Sivun näyttöjä yhteensä

24. syyskuuta 2019

Tiili päähän



Ihmettelin kun asiantuntija ei vastannut yksinkertaisesti kysymykseen, mitä oli ennen alkuräjähdystä, Big Bangia. Vastaukseksi tarjottiin singulariteettia, samaa kuin muun muassa mustiin aukkoihin. Sana tarkoittaa erikoisuutta. Emme tiedä, suomeksi.

Koska teorian mukaan tuo oli alku, siitä alkoi myös aika, jota sanotaan nykyisin aika-avaruudeksi.

Sitten tulee vaikeuksia. Ennen ajan alkua ei ollut mitään, mutta ’ei-mitään’ (nothingness) siis oli, joten jotain oli olemassa. Paradoksi.

Oman tulkintani mukaan olemassaolo ja oleminen eli eksistenssi ja essenssi ovat operaattoreita. Operaattoreiksi sanotaan matematiikassa ja logiikassa mm. merkkejä + ja - . Myös ”ei” on operaattori ja samoin ”ja”. Eli tässä mielessä olen kunnioittavasti eri mieltä kuin Aristoteles. Operaattori on merkki.

Sanoin että tieteen mukaan ehkä mitään ei ole olemassa. Anteeksi. Ei ihme, että joku kommentoija ilmaisi ihmettelynsä. En taaskaan muistanut, että kvanttimekaniikka ei kuulu lukionkaan kurssiin ja sen periaatteet ovat siis laajalti tuntemattomia vielä nyt, lähes 100 vuotta käyttöön tulonsa jälkeen. 

Ettei kenenkään tarvitsisi epäillä hedelmätöntä hiusten halkomista, kvanttiteoriaan perustuvat paljon muun ohella transistori, matkapuhelin, ledi, ja siihen tukeudutaan jokseenkin kaikissa sähkölaitteissa. Matkapuhelinta ei olisi ilman suhteellisuusteoriaa ja kvanttimekaniikkaa.

Noita kahta ei ole onnistuttu yhdistämään, vaikka töitä on tehty. Painovoima on edelleen arvoitus, ja tutkijoita häiritsevät suuresti pimeä aine ja pimeä energia, joita maailmankaikkeus näyttäisi olevan täynnä. Mutta tämän hetken käsityksen mukaan periaatteessa saman ilmiön eli ”aineen” ja ”energian” takana tai alla on kvanttipuuroa, eikä muuta sitten olekaan, paitsi informaatiota. Ja kvanttialueella joudutaan sopeutumaan järjenvastaisiin ajatuksiin, kuten hiukkasiin, jotka välillä ovat olemassa ja välillä eivät, ja siihen, että hiukkanen (eli aalto) voi olla samanaikaisesti kahdessa eri paikassa.

Hiukkanen tai sitä muistuttava on siis kvarkki, ja kvantti tarkoittaa, että sekä aine että energia ilmenevät paketteina (diskreetteinä yksikköinä), eikä alkeishiukkasten tasolla voi selvittää sekä hiukkasen vauhtia (momenttia) että paikkaa. Jäljelle jää vain todennäköisyys. Syy: mittaaminen vie energiaa ja vaikuttaa siis mittaustulokseen.

Harmillista, eikö vain.

Mutta jos joku heittää minua tiiliskivellä päähän, en epäile olemassaoloa vaan hieroskelen kuhmua päässäni. Tilanne on sama kuin zenin (”zen-buddhalaisuuden”) mestareilla, jotka vastaukseksi perimmäisiin kysymyksiin saattoivat iskeä kysyjää kepillä päähän. Oma mittakaavamme määrää aistimuksiamme. Jos kuvittelemme peukaloisen, kai se näkee ja kuulee, tuntee ja maistaa toisin kuin me. Jos pienennämme peukaloistamme tarpeeksi, se kävellä läpsyttää tiiliskiven läpi iloisesti. Jos pienennämme edelleen, huomaamme että Hyry oli väärässä kuvatessaan novellissaan atomeja myllyiksi. Kvanttimekaniikan mukaan ne eivät ole myllyjä, vaan enimmäkseen tyhjää tilaa, eivätkä elektronit ole koskaan missään tietyssä paikassa. Ja silti sähkö on elektronien liikettä. 

