Sivun näyttöjä yhteensä

26. elokuuta 2022

Tyranni


 

Lukeminen on kuntoilua. Se myös aiheuttaa ajattelua, joka on ilmaista.

 

Tietenkin palaan Camus’n kirjaan, joka yhdistää murhaoikeudenkäynnin ja äidin kuoleman. Tietenkin luin sen huolellisesti, taas kerran, ranskaksi, koska tuo teksti ei käänny. Nimikin on väärin. ”L’étranger” ei tarkoita sivullista. Virhe toistuu muilla kielillä. Outsider, der Fremde, Främlingen. Kirjassa kaikki muut ovat vieraita sivullisia, paitsi päähenkilö, joka puhuu pääasiasta.

 

Muistikirjoihinsa Camus on merkinnyt muitten kirjoja otsikolla ”outoja kertomuksia”. Siellä on Borges ja sellaisia. Camus’n kirjan paikka ranskalaisen sanomalehden listan ykkösenä on oikea. Kirja on sensaatiomainen, koska henkilö ja hänen tarinansa on samanaikaisesti omituinen ja tosi. Näin on oltava, koska aihe on olemassaolo.

 

Luin siis Magnus Västerbron laajan kirjan ”Tyrannens tid”, joka kertoo Kaarle XII:sta ja suuresta pohjan sodasta (meillä isoviha) ja lukuisista aikalaisista. Kirjoittaja ei sano sitä näin, mutta Ruotsi keksi fasismin, joka oli voimassa jo Kaarle XII:n aloittaessa täydellisenä yksinvaltiaana isänsä kuoltua 1697.

 

Maassa sallittiin vain yksi mielipide, ja sekin oli salainen, koska kuningas ei kertonut sitä, eikä vastannut kysymyksiin.

 

Rankaiseminen oli johtava aate. Eräältä mieheltä lyötiin pää poikki, koska hän oli humalassa jotenkin epäillyt, onko jumalaa olemassakaan. Itse kuningas viipyi 14 vuotta muilla mailla rangaistakseen Puolan kuningasta ja Venäjän tsaaria.

 

Hänellä oli eri jumala kuin muilla. Hänelle jumala oli antanut kaiken vallan, muille ei valtaa lainkaan.

 

Ruotsalaiset eivät ole varsinaisesti lakanneet ihailemasta sankarikuningasta, joka aiheutti enemmän kärsimystä kuin kukaan muu maan historiassa.

 

Hän keksi ajatuksen, jota Hitler käytti: valittu kansa. Kaarlen mukaan Raamatussa sanottiin, että Ruotsi on jumalan valittu kansa. Hitlerin mukaan muuten vain oli käynyt ilmi, että saksalaisuus oli valittu alistamaan muut kansat, koska se oli paras ja sen johtaja eli hän itse oli vailla vertaa.

 

Mielenkiintoisesti Stalin ei koskaan väittänyt itsestään vastaavaa, vaan hän ilmoitti tarvittaessa noudattavansa kommunismin vääjäämättömiä lakeja. 

 

Vielä mielenkiintoisemmin Putin, joka ilmoitti menevänsä Kiovaan listimään sieltä natsit, näyttäisi olevan aito natsi. En ole varma, missä määrin tämä 1700-luvulta johdettu ajatus on otettu huomioon: entä jos hän on syvästi tosissaan? Entä jos hän todella johtaa valittua kansaa?

 

Lisään tähän varmuuden vuoksi: omasta mielestään. Heti kun Kaarle oli saanut Norjassa luodin ohimoonsa, useimmat huomasivat olleensa sitä mieltä, että rajoittamaton yksinvalta on huono ajatus.

 

Pultavassa taistellaan nytkin. Otin esiin Topeliuksen Välskärin kertomukset, ruotsiksi ja kommentoituna. Siinä on vain 1772 sivua. Seitsemännen sarjan jakson ”Siniset” lopulla on ”Pultavan laskeva aurinko”. Katson mainitaanko siinä Putinia.

46 kommenttia:

  1. "Maassa sallittiin vain yksi mielipide"

    Ihan kuin meillä nykyään!

    (Vrt. myös vuosien 1940 - 1941 "yksimielisyyttä ehdoitta". Huhtikuussa 1940 päämajan sensuuritoimisto antoi yleiskiellon hallituksen ja viranomaisten arvostelemisesta. Nähtäväksi jää, tuleeko nyt vastaava dekreetti, jos ei satu kaikistellen olemaan ihan samaa mieltä toukokuun Suuren Päätöksen mielekkyydestä.)

