Sivun näyttöjä yhteensä

8. helmikuuta 2024

Vika on johdossa


 


Otsikko on kupletista eli lystillisestä laulelmasta. Sellaiset olivat ennen muotia. Tai miten niin ennen? Kyllä huumorilauluissakin eräät oman sukupolveni henkilöt olivat vimmatun hyviä. Säälittää etten koskaan tavannut Juha Watt Vainiota, Juicea enkä Veksi Salmea. Pohjaltani olen rillumarei-kulttuurin miehiä. Jäi kyllä Helismaakin näkemättä. 

Kuten kaikki lauluntekijät tietävät, niin sanottu vapaa mitta on vain yksi vaihtoehto ja sellaisena vaikea. Riimittely ja rytmikaava ovat syvää kieltä. Niitä on käytetty kautta aikojen myös puhutussa kielessä.

Amerikassa asuessani käsitin, että Suomessa julkisen puolen rakenne ja johto on huonosti kehittynyttä. Juuri Kaliforniassa varoittavia esimerkkejä huomasi harva se päivä. Siellä oli esimerkiksi tavattoman hyvin toimivia yleisiä kouluja, mutta toisaalta asiointi osavaltion tai liittovaltion virastossa esimerkiksi ajokorttia koskevassa asiassa oli helposti koko päivän urakka. USA on myös järkyttävän byrokratian maa.

Nyt alkaa lehdissä näkyä jo varovaisia kannanottoja, joiden mukaa sote-uudistus ei sitten onnistunut. Mukana olleet poliitikot puhuvat kuitenkin edelleen ikään kuin inflaatio olisi syy eikä seuraus ja työn huono tuottavuus salaperäinen ilmiö.

Kerran USA:ssa valittiin korkeaan tehtävään eli vetämään puolustusministeriötä mies, joka oli ollut maailman kai suurimman liikeyrityksen eli Fordin ylin johtaja. Jopa vihamiehet myönsivät, että R. McNamara saattoi olla fiksuin, laajatietoisin ja etevin mies koko maassa ja maailmassa.

Tällä kannalla oli myös presidentti John F. Kennedy. Yliopistot ja tutkimuslaitokset olivat yhtä mieltä: hallelujaa!

Lopputulos oli ehkä maan vuosisadan suurin itse aiheutettu ongelma eli kietoutuminen Vietnamin sotaan. McNamara, joka oli siirtynyt Maailmanpankin johtoon, myönsi itse varovaisesti 1990-luvulla, että hän oli tullu tehneeksi ratkaisuja, jotka osoittautuivat vääriksi ja joista ei voi olla ylpeä.

Tämä esimerkki ei ole yksittäistapaus. Tulkintani mukaan Yhdysvallat pirstoutui juuri Vietnamin johdosta ja mikä pahinta, hyvin suuri osa kansasta oppi, että ylimmässä johdossa saattaa olla kyvyttömiä kelmejä. - Muiden taitojensa ohella McNamara osasi myös valehdella poliitikoille, medialle ja myös oletetuille kannattajilleen kirkkain silmin.

Kjn dramaattisten vaiheiden ja kansan petkuttamisen paljastaneiden Pentagonien paperien paljastumisen jälkeen koettiin Lyndon B. Johnson ja sitten Richard Nixon, joka osoitti, että roistokoplan johtamisessakin on ongelmansa jäätyään kiinni Watergatesta eli käytännössä valtion vahvuuksien ja varojen valjastamisesta oman poliittisen uransa edistämiseen, oltiin tilanteessa, jonka voisi sanoa luoneen tämän hetkisen tilanteen pohjan.

Eräässä mielessä maailman ja maailmantalouden ja kollektiivisen turvallisuuden, ydinsota mukaan luettuna, ykkösongelma on Yhdysvallat, ja Kiina ja Venäjä tulevat aika kaukana perässä.

Kirjoitin tämän tietäen, että esimerkiksi uudelleen presidentiksi valittu Trump saattaakin tehdä hyvää työtä. Oma arvioni on kyber-sisällissota, mutta ei tuo rauhallisempi vaihtoehto ole mahdoton.

Useassa maassa vallitsee diktatuuri, mutta myös demokratioissa on suuria ongelmia. Eikä demokratia tietenkään tarkoita kansanvaltaa, joka on järjenvastainen ajatus. En itse eikä kukaan tuttavistani aidosti haluaisi istua miettimässä, mistä saataisiin valtiolle rahaa. En tiedä. He eivät tiedä.

Tiedossani ei ole nykyistä parempaa tai helpompaa järjestelmää. Tämä demokratia ja oikeusvaltio ihmisoikeuksineen on omakin oppini. Joka väittää, että se olisi yksinkertainen tai helppo tie, ei käsitä, mistä puhuu.

Maalla yksi mies ennen oli jyrkästi sitä mieltä, että lait pitäisi kirjoittaa tarpeeksi hyvin, jolloin mitään lakimiehiä ei tarvittaisi. Niin aina! Ja rikokset pitäisi kieltää laillla…

Suomi on ehkä perinyt liikkeenjohdossa ja laajemminkin johtamisessa sekä Saksan että Ruotsin perinteiden huonoimmat osat. Saksan johtamiskulttuuri on ainakin ollut tyyppiä “turpa kiinni rivissä”, ja tarkoitan myös sotien jälkeistä aikaa. Ruotsi ajautui viimeistään 1905, kun se ei sitten julistanutkaan sotaa Norjalle, jotka olivat yleisen käsityksen mukaan ikäviä ihmisiä ja haisivat silliltä, neuvotteluyhteiskuntaan.

Jos saisin tehtävän suunnigtella Ruotsille uuden brändin, joka tulisi siis vakunaankin, ehdottaisin kirjainta “Å”. Kun 1526 raamatunkäännöksen latojien lukutaito oli vähän sitä ja tätä eikä ainakaan vertailevaa kielitiedettä vielä ollut, tuli tämä ja sen rinnalle “o” joka on joskus oo ja joskus uu. Kun Ruotsi oli suurvalta ja sitten entinen suurvalta, toki å:sta pidettiin kiinni kuin kuninkaasta. Hyvähän meidän on irviä. Turussa oli ennen “Yhtistys pehmeän t:n vastustamiseksi”. 

“Valtio” on hyödyllinen kuvitelma, jonka keksi ehkä Platon hyvin kauan sitten. “Kansa” on tulenaraksi osoittautunut käsite.

Nyt un sota on hajautettu samalla tavalla kuin Internet on hajautettu järjestelmä, lieneekö seuraava vaihe “valtion” hajauttaminen. Hyvin isot ongelmat ovat hyvin kansainvälisiä: ilmasto, talous, köyhyys, työ, muuttoliikkeet. Valtioon tai kansan katsomatta olemme kuulkaa samassa veneessä, ja se vene vuotaa.

Yrjö Jylhä riimitteli kauan sitten: “Parantaja huusi: ‘Kuulkaat aate uusi, miten pestään saasta rakkaast’ isänmaasta. Tehdään suuri luuta, jolla ilman muuta voidaan mereen laasta mätä tästä maaasta’... (ja luudan tekoon)... “Juosten rientää ylväät yhteiskunnan pylväät - suurin konna, varas kilvass’ oli paras.”


136 kommenttia:

  1. Trumpin valinta saattaa toki olla hyväksikin Amerikalle, mene ja tiedä. Mutta Suomelle se olisi suurella todennäköisyydellä geopoliittinen tuho. Ja maailman ilmastolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vakuuttunut siitä että jos Trump pääsee valtaan hän tekee välittömästi dealin Putinin kanssa ja ukrainalaiset ovat mennyttä kalua. Trump tienaa siitä joukon miljardeja mutta hän ei piittaa ihmisistä. Trumpilla ja Putinilla on hämmästyttävän monta kosketuskohtaa joista he molemmat hyötyvät suuresti kun kosketus toteutuu.

      Poista
    2. Ammeriikammaalla voi kenestä hyvänsä tulla vaikka presidentti, ja on tullutkin, syntyisin sieltä tosin kaikki.

      Poista
    3. Trumpin ja Putinin samankaltaisuus ja vaarallisuus tuo vahvasti mieleen parivaljakon Hitler ja Stalin. Ihan oikeasti. Valitettavasti.

