Sivun näyttöjä yhteensä

18. heinäkuuta 2025

Minne menet?


 

“Hallitsija oli epäpätevä, pikkumainen, julma ja apurinsa johdateltavissa. Keskittyneesti hän kuunteli mairittelijoita ja typeryksiä.”

Washingtonista? Ei - Roomasta. Kuvaus ja kohde: kahden tuhannen vuoden takaa.

Puolalainen Henryk Sienkiewicz sai suunnattoman menekin bestsellerilleen, joka käännettiin nopeasti kymmenille kielille ja Nobelin palkinnon 1905. Teos oli myydyin Puolan lisäksi Ranskassa ja Yhdysvalloissa, ja määrät olivat aikakauden mitoilla suunnattomia. 

Wikipediassa on kaksi kiteytystä. Myöhemmän puolalaisen Gombrowiczin mukaan Sienkiewics oli “ensiluokkainen toisen luokan kirjailija” ja Anton Tšehoville hänen teoksensa olivat “oksettavan äiteliä ja tökeröitä”.

Hän oli tukeutunut aitoihin roomalaisiin lähteisiin, joista erottuvat etenkin Tacitus ja Suetonius, ja sitaatin henkilö on keisari Nero.

Kirjaa en suosittele. Se oli vanhempien kirjahyllyssä nahkaselkäisenä aikojen loppuun asti. Muistan harmitelleeni tekijän nimen hankaluutta ja saaneeni tietää, että teoksen nimeksi otettu “Quo vadis” tarkoittaa “minne menet”. Lähde on apokalyptinen evankeliumi ja puhuja on Jeesus. Opetuslapsi on pakenemassa vainoja, mutta Jeesus panee kovan kovaa vastaan.

Rohkenen arvata, että jo D.W. Griffithin elokuvaan tuoma historiallinen spektaakkeli tuli siis suuren, lukutaidottoman tai väärän kielisen yleisön suosioon tämän teoksen kautta. Tosin Wallacen “Ben-Hur” oli ilmestynyt runsaat 20 vuotta aikaisemmin.

Sielun kähmimisen suuri nimi oli tietysti Cecil B. de Mille. Näitä tällaisia mahtiteoksia kävi Kauhavalla elokuvateatterissa katsomassa jopa Lapuan piispa. 

Ellei joku ole nähnyt näitä megaelokuvia, niissä uskonto jäi operettimaisen näennäisloiston varjoon. Mieleen tulee myös satunäytelmä. Uskonnollisesta elokuvasta tulee tietysti ensimmäisenä Bressonin “Kuolemaantuomittu on karannut, mutta vertaansa vailla on Pasolinin “Matteuksen evankeliumi”. Ohjaaja oli tiettävästi ateisti ja tuki tätä uskontoaan kommunismilla. Samaan hengenetoon mainitse Tavianien “Tähtikirkas yö”, joka saisi paavinkin miettimään nieleskellen uskonasioita.

Perunakellarissa käsitin, että vain jumalankieltäjät pääsevät taivaaseen. Olin armeijassa keittiömiehenä ja kun tuo palvelus kello 4:stä vähän yli puolenpäivän oli ohi, sain lukea kirjojani loukossani. Silloin oli muotia olin Wilsonin “Sivullisen ongelma”, joka oli innostava ja osoittautui kyllä pötypuheeksi, kun otin sen vuosia myöhemmin käsille.

Camusin esseistä ilmenee, ettei hän uskonut Jumalaan, mutta Jumala uskoi häneen. “Sivullinen” on väärin käännetty. “Outsider” on vähän parempi, mutta “L’étranger” vihjaa asiaan, koska tuon sanan yksi erkitys on “kummajainen”. Tuberkuloosisairaalassa asioitaan miettinyt Cams oli karannut taivaasta ja saanut porttikiellon helvettiin. Voilà! 

Nyt yritän ottaa metsässä (metrin päässä) taiteellisen valokuvan. Koska olen lehtikuvaaja tyypiltäni, kuvassa on oleva pelkästään lehtiä ja ehkä muutama kaita runko. Etevä kamerani (Nikon D750) pakkaa vaikka kymmeniä valotuksia, joista Photoshop rakentaa yhden kuvan (HD;  stack). Tavoittelen kuvaa, jonka syvyystarkkuusalue alkaisi noin metrin päästä ja sammuisi kuin sumuun noin kolmen metrin päässä. Neulasilla hengittävät puut, kuten esimerkiksi kuusi, raapivat ilmaa ja uskovat jumalaan.

