Lähellä mutta kohtaamatta! Luen hyvin kirjoitettua
muistelmaa. Muistelija on ikätoverini. Hän muistaa hyvin ylpeänä, miten hän
voitti Arlan kilpailussa 7-vuotiaana suuren määrän juustoa. Tehtävänä oli
värittää lehmä. Juustoa tuli sellainen määrä, että sen kanssa oltiin ihmeessä.
Juuston merkki oli ”Raket”. En ole koskaan kuullut siitä.
Sen valmistus lopetettiin 1979, mutta tiettävästi käytännössä kaikki silloin
eläneet ruotsalaiset muistavat tuotteen edelleen.
Jäin miettimään. Siis kuten meillä Koskenlaskija (ja Viola),
joita valmistetaan edelleen ja viedään villisti Venäjälle.
Internet paljasti minulle, mitä on sulatejuusto. Ehkä oli
kuvitellut, että juusto on jotenkin sulatettu, esimerkiksi pannulla. Ei.
Sulattamiseen käytetään suoloja. Eikä keksintö ole kovin vanhakaan, ei sataa
vuotta.
Voi olla että tämä liittyy olutjuustoon, joka oli vielä
1800-luvulla herrojen ja narrien herkku. Nyt on vaikea selvittää, mitä se oli.
Eikä käytännössä kukaan ole sitä maistanut. – Se oli kai jonkinlaista
kaljavelliä, joka oli päästetty jollain salaperäisellä tavalla juoksettumaan.
Itse arvelen, että tulen toimeen ilmankin.
Kaupallisia nimiä eli tavaramerkkejä kuuluu kai vähätellä.
En ole ihan varma, onko se perusteltua. Kun on ihan pienestä käynyt kaupassa ja
oppinut, mitä eroa on Siro- ja Pulmu –sokerilla, kai se on osa yhteistä
tarinaamme. Ja käskettiin ostaa kahvina Pulaa, paitsi yksi pussi Sinettiä, kun
tuli joku täti kylään. Jos matka oli Osuuskauppaan, vaihtoehdot olivat
vastaavasti Johanna ja Katrinna (joista pojilla oli vähemmän omaperäisiä
väännelmiä).
Isoisältä löytyi aina kilteille lapsille tai lopulta myös
vähemmän kilteille Pectusta. Verkon mukaan vanhin Fazerin edelleen myynnissä
oleva tuote on Pihlajanmarja-marmeladi, vuodesta 1895. Myös Vihreät kuulat ovat
tsaarillista perua.
Arjen historian yksi puoli on sitten asiat, jotka jokainen
muistaa. Samassa kirjassa mainitaan suursuosikki, laulavat tukkilainen ”Snoddas”.
En ole ikinä kuullutkaan. Hain verkon mukaan Snoddas-kuumeen aiheuttaneen,
maanvaivaksi kasvaneen laulelman. En ole
ikinä kuullut, tai jos olen, en ole erikseen noteerannut.
Tuo on sinänsä tuttua. Niillä on he kansanpuiston ja Lill
Babsit ja vaikka mitkä reippalit, meillä taas sota ja molli.
Uusi sankari oli esittäytynyt Hylandin ohjelmassa.
Menneisyyden radio-ohjelmista ei tiedetä mitään, eikä televisio. Te paljon
nuoremmat ette tiedä, että Hannu Taanila, Lenita Airisto ja mm. Jörn Donner
nousivat suureet kuuluisuuteen televisio-ohjelmasta ”Jatkoaika”. Se oli
1960-lukua.
Lennart Hyland oli sekä ohjelmapäällikkö että
urheiluselostaja. Näkemieni vähien pätkien perusteella arvioisin, että hän oli
suunnattoman hyvä. Ja ruotsalainen kuin Gevalia-kahvi.
Ruotsalaisilla on Frisendahlin hieno veistos tukkilaisista,
jotka purkavat sumaa kiskomalla kekseille oikealle, keskustaan ja vasemmistoon.
Meillä on Rovaniemellä työn ja parkkuuraudan ääressä yksin näpit jäässä
työntävä jätkä, jonka ammattinimikike (jätkä – buse) aiheuttaisi Ruotsissa
vähintään viisi välikysymystä, valiokunnan ja terapiatunnit.
