäkille, ja Markun piti sammuttaa savuke. – Köyhiä opiskelijoita olimme siihenaikaan, tai ainakin Markku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös kuvaamasi tupakka-jutun aikoihin ollut ihan sama, onko savukkeet, piiput ja muut "holokkisätkät" tiiviisti askissaan taskujen uumenissa tai käryämässä suupielessä meni minne tahansa, vaikkapa täpötäyteen bussiin tai raitsikkaan?

      Poista
    2. Kyllä tupakointi ja lattialle syleskely on ollut Helsingin joukkoliikennevälineissä kielletty iät ja ajat. Kesäkäytössä olleista ratikan avovaunuista en tiedä, en ole tarpeeksi vanha.

      Poista
  2. Vitsit/kaskut luetaan nykyisin netistä.

    Tulipa mieleen että joku lienee luokitellut myös vitsit samalla tavalla kuin Antti Aarne sadut ja tarinat.

    VastaaPoista
  3. "Oli hyvä huomata, että kun Newton oivalsi painovoiman vetävän omenan puusta, perässä tuli nerokas käsitys, että myös omena vetää maapalloa sinne puun oksalle. Laskemalla näkee, kumpi voima voittaa, vaikka tässä tapauksessa tuloksen arvaa oikein."

    Jos vähän saa saivarrella, niin kumpikin kappale vetää toisiaan ihan yhtä suurella voimalla, ikäänkuin vieteri olisi kiristetty niiden välille. Mutta irrotessaan puusta käytännössä vain omena liikkuu, mikä taas johtuu siitä, että maapallolla on enemmän massan hitautta.

    "Tunsin kerran nuorukaisen, jonka mielestä saksan kielen epäsäännölliset verbit olivat täysin tarpeettomia."

    Mainio havainto. Saksalaiset itse eivät olekaan sitä vielä oivaltaneet. Paikallinen kielitoimisto voisi standardoida ne uusiksi, säännön mukaan taipuviksi.

    "kaskukirjat, jollaisia tuli ennen paljon ja joita luettiin ainakin joulunpyhinä mielihalulla."

    Muutaman vitsikirjan jälkeen voidaan julkaista enää sellaisia, joissa on vain vanhoja vitsejä. Ne kuulemma eivät naurata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan Jukka tarkoitti sitä, että saksan oppimisen kannalta epäsäännöllisen verbien opettelu on välttämätöntä. Jos ne ohittaa, ne tulevat vastaan myöhemmin. Jukalle itselleen kävi ilmeisesti samoin funktioiden kohdalla.

      Poista
    2. Vahvat verbit opetellaan niin, että jokainen erikseen kirjoitetaan lapulle taivutuksineen.Lappu tietysti taitetaan sopivasti. Laput pannaan pöytälaatikkoon. Joka päivä nostellaan lappuja muisteltaviksi. Jos osaa, lappu roskiin, jos ei, laatikkoon takaisin. Näin myös ranskat ja italiat.

      Poista
    3. Metsähallituksessa kerrotaan olleen verraten kelpoisa virkamies jonka oli usein tarkistettava näitä pöytälaatikkoon tallettamiaan. Eläköityneen metsähenkilön pöytälaatikot siivonnut siistijä oli tuonut molemmat laput kahvihuoneen pöydälle, varmastikin vain sen vuoksi että muut huoneet eivät kaivanneet siivousta. Toisessa luki: mänty, pitkät neulaset ja joku Teistä jo arvaakin että toisessa luki: kuusi, lyhyet neulaset. Huolestuttavinta on että huolellinen siistijä joka ei löytänyt viraston tiloista ollenkaan neulasia - kumpiakaan - kirjoitti viestiinsä pelkästään: mennyt metsään.

      Poista
  4. Mutta heittääkö Jumala noppaa vai ei?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Homo Sapiens on heittänyt jumalilla noppaa jo jonkin tovin.

      Poista
    2. "Viisas ihminen" on epäonnistunut yrityksissään luoda mieleisensä jumala.

      Varallisuus on ollut aika hyvä jumala monelle. Moni on päässyt näennäisesti varakkaana hautaan. Jälkeläiset sitten jo nuorempina hummattuaan perinnöt.

      Valtio on hyvä ja jonkin verran suosittu "jumaloinnin" kohde - mitä vahvempi, sitä parempi joidenkin mielestä. Uralille on kyllä ihan yhtä pitkä matka kuitenkin.

      jumaluuden on syytä olla helppo ja käytännöllinen - hiukan vaikka sellainen kreikkalaisten jumalien tyyppinen joka muistuttaa itseäkin ihan hiukan.

