Sivun näyttöjä yhteensä

2. heinäkuuta 2025

Valehtelemisen oppikirjasta



Yksi valehtelemisen keskeinen oppikirja on Raamattu. Koraani on sellanen hieman vähemmässä määrin, koska se muistuttaa kovasti Tuhannen ja yhden yön satuja.

En muista saaneeni käsiini selitysteosta, jossa eriteltäisiin Raamatussa joko todeksi tai esimerkiksi väitettyä. Erilaisia kirjoja Raamatun ymmärtämisestä “oikein” ilmestyy noin kymmenen vuoden välein. Tuo perinne alkoi Ranskassa vähän yli 150 vuotta sitten. Ernest Renan alkoi julkaista Jeesuksen historiaa. Sotkut suhteessa yliopistoihin, kirkkoon ja puolueisiin johtivat tilanteeseen, jossa kirjojen pääasia olikin kirjoittaja eikä ilmoitettu aihe. 

Samoihin aikoihin vaikutti laajalta jumalan ruoska Nietsche, joka hänkin osasi sekoittaa ajatukset siitä, miten asioiden pitäisi olla, siitä miten asiat näyttivät olevan, ja kuoli pahasti mielisairaana.

Olen omia aikojani opiskellut teologiaa. Paul Tillichin systemaattinen teologia, kolme nidettä, oli mielestäni hyvä. Karl Barthin Dogmatiikka on jokseenkin heikko esitys, jossa uskonto ja maailmankaikkeus esitetään pohjimmiltaan kellokoneistona. Luterilaisuudessa sutta paettaessa karhu tulee vastaan. Susi on eksistentiaalinen eli olemassaolon kummallisuuteen liittyvä ajattelu, karhu taas I. Kantissa kiteytynyt järkimielisyys. Ensin järkeillään johtopäätökset, sitten keksitään niille todisteet. 

Luin Lutherin valitut teokset saksaksi. Eräät niteet olivat kamalan pitkästyttäviä ja kovin turhan tuntuisia, eräät parasta, mitä saksaksi on kirjoitettu. Suosittelen pikku nidettä “Isä meidän yksinkertaisille ihmisille” ja kirjoitusta “Voiko sotilaskin kuulua autuaaseen säätyyn”. Eräät hänen lauseensa ovat esimerkiksi tämän hetken psykologian valossa suurenmoisia, kuten “missä on paljon syyllisyyttä, siellä on sydän kova”.  Tietenkin hän muotoili myös uskonopin, joka on aina ilahduttanut kovasti ruhtinaita ja kuninkaita.

Mihin unohtuu usean tarinan kuvaama Jeesuksen vihamielisyys rahaa kohtaan ja köyhien kiittely? Tekstin perusteella emme saa selvää edes siitä, tarkoittaako rikkaus lähinnä hopea- ja kultarahojen omistamista ja köyhyys rahattomuutta ja työttömyyttä.

Uuden testamentin kerjäävät maankiertäjät ovat eri maailmaa kuin Vanhan testamentin kuninkaat ja heimopäälliköt. Ensin mainittu edistää monin kohdin rakkautta tai ainakin lempeyttä. Vanha testamentti sisältää hurjan määrän tarinoita muka oikeutetuista murhista ja verrattomista sotaretkistä.

Tämän hetken kristillisen maailman ykkösmies ei ehkä ole paavi, vaan Donald Trump. USA:n seteleissä lukee “Jumalaan me luotamme” (In  God We Trust). Trump heimolaisineen luottaa rahaan, sen ihmeitä tekevään voimaan, ja nimenomaan amerikkalaiseen rahaan. Dollarin setelissä on komeasti latinaakin. “E pluribus unum”, monesta yksi, tarkoittaa siirtokunnista eli myöhemmistä osavaltioista muodostettua kokonaisuutta, jonka nimi muuten ei ole Pohjois-Amerikan vaan Amerikan Yhdysvallat. “Novus ordo seculorum” pyramidin alla on “vuosisatojen uusi järjestys”, eli tasavaltojen yhteinen hanke - joka muuten ei ollut “diili” eli transaktio. “Annuit coeptis” tarkoittaa että hän eli Jumala suojelee hankettamme. Keskeneräinen pyramidi tarkoittaa perustamistyön vahvuutta ja periksiantamattomuutta, ja yläpuolella tätä kaikkea valvoo silmä, joka on Jumalan silmä. Olemme silmälläpidettäviä.

Monien lippujen ja vakuunoiden ristit muuten viittaavat Kristuksen ristiin ja siis kärsimykseen, voittoon ja rohkeuteen. Sanotaan myös, että ne viittaavat Kristuksen ristillä saamaan viiteen haavaan. 

