Sivun näyttöjä yhteensä

27. kesäkuuta 2024

Maan puolustus


 (Kaavio: Wikipedia)



Tietoa tapahtumista tuntuu olevan välillä vaikea löytää. Ja juuri se on ongelma!

Maanpuolustuskorkeakoulu näyttäisi kuitenkin julkaisevan juuri sellaista, ja omalla kielellämme. 

Tämänvuotisessa artikkelikokoelmassa (“Sodan usvaa”) osoitetaan asiaa, jolle meillä ei ollut hiljan edes nimeä. Me maallikot vasta käsitimme “kybersodan”, joka riehuu tietoverkoissa. Nyt vastaan tulee kognitiivinen sota.

“Kognitio” liittyy tietoon, mutta painon saavat ajattelu, havaitseminen ja tunne.

Epätieteelliesti lisäisin: ilmaisu. Ei sillä hyvä, että on tietoa. Ja: onko ilmaisun takana tietoa? 

Disinformaatio on manipuloitua informaatiota. Se on siis tietoa, joka ei pidä paikkaansa. Kognitiivinen taistelu yrittää muuttaa kohdettaan eli hänen tapaansa kokea asioita.

Tyypillisesti tuo kokemuksen kohde voi olla punanaamainen mies presidenttinä.

Tuota nimitystä voi käyttää, kun on puhe kymmeniin, ehkä satoihin miljooniin ihmisiin kohdistettua mikrovaikuttamista. Etevät “somen käyttäjät” menestyvät vaaleissa. Ehkä he menestyvät myös ilman vaaleja.

Olen ymmärtänyt asia niin, että USA:n ja luultavasti Ison Britannian, Ranskan ja kai Italian heilahteleva politiikka on joissakin tapauksissa tarkoin manipuloitua. Mielipiteiden ohjailu näyttää olevan myös diktatuurissa tärkeämpää kuin tykit ja kiväärit. Mielipiteiden estäminen näyttää olevan kovin kiinalainen tapa hallita.

Tämän blogin kommentissa viitataan kiitettävästi lain raukeamiseen. “Desuetudo” eli säännöksen käytöstä jääminen oli ahkerasti puheena 1960-luvulla, kun erästä kirjailijaa syytettiin jumalanpilkasta. Monien mielestä tuo rikoslain säännös oli hautautunut kauan sitten aikakausien onkaloon samalla tavalla kuin silloin vielä lakikirjassa ollut, kumoamatta unohtunut säännös siitä, miten sikoja saa terhometsään laskea ja miten siltavoutia sakotetaan laiminlyönnistä.

Väärässä olimme. (Olin siis itse tekemisissä tuon oikeudenkäynnin kanssa ja siksi puhun tässä itse kokemastani.)

Propaganda on niin vanha asia, että siitä annettiin ohjeita ja sitä opetettiin taitavasti jo 2 500 vuotta sitten. Kun haluttiin saada esimerkiksi Ateenassa syytön mies tuomituksi ja hengiltä, halukkaita asiantuntijoita oli. Mainioita kuvauksia on säilynyt. Alan nimi on retoriikka. Se voittaa jokseenkin aina logiikan.

Liikutun ajatellessani, miten valtava luottamus Stalinilla ja Hitlerillä oli oikeudenkäynteihin. Väärä tuomio oli saatava, ja se saatiin! Jopa kaukana lännessä 1930-luvun vanhojen bolshevikkien oikeudenkäynnit herättivät laajalti arvelua, että näin kai se sitten oli. Kun natsit tarvitsivat Valtiopäivätalon polttajan, tuomiolle tuotiin vähämielinen mies, joka tuskin tiesi, kummasta päästä tulitikku raapaistaan, mutta tuomio tuli! Eikä Valtiopäivätaloa tarvittu pian lainkaan.

Itse Dostojevski panee romaanissaan suurinkvisiittorin perusteleemaan epämiellyttävästi maailmaan palanneelle Jeesukselle, miten välttämätön Pilatuksen tuomio oli, ja että se on selvä prejudikaatti. 

Pitkinä tuomarin vuosinani muistelin usein Pilatuksen repliikkiä, “totisesti en löydä vikaa tästä miehestä”, jonka jälkeen hän tuomitsi asianomaisen ruoskittavaksi ja kuolemaan ja jätti eriävän mielipiteen yksin tekemäänsä ratkaisuun pesemällä kätensä. Kyllä ne olivatkin likaiset.

