Sivun näyttöjä yhteensä

7. marraskuuta 2018

Selitys




Yle on suoriutunut hyvin mutavyöryistä, joita nimitetään median murroksiksi. Ammattimaisuus näkyy ja kuuluu. Nyt nähtiin koko aamu ohjelmaa USA:n tärkeistä välivaleista. Toimittajakunnan henkilökohtaisista tuntemuksista ei jää epäilyä. Trumpin fanittajia ei taida olla.

Sanomalehti eli Helsingin Sanomat on parantanut jatkuvasti, vaikka esimerkiksi nimityselä ”asiantuntija” kunnioitetaan jatkuvasti henkilöitä, jotka joutuvat suorastaan kohtalokkaasti yksinkertaistamaan kirjoituksiaan.

Siksi joudun yrittämään selitystä. Trump tekee ”diilejä”. Euroopassa monet, erikoisen painokkaasti Sauli Niinistö, puhuvat sääntömääräisistä menettelytavoista.

Trumpin ”diili” on siis hänen vanhasta televisio-ohjelmastaan, jonka kohokohta oli kädenpuristus. ”Kauppa on tehty.” Sinänsä havainnollinen kuva on harhaanjohtava. Hevoskauppiaat ja esimerkiksi kiinteistöalan ihmiset saattavat toimia noin Huomio keskittyy hinnasta sopimiseen.

Trumpilla on se ongelma, että liikemiehenä hänen taloudellinen ajattelunsa on jäänyt alkeelliseksi. Laajemmassa liiketoiminnassa esimerkiksi transaktiokulut määräävät paljon: sopimuskumppanin etsiminen, sopimuksesta neuvotteleminen, sopimuksen valvominen ja toteuttaminen viime kädessä oikeudenkäynnillä jne. Asiasta Nobeleja saaneet Coase ja Williams korostivat, että nuo kulut liittyvät liikeyrityksen teoriaan. Joskus on halvempaa tehdä itse, esimerkiksi moottorit autotehtaalla, joskus on halvempaa ostaa markkinoilta.

Osan suunnilleen arvioida, että tavallisen matkapuhelimen rakenneosat tulevat kymmenestä tuhannesta eri paikasta, joista muutama on todella suuri. Olkoon esimerkki muistikortti ja toinen näytön lasi.

Kauppaliikkeessä sisäänostohinta voi olla tärkeämpi kuin ulosmyynnissä veloitettu hinta. Väitetään että maailman suurimman kaupan Wal-Martin ja kuulemma myös Amazonin menestys perustuu tavaran tai palvelujen myyjien järjestelmälliseen ja säälimättömään potkimiseen.

Niinistön ”sääntömääräisyys” on juristin puhetta. Vapakauppasopimukset ja yhteenliittymät (kuten EU) ovat sääntömääräisiä. Rajusti yksinkertaistaen vuoden tarve työstökoneita voi olla kuin lottokupongin täyttämistä, paitsi että lopputulos on varma. Arpomista ei tarvita.

Win-win -termiä käyttävät ahkerimmin ne, jotka eivät ymmärrä sitä. Peliteoria on aika mutkikas alue. Mutta taas kärjistäen: kauppasota aiheuttaa maailmansodan mutta vapaakauppa lisää liiketuloja, eikä tuo onni kohtaa vain sopimuksessa mukana olevia.

Termi on ongelmallinen, koska myös kartelli eli kilpailunrajoitus on sääntömääräinen sopimus. Ja myös noudatettaessa sääntöjä, esimerkiksi irtaimen kaupan järjestelmiä, voi tulos olla huono. ”Lock-in” eli lukittuminen voi tappaa firman. Muistelen että Bellin suuruus oli sitä perua, että puhelinfirmoille myytiin yhtiön hienoja vaihteita edullisesti, ja vasta kun hinta alkoi nousta, ostaja käsitti, ettei markkinoilla ole korvaavaa tuotetta. Että sen kuin maksaa mitä myyjä suvaitsee vaatia. Trump on surullinen esimerkki ulkopoliittisen kokemuksen puutteesta. Ennen kuin suututtaa Iranin tai Kiinan, diplomaatti osaa laskea, paljonko se maksaa. Ympärilleen Trump on koonnut sisämarkkinahemmoja. Missä ovat nyt Nixon ja Kissinger, jotka osasivat myydä pingispalloja Kiinaan?

21 kommenttia:

  1. Logistiikan kuluja voi optimoida, mutta lopulta käy kuten Nokialle. Heillä oli tuotekehityksessä käänteentekeviä puhelimia ja samoja ominaisuuksia kuin iPhonessa myöhemmin, mutta ominaisuudet eivät päässeet myytäviin puhelimiin tai olivat käyttökelvottomia, koska logistiikka ja monistettavuus menivät edelle.