Kaksipäinen kotka muuten tunnetaan jo pronssikauden lopulta, mutta keskiajalla ja etenkin sitä paljon käyttäneiden Komnenosten ja Palaiologisten Bysantin kaaduttua sitä suosi erikoisesti Venäjä. Vertauskuva olisi ylivalta itään ja länteen tai maalliseen ja taivaalliseen.

Israelin sotilaat surmaavat Gazassa kiväärillä ampumalla myös alle 10-vuotiaita lapsia, ja maassa on esillä sellainenkin ohjelma, että kaikki nyt hengissä olevat 2,1 miljoonaa gazalaista olisi tapettava. 

Amerikkalaisista osa kai kannattaa palestiinalaisten tuhoamista, koska nämä eivät usko jumalaan.  Allah ei nimittäin ole jumala, ja jumalankieltäjän osa on kadotus.

Vedän Trumpin tähän Hitlerin ja Jeesuksen rinnalle, koska retoriikka tarkoittaa pyörryksiin puhumista eli on perustelevan ajattelun vastakohta. Retoriikka on hyvin lähellä uskontoa. Perusteluja ei kysytä eikä faktoja käydä läpi. Trump kertoo kansalle, että Iranin ydinvoimateollisuus on tuhottu (obliterated) suurenmoisella sotilasoperaatiolla. Monia ei häiritse, että kahden päivän kuluttua hän uhkaa ankarilla seurauksilla niitä, jotka ovat vuotaneet julkisuuteen tiedon, ettei tuhoaminen onnistunut läheskään täydellisesti.

Jotkut amerikkalaiset sanovat, etteivät he halua Trumpista kuningasta. He haukkuvat väärää puuta. Trump on jo ryhtynyt jumalaksi, joka kykenee yliluonnollisiin tekoihin. Kerran toisensa jälkeen hän uhkaa laskea helvetin irti milloin kenenkin päälle - ei kuitenkaan Venäjän. Hän siis on myös helvetin herra. Se onkin vanhastaan jumalan yksi virka. Odotan että hän lupaa äänestäjilleen myös iankaikkisen elämän. 

Saa kysyä, miksi minä kuulun kirkkoon. Tavallinen vastaus olisi sosiaalietiikka, tyyppiä Bonhoefer. Mutta ei siihen tarvita uskontoa. Minuun vetoaa mystiikka, jota näen taidettakin selvemmin luonnontieteissä. Raamattu on kiinnostava kirjallinen teos. Se on silti outo ajatus, että syviä asioita voisi ilmaista kielellä. Tiede käsittelee jatkuvasti ei-olemassaolevia ilmiöitä. Muuan kertomus uudesta tavasta laskea on W. Heisenbergin kvanttimekaniikan alkeisiin johtanut työ, jonka Niels Bohr aavisti oikeaksi ja jota Einstein kauhistui. Nyt alettiin siis laskea asioita, joita ei voinut kokeellisesti havainnoida. Ja tulos oli kauhistuttava. On olemassa ainakin kaksi toisistaan jyrkästi poikkeavaa “todellisuutta", normaalikokoinen ja hyvin pieni.

Jumalan olemassaolosta muuten on ainakin viisi merkittävää todistusta, viitatakseni vain todella suuriin matemaatikkoihin ja fyysikkoihin. Kahden mukaan Jumala on, kolmen mukaan ei.

Tavallisesti nuo huippuhekilöt ovat suistuneet järjiltään ja kuolleet laitoksessa, paitsi Einstein, joka vietti viimeisiä aikojaan paranoian syövyttämän Gödelin kanssa Princetonissa.

Suosittelen Benjamin Labtutin kirjoja. Totta ja tarua näistäkin nimetyistä henkilöitä. Ainakin yksi löytyy suomeksikin (Maailman kauhea vihreys). Tietokoneen isästä ja elokuvan tohtori Strangeloven esikuvasta von Neumannista on uusi “Maniac”.





16 kommenttia:

  1. von Neumann Strageloven esikuva? Eikö pikemminkin maanmiehensä Teller?

    VastaaPoista
  2. Ristejä oli antiikissa monen mallisia orjien ja muiden kiusankappaleitten surmaksi. Käytössä olevat muodot ovat valetta, kuten ihannoitu kuva antiikista, hallinnosta ja kristinuskosta.

    VastaaPoista
  3. Miksi me oikeastaan pidämme hyvänä ja kannatettavana sitä, että puhutaan "totta"? Ihan nyt riippumatta siitä, mitä "tosi" on ja onko sitä. Onko se pohjaltaan uskonnollinen juttu, joka sitoutuu omatuntoihin ja muihin jumalallisiin sisäisääniin? Vai onko se maallinen havainto, että yhteiskunta toimii paremmin, jos puheisiin voi luottaa?