“Kognitiivinen sota” sisältää ajatuksen, että viesti välitetään ja tunne istutetaan tarkoin valikoiduille ihmisryhmille. Viestin todenperäisyydellä ei ole väliä. Pääasia on saada vastapuoli horjumaan.




55 kommenttia:

  1. Valaiseva kirjoitus siitä, mitä nyt juuri tapahtuu. Vähän säikäyttävää. Joka rintamalla alkaa horjua. Alammeko pian ajatella, mitä väliä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, että kirjoitus oli aiheellinen. Lännessä oli tolkutonta omahyväisyyttä, kun Putin ei saanutkaan valloitettua Kiovaa. Venäjä kuitenkin selvästi johtaa sotaa, kaksi Ukrainan suurkaupunkia Herson ja Harkova, ovat on niin lähellä rajaa että normaalielämä on hankalaa jne.

      Ennen kaikkea Putin on voittanut kovin monet vaalit lännessä...

      Samoin kuin pandemian aikana, aluksi oli yhteisrintama, joka tilanteen pitkittyessä alkoi rakoilla yhä pahemmin.

      Pelkään myös että jenkkilän valtaakäyttävät oligarkit hermostuvat, liittoutuvat Trumpin taakse ja pakottavat Ukrainan alistumaan.

      Poista
  2. Enimmäkseen Stalin ei edes viitsinyt mitään näytösoikeudenkäyntejä järjestellä vaan pikaisesti allekirjoitti paksut niput kuolemantuomioita ja leirituomioita syyttömille ihmisille. Itse asiassa on oikeastaan aika omituista että niitä ylipäänsä järjestettiin kun samaan aikaan ihmisiä teloitettiin joka päivä vuosien 1936 - 1953 välillä, ajoittain jopa tuhansia päivässä. Leireille viskattiin miljoonia kuolemaan nälkään ja kidutukseen sekä pakkotyöhön.

    VastaaPoista
  3. Nyt on tienaamisen paikka omaan taskuun.

    Rajalakia vastustavien kansanedustajien kannattaa ensi tilassa ilmoittaa pankkitilinsä numerot Venäjän Helsingin suurlähetystöön. Kun eduskunta on äänestänyt, niin selviää rajalain vastustajat. Tiedossa on huomattavat rahalliset avustukset poliittiseen työhön. Varma tieto hevosmiesten tietotoimistosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Manipuloitua tietoa, että muukalaisia pukkaisi juuri itärajan kautta.

      Poista
  4. Omituista, että tuon "käännytyslain" (nimitys on tietenkin monella tapaa harhaanjohtava) ainoana syväongelmana esitetään aina vain ihmisoikeudet, kun vähintään samantasoinen on oma perustuslakimme ja sen järjestelmä. Siltä kannalta perustuslakivaliokunnan vihreä valo on historiallinen ja muuttaa monella tapaa valiokunnan vakiintunutta asemaa, luoden ennakkotapauksen erilaisille tuleville irtiotoille, ties mihin suuntaan kulloinkin. Poikkeuslaki unohdetaan ennen pitkää, mutta lausunto erilaisine heijastusvaikutuksineen elää kauan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa seuraava irtiotto koskee omistusoikeuden suojaa, toisenlaisissa poliittisissa oloissa ja tähän perustuslakivaliokunnan ennakkotapaukseen viitaten. Nytkin valiokunta käytti poikkeuslain ennakkotapauksena aivan muun sektorin omaa vanhaa lausuntoaan. Se koski nuorisorangaistuskokeilua!

      Poista
  5. Sodan aikana kotirintaman joukkotiedotusvälineita ei saa arvostella eikä arvioidakaan. Silloin median on annettava tehdä työnsä saamansa tehtävän mukaisesti. Sellaistakin on "kognitiivinen" sodankäynti.
    Tulee kuitenkin mieleen pari viimeistä päivää ja Rydman-case.

    Rauhan aikana lehdistön vapauteen kuuluu tietenkin aina täysi vapaus arvostella ja arvioida lehdistön esittämää informaatiota, toki asiallisesti ja asiaperustein.
    Jos kansalainen kane tai x ei sitä tee, ei hän kuulu ainakaan vapaiden ateenalaisten joukkoon.

    Kritiikki on juuri sitä mitä tarvitaan itsekorjautuvuuteen ja periaatteeseen että parhaat, oikeimmat faktat (huom! eivät parhaimmat väitteet, argumentit, pakkomielteet) voittavat aina. Vaan tosiasiat.
    Se ei ole median työn häiritsemistä vaan aivan päinvastoin: faktojen varman tietopohjan koeponnistamista.
    Sodassa ei toimita kuitenkaan näin, koska on vielä suurempi yhteinen etu toistaiseksi voimassa.

