Sivun näyttöjä yhteensä

5. toukokuuta 2023

Arvoisa Tyhmä




Eräs minulle tärkeä naishenkilö esitti pontevan vastalauseen. Häntä ei saa puhuelle Tyhmäksi. Otin onkeeni. En edes selittänyt, että itse Billy Wilder ojasi 1964 elokuvan “Kiss me, Stupid”. En edes maininnut, että Ressu (Snoopy) lueksii koirankoppinsa katolla välillä kirjeitä, joiden puhuttelu on “Dear Stupid”.

Erittäin mainio taloustieteilijä Carlo Cipolla koki se kohtalon, että hänen esseensä Inhimillisen tyhmyyden peruslait (1976) jäi hänen kestävimmäksi muistomerkikseen.  Näyttäisin hankkineen sen vuonna 2012. Cipollan taloushistorian hieno teos (1973) on unohdettu ja sivuutettu.

En vastaa kommentoijille, jotka morkkaavat tuomioistuinlaitoksemme yleistä mädännäisyyttä. Nimenomaan rikosasioista on julkaistu hellyttävän yksityiskohtaista tilastoa 1890-luvulta alkaen kolmella kielellä ja liitupaperilla. Riita-asioista on varsin hyvät tilastot niin ikään. Niitä on tutkittu laajasti. Itse olen kirjoittanut asiasta väitöskirjan ja käynyt läpi kaikki korkeimman oikeuden jäsenet 1918 - 1990 ja yksityiskohtaisesti 10 000 oikeusjuttua. Itse asiassa poikani väitteli oikeustieteestä rangaistuksen mittaamista koskevalla tutkimuksella.

Voimani vuosina stalinistit lälllättivät “laki on kaikille sama - vain tuomiot vaihtelevat”. Tietenkään laki ei ole kaikille sama - meillä on jopa rikoslaissa pykälä rangaistuksen keventämisestä tapauksissa, joissa tekijä on osoittautunut täyttä ymmärrystä vailla olevaksi, eikä lapsia rangaista lainkaan. “Hulluus” esti tuomion jo 1400-luvun kaupunkilaeissa ja tuli Euroopassa lakitekstiin Lex Carolinassa. Logiikka on mielenkiintoinen. Hullu ei voi olla vastuussa, koska hänellä ei ole mieltä eikä siis vapaata tahtoa…

Cipollan kirjoitti, että tyhmät ihmiset ovat ryhmänä paljon vaarallisempia kuin mikään mafia tai sotilaallis-teollinen yhteenliittymä.

1: Aina ja väistämättömästi kaikki aliarvioivat liikenteessä olevien tyhmien ihmisten lukumäärän.

2: Ihmisen tyhmyys ei riipu millään tavoin hänen muista luonteenominaisuuksistaan.

3: Tyhmä on ihminen, joka aiheuttaa vahinkoa toiselle tai toisille saamatta tuosta menettelystään mitään etua ja aiheuttamalla usein itse itselleen kustannuksia.

4: Ei-tyhmät aliarvioivat aina tyhmien aiheuttaman vahingon. Etenkin ei-tyhmät unohtavat, että seurustelu tyhmien kanssa osoittautuu aina ja kaikkialla kalliiksi erehdykseksi.

5: Tyhmä ihminen on kaikkein vaarallisin ihmislaji.

Cipolla ei sijoita “lakeihinsa” sanaa “älykäs”, koska älykkäät ihmiset toimivat usein tyhmästi.

Esseessään hän sijoittaa nelikenttään myös “roistot”, jotka ovat täysin järkeviä ihmisiä. He tavoittelevat keinoja kaihtamatta vain omaa etuaan ja viis veisaavat säännöistä ja muiden ihmisten eduista.

Essee, joka siis löytyy helposti englanninkielisenä, sisältää runsaasti mieleen painuvia esimerkkejä. 

Itse teologi Boenhoefer, joka lohdutti itkeviä SS-miehiä Berliinissä vankilassa toisen maailmansodan viimeisinä päivinä, kirjoitti muistiin (“Kirjeitä vankilasta”), että viisas ihminen ei tee tyhmää joukkoa viisaammaksi. Sitä vastoin tyhmä joukko tyhmentää viisaimmankin.