”Ajattelen – siis olen olemassa”, sanoi entinen poika. Huono ajatus. Ehkä puutkin ajattelevat kaikessa vihreydessään. Emme vain ymmärrä

23 kommenttia:

  1. Tämän toki tiesimme pääosin jo 1970-luvun Alonso-Finn -kirjallisuuden pohjalta.

    Mutta mikä on johtopäätös? Sekö, että aikaa ja energiaa ei ole, jos ihminen ei satu olemaan juuri siinä hollilla?

    Kirjallisuutta olemattomuudesta:

    https://trepo.tuni.fi/handle/10024/66647

    VastaaPoista
  2. Vastaus että en tiedä on ihan helvetin hyvä vastaus, kun ei tiedä. On muuten myös aika vaikea sanoa.

    Kemppinen on nyt ollut pari päivää aika sekavissa metafyysisissä sfääreissä. Lauseen mittaisia heittoja aiheista, joista tiedemaailman teoriat heittävät tulevaisuudessakin häränpyllyä aina kun saadaan isompi teleskooppi tiirailemaan avaruuden peränurkkia, tai enempi voltteja hiukkaskiihdyttimeen.

    Kepillä päähän lyövä oppimestari oli kyllä hyvä palautus todellisuuteen. Ja Krazy Kat parasta lajissaan mitä on koskaan tehty. Paljon ennen Barksia.

    VastaaPoista
  3. Lainaisu: "huomaamme että Hyry oli väärässä kuvatessaan novellissaan atomeja myllyiksi. Kvanttimekaniikan mukaan ne eivät ole myllyjä, vaan enimmäkseen tyhjää tilaa, eivätkä elektronit ole koskaan missään tietyssä paikassa."

    Tuosta tyhjästä antoi esimerkin (ainakin) Caleb Scharf "Zoomataan universumiin" -kirjassaan: Jos löysä atomien ydinten ja elektroniverhon väliltä imuroitaisiin pois, blogisti, tämän kommentin kirjoittaja ja noin 7,5 miljardia muuta samanlaista tyyppiä mahtuisivat sokeripalaan. Kulta, kutistin kakarat!

    VastaaPoista
  4. Blogistin käyttämä käännös sanasta singulariteetti ei mielestäni vastaa mitä merkitystä sille kosmologian parissa on ja joka vastaa jonkinlaista ymmärrystäni asiasta. Kosmologiaan ja kvanttimekaniikkaan ym. "korkeampaan fysiikkaan" en ole edes varsinaisesti yrittänyt perehtyä. Siinä määrin kuin yleensä on mahdollista ymmärtää edellyttänee ns. parempaa osaamista matematiikasta ja em. tieteenaloista sekä filosofiasta. Tällä kertaa blogistin pohdinnat ovat hieman triviaalia.

    Nettisanakirjassa:
    singulariteetti (s: kosmologia / yhteys / physics: point of infinite density)

    infinite (suomeksi)
    ääretön (a: figuratively, very large / boundless, endless / greater than any positive quantity or magnitude)
    päättymätön (a: boundless, endless)

    Mutta onhan toki aina mielenkiintoinen asia pohtia, että voiko olla "ei mitään ennen mitään". Teoreettisia rakennelmia ja pohdintoja voi muodostaa, mutta arkiajattelussa asiaa ei voi millään tavoin käsittää.

    Vaikka kaiken alkua ja mahdollisesti alun takaista pohditaan nykyfysiikan keinoin, ovat transistorit, ledit ja matkapuhelimet jo kuitenkin valtavirtaistunutta insinööritiedettä - eli vaikka fysikaalisten mitattavien ilmiöiden taustoilla voidaan mennä todella syvälle ei niitä tuotekehittäjän tarvitse tuntea. Eri asia on, että tekniikassa yritetään päästä yhä syvemmälle havaittavien ilmiöiden tasolta, mikä sitten johtaa vähittäiseen edistymiseen tai harppauksiin, jollaisia tekniikan historiasta voidaan kuvata.

    t. Leka-Antti

    VastaaPoista
  5. Hiukkasen kiihdytin, sanoi fyysikko, kun jäi nopeusratsiassa kiinni.