    Rydmanin jutusta en väitä mitään muuta kuin mitä siitä nyt oikeaksi oletetaan, mutta länsimaisen maan asukkaana ihmetyttää ajatusvirheet että median arvostelu olisi median häiritsemistä. Nuorisokielellä: What?
    Vrt. vaikkapa mikä muu läntinen maa tahansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testimielessä koetin aivan äskettäin kommentoida asiallisesti useita kertoja YLEN uutisten kommentointiosuuksissa liittyen Rydmaniin. Koetin toimia vastavirtaan ja pyytää kohtuullisuutta ja puolustin Rydmanin oikeuksia. YLE ei julkaissut ainoatakaan kommenttiani. Sen sijaan palstat olivat täynnä ilmiselvästi tehtailtuja toisintoja suoranaisista vihapuheista Rydmania kohtaan, toimittajien suostumuksella ja heidän henkilökohtaisten poliittisten näkemystensä mukaisesti. Kyse on ilmiselvästä poliittisesta ajojahdista, veronmaksajien rahoilla.

      Poista
    2. Tuohon vielä lisäyksenä että maasta ei löydy niin heikossa ja alemmassa asemassa olevaa maan matosta, sivullista, syrjäytynyttä tai peräkammarinpoikaa - tai tyttöä, ettei hän voisi aivan vapaasti mahdollisesti paremmalla tiedolla haastaa maan mahtavimman ja kiiltävimmän päätoimittajan tai uutispäällikön esittämiä tietoja silloin kun haastamiseen on faktapohjaista aihetta. Vapaassa maassa aina: fakta faktaa vasten. Lehdistön sananvapautta ei ole se ettei faktoja saisi kyseenalaistaa. Päinvastoin. Lehdistönkin sananvapaus perustuu siihen: todellisuutta vasten vertailuun.
      Ei umpioituun tilaan johon ei saa koskea. Väärä mediakritiikki pitää ampua alas faktoilla jotka eivät ole arvailua, vihjailuja, arvojajuttuja, pelkkiä päättelyketjuja.

      Luin viikko sitten uuden kotimaisen esseekirjan, tekijänä Tommi Melender. Siinä kirjoittaja ihan tosissaan ilman ironiaa käytti termiä "rahvas" useaan otteeseen ilmaisemaan tietyn, kuvitellun? , kansanosan kouluttamattomuutta ja kouliintamattomuutta ymmärtämään poliittista ajattelua. Omaakin ajatteluaan. Vastaavaa olen kuullut myös erään radiotoimittajan suusta vastaavassa yhteydessä, lainaus ulkomuistista: Tässähän rahvas hyppii jo silmille.
      Viitattiin tietty taas johonkin populismörköön.

      Näin se sitten pyörähti, rahvas on taas kollektiivisessa tajunnassa olemassa, sen tunnistaa kuten ennenkin hajusta ja siitä että ne eivät ymmärrä itse itseäänkään. Heitä, herras- ja vallasväen, tulee ohjata. Esimerkiksi nielemään mediasta kaiken sellaisenaan. Tai mieluummin olemaan osallistumatta keskusteluun lainkaan. Ja mikä ikävintä, rahvaan jäsenet voidaan taas osoittaa sormella: tuolla ne on, ne on juuri noita.




      Poista
    3. YLEn tilanne on pahimmillaan surullinen. Muutama vuosi valtioppia opiskeltuaan nuoriso siellä kokee hallitsevansa monimutkaisen maailman noin vaan.
      Muistan tuon radiotoimittajan, hän on vanhempi mies, purskahduksen muuten. Parempaan väkeen itsensä indentifioiva on koulutukseltaan ylioppilas.
      Ja näitä yo-toimittajiahan Ylellä on paljon.
      Reporadion aikana he olivat sentään sosialisteja ja kommunisteja, kunniallisesti.
      Nyt maailman päällä seisovat toimittajat joita ei saisi häiritä kysymyksillä, mihin tieto se ja se perustuu menevät ihan fiiliksellä vaan. On me, ja on se rahvas. Eli persu ja sen sukuiset.

      Poista
    4. Niin, rahvas. Suomalaiset ovat Euroopan koulutetuimpia ihmisiä. Jos tavantaava on rahvas niin mitähän ne muut kansat ovat?

