Sivun näyttöjä yhteensä

26. tammikuuta 2024

Auster



Itsekin lopetin suuren vaalikeskustelun katsomisen kymmenen jälkeen illalla. Aamulla hiukan ihmettelin kutsuttujen asiantuntijoiden harjoittamaa kiittelyä.

Tunteitteni syy selvisi myöhemmin päivän kuluessa. Minulta oli mennyt vuosia sitten aivan sivu silmien, että Sauli Niinistö on niin kova romaanin lukija, että hän oli vuonna 2017 Akateemisessa haastattelemassa maassa vieraillutta Paul Austeria. Katsoi sen Areenasta. Juttu oli hyvä - ja hyvin haikea. Kaksi viisasta miestä, tukevasti tuoleillaan, hyvin perustein. Ei aavistusta, mitä kaikkea olisi kohta edessä. Ei voinut olla aavistusta. Paitsi ehkä Putin + Krim ja Trumpin nousu. Ja eri tahoilla kupliva populismi, jolla tarkoitan muun muassa tahallisen yliyksinkertaistettuun muotoon hämmennettyä politiikkaa, jota kaadetaan suoraan purtiloon.

Kaikenlaisen venkoiluni jälkeen sanon suoraan, että mielestäni taide yleisesti ja kirjallisuus erityisesti on ihmiselle ankara mitta. Vanhoillisimmat tahot ovat siinä asiassa hiukan oikeassakin, että tietty viihde aukeaa silmät avaamalla mutta mutkikkaamman eteen saa tehdä töitä.

Kun joku sanoo - ja on sanonut - että esimerkiksi Proust on tarpeetonta sanahelinää, kuulen sen kaupunkilaisen mielipiteenä, että hongikko on oikeastaan pelkkää sahajauhoa odottamassa ottajaansa. Kielikuva on lisäksi väärä. Puu, kuten mänty, on samalla tavalla mykistävä ihme kuin esimerkiksi Wikipedian © (engl.) artikkeliin kuvattu hermo.

Metsä on, kuten nykyisin tiedämme, yksi eläin, jossa mikrobit ja mastopuut elävät joko sulassa sovussa tai taistelevat raivokkaasti paikasta auringossa, ravinteista ja sokerista. 

En ole huomannu, että erilaiset haastattelijat olisivat kysyneet presidenttiehdokkailta, mitä he ovat viimeksi lukeneet. Olisi ollut helppo kysyä kontrollin vuoksi jotain mainitusta kirjasta. Jos haastattelija olisi ollut itse epävarma, olisi voinut kysyä, mitä esimerkiksi Tuntemattomassa sotilaassa tekee alikersantti Virtanen. Rehellinen lukija olisi vastannut, ettei muista sellaista hahmoa. Sellaista hahmoa kirjassa ei näet ole. Lahtinen olisi.

Arvaan että Stubb ei tuntisi ainakaan oikeasti Calvinoa eikä ainakaan Elena Ferrantea. Arvaan että Haavisto, jota en äänestänyt, olisi lukija. Rehnin puhetavasta ja ruumiinkielestä päättelen, ettei hän harrasta edes maalaisliittolaisia romaaneja. Li Anderson mainitsisi, taitava kun on, venäläisen klasssikon, joka voisi olla vaikka Saltykov-Štšedrin, ellei sitten nykykirjailija Šiškin. Halla-ahon vastaus olisi luultavasti Gogol. Tosin hän kuoli hulluuteen, mutta hän oli syntyperältään ukrainalainen ja todella suuri kirjailija.

Tässä ei ole kysymys tietokilpailutiedosta, jollainen on yleensä aika arvotonta. Kyky lukea romaani tai saada selvää runoista on vahva viittaus on tarkkavaisuuden ja mielen hallinnasta. 

Jos olisin siinä asemassa, panisin Aalto-yliopistoon, etenkin fysiikkaa tai matematiikkaa lukemaan pyrkivät ja kadettikouluun tahtovat lukemaan jonkin yhdentekevän romaanin ja kysyisin siitä kokeessa. Sellaisia romaaneja löytyy vaivatta Mitä Suomi lukee -listalta.