      Poista
    4. Joopa. Putin äsken ääritrumpilaisen Carlsonin haastattelussa MTV:n mukaan: Puola aiheutti osaltaan toisen maailmansodan syttymisen. Maa kun ei Putinin mukaan joustanut Saksan Adolf Hitlerin vaatimuksien edessä, jolloin Hitlerille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin hyökätä Puolaan.

      Poista
    5. Miten meille paroille käy, kun Putin ja Trump kättelevät diilinsä kunniaksi meidän ylitsemne?

      Poista
    6. Vielä pahempaa. Tuleva "liittolaisemme" juuri äsken, tässä Huffington Postin siteeraamana: "Former President Donald Trump delivered an alarming message to U.S. allies during a Saturday rally where he outlined a scenario in which he would “encourage” Russia to “do whatever the hell they want” to other NATO members."

      Poista
    7. Mitäpä arvelette Trumpin sitten tekevän ukrainalaisille? He eivät kuulu edes Natoon ja tuottavat paljon kustannuksia USA:lle. Trump työntää heidät venäläisen tankin alle silmää räpäyttämättä.

      Trump on tällä hetkellä maailman vaarallisin mies. Hänen tekemisiään ei voi varmuudella edes ennustaa; tuloksena voi olla mitä tahansa mutta hänen lupauksensa ovat maailmanrauhaa uhkaavia.

      Poista
    8. Miten opportunisti-supernarsisti Trump voi, tälläkin puolen Atlanttia, olla erilaisten arvoänkyröiden palvonnan kohteena, kun häneltä totaalisesti puuttuvat kaikki arvot? Selittäkääpäs se.

      Poista
    9. Eihän Trumpia arvosteta Euroopassa juuri lainkaan. Hän on halveksittu ihminen kautta mantereen eikä häntä haluta kutsua valtiovieraaksi jos pääsee taas johtoon.

      Poista
  2. Valtiolle saadaan rahaa siten, että palataan kelluvaan markkaan. Sen jälkeen valtio voi lainata omasta keskuspankista sen verran rahaa, kun katsoo tarpeelliseksi. Näinhän muuallakin maailmassa tehdään kuten Japanissa ja USA:ssa.

    Moraalikadon vaara on tietenkin olemassa poliitikoilla, joilla ei ole mitään käsitystä makrotalouden toiminnasta. Eihän sitä rahaa tietenkään voida lainata edes omasta keskuspankista holtittomasti kaikkeen "kivaan".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mihin sitä markkaa tarvitaan? Nyt jo yli 75 prosenttia Suomen valtionvelasta on velkaa Suomen Pankille. Eli mikä muttuisi?

      Poista
    2. "Eli mikä muttuisi?"

      Vastaan: vaaluuttakurssi

      (Vrt. Ruotsin valuutan joustot ja niiden teho maan talouden viressäpitämisessä)

      Poista
    3. "Moraalikadon vaara on tietenkin olemassa poliitikoilla, joilla ei ole mitään käsitystä makrotalouden toiminnasta." ...ja tämän sanoo minkä alan ammattilainen?

      Poista
    4. Talouspoliiittisesti itsenäinen valtio voi olla turvallisesti velkaa vain omalle keskuspankilleen omassa kelluvassa valuutassaan.

      Poista
    5. Äls ny, se lyärähän hirrenrakoon seinään. Notta ei pyäri enää.

      Poista
    6. Nämä yhdet ne vain jaksavat verrata Suomen touhuja Ruotsin vastaaviin. Yhdessä (maahanmuuttopolitiikassa) ruotsalaiset ovat tehneet kaiken päin persettä ja toisessa (rahapolitiikassa) ne ovat vallan loistavasti hoitaneet businekset kotiin.

      Olisikohan parempi, että tehdään Suomessa kuitenkin niin kuin vain Suomessa on aina tehty maailmalta (muualtakin kuin Ruotsista) kuitenkin neuvoja ja esimerkkejä kysellen ja haeskellen: Ensin päin peetä ja lopulta kas, sehän menikin ihan kivasti. Niin kuin nyt se paljon kohkattu "suomettumisemmekin".

      Poista
    7. Suomettumisesta ei ole kohkattu tarpeeksi. Se meni lopulta ihan kivasti vain siksi, että Neuvostoliitto sattui sortumaan. Siis moukan tuurilla.

      Sitä ennen meillä oli kasvanut koulutettu sukupolvi, joka otti liturgian todesta. Se oli järkyttävää ja vaarallista.

      Nyt sama tapahtuu maahanmuuton kanssa. Näemme miten se etenee Ruotsissa ja muualla, mutta siitä huolimatta uusi polvi puskee eteenpäin kohti kuilua.

      Ja ihan samalla tavalla varoittelijat leimataan - silloin neuvostovastaisiksi fasisteiksi, nyt maahanmuuttovastaisiksi rasisteiksi.

      Poista
    8. Uhriutumisen nämä nykyajan "stallarit" osaavat.

      Poista
  3. Brändistä tulikin mieleeni Iittala, joka näköjään päätti, ettei sellaisella mitään tee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asunnottomuudesta tuli mieleeni asumattomuus ja siitä vuorostaan asiattomuus ja oleskelu.
      Li Andersson kävi paikan päällä.

      Saa nähdä kuinka tämä syntinen ja kehno sosiaaliseikka asumisten ja ihmisten välillä nyt saadaan järjestymään mutta ainakin säiden haltija avitti hiukan ja selvästi havaittavalla tavalla.

      Koitetaas jos ei tässä vaikka miestä tarvittaskaan sanoi Juuso Walden. Viimeinen patruuna, he!

      Poista
    2. Muuttivat nimensäkin 2ΠALA-ksi

      Poista
    3. Ennen aikoihin oli Hyrylän it-alan koulutuskeskuksesta eräs henkilö West Pointissa. Varsin harvinaista silloin.
      Juu-u, mutta voi että tästä on jo vaikka kuinka kauan.
      Iiteealallahan se plikka kertoi olevansa etteivät peljästyisi reippaat olustelutoveripojat, kas harrastus se on vapaavalintainen.

      Poista
  4. Öö, mitä tekemistä latojien lukutaidolla on å:n kanssa? Pitkä a oli ruvennut ääntymään o:na, ja siksvarten sen päälle kirjoitettiin o ääntämisohjeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ilman åta ruotsi olisi monin verroin hankalampaa, koska o ilmaisisi silloin väistämättä kahta eri vokaalia. Pienet historiasta jääneet epäjohdonmukaisuudet kuten och eivät paljon häiritse.

      Poista
    2. Norjassa vanhojen perinnenimien kirjoitustapa on edelleen "aa" modernin "å":n sijasta, ruotsissa harvemmin. Muuan tunnettu norjalainen huippu-urheilija muutti 1900-luvun loppupuolella etunimensä kirjoitustavan Aagesta Ågeksi. Onkohan suomalaisnimi Aake samaa kantaa kuin Åke?

      Poista
    3. Hyvin monessa kielessä jotkut vokaalit ääntyvät täysin eri tavoilla riippuen siitä missä ne sijaitsevat sanassa tai lauseessa. Joissakin kielissä kysymyslauseen kohdalla tulee lauseen lopussa korotus, joissakin kiekaisu, joissakin toiseksi viimeisen tavun vokali kiekaistaan.

      Poista
    4. Kaksi aata johtaa helposti vääriin lukutapoihin, esimerkiksi norjalaisissa nimissä. Kirjailija Tarjei Vesaasin nimi meillä yleensä äännetään kirjoitusasun mukaisesti väärin eli "vesaas", kun se oikeasti ääntyy "ves-oos".

      Poista
    5. Luulen, että lukutaidosta on (oli) latojan hommissa paljon hyötyä, mahdollisesti jopa iloa. Toinen käyttökelpoinen ominaisuus lienee tarpeeksi hyvä näöntarkuus, muuten voi ääkköset ja ååkkåset mennä sekaisin tarkeettomien kirjasinten kanssa.

      Poista
    6. Paras esimerkki kirjoittamisen ja ääntämisen sekasotkusta löytyy läheltä: nykyajan latinasta eli englannista.