    VastaaPoista
  6. Ovathan puutkin olemassa.

    VastaaPoista
  7. Mitä olemassaolo tarkoittaa? Miten Paulin kieltosääntö on olemassa? Onko se olemassa ajan, jota ei ole, ulko- vai sisäpuolella? Miten pitkähkö sana "kvanttikenttäteoria" eksisteeraa aineettomuudessaan? Värähteleekö se säkeisesti kuin renessanssiruno?

    VastaaPoista
  8. Matemaatikon vaistolla on helppo käsittää älyllisesti, mitä tarkoittaa maailmankaikkeuden ajallinen alkupiste. Sehän tarkoittaa vain sitä, että aika-dimensiolla on alkupiste. Eli tiettyä aikakoordinaattia taaemmas ei pääse, jos kulkee ajassa taaksepäin. Siellä ei ole mitään. Tällaisia rajoitettuja avaruuksia tulee muutenkin silloin tällöin vastaan.

    Sitten, kun alkaa pohtia, mitä tuo ajattomuus tarkoittaa, joutuukin heikolle pohjalle. Olipa se mitä hyvänsä, kyse olisi arkikokemukselle täysin vieraasta asiasta. Soveliaalla matematiikalla siitä ehkä saa otteen. Meidän, joilla ei kyseistä koneistoa ole hallussa, on paras pohtia niitä kysymyksiä, joihin arkijärki tai omat fysiikan taidot riittävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, E A!

      Olen pohtinut eli taistellut näiden asioiden kanssa paljon, ja hävinnyt aina. Nyt ymmärrän paremmin senkin mitä sananlasku "yrittänyttä ei laiteta" tarkoittaa. Nothing.

      Poista
  9. Kuulun myös niihin epäilijöihin jotka uskovat että aikaa oli ennen "alkuräiskettä" joka kuulemma tapahtui 13.8 miljardia vuotta sitten.

    Koko ajatus siitä että avaruuttakaan ei olisi ollut ennen sitä sotii minun ajatteluani vastaan. Olen kuullut monia selityksiä siitä miten avaruus olisi laajentunut valoa nopeammin aineen räjähtäessä, edeten siis sen edellä. Pötyä.

    Kun katsotaan superteleskoopeilla kaukaisimpia kohteita joista valo on kulkenut tänne jopa 13 miljardia vuotta ja verrataan sieltä kaukaisuudesta tulevaa maailmankaikkeuden kuvaa, se näyttää aivan samanlaiselta kuin nykyinen ympäröivä "lähiavaruus" galakseineen eli havaitsemmamme maailmankaikkeus. Miksi mikään ei näytä muuttuneen? Galaksien nopeudet ja tiheydet ovaat samankaltaiset ja niiden rakenteet ovat samankaltaiset kuin nykyisetkin. Koska alkutilanne on ollut hypoteesin mukaan äärimmäisen äärimmäisen väkivaltainen, pitäisi sen jotenkin olla havaittavissa vaikkapa valtavina nopeuksina ja rajusti etääntyvinä ainemassoina. Mielestäni näin ei näytä olevan.

    On olemassa muitakin hypoteeseja. Mm. sellainen jonka mukaan maailmankaikkeus on vakaa ja melko muuttumaton ja ikuinen. Mielestäni alkuräjähdysteoria on vain yksi hypoteesi muiden joukossa, ei muuta. Minusta se sisältä liikaa oletuksia ja ristiriitoja ollakseen pätevä. Se on laadittu liian pitkälle menevillä johtopäätöksillä mitättömän vähäisten havaintojen pohjalta. Yksinkertaisesti tietoa puuttuu mutta intoa on liikaa.

    VastaaPoista
  10. Itse ajattelen operaattorin olevan pikemminkin se joka operoi. Yhteenlasku-, vähennyslasku-, kertolasku- ja jakolaskuoperaattorit (siis kylläkin merkit) "käskevät" tekemään kyseisen operaation. Operattoreita ovat myös vaikka monenlaiset derivaattaoperaatorit. Matematiikka käsittelee määrättömästi erilaisia operaattoreita.