    Mitä "valittuun kansaan" tulee, blogitekstissä minulle uusia näkökulmia. Tähän asti olen osannut yhdistää paitsi tietysti Israelin lapsiin ennen muuta katajaisiin suomalaisiin (Tästä esim. Jouni Tilli: Suomen pyhä sota. Papit jatkosodan julistajina. 2014.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missä kysymyksessä meillä nykyään sallitaan vain yksi mielipide, muissa kuin kyssässä ilmastonmuutoksen aiheuttavista tekijöistä?

      Poista
    2. Eihän ilmastotiede toki mikään ideologinen mielipideasia ole. Valitettavaa toki maailman tulevaisuuden kannalta, että kaltaisiasi identiteetti-ihmisiä on tässä asiassa maan päällä aivan liian paljon.

      Poista
    3. Ilmastotiede ei ole metodologisesti verifioinut eikä falsifioinut yhtään teoriaa syy-yhteyksistä liittyen ilmastomuutoksen aiheuttajiin.

      Sen sijaan monelta väärän epäilynsanan suustaan päästäneeltä on akateeminen ura katkennut, tms..
      Aivan niin, heitä "on liikaa".

      Poista
    4. "Eihän ilmastotiede toki mikään ideologinen mielipideasia ole."

      Ei niin - vaikuttaakin enemmän dogmaattiselta uskonnolta, jossa on yksi totuus.

      Poista
    5. Tämä on kyllä täysin väärä paikka ilmastotieteestä keskustelulle. Menee joka tapauksessa hölynpölyksi.

      Poista
    6. Tieteestä puhutaan mutta hölynpölyähän se on - niin kuin neukkutiede.
      Ei siinä ole mitään häpeilyä.

      Poista
    7. Paras paikka vapaalle ilmasto-syy-yhteyskeskustelulle on Ylilauta.
      Kukaan ei menetä duuniaan esim. väärän kysymyksen takia.

      Poista
    8. Eriävän mielipideilmastointivastaavan v.t. ylikäyttöpäällikön viransijaisen apulaisvahtimestarin ominta alaa onkin varsinkin juuri tämä: "Muuten kyllä mutta kun se on enemmänkin noista ilmoista kiinni."

      Poista
    9. Kyllä tähän maahan ilmastotiedehörhöjäkin mahtuu, mutta että joku olisi sellaisen takia menettänyt työpaikkansa, on kyllä jo kova. Näyttöjä, kiitos!

      Poista
    10. Aiherönsy. Olisiko hyödyllinen olla: työttömän näyttötutkinto? Siis että etäpätevöityisi jokin määrä etätyöttömiä, arvatenkin netissä?
      Hetki nyt.. eikun tämähän se nyt on jo. Äsh.
      No mutta on se sentään hyvä että pysyvät pois äänestämästä ja muusta pahanteosta, ja pitäähän se olla joku porukka joka ei voi inttää vastaan ja jota voi käyttää pelotteena tavan työelämätallaajien kurinpitoon, kun ei oikein poliisikaan sitä jaksa. Varsinkaan rumalla säällä.

      Poista
  2. Voltairen käsitys Kaarle kahdennestatoista:

    ENSIMÄINEN KIRJA.
    Lyhyt Ruotsin historia Kaarle XII:een saakka. Hänen kasvatuksensa; hänen vihollisensa, Tsaari Pietari Aleksejevitshin luonne. Mielenkiintoisia yksityispiirteitä tästä ruhtinaasta ja Venäjän kansasta. Venäjä, Puola ja Tanska liittoutuvat Kaarle XII:tta vastaan.

    TOINEN KIRJA.
    Ihmeellinen ja äkillinen muutos Kaarle XII:n luonteessa. Kahdeksantoistavuotiaana hän käy sotaa Tanskaa, Puolaa ja Venäjää vastaan, päättää Tanskan-sotansa kuudessa viikossa, lyö kahdeksalla tuhannella ruotsalaisella kahdeksankymmentä tuhatta venäläistä ja hyökkää Puolaan. Puolan ja sen hallinnon kuvaus. Kaarle voittaa useita taisteluja, pääsee Puolan herraksi ja valmistautuu nimittämään sinne uuden kuninkaan.