      Puiset jumalat ovat käteviä, voi luoda mekko helposti tyydyttävän version ja lopuksi polttaa vaikka nuotiossa. Sen energialla voi lämmittää kahvia tai makkaraa.

      Poista
  5. Kielentaju on todella muuttunut ja kieltä köyhdytetään tarkoituksella. Kun YLE:n vanhoissa muumifilmeissä sanottiin "varo, rinne on iljanteinen" niin nykyversiossa puhutaan vain liukkaudesta. Eikö suomenkieltä enää osata vai pelätäänkö että joku pahoittaa mielensä kun ei ymmärrä?

    VastaaPoista
  6. Miten tämä on mahdollista? Nimittäin juuri tulleen tiedon mukaan Trump johtaa Biden'iä siinä gallupissa, jonka laatija on aina osunut oikeaan, kun USA:n presidenttiä on valittu.

    Nyt YLE ja HS kaikki peliin vai onko jo liian myöhäistä? Vaalipäivä on kolmen viikon päässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viel' Yle & HS kaiken muuttaa voi.

      Poista
    2. Kumma kun kukaan muu kuin sinä ei tiedä moista. Kaikki muut väittävät että Bidenin johto on kasvanut. Oletko nähnyt unta?

      Poista
    3. https://yle.fi/uutiset/3-11582096

      Linkki johdattaa uutiseen hirvittävästä luontokatastrofista: Venäjän kaukoidässä saastevuoto on tappanut 95 prosenttia merenpohjan eläimistä – "Kyseessä on ympäristökatastrofi"

      Eikö toipilaiden ja matiasten mitä ilmeiselle lahjakkuudelle propagandisteina olisi lajimme aiheuttamissa, todellisissa katastrofeissa hyödyllisempi areena toimia kuin jankuttaa kommentista toiseen elämälle itselleen tarpeettomista typeryyksistä?

      Poista
    4. Minä seurailan tilastonikkari Ralph Naderin perustamaa sivustoa
      https://projects.fivethirtyeight.com/2020-election-forecast/

      Viime viikolla voittotodennäkäisyydet
      olivat Trump 17% versus Biden 82%.
      Tänään Trump 13% versus Biden 86%.

      Trump on merihädässä: https://yle.fi/uutiset/3-11589608

      MMM...

      Poista
    5. "Eikö toipilaiden ja matiasten mitä ilmeiselle lahjakkuudelle propagandisteina olisi lajimme aiheuttamissa, todellisissa katastrofeissa hyödyllisempi areena toimia kuin jankuttaa kommentista toiseen elämälle itselleen tarpeettomista typeryyksistä?"

      Luotamme siihen, että Yle, HS ja valistunut avantgarde hoitavat. Rahaa lienee jo tuonnekin lähetetty?

      Keskitymme asioihin, joita nuo edellä mainitut eivät hoida, koska ne eivät sovi agendaan ja koska niitä ei siis saisi olla olemassa, mutta asioihin, joilla on merkitystä.

      (Tuo nimimerkki näkyy muuten olevan Toipila, siis erisnimi ja isolla, mutta mistäs sitä nyt kaikkea voisi huomata tässä kaikessa kiireessä.)

      Poista
    6. Onpas Matiasta helppo ärsyttää.

      Poista
    7. Teitä (matiaksia ja toipilaita) on monta, kokonainen järjestäytynyt verkosto. Kommenttien sävyeroista voi tarkka vainuinen havaita, että vaikka nimimerkit pysyvät samoina, fyysiset kirjoittajat vaihtuvat niiden takana. Tai sitten niitä kirjoittamaan kokoontuu useampia henkilöitä kerrallaan. (Virtuaalisti tai sitten fyysisesti. Älkääkä suotta väittäkö vastaan koska siihen teille on koulutus annettu.)

      Olette ottaneet mahtavan urakan saadaksenne yhteiskuntaan mahdollisimman kaikenpeittävä epäjärjestyksentsunami jotta saataisiin ne "sota ja veriset vaatteet" jollaisesta lajimme tietty osa aina ja iankaiken on haaveillut.

