Sivun näyttöjä yhteensä

21. lokakuuta 2017

Vaiko valhetta lie?



Sitä tulee aina iloiselle mielelle, kun joku kommentoi, miten tavattoman vahvat tiedon suojaukset asianomaisella on tiedossaan tai käytössään.

Vihje lukijoille: salausjärjestelmien tuntijan tunnistaa siitä, ettei hän juurikaan käsittele salausjärjestelmiä, eikä varsinkaan yleisölle tarkoitetuilla verkkosivuilla.

Esimerkiksi poliisi ja esimerkiksi armeija ovat hyvin vähäsanaisia, kun muut miettivät, mitä he tietävät.

Ottaakseni esimerkin turvallisen kaukaa menneisyydestä, länsiliittoutuneilla oli jatkuva miettiminen, mitä salatietoja voi käyttää. Kyllä siinä saksalainenkin ihmettelee, kun huolellisesti salatussa paikassa on englantilainen sotalaiva odottamassa.

Tässä blogissa käväisi kauan sitten muutama holokaustien kieltäjä. Heilä oli ”tieto”, että juutalaisten ja muiden joukkotuhonta kaasukammioineen ja krematorioineen onkin vain sumutusta.

Eilen joku tiesi, ettei Saksassa annettu kansanmurhasta nimenomaista käskyä. Mikähän siinäkin on, etteivät Wannseen kokouksen pöytäkirjat – ne joiden sanavalintoja mukana ollut Eichmann kuvaili kaunistelluiksi – kelpaa tai kiinnosta? Asia on käyty Nürnbergin jälkeen läpi monessa oikeudenkäynnissä, ja tavallisten saksalaisten asiaa koskeneista tiedoista riideltiin myös Saksassa tutkijoiden kesken 15 vuotta kiivaasti. Tällä hetkellä kahakointi tuntuu olevan vähäistä. Saksan tuhoamisleirit olivat totta, neuvostoliittolaisten sotavankien kohtalot eivät kiinnosta, ja saksalaiset suhtautuivat sodan aikana juutalaisvainoihin yleensä välinpitämättömästi, elleivät suoraan kannattaneet niitä.

Kiinnostava kysymys on ratkaistu: millaisia ihmisiä olivat tuhoamisleireissä työskennelleet. Heitä on päästy jopa haastattelemaan. Vastaus on aika selvä ja hirvittävä: tavallisia ihmisiä. En kirjoittanut ”tavallisia saksalaisia”.

Toisaalta sitten suomalaisten sotavankien kohtalot Neuvostoliitossa eivät edelleenkään tunnu kiinnostavan Suomessakaan juuri ketään. Neuvostoliiton suunnitelmat suomalaisten kohtelusta Talvisodan johdettua nopeaan ja riemukkaaseen voittoon ovat paperilla, mutta jos niihin viittaa, joku sanoo heti, että mitä sitä sotaa aina jauhetaan. Upseerit ja suojeluskuntalaiset oli määrä teloittaa. Ja ennen sotaa oli jo päädytty siihen, että mitä kiihkeämpi vierasheimoinen kommunisti, sitä nopeammin teloittajat saivat töitä.

”Ikitien” katsojien olisi hyvä tietää, että elokuvan kuvailemilla seuduilla surmattiin suomalaisiksi epäiltyjä paljon enemmän kuin näitä amerikansuomalaisia.

Lopuksi: joku kommentoija ihmetteli tuomioistuinten päätösten hankalakäyttöisyyttä historian lähteinä.


Tuon asian osaisin opettaa. Turhan usein tutkija toteaa oikeuden tuominneen jonkun jostakin, vaikka itse tuomiosta kävisi ilmi, ettei syyllisyyskysymys ollut lainkaan ratkaistavana ylemmässä oikeusasteessa.  Valitettavasti tuomioistuimet käyttivät hankalaa kieltä ja jättivät ennen perustelut hyvin suppeiksi. Oesch-kirjassa on eläkkeellä olevan oikeusneuvos Taipaleen lyhyt yhteenveto sotavankijutusta ja siitä, mitä tuomiosta ei voi lukea. Harvinasta herkkua.