Niin, ja tiedän tytön, joka rahaa saatuaan osti koko paketin Koskenlaskijaa ja söi sen ihan itse. Se lienee ollut siihenastisen elämän suuria hetkiä! (Monille miehille tuote tuo ikävästi mieleen armeijan ja sodan, se kun säilyi paremmin kuin voi - ja margariinia suomalaiset olivat hitaita hyväksymään.)
Gösta Snoddas Nordgren oli yksi maailman parhaista jääpalloilijoista. Laulava ja näyttelevä tukkilainen, todellakin, mutta parhaimmillaan bandyn parissa. Haudalla hänen tittelinsä on "naturvän".
VastaaPoista
VastaaPoistaNeuvokkuus on ihmisoikeus paimentolaisheimoissa. Lampaan, vuohen jne maidon tinkaaminen kuin lintujen munittaminenkin, ovat perusinfraa ja huipputaitoa. Voi kuvitella jokusia sattumuksia missä päähänpälähtämiset ja utareisiin tarttumiset ovat kivahtaneet mieliin. Ja kun sitä lypsettyä sitten talletettiin mahalaukkusammioihin, niin niissäpä pilaantui, juoksettui, -säilyi ja maistui juustona ! Kuinka olisi poronmaitojuusto ?
Sveitsin alpeilla EU:n bakteorologien (?) tavoittamattomissa tehdään yhä aromisia juustoja kouluruokailusta syrjäytyneille, makunsa pitäneille ihmisille. Sellaista käkikelloporvaristoa -juupa, näkee Haneken leffoistakin,Pianonsoittaja,Valkoinen nauha ja muita -äsken telkkarista tuli Funny Games. Tosikauhea ja tosi. Nyt tämä paimenkansa hylkää vapaat rahamarkkinatkin. Frangi on kiinni arvossa 1,20 € eli jumissa kuin Kiinan yuan. Sveitsin keskuspankki antaa (uuden) frangin kutakin 1 € 20 senttiä vastaan. Niitä on tullut jokusia kymmeniä miljardeja kun kurssi lyötiin kiinni kohta vuosi sitten. Näitä euroja vuorensisään eli alppiholviin tulvii etelästä. Keskuspankki panee eurot kiertoon ostamalla pohjoisvaltioiden bondeja, Suomenkin valtionlainaa. --Nyt Draghin luritusten jälkeen ja Schäeblen kurituksen, alkaa tilanne olla taas uusi. Mutta ilokseni ei yhtään parempi. Työttömyys ja palkattomuus sen kun jatkuu, mutta niin jatkuu isokenkäisten farssiminenkin. Pysyisi vaan Soini hengissä. Hengennostatuksessa. Olisi kiva jos nämä markettilaumatkin -ainut ja kiertämätön seura kuitenkin- snajuaisivat tätä rahakomiikkaa. Vain yhteisenä h-elää makea naurukin.
Jukka Sjöstedt
Lennart Hylandin ohjelmaa Hylands hörna ehdin seuraamaan nuorena hampparina Blekingessä. Mielestäni hän muistutti habitukseltaan, puheeltaan ja suosioltaan Tarvajärveä. Kaikki varmaan tietävät, että sen leijonalaulun repliikin "den glider in" hihkuu juuri Hyland.
VastaaPoistaMinun aikanani koulussa jaettiin sulatejuustokolmioita, jotka olivat joistakin helvetin hyviä ja toisista helvetin pahoja. Kuuluin edellisiin. Siksi ostankin edelleen joskus, mutta eihän ne maistu enää samalta. Laatu tai mies on muuttunut.
Jatkoaika... sen veroista puheohjelmaa ei ole sen jälkeen tv:ssä nähty. Se sopi kuin nyrkki silmään kaikin tavoin avautuvan yhteiskunnan kokonaisilmeeseen. Sitä pidettiin räävittömänä, mutta kulttuuriahan se oli.
Airisto, Donner ja Taanila eivät jääneet Jatkoajasta mieleen suinkaan siksi, että he olisivat käyttäytyneet hyvin, siten kuin tv-ohjelmassa kuului, vaan päinvastoin.
PoistaOlisiko ollut ensimmäinen suomalainen tv-talkshow, jossa ei pönötetty? Vaan intettiin, riideltiin ja suututtiin?
PoistaMuistanko väärin, mutta lähtikö Harri Holkeri josain ohjelmasta kesken pois närkästyneenä saamastaan kohtelusta, joka ei hänestä ollut tarpeeksi kunnioittavaa.
