Sivun näyttöjä yhteensä

2. marraskuuta 2018

Entä jos




Entä jos kommunistien propagandassa olisi totta mukana?

Kasvoin maailmassa, jossa tuo oli yleispätevä vastaus kaikkiin kysymyksiin: Kekkonen on kalju, onko Vaakuna-viinan myynti lopetettu, onko pääsiäinen ensi vuonna loppiaisena. Itse sana ’propaganda’ oli kyllä sävyltään melkein myönteinen. Sodan aikana oli jopa Propaganda-aseveljien liitto.

En siis usko totuuden jälkeiseen aikaan enkä some-raivoon enkä liioin matkapuhelinten tuhoisaan vaikutukseen. Jos hinnoista sovitaan, olen valmis luennoimaan esimerkiksi kuusi kahden tunnin kaksoisluentoa pelkästään historiallisista hullutuksista, harhoista ja edesvastuuttomista luulotelmista.

Sen jälkeen voisin pitää toisen samanlaisen sarjan toisen maailmansodan jälkeisen ajan pöty- ja vihapuheista.

Ei pelkoa. Tämä on pelkkää uhoamista.

Puhe on tietysti Ian Kershawin nyt kuluvan ajan historiasta Roller Coaster Europe (Euroopassa nimellä The Global Age). Se sietäisi myös mediantutkijoiden lukea.

Minulle ja luullakseni siis monelle käy niin, että kun vaistoni varoittaa ikävistä asioista, joista tulee kohta puhe, mieleni alkaa vastustaa kirjaa kuivakiskoisena, itsestään selvänä tai ylimalkaan heikosti jäsenneltynä.

Kaikki nuo tuntemukset ovat verukkeita.

On sykähdyttävää lukea perusteltu tieto, että Gorbachov, Saksan liittokansleri ja Yhdysvaltain presidentti totesivat vielä kolme viikkoa ennen tuota marraskuuta, että Berliinin muuri on ja pysyy ja reaalisosialismi ja siis mm. Saksojen jako kestää ainakin sata vuotta. DDR:n eli Itä-Saksan napamies E. Honecker uskoi sosialismiin ja muuriin vielä kaksi – kolme tuntia niiden kaatumisen jälkeen.

Historiantutkijain huolellinen kampaaminen käsitti tiedustelutiedot ja siten merkittävän osan Stasin papereista. Nyt voi huoleti sanoa, että reaalisosialismin romahdus oli vuosisadan suurin yllätys, kaikille. Viitteet että jotain saattoi olla ilmassa, olivat Havelin tai Walesan uumoiluja heidän edistäessään ”todelliseen sosialismiin” siirtymistä.

Ei ole sykähdyttävä lukea, että Kosovon sota ja etenkin USA:n ja Ison Britannian hyökkäys Saddam Husseinin kimppuun Irakiin lujitti lopullisesti ensin Afganistanissa talibanien ja vastaavien rivit ja loi jihadin. Bush saattoi osua asian ytimeen mainitessaan julkisessa puheessaan jotain ”ristiretkestä”.

Irakin hyökkäyksen alkeellinen jälkihoito ja väitetyt joukkotuhoaseet, joita sieltä ei ole tähän päivään asti löytynyt, tekivät toisen uskonnon edustajille erittäin selväksi, mitä länsimainen edistys ja humanismi käytännössä tarkoittavat. Humanismia tiettävästi harjoitetaan edelleen Guantanamossa.

Kun pelin alku oli kolonialismin purkautuminen ja uranuurtajia ranskalaiset (Indokiina), rehellisyyden nimissä Trumpia ja hänen maailmankuvansa ja menettelytapojensa nopeaa leviämistä maailmalle ei voi sanoa yllätykseksi. Se ja sen jatko onkin aika loogista.

8 kommenttia:

  1. Kaikessa toimivassa propagandassa on totta mukana. Se tosi sitten voidaan liittää vaikka minkälaisiin valheisiin.

    VastaaPoista
  2. Totta kai kommunistien propagandassa on totta mukana. Kaikessa propagandassa on.

    VastaaPoista
  3. Häiritsevää, surullista, mutta ennen kaikkea naulan kantaan.

    VastaaPoista
  4. "Entä jos kommunistien propagandassa olisi totta mukana?"

    En mä tied' tulisi pystyä näkemään kauas ihmiskunnan tulevaisuuteen, kokonaan toinen kukoistava kulttuurikausi, josta Ilmestyskirja - tosin aivan oikein - mainitsee
    muttei sitä kukaan koe&näe.

    VastaaPoista
  5. Svetlana Aleksijevitshin kirjassa "Neuvostoihmisen loppu" kerrotaan, että Gorbatshov ja Dubcek ystävystyivät opiskellessaan Moskovassa Hrustshovin suojasään aikana ja päättivät silloin taistella stalinismia vastaan, joskus. Jokin itu sai silloin alkunsa, se kesti vain aikansa.
    Kauheita ihmiskohtaloita siinä kirjassa mutta myös hyviä muistoja, innostusta, sivistystä, ystävyyttä ja ainaisia keittiökeskusteluja.

    Lennart Meren kerrotaan sanoneen 80-luvulla, että Neuvostoliitto seisoo savijaloilla eikä tule kestämään kauan. Sen hän oli ymmärtänyt matkusteltuaan maassa laajalti. Ei häntä kukaan silloin uskonut Virossakaan. EG

    VastaaPoista
  6. QAnon on hämmentävä propagandailmiö. Vaikka en pidä Trumpista enkä niele salaliittoja, ja ne väitteet nyt on välillä täysin satumaisia, ilmiöön kannattaa kyllä jokaisen ajattelevan ihmisen perehtyä tarkemmin.

    Sen verran paljon yhteensattumia QAnonin kirjoituksilla ja Trumpin twiiteillä ja muilla tapahtumilla että vaikuttaa maallikollekin ihan todennäköiseltä että QAnonilla on läheinen yhteys Trumpin hallintoon.

    Myös valtamediaan tihkuvat tiedot vahvistavat käsitystä siitä että Yhdysvalloissa on käynnissä ennennäkemätön valtataistelu ja kaikenlaista todella kummallista.

    Esimerkiksi paljon yritysjohtajia on irtisanottu rikkeenä "past sexual misconduct". Useat kongressin jäsenet (sekä demokraatteja että republikaaneja) ovat ilmoittaneet että eivät asetu enää ehdolle. Suljettujen syytteiden määrä on räjähtänyt ja jatkaa kasvamistaan. Clinton vei Iraniin 1.7 miljardia dollaria käteistä jne.

    Kaikki nämä kertovat siitä että jotain on kyllä varmasti tekeillä.

    VastaaPoista
  7. Propagandasta puheenollen, on hämmentävää, miten kaukana vaikkapa Helsingin Sanomien uutisointi on faktoista, jotka löytyvät tästä DoJ:n dokumentista:

    https://www.justice.gov/file/1071991/download

    VastaaPoista
  8. Viitaten viimeiseen kappaleeseen; jännää miten Trumpin tekemien hirveyksien määrä on toistaiseksi 0, mutta ollaan tietävinään että niitä on vielä paljon muka tulossa. Trumpista on maalattu hirviö ilman hirviömäisiä tekoja. Entä jos niitä ei tulekaan, onko Trump sitten pettänyt vasemmiston?
    Kummallista.

    VastaaPoista