      Poista
    5. No sehän kaiken maailman putinistien mieleen että sotaa lietsomalla pääsisi levittämään valheitaan entistä estottomammin. Kenties kirjoittaja himoitsee jo pääsevänsä peittelemään esimerkiksi Usan sotarikoksia.

      Poista
    6. Yleen voi keskimäärin luottaa huomattavasti enemmän kuin mainosuutisiin tai iltapäivälehtiin. Ja uutisiini en muuten halua jatkuvia mainoskatkoja.

      Poista
  6. Luin äskettäin, että Kiinassa on poistettu internetin sisällöstä ensimmäisiä vuosikymmeniä kokonaan ja mahdollisuudet hakuihin avainhenkilöistä muuten kuin tarkkaan valituista osoitteista.

    Mikään digitaalinen asiakirja ei säily.

    VastaaPoista
  7. Ennee kaheksan ekua nin saan syänlääkkeet. Puolustam maam mummoja. Joutunna tähäj jammoo nähen kokiej ja syämelläi.

    VastaaPoista
  8. Mainio kirjoitus. Ja toiseksi viimeinen kappale suorastaan huiman säkenöivää verbaali-iloittelua. Kiitokset.

    Mutta semmoista jäin tässä miettimään, että voiko ihmisten kognitiota hivuttaa haluttuun suuntaan yhtään faktaa vääristämättä?

    Vaikuttaa ihmisiin siis vain valkoimalla esitettävät ja poisjätettävät faktat sopivasti, valikoimalla "asiantuntijat" ja "tutkijat" sopivasti - noitahan löytyy aivan joka lähtöön ja aatesuuntaan noitakin. Ja vaikuttaa ihmisiin valitsemalla uutiseen, taustoitukseen, kolumniin, jne. aina sopiva näkö-/ tulokulma. Kuvajournalismin voimaakaan ei kannata unohtaa varsinkaan TV:ssa, joka on tunnemedia siinä mielessä, että kuva tuo tunteen, postiivisen tai negatiivisen, paljon nopeammin kuin järki ehtii perässä ("on se niin vastenmielisen/ söpön näköinenkin").

    Niin että voiko nolla konsteilla pysyä tiukasti fatktoissa ja toisaalta samaan aikaan manipuolida kansaa niin että tyrät rytkyy?

    En tiedä, mistä tämä kysymys tuli mieleeni, mutta jotakin ajankohtaista siinä minusta kyllä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuka siis päättää oikeista "asiantuntijoista" ja "tutkijoista"? Kun arvostettu pitkäaikainen kansanedustaja nimittää oikeustieteen tohtoreita "perustuslakitalebaneiksi", on kai kysyttävä muualta, mistä saa itselle ja omiin pyrkimyksiin sopivaa laintulkintaa. Oikea tieto on tietysti puoluetoimistossa.

      Valikoivaa "faktaa" Rydmanin tapauksessa on nimenomaan vain hänen itsensä hokeman "totuuden" esilläpito, eli oikeudessa kumottu väite todistajien valehtelusta. He eivät loukanneet Rydmanin kunniaa. Siis he eivät valehdelleet.

      Samoin säälittävä uhriksi tekeytyminen ei ole tiedotusvälineiden syytä. Tiedotusvälineet eivät ole enää edes maininneet Rydmanin oikeuslaitosta halventavia lausuntoja. Iljettävää toimintaa ennen kaikkea "moraaliselta selkärangalta", kokoomukselta. Kelpaa ja ei kelpaa, mutta kelpaa sittenkin. Kaksilla rattailla on hauska reissata.

      Poista
    2. Tätähän persut juuri tekevät. "Näin asiat koetaan". Mässäillään yksityistapauksilla vaikka tilastot kertoisivat toista. Kaikki raskaat rikokset ilmoitetaan maahanmuuttajien tekemiksi ennen kuin viranomaiset ovat tiedottaneet niistä mitään.

      Poista
    3. Voi. Juurihan me Rydman-casessa sen todistimme. Mies on tuomittu syylliseksi, vaikka oikeuslaitos ei rikosta löytänyt. Mutta syyllinen hän on, koska oppositio huutaa niin kovaan ääneen, että Orpon housut tutisevat.

      Samaan aikaan toisaalla oikeus jakelee tuomioita mamu-raiskaajille, mutta se ei ketään kiinnosta. Kaiken huomion vie 2 tapausta, joissa uhrina oli mamu ja tekijöinä pari alaikäistä kahelia.