    Nykylapset syntyvät maailmaan, jossa valeuutiset ja deepfaket ovat jokapäiväisiä ja Kekkonen haastattelee Putinia studiossa. He kuuntelevat suurvaltojen johtajia, jotka ovat jumalia, ja jumalat puhuvat paskaa, niin kuin minun sukupolveni sanoo. En oikeastaan tiedä, mutta kuvittelen, että näiden lasten maailmankatsomuksessa totuus ja valhe asettuvat jotenkin toisin kuin vanhemmalla väellä. Eivätkä he voi sille mitään.

    VastaaPoista
  4. Huima teksti. Täytyy vähän sulatella.

    VastaaPoista
  5. Kauttaaltaan fiktiivisessä blogissa henkilöhahmot, ote ja toteutus ovat fiktiiviset. Yksi ja toinen nimekäs kirjailija modernismin ja postmodernismin rajoilta suunnitteli sellaista ja kokeilikin: taiteen ja tieteen, toden ja fingeeratun välimailla olevaa kokonaisuutta, jossa kirjailijat itse vastasivat anonyymeinä itselleen ja muokkasivat osallistujat kirjailijan haluamiksi puolisepitteellisiksi hahmoiksi.

    Tiedän näitä nimekkäitä kirjailijoita, jotka tekivät Kemppisen toteutuksen kaltaisia kokeiluja ja joista yksi kirjoitti samaa ideaa toteuttavan romaanin. He ehtivät kuolla sitten aika pian, mutta kaikeksi onneksi Kemppinen ei ehtinyt. Meillä on erityinen mahdollisuus tulla fiktiivisiksi hahmoiksi, mikä yleensä tapahtuu vain postmodernistisessa romaanissa ja kiinalaisessa taiteessa, jossa taiteilija, katsoja tai kumpikin menee sisälle taidemaalaukseen. Kemppisellä on oma estetiikkansa ja tavoitteensa. Blogin alusta asti sitä aletaan vasta nyt ymmärtää kokonaisvaltaisesti.

    Saamme osallistua toteutukseen ja ymmärtämiseen. Se opettaa uutta tajuamisesta ja siihen aina kuuluvasta tulkinnasta. Moni huippuprosaisti sanoo sitä valehteluksi.

    VastaaPoista
  6. Suuri kirjailija löytää teokseensa elämää vastaavan muodon ja rakenteen, pieni ei edes etsi niitä. Kemppisellä ne ovat blogissa ja muussa tuotannossa. Hänellä teokset ovat lyyristä proosaa, proosarunoa, taidetta/tiedettä, kaikkia mahdollisia romaani- ja tietokirjalajeja, kaikkia esitystapoja joka tekstissä sikin sokin mullin mallin säällisessä järjestyksessä tarkoituksellisesti ja tarkoituksetta. Sellaista elämäkin on.

    Niistä ei kannata etsiä punaista lankaa kuin heinää neulasuovasta.

    Sinne on vaan mentävä sekaan ja oltava niin kuin se. Siis elämä ja Kemppisen kirja ja blogi. Ei siitä muuten mitään tule.

    VastaaPoista
  7. Ärsyttävästi Kemppinen vetää juttuihinsa mukaan aika- ja tyylikaudet ja universumin, niin kuin muussa ei olisi kylliksi.

    VastaaPoista
  8. Kyse on kirjan sisällä olevista lukijasta ja tekijästä. Hämmästyttävää kyllä jotkut ajattelevat kyseen olevan ihmisistä. Kannattaa tuntea kirjallisuustiede ja muut tieteet kun alkaa lukea. Tai kirjoittaa.

    VastaaPoista
  9. Jokainen huomaa lukiessaan eri asioita. Ehkä joku on pannut merkille, että viime aikoina joka päivitys on huomaamatta vastannut niihin kysymyksiin, joita kommenteissa on pitkänä aikana esitetty blogistin tuotannosta. Vastaukset ovat viisaita ja hienoja. Kiitos ja kumarrus.

    VastaaPoista
  10. Lue kirjat, kun ne tulevat aurana tai muuten parvena taittaen taivasta selkä ylöspäin ja pääset mukaan hartioille katsomaan uudesta kulmasta. Sanoja ei syödä mutta juodaan ja ruokana täytekakku leivottu maasta ja meristä. Ei Paavalin kirjeistä vaan sanasta joka on elämä. Uusi aikakausi alkoi, siinä on kaikki edelliset ja tuleva aika. Tyylikausi on uusi. Kemppinen Suo.essa sen ainoa kirjailija.