    KOLMAS KIRJA.
    Stanislaus Leszczinski valitaan Puolan kuninkaaksi. Kardinaali-primaksen kuolema. Kenraali Schulenburgin oiva peräytyminen. Tsaarin toimia. Pietarin perustaminen. Frauenstadtin taistelu. Kaarle samoaa Saksiin. Altranstädtin rauha. August luopuu kruunusta ja jättöä sen Stanislaukselle. Tsaarin lähettiläs kenraali Patkul teilataan ja revitään neljäksi kappaleeksi. Kaarle ottaa Saksissa vastaan kaikkien ruhtinasten lähettiläitä. Hän pistäytyy yksin Dresdenissä tapaamassa Augustia ennen lähtöään.

    NELJÄS KIRJA.
    Voittoisa Kaarle jättää Saksin, ahdistaa tsaaria, tunkeutuu Ukrainaan. Hänen tappionsa. Hänen haavoittumisensa. Pultavan taistelu. Tämän taistelun seuraukset. Kaarlen täytyy paeta Turkinmaalle. Hänen vastaanottonsa Bessarabiassa.

    VIIDES KIRJA
    Ottomanisen Portin tila. Kaarle oleskelee Benderin läheisyydessä. Hänen askartelunsa. Hänen vehkeilynsä Turkin hovissa. Hänen suunnitelmansa. August nousee jälleen Puolan valtaistuimelle. Tanskan kuningas hyökkää Ruotsiin. Kaarlen kaikkia muitakin valtioita ahdistetaan. Tsaari juhlii voittoa Moskovassa. Tapahtumat Pruth-joella. Tsaaritar, joka rahvaannaisesta kohosi keisarinnaksi.

    KUUDES KIRJA.
    Vehkeilyjä Turkin hovissa. Tataarien khaani ja Benderin pasha tahtovat pakoittaa Kaarlen lähtemään tiehensä. Hän puolustautuu neljänkymmenen palvelijansa kera kokonaista armeijaa vastaan. Hänet saadaan kiinni ja häntä kohdellaan vankina.

    SEITSEMÄS KIRJA.
    Turkkilaiset siirtävät Kaarlen Demirtashiin. Kuningas Stanislaus vangitaan samaan aikaan. Herra de Villelonguen rohkea teko. Vallankumous seraljissa. Taistelu Pommerissa. Ruotsalaiset polttavat Altonan. Kaarle lähtee vihdoin matkalle, palatakseen valtoihinsa. Hänen kummallinen matkustustapansa. Hänen tulonsa Stralsundiin. Kaarlen vastoinkäymisiä. Pietari Suuren menestyksiä. Hänen voittokulkueensa Pietarissa.

    KAHDEKSAS KIRJA.
    Kaarle naittaa sisarensa Hessenin prinssille. Hänet saarretaan Stralsundiin, josta hän pelastuu Ruotsiin. Parooni Görtzin, hänen pääministerinsä, puuhia. Suunnitelmia sovinnonteoksi tsaarin kanssa ja maihinnousuksi Englantiin. Kaarle piirittää Fredrikshaldia Norjassa. Hän saa surmansa. Hänen luonteensa. Görtz mestataan.

    Muistutuksia ja selityksiä
    - - -

    https://www.gutenberg.org/cache/epub/53454/pg53454.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "...Siten kuoli kolmenkymmenenkuuden ja puolen vuoden ikäisenä Ruotsin kuningas Kaarle XII, saatuaan kokea sekä suurinta onnea että kovinta onnettomuutta ja antamatta hetkistäkään edellisen veltostuttaa tai jälkimmäisen järkyttää itseään. Melkein kaikki hänen tekonsa, yksinpä hänen yksityiselämänsäkin piiriin kuuluvat, ovat poikenneet kauas todennäköisyydestä. Hän on kenties ainoa ihminen ja tähän saakka ainoa kaikista kuninkaista, joka oli vailla erinäisiä inhimillisiä heikkouksia; mutta samalla hän kohotti kaikki sankarin hyveet sellaiseen liiallisuuteen, jossa ne ovat yhtä vaarallisia kuin vastakkaiset paheet. Hänen lujuutensa, itsepäisyydeksi muuttuneena, tuotti hänelle onnettomuudet Ukrainassa ja pidätti häntä viisi vuotta Turkinmaalla; hänen anteliaisuutensa kasvoi tuhlaukseksi ja tuhosi Ruotsin; hänen uljuutensa yltyi uhkarohkeudeksi ja oli syynä hänen kuolemaansa; hänen oikeudentuntonsa viekoitteli hänet joskus julmuuteen saakka, ja viimeisinä vuosina hänen arvovaltansa ylläpitäminen läheni sortovaltiutta. Hänen suuret ominaisuutensa, joista yksi ainoa olisi voinut tehdä jonkun toisen ruhtinaan kuolemattomaksi, ovat tuottaneet onnettomuutta hänen maallensa. Hän ei koskaan ensinnä käynyt kenenkään kimppuun, mutta kostossaan hän oli pikemmin leppymätön kuin järkevä. Hän oli ensimäinen, jolla oli kunnianhimona olla valloittaja, haluamatta suurentaa valtioitaan; hän tahtoi voittaa valtakuntia, voidakseen lahjoittaa ne pois. Hänen kunniaan, sotaan ja kostoon kohdistuva intohimonsa esti häntä olemasta hyvä valtiomies, mitä ominaisuutta ei ole koskaan nähty puuttuvan valloittajalta. Ennen taistelua ja voiton jälkeen hän oli täynnä vaatimattomuutta, tappion jälkeen täynnä lujuutta. Hän oli ankara muita samoin kuin itseäänkin kohtaan ja piti alamaistensa vaivoja ja henkeä yhtä vähässä arvossa kuin omaansakin, ollen enemmän ainoalaatuinen kuin suuri mies, enemmän ihmeteltävä kuin jäljiteltävä. Hänen elämästään tulee kuninkaitten oppia, kuinka paljon rauhallinen ja onnellinen hallitus kohoaa niin suuren maineen yläpuolelle.