Zeissin vanha objektiivi Tessar, nimenomaan sen versio f 3,5, teki jotain tuollaista omia aikojaan. 

Elias Canetti käsitti, ettei ihminen ole yleisterävä. Hänen muistelmansa “Pelastunut kieli”, “Soihtu korvassa” ja “Silmäpeli” ovat kirjahyllyni aarteita. Uskomatonta, että kommentoija oli huomannu Canettin, joka aavisti niin paljon ja jolla oli iisi äidinkieltä, englanti, bulgaria, ranska, saksa ja ladino (sefardim-juutalaistn kieli).

Pitäisi kai viedä nämä kirjat ongelmajätteisiin, Sebaldin viereen. Canettin mukaan kirjailijan tehtävä on kielen epäily.



48 kommenttia:

  1. Taviani-veljesten ohjaukset ovat jokainen merkittävä teos. Ne ovat koskettavia ja syvällisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Tähtikirkas yö" tulee aina silloin tällöin televisiostakin. Sen voi katsoa useampaan kertaan.

      Poista
  2. Pitäisi varmaan olla apokryfinen eikä apokalyptinen.

    VastaaPoista
  3. "Washingtonista?"

    Vai peräti pikkumaa Suomesta?

    VastaaPoista
  4. Luinkohan Ben-Hurin ja Quo Vadisin liian nuorena, kun muistelen niitä hyvinä ja mielenkiintoisina kirjoina? Eikä saksanlukijalle nimi Sienkiewicz juuri kulmia kohottanut, hankalampiakin on elon tiellä vastaan tullut.

    Mutta Keisari Neron ja Presidentti Trumpin rinnastus on aika mainio, paitsi ettei jälkimmäinen mikään sadisti ole, ainoastaan… niin, mikä? Miten on mahdollista, että noinkin osaava ja älykäs mies on tuollainen tolvana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osaava ja älykäs, tämän täytyy olla ironiaa.

      Poista
    2. Luin Ben Hurin noin vuonna 1962 ja se teki minuun suuren vaikutuksen avaten polun maailman kirjallisuuteen. Jokaisen pienen pojan pitäisi se lukea.

      Poista
    3. En olisi varma älykkyydestäkään.

      Poista
    4. Ihmisten, myös maailman vallantäyteisimpien, arvomaailmat saattavat olla kovinkin erilaisia. Ei pidä käyttää itseään mittapuuna.

      Poista
    5. Nerokas ja aina niin yllättävä vertaus, kun jostain pahishallitsijasta aletaan kirjoittaa.

      Poista
    6. Ei Trump ihan tyhmäkään voi olla, kun on, tosin röyhkeydellä, saanut itsensä ängetyksi tuollaiseen määräilevään asemaan, mutta viisashan hän ei ole tippaakaan - keksitpä hyvän sanan sitä ja kaikkea epävakautta ja huonoa käytöstä kuvaamaan. On kuin iso lapsi, jota kukaan ei ole kasvattanut.

      ÄO näyttäisi olevan hyvinkin korkea, 145, lähes Kennedyn, 150, ja Obaman, 155, luokkaa. Carterilla olisi ollut sama 145 ja Clintonillakin 148,8, mutta ei hänkään ihan viisaasti käyttäytynyt. Jos nyt noihin ÄO-tietoihin on luottamista, mutta USA:ssahan niitä on mittailtu pitempään.

      Poista
    7. Eiköhän tässä ole soveliainta käyttää ns. ankka-testiä: jos mies puhuu kuin tyhmä ja käyttäytyy kuin tyhmä, niin ....

      Poista
    8. "..röyhkeydellä, saanut itsensä ängetyksi.."

      Niin. Eivät kaikki valtiolliset ym. johtajat todellakaan ole kreivitär Ursulan tai Korkean edustajan kaltaisia Hyveen personifikaatioita. Sellainen on maailma.

      Poista
    9. Eivät toki yleensä ole hyveen personifikaatioita, mutta tämä nimenomaimen erottuu pahan personifikaationa.

      Poista
    10. Missä hyvä loppuu ja paha alkaa?

      Pidäkkeetön kansanmurha saa jatkua Palestiinassa. Nyt "viimeisellä rannalla" olevia ihmisiä ammutaan tarkoituksellisesti jo ruoanjakelupaikoillakin. EU:n eksellenssit, Suomen mukaan luettuina, antavat toki jo varovaisen tuomitsevia "lausuntoja". Pienimmätkin teot huutavat poissaolollaan.