26 kommenttia:

  1. Mutta mistä ihmeestä "menige man" oikein tietää, kenen "oikeusneuvosmiehen" arvioon luottaa ja kenen ei? Helsingin RO käytännössä hylkäsi marraskuun lopussa 1938 sisäasiainministeriön ajaman IKL:n lakkautusvaatimuksen. Toisen ratkaisevista äänistä antoi oikeusneuvosmies Kurt Herrmann, joka siviilissä oli suomalaisen natsipuolueen johtohenkilöitä.

    VastaaPoista
  2. Jos eilinen kommenttini käsitettiin holokaustin kieltämiseksi, pahoittelen. Tarkoitin tietysti ettei holokaustista säädetty lakia tai annettu asetusta, eikä ole säilynyt Hitlerin allekirjoittamaa paperia. T4-ohjelmastakin taitaa olla enemmän. Wannsee taas käsitteli "teknisiä yksityiskohtia" ajankohtana jolloin noin puolet oli jo tapettu. Esim. Kershaw on käsitellyt aika laajasti sitä miten "working towards the Fûhrer"-järjestelmä toimi.

    VastaaPoista
  3. Tänään (21.10.) TV:ssa käsitellään juutalais-kysymystä 3. valtakunnassa julkaistujen elokuvien valossa.

    Yksi mielenkiintoinen teema on ei-juutalaisten mielisairaiden ja kehitysvammaisten tuhoaminen eutanasia-metaforan "suojissa" (1940-luvun alussa). Se viiraa läheltä pohjoismaissa harjoitettua "eugeniikkaa" eli mielisairaiden ja kehitysvammaisten pakko-sterilointia ja 1930-luvulla tapahtunutta saamelaishautojen ryöstöä HY:n anatomian laitoksen suojiin sen tutkimiseksi, mikä heidän kallojensa muodossa tekee heistä alempiarvoisia.

    Sapiens on julma eläinlaji, jolla on nyt ratkaistavanaan pulma: kumpi on tärkeämpi, äly vai tietoisuus. Toinen piakkoin ratkottava "valhe" on, mitä sitten, kun algoritmit alkavat tuntea meidät paremmin kuin me itse tunnemme itsemme.

    VastaaPoista
  4. Monet kuvittelevat että heidän sähköpostinsa ja muun viestittelynsä on salattua. Kuvittelevat myös että kun he lataavat pilviin kuvia ja tiedostoja, ettei kukaan ulkopuolinen niitä koskaan näe. Totuus on se että kaikki nämä aineistot ovat useamman tahon käytettävissä siitä hetkestä kun ne on bittiputkeen ajettu.

    Google on jo vuosia ilmoittanut että kaikki heidän systeemeihinsä tavalla tai toisella siirretty tai heidän ohjelmiaan hyväksikäyttäen siirretty materiaali on heidän vapaasti käytettävissään. Nyt on saman ilmoituksen tehnyt myös Firefox. Ainoa keino vapautua tästä on olla käyttämättä heidän ohjelmiaan ja palvelujaan. Eräs keino olisi käyttää poikkeavaa salausta mutta sellaista ei ole julkisesti saatavilla. Lisäksi, jos sellaista aikoo käyttää joutuu viimeistään USA:ssa vaikeuksiin (myös Kiinassa) kun NSA:lla ei ole siihen purkutyökaluja eli eivät voi vapaasti lukea viestejä. En ole varma onko Suomen lainsäädännössä vielä vahvan salauksen kieltoa. Toivottavasti ei ole eikä tule. Mielestäni tilanne on mennyt erittäin huonoon suuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut jopa kuvittelevat, että jos käyttää Applen härpäkkeitä, niin
      tiedot olisivat salassa esim. NSA:lta

      Poista
  5. wähä on vanhakantainen tuo vihje lukioille, jos saan sanoa.
    Ylisummaan viranomaisten tietoturvaosaamisen taso ei ole kummoisissa kantimissa - ainakaan Suomessa.