      Suhteellisuudentaju. Sitä tämä maa nyt kaipaisi enemmän kuin älytöntä moraaliposeerausta.

      Poista
    4. Oikeuslaitoshan otti kantaa että itse Rydman ei ole laillisuusvastuu mielessä syyllistynyt mihinkään. Siis, mihinkään.
      Mihinköhän tämä tieto jäi?
      "Mediayhteiskunnassa"?

      Poista
    5. Voi tätä tokuttomuutta ja logiikan puutetta:

      "He eivät loukanneet Rydmanin kunniaa. Siis he eivät valehdelleet."

      Noin se logiikkaa ei todellakaan mene.

      Muutama oikeustieteen professorikin oikein erikseen vahvisti sen, että noinhan se ei tietenkään mene. Hesarin päätoimittajakin teeskentelee niin tyhmää, että hänkin on mukana tuossa logiikassa. Oikeasti hänen älyllinen kapasiteettinsa ei voi olla niin matala.

      Oikeus ei ottanut lainkaan kantaa siihen, valehtelivatko Rydmanin jättämät entiset heilat vai eivät. Se otti kantaa vain siiheen, että esitetyt väitteet eivät ylitä kunnianloukkauspykälän määrittämää syyttämiskynnystä. Ts. kaikenmoista saa huudella - varsinkin kun kohde on "oikea".

      Lisätietoa vaikapa tästä:

      https://yle.fi/a/74-20094914

      Poista
    6. On aika iso ero siinä, kun kulttuuriimme sopeutumaton yksilö tekee rikoksen omien sukupuolisten pakkomielteidensä täyttämiseksi tai kun joku (sinänsä elämässään epäonnistunut) lainvastaisena lakkautetun poliittisen liikkeen aktiivi tekee poliittisen murhan yrityksen. Tosiasiassahan nuo Valkean tapahtumat ovat terroritekoja. Niissä on selkeästi pyritty valitsemaan satunnainen alaikäinen uhriksi, jotta synnytetään yleisempää pelkoa ja kauhua väestössä. Ystävämme ja liittolaisemme Yhdysvallat sattuikin juuri ensimmäisen iskun tekopäivänä nimeämään iskun tekijän taustaorganisaation, Pohjoismaisen vastarintaliikkeen terroristijärjestöksi.

      Ihan jo reaalipoliittisesti on selvää, että jokainen järki-ihminen esittää vakavasti tuomitsevansa terroristijärjestön jäsenen tekemän terroriteon. Jos sitä vähättelee, kertoo lähinnä sen, että on ideologisesti aika lähellä tätä terroristijärjestöä, kun on valmis maksamaan tästä koituvan poliittisen hinnan. On ihan tosissaan esitettävä kysymys, missä määrin Perussuomalaiset on PVR:n ei-sotilaallisen siiven, Suomen Sisun hallussa. Missä määrin meillä on hallituksessa terroristijärjestön tukiorganisaatio?

      Sen sijaan lienee nyt selvää, että jokainen meistä tuomitsee tavalliset kriminaalirikokset. Niihin puuttumiseen on Suomessa selvät lait ja niitä tutkiva poliisi. Sen sijaan vankeinhoitoa pitäisi kyllä resursoida, kun useampi perättäinen hallitus on koventanut tuomioita systemaaattisesti. Huono vankeinhoito lisää rikollisuutta.

      Poista
    7. Oiskohan nuo mamujen raiskaukset ja muut touhut nimenomaan islamin ja tummain kulttuurista terroria.

      Poista
    8. Jos EAn ensi lauseen olisi kirjoittanut Halla-aho, niin rikosprosessi olisi jo käynnissä. Vastaavaa maahanmuuttajien halveksuntaa harvoin näkee - että nehän on villejä afrikkalaisia, niitä panettaa, ei ne ole vastuussa teoistaan…

      Toisaalta tämä ”poliittisen liikkeen aktiivi” on 15-vuotias kakara!!! Hänen oikea paikkansa olisi kasvatuslaitos, ei lynkkausmedia.

      Suhteellisuudentajua, sitä minä vain perään, edes vähän.

      Poista
  9. Panee haisemaan niin tietoa on helppo havaita.