Käytännön esimerkki oli nimenomaan SS. Ja jälleen kerran: mitattu “älykkyys”, kuten älykkyysosamäärä, SAT-tulos tai ylioppilastodistus eivät kerro paljon, jos mitään, ihmisen kyystä käyttää aivojaan.



46 kommenttia:

  1. Sanapareja:
    järkevä - tyhmä
    järkevyys - tyhmyys
    järki - ?

    VastaaPoista
  2. Semantiikkaa: olisikohan osuvampaa kutsua näitä "älykkäitä tyhmiä" vaikkapa typeryksiksi? Typeryys terminä kun ei korreloi älykkyyden puutteen kanssa niin paljon kuin termi tyhmyys.

    Älykkyys kun ei ole sama asia kuin viisaus.

    Joukossa tyhmyys tiivistyy, sanoo sananlasku. Kyseessä lienee laumaeläimen ominaisuus. Me suomalaiset olemme onneksemme yksinäisiä susia, joilla on rohkeutta - tai pakko - ajatella välillä itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osoittaisi harkintakykyä, jos ei peräti kokemuksellista viisautta, olla käyttämättä sutta vertailukohtana milloin millekin kuvitellulle ihmisominaisuudelle. Sellaisista lorsaaminen täytyisi poistaa kaikista sananlaskuistakin vaikka se syvälle kielenkäyttöömme onkin juurtunut. Tai ainakin tulevissa sananlaskujen (yms.) kokoomateoksissa eläinvertaukset varustettaisiin selityksin jotta tyhmempikin jyvälle pääsisi. (Semmoisia tosin tuskin enää tullaan koskaan näkemään, mutta että ainakin wikibedioihin...)

      Nyt vasta herättiin lakien valmistelussa siihenkin, että kyy päästettiin viimeinkin paratiisiin sijoitetusta keskitysleirivankilastaan eikä sitä tavattaessa saa enää tappaa.

      Susi on ehdottomasti sudelle susi kaikissa lajille kuuluvissa muodoissaan, mutta ihminen ei koskaan voi olla ihmiselle susi saatika ihmisen syrjäännyttyä yksinäisyyteen häntä voitaisiin mihinkään tietoon nojaten puhutella "yksinäisenä sutena".

      Ukrainan aroilla nähdään jälleen kurjimmassa muodossaan se, kuinka ihminen onkaan ihmiselle ihminen kun se laumaksi yhdenkin diktaattorin taakse juntataan! Ja kaikki ihmisen ihmiselle aiheuttama pahuus tapahtuu tuossakin Venäjän Suuressa Isänmaallisessa Teurastussodassa kauan harkittuna, hyvin suunniteltuna ja tuhovälineillä, jotka ihminen viisautensa/älynsä/nerokkuutensa/näppärien raajojensa avulla on aikaan saanut.

      Suomalaiset eivät ole laumaeläiminäkään poikkeus. Kovasti mielellään ne lyöttäytyvät toismielisten hivutukseen valmiiksi sakiksi vaikka poliittisten ääriliikkeitten taakse jos niiden "yksilön itsemääräämisoikeutta" rajoitetaan ampua vaikka susi kun se metsänreunasta sattuu aran kuononsa näkyviin työntämään. Tai kun se haluaa edelleen murskata kyyltä pään vaikka tuo kaunis eläin vain elämälleen tarpeellista lämpöä auringosta ottaisi nurmikosta esiinpistävällä kivellä joka ihmisen ikiomakseen kuvittelemalla tontilla sattuu sijaitsemaan.

      VEK

      Poista
  3. ”Hullu ei voi olla vastuussa, koska hänellä ei ole mieltä eikä siis vapaata tahtoa…”

    Ilman sanaa hullu ja ehkä myös sen kanssa tämä on suomalaisuuden ellei sitten ihmisyyden tilanne.

    Eino Leino kuvasi tätä Orja-sarjassa. Hän kuvasi myös vapautta, vapaata ihmistä.

    Nyt ihminen kasvaa pienestä pitäen moniportaisuuteen ja kiusakulttuuriin. Tässä kastijärjestelmässä kukin syntyy kastiinsa tai kastitta. Hän oppii pian paikkansa: hänelle annettu kohtelu opettaa sen.

