Merkittävä ennakko- ja esimerkkitapaus korruptiosta oli Kauko Juhantalon juttul Sen yhteydessä lentäväksi sanaksi muodostunut “koplaus” tapahtui siten, että Juhantalo ministerinä lupasi vaikeuksiin joutuneelle pankille valtion taloudellista tukea edellytyksellä, että tämä pankki antaa hänelle henkilökohtaista taloudellista tukea, koska hän oli vaikeuksissa velkojensa kanssa. Paikalla oli sivullinen henkilö eli todistaja.
Oikeuskansleri Jorma Aalto tutki tilanteen ja esitti kriittisiä huomautuksia ministeri Juhantalon menettelystä mutta arvioi, ettei syitä oikeudellisiin toimenpiteisiin ollut.
Tapaus vietiin tämän jälkeen eduskunnan oikeusasiamies Jacob Södermanin tutkittavaksi. Tämä katsoi saman aineiston nojalla, että rikos oli tapahtunut ja nosti syytteen valtakunnanoikeudessa.
Valtakunnanoikeus, jossa puheenjohtajana oli lain mukaisesti korkeimman oikeuden presidentti ja jäseninä muun muassa korkeimman hallinto-oieuden ja Helsingiin hovioikeuden presidentit, katsoi syytteen toteen näytetyksi ja tuomitsi Juhantalon vuodeksi ehdolliseen vankeuteen lahjuksen ehdottamisesta. Kaksi jäsentä olisi tuominnut lyhyemmän rangaistuksen mutta ehdottomana.
Juhantalo kieltäytyi eroamasta eikä puoluetoveri Esko Aho vaatinut sitä. Eduskunta äänesti asiasta, ja Juhantalo erotettiin eduskunnasta. Perustuslakivaliokunta tutki oikeuskanslerin menettelyn ja antoi oikeuskanslerille huomautuksen mutta ei pitänyt tarpeelllisena hänen panemistaan syytteeseen.
Wegeliusta avusti muistelmien kirjoittamisessa toimittaja Mauno Saari. Kirja on erittäin hyvä. Osaksi se johtuu siitä, että Wegelius piti päiväkirjaa ja merkitsi siihen myös työssään pankissa tapahtunutta. Tampellan edustaja toimi selvittelyasiassa sankarillisesti.
Kansa äänesti Juhantalon takaisin eduskuntaan seuraavissa vaaleissa, mutta sitä seuraavissa hän putosi.
Vaikka valtakunnanoikeus oli ratkaissut merkittävässä asemassa olleiden henkilöiden korruptiojuttuja aikaisemmin kahdesti - Salaputkijuttu ja Kätilöopiston juttu - arvioni mukaan tämä Juhantalon tapaus vaikutti pysyvästi asenteisiin.
Jos joku ihmettelee, miksi kirjoitan vanhasta ministerijutusta nyt kun päivän uutisena on “tavallinen” lahjontatapaus,vastaan arvoituksellisesti. Tunnen tuon jutun erittäin hyvin.
Korruptio on nin blogikirjoituksen tasolla demokratian toinen nimi. Tavallisesti valtuusto- tai eduskuntaehdokas lupaa tai vihjailee edistävänsä kalastelemiensa äänestäjien asiaa. Se on oikein. Joku lupaa edistää esimerkiksi sairaanhoitajien tai sairaiden vanhusten asiaa ja nämä äänestävät häntä. Alan mestari oli Raimo Ilaskivi, joka kävi puhumassa ja sai muun muassa Koskelan vanhainkodista käytännössä kaikki äänet.
Ilaskivestä tulee mieleen Siemensin metrojuttu, joka oli Suomen oloissa harvinaisen iso ja kohdittain räikeä lahjontajuttu. Toisaalta olen itse ollut seuraamassa, miten Armas Puolimatka, Keskus-Sato ja Rakennuskunta Haka hankkivat rakennuslupia ravintola Palacessa. Helsingin kaupungin virkamiehille ei kelvannut Koskenkorva, joka oli maaseudulla tavallinen voiteluneste, vaan heille piti olla mustaa monopolia. Yksi kaupungin rakennustarkastajista halusi myös huoran, vaaleatukkaisen. Se oli 1960-lukua.