Musiikkimakua koskevan kysymyksen voi aina väistää valehtelemalla olevansa aivan epämusikaalinen. Ennen sanottiin, että sävelkorvani paleltui talvisodassa. Tuo väitehän ei pidä paikkaansa, paitsi hyvin harvinaisissa poikkeustapauksissa. Lisäksi suurissa muusikoissa on koko joukko epämusikaalisia ihmisiä.

Korkean virkamiehen eli siis myös presidentin valloittava ja voittava ominaisuus olisi hyvin harjoitettu mielikuvitus. Ja on muitakin. Minusta oli vaikuttavaa, kun sotarikosten tutkijana ja todella karmeita paikkoja läpi käynyt Helena Ranta sanoi kantavansa matkoillaan mukanaan romaaneja, jotka ovat kaiken jälkeen illalla hänelle välttämättömiä. Hän mainitsi joitakin nimiä. Hyviä romaaneja. Vaikenakin pidettyjä.


56 kommenttia:

  1. Kuvitteellinen esimerkki:

    Eräskin etevä tutkija sai ikäväksi velvollisuudekseen palkita Vuoden Tietokirjan. Hän valitsi palkittavaksi korkean romaanikirjallisuuden koulimalla ja raffinoimalla vaistollaan teoksen nimeltä "Riemusodan mammutti". Tuosta kattavaksi tarkoitetussa teoksessa tosin sattui outo, olennainen ja ammottava aukko juuri siinä aihepiirissä, jonka olisi luullut olevan tutkijan ominta alaa. Eipä tosin tuollaisten ikävien, faktatietona yleensä aika arvottomien asioiden esille ottamista moni muukaan meikäläisissä oloissa jäänyt kaipaamaan.

    Minkä voimassa voittaa sen matkassa sopiikin menettää.

    Kv-tuomioistuimen röyhelökaulat Haagissa taitavat muuten hekin olla voittopuolisesti uutteria ja taitavia romaaninlukijoita.



    VastaaPoista
  2. "... kupliva populismi, jolla tarkoitan muun muassa tahallisen yliyksinkertaistettuun muotoon hämmennettyä politiikkaa, jota kaadetaan suoraan purtiloon"

    Itsekin olen usein ihmetellyt, kuinka tyhminä valtamedia ja mm. vasemmiston kellokkaat ihmisiä oikein pitävät, kun julistvat muka kiihtyneinä epä-älyllistä evankeliumiaan siitä, että kaikkein pitää saada valtion rahoista, joita ei ole, kaikkea ja heti ja vaikka kuinka paljon ottamatta itse vastuuta mistään. Ja lisäksi rahaa, jota ei ole, on syytä holvata yhtään ujostelematta reilusti myös mm. Italiaan, itsevaltaisiin mutta korruptoituneisiin kehitysmaihin, jne.

    Paradoksaalista tässä on se, että juurikin se ns. paremmiston populistiseksi julistama puolue on se, joka nyt eniten kantaa huolta maan taloudesta, jakaa niukuutta eikä hoida kaikkea velkarahaa holjasti holvaamalla, kuiten aiempi "ei-populistinen " halituksemme teki.

    Toki jonkin sortin populismi on osa politikkaa ollut aina, mutta nyt taas nämäkin vaalit näyttävät sen, missä määrin kansa on hömpötettävissä ja missä määrin se näkee tuon kevyen ja ihmisiä halveksivan populismin läpi. Tämä näkyy suoraan siinä kannatusouudessa, jonka realistinen, looginen ja hömppään ja aivan katteettomiin utopioihin sortumaton ajatussuunta nyt saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamme idiotia kulminoituu täsmälleen siihen, että kukaan ei haluaisi kustantaa mitään toisille. Niin kuihtuu pomminvarmasti muun muassa luottamus ja mielikuvitus. Urpendaalit voivat sen jälkeen kyntää rauhassa, ja se on oikeastaan aika sama pahimmassa tapauksessa, että minkä "maan" lippua tuollaiset sitten sattuvat kantamaan tai heiluttamaan.

      Poista
    2. Populistipuolue jakaa niukkuutta kansalle ja lisää rahaa herroille ja itselleen.