    VastaaPoista
  11. Hilpeä nimi kirjalle joka kertoo ENIACiin johtaneen kehityksen alkuunsaattajasta tuo Maniac.

    Pianaikaan saadaan neljännen asteen käyttöliittymä, kuten kömpelö aloitus Muskin neuralink ja sitten meitä viedään jos näiden Marskiihkoilijoiden toiveita on uskominen.

    Fuusioreaktoriteknologian kehittymistä on myös ollut kiintoisaa seurata, harrastuksentapaisesti.

    VastaaPoista
  12. Kaksi on kylliksi, kristilliset runoilijat Kristus ja Kemppinen. Kristillisyydenvastaisille arvoille pykätty yhteiskunta ei käy leskeä ja orpoa katsomassa mutta antaa turpiin kuten maailma antaa. Blogi ja rukous riittävät, ei muuta tietenkään edes ole.
    "Syvien ristiriitojen kirja kuin runous" [ja kuin rukous?], runo joka on ainakin kolmessa Kemppisen kokoelmassa ja valikoimassa:
    [- -] Ristiään ei siis auta parkua ja
    viisaus on heitettävä tykkänään pois,
    maallinen regimentti on viisaita täynnä.
    Vain se, joka todella pitää itseään tyhmänä,
    on viisas.
    Usko on heitettävä tykkänään pois,
    kirkollinen regimentti on uskovia täynnä.
    Vain se, joka todella pitää uskoaan heikkona,
    on vanhurskas
    ja vanhurskas on elävä uskosta,
    ei murheen kantamisesta tästä tai huomisesta päivästä.
    Murehdi vain sitä ettet osaa enemmän rakastaa."
    [- -]

    Työtön, omaishoitaja, eläkeläinen, kulttuuriorja ja ruoskittu ovat kuin taivaan lintu: itse risti, ristin muotoinen. Vain Kristus tulee hänen luokseen ja asuu siellä.

    Kristus ja blogi riittävät. Kummalakin on sama sanoma, vapaus ja elämä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä sanoa mutta onko tämän ylittänyttä kristillistä lyriikkaa vallankaan Suomessa.

      Poista
  13. Ad Omnia: korjasin pahoja lyöntivirheitä 3.7. aamulla, kirjoituksen sisältöön kajoamatta. - J.K.

    VastaaPoista
  14. Luin lehdestä, että neljän naisen - tutkijatohtoreita ja dosentti - saivat tiedonjulkistamipalkinnon teoksestaan "Feminismiä talouteen".

    No tottakai feminismiä tarvitaan lisää lähes kaikkeen kuten prosenttilaskuihin, matematikkaan ja etenkin tilastotieteeseen.

    Eräskin sälli oli noudattanut vaimonsa ohjeita ja sijoittanut pörssiin perintörahojaan. Vaimonsa sijoitusohjeet olivat aivan manioita, koska hänen osakepottinsa oli kasvanut noin 500% pitkässä nousuhdanteessa. Sitten alkoi laskukausi ja osakepotti laski 100%. Vaimonsa lohdutti, että ei mitään hätää - olethan sä vielä 400% voitolla.

    VastaaPoista
  15. Meidänkin taitaisi olla paras tukeutua siihen Amerikan-jumalaan ainakin pariksi vuodeksi tai jopa kuudeksi, ja onhan siellä komea Poika kasvamassa, ehkä Daddy ehtii saada virkansa perinnölliseksi. Ainakin hänellä on ollut viime aikoina kaikkivaltiaan elkeitä ja on jopa alkanut puhua vanhatestamentilliseen tapaan: "Hirviö tulee syömään Elonin." Melkein alkaa inhottu Musk-parka käydä sääliksi, mutta onneksi hän pystyy antamaan takaisin, ei ole yhä riippuvainen kuin muut. Vai miten lienee niiden tukien kanssa, jos vielä tulee lähtö takaisin Etelä-Afrikkaan?

    Putininkin kannattaa olla väleissä, Trump kuitenkin tekee parhaat diilit. Mielisteleeköhän Putin?

    Maailma muuttui äkkiä oudoksi, mutta on siinä tiettyä komiikkaakin. Ainakin osaltaan. Totuutta on tietysti monenlaista näkökulmasta riippuen, mutta ne kymmenen käskyä määrittelevät kyllä aika hyvin oikean ja väärän menettelytavan. Ei siellä kuitenkaan ole yksinkertaista ohjetta: "Älä valehtele", vaikkakin on: "Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi." Muuten ei olisi niin tarkkaa...

    VastaaPoista