      Mutta annapa olla, kun "Venäjän hyökkäyssota", "Venäjän hyökkäyssota"... (ad infinitum).

      Poista
    11. Täällä ei kukaan ole puolustanut Israelin hyökkäyksiä palestiinalaisia vastaan, erityisesti Gazassa. Israelilla oli kansainvälisten sopimusten mukaan oikeus puolustautua Hamasin terrorihyökkäyksiä vastaan lokakuussa 23. Sodan laajentaminen sen jälkeen kansanmurhaksi ja etniseksi puhdistukseksi on kuvottavaa eikä Suomessa kukaan sitä hyväksy. Kommenttisi on turhaa äyväämistä ja ihmisten syyllistämistä.

      Poista
    12. Kysymys ei nyt lainkaan ollut "puolustamisesta" ja "hyväksymisestä". Kumma, jos et noin yksinkertaista asiaa ymmärtänyt (tai ollut ymmärtävinäsi).

      Päätän muuten aivan itse, mistä ja miten kommenttini kirjoitan. "Äyvää" sinä vain omasta puolestasi.

      Poista
    13. "Täällä" ei kukaan puolusta (tuomitseeko edes), mutta kysypäs Päiviltä, Sarilta ja opetuslapsiltaan, joiden mielipiteillä hitusen painoakin olisi.

      Poista
    14. Akatemiatutkija Timo Miettinen Macronin ilmoitettua Ranskan aikeesta tunnustaa Palestiinan valtio: "Suomi on jäämässä yksin." Toisaalla HS:n samassa numerossa: "Stubb ja Valtonen vaikenevat."

      Ehkäpä Anonyymi kommentoija (ke 23.7.2025) keksii tähänkin meriselityksen ja sinkoaa uuden syytöksen "turhasta äyväämisestä"?

      Poista
    15. Siitä pe 25.7. kaseeratusta jatkokommentistani vielä: anteeksi nyt, blogi-isäntä. En arvannut, vaikka olisi kaiken edeltäneen perusteella pitänyt, että aihe on noin arka. Entisaikaan, sanotaan vaikka 1956 - 1981, ei tiettävästi kainosteltu.

      Poista
  5. Kieltä ei pidä vain epäillä vaan myös syyttää ja saattaa edesvastuuseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erityisesti tämä koskee pakkoenglantia.

      Poista
    2. Mitähän tämä pakkoenglantia sokeltava kommentoija vuodesta toiseen oikein tarkoittaa?

      Poista
    3. Tiedät varsin hyvin mutta et suostu myöntämään, että englannista on tullut pakko- ja haittakieli.

      Poista
    4. Ketään ei pakoteta käyttämään englanninkieltä. Jokainen voi käyttää vaikka ranskaa, venäjää tai kreikkaa, tai vaikkapa saamenkieltä. Siitä vaan!

      Poista
    5. Ei pakoteta?
      Työnantajat nyt ainakin pakottavat englantia, kuten myös media, kauppa ja peruskoulu (vain n. 0.4% välttää englannin).

      Poista
  6. Punnittua puhetta. Kaanoneita olisi hyvä purkaa ja luopua suuresta osasta niitä. Ikävä huomata, mitkä teokset ovat saaneet suuren yleisösuosion ja erityisesti, miksi. Quo vadis on kaltaistensa tavoin ns. kristillistä viihdehöttöä monen Waltarin kirjan tapaan. Sama koskee useita kirjallisuushistoriassa merkittävälle sijalle nostettuja klassikkoja, kansainvälisiä ja kotimaisia. Kotimaisessa modernismissa jotkut kirjailijat ovat saaneet ällistyttävän suuren huomion, mikä johtuu heidän satunnaisista kavereistaan ja heidän naiiveista katsomuksistaan. Kemppisen tuotanto yltää kenen tahansa suomalaisen modernistin veroiseksi. En kuitenkaan luokittele häntä nimenomaan modernistiksi. Tarkoitan sanoa, että Kemppisen lyriikka ja proosa ansaitsevat kiinnostavina, syvältä ihmistä ja kulttuuria tarkastelevina tuoretta huomiota ja uusia analyyseja.