    Yhteiskuntaa normittava ja yksilölle arvon ja arvottomuuden antava kiusaaminen se vapauden vie. Kiusaaja ja siis omaa asemaansa pönkittävä ovat asetelman, kiusaamisensa uhreina vailla tahdon vapautta. Polvesta polveen, niin kuin valtakin periytyy, ja asema.

    Vapaa on se joka toteuttaa kutsumusta auttaa, luoda, työskennellä, elää sisäisyydestään, ei auktoriteeteista määräytyvällä tavalla.

    Hän on aina toisten rääkkäämä. Ja silti aina vapaampi kuin ylemmille portaille tilan itselleen raivanneet piinaajansa. Kivi, Södergran ja heidän kaltaisensa ovat kivitettyjä kuolemaansa asti. Ja silti he eivät ole yhdenkään orjia.

    Hullu ei ole vastuussa kenellekään, ei edes itselleen. Hän ei koskaan joudu vastuuseen teoistaan. Hän riistää toisilta ihmisoikeuksia, eikä kukaan systeemin osanen puutu siihen. Hullu, thanatos- ja kilpailukeskeinen kulttuuri hänessä, heissä ja ympärillä pitää siitä visusti huolta.

    Hyvää ihmistä ei sido kukaan eikä mikään.

    ”Minua ei sido mikään muu kuin Jumala minussa.”

    VastaaPoista
  4. Länsimainen kulttuuri on tyhmyyden ja tyhmien jonninjoutavien palvontaa ja ylitystä.

    VastaaPoista
  5. Kun tyhmä ja viisas keskustelevat, kumpi oppii enemmän?

    VastaaPoista
  6. Blogeissa on yleensä puhe tyhmistä eli lainapäistä. Siis professoreista ja nollatutkijoista, kuten esimerkiksi populistisista, leimaavista ja eriarvoistavista populismin ja vihapuheen tutkijoista. Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten.

    VastaaPoista
  7. "ihmisen kyystä käyttää aivojaan" Kyky käyttää aivojaan, kun niitä käytetään väärin, tekee ihmisestä kyyn.

    VastaaPoista
  8. Stupiditas est potentia. Potentia stupiditas est. Universtaassa ja muualla.

    VastaaPoista
  9. Luin tämän niin, että rivien väliin oli tyylikkäästi piilotettu kommentti meneillään olevista hallitusneuvotteluista.

    VastaaPoista
  10. Vaatimattomat arjen ihmiset ovat yleensä viisaita, reiluja ja hyviä. Sitä auttavaisempia ja empaattisempia, mitä köyhempiä. Korkeaan asemaan kiipineen uhreja on useita, ja se on kalvanut kiipijät ontoiksi. Toinen on heille kohde, tieltä raivattava este jolla on heille vain sen rahan arvo, jonka he hänestä hyötyvät.

    VastaaPoista
  11. Herrojen kanssa marjaan meno ja heille poimiminen tulee kalliiksi. Herrojen tyhmyys kasvaa joka kerta kun he käyttävät ihmistä hyväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjaan meneminen perustuu vapaaehtoisuuteen.

      Kuinka se sanotaankaan oletteko te mies vai sienestäjä ja metsästättekö te kalastuksen ohella vai toisinpäin? Herroilla loppuu kohta vesi ja valo & lämpö.

      Marjanpoimijoille ei hampaita tarvita ja polvetkin ovat turhat, perin joutavat ovat jalat sille joka ei ymmärrä ettei tien päässä ole mitään minne asettua.

      Muutettaanpa Marsiin. Ei aivan heti tietenkään, herrat ensin tuloveroriitingit kainalossa.

      Poista
  12. Hyvä luulee kaikkia hyviksi. Tyhmä luulee itseään ja kaltaisiaan viisaiksi.

    VastaaPoista
  13. Tyhmä riistää viisaalta aseman ja sitten pitää häntä sen takia tyhmänä. S-pikkuleivät ovat eräillä paikkakunnilla vieläkin samassa käytössä ja merkityksessä kuin 30-40-luvulla.

    VastaaPoista
  14. Mitä viisaampi ja parempi, sitä ankarampi rangaistus, josta edes kuolema ei vapauta.