Samoihin aikoihin katselin notaarina, miten pari tyhmintä asianajajaa meni viemään hölskyvää joulutervehdystä Espoon laamanni Helmiselle ja tuli saman tien lahjoineen häntä koipien välissä takaisin. He eivät tienneet, että Helminen oli istunut Suomen hankalimman ja pahiten tulenaran juttukokonaisuuden, asekätkentäjutun.
En ole nähnyt mihinkään painetun tietoa Helmisen virkaveljenä Turun hovioikeudessa toimineesta Olavi Hongasta. Honka oli jo ennen sotia aina valmis kannevirkaalina syyttämään kommunisteja tai sellaisiksi arveltuja myös ilman todisteita.
Ja kun joskus mainitaan Kekkosesta teloituskomennuskunnan jäsenenä vuonna 18, voisin luetella nimeltä joukon hovioikeudenneuvoksia ja pari tulevaa oikeusneuvosta, joila oli tavattoman kova hinku päästä jakelemaan kuolemanrangaaistuksia tuona samana vuonna. Kahdesta kollegat ylittäneestä armottomuudesta tunnetusta henkilöstä tuli korkean tuomioistuimen presidenttejä. Itse hankin itselleni melkoisia vaikeuksia lakimiestehtävissä kirjoittamalla vuonna 1989, että nuo Vapaussodan valtiorikostuomioistuinten tuomiot olivat lainvastaisia. Eivät ne teot mitään maanpetoksia olleet. Olin toisin sanoen samaa mieltä Jukka Kekkosen kanssa jo ennen kuin Jukka Kekkonen.
Kun luin Erkki Aurejärven muistelman “Kovempaa peliä”, sain puuttuneen avaimen tuntemani henkilön psyykeen. Se tarina rangaistuksesta, jonka hän sai nuorena ryöstöntapaisesta kiristämisestä, on todella ikävä. Itse kirja on erittin tarpeellinen.
Hyvä, kun joku eli sinä muistat ja kirjoitat näistä viikareista. Esim Juhantalon juttu ei mulle selvinnyt aikoinaan kokonaan. Kepun kepuli koplaili. Nyt alkoi kiinnostaa tuo Aurejärven kirjan henkilö! Ja minäkin nuorena likkana vakuutin ja ihailin suomalaista rehellisyyttä ja kaiken korruptoimattomuutta 😃. Vähän niinkuin kreikkalaisiakin, joiden taloudenpito paljastui heppoiseksi EU:n myötä 🤦♀️
VastaaPoistaAleksanteri-instituutti on Helsingin yliopiston erillislaitos, jota Suomen valtion ei tarvitse rahoittaa.
VastaaPoistaIsovenäläinen propagandansa Aleksanteri-instituutilla on silotellupaa kuin varsinaisilla vainolaisen palkkatrolleilla. Mutta ihan tehokkaasti se tuo esiin "toisen näkökulman Venäjän toimintaan". Sen maksaja varmaan löytyy helposti sieltä.
..tai jostakin kaasuputken varrelta.. tai päästä.
Poista(näin, omasta päästä)
Aleksanteri-instituutin päätöksenteossa ja rahoituksessa ei kylläkään ole mitään salaista.
Poistahttps://www.helsinki.fi/fi/aleksanteri-instituutti/instituutti/paatoksenteko-ja-rahoitus
Kuten arvatenkin monet muutkin, arvostan Aurejärveä hänen sitkeästi taistelustaan tupakkajättiläisiä vastaan.
VastaaPoistaEräs jo pitemmän aikaa ruohonjuuritason tehtävissä ollut tuttu väitti metrojutusta seuraavaa: Hämäriltä vaikuttavien touhujen syy oli tosiasiassa välttää junien tilaaminen Neuvostoliitosta.
VastaaPoistaVaikea käsittää, että yksityisten toimijoiden laajalla lahjonnalla olisi mitenkään voinut olla tuollainen vaikutus. Isot valinnat olivat Helsingin kaupungin käsissä.
PoistaKorruptiota halvempia ja helpompia ovat hyödyllisina pidetyt, hyväksytyt ja lailliset marginalisointi ja vaientaminen. Tosin jäljet marginaaliin vaiennetuissa eivät ole heille halpoja eivätkä helppoja. Elokuvassa ne näkyvät, kun riisutaan paita ja paljastetaan selkä. Todellisuudessa niitä ei viitsi kukaan katsoa. Miksi viitsisikään.