    VastaaPoista
  6. Ikitiestä Tuuriin. Antin perhokalastusta pohjanmaan joilla käsittelevä kirja on hyvä. Lukekaa pohjalaiset, ja miksei muutkin.

    VastaaPoista
  7. Mistä johtuu, että Talvisota kirjoitetaan yleenä pienellä alkukirjaimella? Mielestäni on vain 1 pelkästään talvella käyty sota Suomen ja NL:n välillä, sota, joka kesti 105 päivää eli noin 3.5 kuukautta 1939-1940. Minusta se kuuluisi kirjoittaa AINA ISOLLA alkukirjaimella, onhan kysessä vain tämä yksi tietty sota tai tietty tapahtuma. 

    Joissain 1950-luvulla kirjoitetuissa sotakirjoissa näkeekin sen kirjoitettavan isolla alkukirjaimella ja onpa muutamia upseereita, joiden kirjoittamissa kirjoissa Talvisota on aina isolla alkukirjaimella kirjoitettu.

    Kemppinen on mukava poikkeus. Hän kirjoittaa mieluusti sodasta ja Talvisotakin on Talvisota isolla alkukirjaimella!

    Täällä on aiemmin aiheesta tekemäni avaus:

    http://agricola.utu.fi/keskustelu/viewtopic.php?t=4211

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oikeasti noilla onnettomilla systemaattisen murhaamisen aikajaksoilla ei ole nimiä - niitä on turha mystifioida; ne ovat merkkejä maailmassa diplomatian voimattomuudesta, ja kaikkien osapuolten Epäonnistumisesta.

      Poista
    2. Koska suomen kielessä sotien nimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Vastaus olisi löytynyt helposti Kielitoimiston sivuilta.

      Poista
  8. FT Antero Holmila kirjassaan Holokausti (Atena,2010) sanoo että juutalaisten tuhoaminen aloitettiin itse asiassa jo ennen Wannseeta joskus lokakuussa 1941. Tammikuun 1942 Wannseen kokous oli oikeastaan vain tiedotustilaisuus ja byrokratian pasmojen yhteensovittelua.

    Toki evidenssinä holokaustista Wannseekin on.

    M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietin minäkin jokin aika sitten. Katsoin mitä mieltä Kotus on asiasta ja näin he sanoivat:

      "Talvisodan pienikirjaimisuus perustuu yleisohjeeseen, jonka mukaan kaikki muutkin sotien nimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Tällainen päätös tehtiin jo paljon ennen kuin talvisodasta mitään tiedettiin, yli 80 vuotta sitten."

      En aina noudata tätä neuvoa.

      Poista
    2. Ihan sama mitä jonkin Kotuksen nutturapäät on 30-luvulla päättäneet. Kieli kuulemma kehittyy ja kirjoitustapakin.

      Poista
    3. Sotien nimet pienillä kirjaimilla on just hyvä periaate. Ai on siitä Kotuskin sanansa sanonut.

      Poista
    4. Siis "troijan sota".

      Pienesti Kunnaksen Ilkka

      Poista
    5. Lipsahti näköjään eilinen kommenttini pykälää liian alas. No, kallistun kommentoijan kannalle tässä asiassa.

      Poista
    6. Kuten Kielitoimisto erikseen huomauttaa, sotien nimiin sisältyvät erisnimet (Troija, Persianlahti, Irak ym.) kirjoitetaan tietenkin isolla alkukirjaimella.

      Poista
    7. Troija kirjoitetaan isolla. Niin kuin Suomikin. Siksi Troijan sota ja Suomen sota kirjoitetaan isolla. Ei sodan vuoksi, vaan valtioiden ja kaupunkien nimien kirjoittamisen vuoksi.