      Moni meilläkin osaa sitä niin hyvin, ettei kiinnitä asiaan mitään huomiota. Esim. yleisen nimen, jonka mehtäsuomalainen ääntäisi ’keorke’, ruotsalainen ’jori’, ääntävät englanninkieliset ja muu parempi väki ’tsoots’.

      Eli ei järjen hiventäkään.

      Poista
    7. Puhumattakaan joistakin paikannimistä, joiden ääntämyksellä ja kirjoitusasulla ei ole mitään tekemistä keskenään.

      Poista
    8. Georget kuninkaina ovat meillä vakiintuneesti Yrjöjä. Koulun historiankirjassani oli muinoin jopa Yrjö Washington, jota kyllä kovasti vierastin.

      Poista
    9. Vuosituhatkin tässä vaihtui jossain Ruotsin Kaarlen ja Britannian Charlesin valtaantulojen välissä. Itse asiassa kesken Göran Perssonin pääministerikauden. Harva taisi enää 90-luvullakaan kutsua demaripomoa Yrjänä Pietarinpojaksi.

      Poista

    10. Pylykkäne, suomenruotsalainen ääntää "jorj", riikinruotsalainen "jeeorj".

      Poista
    11. ja espanjalainen ääntää horhe.

      Poista
    12. En nyt löydä tarpeeksi foneettisia merkkejä näppäilläkseni sen, miten ranskalainen ääntää Georgesinsa.

      Poista
    13. Nelivuotiaalta saattaappi päästä "pieju".

      Poista
    14. Ranskalainen ääntää oikein!

      Poista
  5. Ja lopussa "parantaja" astui itse luudan eteen, kun kaikki muut olivat luudan varressa.

    VastaaPoista
  6. Suomenkielisen riimittelyn tuore loistonäyte on Osmo Pekosen suomennos Nibelungeinlaulu. Piristäviä oivalluksia, lentäviä lauseita ja laulun iloa. Suuri tarina nousee uljaasti siivilleen.

    Errol Morrisin Robert McNamara -haastatteludokumentti The Fog of War (Sodan oppitunnit) on paitsi jo alan klassikko myös ajankohtainen - tosiaankin oppitunti. "Sodan sumu" taisi olla Clausewitzin termi. McNamaran itsekritiikki on niin järisyttävää, että se innoitti Dror Morehia yhtä suurenmoisiin elokuviinsa The Gatekeepers (Miehet varjoista: Israelin armeijan Shin Bet -keskustiedustelupalvelun ex-johtajat tuomitsevat hallituksensa militaristisen politiikan) ja The Corridors of Power (minulle vuoden elokuva vuonna 2022).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen äärimmäisen kiitollinen monista juttelutuokioista Osmo-vainajan kanssa. Todellinen suomen kielen virtuoosi.

      Hiukan hätkähdytti alustuksen avaus. Kukaan ei ole koskaan kutsunut minua rillumareimieheksi, mutta Juicen kanssa juttelin joitakin kertoja ja jopa Helismaan ehdin nähdä esiintyvän elävänä, reilusti yli 60 vuotta sitten Pyynikin urheilukentällä.

      Rillumareissa ärsyttää ajoittainen antropologinen kulttuurinvastaisuus, korkeakulttuurille nauraminen ei ollenkaan.

      Poista
    2. Morrisin dokumentti sai ajattelemaan, ettei McNamara välttämättä useinkaan valehdellut päin naamaa, peililleen ehkä joskus. Asia on hirvittävämpi: ehkä hän uskoi jotenkin puolustavansa amerikkalaista demokratiaa ja teollisuutta Kaakkois-Aasian viidakoissa.

      Poista
    3. Lueksä sci-fiä? Semmonen kaveri kuin Larry Niven, onks tuttu? Saippuatehtailijan poika, umpikultanen lusikka suussa syntyny, ja kirjailijaks vielä.

      Aatella, kaks niin pahaa vammaa, härregyyd! sano mummu kun Ruotsin radiossa oli että poliisi etsii miestä joka ontuu pahasti vasenta jalkaa ja puhuu skånelaisittain. Isäntä että kyllä ne poliisit sitten kehtaakin, fyi fan.

      Ettäkö ei ole muka tieteistarina, ei olekaan, siksihän niistä luovuttiin täälläkin kun ne muuttuivat uskomattomiksi. No sci-fi toimii toisinpäin, että ei olekaan mutta voisi olla Ringworld.

      Poista
    4. Osmo Pekonen on suomentanut myös "Beowulfin", joka on tärkein muinaisenglantilainen sotaisa sankaritarina. Alliteratiivinen Beowulf ei ole kirjallisesti niin loistokas kuin "Niebelungeinlaulu", mutta se on sanastollisesti hyvin laaja ja sisällöstä voi sanoa, että "johdossa ei ollut vikaa". Johdon, kuninkaan tehtävä oli huolehtia miehistään ja perheistä ja palkita anteliaasti sankari, joka myös oli johdolleen ehdottoman kuuliainen, henkensäkin alttiiksi asettava.
      Sääli, että niin monipuolisesti lahjakas henkilö kuin Pekonen kuoli niin nuorena.

      Poista
    5. "... nuorena". Ihan ikämieshän toi jo oli.

      Poista
    6. Yleensä se on näin: Sääli monipuolisesti lahjakasta vainaata = Ähäkutti ja terveisiä keskinkertaisuuksien laajoilta aukeilta paikoilta. Vieppäs semmoiset terveiset että takaisin ei ole tulemista...

      Poista
  7. Suurten runoilijoiden Koskenniemen ja Jylhän nimet liittyvät kumpikin Turun Yliopistonkatuun, joka on nykyään kävelykatu. Ensinmainitun arvoasunto on nyt myytävänä, ja jälkimmäinen päätti oman käden kautta päivänsä Yliopistonkadun ja Aurakadun risteyksen talossa 50-luvulla. Sen vieressä oli Turun Yliopiston rakennus ennen nykyisen yliopistokampuksen rakentamista.
    Kuriositeettina mainiten tutustuin tulevaan vaimooni -74 samassa Turun satakuntalaishämäläisen osakunnan pöydässä kuin missä istui runoilijaprofessori
    Koskenniemen pojanpoika Martti, tuleva arvostettu oikeustieteilijä seuralaisineen.

    VastaaPoista
  8. https://yle.fi/a/74-20073201 Sitten on tämä maailmanlaajuinen jako nuorten naisten ja miesten arvomaailmojen välillä. Monet miehet haluaisivat naiset takaisin hellan ja nyrkin väliin, mutta naiset eivät siihen suostu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naiset haluavat miehet takaisin nyrkin ja ulko-oven väliin mutta nyt miehet eivät enää suostu.

      Poista
  9. Puheet sote-uudistuksen epäonnistumisesta ovat propagandistisia ja ennenaikaisia. Nyt on luotu vasta organisaatiot, jotka alkavat tehdä todellisia käytännön uudistuksia. Valtio ei voi keskusjohtoisesti mikromanageroida asiassa, vaan onnistumisen tai epäonnistumisen mahdollisuudet ovat alueiden johdon käsissä. Heidän työnsä on vasta alkanut.

    Hallituksella voi toki olla intressejä sabotoida alueiden työtä, jotta tilalle saataisiin vielä kalliimpi ja tehottomampi jenkkityylinen sote.

    VastaaPoista
  10. Muuten etevä ja hauska näytelmäkirjailija Ludvig Holberg puolestaan sukoili 1700-luvulla Tanskan itsevaltiasta hovia ja kireää säätyjärjestelmää riimittelemällä tähän tapaan (tässä muistinvaraisesti 50 vuoden takaa):

    "Jos raaka rahvas taikka sällit pääsee mahtiin / niin silloin valtikkakin heiluu piiskan tahtiin." (Jeppe paa bjerget/Jeppe Niilonpoika)

    Raa'alla rahvaanomaisuudella ja sällimäisyydellä (ex-rouvia unohtamatta) voidaan mielestäni nykyoloihin sovellettuna tarkoittaa myös ja ennen muuta vallitsevaa röyhistelevää mentaliteettia, katsomatta lainkaan oppiarvoihin ja yhteiskunnalliseen statukseen. Jo parin vuoden ajan meillä on tiukassa asennossa seisten kolautettu kuvaannollisten kappisaappaiden kantapäitä kotoisten kuolleiden kenraalienkin edessä suuresta ja mahtavasta atlanttisesta puhumatta.