      Poista
    3. "Populistipuolue jakaa niukkuutta kansalle ja lisää rahaa herroille ja itselleen."

      Jos näin, mitä ihmeen populisimia tuo muka on? Eikö tuo ole juuri populismin vastakohta?

      Yrittäkää nyt päättää ja pitää edes jokin logiikka.

      Poista
    4. Demarithan ovat perinteisesti se pahin populistipuolue mutta onneksi sen rahankylvö on saatu lopetettua.

      Poista
    5. Tuohan on nimenomaan populismia, puhutaan yhtä ja tehdään toista.

      Poista
    6. Demarien tulevaisuus taitaa olla kuihtua pois, koska puoluekokouksetkin koostuvat pääasiassa geriatriaporukoista. Nuoriso on löytänyt henkisen kotinsa persuista. Taitaa tehdä kippeetä tällainen kehitys.

      Poista
  3. Presidenttiehdokkaat lienevät ainakin joskus lukeneet seuraavien kirjailijoiden kirjoja joiden tuotannoista he esseensä Hesariin vuorollaan tässä taannoin väkersivät:

    Jutta: Tove Jansson
    Stubbi: Sofi Oksanen
    Rehn: Väinö Linna
    Harkimo: Väinö Linna
    Haavisto: Waltari
    Essayah: Uuno Kailas
    Andersson: Märta Tikkanen
    Mika Aaltola Juhani Aho
    JH-a: Ei ole viime aikoina lukenut muita kuin omia kirjoituksiaan, mutta ei kirjoittanut niistä esseetä Hesariin

    VEK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jussi Halla-aho on kyllä ikävä tosikko. Venäjän kieltä ja kirjallisuutta opiskelleena hänellä olisi ollut kompetenssia päteväänkin kirjallisuusanalyysiin, mutta niinpä vaan skippasi tehtävänannon.

      Mika Aaltola sen sijaan tarttui reippaasti härkää sarvista ja sai aikaan sellaista dadaa, että epäilen, onko hän ikinä ennen mitään lukenutkaan (saati ymmärtänyt lukemaansa).

      Poista
    2. Eräs naisehdokas tuskin on juttuaan kirjoittanut eikä sen kirjoittajakaan ole ruudinkeksijä.

      Poista
    3. Kuinkahan moni ehdokkaista kirjoitti esseensä itse? Kuinkahan moni edes valitsi kirjansa itse?

      Rohkenen epäillä, ettei monikaan - moni ehkä keskusteli valinnasta haamukirjoittajan kanssa, joku mahdollisesti väkersi ranskalaisin viivoin pointteja jne.

      Halla-Ahon Jussi on vain niin rehellinen tosikko, ettei viitsinyt osallistua tähänkään performanssimaiseen kuviokelluntaan.

      Poista
    4. Ei kai tällaisia "selvityksiä" tarvitse niin tosissaan ottaa ja niillä henkilöitä mitata. Ne jotka ovat Halla-ahosta oikeasti kiinnostuneita voivat ottaa selvää mitä hän osaa ja mitä hän on tähän asti saanut aikaan. Se voi ehkä mykistää. Ei hän ole itseään kehumassa nytkään.

      Poista
    5. Stubb ei ollut jossain koululaisten kyselyssä tiennyt, kuka on kirjoittanut "Tulitikkuja lainaamassa". Olisi ollutkin ihme, jos olisi tiennyt, kun on käynyt ruotsinkielisen koulun. Se on sama, kuin jos Halla-aholta olisi tivattu "Daniel Hjort"-näytelmän kirjoittajaa.

      Poista
    6. Stubb ei myöskään osannut siinä samassa tentissä kertoa, paljonko on viisi potenssiin kolme.

      Se lienee se sama myös ruotsiksi. Jäin vain miettimään, mihin tuon tason osaaminen ja logiikka riittää.

      Poista
    7. Vieläköhän suomenkielisissä kouluissa luetaan Vänrikki Stoolin tarinoita? Ja onkohan niitä ruotsinkielisissä ikinä luettukaan!? (Tällainen kauheus pätkähti yllättäen päähäni…)

      Kuinkahan moni teistä muista osaa Vänrikistä vielä pitkiä pätkiä ulkoa? Minä osaan. Ja otin myöhemmin selvää, mitä siinä sodassa oikeastikin tapahtui.