    VastaaPoista
  11. Päinvastoin kuin zen-mestariuden aikalaisilla, meillä on mahdollista saada vastauksiakin perimmäisiin kysymyksiin eikä vain keppiä. Muunmuassa siihen, keitä me olemme ja mistä me tulemme. Ei kuitenkaan siihen, minne me menemme lounaalle.

    Kansanomaisten luomisteorioiden sijaan voimme alkaa kuvitella, että tarve olla, rakentua, kasvaa ja liikkua (kohden energiaa) on sisäänrakennettu materiaan. Vähän samaan tapaan kuin ruiskahdus ainetta ja energiaa matkaansaattoi ajan ja universumin eikä harmaankalseaa pilveä avaruuspölyä. Pöly löysi toisen pölyhiukkasen ja kohtapa oli koossa isohko pallo jolla oli kohtuullinen painovoima -- mikä se ikinä sitten onkaan.

    Eikä se siihen jäänyt. Järjestelmä jopa itse kehitti roskiksen, tähtienvälisen umpimustan pohjapropun johon aine menee kuin pyörre lavuaarissa, eikä sieltä ole paluuta (ainakaan tähän universumiin). Samaan aikaan kautta koko universumin noille syntyneille isohkoille palloille alkoi kasvaa erilaisia karvoituksia: meille kosteutta, mantereita ja Donald Trump. Seikka saattaa olla väliaikainen.

    Jäämme selvittelemään itsekin, koska aikaahan on jollei elämä toisin mene. Kyseessä on melkoisen perustava asia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihetta sivuaa melkein video mustasta aukosta aamiaisella:

      https://www.youtube.com/watch?v=85tdoDt1Qh0&feature=youtu.be

      Toivottavasti maistui.

      Poista
  12. Lapsena Krazy Katia lukiessani pidin selällään letun tavoin roikkuvaa kuuta piirtäjän kikkailuna. Eihän kuu siltä näytä, Suomessa ainakaan, miksi sitten jossain New Mexicossa. Sittemmin vanhempana kun olen liikkunut niilläkin seuduilla mihin sarjakuva sijoittuu, huomasin että kuun voi tosiaan nähdä etelän yössä niin kuin George Herrimann sen kuvasi. Ja ne eksoottiset kasvitkin ovat ihan tutun näköisiä.

    VastaaPoista
  13. "Alhaalla on tilaa", sanoi Feynman. Jos vetyatomin ytimen halkaisija olisi sentin, niin elektroni kiertäisi sitä 5 kilometrin päässä. Muu on tyhjää. Nämä hiukkasiakaan ei kai enää pidetä ainepalleroina, vaan kentän tihentyminä.

    JK: "Ennen ajan alkua ei ollut mitään, mutta ’ei-mitään’ (nothingness) siis oli, joten jotain oli olemassa. Paradoksi."

    Tässä on todellakin asian ydin. Jos ennen alkuhumausta ei ollut mitään, niin silloin ei ollut olemassa edes tyhjyyttä merkityksessä "tyhjä tila". (Sattumalta idän viisaatkin pohtivat näitä asioita jo tuhansia vuosia sitten...)

    Niinpä ensimmäinen tärkeä kysymys ei ole se, mitä on "aika", vaan mitä on "tila". Nykyfysiikan vastaus on kai se, ettei kumpaakaan ollut ennen alkutussahdusta. Näistähän "tilan" pitää olla ennen "aikaa" - eli "jossakinhan" kaiken on tapahduttava.

    Missä on siis tämä "missä"?

    Valitan, jos pohdinta kuulostaa sekavalta, mutta elämä on.

    VastaaPoista
  14. "Mutta jos joku heittää minua tiiliskivellä päähän ... "

    Blogistin ajatuksenjuoksu teki tällä kohtaa nk. kvanttihypyn. :)

    VastaaPoista
  15. Ehkä vain malttamatonta uteliaisuuttaan Kemppinen lukee kaikkea ja osaa myös. EeeAaa on toinen samanmoinen. Itekin olen sekopäisesti lukenut jos vaikka mitä. Noistakin mistä Kemppi yllä kirjoittaa ja varmaan huomisestaankin. Ero on etten osaa.