      Propagandan menestymisen yhtenä takeenahan on, että "lentolehtisiä" saadaan jaetuksi mahdollisimman paljon. Nykyään se onkin helppoa. Ei tarvita painokoneita, musteentuhruisia sormia ja neniä, ei vaivautua yönpimeille toreille ja kujille, ovilta oville eikä lentokoneita vuokrailemaan, istutaan vain läskiintyville, paiseita ja peräpukamia pukkaaville perseilleen missä vain ja annetaan virtuaalin "rampan kalakattaa!"

      Tämä ”paskamainen kalakatus” käy jo kertakaikkiaan huonokuuloisimmankin korviin. Valkoposkihanhet jäävät siinä kirkkaasti kakkoineen pronssille.

      Poista
    8. Tarkka vainuisten on syytä varoa vaino harhaisuutta.

      Poista
    9. Valtsu, onko lääkkeet jääneet taas ottamatta?

      Poista
    10. Pankaapa sitten itsenne reilusti omilla nimillänne ja cv:llänne näkyviin niin epäilyt avaruusolioista soluttautuneina Maan virtuaaliin jäävät pois laskuista.

      Nimimerkeillä lahokalikkana rattaissa esiintyminen kuvaa pelkkää lajipoikkeumaa ja raukkamaisuutta. Serkkumme bonobotkin uskaltavat kalkattaa asiansa toisilleen ihan itsenään eikä niillä ole edes housuja -eikä hameita.

      Seksuaalisesti poikkeavatkin ovat jo uskaltaneet tulla kaapeistaan pois, niin mitä kumman salaamista joillakin matiakasilla ja toipilailla mahtanee ollakaan? Varsinkin, kun tolokutatte joka väliin, kuinka tärkeinä itseänne politiikan, yhteiskunnan ja "valtamedian kriitikkoina" pidätte.

      Minne noin rohkeille sananvapaudesta nauttiville kitkuajille mitallit ja kunniakirjat lähetetään? Mistä presidentin kanslia teidät tavoittaa jos valtakunnan keulakuva tanssiinkutsun haluaa lähettää?

      Toiselle anolle: Otin minä tänä aamuna aspiriinia kun niskaa niin juili. Jos toisenlaisia lääkkeitä tarkoitit, niin jos olen henkisesti sairas, niin sitähän henkisesti sairas ei itse aina ymmärrä eikä näin ollen ole älynyt siihen lääkitystäkään pyydellä. Kai se pitäisi terveys/sairausdiagnoosi vaikka Hannu Lauermalta pyytää kun koronapotilaita tumput suorina odottavan terveydenhoitojärjestelmän jonot ovat tavallisten sairastuvaisten osalta liian pitkät.

      Mutta enhän tiedä, kuinka pätevä lanttumaakari tämänkin kysymyksen esitti. Jos, niin soita tai tule käymään, kerron sitten Hetun jotta voit arviointisi mukaisesti mielialalääkityksestä mulle reseptin apteekkiin lähettää.

      Kiitän jo etukäteen.

      Poista
    11. Oma nimi vs. nimimerkki.

      Olen asiaa miettinyt. Olen juttujeni takana myös omalla nimelläni, miksi en olisi.

      Syy nimimerkin käyttöön on tuo ns. ad hominem-argumentointi. Se tuppaa olemaan kovin herkässä jo nyt, vaikka nimimerkeillä toimitaan.

      Kun toista mieltä olevalla ei ole oikein muuta sanottavaa eikä argumenttia, ryhdytään käymään henkilön kimpuun, nimittelmään, väittämään Trumpin/ Putinin/ Xin/ Erdoganin/ kommunisten/ natsien/ fasistirasistien/ vasemmistoliiton/ Antifan jne. kätyriksi - ja mikä parasta niin, että syytetty on kaikkia noita samaan aikaan.

      Kun meno tämmöistä, omalla nimellä kirjoitettaessa argumentit ja mielipiteet saisivat vielä vähemmän huomiota ja mentäisiin suoraan ad hominem-osastolle:

      "Jaa sehän on kalajokisia ja sitä paitsi Mustosen kaveri, nehän on hulluja kaikki, ei tarvitse välittää..." ;)

      Nimimerkillä kirjoittaessa on vain se, mitä on kirjoitettu. Sen pitäsi auttaa naapuria kommentoimaan vain sitä, mitä on krjoitettu, ei kirjoittajaa.

      Mutta ei se näköjään noin toimi. Naapuri käyttää mielikuvitustaan, kehittää jonkin fiktiivisen ihmepeikon ja hyökää sitten sitä omaa mielikuvitushahmoaan vastaan sen sijaan, että kertoisi rauhallisesti, missä se toinen kirjoittaja on väärässä.