      Poista
    8. Onko moni tullut ajatelleeksi että Haavisto presidenttinä ei voisi matkustaa ihan mihin maahan tahansa? Häneltä suljettuja olisivat Saudi-Arabia, Yhdistyneet Arabi-Emiraatit ja mahdollisesti myös Iran. Gazaan hänellä ei olisi mitään asiaa. Myös Nigeria, Indonesia ja eräät pienemmät Itä-Aasian valtiot ovat poissa laskuista, sekä joitakin Afrikan valtioita.

      Poista
    9. Irlannin päämieheltä ja Ranskan pääministeriltäkö nuo maat kieltäisivät tulon? Enpä usko ihan hetkeen semmoisiin, pikku skandaalikohuihin, joka siitä tulisi.

      Toiseksi Haavisto on kamuna ja rauhanmiehenä sovitellut+jutellut somalialaisten ääri-islamistien riitoja. Enkä ole kuullut "porttikielloista" tai "ongelmista".

      MMM...

      Poista
    10. "Onko moni..." Huavistohan on käynyt useissa mainitsemistasi valtioista eikä ongelmia ole tainnut olla. Kunhan vain joutavia porpagoit...

      Kun ja jos pariskunta Haavisto&Flores ovat ottamassa Linnanjuhlijoita itsepäisyyspäivänä vastaan, niin saattaapi siinä jonossa ainakin yksi kotimainen ristillinen olla, joka ei paljain käsin kättelemään suostu. Tai jääpi jopa kokonaan juhliin saapumati.

      Poista
  4. Mielestäni taide on nähtävä eli aisteilla tunnusteltava. Se ei riitä vaan sen kauneusidut pitää ymmärtää ja mahdolliset näkyvät ja piiloviestit käsittää. Tämä tekee hyvästä taiteesta pysäyttävää ja katsoja joutuu miettimään pidempään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iduissa on hometta ja bakteereja jotka fiksu huomaa.

      Poista
    2. Taide on sitäkin, ettei sen ääressä tarvitse liikoja mietiskellä. Eikä käsittää yhtään mitään.

      Poista
  5. Niin, olisi se hyvä josko olisi kysytty kuka on lukenut Antti Hyryn kirjan Uuni? Tietyt äänestäjät, -ainakin muurarit antaisivat äänensä tämän tunnustavalle äänestäjälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muurarit ja vapaamuurarit. Rapparit vaatisivat kunnianpalautusta Kiannolta. Tiilenkantajat olivat ennen naisia, mutta kukapa heistä kirjoittaa - lukuun ottamatta tietysti Pää-Herkon poikaa.

      Poista
    2. Eipä unoheta Juakko Tepon rappari Tyyneä.

      Poista
    3. Päätalo kirjoitti työmaiden naisista ja miehistä kunnioittavasti jo kauan sitten. Niin ovat tehneet monet muutkin, ota ja lue niin tiedät.

      Kun olin lapsi 1950-luvun alussa, ihmettelin sitä että rakennustyömailla oli naisia jotka työnsivät betonikärryjä ja kantoivat tiiliä. Olin lapsuuteni aikana tottunut näkemään naisia vain kauppojen myyjnä ja raitiovaunun rahastajina lastenhoitajien ohella.

      Poista
    4. Meitä on monia, jotka näkivät ensimmäisen raitiotievaununsa vasta aikuisena.

      Poista
    5. "Kun olin lapsi 1950-luvun alussa, ..."

      Minä taasen näin lapsena äidit (naiset) aina kyökkäsemässä kaikenlaisten askareiden äärillä: Lehmiä lypsämässä, lantaa luomassa, heinää tekemässä, kakaroista huolehtimassa, leipää kakkaroiksi hieromassa, siivoamassa, pyykkiä padassa mulskuttamassa, marjametsässä, muikkuverkoilla ja matikkarysillä, työkeikoiltaan viikonlopuiksi kotio hoipertelevia, kännisiä, tupakkia ja piippua kärryyttäviä ukkojaan paimentamassa kaidalle tielle, jne. jne.