    Keijo Korhonen viittasi viimeisessä, postuumina julkaistussa kirjasessaan toistuvasti mahtikansleri Axel Oxenstiernan pojalleen antamaan, hyvin usein siteerattuun ohjeeseen. Se tulee väistämättä mieleen jo seuratessa päivittäistä uutisvirtaa (esim. "tuhat miestä lähtenyt reservistä"). On meillä toki ollut toisenlaisiakin, jopa vuosikymmeniä kestäneitä kausia ihan lähihistoriassakin, jolloin tavallisen kansalaisen ei ole ollut tarvis vakavissaan miettiä, olisiko Valtioneuvoston orkesterin jälleen aika viritellä sitä menneisyyden surullisenkuuluisaa jenkkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "tuhat miestä lähtenyt reservistä". Menetettyjä reservejä ei saa laskea päälukuna vaan menetettyinä reserviläisvuosina. Jokainen siviilipalvelusmies vähentää 30 tai 40 vuotta
      reserviläisvuosia, miehistöön kuuluva 40-vuotias reservin jättäjä 10 vuotta ja 50-vuotias aliupseeri tai upseeri niin ikään 10 vuotta. Nimittäin miehistöön kuuluvan reservissä olo päättyy 50-vuotistäyttämis-kalenterivuoden lopussa ja aliupseereilla ja upseereilla 10 ikävuotta myöhemmin. Pelkkä pääluku antaa reservimenetyksistä liioitellun kuvan. Osa reservin jättäjistä saattaa tuntea itsensä palveluskelvottomaksi, esimerkiksi kiväärimies, jonka painoindeksi ylittää 40. – JRi.

      Poista
  11. Maapallo on ihmiskunnan pelastusalus.

    VastaaPoista
  12. Rauhankestokykymme on ilmeisen rajallinen.

    VastaaPoista
  13. Lukiessa hiotti ja hengästytti. Taustalla soitti Tapio Tiitu. Seuraavaksi tuumin kokeilla luktarhapöllön näköistä ulkomaanelävää Ton Koopman, nimeltään.

    VastaaPoista
  14. Kuules ny Jan Kees, mes ny kotio.
    Vs.
    Yankee go home.

    Tätä se Namaran akan kakara ei osannu? No kyllähän se on selvää että kumipuufarmia ei vaan saa kukaan aikaan, Voorti itekki koitti mutta ilman inkkareita, no niin ja se siitä.

    Ant cant'
    move a rubbertreeplant.

    Elämäntapa. Se se on se inkkarin kiero idea. Että niin vähällä kuin vain suinkin. Se syö se perusjenkki silmillä. Saakeli että on kuriton kakara.

    Woops,
    there goes another rubbertreeplant.

    Rokkia ja purukumia juu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tu ne sais pas ecrire finnois sans melanger merde dedans?

      Poista
    2. Ettei lämpö karkaisi harakoilta pidän nytkin tapanani ruokkia ne lahjaksi saaduilla pitsapiiraan reunoilla, juttelevat tuossa katon lappeen lumiaidalla keikuskellen koska olisivat töihinsä valmiit ja muutenkin. Tein tätä ruokintapuuhaa kahdeksisen vuotta Tapanilassa aivan Erän nurkilla. Nasta mesta mutta dorkaa pitikin olla! Verdammt, uljastelivat kamppeillaan ja lähitalojen muijakkeet räkivät ja röökasivat kyykkyvinkkupäissään ja paiskelivat parhaimmillaan paskaisilla vaipoilla toisiaan. Tai no, mistä nyt kukakin nauttii. Pidin raittiista ilmasta ja lukurauhasta. IL-2, ubisoftin pätevä lentosimu oppi ja lensi ulos roskikseen. Voi olla harakka-avusteisuuden syytä. Kaspas senkin saa ilmaiseksi, netistä.

      Täällä, tällä alueella ei ole tylsää, totisesti. Ei hetkeä ettei jotain pikku kärhämää olisi juuri tapahtumaisillaan. Aivan vaaratonta. Olen yllätyneen ilahtunut että olen jonkin verran pidetty arvossa ja että olen meikäläisten kirjoissa nk. hillitty viilipytty jota 'asiat' hiukan kiusaavat koska silkka nahjustelu on henkilökunnan yksinoikeus. Pidettyys saavutti uuden tason kun ohimennen kirjoittelin ääneen, siis maistelin hahmolle sopivaksi ääneen itsekseni "kuule koitas nyt rauhoittua katsos kun ens viikolla mulla on aikaa keskiviikon tietämillä, aamupäivällä' kovien olessa tulpatut ja kyseinen apuväen jäsen uskoi että häntä siinä matkin. Ystävätär auttoi asiasaa diplomaattisuuttan peitellen pienen hetken ja tuli sitten tuomaan komean kisulivesilahjan. Nautimme sen oitis ja halailimmakin, kuin kaksi kirahvia, koko porukka ruokasali/kanttinissa nauroi lähes itkuisuuden asteelle itsensä tilanteessa. Se kyllä hiukan harmitti mutta toki on siinä sekin että mikään ei auta saavuttamaan arvovaltaa niin kuin vaikeneminen.

      Joo, vanhat Norton Sonicit. Pitoon.

      Kauheetahan se on kun ei osaa edes rankankieltä, mutta kun on muutakin kauheeta.
      Tämä Frank Sinatra - Thriller. Se on aivan julkijumalattoman kauhee. Joo-joo se on jatsia mutta zombiehymyinen kansi vaan on niin hyvä. Jotkut saattavat jopa pitää flapperjatsista.

      Saisipa sellaisen aaiin itellekki. Onko se niin että - niin ei tarttis vuntsia paskiakaan?

      Poista
    3. High hopes, kiva biisi!

      😋
      Lady esittää parhaimmin tämän jos sille vähän vinkkaa että et ainakaan osaa, et tätä, ehet.

      Poista
    4. Mene, ano, kouluun ja opettele ranskaa äläkä vain pane sanakirjasanoja peräkkäin. Äläkä sinuttele tuntemattomia aikuisia.

      Poista
    5. Une comment très adulte cette dernière.

      Poista
    6. Jaa mulkero no joo mitekkä niin miksen ois? Ettei vaan olis käyny erehtys ja jollain taholla esiintynyt jopa yritys kuukelikääntää etellä olevaa jaaritusta ja mille kielelle, saanen tietustella? Ehämminä kieltää sitä voi mutta siin' suhtees" nii' ett' sillee.

      Seuraava jutelma voi olla raumaksi. Että mulla on kivvaa!

      Koita kuule itekki, eio mikään pöllöpäiden paskempi harrastus oikeastaan tämä, vorwärts sano mummo liiterimatkaa kun veli oli opettanu.

      Outo mummo (olipa kerran)

      Mummo jolla oli veli
      Torpassansa yksin asusteli
      Kahveepannun kahvan tiktaattori
      Lumet loi ja lypseskeli
      Oikea mummomoottori!
      Mutta kumma veli

      Poista
    7. On voit clairement, que critiquer le Saint anglais en Finlande, est strictement verboten.

      Poista

    8. Alors?

      Karsee puhevika, tartteis aina saada vimmeinen sana, eiksokki🏃⛹️🤾🤸

      🐼 Eats, cahoots and leaves. Engelskassa mitään vikaa oo, älä oo noin kiel
      teinen. Honott' enemb'!

      Innit!

      Poista
  15. Sattuupi "Vikaa johdossa"-kirjoitukseen sopivasti tän pvn (9.2.24) Hesarin raportti Ylöjärveltä ( https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010149186.html ), jossa paikalliset valtajyrät alimpia sekatyömiehiä myöten ikävöivät Suomeen Kekkosta, ja jopa Unkarin kaltaista johtoa kera Viktor Orbanin!

    Tutkijat ihmeissään kun eivät voi käsittää, että kuinka kansa voi olla niin kahtiajakautunut presidentin valtaoikeuksista puhuttaessa.

    Yksikään ei uskalla arvella kaikenkattavan tyhmyyden olevan suurisn syyllinen autoritäärisiä vallanaikojen haavelevien joukoissa.