      Poista
    12. ”ad Hominem”-selittelyille ihan sama. Eivät vakuuta.

      En ole tainnut rivinkään vertaa kirjoittaa nimimerkkien oikeassa/väärässä olemisesta kommenteissani?

      Osoitin vain karttakepillä nimimerkeillä käytävään propagandatoimintaan jolla on ilmiselvä tarkoitus kerätä joukkojen huomiota agendansa puoleen kaikilla mahdollisisilla foorumeilla täällä internetin ”rajattomuudessa”. ”Homma” haisee ja kalma kajahtelee.

      Jolla itsellään ei ole väärän/oikean ymmärtämystä, minä olen viimeisin, joka niiden yksilöivistä eroista alkaa luennoida.

      Kuusi lasta olen kyllä kasvattanut, ja siinä toimessa jos missä joutuu näitä kysymyksiä opettelemaan, mutta siltikään en ole oikeassaolemisen loukkuun jäänyt; takkini kääntyy sitä mukaa kuin tietoni lisääntyy.

      Toivon, että se on aina vain oikeampaa tietoa.

      Sen olen jo oppinut, että ääriryhmittymien kelkkaan ei pidä lähteä, ”mestareihin” ei pidä leimautua eikä älykkäitäkään jumaloida.

      Rahvaan, johon itse luultavasti kuulun, aina vallalla oleva tyhmyyskin kauhistuttaa ja se se vasta yhteiskuntia katastrofeihin kerta toisensa jälkeen on vienytkin: Menestyäkseen tarvitsevat diktaattoreiksi pyrkivät massoja taaksensa eikä silloin kysellä väärässä tai oikeassa olemisista yhtikäs mitään. Viimeisin neljä vuotta USA:n politiikkaa on sen viimeistään karvaasti osoittanut ja meillä Suomessa politiikassa menestyminen kun johtohahmoksi on valikoitunut henkilö, jolla on "hyytävät" mielipiteet.

      Kirja, jota sekä meille tyhmille että teille älykkäille voisi suositella, olisi juuri ilmestynyt David Robsonin Älykkyysloukku. Sen äärellä on hyvä miettiä, millaiseen loukkuun on elämässään ajautunut ja että onko sieltä poispääsyä.

      Poista
  7. Suomalaiset ovat pyhän pakkoenglannin vankeja, Toipilakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja pakkoenglannista siirrytään joustavasti yksinkertaistettuun tiedekieleen eli amerikkaan. Siitä on jo tehty ja tehdään yhä jatkossakin aina vaan yksiskertaistetumpi lingua franca, jota melkein jokainen osaa käyttää. Niin tieteessä se on ihan pakkokieli. Onhan siitä karsittu kaikki tunne ja pohdinta pois.

      Poista
    2. Ihan pakkokieli, hyvä osoitus suomalaisesta "selliajattelusta".

      Poista
  8. No! Se on vain joku vuosi, jos ei tee Putineita

    VastaaPoista
  9. Fiksun kielenkäyttäjän tuntee nykyään siitä, että hölmöt ja kieltä köyhdyttävät laumanmatkimisilmaukset ovat poissa. Sanoo siis "saa aikaan" (ei "saa aikaiseksi"), "lähtee liikkeelle" (ei "lähtee liikenteeseen", jollei kyse ole oikeasta liikenteestä), "saa kokoon" (ei "saa kasaan", jollei kyse ole epäjärjestyksestä), "sää" (ei "keli", jollei kyse ole liikkumisesta) ja niin edelleen. Monet noista ovat syntyneet hupimielessä merkitystä siirtämällä. Kielen köyhdyttäminen on todella ikävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaan sarjaan ärsyttävyydessään kuuluu Juha Sipilältä (ja Timo Soiniltakin) viime aikoina laajalti matkittu murreilmaisu "siittä". Ei se asialliseen yleiskieleen kuulu, eikä muunmurteisten puheeseen.

      Poista
    2. Myös eräs älystään ylistetty ("todistanut" Jumalankin olemassaolon mahdottomaksi) kosmologi ja kvanttifyysikko, jolla nyttemmin on aikaa usein keskustella radiossa iltapäiväkevyitä, puhuu jatkuvasti "siittä" ja "siittä".

      Poista
    3. Ehkäpä se on siittää-verbin imperatiivimuodon alitajuista karttelua. Heh. No, murretta kai. Vanha voimistelunopettajani tulee mieleen.