      Siitäkö johtunee, etten koskaan ole epäillyt etteivätkö naiset kykene ihan mihinkä hommaan vain ja katselen ihaillen Sanna Marinin kaltaisia naisia jotka paskat haistatattavat jopa ydianasevaltioiden tunteettomille tyranneille.

      VEK

      Poista
  6. jussin musiikkimaku löytynee blashemia- laulu ja soitinyhtyeen tuotoksista.. helppo mennä sunnuntaina äänestämään

    VastaaPoista
  7. No eihän näistä pinnallispuheen sankareista - ehkä Jussia lukuun ottamatta - saisi edes samana päivänä puhua kuin Helena Rannasta. Joka ei edes normaalista, vaikkapa sairaalapatologin työstä, saati taistelukentällä vaikeissa olosuhteissa tehtävästä oikeuspatologin työstä tiedä, tukkikoon turpansa! Syvä kumarrus sinne päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja pyllistys rauhantekijöihin päin.

      Poista
    2. Ai se onkin niin, että jos joku henkilö tekee erittäin arvostettavaa työtä (kaikkein vähiten tarkoitan tässä "Jussia"), tuon henkilön yhteiskunnallisia mielipiteitä, niin kuin näyttää, ei saisi kritisoida? No jopa. Kaikkea voi vaatia. Oma kommenttini tällaisen vaatijoille: tukkikoot turpansa!

      Poista
  8. Käsite luonnon sulasta sovusta kuuluu satukirjoihin. Ei siellä koskaan vallitse sopua tai tasapainoa, vaikka äkkikatsomalla siltä saattaisikin vaikuttaa. Todellisuudessa luonnossa vallitsee enintään hetkittäin jonkinlainen kauhun tasapaino, mutta ennemmin tai myöhemmin jokin tekijä aina voittaa ja taas mennään...SL

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaloja ei säälitä ja kalat eivät sääli vaan ahmivat joka päivä miljardeittain lajitovereitaan minkä mahaansa mahduttavat. Siellä siten tukehtuvat kuristettuina. Ajattele jos kalalla vaikka on klaustrofobia ja sitten joutuu sinne.

      Poista
    2. Hys! Ollaan vaan ihan hissukseen ja annetaan ihmisten ylläpitää ihanaa illuusiota luonnon sopusointuisuudesta! Muuten moni vielä pahoittaa mielensä ja ahdistuu, eikä voi enää koskaan mennä luonnonhelmaan, turvattomaan tilaan.
      Sisältövaroitukset kaikkiin luontoa käsitteleviin kirjoihin ja dokumentteihin!

      Poista
  9. Postmodernismi on raja. Joka ei sitä lue ja ymmärrä, ei ymmärrä mitään kirjallisuudesta. Tai blogeista kuten tästä.

    VastaaPoista
  10. Miksi blogisti arvelee, ettei A. Stubb tuntisi I. Calvinoa? Eihän se nyt ihan mahdotonta ole: itse olen samaa ikäluokkaa ko. hlön (jota, huom! EN fanita enkä äänestänyt) kanssa ja me kyllä luimme Calvinoa jo lukiolaisina. Siihen aikaan (oi niitä aikoja) "vaikeiden" romaanien lukeminen oli vielä tavallista, samoin kuin "vaikeiden", ns. taide-elokuvien katsominenkin. Pikkukaupungissa oli hyvä kirjasto ja elokuvakerho.

    Oli tosin urheiluseurojakin - ja rehellisyyden nimissä on todettava, etteivät urheilijanuorukaiset juurikaan kaunokirjallisuutta lukeneet. Stubbin kotitaustan tietäen on mahdollista, että hän kuuluikin tähän jälkimmäiseen kategoriaan. Ymmärtääkseni urheiluharrastus jatkuu ikämiessarjoissa yhä. - Vaan jospa vaimonsa on lukunaisia? Istuvan presidentin vaimohan on paitsi runoilija, myös kirjamessujen ohjelmajohtaja ja peräti entinen luovan kirjoittamisen opettaja. Ehkä juuri hän on lempeästi johdatellut siippansakin kirjallisuuden ihmeelliseen maailmaan?