    VastaaPoista
  15. Parhaassa kaunokirjallisuudessa ja leffoissa tuomari on rikollinen. Kirjailijaa siitä ei käy syyttäminen.

    VastaaPoista
  16. Luuloviisaus on kaatumatauti. Herakleitos / Pentti Saarikoski

    VastaaPoista
  17. Tyhmien, professorien, tuomitsijoiden, virkamiesten, vallanhimoisten kiusaajien on pakko olla sidottuja.

    VastaaPoista
  18. Hullu se on joka omaansa kehuu. Sitä päivää ei tule, että mies arvostaisi naista, koska pitää häntä omaisuutenaan.

    VastaaPoista
  19. Totta. Tyhmä on tässä maailmassa arvoisa, viisas arvoton.

    VastaaPoista
  20. Synti sitoo. Synnitön on vapaa ristiinnaulittavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistähän kirjasta nämä ylläolevat lauseet on kopsattu?

      Poista
    2. Pyyteet ovat ansa.

      Poista
  21. Ei kukaan ole niin tyhmä että luulisi saati sanoisi naista viisaaksi. "Naisvaltikka on murheen merkki" (Kivi).

    VastaaPoista
  22. Onko Kemppinen dosentti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sillä ole väliä, jos on professori.

      Poista
  23. Kaksi hienon blogin komeinta kohtaa ovat naisen rinnastaminen koiraan ja naisen esittäminen ei oikein ihmisenä vaan tekoblondattuna, miehiä metsästelevänä nukkena. Kulttuurisia metaforia, perusmetaforia amerikkalaisen teorian termein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et selkeästikään ole nähnyt Wilderin elokuvaa "Suutele minua, tyhmyri". Kyllä siinä miehet ovat ne metsästävät tyhmyrit, joille naiset - syystä tai toisesta - ovat kuitenkin valmiita antamaan lopulta kaiken anteeksi (mihin leffan nimikin viittaa).

      Ressu (Snoopy) on muuten urosbeagle, joten en ihan ymmärtänyt tätä "naisen vertaamista koiraan" - viittausta. Ei kai blogistikaan sitä niin tarkoittanut?

      Ressu oli itse kova poika kirjoittamaan rakkauskirjeitä (kirjoituskoneella, ei käpälin!), mutta itselleni ei ole jäänyt mieleen, saiko hän myös vastakaikua (toivottavasti sai). Ainakin Valentinen päivän ("ystävänpäivä") kortteja tuli aina postilaatikon täydeltä!

      Poista
  24. Joukossa tyhmyys tiivistyy.

    VastaaPoista
  25. --tyhmät ihmiset ovat ryhmänä paljon vaarallisempia kuin mikään mafia-- Tyhmät ja hullut toimivat pakosta. He huolehtivat siitä, että suuri osa ihmisistä on vailla työtä ja samalla toisten sylkykuppina. Kun työllisille tulee isot palkankorotukset, työttömiltä otetaan sekin mitä heillä ei edes ole. Tyhmät ja hullut huolehtivat vanhusten aseman kurjistamisesta ja näiden tuotteistamisesta ja esineellistämisestä. Tästä ei ainoakaan tyhmä, hullu ja moraaliton joudu vastuuseen. Mutta vanhuksia tarkkaillaan kuin rikollisia, myös heidän omaishoitajina ollessaan.

    VastaaPoista
  26. Mitä kommenttipalstalle on tapahtunut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuotaa hölmöä retoriikkaa..

      Poista
    2. Siitä on kehkeytynyt Kemppisen paras osa.

      Poista
    3. “… Mitä kommenttipalstalle on tapahtunut?...”
      ”… Siitä on kehkeytynyt Kemppisen paras osa…”.

      Juuri näin! Jos siis sirkuksesta ja sen klovneista nauttii.

      Poista
    4. "Mitä kommenttipalstalle on tapahtunut.."
      Se on alkanut muistuttaa tulevaa hallitusta.

      Poista
    5. Ilmeisesti pahin on tapahtunut. Tänne on saapunut nainen, Sanna Marin.

      Poista
    6. Se on alunperinkin erikoinen sananvastuustaan. Saahan asioista olla sanomattakin, tämä vapaus on ainakin vielä toimiva.

      Poista