    Kenelle tahansa Nokian puhelimessa selainta ja sähköpostia käyttäneelle oli selvää, ettei sitä kukaan käyttänyt huvikseen. Ensimmäinen iPhone oli tässä mielessä mullistava, vaikka siinä olikin isoja puutteita -- esimerkiksi tekstiviestejä pystyi lähettämään vain yhdelle henkilölle. Selaimen ja sähköpostin käyttäminen oli helpoa.

    Loppujen lopuksi visionäärisyys voittaa logistiikan ja kulujen optimoinnin. Jotkut puhuvat siitä, että eksploraatio ja eksploitaatio on oltava yrityksessä balanssissa. Itse uskon pikemminkin niin, että yritys voi palvella vain yhtä "jumalaa" kerrallaan. Logistiikka voittaa lyhyellä tähtäimellä, mutta häviää pidemmällä tähtäimellä.

    On mielenkiintoista nähdä mitä vaikutuksia Trumpin teoilla tulee olemaan.

    Iso osa julkisuudessa nähtävästä Pohjois-Korean yms. kanssa käydyistä "neuvottelusta" vaikuttaa olevan pelkkää poliittista teatteria -- sopimukset on tehty hiljaisuudessa etukäteen.

    Trump vaikuttaa olevan luonteeltaan äkkipikainen, mutta tuloksien perusteella vaikuttaisi siltä että jotkut muut hoitavat neuvotteluihin liittyvän oikean työn.

    Protektionismista on vaikeampi sanoa. Pitkällä tähtäimellä iso osa tuotannon valumisesta Kiinaan johtuu halvasta logistiikasta eli halvasta öljystä. Halpaa öljyä ei kuitenkaan tule olemaan saatavilla ikuisesti. Ei ole ekologisesti ja ekonomisesti kestävää kuljetella raaka-aineita, puolivalmiita tuotteita ja lopputuotteita laivoilla edestakaisin valtamerten yli. Jossain vaiheessa pien- ja lähituotannosta tulee taloudellisesti houkuttelevampaa kuin se nyt on.

    VastaaPoista
  2. Esimerkiksi:

    "Ennen kuin suututtaa Iranin tai Kiinan, diplomaatti osaa laskea, paljonko se maksaa."

    vrt.

    "In the opening of China's first import-themed trade fair, President Xi Jinping promised tougher penalties for intellectual property theft, a key concern of the Trump administration, in front of leaders and executives from 3,600 companies from more than 170 countries."

    https://www.cnbc.com/2018/11/05/chinas-xi-promises-to-lower-tariffs-broaden-market-access-and-import-more.html

    Trumpissa on vikansa. Miksi ei keskitytä niihin, vaan kuviteltuihin asioihin?

    VastaaPoista
  3. Tulipa vielä mieleen, että onkohan tässä tosiassa kyseessä psykologinen projektio:

    "Ennen kuin suututtaa Iranin tai Kiinan, diplomaatti osaa laskea, paljonko se maksaa."

    vrt.

    "Ennen kuin suututtaa Venäjän, diplomaatti osaa laskea, paljonko se maksaa."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai miksi kukaan ei ole huolissaan Ruotsin suututtamisesta

      Poista
    2. Koska ruotsalaiset eivät eri mieltä ollessaankaan ala perseilemään, niin kuin itäisellä naapurillamme on tapana.

      Poista
  4. Ehkä tällaisen erittelyn pitäisi kuitenkin lähteä liikkeellä sen selvittämisestä, mitä po. vapaakauppa tarkoittaa. Jos kaikki muut maat USA:han nähden pitävät huomattavasti korkeampia kaupanesteitä rajoillaan ja vielä verottavat melkoisesti kulutusta rajojensa sisällä, niin on erikoista että vähiten esteitä asettava maa nostetaan tikun nokkaan vapaakaupan vastustajana. Trumphan lupasi G7:ssä, että hänelle sopii, että luovutaan kaikista tulleista, teknisistä kaupanesteistä ja valtion tukiaisista. Mikä ilmeisesti johtaisikin USA:lle edulliseen tilanteeseen. Sen sijaan tilanne, jossa WTO-järjestelmä suo esim. Kiinan ylläpitää korkeita tullitariffeja, mutta kieltää vastaavat USA:lta, kuulostaa maallikon korviin merkilliseltä privilegio-järjestelmältä. Minkä lisäksi Kiinalle ei tiettävästi riitä tämäkään, vaan myös EU:n edustajien mielestä se rikkoo sopimuksia surutta. Edellisen lisäksi amerikkalaiset puhuvat kiinalaisten valtiojohtoisten yritysten harjoittamasta teknologian laajamittaisesta varastamisesta. Juuri pari viikkoa sitten Jeff Sessions selosti yhden esille tulleen tapauksen taustoista. https://www.youtube.com/watch?v=CNj2koaP3CQ

    Diplomaatit varmaan osaavat laskea kauppasodan hinnan, mutta tässä kannattaa muistaa myös vaihtoehtokustannus, joka lienee 500 miljardia vuodessa. Siksikin näyttää olevan, että eivät demokraatit voittonsa jälkeenkään tulle vastustamaan Trumpia tässä asiassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eu:lla on paljon rajatulleja, monissa tuotteissa, miksi ei niistä puhuta?

