Sivun näyttöjä yhteensä

18. huhtikuuta 2006

Neuvo

Menen Lappenrantaan.

VR lyhentää matkaa syksyllä. Nytkin se on melkein liian lyhyt, kaksi tuntia neljäkymmentäseitsemän minuuttia. Se on elämän taukopaikkoja, joista on puute.

Joku kysyi näistä blogeista asiaa, jota luulin itsestään selväksi. Kun ei ollut, toistan.

Kiinnostunut lukija voi klikata kohdasta "Archives" kuluvan kuukauden eli nyt huhtikuun. Sen jälkeen voi tallentaa selaimen valikosta koko roskan. Tallentaminen käy suoraan HTML-muodossa tai vain HTML-muodossa.

Itse käytän komentoa Print (Tulosta) ja klikkaan printteriksi Acrobatin eli Adobe PDF. Tuloksena on pdf-tiedosto koko kuukauden jutuista.

Kirjoittajalle itselleen tämä on tietenkin tarpeen, koska Bloggeriin ei ole luottamista. Jonain kauniina päivänä tekstit katoavat tai menevät sotkuun. Kirjoittajan tädille tämä voi olla hyvä ratkaisu, jos tädillä on hidas Internet-yhteys tai vastenmielisyyttä ja pelkoa verkkoa kohtaan.

Totta puhuen rippaan Acrobatin sisältä verkko-osoitteella tarvittavat failit ja ehkä vähän siistin niitä.

Acrobat-nimen alla kulkee kaksi tuotetta,

Acrobat reader on ilmainen ja sen saa mistä tahansa verkosta. Se on käytännössä välttämätön.

Adobe Acrobat on valitettavasti hiukan hintava. Se on hankittava erikseen. Hankinnan perusteluja on kaksi:

- periaatteessa Acrobt-faileja voi lukea millä tahansa koneella, jossa on Acrobt Reader -ohjelma, eikä tiedosto mene solmuun niin helposti kuin esimerkiksi Word-tiedosto.

- Acrobat-tiedosto on paljon vaarattomampi virusten kannalta kuin tekstitiedosto. Se johtuu muun muassa siitä, että kysymyksessä ei oikeastaan ole teksti, vaan tekstin kuva...

Pyydän anteeksi valistuneilta lukijoiltani. Näin tämä kuitenkin on. Tietokonelukutaidossa on ainakin minun tuttavapiirissäni huimia eroja. Itse olen keksinkertainen tai huono. Sellaiseksi tulee, kun on oppilaita ja entisiä oppilaita, jotka ovat tietotekniikkainsinöörejä tai tohtoreita.

Yksi ohje heistäkin. Jos näet softainsinöörin lähestyvän tietokonetta ruuvimeisseli kädessä, juokse!

4 kommenttia:

  1. Kyllä oikein tehdyssä PDF:ssä se teksti on ihan tekstinä eikä tekstin kuvana, siinä on vaan sen tekstin lisäksi ohjeet, miten se teksti pitää latoa. Eihän muuten esim. copypaste PDF:stä toimisi.

    Tekstitiedostoa turvallisempaa formaattia ei ole. Oletan, että tarkoitit tekstitiedostolla tekstinkäsittelytiedostoa, johon väitteesi kyllä pitää paikkaansa. Syy tekstinkäsittelytiedoston turvattomuuteen tosin ei ole se, että siinä teksti on tekstiä, vaan se, että tekstin sekaan on mahdollista liittää ohjelmakoodia...

    Tekstitiedoston pääte on .txt, tekstinkäsittelytiedoston pääte on esim. .doc.

    (Muuten: ilmaisiakin PDF:ntuottovälineitäkin on, mutta ne ovat enemmän nörttikamaa kuin tuo Acrobat. Niin, ja on niitä muitakin PDF-lukimia kuin Acrobat Reader, ja ainakaan takavuosina Acrobat Reader ei ollut se paras tarjolla olleista:)

    VastaaPoista
  2. Entisenä softankehittäjänä ymmärrän viimeisen lauseen kovinkin hyvin...

    Mutta jos ainoa tarve on tehdä niitä pdf-tiedostoja on siihen olemassa ilmaisiakin ohjelmia, esim. http://www.pdf995.com/

    Onhan pdf parempi kuin vaikka doc mutta kyllä silläkin koneen solmuun saa. Parasta onkin tietysti käyttää puhtaita tekstitiedostoja.

    VastaaPoista
  3. Kalliin Acrobatin sijasta voi toki käyttää myös verkosta ladattavia ilmaisia konverttereita, esimerkiksi Primo PDF (www.primopdf.com) on helppo ja mainio. Se asentuu "printteriksi" mutta suoltaa ulos pdf-tiedostoja paperiarkkien sijaan. Toimii minkä tahansa ohjelman kanssa.

    Ghostscriptiä (www.cs.wisc.edu/~ghost/) käytin ennen, se on vähän monimutkaisempi, koska siinä on yksi ylimääräinen "työvaihe": konvertoitava tiedosto pitää ensin tulostaa tiedostoksi ("print to file") ja tuo tiedosto sitten käännetään ko. ohjelmalla. Ghostscriptin hyvä puoli on se, että se lukee ja kirjoittaa PDF:n lisäksi myös PostScriptiä, ja konvertoitaessa on enemmän mahdollisuuksia säätää mm. PDF-dokumentin tarkkuutta ja sitä kautta kokoa.

    VastaaPoista
  4. Siinähän tuli koko skaala.

    Kaijanaho käsittää oikein, että lyhentelen sanojani ja yritän olla yleistajuinen.

    Toistain uudelleen: doc-tiedostot ovat ongelmallisia.

    Omasta tekstistä (väitöskirja tai romaani) olisi syytä aina tehdä txt-versio eli tallettaa se ascii-muodossa.

    Pdf:ää on luonnollisesti monta lajia, kuten embedded. Normaali on järjellisen turvallinen mutta tietenkin tekee isoja tiedostoja.

    Kokemukseni mukaan sähköpostin liitteenä ei pitäisi aivan noin vain lähettää edes usean megan tiedostoa.

    Tunnen ja olen käyttänyt erilaisia vaihtoehtoversioita kuten Ghostia. Elämä on kuitenkin sellaista, ettei kaikkeen ehdi. Kyllä minäkin julkaisisin blogit LaTeXilla, jos vain osaisin...

    Sellaiseen erikoiseen käytäntöön olen päätynyt,että kuvien käsittelyssä järeän Adobe Photoshop CS 2:n rinnalla käytän ilmaista IrfanView -ohjelmaa, joka on käsittämättömän hyvä, nopea ja kevyt.

    Lisäksi olen syvästi addiktoitunut Total Commander -nimiseen ylläpito-ohjelmaan, mutta tunnustan, että siinä voi olla kysymys tottumuksista. Mielestäni Windowsin Explorer on hankala ja kumma kyllä Macin vastaavat ohjelmat ovat nekin vähän epähavainnollisia. Tai sitten en vain ole keksinyt, miten esimerkiksi synkroinoin automaattisesti Lappeenrannan läppärin ja LaCien pienen (60 Gb) kovalevyn tekstitiedostot - pyöri juuri tuossa taustalla, 9800 tiedostoa.

    VastaaPoista