      Kaarle XII:lla oli edullinen ja jalomuotoinen vartalo, sangen kaunis otsa, suuret lempeyttä säteilevät sinisilmät ja hyvin muodostunut nenä; mutta kasvojen alaosa oli epämiellyttävä ja liiankin usein alituisen naurun rumentama, joka lähti vain huulista; hänellä ei ollut juuri ollenkaan partaa eikä tukkaa. Hän puhui perin vähän ja vastasi useinkin ainoastaan tuolla tavaksi tulleella hymyllään. Hänen pöydässään noudatettiin mitä syvintä hiljaisuutta. Luonteensa taipumattomuudesta huolimatta hän oli säilyttänyt sen arkuuden, jota nimitetään vääräksi häveliäisyydeksi. Keskustelu olisi saattanut hänet hämille, koska hän oli omistautunut kokonansa työhön ja sotaan eikä ollut koskaan oppinut tuntemaan seuraelämää."

      Poista
  3. Kaarle kyllä viipyi vuosikausia muilla mailla, mutta suuren osan siitä pikemminkin hän itse oli rankaistavana, kun joutui pitämään kenttähoviaan silloisen sulttaanin "vieraana" tämän valtakunnan reunalla Benderissä, nykyisessä Transnistrian putinilaisessa nukkevaltiossa. Ympäri käydään ja yhteen tullaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Samankaltainen panttivankitaktiikka nykyiselläkin sulttaanilla.

      Poista
  4. Mersault on tietysti myös ulkomaalainen Algeriassa ja vieras itselleenkin. Mestarillinen kirja, jota voi lukea yhä uudelleen kuten parhaita klassikoita voi ja ymmärtää tai olla ymmärtävinään useasta näkökulmasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meursault, ei Mersault. Ranskan taitoisille avautuva dickensiläinen henkilöhahmon nimi: meurt-saute, 'kuolee-hyppää', siis ihminen joka tulee eksistentiaalisuuksissaan hyppäämään omaan kuolemaansa.

      Mersault olisi ollut sen sijaan mer-saut, 'meri-hyppy'. Jos Meursault olisi hypännyt siellä rannalla mereen vilvoittelemaan, hänen kohtalonsa olisi varmaan ollut aivan toinen.

      Poista
    2. Oliko Mersault "ulkomaalainen" vai sittenkin Algeriassa syntynyt ranskalaisten vanhempien lapsi (kuten Camus itse)? Siitä, kun itse luin kirjan, on jo yli 30(!) vuotta, joten voin muistaa myös väärin.

      Niin tai näin, postkolonialistisen tulkinnan mukaan hän on epäilemättä muukalainen ja vieraan kulttuurin edustaja. Englanniksi romaani onkin julkaistu paitsi nimellä "Outsider" (joka sopivasti ohjaa tulkintaa) myös nimellä "Stranger", joka ainakin minusta tuntuisi läheisemmältä vastineelta alkuteoksen kannalta.

      Poista
    3. Eikös Meursault hypännytkin mereen, tosin vain uidakseen Marien kanssa? Ehkä muistan väärin. Mutta miksikähän tuo päähenkilön nimi kirjoitetaan ruotsiksi milloin Mer- milloin Meur-alkuisena? Jopa kustantajakin, Bonnier, käyttää esittelyssään edellistä, vaikka uusimmassa, Jan Stolpen käännöksessä vuodelta 2020 se on Meursault? Saako sitä nimiä noin vain muutella?