      Poista
  5. Yle ja lehdistö keskittyy liikaa vaaleja edeltäviin päiviin ,samojen kommenttien toistoa. Vaalien jälkeen puuttuu usein taulukko josta näkisi tarkempaa tietoa tuloksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naulan kantaan! Tympi ihan.

      En tiedä toistuuko tässä mutta täältä löytyy tulostaulukot tällä hetkellä (laskenta on vieläkin kesken!):
      https://www.theguardian.com/us-news/ng-interactive/2018/nov/06/midterm-elections-2018-live-results-latest-winners-and-seats?CMP=results_blog

      MM

      Poista
  6. "Ammattimaisuus näkyy ja kuuluu. Toimittajakunnan henkilökohtaisista tuntemuksista ei jää epäilyä."

    Valitettavasti ja mielestäni YLEn toimittajien puolueellisuus niin monessa uutis- ja ajankohtaislähetyksissä ei ole toimittajan "ammattitaitoa", vaan kaikkea muuta.

    VastaaPoista
  7. Tässä aiheessa toivoisin blogilta tasonnousua. Vaikka Trump on vaarallinen käärmeöljykauppias, niin olisi älyllisempää miettiä, miksi tuote myy niin hyvin: Tauti on tosi, vaikka Trumpin diagnoosi ja lääke ovat huuhaata.

    Mainitsemaasi peliteoriaa voidaan käyttää myös argumentoimaan, miten myös Stubbin kaltaiset liberaalit ovat uhka demokratialle ja maailmanrauhalle - vaikka he edustavat sodanjälkeisten sukupolvien kunnioitettavaa tavoitetta sitoa maailma kaupan sitein rauhaan. Olisi kuitenkin korkea aika tunnustaa, ettei globalisaation ensimmäinen versio toimi tarpeeksi hyvin.

    Peliteoria osoittaa, että vapaa kilpailu on tietyissä tilanteissa hyvä. Siitä ei kuitenkaan voi johtaa yleistä väitettä että se olisi aina hyvä. Esimerkiksi, kun vapaakauppa on globaalia, mutta demokratia lokaalia, seuraus on pahimmillaan lumedemokratia, jossa vaalit ovat vapaat, mutta valituilla päättäjillä ei ole valtaa arvovalintoihin. He pystyvät korkeintaan noudattamaan kilpailutilanteen määräämää optimistrategiaa.

    Esimerkkejä löytyy: globaalia talouseliittiä on mahdotonta verottaa, monet maat hakevat kilpailuetua laiminlyömällä velvollisuutensa ilmastonmuutokset torjunnassa... Seurauksena käärmeöljybisnes kukoistaa.

    VastaaPoista
  8. Kyllä Trump on surullisen surullinen esimerkki kaiken poliittisen kokemuksen puutteesta. Meillä presidentti Koivisto varttui pienessä hellahuoneessa, loi poliittisen uransa omalla kyvyllään. Hieno valtiomies.
    Kun taas Trump sai nuorukaisena isäukoltaan, oliko 20 miljoonaa, ja mahdolliset taloudelliset tappiontakaukset päälle.
    Lopputulos on väistämätön: öykkäri mikä öykkäri, joka ei osaa ottaa vastuuta mistään.
    Omituinen opportunisti, joka puhuu illalla tätä, ja seuraavana aamuna syyttää omista puheistaan "valemediaa".
    On siinä USA:lla "presidentti".

    VastaaPoista
  9. Trump julkaisi jo aikaa sitten teesinsä etusivun mainoksena. Joukot kotiin, työpaikat, armeijaan tuhlattu rahat tulee käyttää rappeutuvan infran uusimiseen. Hänen vihollisensa ei ole ulkomailla, vaan Washingtonin korruptoitunut eliitti. Tässä hänen apunaan ovat vihaiset liittolaiset ja hyvät suhteet "vihollisiin". Suomen sata oiennettuun totuuteen koulutettua lehtimiestä taistelevat hartiavoimin, ettei Trumpia missio toteutuisi. Sinällään Trumpin politiikka väistämättä nopeuttaa Yhdysvaltojen aseman heikkenemistä ulkomailla. Kohta se on yksi banaanivaltio muiden Amerikan valtioiden joukossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi ihmeessä Trump olisi vähemmän korruptoitunut kuin hänen maalitaulunsa Washingtonissa? Päinvastoinhan se ilmiselvästi on.