PoistaOlutjuusto: 1 litra kaljaa, 2 litraa maitoa, 1/2 tl. suolaa.
VastaaPoista1/2 maitoa kiehautetaan kattilassa ja siihen pannaan kylmä kalja,
joka saa kiehahtaa ja maustetaan. Toisessa kattilassa keitetään
samaan aikaan loput maidosta, ja kun molemmat kiehuvat, yhdistetään ne.
Syödään kuumana.
-H. Koskimies - E. Somersalo, Keittotaito koteja ja kouluja varten. 7. laajennettu painos, WSOY, 1939.
Missä on se juusto?
PoistaWhere is the cheese?
Tämän blogin hienoin puoli on, että se usein herättää muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta ("minne ovatkaan kadonneet...")
VastaaPoistaJuustoa, ruotsalaisperäistäkin, voi lähestyä asiallis-proosallisesti, kuten tässä on tehty. Varsinaisissa juustokulttuureissa juustoa käsittelevät esitykset parhaimmillaan pystyvät kuitenkin ylittämään pragmaattisen kalorioidenlaskemisesta ja makuarvostelmista lähtöisin olevan lähestymistavan ja nousemaan ylös kirkkauteen - oman hengenmenon hinnallakin - kuten alan dokumentoidusta kirjallisuudesta tutuksi tulleen arkielämän runoilijan Menocchion tapauksessa:
VastaaPoista"Luonto sai ne [enkelit] aikaan maailman täydellisimmästä substanssista, samoin kuin juustosta kehittyy matoja, mutta ulos tullessaan ne saavat tahdon, älyn ja muistin Jumalalta, joka siunaa ne."
Rouenissa olen syönyt lähes täysin vastaavaa sulatejuustoa kuin Koskenlaskija. Oli tuotetta kuulema valmistettu lähes 1000 vuotta. Ja Acipiuksen reseptiin HYPOTRIMMA:
VastaaPoista"Piper, ligusticum, mentam aridam, nucleos pineos, uvam passam, caryotam, caseum dulcem, mel, acetum, liquamen, Anum, oleum, defritum aut caroenum." sopii paremmin tuon aikainen sulatejuusto kuin mozarella.
Onneksi Saarioisten ämmille, noille jotka loukkaavasti kehtasivat mainostaa paskaruokaansa äitien tekemäksi, satelee nyt potkuja.
Ad Omnia: - yllätyin, kun kukaan ei mainoinnut Koskenlaskijan armeija-nimeä "varpaanvälijuusto". Ehkä sitä ei enää käytetä. Ehkä Koskenlaskijaa ei enää anneta armeijassa.
VastaaPoistaKoskenlaskija ei tosiaan sytytä inttimuistoja ainakaan vm 89. Varpaanvälistä siitä olen "kuullut" vain täällä blogissa, useammankin kerran:
PoistaTaidat lukea Leif GW Perssonin hienoa muistelmakirjaa. Tunnetko hänen romaanejaan tai Expressenin kolumnejaan? Älykäs ja mielikuvituksekas kirjailija.
VastaaPoistaMarja-Liisa Seppänen
Pohdin tätä jokunen viikko sitten, "mitä eroa on Siro- ja Pulmu –sokerilla" tosin tarkotit varmaan "Sirkka". Mutta niillä on ero siinä että toinen niistä (muistaakseni Sirkka) sulaa helpommin.
VastaaPoistaSirkku, Sirkka, Sirkku se oli.
PoistaTuli viiveellä mieleen sellainen ajatus, että Ruotsin ja Suomen suhden on sama kuin Lennart Hylandin ja Niilo Tarvajärven suhde.
VastaaPoista"Viola" on muuten ranskaksi "raiskasi" (jos aikamuoto on passé simple).
Viola on myös alttoviulu tai orvokki. Ja englannin rape tarkoittaa rapsia.
Poista>>mitä on sulatejuusto. Ehkä oli kuvitellut, että juusto on jotenkin sulatettu, esimerkiksi pannulla. Ei. Sulattamiseen käytetään suoloja<<
VastaaPoistaSulatejuustot on lähinnä juustojätettä, joksi muutetaan kaikki yli-ikäiset myymättä jääneet juustot.
Olipa hauskaa ja mielenkiintoista luettavaa. Harvoin syntyy näin syvällisiä keskusteluita juustosta.
VastaaPoista