    VastaaPoista
  10. Suomessa maanpuolustus on aina ollut äärioikeistolaistumishanke. Siitä ei ole vaikea saada tietoa jos hoksottimet toimii. Tunne ei ole kompassineulana paikallaan. Kyllä silti sopii inhota äärioikeistoa jota oikeiston lisäksi aina löytyy keskustassakin, se inho auttaa näkemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäsi maanpuolustus on äärioikeistolaista? Kuka tätä maata puolustaisi tositilanteessa? Suomen kaikki parikymmentä äärioikeistolaistako? Get real.

      Poista
    2. Onko nykyään todellakin niin, että vain oikeistolaiset puolustavat Suomen maata tätä meidän isänmaatamme ja muut eivät välitä Suomesta kuten vihervasemmistolaiset?

      Poista
    3. Nykyään on kyllä myös toisin. Vihreäthän olisivat ensimmäisenä, tiettyjen speksien toteutuessa, lähettämässä Suomen puolustusvoimia Ukrainaan. Niin ainakin puheenjohtajiensa mukaan. Yllättävän voimakas käänne korostetusti naispuolueessa. Muistuu mieleen mm. ns. naiset rauhan puolesta-liike 80-luvulla.

      Poista
    4. Tämä käännytyslaiksi kutsuttu on kyllä kaikkea muuta kuin maanpuolustustahdon mittari.

      Poista
    5. Tähän vaikuttaa varmasti se, että vihreillä on varsin hyvä ymmärrys siitä, että Putinin diktatuuri on poliittisesti suunnilleen kaikesta eri mieltä Suomen vihreiden kanssa. Vihreillä olisi edessä yhtä varma lähtö Siperiaan kuin Viron Kaitseliitin aktiiveilla, jos Venäjä onnistuisi maan valloittamaan.

      Onhan se selvää, että Suomessa maanpuolustus on kaikkien asia. Tämä on hyvä maa, jota kannattaa puolustaa, ja siitä ovat kaikki täysjärkiset yhtä mieltä.

      Poista
    6. Lukutaito hakusessa. Yllä puhuttiin äärioikeistolaistumisesta ja ihan oikein militarismin käytöstä sen hyväksi.

      Poista
    7. Olisi ikävää jos somalit joutuisivat jälleen lähtemään sotaa pakoon. Suomenhan piti olla turvallinen maa.

      Poista
    8. "Tämä käännytyslaiksi kutsuttu on kyllä kaikkea muuta kuin maanpuolustustahdon mittari."

      Joo, lukekaapa Hesarin A6-A8 tänään.

      Poista
  11. "“Kognitiivinen sota” sisältää ajatuksen, että viesti välitetään ja tunne istutetaan tarkoin valikoiduille ihmisryhmille. Viestin todenperäisyydellä ei ole väliä. Pääasia on saada vastapuoli horjumaan."

    Tähän on totuttu meilläkin "Missä EU siellä ongelma" -huulenheittäjän jytkymarssista alkaen -vähintään. Eikä meno ole sen laidan politiikassa ainakaan laimentumaan päin ollut.

    VastaaPoista
  12. Pitkään mainontaa ja markkinointia oikealla kädellänikin harrastelleena totean, että päätökset ovat aina tunnepäätöksiä, ja faktat niiden tueksi keksitään jälkeenpäin.

    Tälle täytyisi säveltää jingle. Nyt se voisi olla marssi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ei koske ainakaan tuomioistuinten päätöksiä. Itse tuomarina toimineena olen tehnyt aina silloin tällöin myös oman henkilökohtaisen tuntemukseni vastaisia päätöksiä lain velvoittamana. Ratkaisuja ja niiden perusteltavuutta kontrolloi seuraava oikeusaste. Ylimpien oikeusasteiden ennakkopäätösten sitovuus perustuu niiden yhtä tapausta laajemmin yleistettävään oikeudelliseen sisältöön, ei siihen, ketä juttu sattuu koskemaan tai minkälaisia tuntemuksia tai ideologisia arveluita ratkaisu sattuu jossakussa herättämään.

      Poista
  13. Tiedä siitä "koknitiivisesta" sodankäynnistä. Lieneekö meidän oloissamme - vähintään 2000-luvun alusta lukien, kliimaksina helmikuun 2022 jälkeinen aika - sitä samaa, jota tuotantonsa osalta minulle muutoin tuntemattomaksi jäänyt Kalle Päätalo näkyy erään kirjan sitaatin perusteella luonnehtineen näinikään:

    "Rupesi näkymään, että ei kannata uskoa ainakaan ration tai lehtiin [?] uutisiin. Että oikeastaan kaikessa oli sitä ropakantaa, niin kuin tavalliset meikäläiset ihmiset sen hienon, mutta törkeintä valehtelua tarkoittavan sanan osaavat sanoa."