    On vain joku tuntuma ja jutustelessa alkaa irrotakin. Vaan juttuseura yleensä kyllästyy odottamaan kiertelevää ja kaartelevaa suunnistelua. Oivallus pari ja jopa komiikkaosumiakin turskahtelee mielteiden-suonsilmäkkeistä. Kivaa meikälle, mutta ei oikein yhdistä. Sitäkin tärkempiä ovat etäystävät ja harvoin kohdatut taiteilijat, ihmisen osaajat ja ilmentäjät. Mitä pöljää on näiden rinnalla joku soveltava-suuntautuva fysiologia tai lääkeoppi-kemia.

    Tätä ihmisarvoista taitoa, taidetta olen noin 5€/h hintaan elänyt kaiken viikkoa R&A leffoissa. Sanon kun pääsin juttusille parin keski-ikäisen tekijän kanssa liki tyhjille istuinriveille esiteyn leffan jälkeen ja ennen ja vielä kadullakin. Että oli hieno Suomijuontoinen elokuva-raportti jos minkälaisine rönsyoksineen päästä niiden alle ja ylös kirkkaisiin tajuntani kohta sammuvien valokiilojen äärelle ja vielä kauhoa jokusia kirppusia kuin jos mitä itikkaa naamalle kun viilettää puistopolkua fillarilla.

    Että on tarjolla köyhällekin. Mainitsen EeeAaan ja Kempin kun minusta tuollaisten tulisi joutua isosti vaikuttamaan yhteis- ja erillisajatteluumme ja itse kunkin elämänsä eväiden ravintoarvoihin. Turha tässä ylenpalttisessa vauraudessa ja potentiaalien ajassa on turhautua ja kuluttaa sieluaan jos millä hätätiellä. Jankutus asioiden pinnalla vain venyy vaikka kotityöt tai kirjasto- ja teatterikoluamiset tehnyttä jengiä olisi osviitoiksi kuten ne pari kolme leffamiestä eiliseltä.

    Hankalaa on sivistysmaissakin kuten vuosisadan vaihteen Esplanadilla, Helsingissä. Nykyinen HelsinkiCity rakennustyömaiden eli oikeasti Rahankaivu & Kultaustorni Oy Ltd liigoineen on kamala kuten päällikkönsä.

    Ja silti olisi reipasta koipien vipinää ja älypäiden kipunointia sytyttää/pelastaa suklaaseensa hukkuvia. Ja heidän perhos-hyttyskoiriaan.

    Eilen oli Tiedekulmassa upea viisastelu Patomäki volyymissaan, Miettinen sirona Blåfield elegantisti ajatuskohokkaita noukkimassa. Löytyy Tiedekulman sivulta 25.9.
    No sinne panisin vielä omankin kuokallisen. FT tä 26.9. kertoo mainiolla Lex sivullaan kuinka Credit Suissen pomopari joutui tukkanuottasille eli turpiinveto-reippailuihin. Kumpi voitti ? Yleisö.

    Toisella vuosineljänneksellä maailman rikkaimisto voitti koron madaltumisesta uskomattomat sadat miljoonat nukkuessaan tanssiessaan lukiessaan musisoidessaan rahahuolia vailla. Kuponginleikaus koronkiskonta. Eikö koronsaajalle pitäisi koron olla iso ja nouseva, rikkaalle siis ja kääntöpuolelta prekarille raskas riistävä?

    Ehei, sosialidemokraattinen soli-tili-ratirallaa rälläkkä pitää Elon laskuoppia vaikka väärinpäin ja aina kilisee. Miten muka. Kas kun koronlasku prosentilla nostaa institutionaalisen sijoittajan eli säätiön eli suomeksi Eläke-Varman ja Elo nimisen (ammoin Fennia ! revi siitä), omaisuuden arvoa samalla prosentilla kuin korko laskee. Siksipä EKP:n -0,1 äsken oli iso juttu.