VastaaPoistaKun valkoisista teloittajista tässä nyt, niin lukekaapa vastapainoksi Demokraatista Lasse Lehtisen juttu punaisisista: https://demokraatti.fi/lasse-lehtinen-varo-vasemman-laidan-lumoa-sdp
VastaaPoistaJa mikä hassuinta, tämä näkökulma, tai siis muistutus siitä miten se meni, on nuorelta väeltä kokonaan unohtunut. Vaiko unohdetettu?
On kyllä tosi vaikea löytää mitään asiallista tai aatteellista vastaavuutta ns. pälkäneläisten aatteiden ja "käännytyslain" vastustajien argumenttien välillä.
PoistaAina kun punaisesta terrorista koettaa jotakin kommentoida eri palstoilla, jostain syöksähtää paikalle joku sanoen:"Entä sitten se valkoinen terrori?". Muita vastaavia vähättelyitä on havaittu ja keskustelu koetetaan kaikin keinoin katkaista tai ohjata muuhun asiaan.
PoistaFakta on että punaiset ryhtyivät erittäin ikäviin veritöihin venäläisten bolshevikkien kampanjoimana ja aseistamana. Lopputuloksena oli Euroopan hirvein veljessota jollaista ei sen jälkeenkään nähty. Koko episodi on iljettävä häpeätahra suomalaisilla eikä se pesemällä poistu. Menestyvä kansa ottaa siitä opikseen, luuserit toistavat virheitä ja syyttävät muita.
Fakta on myös että punainen terrori kalpenee sodanjälkeisen valkoisen kostoterrorin rinnalla, jo pelkässä uhrien määrässä.
PoistaTätä minä jo odotinkin, sieltähän se tuli
PoistaAnonyymiltä joka aloitti: "Fakta on..." tulikin täysi vahvistus siihen, mitä anonyymi joka aloitti: "Aina kun..." esitti !
PoistaTäysi touche niin sanotusti.
Voisi heittää vielä yhden yksinkertaistuksen: Kumpi aloitti?
Kannattaa tutustua historiaan: sisällisodassa ei ollut kyse siitä että sorrettu kansa nousi sortajia vastaan. Sorretulla kansalla oli tuossa vaiheessa eduskunnassa ylivoimaisesti suurin puolue ja kaikki keinot olojen parantamiseen. Mutta pieni ammattivallankumouksellisten joukko, pappien ja suurtalollisten kommunistipoikia (Lehtisen juttu), halusi toisin ja lumosi työväestön omien etujensa vastaiseen kapinaan. Lopputulos olivat ruumiskasat.
Ja mikä uskomattominta, punakapinalliseksi höynäytetty puolue palasi jo muutaman vuoden päästä eduskuntaan ja 20-luvun lopussa jo hallitusvastuuseen! Sellaista ei missään maassa, yhtä verisessä sisällisodassa ole tapahtunut.
Tässä pähkinänkuoressa.
Välillä jo näytti ihan siltä että jäljistä päätellen vapaussodan voittikin se punainen puoli. Nytten tulee mieleen että valkoiset ovat alkaneet seurauksia kaihtamatta kehitellä revanssia. Taas.
Poista"Kannattaa tutustua historiaan: - - kaikki keinot olojen parantamiseen. Mutta pieni ammattivallankumouksellisten joukko, pappien ja suurtalollisten kommunistipoikia (Lehtisen juttu), halusi toisin ja lumosi työväestön omien etujensa vastaiseen kapinaan."
Poista==
Tutustupa sinäkin, vielä monen piirun verran tarkemmin.
Luepa nyt ensi alkuun vaikkapa teoksen Suomalaisen yhteiskunnan historia 1400 - 2000 ensimmäisestä osasta (2021) alaluku "Poliittiset voimat, säädyt, puolueet ja sotilaat" [1809 - 1919]; lue "oikein ajatuksen kanssa".