      Poista
  10. Trump kuuluu rahaeliittin,mutta ei poliittiseen eliittiin. Trump-uutisointi on järkyttävän yksipuolista,media on todella Trumpin aito vihollinen,siinä Trump on täydellisen oikeassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Trumpin vihollisia ovat media, tiede, luonto, paikalliset asiantuntijat ja wikipedia, tietosanakirja, taskulaskin, gistorialliset valokuvat. Noistahan valhettelevat populistit ei tykkää. Miten hän muutenkaan möisi Kiinaa meille ilmastonmuutoskauppiaana ellei valheella?

      MM

      Poista
  11. On hienoa olla näinä aikoina konservatiivi, kun meillä on johtajana Trump, hän on kaikkien maailman konservatiivien johtohahmo.

    VastaaPoista
  12. Kun tonkii noita Yhdysvaltain juttuja pinnan alta, paljastuu todella hämmentäviä asioita. Tämä artikkeli on maaliskuulta.

    https://www.foxnews.com/politics/sessions-federal-prosecutor-evaluating-alleged-fbi-doj-wrongdoing-no-second-special-counsel-for-now

    Juuri erotettu AG Sessions nimitti Huberin tutkimaan Clintonin yhteyksiä Uranium 1 -diiliin sekä väärinkäytöksiä FBI:ssä ja DOJ:ssä. Huhujen mukaan hänellä on apunaan yli 300 henkilön tiimi
    -- kun paljon huhutussa Muellerin tutkimuksissa henkilöitä on 15. Alle vuosi sitten on jo ihmetelty korkeaa suljettujen haasteiden määrää, silloin niitä oli 9000 (alla oleva artikkeli). Nyt niitä on 63000. Tämän lisäksi paljon korkea-arvoisia FBI:n ja DOJ:n virkamiehiä on eronnut kaikessa hiljaisuudessa.

    https://www.theepochtimes.com/justice-department-may-have-something-big-in-the-works-over-9000-sealed-indictments_2401511.html

    Vaikutaa yhä vahvemmin siltä, että Yhdysvalloissa on käynnissä pinnan alla todella kova valtapeli, jossa sillä mitä julkisuudessa puhutaan on vain hyvin vähän tekemistä sen kanssa mitä todellisuudessa tapahtuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Deep Statea pidetään salaliittohörhöjen mielikuvituksen luomuksena, mutta taitaa tuo sittenkin olla todellisuutta.

      Poista
    2. Minun on vaikeaa ymmärtää, miksi suomalainen media on lähtenyt mukaan tähän hassutteluun. Onko syy samanlainen kuin Stubbilla, eli riittää kun pääsee mukaan isojen poikien leikkeihin?

      Vielä vaikeampaa on ymmärtää, että viisaana ja lukeneena miehenä professori Kemppinenkään ei vaikuta näkevän räikeiden valheiden läpi. Kautta aikain on harrastettu kaikenlaista propagandaa ja julkinen totuus on ollut muuta kuin todellisuus.

      Nämäkin asiat kuka tahansa voi tarkistaa valheeksi muutaman tunnin taustatyöllä. Esimerkiksi YLE:n ammattitaitoa Kemppinen kehui, mutta ei sitä ammattitaitoa voi arvioida vain sillä perusteella että se sopii omiin ennakkokäsityksiin ja näyttää ammattitaitoiselta.

      Asian saattaisi ymmärtää, jos median asenteellisuus olisi vähemmän räikeää ja totuuden selvittäminen vaatisi muutakin toimitustyötä kuin vain verkkoyhteyden, selaimen ja muutaman tunnin aikaa.

      Esimerkiksi Floridan vaalien laskennassa on todella isoja kummallisuuksia jotka näkyvät jo ihan mainstream-uutisoinnissakin. Joka ei ole ihme, ottaen huomioon heidän toimintansa vaalien laskennassa useammissa presidentinvaaleissa. Alla kirjallinen todistus vuoden 2016 vaalien laskennasta Broward countystä, joka on erityisesti puheena Floridan osalta. Vaikuttaa siltä, että väärinkäytöksistä on pitäviä todisteita tälläkin kertaa. Vääntääkö Suomen media ja Kemppinen nekin valheiksi kun ne tulevat julkisuuteen?

      https://www.scribd.com/document/330420022/11-03-2016-Chelsey-Smith-SOE-Affidavit

      Poista
  13. Nokia oli Ollilan aikaan yhtä säälimätön alihankkijoitaan kyykyttävä kvasimonopoli. Esiintyy sellaisiakin liikkeenjohdon tietäjiä, jotka sanovat, ettei ole viisasta riistää ihan tolkuttomasti sen enempää alihankkijoita kuin henkiöstöäkään.
    Herostratos Efesolainen

    VastaaPoista