    VastaaPoista
  7. Quo vadiksen on ajan hammas rouskuttanut tyhjiin. On kinnostavampaa kirjallisuutta. Kemppisen teosten kieli, niiden erityinen kieliteoria ja kriittisyys tuttua ilmaisua kohtaan ja erilaiset tekniikat ilmaisun uudistamiseksi ovat erityislaatuisia varsinkin Suomessa. Tämä näkyy kaikissa ilmaisun tasoissa ja keinoissa. Ainutlaatuinen runotekniikka on yksi kiinnostava ilmiö hänellä. Merkillisesti perinteisiä runomuotoja lähestyvä rakenne on aivan omansa.

    VastaaPoista
  8. Kirjoitukset etenkin kevättalvesta lähtien ovat auttaneet ymmärtämään monia asioita uudelta kannalta. Vieläkin tarvittaisiin taustatietoja esim. kristillisyyden osuudesta JKn tuotannossa, miksi sitä on niin paljon. Vaikka onhan sitä toisillakin, esim. TS Eliotilla. Mitähän kirjailija itse ajattelee: kannattaako vain lukea hänen teoksiaan ja yrittää saada niistä selvää, vai olisiko tutustuttava erilaiseen lähdeaineistoon. Jälkimmäinen tapa on yleensä hyvä, mutta tässä tapauksessa tarvitsisi kai perehtyä kirjailijan lukemistoon ja hänen kirjoituksiinsa Askel-lehdessä ym. Tärkeitä kirjailijan ajattelussa ja teksteissä ovat eräät kirjailijat, kuten juutalaislähtöiset ja monet muut. On antoisaa katsella heidän tuotantoaan tässä yhteydessä. On kuitenkin vaikea sanoa, mikä olisi järkevää ajankäyttöä näissä merkeissä. Eikö toisia kiinnosta tämä?

    VastaaPoista
  9. Miten minusta tuntuu siltä että eräs Anonyymi "kirjallisuudentutkija" käyttää tekoälyä kommenteissaan? Vaii liekö sitten tutkinut liikaa monotonista kirjallisuutta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniisti muotoiltu, minä olin ajatellut, että mitä soopaa tämä taas on.

      Poista
    2. Olisiko ylistämällä alistamisen tuntua noissa "kirjallisuudentutkijan" arvioissa...

      Pyysin tekoälyä arvioimaan Kemppistä suhteessa maailmankirjallisuuteen. Tällaista tarjoaa: "Kemppinen on tunnettu muun muassa teoksistaan 'Eino Leino, tuntematon' (1997), jossa hän tutkii suomalaisen runouden merkitystä ja Eino Leinon roolia suomalaisessa kulttuurissa." Tässähän joutuu kirjallisuudentutkija heti kirjanetsintäpuuhiin.

      Poista
    3. Emme me voi enää luottaa siihenkään, että "Mikis" on se alkuperäinen (mikähän/kukahan sekin olisi?) Mikis jos se sitä koskaan on ollutkaan vaikka hän, tai joku, on aina esiintynyt samalla nimimerkillä joten sen nimimerkin takana voi olla ihan mitä ja ketä vaan. Niin kuin ns. "Toipilaksenkin". Ja varsinkin sen.

      Nämä kommentointisysteemit ovat mahdollistaneet kaikenlaisen kuljailun ilman tekotajujakin niin kauan kuin näitä on ollut. Eikä se tässä ihmislajimarkkinoiden luomassa aikamatolaatikossa ole kullin luikauksenkaan pituinen. Saatika että poronkuseman...

      Itsekään en pian tiedä olenko se vai Se anonyymi vai itteminäanonyymi vaikka peiliin katsoisi se kyllästyttävä naama jonka hivuttavaa harmaantumista on kymmeniä vuosia pitänyt katsella. Ensiksi kyllästyin kylläkin omalla nimellä esiintymiseen kun kerta ei muutkaan. Siitä kaiten tämä epävarma olo johtunee; identiteetit ovat hajonneet pienemmistäkin jakomielitautisuuden tunteista.

      Anonyyminä esiintyminen takaa vain sen, ettei kenenkään tarvitse ottaa sanomisia vakavasti etkä niistä vastuuseen joudu kuin törkeimmistä solvauksistasi, jos niistäkään kun "entistä Twitteriä" vilkaisee.

      Poista
    4. Mitä sinä, Eija G, voitat sillä, että ajattelet täällä ääneen jonkin olevan soopaa ja Mikiksen et? Tahdotko vähän ylistää Mikistä, asemoida itsesi sille puolelle, jossa ei puhuta soopaa, vai kannustaa meitä muita kirjoittajia puhumaan järkeviä, ettemme joutuisi soopapuolelle?