Jakson ovat kirjoittaneet Pertti Haapala, Marko Tikka, Johanna Wassholm ja Ann-Catrin Östman. (Itse teos on valmistunut ns. Suomen akatemian Yhteiskunnan historian huippuyksikössä.) Itse en tiedä juuri Pertti Haapala ja Marko Tikkaa pätevämpiä Suomen sisällissodan taustan historian selvittäjiä (lisättynä jo edesmenneellä Risto Alapurolla). He eivät viittaa missään kohden esimerkiksi siihen, että ennen sisällissotaa olisi ollut olemassa "kaikki keinot olojen parantamiseen". Niitä nimenomaan ei ollut - ennen kuin oli jo aivan liian myöhäistä. Huippututkijoiden selityksistä ei liioin löydy sellaistakaan, että pieni "ammattivallankumouksellisten joukko" olisi "lumonnut" työväen "omien etujensa vastaiseen kapinaan". Sellaisiin selityksiin tarrautuvat ainoastaan jo väitöskirjastaan vissinlaista .. mainetta niittänyt Lasse Lehtinen ja hänen ideologiset hengenheimolaisensa.
Tuo kirja on siis yhteenveto niistä Suomessa pitkällä ajalla harjoitetun historiantutkimuksen tuloksista, joita nykykäsityksen mukaan pidetään luotettavimpina.
Kannattee miettiä, mitä näiden valkoiset/punaiset mielipiteiden alla oikeasti on vielä sellaista, joka mädän hajua yhä ilmoille tyrkkii kun aihe pintaan pulpahtaa. Puhukaa siis siitä hajusta. Sehän voi tulla vaikka omista housuista.
PoistaIkävä piirre kyseisessä kuplassa oli se, että maamme oli juuri saanut kaivatun itsenäisyyden Venäjän vallan alta.
PoistaNämä bolshevikkitohelot pyrkivät kaikin keinoin tekemään maastamme kommunistisen orjavaltion joka olisi saman tien liitetty takaisin Venäjään. Tämä oli kaikkien ruumiskasojen polun päässä
Kommunismi -kortin väärinkäyttöä?
PoistaNe muutamat kerrat, kun olen olut tekemisessä Erkki Aurejärven kanssa, niin olen aina pitänyt hänen tyylistään ja olemuksestaan esiintyä.
VastaaPoistaHuippumies.
Suomalainen mafia pysyy vallassa. Harvoin siitä puhutaan saati kirjoitetaan.
VastaaPoistaEnnen oli järkyttäviä dokumentteja ihmisten kohtelusta itäblokin maissa. Sairaiden, vammaisten, vanhusten, kirjailijoiden, koululaisten, opiskelijoiden. Nyt kaikki se tapahtuu Suomessa.
Missä Karpo?
No kansahan sen mafian on valtaan äänestänyt.
PoistaTätä kutsutaan demokratiaksi. Kansa valitsee johtohenkilönsä ja heille annetaan valta ja luottamus hoitaa kansan asiat. Töppöilijät heitetään ulos kiristelemään hampaitaan.
PoistaYleensä ei kuitenkaan osata heittää...
PoistaDemokraattisessa hirmuvallassa media on rakkikoirana heikoimpien uhrien kimpussa. Korkeasti koulutettujen maa on kandilandia.
VastaaPoistaNäin on. Valtaan kuuluu korruptio toisena luontona.
Kaikesta huolimatta päivitys on huolettavalla tavalla arvoituksellinen. Olisi hyvä saada asiaan selkoa.
Olisi hyvä saada lukea vuoden 1989 kirjoitus.
VastaaPoistaKafkamaisia (oikeus)juttuja, historiaa ja politiikkaa. Koulussa ne monet kerrat, joina rehtori tai opettaja puhutteli ja syytti koko luokkaa varkaudesta tai vastaavasta, koin irrationaalia syyllisyyttä. Vaikka en ollut koskaan tehnyt rötöstä josta meitä puhuteltiin, ajattelin aina syyllisyyden paistavan kasvoistani ja joutuvani sen takia pääepäillyksi ja tietysti rangaistuksi. Ehkä olin ainoa joka tunsi niin, tuskin edes kolttosen tehnyt otti asiaa kovin vakavasti. En muista, tunsinko katumustakin. - Tuli mieleen päivän tekstistä.
VastaaPoistaYhteissyyllisyys oli ekspressionismissa tärkeimpiä teemoja. Werfel, Lasker-Schüler, Södergran, Diktonius, Olsson, Kailas, Vala. Kaunisniminen käännösvalikoima Kaunis Saksa.