      Poista
  10. Monella kirjahyllyssään värityskirja ja "Suuria Ajattelioita" nojaavat toisiinsa. Vanhentunutta mietelmäkirjallisuus auttamatta on, kuin syksyn lehdet räystäskouruissa. Tilanteista sanonnan sattuvuus nykyisin syntyy. Ihanteellisinta on Treppenwitz-sytytys.

    VastaaPoista
  11. Ilmastoasioissa ilmeisesti itseoppinut rautatieinsinööri ja IPCC:n ylipappi Rajendra Pachauri on joutunut eroamaan tehtävästään muutama vuosi sitten. Eron syynä ovat olleet syytökset naisten seksuaalisesta häirinnästä.

    Netistä löytyy vaatimuksia, että epätieteellinen uskomuspulju IPCC tulisi lakkauttaa. IPCC on hyvä esimerkki siitä, että sen kaltaista organisaatiota ei tarvita millään tieteen alalla. Tieteen on oltava vapaata, eikä monopolisoitu jonnekin tutkimusrahaa haalivaan laitokseen. Konsensus ei oikein sovi tieteelliseen maailmaan, jossa hypoteesit joutuvat ankaraan testiin.

    IPCC on osoittautunut eräänlaiseksi arvauslaitokseksi, jonka arvaukset vaihtuvat ainakin 5 - 6 vuoden välein arvauksista toisiksi. Monet valtiot eivät ainakaan toistaiseksi ole kokeneet tulleensa vedätetyksi ja huijatuksi. Jossain vaiheessa luulisi silmien avautuvan ja häpeän punan nousevan ilmastouskovaisten poskille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän olet lainannut siltä sankarikansakoulunopettajaltasi. Silkkaa valetta.

      Poista
    2. Vastoin yleistä käsitystä IPCC ei ole tutkimuslaitos. Se ei siis itse tutki mitään.

      IPCC on ilmastonmuutokseen keskittynyt ja siitä elävä tiedotuslaitos, lobbausorgaani, joka kokoaa, valikoi, toimittaa, muokkaa, raportoi ja "popularisoi" muiden tekemiä sopivia tutkimuksia.

      Poista
    3. Tässä lisäsyy vastustaa hiilidioksidia?

      Jos se aiheuttaa seksuaalista häirintää kun pitoisuus nousee?

      Tästä pitäisi saada tutkimustulosta, rahoitus on ihan helppo juttu ja tuloksenkin voi kirjoittaa etukäteen.

      Poista
    4. Kun Matias ja Toipila eivät tunnu varsinaisilta alan asiantuntijoita, ohessa Ilmatieteen sivustolta IPCC:n määrittely:
      Ilmastopolitiikan päätöksenteon tueksi tarvitaan tieteellistä tietoa, jota tuottaa hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC). Sen perustivat vuonna 1988 Maailman ilmatieteen järjestö (WMO) ja YK:n ympäristöohjelma (UN Environment Programme, UNEP). IPCC:n päätehtävä on valmistella ilmastonmuutosta koskevia tieteellisiä raportteja. Niitä valmistellaan tutkijaryhmissä, jotka keräävät ja arvioivat olemassa olevaa tieteellistä tietoa ilmastonmuutoksesta, sen vaikutuksista ja siihen sopeutumisesta sekä sen hillintämahdollisuuksista. IPCC ei siis itse tee uutta tutkimusta eikä se myöskään anna täsmällisiä suosituksia toteutettavista ilmastopoliittisista toimenpiteistä

      Poista
    5. "... Ilmatieteen sivustolta IPCC:n määrittely ..."

      Juuri noin. Oikea havainto.

      IPCC on siis ilmastonmuutokseen keskittynyt ja siitä elävä tiedotuslaitos, lobbausorgaani, joka kokoaa, valikoi, toimittaa, muokkaa, raportoi ja "popularisoi" muiden tekemiä sopivia tutkimuksia.

      Poista
    6. Matelias ymmärtää taas tahallaan niljakkaasti kaiken väärin. Ei tuossa määrittelyssä lobbaamisesta mitään puhuttu. Eikä popularisoinnista. Ei ole eikä voi olla olemassa sellaista tutkimuslaitosta joka voisi yksin tutkia koko ilmakehää, tehdä itse kaikki havainnot sadoissatuhansissa ellei miljoonissa pisteissä jne.