    VastaaPoista
  11. Päivän yle-artikkelista juohtui mieleeni: eikö todellakaan ole Li Anderssonilla hitlerviiksiä?!

    VastaaPoista
  12. Kuulumme Kemppisen kanssa siihen osaan kansaa, joka "luki kirjaston läpi" ennen keskikoulun päättymistä.
    Olen jatkanut, vuodessa lainaan 50-70 kirjaa, luen ne ja kertaan kirjahyllystä kaikki René Nybergit.
    Stubbin takana oleva puolue on vaatinut kirjastoja maksullisiksi. Heillä on jo prejudikaatti: Museo-kortti. Sillä pääsee museoihin, mutta galleriat ovat jo ennestään liki kaikki maksuttomia.
    Jos ja kun "Kirjastokortti" PS:n ja Orpon vaatimuksesta ja Purran käskystä tulee, siinä on ladattuna 10 maksutonta lainausta, mutta ei yhtään ilmaista.

    Parhaillaan on työn alla maksuttomasti Maggie Shipsteadin Maapallon ympäri ja D&B, pian aloitan Staffan Bruunin "Kallin asianajajan" sekä ryhdyn suremaan "vainojen muistopäivän viettämistä", huomenna menen vasta äänestämään, koska silloin lippu on virallisesti salossa ja Vaalikeräyslipas eteisessä.

    Ei, en äänestä kirjastojen palvelumaksuista enkä sukupuolesta, mutta enemmän kerron siitä asiasta, vaalisalaisuutta kunnioittaen, Arktisessa puskurikapaisteetissa otsikolla "It Was A Very Good Year".

    VastaaPoista
  13. Salea ja rouvaansa on ihmisten ja enkelien kielellä kutsuttu suuriin kirjallisuustapahtumiin ja teoksiin sanomaan tai kirjoittamaan pari sanaa heidän puoluettaan edustaneesta nimekkäästä kirjailijasta. Kutsun lähetti saman puolueen suuren sanomalehden pääkirjoitustoimittaja. Aina astauksena kielto. Hauskin niistä että aihe on salelle vieras.
    Ausbin

    VastaaPoista
  14. Huomaan etten ole ymmärtänyt kirjallisuudesta rakenteita ja käyttöohjeita yhtään, kun aloittelen massiivista Pirkko Saisiota Sopimattomassa ja seuraan kasvua kirjoittelijaksi. Mielenkiintoista että koottuaan ihmiskokemus- ja sanavaraston omaa jo älyn lisäksi ainekset kirjailijaksi, ja sitten pitää vain löytää maailmansa.

    Ja siinä se homma näyttääkin olevan.

    En ole tähänkään maailmaan tästä kulmasta tutustunut ja hyvä että luen. Tykätä ei tarvitse.

    Huomaan että edelleen mielikirjallisuuttani ovat menneisyys ja kulttuurilset arvoitukset, eivät säännöt vaan sattumat. Yksinkertaisimmiltakin näyttävíssä jännitysromaaneissa on taustalla (toivottavasta) mietitty tarina joka ei ole se sama jota siitä luen. Tämä oli aikanaan hausta huomata. Len Deighton avautui aivan eri tavalla, ja jatkaa sitä edelleen keskustellen kaiken muun lukemani kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinistön ohella Saisio on eräs esimerkki ihmisestä, joka alkaa loistaa vasta myöhemmin, elämänkokemusten jälkeen ja omimman alansa löydettyään, koulussa hänelläkin oli viitosia ja kuutosia, ehdotkin joskus ja ainoastaan äidinkielen numerot ysejä ja kymppejä. Jostain luin, että hänen Helsinki-trilogiansa on valittu Modern Penguin Classics -sarjaan, ainoana teoksena Suomesta. Se oli todella hyvä, "Sopimaton" on alkupuoleltaan turhan yksityiskohtainen. Ainakin minusta.

      Olisihan se jotenkin hauskaa, jos meillä olisi Presidentti Li, onhan se nytkin Sau-Li. Mitä sitten maanantaina?