    Siltähän tuo on tuntunut - "puntilismin" paluulta.

    VastaaPoista
  14. Niin on aina äärioikeiston ja fasismin istuttaessa ihmisiin militarismia, nationalismia, eriarvoisuutta, valhetta ja sokeaa uskoa. Kuten USAn publikaanit, hungarologit, italiaanot, ateenalaiset, nyt jo Ranskakin ja Suomessa äärioikeisto aina uudestaan. Tässä hallituksessa Kokoomus on harjannut itsensä ääripuolueeksi.

    Aamu-tv näytti, vahingossako, huippuasiantuntijoitten (professori Martti Koskenniemi yms) keskustelun tuosta perustuslakia, kansainvälisiä sopimuksia, EUn lakeja ja montaa muuta rikkovasta lakisuunnitelmasta, jota äärioikeistohallitus äärioikeistopresidentin kanssa ajaa Suomeen kuin käärmettä pyssyyn sillä ampuakseen.

    Miksi mikään muu "tiedotin" ei ole puhunut asiasta sanaakaan propagandansa lomassa, ei edes Kemppiskanava eikä Kankkulankaivo? MTVn Porin keskusteluilta kukaan ei sitä edes odota.

    Miksi Rydman on ainoa joka kritisoi mediaa?

    Media on kansaa ja järkevyyttä näykkivä rakki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymillä on huonot tiedot mediakritiikistä. Jo presidentti Paasikivestä lähtien on ollut ajoittain jopa ankaraa mediakritiikkiä. Pääministeri Sipilä menetti malttinsa mm YLEn uutisointiin. Pääministeri Sanna Marin soitti toimittajalle ja vaati juuttuun oikaisuja. Vastaavia tapauksia on todella paljon.

      Poista
    2. Johdanto oli kohtalaisen osuva, mutta johtopäätös ja tilannearvio nurinkurinen. Vapaan lehdistön päätarkoitus on kritisoida ja valvoa valtaapitäviä, ei kansaa.

      Kun valtaan astuu voimia, joiden tarkoitus on horjuttaa kansalaisten perusoikeuksia: sananvapautta ja lakko-oikeutta, on naurettavaa sanoa jonkun poliittisen pyrkyrin arvostelua muuksi kuin mitä se on. Se on vallan väärinkäytön paljastamista ja yritys sen estämiseksi.

      Valtaa pitävä ei ole uhri missään mielessä. Olisi pidettävä mielessä, että kaikki valta on demokratiassa aina kansalta. Myös persut ja kokoomus ovat vain vähemmistö tästä kansasta .Ne nauttivat demokratian suojaa, mutta vallassa ollessaan perusannos nöyryyttä olisi tarpeen. Lehdistön tehtävä ei siis ole lobata kansalaisia jonkun aatteen orjiksi, ei varsinkaan nationalismin ja plutokratian.

      Poista
    3. Esitutkinta siis totesi että lehdessä Rydmanin toiminnasta esitetyt väitteet pitivät paikkansa.

      Poista
    4. Jostain syystä Marinin arvostelua toimittajat paheksuivat ja kutsuivat sitä ajojahdiksi. Sama tilanne oli muiden edellisen punavihreän hallituksen ministerien kohdalla vai joko on unohtunut? Joidenkin ministerien toiminta oli melkoista törttöilyä ja joutuivat lähtemään.

      Poista


  15. Ateenassa oli sofisteja, jotka ilmoittivat pystyvänsä voittamaan minkä tahansa oikeudenjutun tapauksen asiasisältöä tuntematta. Reaktiona heitä vastaan syntyi Sokrateen / Platonin filosofia.

    VastaaPoista
  16. Some president!

    Millainen kieli, sellainen mieli. Muistaisiko jokunen tämän tapaisia? Fennomanian vivahteikkuuseroista viis, olemme pieni vaanpas väitetysti onnellisin kansa, seitsemännen kerran no se nyt oli...

    Mis- ja disinfomaation kenkku sekoitus josta ei ota selvää itte pirukaan.

    Vaikkapa:
    - Sulta kuoli akka?
    - Mnn.
    - Nohh.. kennku juttu. Meinnaan, miteppä, lainaakko sitä uutta pöllikärryä?
    - No jos nyt tän kerran mutta jumakkauta et naarmuttele sitä, jos luppaat niin voipihan tuota näin kesällä vähän... ja peset sen sitten kans, muuten et saa.
    - Mjoop.
    - Niin oliko sulla jotain varsinaista asiaa?
    - Jaa kuin niin?