      Poista
  5. Nähdäkseni on sopivaista mainita että kys kunkun aikoina ei ollut erikseen vas tai oik jalan saappaita

    kaikki käy paitsi liian pienet saappaat

    Näin ne hommat on edenny, oiskohan Viputin syvästi isänmaallinen vakaumuksen mies joka on ylläri-pylläri päättänyt uhrata itsensä -

    ..tai jtn?

    VastaaPoista
  6. Lukeminen aiheuttaa ajattelua. Tästä olisin eri mieltä. Ei aina.
    Eikö asia ole myös niin että lukutaito mahdollistaa ajattelun, mielipiteiden ohjaamisen haluttuun suuntaan ?

    Kirjapainotaito keksittiin vasta 1400 luvulla. Vai oliko niin että yhteiskunnan muuttuminen mahdollisti kirjapainotuotteiden kysynnän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieroglyfit? Kiinalaiset seinäkirjoitukset...
      Voisiko pikkuisen viilata pilkunnirkkoa?
      Tarve kommunikoidahan on kaikilla, eläimilläkin.

      Pullonokkadelfiinien tiedetään sairastuvan masennukseen. Parvi tyrkkii valitun yksilön kipaisemaan puraisemassa evään kipiää ressukkaa. Saa muuta mietittävää. Että erääntapainen ei-aivan vapaaehtoinen lääkintädelfiini siis käy ja hiukan haukkaisee. Ja varmana eivät kyllä lue mitään - ainaskaan eivät tätä blogia.

      Vaan naakatpas ne vasta oveluksia ovatkin, kirjoitin siitä tänne taannoin mutta en muista oliko se vuonna 2012 vaiko 2013.
      Katselkaapa parvia, ette pety kun hoksaatte kuinka helposti asiat voivatkaan olla mahdolliset järjestää. Tehokasta yhteisöllisyyttä.

      Alkavaa syksyä, tasapuolisimmin toivottaa

      IiHoo

      Poista
  7. Kaarle XI tosiaan oli tietyssä mielessä moderni fasisti: hän valjasti aatelittomien säätyjen, erityisesti maaseudun tilallisten yhteiskunnallisen tyytymättömyyden tuekseen (Vaasa-kuninkaitten perinnettä noudattaen). Tätä kautta hän saattoi nousta valtakunnan itsevaltiaaksi.

    Itse temppu ei ollut mitenkään poikkeuksellinen, sillä saman tekivät myös Tanskan, Norjan, Preussin ja Ranskan kuninkaat. Espanjassa kuninkaasta oli tullut itsevaltias jo paljon aiemmin. Ehkä erikoisempaa oli nimenomaan se, että kuningas hallitsi aatelittomien säätyjen tuella, mikä on selvä populistinen ja fasistinen piirre. Tämän poikkeuksellisuuden nostaa esille myös Voltaire. Hän toteaa isostareduktiosta, että Kaarle XI riisti alamaisiltaan osan heidän laillisesta omaisuudestaan. Kovin outo ilmaus, kun on tottunut pitämään isoareduktiota historiamme positiivisimpiin kuuluvana ilmiönä, jolla korjattiin Kristiinan ja Kaarle X:n tekemät virheet ja saatettiin valtiontalous järkevälle pohjalle. Sitä miettiessä tajuaa, että Ruotsi oli ihan erilainen maa kuin muut Euroopan valtiot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä ei nyt oikein käynyt selville se, onko alaltaan valtavien, ansiottomasti saatujen "laillisten" donaatioiden peruuttaminen ja "hallitseminen alempien säätyjen tuella" jo sinänsä "fasismia". Ilmeisesti on?

      Fasismia on nykyään niin monen sorttista. NN:n kaupungissa kaupungin johtohenkilö oli aivan äskettäin nähnyt ilmeisesti ihmisulosteella "piirrettyjä" Z-"lakaatteja" vihollisvaltion paikallisen residenssin aitaan kiinnitettyinä. Johtohenkilö oli äärimmäisen tuohtuneena kerännyt ne korkean omakätisesti pois ja todennut lehdistölle, että sellaista fasistivaltion propagandaa ei tässä kaupungissa suvaita sitten niin yhtikäs. (Lehdissä oli episodista sittemmin siistitty versio.) - Nykyisen energiapulan aikana tyhmyys tuntuu olevan rajaton luonnonvara.