    Niissä joukoissa lueta, eikä ajatella koska sellaisten aspektien hallinta on massojen joukoissa aina ollut heikkoa. Tai luetaan vain valikoiden erään scriptan kaltaista jallitustekstiä ja keltaisen lehdistön lööppejä.

    Kansojen massat mieluummin lyöpivät vasaralla niin naulaa kuin kaveriakin jos sana ei tehoa. Tai jos joku muuta alkaa ehdottelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Demokratiaan kuuluu että ihmisillä on oikeus vaikka kuinka ihmeellisiin mielipiteisiin. Niillä ei kuitenkaan ole edustuslaitoksessa menestymisen mahdollisuutta. EI meidän pidä muita ihmisiä moittia heidän mielipiteistään. Muutoin hekin voivat moittia sinua mielipiteistäsi jotka ehkä eivät niin puhtoiset ja sivistyneet näytä olevankaan. Demokratiaan kuuluu suvaitsevaisuus. SIlloin voi jotakin ymmärtää toisinajattelijan ajatuksista ja kenties ottaa siitä murusen itselleen. Poliittisesta jankutuksesta taas ei tiettävästi kukaan ole näkökulmaansa muuttanut.

      Poista
  16. Valtio tai kansallisvaltio on siis reviirielementti, eli ikään kuin liima, joka pitää järjestelmän koossa ja varjelee sitä anarkialta. No jossain kehityksen vaiheessa liima kuitenkin saastuu ja muuttuu lopulta myrkyksi. Miksi suuret kulttuurit kaatuvat? No juuri siksi.
    Eli se reviirimoodi, joka toimii savannilla vuonna nolla, osoittautuu epästabiiliksi vuonna yksi, kun reviiri-ihminen on keksinyt ensimmäisen innovaationsa. Innovaatiot siis tuottavat järkimoodin tai järjellisen tietoisuuden tason, mutta valitettavasti ihmisen on mahdotonta pysyä kyseisessä moodissa, vaan paluu tai taantuma reviirimoodiin on välttämätöntä. Esimerkiksi kristinuskossa kyseistä taantumaa kutsutaan lihan heikkoudeksi tai saatanan houkutuksiksi.
    Järki-ihminen (kuten filosofi Hegel) kuvittelee rakentavansa järkimaailmaa tai järkimallia yritysten ja erehdysten kautta. Valitettavasti tuo puhdas järkimalli ei kuitenkaan toimi käytännössä, vaan siihen ui väistämättä mukaan epästabiileja reviirielementtejä, jotka lopulta kaatavat koko systeemin.

    VastaaPoista
  17. "Tanskan maan­vyörystä on tulossa maan historian pahin ihmisen aiheuttama ympäristö­katastrofi" otsikoi HS tämän päiväisen kauhu-uutisen.

    Uutinen sopii hyvin tämän blogikirjoituksen ohessa mainituksi kun siinä Å-kirjain on mainittu vaakuna-brändiehdotukseksi, mutta nyt sille tuli jykevämpää käyttöä Alling Å-joen tuhouhan vuoksi.

    Tanskan brändiksi siis tuo joki nimineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lofoteilla on kylä nimeltä Å. Sinne asti jos ajelee, jota kyllä suosittelen, on pakko tehdä U-käännös. Koska Lofootit loppuu. (Tai ei oikeastaan Lofotit vaan tie.)

      Poista
    2. Miten mä muistaisin että maamme erään kaupungin vaakunassa on Å.

      Kun eivät muuta keksineet ja tarueläimet olivat sluut.

      Poista
    3. No eipähän sellaista vaakunaa meiltä löydykään. Turun vaakunassa on keskiajan peruina goottilainen A, jota jotkut kyllä ovat pitäneet AM-yhdistelmänä Ave Marian mukaan.

      Poista
  18. Zacharias Sundström kertoo "Suomen kallein asianajaja" -muistelmissaan, jotka Staffan Bruun on kirjoittanut kirjaksi, miten hän Norssia käydessään kantoi hiilisäkkejä Helsingin satamassa, koska perheen rahavarat olivat niukat. Satamajätkän työstä oli jäänyt niin hyviä muistoja, että hän vieläkin kuuntelee haikeana radiosta Juha Vainion laulelmaa "Kohottaisin hurraahuudon Kotkan satamalle, koska mulla paikkaa ollut ei sen parempaa."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satamajätkä on voimakkaan derogatorinen ja käyttäjän ylemmyyttä alentava, ahtaamisen raskauteen täysin liittymätön ja mistään mitään kertomaton käytettäväksi ahtaajasta.

      Voisi sanoa siivoojaa turhaksi juorulijaksi ja maalaria sotkijaksi.

      Se sivistys, hyvänen aika!

      Poista
    2. Kuulemani mukaan ahtaajien työt olivat niitä valtakunnan raskaimpia ja epävarmimpia. Joka aamu piti ilmoittautua jonoon jotta olisi mahdollisuus saada töitä. Se on hyvin dynaaminen systeemi tietty, mutta ei sovi sellaiselle joka haaveilee vakityöstä.

      Poista
    3. Sundströmin käydessä lukiota 50-luvun puolivälissä "satamajätkä" oli varmaan yleisesti käytetty sana puheessa, satamatyöläinen tietysti asiallinen. Olisikin kiinnostavaa tietää, milloin otettiin käyttöön ahtaaja-nimike, sellaista en muista nuoruudestani.

      Poista
    4. Luin nuo muistelmat suomennoksena ja siinä käytetään tuota "satamajätkää". Mikähän lienee ollut alkuperäinen sana, ettei peräti hamnbuse? Ruotsinkielisiä nimiä on käännetty väärinkin, esimerkiksi Busholmen Jätkäsaareksi. Kantasanana ei kuitenkaan ole buse vaan bus, muinaisruotsin "buza", kauppalaiva.

      Ruotsiksi "ahtaaja" on stuvare, stuveriarbetare, sjåare. Vanhan slangin mukaisesti Kalasamaa kutsutaan Helsingissä kuulemma Stuuvariksikin.

      Poista
    5. Juu, ja hieman samaa aihepiiriä on 'hunsvotti' < alasaksan 'Hundsvotze'. Törkeä sana, kommentoi aikoinaan Veijo Meri -leikisti, tietysti.

      Poista
    6. Kas, tosiaan on ollut järjestys jossa Huutokonttorille tuli ilmoittautua suht raittiina ja vaikka heti työhön valmiina aamuisin n. 6.45 presiis viimeistään.
      Tämä systeemi oli Finnsteven käytössä koko ajan jonka pulju pyöritti Jätkässä ahtaustointa. Systeemi on varsin vanha. Ratikkapysäkki rakennuksen vieressä on yhä pikantisti Huutokonttori.

      Näin se meni: nimi tuli ilmoittaa huutomiehelle joka laittoi sen vetoon.
      Kun työvoimaa tarvittiin (sitä oli vaihteleva määrä) oli oltava valmiina haalarissa, ja nimen kuuluessa haettava lappu joka näytettiin kohteella työnohjaajalle (pomo) joka antoi tehtävän ja sen kuvauksen jos oli tarpeen. Lähtiessä päivän päätteeksi sai laittaa nimen vetoon. Näitä kutsuttiin prikkamiehiksi, tai myöhemmin B-miehiksi eli bemareiksi. Vakituisia oli kyllä lähes yhtä paljon -89 - 94 kun työskentelin ahtaajana.

      Poista
  19. Vihervasemmisto ja koko punakaarti on aloittanut lakkoilut ja rettelyt Suomen laillista hallitusta vastaan. Tämä ei pääty hyvin, jos punakaartilaiset eivät kykene valitsemaan itselleen parempia johtajia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha lahtari se näyttää oikean kyntensä?

      Poista
    2. Tilanne on todella erikoinen kun maan talous menossa syvään lamaan ja ihmisiä on alettu irtisanoa tuhansittain. Lakkoilu ei vähintäkään edistä asioita, varsinkin kun lakkojen syy on pelkästään poliittinen erimielisyys SAK:n ja suurimpien liittojen ja maan hallituksen välillä. Poliittiset lakot on kiellettävä nopeasti ja on ryhdyttävä rakentamaa maata tämän hölmölän homman sijaan.