Keskitysleirissä hirmutekoja tehneet eivät katuneet.
Ehkä yhteissyyllisyys jäi ekspressionismiin. Tuskin kukaan kirjoituksessa mainittu harmitteli tekoaan, tai avustajat. Sen julkistusta kenties. Onneksi (?) äänestäjät ennen ja jälkeen palkitsivat rikollisen.
Anteeksi!
1960-luvulla oli koulussamme tosiaan tapana että ainoa autoritäärinen opettaja eli rehtori tuli luokkaan mylvimään ja uhkailemaan. Juuri kukaan ei tiennyt mistä oli kysymys.
PoistaAivan sama kokemus. Joskus rehtori mylvi jopa keskusradiossa syyttäen epämääräisesti jostakin, josta esimerkiksi itselläni ei ollut pienintäkään käsitystä. Syyllinen olo tuli silti.
PoistaVuoden 1918 teloitukset Haminassa on täytynyt olla hyvin traumaattinen kokemus Urho Kekkoselle joka oli vasta 17-vuotias eli ei saisi tänä päivänä ostaa savukkeitakaan kaupasta. Luen par'aikaa Reidar Palmgrenin romaania "Veli jota minulla ei ollut" joka on kertomus Kekkosesta ja ja nuo teloitukset ovat yhtenä osana kirjan juonta.
VastaaPoistaTarpeettomia ihmisiä on liikaa. Heitä on yritetty raivata pois Kekkosen & co voimin. Tarvitaan kunnon korrutiota (vrt. "kunnon kortisoni") ja lisää noita arvostettuja poliitikkoa viemään kova peli siunattuun loppuun. Viime 30-luvulla se jäi osittain kesken, mutta nyt valmistellaan uutta 30-lukua.
VastaaPoistaMediasta, uutisista ja ihmisten näkö- ja ajatuspiiristä on tarpeettomat "ihmiset" jo poistettu, mutta nyt vain pois ihmisten ilmoille. Rahat heiltä, että eivät tule bussiin ja kauppaan häiritsemään ja pilaamaan ilmaa. Digitaalisuuspakkoa vahvistettava, niin hoitavat asiansa kotona haittaamatta muita.
Lapset vain keskenään olemaan niinkuin jo oli esikuvassamme Yhdysvalloissa vuosikymmeniä sitten. Vanhukset kotiinsa sulkeutumaan. Köyhät leipäjonoon järjesty. Vaivaiset myös.
Poliitikot, virkamiehet ja toimittajat entistäkin mahtavampaan yhteiskunnan, lain ja rankaisuvallan suojeluun, maalittamaan rupusakkia, syyttämään ja osoittamaan sen virheet nykyistä ahkerammin päivittäin, jotta se saadaan ruotuun:
-vanhukset eivät osaa käyttää tietokonetta eivätkä siksi pääse näkemään kasvattavia pilkkakuvia itsestään
-lapset eivät tottele tarpeeksi
-vammaiset eivät opettele normaaleiksi
-sairaat ovat hoitokielteisiä
-työttömät ovat työhaluttomia ja haluttomia oppimaan työnhakua
-kulttuuriväki ahnetta ja toisilta riistävää
-mielenosoittajat häiritsevät liikennettä
-somekansa parantaa itseään vaihtoehtoisilla konsteilla
-kirjoittajat, kirjailijat ja kustantajat kahmivat kaikille kuuluvia rahoja
-röyhkeät omaishoitajat luulevat tekevänsä työtä
Suomi kuntoon lain, oikeuden ja puoluepolitiikan voimalla.
Muuten samaa mieltä listasta, mutta omaishoitajien kohdalla en.
PoistaEikös tuo koko listaus ollut sarkastista käänteispuhetta?
PoistaKat höptömpää, ei hattumpaa, minäkin luulin mutta on se kyllä hyvä että ollaan rehellisesti pelkästään ahneita ja itsekkäitä, mieluummin sitä katselee kun hyeenat yrittävät leijonia kiusia tai Kauppatorin lokkeja. Jännitys on jo käsinkosketeltavaa. Ahneusto kaivaa hautaansa kielellään ja kuinka köykään, no vaataheilahdushan sinnä tapahtumaan tulee.
Poista