      Poista
    2. Eipä toki valtiontalouden ja kansan vapauden pelastanut isoreduktio itsessään ollut fasismia, mutta oli se kyllä poikkeuksellisen selvä osoitus siitä, ettei Ruotsin kuninkaan valta perustunut ylhäisaateliin. Sen sijaan Kaarle XI:n perustuslailliset uudistukset, joilla hän keskitti vallan käsiinsä, olivat samantapaista esifasismia kuin Cromwellin tai Napoleon III:n hallinnot: kaikissa tapauksissa hallitsija otti itselleen yksinvallan keskisäätyjen ja konservatiivisen maaseudun tuella.

      Nojautuminen keskisäätyihin ei siis ole fasismia vaan nimenomaan vallan keskitys. Itse topeliaaninen politiikan perusajatus, kruunun ja kansan liitto, jolla pidetään ylhäisön ahneus kurissa, on ollut Kustaa Vaasan ajoista Palmeen ja Lipposeen saakka se perusta, jolle pohjoismainen yhteiskunta rakennetaan.

      Poista
    3. Eipä toki valtiontalouden ja ..."

      Olipa hieno, laajoja menneisyyden ilmiöitä yhteen nivova kommentti. Oitis huomasi sekä kommentin sisällöstä (ja muodostakin), että kirjoittajan täytyy ollaa historian asiantuntija. Siispä kiitos!

      Minua jäi kuitenkin askarruttamaan tuo fasismin (tai "esifasismin") kovin laaja
      ja anakronistiseltakin vivahtava määritelmä. Esimerkiksi Silvennoinen, Tikka & Roselius katsoivat kirjassaan, että fasismin aivan keskeisiä piirteitä ovat nationalismi ja turvautuminen väkivaltaisiin menettelytapoihin. Toisaalta joku menneiden vuosikymmenten Hyvämäki taas ei saksalaiseen Nolteen tukeutuen saanut sitten millään kokoon fasismin kriteerejä suomalaisessa 1930-luvun liikehdinnässä. Koko fasismin käsitehistoriassa tuntuu siis esiintyvän melkoista huojuntaa.

      PS Tuohon Kustaa Vaasasta Lipposeen -seuraantoon kuuluisi kyllä mielestä ehdottomasti ja ennen muuta Kekkonen, erityisesti myöhäiskaudellaan (esim. tulopolitiikka, kansanrintamapohjat kommunistien integroimisineen ym.). Tosin tiedän hänen rasitteensa varsinkin tällä palstalla, kun se talvisotahallituksen tuleva pääministerikin meni J. O. Söderhjelmin tarinoinnin mukaan sanomaan, että...

      Poista
  8. Putinin viimeaikaiset toimet hallintonsa kanssa muistuttavat suuresti Saksan natsien toimia. Juuri eräs kollegansa julisti pommin uhrina kuolleen venäläisen natsin tyttären hautajaisissa Hitlerin ja Göbbelsin tyypillisiä fraaseja jotka kuulostivat aika kauhistuttavilta. Voisin uskoa että sen nähtyään venäläisten silmät alkavat avautua näkemään asioiden oikean laidan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venäläisten silmät on vuosisataisesti liimattu kiinni niin, ettei näkökykyä vallan suuntaan ole jäljellä, mitä hyvänsä tapahtuukin. Näkökykyisillä poikkeusyksilöillä ei suuressa kuvassa ole merkitystä, valitettavasti.

      Poista
    2. Siis vähän niinku suomalaisilta, ensin uskolla sitten enkulla?

      Poista
    3. Siis täh? Enkulla? Kenen asialla tuontasoisen kommenttisi kanssa olet?

      Poista
    4. En ainakaan Trumpin, kuten niin monet täällä.

      Poista
    5. Siis Putinin, mikä on meille sama asia.

      Poista
    6. Väärin arvattu. mutta tuo on yleinen vääriluulo että jos ei palvo jenkkejä ja englantia kuin jumalia, on venäjän agentti.
      Suomessa ei saa puolustaa suomea eikä eurooppalaisuutta!