      Poista
    8. Viimeisenä huomautuksena vielä Taru Kolehmaisen kolumni aiheesta. Kuten Kolehmaisen tekstistä käy ilmi, kyseenalaistetaan oikeinkirjoitussääntöä vain talvisodan kohdalla (aivan kuten näissäkin kommenteissa). Kukaan ei vaadi, että kirjoitetaan ”Ensimmäinen Maailmansota” tai ”Suuri Pohjan Sota”.

      Poista

  9. Runollis-laskuopillinen lahjakkuus kukkii paitsi sotessa myös asuntobusineksessä. Parasta äsken altistumisistani oli kuulla Tiedekulmassaan kuinka kotitaloudet ovat viime vuosina velkaantunet 50 mrd, mutta rikastuneet sadalla. Seli- selityksiä keksisin heti kaksi. Eka ja kai katederilta tarkoitettu, olisi että vaikka asuntovelkaa on karttunutkin, niin on myös asuntovarallisuus kanta noussut myyntiarvossa. Siis sen sata mrd €.

    Kun ostajaa ei tiukan paikan eli hetken koittaessa löydy, niin onneksi on valtio ja sen arvonlisävero- verovelvolliset. Entistäkin kuuluu olevan perinnässä siellä Arsenaalissa.
    Asiaan liittyy monia muitakin rikosaspekteja, mutta se toinen tulkinta kuinka miinus 50 onkin plus 100. Tuo 50 on jonkun saaminen arvopaperi ihan kirjaimellisesti. Ja sata tulee siitä kun ennen nollakorkoaikaa tuotetut vanhan ajan lainat olivat ihan kokonaislukuja, niin näiden muinaisten arvo olisi päivän kurssiin kaupittaessa isompi eli lainasaamispaperi nimellisarvoltaan korkeampi (kuin aikoinaan kumpikaan osapuoli arvasikaan, tuolloin kun oli Suomessa tapa sellainen että vanhojenkin korot muutettiin kun kansanpankki SP ilmoitti, siis aikana ennen S&P tai KPMG).

    Ota tästä selvä -ja kerro minullekin. Voisinhan itsekin kertoa mutta ääni olisi jankkaavan tuttu eikä muita olisi kohta mailla halmeilla. Kun tulkinta auktorisoidaan Oodillisesti, ja matematiikka tason sijasta pallopinnalla (ilma- sellaisella kuplalla), niin mitä vaan tulee -ohjustenkin ratoihin.

    Viikolla vitsailtaan muutakin, siellä tiedekulmassakin että Italia on Euroopan mätäpaise finansseineen. Ja varmaan paaveineenkin joka valistuspiireissä mainitaan perinteisesti yksinkertaisesti "Typerä". Italiaanoistahan yksi se Berlusconi, Parman kinkku suomeksi, älyttömänä pani kytät ratsaamaan Milanossa S&P:n konttorin. Jotain kai löytyi, tyhjähän olisi uutiselämöity meikänkin korvien soida.

    Yksi vitsi oli lukea Hesarista että nyt tulkitaan laina tulonhankkimiskuluksi ja lyhennys on verotuksessa vähennettävissä. Ihan logiikaahan tuo on hyvän hallintotavan eli "osakkeenomistajan etu ensin", perustuslakivaliokunta lausuntojen mukaan. Miksi juuri nyt? No kun vuokra-asuntokanta (rahastossamme) nostetaan iltapäivän arvoon jos ostettu tukkualennuksella aamupäivällä (kuten on), niin osingon ulosotto junttieuroina kysyy uutta junttivelkaa eli rahalaitosvelkaa.

    Mitäkö muuta vippiä olisi ? No sitä vasta onkin tori- eli market maker pöydillä. Juuri sitä valmistavat ja kaupitsevat bonuksiansa vastaan ne diilerit ja treidaajat joiden yhdestä suurhallista oli viikolla kuvaa Vallilasta. Se kysyy firmoista saman MBA hengen velikultia ja siskoksia. Se on heidän rahansa ja toisten lasku.