      Poista
    3. Jos joku ottaa mallia Göbbelsistä ja toipiloi itsensä koko maan demagogian konsuliksi niin tämä henkilö tai hänelle erittäin läheinen peilissä näkyvä henkilö kyllä tulee näkemään kuinka Purra uskoo käyvän: "Oppositio, jonka mukaan koko kansa on yht'äkkiä haavoittuvaa ja huono-osaista värittää tarinoitaan tuhoutuvasta maasta kun kolmelta prosentilta väestöstä leikataan sosiaalietuuksista yli kymmenen prosenttia.Viimeksi Purra vielä lisää:
      "Emme voi jatkaa näin. Himoverottaminen ei ongelmaa korjaa. Meillä ei ole maksajia, meillä ei ole rahaa."

      Poista
    4. Sitä että Sipilän tai Orvon hallitus ps-apupuolueineen lähtee lainsäädäntöteitse puuttumaan palkkoihin ja muihin työmarkkinaehtoihin kutsuttiin ennen valtiososialismiksi. Kun se tekee sen työnantajaosapuolen kanssa liittoutuen kysessä on puhdas kansallissosialismi. Kohta luodaan jokin DAF:n kaltainen organisaatio joka pakotetaan ammattiliittojen tilalle. Orpo tai Orban, mitä eroa...

      Poista
    5. Maamme tarvitsee työtä tekeviä veromaksajia eikä tuilla eläviä joiden elämän muut työssäkäyvät kustantavat. Sellainen malli ei pitkän päälle vaan toimi. Edes NL:ssa ei tullut kuuloonkaan että joku alkaisi loisimaan, kaikkien oli pakko tehdä työtä, mitä tahansa. Tosin tämä vaatimus ei koskenut poliittista eliittiä joka muodosti erittäin etuoikeutetun luokan.

      Poista
    6. Hyvä puoli lakkoilussa on se, että ainakin osalle lakon kohteena olevia yrityksiä syntyy säästöjä palkkamenoissa nyt, kun kysyntä on heikkoa.

      Myös kunnat säästävät, kun päivähoito- ym. taakka siirretään suoraan vanhemmille ja kansalaisille.

      Nyt vielä on kyse vasta pikkusummista, mutta jos peli pahenee, säätöt alkavat olla jo merkittäviä. AY siis mukana talkoissa.

      Poista
    7. Tuskin syntyy säästöä lakon takia. Kiinteät kulut juoksevat koko ajan. Tulot katoavat vähäksi aikaa kun ei ole tilauksia kun ei kykene toimittamaan ja mainekin menee epäluotettavana. Sillä on kauaskantoiset vaikutukset mutta siitä eivät ammattiliitot ole kiinnostuneita.

      Poista
    8. Jos firma kaatuu yhteen lakkoon ei sen talous yms. ole ollut kunnossa ennen lakkoakaan.

      Poista
    9. Yrityksen talous on voinut olla täysin kunnossa ja hyvin hoidettu kaikin tavoin. Lakko saattaa olla turmiollinen isku josta ei toivuta. Yrityksellä on usein pankkilainaa investointeja varten ja pankki on usein täysin armoton, kuten myös verottaja.Tätä ei siellä vasemmistossa lainkaan käsitetä. Yrittäjien elämäntyö katoaa tuhkaksi ja työntekijät joutuvat kortistoon. kenen etu se on? Pankki ja verottaja jäävät saamisiaan vaille ja yrittäjä menettää kotinsa joka oli panttina. Näitä tapauksia on ollut enemmän kuin tarpeeksi ja itsekin tunnen kovin monta.

      Poista
    10. Yritysten kannattavuus ei suinkaan ole valtiovallan erityisessä suojeluksessa, koko termistöhän on laadittu juuri siten että se ilmentäisi mistä on kyse. Mikäli yritys - tai viisi yritystä - kokee konkurssin eikä yritä enää epäonnistuttuaan on asia järjestyksessä sillä yrittäjän on varauduttava siihen mahdollisuuteen että alan lakko kirpaisee ja vuosi ei olekaan voitollinen. Ellei hän ole varauttunut on asia edelleen järjestyksessä, häntäkin työ kutsuu ja takaisin sorvin ääreen.

      Tämä siis on valtiollamme tarjota, eikä kiipeilyn ja kukkoilun takaavan nomenklatuuran pysyminen pankkiuskollisina auta asiassa, ei aivan vielä. Lobbaamaan vanhaittenkotien parempaa tuuletusta ja armomurhia siitä - hätistys!

      Joltisenkin verran tuntuu kuin ongelma ei olisi niinkään talouden kuin tunnetason investointipelosta, kasvojen menetyksen pelon ja menestyksekkäiden yrittäjätoverien ystävyyden menettämisen mahdollisuudesta.

      Ostettu ystävyys, sitä ei voita juuri muu kuin maksettu rak-, ööh rakennusurakka.

      Poista
  20. Olin sekä Juha Watt Vainion että erityisesti Weksi Salmen kanssa aika lailla tekemisissä (Kolmatta linjaa ja Herraseurasa Seija Wallius), mielenkiintoisia kokemuksia.

    Erityisesti heidän taitonsa ilahdutti, koska se edellytti sekä runsasta kirjallisuuden kuluttamista, runouden osaamista että irtiottokykyä - "lyijykynällä" tai kirjoituskoneella, ei tiedokoneruudulla.

    SoTe-uudistus erityisesti Tanskassa (2007) tuli hyvin tutuksi. Puolessa vuodessa lain säädännästä toteutukseen, 21 sairaalaa, 300 kuntaa ja 4000 tietojärjestelmää muunnettii 5 sairaalaa, 98 kuntaa ja 5 tietojärjestelmää verkoksi.
    Hyvä tuli.

    Suomessakin oli erityisesti muuan kirurgi, joka oivalsi saman heti alkuun.
    Mutta sitten oli kunta-, alue-, lääni-, eduskunta ja kyläpoliitikkojen loputon lauma.

    Nyt se on vaeltamassa, koko kymmenien miljardien (/vuosi) paatti Tanskan suuntaan aika nopeassa tahdissa, jos eivät hävittäjä- ja psv-hankinnat mene edelle ja rajamuurin rakentaminen 1300 km matkalle ja koko muuta maailmaa vastaan. Tiedossa on, että 2035 maailmassa tarvitaan nykysairaaloiden seiniä max 35% nykyisistä.

    Ans kattoo ny.

    Stadi on ehdottomasti pahin kanto kaskessa, ylivoimaisesti. Siellä on jotain samaa kuin Moskovassa ja Mombasassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos vaihdettaisiin sote yhden kerroksen järjestelmäksi ja maanpuolustukseen otettaisiin oppia kokoomuksen ideologiasta että köyhät joutuisivat tyytymään julkisen sektorin edulliseen versioon, työtätekeville ja muulle rahvaalle järjestettäisiin seuraava kerros ja maksukykyinen eliitti voisi lunastaa turvakseen haaveidensa mukaisesti sotalaivaa ja suihkuhävittäjää niin paljon kuin sielu sietää.

      Poista
    2. Miksipä ei? Yksintein voidaan ehdottaa että Helvetin portit avataan selkoselälleen.

      Loistava aihe.

      "Kröhöm! Näin paistiin päästyä:

      .. ja oikeastaan palokunnan ensihoitajathan ovat aivan liian löyhässä hirressä, nuo verkkaiset lakeijat ja vielä valkoisissaan.
      Toki varmistaisimme maanpetospykälien muutoksin edullisen ensihoidon."