      Jännä ilmiö se, että kun blogisti itse vaikenee kommenttiosastossa, me muut alamme hääräillä täällä ja esittää verhottuja tai verhoamattoia näkemyksiämme siitä, kuinka olisi hyvä puhua. Minäkin nyt.

      Poista
    5. Mikisin ei paljoa tarvitse ärähtää kun jo joukko ihmisiä provosoituu ja tarttuvat tukkaan. He haluavat vaientaa Mikisin. Sellainen menettely ei täällä käy päinsä. Ovathan nämä kimppuun käyvätkin saaneet vapaasti esittää mielipiteensä. On syytä oppia kunnioitusta muita kohtaan ja sitten asettaa sanansa.

      Poista
    6. Ei kai nuista muista kommenteista voi päätellä, ettäkö muka kimppuun joku kävisi. Kyseisen nimimerkin alta esitetään eräänlaista kritiikkiä ja kritiikkiin vastataan kuten kommentti houkuttelee tekemään kysymysmerkeillään jo.

      Eri asia sitten se, miten kritiikki "luetaan" tai luetaan.

      Se, että miten kukanenkin minkäkin nimimerkin tai anonyymin takana olevaa yksityishenkilöä tai tahoja/klikkejä/poliittisia agitaattoreita tms. mielessään yrittää konkretisoida, lienee ihan normaalia ja jopa suotavaa varovaisuutta.

      Lopulta kuitenkin joka ikinen haluaisi joka ikisen puheenvuoron laatijalle kasvot, muutenhan kommentit tuntuvat, ja varmaan ovatkin, tämän internet-viidakon toiselta laidalta kuuluvaa toisen apinalauman joko uhkaavaksi koettua murinaa tai joutavaa kälinää vailla merkitystä sillä hetkellä käsillä olevaan asiaan.

      V-EK

      Poista
    7. Jos minulle esitetään parempi mielipide kuin mitä olen itsekseni aikaiseksi funtsinut, olen valmis välittömästi vaihtamaan mielipiteeni siihen parempaan… kyllä. Mutta ei se siis huonompi saa olla.

      Ihmisille, jotka aina ovat oikeassa ei hyvin käy (vrt. vaikka Paavo Väyrynen).

      Ymmärrän, että olemassaoloani saatetaan epäillä. Ja vaikea minun siihen on muuta sanoa kuin että… no, olen syntynyt Forssassa, pienessä jantelaisessa (vrt. Axel Sandemose) kauppalassa. Koulunkäynti kiinnosti minua vähemmän kuin mikään muu, joten jo varhain siirryin tekemään sitten muuta. Olen ollut rakennuksilla timpurin apulaisena ja betonimiehenä ja muurareiden repsikkana ja maalarina, soittanut rumpuja tanssiorkesterissa ja ajanut jakeluautoa kaupungissa ja maanteillä rekkaa, ollut merillä messikallena ja jungmannina ja Ruotsissa puuvillatehtaassa n. 12sta eri duunissa, Lemminkäisen asfalttiaseman kemistinä, teurastamossa mm. separoimassa verta, OTK:n liha- ja säilyketehtaalla eri hanttihommissa, huolintaliikkeen varastomiehenä, Pyynikin kesäteatterin järjestelijänä ja apulaisnäyttelijänä, ja freelancerina kirjoitellut lehtijuttuja , ja sekä sellu- että hienopaperitehtailla n. 12sta eri duunissa, josta kemikaaliosaston hoitajan vakanssilta viimein pääsin eläkkeelle.

      Joten nyt minulla on aikaa seurata mitä ihmiset blogeissa tekevät.



      Poista
    8. Mitäkö "voitin"? Kirjoitin mitä kirjoitin. Jos sitä on vielä selitettävä, niin halusin vain antaa Mikikselle tunnustuksen hänen funtsimisensa lopputuloksen taitavasta formuloinnista, mutta sitten en voinut vastustaa kiusausta provosoida vielä vähän (itseni alttiiksi pannen), ja tulihan siihen ainakin kannanottoja. On aina mielenkiintoista, jos syntyy keskustelua. Anteeksi, jos se loukkasi jonkun tunteita.
      Vuosien aikana olen esitellyt olemistani liian kanssa, mutta nyt kun työminä on kaukana takana päin, keskeistä on suuri perhe, neljä lasta, 11 lastenlasta, joista yksi on saanut alle kolmikymppisenä kolme lasta. Toisena keskiönä kaikki maailman kirjat. Ja kolmantena luonto, puutarha. Ja... Vahvasti kiinni elämässä, toistaiseksi.