    Tulvahtihe niin paksusti väärinkäsitystä aivoon, että jos lopettaisi tältä kertaa. Ja lukisi tuomikirjoista loput. Tai eihän niistä meikä selvää saa, mutta sanoisinko uhrien naamoista.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missä on pihvi?
      Jotain omalle neroudelleen ja verbaaliselle ylivertaisuudelleen viittaavaa tuossa kommentoija selkeästi todistelee: " Tulvahtihe, runollis-laskuopillinen, rikosaspekteja, Parman kinkku suomeksi..."
      Nöyrä toive: laskeudu ihan tänne muiden kommentoijien joukkoon. Emme täällä pohdi kenenkään ylivoimaista verbaalista lahjakkuutta, vaan blogin heittämiä kysymyksiä.

      Poista
    2. Ei ajatusten esittäminen monimutkaisesti ole yleensä osoitus verbaalisesta ylivertaisuudesta. Kyse on pikemminkin epäselvästä ajattelusta. Kommentoijan varsinainen ajatus hukkuu pitkiin tajunnanvirtavuodatuksiin, jos sitä ajatusta edes aina onkaan.

      Blogi-isäntä osaa taidon kirjoittaa ymmärrettävää tekstiä.

      Poista
  10. http://aino.sarjakuvablogit.com/2017/10/21/hennalan-naismurhat-1918-luentomuistiinpanot/

    VastaaPoista
  11. Ihminen etsii yksinkertaisessa koetilanteessa tietoa, joka vahvistaa väitteen. Ei siis tietoa, joka kumoaa [vallitsevan] väitteen. Näin nobelisti Thaler.

    Onko Kemppinen käynyt katsomassa elokuvan Ikitie?

    Minulla on ollut tapana lukea kirja ja katsoa elokuva. Ikitie voisi olla parempi elokuvana kuin kirjana. Normaalisti kirja on ollut minulle miellyttävämpi kulttuurikokemus.

    VastaaPoista
  12. Venäjän Karjalassa (Petroskoi) ilmestyvässä, suomenkielisessä Karjalan Sanomissa toinen maailmansota kirjoitetaan suomeksi, mutta venäläismielisesti Suuri Isänmaallinen Sota, ja tiettynä vuodenpäivänä muotoon Suuren Isänmaallisen Sodan Voitonpäivä.

    Vaikka kyseessä onkin laajan maanosan runsasväkinen kansa, niin kovin koomiselta isoilla kirjaimilla uhostelu kuulostaa, näyttää ja tuntuu. Kuten kaikki se venäläissotilaiden koipien tahtiin nostelu ja tekokukkainen krumeluuri taistelupaikkojen, sankarihautojen ja muistomerkkien läheisyydessä jolla valtakoneisto pitää yllä kerran käyntiin saadun, sotaisan aivopesuohjelman jatkuvuutta.

    Samoja, vastenmielisiä tuntemuksia tulee yksityiseen mieleeni talvisodasta kun näen sen isolla kirjoitettaman. Koen, että näin vaatimattomastikin uhittelevasti asiasta ajatteleva pieni maa, sen kansa tai joku yksityinen henkilö ei ole sisäistänyt sitä, etteivät sodat kunnioitusta ansaitse eikä ainakaan niiden ilmaisumuodoilla sotiin joutuneiden kunniaa säilytetä. Vain kaiken särkevän sotatapahtuman muisto ”kruunupää”-alkukirjaimen avulla ehkä säilötään. Sitä on sitten sotaa kokemattomienkin jälkipolvien helpompi ihannoida ja kuvitella sen ylle yli-inhimillistä sankaruutta, jota elämässä ei todellisuudessa millään alueella esiinny. Sodissa vähiten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sodissa ei ole mitään ihailtavaa. Ei mi-tään!

      Poista