      Poista

  9. Isoimmat festarit tänäkin suvena olivat Suviseurat, ja ensi kesänä myös. Niille ja helluntaiteltoille kokoontuu työkansa, vakaa ja työteliäs. Ei-tatuointeja eikä lävistyksiä, mikä merkiksi Supolle että osaavat tarkkailla erottaa. Omaankin duunaamiseen tarmoutumiseen on ilmaantunut väikkiä -ei helteen mutta hikeetymisen vuoksi noiden bilerietastelujen jo tulviessa iltakoulutaloonkin. Ihan sinne mistä Linkomies johti edestä. Sotureita johti päiväannosmuonilla. Ja Rytihän oli laiha riuku, ohiammuttava kuin muutkin. Sillä sitä uskottiinkin. Mitäs tässä meikä muuta, fillarin selkään vaan. Hidaspoljentaa ei-omabody-tarkkailumittareita. Mutta kauhulukua tuhansien ja taas tuhansien hevosvoimahirnausten levittäessä tuorerahalantaa "kaupunkikulttuuriin". Ihan kuin sitä ei olisi jo kyllin vajota omasta painostaan ja korkeanpaikan pelosta. Tiedän muuten miten uusraudotetaan, lisätään työaikaa 50-vuotiskiinnelainoilla. Kesämökitkin käy -ja päästään aina vaalien yli. Sote ja alan tiedehybris/-hupsis.teknokonsensus rahoittaa itseitsensä, vaikkakaan ei paranna. Kysy vaikka "Baselista ja Institute for ikiaikainen rahajuurien sadetus kusetusvedellä". On niillä Suomessakin pisuaarit, englanniksi. Tietäisivätpä falskiosaamisessaan edes tämän -asiainatilan. Falski on tosi.Vielä.

    Olisihan tuo yllä saanut riittää, mutta kun pamahti päähän, että Helsinki on taas uppoluksissa. Vastakirja sisältäen kaupungin vakuudet ja takuut ns.rakentajilleen, yllä hirnaustelijat, pursuu yli kun nimenpanijaa lappaa yhtenään ja samat samanakin päivänä. Heidän asiakkaat eivät maksa, perhanan Putijuma malli 24.2.22. Maanalainen kuittipaperi-rahaverkko sadoin erioikeusleimaajineen jonottaa taas kuten Korona maaliskuussa 2020. Silloin keskusrahajumalat SP-EKP antoivat Suomeen 20 mrd kaupunkikultuuriin Hesa Kuopio(futis/Icecap Kari Lahti) Tampere (lätkä KummeliKummola). Suhdanne pelastui, vastakirjamerkinnät pyyhittiin yli ja euroa sijaan. Nyt sitten niiden kierto jäätyi tänävuonna 24.2. alkaen. Force Majorekaan ei istu kun tilastolukemasta "uniper" johdannaisia rullasi kolmansien nimissä eikä heitä, virtuaalikauppaosapuolia koske fyysinen fakta. Vain hinnat näytöllä. Ne ajetaan nihilo ulos lokakuun alkuun ja sitten vain oikean kaasun polttaja maksaa minkä polttaakin. Derivaatamiehet kotona ja maailmalla lukevat ruvet ja konvehtit. Ja alkavat alusta. Näistä on siinä Satyajit Dasin kirjassa. Tosin 2008 jälkeen on kierointa vanhaa julistettu ei-validiksi. Mutta uutta asennettu sijaan. Noita kymmenmiljardisia rutiinisiirtoja Basel:IIF taserivi-riippavarpupiiskaamossa/-omatuorehu ymppäämö-geeniterästämö Realityssä. Lue äläkä jäkätä. Nyt vähäisen Helsingin Kauppatoreja huuhtelevat virtuaalliset vuokset ja luoteet. Ei ole rahaa palkanmaksuun. Meteorologit katsovat Wall St. ja City mittauseuroja ja kieltävät liikkumasta. Yksittäinen kaupungin työläinen saa velkaa virka/työsopimustaan vastaan. Kyllä kaupunki toipuu. Vartiainen lupaa korkot kaupungin vastakirjalta aikanaan. Rahoituslaitos Onni Sarmaste konkariyrittäjä idolini on jo liikkeellä. Kyllä se siitä. Jos kaupungin luottoluokitus onkin vaakalaudalla, niin Sarmasteen & kaveriensa ei. Sitä tarkoittaa liikemies. Terveisiä kirjankansien väliin prässätyltä. Mutta fillari kesällä jatkosotamallia ja talvella puusukset. Törmäillään. Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii. Nyt tulikin semmoinen rahananoja, että ei suotta tiliotteita syynätä. Kysytään vain että paljonko laitetaan.

      Poista
    2. Nämät ovat Sjöstedtit paremmat lukien poikippäin - rivinvälit pidemmät - muut pystyy sipaisemaan pystyssäkin.