      Poista
    7. Miten ihmeessä saat sen väännettyä "lobbausorgaaniksi" tuon määrittelyn perusteella? Ja mistä muka saa parempaa tietoa? Trumpilta? Itseä miellyttäviltä nettisivuilta? Persujen ajatuspajasta? Itse asia eli tulevaisuuttamme nakertava ilmastonmuutos on joka tapauksessa ylivertaisesti vakavampi asia kuin mikään minkä puolesta Trump tai persut lobbaavat.

      Poista
    8. Ilmastonmuutos on erittäin monipiippuinen juttu.

      CO2:n ilmastoa lämmittävä vaikutus on triviaali ja selvä. Mutta se on vasta yksi muuttuaja hyvin suuressa, monimutkaisesa ja paljon erilaisilla viiveillä ja vahvistuskertoimilla toimivia takaisinkytkentöjä sisältävässä systeemissä, jota tiede - tai tarkemmin sanoen sitä tutkivat eri tieteenalat - ymmärtävät vielä vajavaisesti.

      Suuri ongelma ilmastonmuutosessa on, että se rajusti politisoitunut, sitä käytetään ihmisten pelotteluun aivan samoin kuin helvetin tulta ja viimestä tuomoita käytettiin aiemmin. Sillä haetaan valtaa. Ja rahaa. Ja apurahoja.

      Ilmastonmuutoksesta on tullut tai siitä on tehty uusi uskonnon korvike uusi anekauppa mukaan lukien.

      Tuolla dogmaattisella ja tunnepohjaisella taustalla asiallinen keskustelu asiasta on mahdotonta, joten en edes yritä.

      Kiinnostunnet voivat perehtyä klikkiotsikoita syvemälle tasolle niin halutetssaan. Materiaalia on. Edes IPCC:n tuorein raportti ei ole niin alarmistinen kuin siitä tehdyt popularisoinnit ovat.

      Mutta siis: IPCC elää ilmastonmuutoksesta ja Al Goresta ilmastonmuutos on tehnyt miljonäärin (miljardöörin?). Harvoin Vatikaanikaan kyseenalaistaa omaa oppiaan, vaikka syytäkin voisi aina silloin tällöin olla?

      Poista
    9. Se nyt vaan on niin, että itse ilmiötä tai sen vaarallisuutta ei mihinkään suuntaan muuta se, politisoiko joku sitä vai ei. Suosittelen lukemaan logiikan alkeita.

      Poista
    10. "Se nyt vaan on niin, että itse ilmiötä tai sen vaarallisuutta ei mihinkään suuntaan muuta se, politisoiko joku sitä vai ei. "

      Totta.

      Kyse on nyt vain siitä, mikä se ilmiö missäkin ulottuvuudessaan lopulta oikeasti on, mikä on vaikuttava ja järkevä torujua ei-toivottuja muutoksia ja mikä taas ei. Ja miten parhaiten sopeuta siihen, mikä on väistämätöntä.

      Esim. Helsingin kaupunginvaltuustossa - suomalaisen älyn ytimessä - on edistyksellisyyden hurmassa ehdotettu mm. päiväkotilasten maitoannosten puolittamista maailman pelastamiseksi. Keskittykäämme siis tähän, sillä se homma hoituu.

      Ei hystera ja kauhea tunteen palo tässä mitään auta. Luonnontieteellistä ja rationaalista toimintaa tarvitaan ja niin, että toimien vaikuttavuudella on jokin järkevä suhde niiden yhteiskunnallisiin ja muihin kustannuksiin.

      Jos minä ja topilat yhdymme tuohon hysteeriseen ja tolkuttomaan huutoon - kuten edellä toivottu on, se ei auta mitään. Siitä on vain haittaa.

      Kyse ei ole missikisoista, kuten meillä nyt, kisoista, joissa voittaja on se, joka ampuu omaan päähänsä ja ajaa oman maansa teollisuuden paskaisempiin maihin, vaan se, joka tekee jotakin, millä on globaalisti oikean suuntainen vaikutus.

      Mutta jos näin mentäisiin, touhu muuttuisi rationaaliseksi ja se taas ei tukisi uuden herätysliikkeen poliitista vallan ja rahan haalintaa.

      Huomautan vielä tähän loppuun, että maapallo on nyt vihreämpi kuin aikoihin:

      https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth

      Poista
  12. Kiitos taas hienosta kirjavihjeestä. Tuo Strevensin kirja taitaa olla seuraava kirja, jonka hankin. Olisi myös mukava kuulla professorin kommentteja ja arvioita kirjasta jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
  13. Mistä istunnosta tuo kuva on ?

    VastaaPoista