      Poista
  15. Erikoista sinänsä, mutta hyvän vaikutuksen teki Halla ahon puhe Ukrainan parlamentissa. Löytyy netistä myös suomennettuna.. Samoin Ulla Appelsinin kommentti samasta aiheesta IS:ssa. Sekin löytyy netistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuka siitä puheesta ymmärsi yhtikäs mitään? En saa selvää hänen muminastaan suomeksikaan. Ilmeisesti eivät fanittajatkaan, ovat vain saavinaan ja huutavat mestarilleen hallelujaa!

      Poista
    2. Eikö, Oscari, edes tekstitys auta saamaan selvää?

      "Kävistit Specsaversilla". :)

      Poista
    3. Poistata vaikku korvistasi Oscari.

      Poista
    4. Oscarin kommentti kertoo vain hänestä itsestään, ei Halla-ahosta. Opiskele kieliä niin ymmärrät. Puheesta lienee myös käännös

      Poista
    5. Nykyajan taistolaiset tulivat taas esiin, "mestari" Halla-ahosta ei saa puhua pahaa.

      Poista
    6. Taistolaiset ja halla-aholaiset ovat toisistaan yhtä kaukana kuin herrojen ja työmiesten kakarat.

      Poista
    7. 1960-luvulla tunnettiin voimallinen käsite "salonkikommunistit". Se tarkoitti juuri herrojen kakaroita jotka yliopistolla riehaantuivat kommunismista ja Neuvostoliiton aatteista mutta illalla suuntasivat kotiinsa syömään loistoillallisen marmeladin kera, jonka keittäjätär oli loihtinut esiin. Pappa betalar toimi heidän kohdallaan ja he saivat kaiken pyytämänsä ylellisyydet. Nimiä en vaivaudu luettelemaan, useimmat tietävät jo muutenkin. Olihan NL:ssakin eliitti erikseen ja sitten rahvas joka orjakansana raatoi muiden edestä. Eliitillä oli omat kauppansakin jonne muilla ei ollut asiaa.

      Poista
    8. Taistolaiset olivat herrojen kakaroita, mutta eivät toimineet herrojen eduksi. Persut eivät ole herrojen kakaroita, mutta toimivat herrojen eduksi.

      Poista
    9. Pyöreässä maailmassa on vain niin että mitä kauempana julkisivut sitä lähempänä takapihat.

      Poista
  16. Ovatko toisella kierroksella oikea professori, valeprofessori vai filosofian tohtori. Huomenna sunnuntaina 28.1.2024 se nähdään illalla.

    VastaaPoista
  17. Sauli Niinistö on antanut parhaita haastatteluitaan tammikuussa 2024. Yksi oli Ilta-Sanomissa 13.-14.1.2024. Ostin sen säilytettäväksi, kun siinä oli myös Tarja Halosen paras syntymäpäivähaastattelu. Tämän päivän Hufvudstadsbladetin aion säilyttää myös. Siinä on jälleen ensiluokkainen Sauli Niinistön haastattelu ja lisäksi paras Holokaustin muistopäivän kirjoitus, Gideon Bolotowskyn ja Simo Muirin kirjoittama muistokirjoitus Nena Kafkasta (1927-2023), Suomen kai viimeisestä holokaustiselviytyjästä.

    VastaaPoista
  18. Vastaan tuli muutama vuosi sitten Ilona Anhavan huomautus, että Martti Anhavan mielestä Paul Austerilla on vain yksi hyvä kirja, mutta se onkin todella hyvä. Selvisi, että kyseessä on Yksinäisyyden äärellä (The Invention of Solitude). Luin. Se on todella hyvä.

    VastaaPoista
  19. Niinistö oli julkisuuskuvaltaan kuivakiskoinen kamreeri kunnes ärhäköityi tsunamijärkytyksessä ja puhui suunsa puhtaaksi sydämensä pohjasta. Uskoisin, että sillä esiintymisellään hän puhui itsensä kansan sydämiin. Hän puhui kauniisti ja vilpittömästi myös thaimaalaisten sydämellisestä avuliaisuudesta. Tsunamihan kuului Suomen suuriin rauhanajan järkytyksiin siinä missä Lapuan patruunatehtaan räjähdys ja Estonian haaksirikko.

    VastaaPoista