      Poista
  21. Vika on tutkitusti aina johdossa siellä, missä esiintyy kiusaamista. Kuten tässä blogissa. Joskus eivain latva vaan juurakkokin on laho ja läpimätä. Se on yleinen sairaus, joka leviää puu puulta koko metsään kunnes suuri tuuli levittää roihun ja polttaa metsän maan tasalle. Mutta nyt on huomenissa ostavvava ehdokas Tupelta halvat klapit, liiteri tupaten täyteen. Sunnuntaina illan suussa ja siitä lähtien hän myy ihan eri hinnalla, kuten johto aina tekee. Sanoit että jokainen rikkoo jotain lakia, mutta ei se niin mene. Jos tämä ja kaikki mikä tahanmsa muu jaetaan per lärvi, rikottuja lakeja on johdolla moninkertainen määrä verrattuna alamaisiin. Laki on muutenkin aika surkea päähänpinttymä. Mutta jos niikseen tulee, moni johdossa huomaa ikkunassa kärpäsenpaskan ja tuijottaa sitä. Maailma kapenee kun tuijottaa vuoroon sitä ja vuoroon omaa napaa. Johto tietää että heille eli muka valtiolle saadaan rahaa ryöstämällä lapsilta, köyhiltä, vaivaisilta ja vanhuksilta. Niin viisas se on aina ollut ja tulee olemaan että se tekee sen yhä uudestaan. Silloin keskustelu on aina näennäistä ja äänessä on yksi ja sama vaikka luullaan että moni. Kupla ja puhekupla rikkoutuvat silti helposti, mutta johto joka niiden sisällä asuu, ei edes huomaa että se poksahti hajalle. Monenlaista monomaania olen nähnyt mutta en ennen johtona killuvia farisealaisia lainoppineita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On selkeästi havaittu että tietyt Anot kiusaavat hölmöllä retoriikalla lukijoita. Paljonkin auttaisi jos jättäisivät eivätkä ryhtyisi.

      Poista
  22. Nykyistä parempi ja helpompi järjestelmä on virkavaltaisuuden purku. Se että jokainen elää nyt tässä ihmisiksi, ei itselleen valtaa, rikkautta ja asemia hamuten. Ihan yksinkertaisia ja helppoja, nykyistä käytäntöä miljardi kertaa parempia elämänohjeita noudattaen, niitä jotka ovat kaikkien suurten opettajien kertomia. Jos sinulta pyydetään, kulje matka pyytäjän kanssa. Anna tarvitsevalle vaikka paita päältäsi. Pidä toista arvokkaampana kuin itseäsi. Luovu itsekyyden rakentamista harhoista. Auta, anna ja palvele. Vain silloin olet suuri, et pörhistelemällä ja valtaa metsästämällä. Todellinen vallankumous on se, kun valta kumotaan. Se joka ihmisiä pyörittää, se minkä himo ja pyyde heillä on sydämen paikalla. Pian julistetaan katoilta se mitä luulet tekeväsi salassa, kuten vallanhalusta tapahtuva toisen sivuihin, tiedostoihin ja postiin tunkeutuminen. Omaksi parhaaksesi ja toisten parhaaksi käänny ja valitse toinen tie. Mitään et ole ansainnut saada siitä, mikä on toisilta pois. Katso mikä on oikein ja arvokasta, ja käännä kulkusi suunta kun vielä voit. Anna moninkertaisesti pois se minkä olet oikeudettomasti anastanut.

    VastaaPoista
  23. Pääsiäisen herroja ovat iskariot, pontius ja ristiinnaulitsemista vaativat kansanjoukot. Naulan kuopat ovat hänen käsissään on hänellä, katso niin näet
    Pilkka ja piikkikruunu ovat hänen tunnuksinaan. Etkö tiedä? Hänet nostetaan kaikkien yläpuolelle kärsimään ja kuolemaan. He riemuitsevat voitostaan ja jakavat keskenään sen mikä häneltä jäi. Tämä toistuu toistuu koska niin haluatte.

    VastaaPoista
  24. JK: ”…. varovaisia kannanottoja, joiden mukaa sote-uudistus ei sitten onnistunut.” Hyvinvointialueiden pääkonttoreista taitaa tulla jäsenkirja-pikkupoliitikkojen ja byrokraattilääkäreiden brezneviläisiä suojatyöpaikkakeskuksia. Penkokaa hyvät kansalaiset hyvinvointialueiden hallintoelinten julkisia pöytäkirjoja netistä. – JRi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä on jo kajahtanut julkisuuteen viime aikoina poliitikkojen ja virkamiesten kannanottoja joissa todetaan että sote ei toimi kun se ei tuota lainkaan niitä palveluita eikä säästöjä joita oli alunperin kaavailtu ja luvattu. Sote ei toimi lainkaan ja johtaa koko terveydenhuollon täyteen tuhoon lähivuosina. Samalla kustannukset räjähtävät pilviin ja koko kansa joutuu maksumieheksi hullulle seikkailulle jonka lopputulos oli nähtävillä jo ennenkuin tähän ryhdyttiin.

      Poista
    2. Kaiken pohjimmainen syy on, että yksi puolue (sallittakoon sanoa, että se oli keskustapuolue) torppasi vuosikymmenien ajan kuntaliitokset, joilla koko tämä homma olisi voitu hoitaa luontevasti.

      Poista
    3. Pötyä. Kuntaliitoksilla ei ole mitään tekemistä soten vikojen kanssa.

      Terveydenhuolto toimi joissakin kunnissa loistavan hyvin siksi että siellä osattiin homma hoitaa kuten se pitää. Lukemattomissa piireissä ei osattu eikä kukaan ollut koskaan vastuussa mistään, ikäänkuin kolhoosissa ja jälki oli sen mukaista. TH olisi pitänyt pala kerrallaan korjata heikoimmista kohdista niiden hyvin toimivien mallin mukaan ja remontoida lopulta koko systeemi sen kaltaiseksi, mikä sitten lieneekään yksityiskohdissaan. Nyt lähdettiin ryskyen eteenpäin käsittämättömällä himmelillä ja älyttömällä hallintomallilla johon piti palkata huippupalkkaisia virkamiehiä runsaasti ja hajottaa toimivatkin yksiköt. Vain hölmölässä ja Venezuelassa voidaan tehdä niin.

      Poista
    4. …. keskustapuolue) torppasi vuosikymmenien ajan kuntaliitokset … . Vuonna 2005 oli 432 kuntaa, 2010 oli 342 kuntaa, 90 kuntaa vähemmän. Keskustapuoluelainen Hannes Manninen oli kuntaministerinä 17.4.2003 – 19.4.2007. Kuntaliitokset etenevät parin kolmen vuoden viiveellä. Toki pieniä kuntia, monet keskustapuoluevoittoisia, on edelleen liikaa. – JRi.

      Poista
    5. No olipa vyörytys. Mutta kuntia on silti yhä kolmisensataa liikaa, vaikka sotepuoli onkin nyt sieltä pois. Eivätkä liitokset kyllä tämänkään hallituksen toimin etene mihinkään. Tuossa mainitun Mannisen aikana jotain pientä yritettiin ns. Paras-hankkeessa, mutta ei siitä mitään tullut. Seuraavana Kataisen hallitus siirtyi selkeälle kuntaliitoslinjalle, muttei kyennyt sitä toteuttamaan.

      Poista
    6. Ihmeellistä tämä suuruuden ihannointi, pienet kunnat ovat yleensä tehokkaampia.
      Yhdistetään kaikki kunnat yhdeksi, niin valtion aiheuttamat ongelmat(* poistuvat?

      (* Hallitus haluaa jotain hyvää, mutta valtiolla ei ole rahaa, pistetään homma kunnille pakolliseksi järjestää.

      Poista
    7. Rajoja on "leikkivän sapiensin" mielestä kiva värkkäillä. Valtiorajat, maakuntarajat, kuntarajat, kylärajat, tontinrajat, sokkelinrajat, tuparajat, makuuhuonerajat, keittiö.... Huvittavin kaikista "hyvinvointi"alueiden rajat.

      Yhteistä kaikille aika-ajoin eskaloituva, "hyvinvointi"rajojen sisällä elää kitkuttelevien suunnaton pahoinvointi.

      Poista
    8. Kansa ottaa hatkat ja hommaa huvittavat rusketusrajat.

      Poista
  25. Kuusi on huono salaman johtaja.

    VastaaPoista
  26. Lasipalloon tuijottava ennustaja lausuu Juha Watt Vainion sanoituksessa: "Niili virtaa Moskovan halki ja ovet sanoo: 'Pam pam!'". Säveltäjä Aarno Raninen on yhdessä lehtihaastattelussa kertonut sessiosta, jossa näitä syntyi kerralla levyllinen. Oli siinä alkoholillakin osuutta asiassa.