    Tosin täällä miinuskoron mustassa aukossa ei näe lukea kaava eikä sitä olekaan. On vaan liigan nyökkäys ja ellei tepsi, niin sakinhivutus. Että mitäkö premissejä tälle, kiinteä fix korko, ei-vaihtuva (kuten oli pankkivaltuusmiesten aikana) ja mark to market peluripäivän hinta. Oikeasti se tulee pakkopaitana johon Valtiokonttorit puettiin kun luulivat saaneensa lahjan lahjuksen kun valtionvelka siirrettiin säästäjien käsistä ammattitaikurien instituutioihin.

    Kohta kävi ilmi Ateenssa ettei sitä saisikaan paljoa ottaa -yhdet Doha areenat sentään bygattiin. Miksi ei saakaan vaikka piti ? Saksa tietää, valtion nuukuutta pidetään varalla mennä hätiin jahka finanssirikastujat taas konttailevat.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  16. "Sanoin että tieteen mukaan ehkä mitään ei ole olemassa. Anteeksi. "
    Entä mitä lisäarvoa tuottaa tietokonesimulaation kutsuminen tieteeksi?
    Varsinkin jos se tuottaa ahdistusta.
    Olisi parempi puhua vain varovaisuusperiaatteesta,jos on vaara, että valtavat riskit realioituvat. On tehtävä kaikki mahdollinen pot. riskien minimoimiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alussa oli sana. Sitten tuli himphampun höpönpöppöä ja hassunhaata josta ei saa huittislainen apteekkarikaan selvää. Kyse on epäilyksettä salausmenetelmästä. Nyt kyllä on niin että jotakuta vaan pikkusen pelottaa. Huijui. Kerro kaikille.

      Mitvit ja kuk? Tämmösiä osa tänne laittelee, missä kumman tarkoituksessa? Sanalla voi sitoa ja sanalla voi päästää? Älkää nyt viitsikö! Kyseessä teidän kohdaltanne (kyllä, teidän enemmistön, aina varmasti enemmistön, jonka huipulle te olette jo päässeet, salaisuuksiin vihityt ja mitä kaikkea paskaa ikinä) älyllinen rajoittuneisuus, se ei silti ole eettisesti oikeuttava vihjailemalla venkoilemaan ja suosittelemaan ketä hyvänsä tekemään älyllisen autoeutanasian.

      Pelkureita riittää, siihen on rohkaisu tepsivä keino. Näitä tämän tapaisia mutruhuulia joutuu kannustamaan kuin vikuria muulia. Oletteko tietävä mikä sellainen on, ette. Ottakaa selvää.

      Tuo sössötys ei pidä mitään takanaan. Se on hyttysen ininää. Eipä sillä, sekin on lento. Ääni kuuluu ja verta imettäis, kunnes ei enää kuulu, eikä imetä. Milläs kärpäsen kengität?

      Kärsäkkäät...

      Kemppinen ei ole uskonasia. Kemppinen on mindfuck:in parantajamestari. Tämä perustuu vapaa-ehtoisuuteen, ei koipien nylkyttämiseen.

      Oottakaas kun mä hommaan kunnon tietokamppeet ja ryhdyn kunnolla toimeen. Ei, parempi kun ette. Saatte poistua.

      Poista
    2. Kuka sielä vielä kolkuttaa?!

      Poista
    3. Antipa olla rapsimata sen portaan ja porstuan akkunan!

      Poista
  17. Se vähä mitä ymmärrän, on että ymmärrän hyvin vähän. Tuolla https://areena.yle.fi/1-50168663 Kari Enqvist sanoo hyvin että vain matematiikan kielellä voidaan - ei ehkä "tietää", mutta arvioida - kosmologisia ja kvanttimekaanisia käsitteitä. Ja kun en ole jaksanut opiskella matematikkaa/fysiikkaa kovin syvällisesti, luotan tutkijoihin. Jotka hekin väittelevät keskenään. Mutta sehän juuri on tiedettä.

    Sen luulen ymmärtäneeni, ettei voida kosmologisesti puhua tilasta ja ajasta erillään, ne kun ovat aina yhtä. Voin hyvin kuvitella ajan/tilan alun, maailmankaikkeus alkoi ja ehkää loppuukin joskus. Tyhjästä tyhjään. Tyhjää ei tarvi enää edes yrittää ymmärtää.

    VastaaPoista