      Poista
    9. Mitä kummaa viestittelyä. Minusta Mikis henkilönä on toki huomionarvoinen, mutta hänen kommenttinsa täällä ovat enimmäkseen tyhjänpäiväisiä.

      Poista
  10. Kissa kiitoksella elää, ei leijona eli suuri kirjailija. Miten voimme maksaa hänelle hänen ansaitsemallaan tavalla tästä blogista, jonka antimista olemme saaneet päivittäin maarumme täyteen? Laitetaan kauhtunut ylioppilaslakki kiertämään ja sijoitetaan siihen kukin omantuntomme mukaan tonni-sata tonnia hänelle. Kaikki lukemattomat sivupersoonat, kuten esimerkiksi Toipila, Mikis, Heikki, Henrik, Eija G ja muut, antavat takuulla tuollaisen ja toivottavasti paljon enemmänkin nollia sisältävän roposensa tähän keräykseen. Miten toteutamme sen? Antaako hän tilinumeronsa seuraavassa päivityksessä tähän tarkoitukseen, vai osaako joku viedä asian kunniakkaasti ja siunatusti alusta loppuun? Suurmies on suuren palkan ansainnut. Näin uskomme ja toivomme isänmaan toivon parhaaksi! Hyvää jatkoa!

    VastaaPoista
  11. Voisiko joku kysyä Ai:lta JKstä kirjailijana? Olemme täällä yrittäneet vastata, mutta mikähän on AI:n kanta. Kysymykseen Onko Jukka Kemppinen suurmies Ai ei vastannut suoraan, mutta esille nousi paras kommentti eli kirjailijan oma blogikirjoitus Kahdet kasvot.

    VastaaPoista
  12. Ihmisen tehtävä on epäily, mutta hän uskoo kun se on helpompaa ja tuottoisampaa.

    VastaaPoista
  13. Eivät kai havupuut niin tyhmiä ole. Vaan niin viisaita että ovat itse oma jumalansa.

    VastaaPoista
  14. Voiko vainoja paeta, ja Jeesusko niihin muka usuttaa. Siis Status quo vadis on suo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei usuttanut eikä "pannut kovasti vastaan". Ajatus oli pikemminkin vade mecum. Takaisin Roomaan.

      Poista
  15. Käytiin luokkakaverien kanssa katsomassa Marvin LeRoyn 1951ohjaama Quo Vadis täällä Omalla Tuvalla. Toki olin lukenut jo romaanin, ehkä hieman pitänytkin siitä, mutta odostuksissa kajasteli se, miten Rooman palon on toteutettu. Pääosissa olivat Hollywood-kelvokkaat Robert Taylor ja Deborah Kerr. Silloin oltiin jo niin valistuneita, että tiedettiin Elisabeth Taylorin ja Sophia Lorenin "esiintyneen" orjien joukossa Rooman hälinässä, mutta vailla krediittimainitoja. Olinkohan lukenut tämän seikan Elokuvahullusta, Sight and Soundista - vai vallan Cahiers du cinéma´sta?
    Eräs kaveri oli ottanut kuppia ja nukahti. Hän havahtui valveille kun salissa liekehti: Rooma paloi! Hän uikahti säikähtäneen huudon, mutta pääsi pian raileille. Sali tietysti kohahti aidon hätähuuden kuullessaan.

    Kerran taas oltiin katsomassa John Hustonin Raamattu-elokuvaa. Kertojana Huston itse. Tuskin oli Jumala luonut ihmisen ja hänelle naisen, kun kuvakerronta pysähtyi ja Huston luki pätkän raamattua: "Ja mies yhtyi vaimoona Eevan;ja tämä tuli raskaakis ja synnytti Kainin".
    "Hoo, miksei sitä näytetty?", kysyi eräs hyvin tuntemani poika. Pettymyksen aitous sai salin kohahtamaan myötätuntoisena.

    VastaaPoista

  16. Luin kirjan Quo Vadis runsaat 30 vuotta sitten.- Olihan se vetävä historiallinen romsku. kuten myös saman tekijän Ristiritarit.


    MafH

    VastaaPoista
  17. "Kymmenen käskyä" -elokuvasta ei puhuta mitään.

    VastaaPoista