    VastaaPoista
  17. Niijja.

    Kun La Camisa Negra soi Sveitsissä, noh!

    Katsoo on itse wikipediasta miltä kateellisten teksti kuulostaa. Tseh!

    IH

    VastaaPoista
  18. Ei Suomessakaan pride-lippu liehuisi, jos ei "liberaali" eliitti kokisi sen varjolla olevansa jotenkin nimenomaan Venäjää vastaan. Isänmaalliset organisaatiothan vasemmistolainen Nato ensimmäiseksi leimaa "terroristeiksi", ovathan he saatanaa vastaan. Ja Venäjähän on heille vastasaatana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minkä isänmaallisen organisaation Nato muka on leimannut terroristiseksi? Tarkoitatko ehkä Pohjoismaista vastarintaliikettä, josta USA on tehnyt tuollaisen linjauksen?

      Poista
  19. Ateenassa oli aikoinaan filosofi, jonka nimen jätän ajan säästämiseksi mainitsematta. Tämä herra sanoi, että jos hevosilla olisi kädet ja ne osaisivat piirtää, niin niiden jumalat näyttäisivät hevosilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikaa tuhlataksesi selitit kuitenkin pitemmästi miksi et nimeä kirjoita, eh heh. Muuten kelpo siteeraus.

      Poista
    2. Ypäjällä oli parempi filosofi, jonka nimen jätän säästösyistä mainitsematta, ja jonka äly potki niin uskomattoman mahtavasti, että turha sitä tässä seurassa on toistaa, mutta niiden jumalat olivat aitoja aaseja!

      Poista
    3. Ranuunasoittokunta ja tenori Jyrki Anttila sentään mutta jääkärimarssi kirkossa.. Kirkossa!?
      Joo - löytyy; Vaasan nyt ainakin, niin ja katse orkesteria johtavan henkilön erääseen käsieleeseen jota voisi kuvailla sanallisesti. Se olisi väärin. Hys nyh.

      Poista
    4. Eipähän mittään haittaa vaikka sanat eivät maittaisi ja mieleen tulisi tehdä kaikkea tuhmaa. Porilaisten marssi Porin sentraaliaseman uruilla on tömäkkä.
      On se vekottimistokokoelmahäkkyrä oikeastaan tuossa urussa ihan kookkaan puoleinen että onhan se; konetykki se on, ja onpas tosiaan sievä laukaisu. Nelisenttisen Boforsin poljin on oikealla. Ah! Hän on tieteski vasenjalkainen.

      Arr. jnpp ja grrr!

      Lonksun lonksun puts-plank. Lonksun lonksun puts-plank. LonksunlonK-, no kylei.

      Mitä te oikein touhuatte tää ei OOO mitään tähtitiedettä nyt lataatte ja lujaa. Neljä patia aina yhteen siteeseen ja sitten vaan niitä tötteröön ja kuusitoista on passeli satsi ampujalle. Sanaa tuleen nyssieltä niin ettei tartte lähtee soutaan tonne alustyyppisen osaston ulkopuolelle niiden kylkeen lapiolla avannetta kaivertaan ja sillä lapiolla tottatosiaan paljon mekkalaa ei kuulu sinne niille sisään jääville ja kun kompostikylki pukkaa perunaa juhannuksen perästä niin paskat siitä, onpahan sitten vierasvara viety. Ettei tartte tulla yak3maan, äsh - hakemaan täältänäinhier pottuja josei osaa itte edes istuttaa. Jolta näyttäs koko vahvasti. J. Teppo kehanna jiähä poikkeen niiltä siinähän isu ottaa homman haltuun eikä ole insinööriä kummempi. Sekin joka olis olis arvellakseni apaut schäfernarttu 50 kg nimeltään Misbitch.

      Olis aika kumma ja korkein aika muirenki se kokee kotosallaan ettei kaikkia voi irtipäästää.

      Esim. 1

      Ei pehvaa irti penkistä kesken sotatyön.
      Siihen on teknisellä aselajilla kivat kikat.

      Poista
  20. Mikäs kumman maalitaulu toi on? En oo ennen nähny. Toi tossa kuvassa, siis. Mihinä se on se napakymppi? Tukkapöllyä tollasen keksineille...

    VastaaPoista