    VastaaPoista
  27. Seitsemän hyypiötä, nuorin veljeksistä, Hannu ja Kerttu, Ikaros, Louhi, Väinämöinen, Ilmatar, Mnemosyne, Erato, Uranus, Foibe, Brahma, Devi, ruma ankanpoikanen, Pahatar, Aladdin, Merenneito, Jörö-Jukka, Pakkasukko, Hammaspeikko ja kaikki muut sellaiset ovat tuttuja ja käytettävissä tarvittaessa. Satu- ja myyttihenkilöitä on helppo pohtia ja valaisevaa analysoida. Oli hyvä liittää analysoitaviin Kristus, ja monella tavalla ajankohtaista. Tärkeääkin. Taidemaalauksessa syntinen nainen (mieshän ei ole syntinen) tapaa suomalaisessa metsämaisemassa Kristuksen. Novellissa mies tapaa hänet Emmauksen tiellä. Kohtaaminen kuvataan, ei sitä mitä se saa aikaan. Mikä, kuka, millainen ja miten Kristus on, on elämys ja tieto. Ja mielenkiintoinen kysymys. Miksi passiot vyöryvät meihin kuin meri. Yksi kysymys kuuluu, miksi Kristus on niin valtava voima. Toinen, onko muuta kuin erilaisia voimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä on ”voima”?

      Poista
    2. Tampereella oli osuusliike Voima ja hotelli Emmaus. Emmauksen baarissa syntiset miehet eli Suomi-Rock yhtyeen jäsenet eppunormaaleista juiceleskisiin ja patepobedoihin kävivät paukuilla ennen keikoille lähtöä.

      Poista
    3. Entinen osuusliike.

      Poista
    4. Minkä Voimassa voittaa sen Tuotannossa menettää.

      Vanhat hyvät ajat kun liikkeidenkin nimet olivat selvää suomea, eivätkä huonoa pakkoenglantia.

      Poista
    5. Emmaus oli nimenä 80-luvulla kierrätysliikkeelläkin, lie vieläkin?

      Poista
    6. On-on. Lepakon ajoilta muistumia?

      Poista
  28. Kävisikö voimailukysymysten selvitykseksi jos kuuntelisit Junnun "Mies joka tapasi Dingon luona bensiinimittarin"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tapasiko se Dingon vai bensiinimittarin?

      Poista
    2. Periaatteessa kumpikin käy, tai molemmat yhdessä. :)

      Poista
  29. Raamatullisen vertauksen mukaan koirat saavat niitä muruja, joita isäntien pöydältä sattuu tippumaan. Tähän thatcherilais-reaganilais-orpolaiseen taloususkomukseen perustuu nykyhallituksen politiikka. Eli oletus siitä, että kun isäntien pöydällä on kukkuroittain kattausta, murujakin valuu vähän enemmän. Ja talous pyörii niillä muruilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meneekö nyt sitten siten, että mitä huonommin yritykset, yrittäjät ja isännät pärjäävät, niin sitä peremmin menee ns köyhällä kansalla?

      Tällaisilla luuloilla ja uskomuksilla ei taida olla mitään perää todellisuuden kanssa.

      Poista
    2. "Raamatullisen vertauksen mukaan koirat saavat niitä muruja, joita isäntien pöydältä sattuu tippumaan."

      En jaa tätä käsitystä laikaan. Minusta se perustuu liian kapeaan ja teksi mieli sanoa kaunaiseen katsantoon.

      Kaipa kaikki nyt sentään sen tunnustavat, että Suomi on elänyt pitäkään ja elää edelleen syömävelkaa ottamalla. Siis eläminen ja etuudet maksetaan ottamalla lisää velkaa eikä mitään loppua tälle hommalle näy.

      Samaan aikaan työikäistä ja työkykyistä väkeä on paljon liikaa etuuksien varassa.

      Sitä en tiedä, moniko täällä edustaa saramolais-arhinmäkeläistä talousteoriaa, jonka mukaan valtion velkaa on vain tilille tulevaa lisärahaa ja korkotuotot veloista ovat vielä plussaa siihen päälle. Jo nyt pelkkiin korkoihin menee kolmisen miljardia joka jumalan vuosi ja suma on kasvussa. Jo tuolla kolmella miljardilla per vuosi paikkaisi esim. kuuden miljardin sopeutustarvetta jo jonkin verran - eikö?

      En tiedä sitäkään, yhtyykö täällä kukaan siihen ajatukseen, että tässä tilanteessa julkisia menoja olisi hyvä hieman hillitä, toisin sanoen leikkauksia tarvitaan. Ja - tämä on kogntiivisesti monille aivan liian vaikea paikka - leikata voi vain sieltä, mihin niitä menoja menee. Muualta ei voi leikata, koska siellä ei ole mitään leikattavaa menoa. Joten johtopäätös tästä = ?

      Seuraavaksi sitten huudetaan veronkorotuksia. Ja varmaan niitä tullaan myös tekemään, joten huoli pois tässä suhteessa. Kuitenkin kaikki veronkorotukset, niin kiinteistövero, polttainevero kuin työn tekemisen ja työllistämisen verotuskin kertautuvat kaikkiin kustannuksiin, syövät Suomen kilpailukykyä ja tappavat sitä kautta yrityksiä, yrittämistä ja sitä kautta edelleen työllistymistä - ja painavat siis edelleen verotuloja alas (vrt.: https://fi.wikipedia.org/wiki/Lafferin_k%C3%A4yr%C3%A4 ).

      Jo nyt Suomi on yksi kansalaisiaan ja yrityksiään eniten verottavista maista maailmassa: https://www.veronmaksajat.fi/tutkimus-ja-tilastot/suomen-verot-ja-menot/veroaste/#c7906823

      Populismi kukkii kauneimmillaan siinä, kun esitetään, että riittä kun jokin muutaman kymmen miljoonan vero lisätään ja muka tällä on koko 11 - 13 000 miljoonan ongelma korjattu.

      Haaste Suomella on siinä, että luokkaa 75 % äänestäjistä saa toimeentulonsa tavalla tai toisella julkisista varoista ja vain noin 25 % on oikeasti nettoveronmaksajia. Voi olla, että tässä tilanteessa ns. point of no return on jo ohitettu. Mitään ei voi enää korjata?

      Poista
    3. Hulluinta on, että hallituksen kakkospuolue (sen nimeä en täällä uskalla kriittisessä kommentissa mainita) ei vaalien alla hiiskunutkaan mistään tällaisesta, mutta nyt se ratsastaa vaaleissa tähän muka saamallaan mandaatilla. Kuunnelkaa vaikka erästä valtiovarainministeriä (jonka nimeä en nyt varmuuden vuoksi mainitse).

      Poista
    4. Yliluonnollinen voima saa aikaan että ruskeakielisillä riittää nuoltavia.

      Laiska koira

      Poista
    5. Parempi rikkaimurissa kujjumattoman suussa tai miniämaijam puohna.

      Poista
    6. Olisi hyvä joskus saada objektiivinen selvitys siitä, mihin Marinin hallitus mahdollisia turhia rahoja käytti. Ylimääräisistä menoista tsi velanaiheista ei missään liene esitetty muita esimerkkejä kuin koronamenot. Ja niihin liittyen Lintilän junailemat yritystuet, joista ei näin jälkeenpäin paljon iloa ollut. Mikä siis oli tuhlailua velaksi?

      Poista
    7. Voisinko asentaa tänne suodattimen ps-päivystäjien T:n ja M.K:n kommentoinnille?

      Poista
    8. Muistakaa, inflaatiokin on verotusta!

      Poista
    9. Kuka on veronsaaja, jos inflaatio on verotusta?

      Poista
    10. Valtio, aina valtio

      Poista
    11. Ei, vaan oikein valinneet suursijoittajat. Tai maanomistajat.

      Poista
  30. Voima on se mitä vanhat äijät eivät tunne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhat akat puolestaan eivät ole sitä koskaan edes tavanneet elämänsä aikana,

      Poista
  31. Maailmaa ollaan muuttamassa nyt. Lännen miesten leuhkat eväät halutaan jakaa Kiinan ja sen kavereiden kesken ihan sulassa sovussakin mutta se vaihtoehto ei ole realistinen. Japanin valintaa miettiessään moni jo tietää, että mopo on vaidettava jukuri aasiin,
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista