Sivun näyttöjä yhteensä

4. helmikuuta 2015

Alhaisuudesta





”Kokoomus” tarkoittaa yhdistelmää tai yhteen liitettyä. Hienolla sanalla se on koalitio.

Alhaisuus on hauska murresana, joka on jo unohtunut. Virkamiehestä tai jopa papista saatettiin mainita, että hän oli alhainen, ja se oli suuri kiitos ja kehu. Tuo tarkoitti, ettei asianomainen tuonut esiin ylemmyyttään. ”Kansanmies” on jotain ihan muuta. Ei esimerkiksi kihlakunnantuomari voinut olla kansanmies. Ei kukaan olisi uskonut sellaisia elkeitä, jos joku olisi niitä yrittänyt.

Sanalla on yllättäen kaiku uskonnollisessa kielessä. Heränneet toistelivat ”alatien kulkemista”. Niinpä herännyt kansa suhtautui hyvin epäillen kaikkiin, jotka ilmoittivat olevansa Jumalan valittuja.

Suomalaisuudessa on tuo erikoinen piirre, että ylimielisyyteen täällä suhtaudutaan vihaisesti. Jotkut urheilijat ovat ehkä onnistuneet sivuuttamaan tuon kiellon, mutta vai harvat. ”Kyllä minä olen kova poika” on edelleen asia, jota voittajakaan ei oikein saisi sanoa itsestään.

Stubbin pelipaitaa ei jäädytetä valtioneuvoston juhlahuoneiston kattoon, vaikka hänen johtamansa puolue selviytyisikin vaikeuksistaan. Taisin itsekin kirjoittaa kiitellen, miten etevästi Stubb onnistuu kätkemään suomenruotsalaisuutensa. Ehkä se kuitenkin oli vain HIFK-laisuutta. Eihän kukaan enää muista, että sen urheiluseuran nimessä on ähväkin. Seuran perinteen olivat väkevän ruotsinkieliset ja vähän niin kuin hienot. Se oli Jokerien valtti, jota ei erikoisen perisuomalainen Harkimo osasi käyttää hyödykseen.

Loppujen lopuksikin Stubb on ”leuhkan oloinen”. On vähän vaikea kuvitella häntä kuuntelemassa oikein ajan kanssa pienipalkkaisten, pienikokoisten konttorinaisten murheita kolean työpaikan hengettömässä ruokailutilassa.

Timo Soinin voima ei ole pelkästään röyhkeys, jota Suomessa kyllä arvostetaan. Voima ja viehätys on ylimielisyyden puuttuminen.

Lukija tietää tai lukee tästä, että en ole Stubbin enkä Soinin ihailija enkä kannattaja enkä muuten liioin Sipilän enkä näiden muidenkaan.

Olin vain kovin samaa mieltä, kun joku kirjoittaja palautti mieleen kokoomuspuolueen vaikean perinnön. Vaikka ståhlbergiläinen edistyspuolue syntyi aika puhtaasti tietyn liberalismin raunioille, kokoomus ryhtyi kokoamaan muutoksiin uteliaasti suhtautuvia eli liberaaleja ja epäilijöitä eli konservatiiveja yhdeksi ryhmäksi ja sai tietenkin kaupan päälle joukon niin sanottuja taantumuksellisia, jotka halusivat muutosta mutta muutosta paluuna menneisyyteen.

Vetoaminen ”isien arvoihin” kuulosti minusta jo nuorukaisena oudolta. Ihan kuin vetoaisi isoisien viljasäkkeihin. Isoisäni säkkeihin oli parsinlangalla merkitty M.N. Tiedän aivan varmasti, että niiden sisältö on syöty ja itse säkit on käytetty vuosikymmeniä sitten loppuun riepuina ja tilkkeinä.

Olen kuullut useankin vuorineuvoksen sanovan, juovuksissa tosin, että kaikkihan me olemme sosialidemokraatteja. Olisiko niin, että ensin Katainen ja sitten Stubb ovat avanneet puolueelleen demareiden tien?

Sehän näet on aito ongelma, mihin politiikasta katosivat ensin liberaalit noin sata vuotta sitten ja sen jälkeen demarit. Esimerkkitapaus on Englanti. On niitä muitakin.

Henkilöä tuntematta arvaisin, että Stubb on johtavaksi poliitikoksi liian fiksu ja hyvin koulutettu. Kun se näkyy hänestä, se tulkitaan ylimielisyydeksi. Politiikka on vaikea ammatti. Nykyisistä luultavasti fiksuin, Tuomioja, ei koskaan päässyt aivan huipulle. Syy oli toisenlainen ylimielisyys. Luonteensa ja taustansa takia hän ei varmaankaan koskaan keksinyt syytä, miksi ihmisen pitäisi olla miellyttävä.  Hän on niin kuin vanha autonkuljettaja, joka osaa kaiken ja tietää kaiken (omasta alastaan) ja herättää kysymyksen, eikö tuo aio koskaan jäädä eläkkeelle.

Maailma on niin päin rakennettu, että tekemällä parhaasi et nouse kunnian kukkuloille. Ihmiset seuraavat niitä, jotka tietävät ja sanovat, mitä on tehtävä, kun talo palaa, vaihtoehtoja luettelematta, ja he osoittavat uskollisuutta ja kiintymystä niille, joista saa vaikutelman, että tuon ihmisen viereen voisi istahtaa puiston penkille ja pirauttaa pienen itkun. Varmaan se ottaisi kädestä ja sanoisi että no no. Kyllä tämä tästä.

26 kommenttia:

  1. Timo Soiniko vailla ylimielisyyttä ? Hra puheenjohtaja (ulkoasiainvaliokunta) puhuu alvariinsa takiaispuolueista (= pienet hallitus- ja oppositiopuolueet).

    VastaaPoista
  2. Minä seuraan niitä jotka saavat minut nauramaan. Koskee jopa naissuhteitani. Olen aina naurun perässä, viisaan, hyvän naurun. Vaalit tulossa Virossa ja kukaan ei saa minua nauramaan, aina vaan ärsyyntymään.

    VastaaPoista
  3. Teen silti parhaani, kunnian kukkulat katoavat pian menneisyyden pimeään
    tai muuttuvat tunkioiksi.

    VastaaPoista
  4. "Maailma on niin päin rakennettu, että tekemällä parhaasi et nouse kunnian kukkuloille. Ihmiset seuraavat niitä, jotka tietävät ja sanovat, mitä on tehtävä, kun talo palaa, vaihtoehtoja luettelematta, ja he osoittavat uskollisuutta ja kiintymystä niille, joista saa vaikutelman, että tuon ihmisen viereen voisi istahtaa puiston penkille ja pirauttaa pienen itkun. Varmaan se ottaisi kädestä ja sanoisi että no no. Kyllä tämä tästä."

    Kiitos Kemppiselle. Tuosta tuli päivän ensimmäiset naurut, pitääkin lähteä tästä iltavuoroon.

    VastaaPoista
  5. On se vähän kumma. Vaikka paljonkin olen saanut myönteistä huomiota, nykykielellä palautetta, yksi tapahtuma on (melkein) ylitse muiden. Kesäkuun saapumiserä oli juuri saanut Turun kasarmilla tiedot aliupseerikouluun lähtijöistä. Tauolla sotamies H, "Turun ja Åbon väliä purjehtinut merimies" ihmetteli pääsyäni sinne. Yritin selittää ylioppilaan olevan vaikea välttää ko sotilasuraa (1959). Mitä! Oletko SINÄ ylioppilas.Samasta tuvasta lähti lääketiet.kandi kouluun, luku-ja kirjoitustaidoton toverimme ei, kuten ei myöskään H. jtapio

    VastaaPoista
  6. "Stubb on johtavaksi poliitikoksi liian fiksu"

    Jos todella näin on, maan edun nimissä johtoon pitäisi saada ei-poliitikkoja. Tweettaamisesta ei niin väliä.

    VastaaPoista
  7. Stubb on niin leuhka, että ei näe kuin tapulin ja taivaan!

    VastaaPoista
  8. Nyt olis se työn paikka että eikö se pitäis jo kääriä hihat ja alkaa johtaa tätä pankrottia. Ei sitä yhdellä uudella sellutehtaalla paljon ylpeillä, neljän markan maassa. Metsään voisi kuulemma mahtua jokunen uusi lehmärotu. Ylämaankarjasta uusi nokia, näin asian on ymmärtänyt HS. Tästä toisiksi viksuimmat hoksaavat että tuohitorvien ja virsujen kauppa on se innovaatio jolla mennään. Ja minä kun jo olin vähällä ryhtyä telaketjuilla kulkevaa lypsyrobottia innovoimaan. Meilläpäin oli sellainen tavattoman laiska ja lihava jänis, olisin nimenny sen mukaan että Tumppi. Ei nyt käynyt sitten se.

    VastaaPoista
  9. Arvioin Kokoomuksen kiviriippana olevan Kreikalle annetut lainat ja muut takuudet. Pääministeripuolueena se kantaa suurimman vastuun. Urpilaisen kreikkalainojen TV-teatteri painaa demareita. Ennen vaaleja Stubbin on pakko hokea, että lainoja ei anneta anteeksi mutta miten on vaalien jälkeen?

    VastaaPoista
  10. Erään ruotsinsuomalaisuutta peittelemättömän herrasmiehen työpöytä on kyllä "jäähdytetty" sinne nykyiseen juhlahuoneistoon - ja aiheesta. Ehkä Tuomiojasta pitää sanoa että hänen bloginsa kirja-arvostelut vetävät aina hiljaiseksi. Sen verran paljon hyviä vinkkejä on siellä tarjolla. Kyllä hän sillä tavoinkin huipulla on.

    VastaaPoista
  11. Kokoomuksessa tapahtui syvällinen muutos 1970-luvulla. Muistan patavanhoillisen Kokoomuksen, joka hieman vastasi Karin karikatyyria 1960-luvulla, kun yritin koululaisvinkkelistä alkaa asioita hahmotella. 1970-luvulla suosikkisanomalehteni oli Uusi Suomi siinä tapahtuneen maailmankatsomuksellisen uudistuksen jälkeen. Uusi Suomi oli selkäytimeltään konservatiivinen eikä sen tarvinnut uskotella mitään, joten joka numerossa oli yllättäviä näkökulmia. Helsingin Sanomissa taas kylmän sodan tendenssi oli voimakas. Aamulehdessä propagandistinen missio on aina ollut läpitunkeva.

    VastaaPoista
  12. Suomessa tylsin voittaa aina, mutta voisiko joku selittää minulle, miksi Britannian hovi julkaisee kuvia
    kuningattaren pojasta ja miniästä teltassa Suomen armeijan asepuvussa sinivalkokokardit lätsässsä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu katoppa kun sen voi riisua eikä satu, jos sen länttää paljaaseen ottanahkaan niin siihen voi tulla tulehdus ja jää rumentava arpi.

      Poista
  13. Puoluetta johtavan poliitikon pitää olla helposti lähestyttävä ja myös vaikuttaa sellaiselta. Katainen oli parhaita kokoomusministereitä, mitä puolue saattoi toivoa. Jykän kanssa voisi lähes jokainen kadunmies kuvitella keskustelevansa, vaikka olisikin eri mieltä, mutta Stubb on yksinkertaisesti liian etäinen useimmille. Lempeä savolaisuus on taikaa, josta suurin osa kokoomuksen johtavista poliitikoista voi vain haaveilla. Sitä ei voi valitettavasti oppia. Siihen synnytään ja kasvetaan.

    Arvasin omassa veikkauksessani Stubbin valinnan puheenjohtajaksi oikein. Valinta oli menestyksen sokaiseman kokoomusväen moka, joka kuvitteli, että kansa samaistuu median lemmikkiin alias Stubbiin, joka sai medialta ennen puheenjohtajakauttaan täysin puolueellisen silkkihansikaskäsittelyn kerta toisensa jälkeen. Mediaa kiinnosti enemmän Stubbin triathlontulokset kuin asiakysymykset ja ylipäätään se, mitä sanottavaa miehellä on. Vähän käytiin lentokentällä puhumassa lumimyrskyn aikana "snow-howsta" ja sen sellaisesta.

    Pääministerin paikka on jo vähän toista maata. Kun mummo sanoo ilman hampaita, että tarttis rahaa ruokaan eikä lääkäriin pääse, niin oman hammasrivistön esittely kameroille ei enää riitä. Pitää olla sanottavaa, pitää sanoa yksinkertaisesti ja konkreettisesti ja ennen kaikkea pitää sanoa helposti lähestyttävällä tavalla. Kun mediakin alkoi kohdella Stubbia edes hiukan tasapuolisemmin muiden kanssa - ei se kyllä tasapuolista ole vieläkään - niin ihmiset alkoivat nähdä kuka tämä Stubb oikein on. En muuten vieläkään voi käsittää, miten vähällä media päästi Stubbin Pohjoismaiden neuvoston kokouksen lohkaisun jälkeen: "Vittu mitä paskaa, ei voisi vähemmän kiinnostaa". Tuota kyllä kuvaa sana "ylimielisyys" aika kivasti. Auta armias mikä jahti olisi ollut päällä, jos Soini olisi sanonut saman?

    Itse löin omissa piireissäni vetoa, että kokoomuksen kannatus lähtee uuden puheenjohtajan myötä selvään laskuun. Luulin jo olleeni väärässä, kunnes syöksy alkoi. Ehkä olin väärässä, koska ennustin kannatuksen lähtevän laskuun lähes heti. Kokoomus oli Kataisen ansiosta vuosia ajamansa politiikan mukaista kannatusta suurempi puolue, eli ajoi pienen osan asiaa, mutta nautti tätä laajempaa kannatusta.

    Myönnettäköön, kukaan puheenjohtajaehdokkaista ei olisi pystynyt täyttämään Kataisen saappaita. Itse näen kuitenkin, että Vapaavuori olisi ollut paras valinta. Pientä historian taakkaa nuorille kokoomuslaisille tyypillisen uusliberaalin ja luotaansa työntävän oikeistolaisuuden muodossa, mutta kansa ei sitä enää muista. Vapaavuori on lisäksi pehmentänyt kantojaan vuosikausien ajan. Ehkä tarkoituksella juuri puheenjohtajan valtikka mielessään.

    Laitetaan uusi ennustus kehään: jos tämän hetkinen gallupkannatus muuntuu vaalitulokseksi, Stubb eroaa puheenjohtajan tehtävästään - ihan itse. Vaikka kokoomus ja keskusta onnistuisivat keskustan jättijytkyn ansiosta muodostamaan porvarihallituksen, ei seuraavan hallituskauden jälkeen kokoomuksesta olisi tätäkään jäljellä. En usko myöskään Stubbin oppositiopolitiikkaan. Kokoomuksen kannattaa valita vielä nykyistäkin pehmeämpi Vapaavuori puheenjohtajaksi ja hakea vauhtia oppositiosta. Se on puolueen paras, sillä puolue on ollut liian kauan hallituksessa. Sitten seuraavissa vaaleissa on mahdollisuudet jälleen suureen vaalivoittoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo olisi vaan Suomen kannalta sääli, koska tarvittaisiin kepun ja kok:n porvarihallitus demareilla höytettynä tekemään tarpeelliset rakenteelliset uudistukset eli budjettitasapainon. Vaikka toisin väitetään ei valtiokaan voi pitkällä juoksulla syödä enemmän kuin tienaa.

      Poista
    2. Muistaakseni Stubb pyysi kuitenkin lohkaisuaan anteeksi? Osaako joku kuvitella Timo Soinin pyytävän jotain anteeksi? Tai Paavo Väyrysen?

      Poista
  14. Osuva pohdiskelu toi mieleen, että vaalit ratkaisevat nykyisin aina ne äänestäjät, joita eivät aatteet ja mielipiteet paina, vaan tärkeintä on se miltä puolueet ja ehdokkaat tuntuvat.

    Tyyliin, että Stubb tuntuu ylimeliseltä ja on vieä herraskainen ruotsinkielinen. Soini on liian jätkämäinen. Sosiaalidemokraatit ovat nykyisin ihan sivuraiteella.

    Ketähän sitä äänestäisi? Kenessä on juuri tänään draivia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Antti Rinnettä tietenkin! Siinä vasta duunarien mies!
      Jos Kemppinen vaivautuisi äänestämään, hänen valitsisi A.Rinteen, sillä demari äänestää aina demaria.
      Mutta kun se on niin snobia, niin eihän sillä voi olla noin alhaisia harrastuksia kuin vaalit ja äänestäminen.

      Poista
  15. Olihan tuo hyvä ja osuva analyysi poliitiikan pojistamme.

    Mutta kyllä edustuksellinen demokratia on kuitenkin parhain hallintojärjestelmä tääälä aurinkokunnassa ja myös muilla Linnunradan eksoplaneetoilla.

    Siksi soisin, että tuo Kemppinen voittaisi itsensä ja suuresta tietomäärästä kumpuavan pienen arroganssinsa; ja kävisi Topin tapaan vääntämässä punaista viivaa ehdokkaan numeron alle. Muistaakseni K on kehunut, ettei käy koskaan äänestämässä? Olenkos väärässä?

    VastaaPoista
  16. Kansanmies kuulostaa tietysti pahalle, mutta kun Hän menee puhelinkoppiin, sieltä sukeutuu ulos Kansallismies. Kansainvälinen Kokoomusmies, joka syö kettinkiä ja paskantaa rautaa isoina paakkuina.

    - Voi herrajestas sentään kapteeni, kun meitä kokoomuslaisia niin pelottaa täällä keinuvassa laivassa. Voitteko kertoa, missä suunnassa on maa.
    - Armon kokoomusrouva, Te Saulin ja Jyrkin pahvikuvien suuteloitsija ja piloille purija, ei mitään hätää. Maa on vain kilometrin päässä aluksestamme.
    - Aih, voih kun ihanaa, missähän suunnassa, jos sen partaalta näkisin?
    - Suoraan alaspäin, Rouva, suoraan alaspäin.

    VastaaPoista
  17. Olen kuullut tai siis nettilueskellut että kun Helsingin ulkopuolella lukee englanninkielistä kirjaa tai käyttää englanninkieltä niin voi saada turpiinsa-uhkailua. Ainakin baarissa. (En tiedä kun en käy baareissa mutta voihan olla ettei muita paikkoja ole silloin ollut auki). Onko se ylimielisen uhkaavan näköistä olla näkyvästi englannin taitoinen ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne nettikeskustelijat ovat todennäköisesti maalta Stadiin muuttaneita opiskelijoita, joilla on vain kova hinku olla olevinaan urbaanisivistyneistöä ja tehdä pesäeroa henkiseen kotiseutuunsa halveksimalla juuriaan ja sinne jääneitä.

      Myös Stadin ulkopuolella osataan englantia ihan yhtä hyvin tai huonosti kuin sisäpuolellakin.

      Poista
  18. Ennen viime vaaleja tv-tentissä kysyttiin puolueiden puheenjohtajilta mistä nämä leikkaisivat. Ensin vastasi Urpilainen että asevarustelusta ja heti vierestään Katainen kuin papukaija että asevarustelusta.
    Aivan kuin olisivat olleet jonkin supervallan päättäjiä.
    Vuoteen 2011 mennessä Putin oli jo näyttänyt karvansa. Ihmettelin missä maailmassa nämä meidän päättäjät oikein elävät.
    Jytkyä rupesin pukkaamaan protestiksi, vaikka tiesin kyllä että ensimmäisellä kierroksella saamme sekalaisen seurakunnan. Olkoon varoitukseksi. Nyt en kyllä yhtään tiedä ketä äänestää. Ehdokkaani pitää kannattaa Natoa ja saisi kernaasti olla muutenkin nuiva.

    VastaaPoista
  19. Sen kunniaksi että "Suomi" huutokaupitteli kansainvälisille finanssipiireille velkapapereita eilen miinuskorolla pikakiitoskuittauksena Perussuomalaisesta kovuudesta vielä itseämmekin huono-onnisemmaksi luulottelemaamme Kreikan peruskansaa kohtaan, kopioin salonkikiihotuspuhetta edes kömpelösti:
    Vuokra-alueiden lunastamisesta päätettiin jo 15.10.1918, siis ei täyttä vuotta itsenäisyydestä.
    Se oli torpparivapautusta se, ja starttitelinettä lääkäri- ja tuomarikouluihin,niin ja tunkua myös paperidiplomikorkeakouluihin.

    Pappilan väelle piti maksaa. Mistä rahat ? Asiayhteyteen sopivasti taivaasta. Kuka oli korkeimman sijainen maan päällä ? Outoa kyllä hän oli Risto Ryti, konkurssispelulantti, naimakauppakiipijä ja ihan sopiva tänäänkin pitämään toimistoa Espan kulmassa ja kotia Etu-Töölössä. Edistys oli puolueen nimi ja tarkoitti paitsi kollektiivista, myös individualistista kohentautumista vailla säätysyntyisten -niin torpaamista. Ekoja asiantilan hyödyntäjiä olikin ollut appiukko -vai sukupolven parin takainen G.W.Serlachius itse.

    Suomen valtion obligatsioni, jota hellästi silmäilen on päivätty 1.11.1919. Juoksuaika 20 vuotta nousevin kuoletuserin, korko 5%. Mistä ihmisillä oli markat näitä ostaa. No sodan aikaisesta ruplainflaatiosta joka vei markan muassaan, päinvastoin kuin oolanninsota joka aikoinaan oli markan synnyttänyt, myös ruplainflaatiosta.

    Vuonna 1919 jos koisyömää paperirahaa olikin,sen ostoarvo oli hukassa. No mistä saatiin tervettä uutta? Johan sanoin.Taivaasta. Risto Ryti otti uuden asennon ja käveli pääjohtajaksi Suomen Pankkiin. Oliko tuttavista Vennola pää- tai rahaministerinä. Aloita siinä itsenäisyys.

    Se kävi rahankin osalta. Verotus ei toiminut lainkaan. Mitä tehdä. Velkaa tulevia veroja vastaan. Koulut käyneet ja isänmaansa toimiin tarttuvat uudet miehet maksavat aikanaan johtaessaan kansan kukoistukseen. Toimittivat luvatun mukaan, missä luvattu? Oliko AKS vala.

    Käytännössä instrumentoitiin siten, että verolait voimaan, fiktiiviset tulot heti mustekynällä Valtiokonttorin tilille ja niitä vastaan uusia ehjiä paperimarkkoja painokoneelta liikkeelle nimismiesten ja opettajien palkoiksi. Rahahiiva pesi jos minnekin säästöpankiin ja liikepankit tekivät tekivät kilvan uutta pankkkitilirahaa tuotannon nostajapersoonille ja perheille. Näistä sitten liikoja otettiin/annettiin valtiolle lainaksi. Se oli Edistystä se.

    Vahinko että asia lässähti kokoomukseksi, kollektiivikonsensukseksi. Vajaamieliseksi valtiotoimiston ja ensiapuaseman hoitamiseksi,takaisin Ruotsin takamaaksi. Runebergiako liputtavat,talkkarit.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  20. Stubbin (tynkä på finska) setä taisi olla Teknillisen korkeakoulun fysiikan professori? Älyä suvussa.

    VastaaPoista
  21. Juuri tuollaisista sanoista kuin "alhainen" näkee kielen muuttumisen. Toinen sana, jota olen pidemmän aikaa ihmetellyt, on "alentuva" tai vastaava verbi "alentua". "Alentuvalla" käytöksellä kun yleensä tarkoitetaan ylimielistä käytöstä.

    VastaaPoista