      Poista
  10. Myös Suomessa, ainakin minun koulunkäyntiaikana Kaarle XII esitettiin sankarina. Turkissa oleskelu sivuutettiin vähin äänin.
    (Kuten tiedetään, Kaarle peuhasi vain poikien kanssa, mikä nyt sinänsä on sivuseikka.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Karl_XII

      Poista
  11. Yhdysvalloista tuli Neuvostoliiton hajottua hohtava kaupunki kukkulalla. Lännen junaileman Maidanin jälkimainigieissa meni Krimi. Trumpin mukaan Putin veti Obamaa nenästä. Nyt oli vuorostaan Bidenin vuoro koettaa. Nyt taitaa mennä loputkin Ukrainasta. Venäjä on pakkomielle lännen eliitille. Jeltsinin aikainen Venäjä oli lännen mieleen. Miten ote pääsi lipsahtamaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Trumpin mukaan Putin siis veti Obamaa nenästä? Trumpia ei kyllä ole juuri missään asiassa uskominen, mutta jos näin olisi, sehän on tunnustus Trumpin sydänystävälle Putinille Trumpin perivihollisen Obaman huijaamisesta.

      Poista
  12. Olen nähnyt sekä Jeltsinin että Putinin Turun seudulla Jeltsin saapui Koiviston kanssa muistakseni joskus 80-luvulla junalla Turun rautatieasemalle. Hän vaikutti hyvin kansanomaiselta, koska hymyili aurinkoisesti ja vilkutteli ihmisille asemalaiturilta antaumuksella.
    Putin sen sijaan lensi Iljushin-jumbojetillään matalalla Raision yli saariston suuntaan ennen laskeutumista Turun lentokentälle, josta jatkoi Raision läpi panssari-Mersullaan "kahtasataa" Kultarantaan Niinistöä tapaamaan. Ei varmaan mikään kansanmies, kuten on nähty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät he systemalaisia omista.

      Poista
    2. Olen muistavinani että mainitun valtionpäämiehen uskotaan olleen erään turkulaisen sanomalehden toimituksessa töissä. Tätä en tiedä varmaksi sanoa.

      Hän pelasi jalkapalloa kyllä, Kupittaan kentällä ottelussa jossa oli mm. emeritusarkkipiispa John Vikström mukana, kerrotaan kyseessä olleen ystävyysottelu. Nämä ovat jonkin verran kummallisia ymmärryksiä. Solisluun murtumasta oli jokin maininta myös.

      Selvä seikka on että Venäjä tarvitsee deputinisaation.

      Valta turmelee.

      I. Hallantie

      Poista
  13. 1980-luvulla Jeltsin ei ollut merkittävissä asemissa. Muistamasi vierailu tapahtui Hesarin arkiston mukaan 10.7.1992. Vierailu edusti varmaan tietyllä tapaa Suomen ja Venäjän suhteiden ehdotonta huippukohtaa. Koskaan eivät ole maittemme suhteet olleet yhtä hyvät kuin silloin.

    Surkeaa on myös tajuta, että Venäjä ei varmaan edes kansalaissotansa aikaan ollut yhtä heikko kuin kesällä 1992. Mitenkähän Venäjä voisi kehittyä valtioksi, jonka kanssa voisi olla aito ystävä myös silloin, kun siellä ei täysi svoboda päällä?

    Putin tuskin on uskaltanut junalla hirveästi matkustaa. Vihamiehiä on sen verran paljon enemmän kuin Jeltsinillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsaarit ramppasivat lounaissaaristossa alvariinsa. Luotausretkikunnat käyttivät luotejaan ahkeraan. Mikäs, kun oltiin samaa suuriruhtinaskuntaa, kuntaliitos.. Perusteellista ja paikkansa pitävää työtä. Jalosta vois' puhua.

      Minä monen-monen muun ohella kirosin harmillista mittakaavaa pienoismerikorteissa, heh!

      Itämeri on yltävä maailman merien luokittelussa maailman vaarallisimpien merialueiden joukon kärkipäähän sillä kelin muutokset ovat äkkinäiset. Vieläkään ei oikein mieluusti lähdetä mistään syystä merelle syyskuun 13. päivänä. Siinä voi luulla olevan jokin muukin syy kuin noin kahden viikon mittaisen myrskymaksimin keskelle osuminen, onko - en tiedä.

      Ei sitä ole kiveen hakattu kuten on niin paljon muuta, vaiks Suomenlinnan rannoilla. Paraisilta löytyy virallisemman oloisia, ja muualta. Tokkopa niitä kaikkia kukaan on tietävä.

      Poista
  14. Vuosikymmenet menevät sekaisin. Oikeassa olet, Jeltsin vieraili Turussa tosiaan kesällä 1992, jolloin solmittiin Suomen ja Venäjän uusi valtiosopimus.

    VastaaPoista