Tästä kirjoitetaan kyllä kirjoja, kunhan ehditään.
Pyrin johtamaan lukijan harhaan sekä otsikolla että kuvalla. Valitettavasti minulla ilmenee sellaista tapaa.
“Rata- ja kenttäurheilu” oli kuvan teoksen kirjoittajan - viisaustieteen tohtori muuten, J.H. Erkosta väitellyt - käyttämä nimitys ilmiöstä, jonka nykyinen otsikko on “yleisurheilu”.
Niinpä puhu ei ole olympialaisista. Hengen lento ei liene laji, jossa kilpailtaisiin, kun hupsuista runouden ja taiteen kultamitaleistakin päästiin kauan, kauan sitten.
Ihminen on kenttä. Vuosituhansia on ajateltu, että ihminen on jonkin jumalan tai muun pahantahtoisen olennon kuva, tai sitten joukko hiukkasia, jollaisia jo kreikkalaiset viisaat keksivät nimittää “atomeiksi” (“jakamaton”), tai sitten voima, kuten Pyhä Henki.
Vielä Descartes luuli olevansa olemassa, koska arveli ajattelevansa. Näin pääsi tapahtumaan 1600-luvulla. Onneksi asianomainen kuin rangaistukseksi synneistään menetti todellisuudentajunsa tulemalla Tukholmaan kuningattaren opettajaksi.
Täällä kävi niin kuin arvasikin. Mies sai keuhkokuumeen jäätävän kylmässä ja kitsaasti lämmitetyssä linnassa ja kuoli. Niin se käy.
Kuvaamalla ihmistä kentäksi tarkoitan, että yksilällisyys, esimerkiksi taiteen ja tieteen riehaannuttaman romantiikan 200 vuoden takainen päähänpisto, on väärinkäsitys.
Kun viittasin tähän viimeksi, viisas kommentoija muistutti, että sähköinen ja kemiallinen keskushermostomme toimii muiden sähköisten ja kemiallisten rakenteiden keskellä.
Näin tietysti on. Klassisen eli vanhentuneen kuvauksen mukaan “kenttä” syntyy muun muassa varauksen liikkuessa. Sähkömagneettinen kenttä on tietenkin kaikkien sähkömoottoreiden ydin, ja hiukan yleistäen myös polttomoottoreiden.
Klassisen kenttäteorian ainakin pitäisi olla ilmaistavissa kvanttimekaniikan termein. Ja siinä sitä ollaan sen puhtaan kaulan kanssa!
Pelottavan kauaskatseinen ja älykäs Italo Calvino kirjoitti jo 1993 (“Kuusi muistiota seuraavalle vuosituhannelle”) ikään kuin tulevaisuuden alkeet. Itse hän kuoli 1985, joten tämäkin kirja oli postuumi.
Kuvaillessaan sykädyttävästi runoilija Cavalcantia ja miettiessään tämän aikalaisia Boccacciota ja Dantea hän tähdentää, että informaatio on kevyttä. Se on niin kevyttä, ettei se paina mitään.
Jatkossa hän selvittää informaation nopeutta, ja teoksensa hän päättäää “mahdollisuuksien verkkoon” käytettyään esimerkkinä Jorge Luis Borgesin unohtumatonta “Haarautuvien pollkujen puutarhaa”.
Ei Calvino eikä Borges elänyt alkavaan keskusteluun tekoälystä (AI), joka kerran toisensa jälkeen esitellään toisenlaisena tietokoneohjelmana, joka useassakin mielessä pystyisi ohjelmoimaan itse itseään.
Näin voi olla. Näin ehkä on. Näin ei kuitenkaan taida olla.
Ennen kaikkea kysymyksessä on rinnakkaisten todellisuuksien järkyttävän mutkikas verkosto. Verkosto tarkoittaa oikullisia yhteyksiä verkkojen välillä. Joka tahto, voi ajatella tästä, että sekä “yksilö” että “tietoisuus” alkavat maiskahtaa käsitteinä vanhanaikaisilta.
Sellaisen verkoston vertauskohta on ihminen, tai tarkemmin sanoen mikä tahansa eliö tai kukaties myös maapallo sellaisena, jollaiseksi sen alamme aavistaa.
Haarautuvien polkujen puutarha on maan pinnan alla. Mykoritsat pitävät yteyttä ja puut ovat kauaskantoisia valon saalistusasemia, jotka toimivat myös pumppuina.
Informaatio, joka tietenkin voi olla sähköinen pulssi tai kemiallinen reaktio, sekoitetaan puhuttuun tai kirjoitettuun kieleen.
Tämä ei tietenkään ole asia ydin. Asialla ei ole ydintä, yhtä vähän kuin nhyt havainnoillimme alttiilla maailmankaikkeudella.
Sinusta on tullut ihastuttavan hajoileva ja haarautuva vanhemmiten, Kemppinen. Tai ehkä olet aina ollut, mutta oma minäni alkaa olla siinä hapertumisen vaiheessa, että näen sen.
VastaaPoistaTulisipa ylioppilaskirjoituksiin kirjoitelmaotsikoksi "Ihminen kenttänä". Ei mitään johdattelutekstejä siihen alle. Yksi kirjoittaisi ihmisestä lentokenttänä, toinen leikkikenttänä, ja se kolmas olisi nuorisoälykkö, joka luulisi, että tietämyksellä selviää, lähestyisi ongelmaa kenttäteoriain valossa. No, 60 % kirjoittajista näkisi itsensä kuitenkin jonakin pallokenttärampana ja unohtaisi, että pitäisi myös olla ne notkeasääriset. (Juu, tiedän, ettei ylioppilaskirjoituksissa ole enää pelkkiä otsikoita tai muutakaan kivaa.)
Somessa käy tämän tästä mielessä - mikä lieneekin -, onko "minä" useammin suojeleva vai haitallinen illuusio. Nuoret muokkaavat kuvansa niin, että yhteyttä reaalimaailman ruumiiseen on vaikea nähdä. Me vanhemmat vähän paheksumme sellaista mutta hiippailemme toistemme somealustoilla milloin missäkin hämäyshupparissa ja perustelemme asian riittävän älyllisesti, jotta voimme jatkossakin tehdä niin. Mutta eikö tuo paheksunta kumpuakin siitä kuvitelmasta, että ihminen on yksi ja kiinteä tai ainakin hänen pitäisi pysyä hiutaleinakin annetussa purkissaan niin kuin tonnikala?
Jos pysyisi niin miten lisääntyisi?
PoistaAntaapa aaiin nuolla tyhjät purkit. Niihin voi kaapaista maata ja istuttaa jotain. Makkara ei kasva purkissa, se vain säilyy raakana paremmin. Täällä ei tarvitse tietää kuinka politiikkaa tehdään.
Nuoriso, tuo paljon liiaksi arvosteltu ja huomion valossa kylpenyt hemmoteltu sakki osaa:
No sexism
No lookism
No homophobia
No discussion
Bourdieun "kenttää" unohtamatta!
PoistaTonnikalavertaus tietää vanhemmiten ruuhkavuosia. Sardiinipurkissa maataan vaan.
PoistaPoliittinen kenttä on nykyään nelikenttä. Jokaiselle yritetään hakea sieltä oma paikkansa.
PoistaPoliittinen kenttä on pallo.
PoistaPallohan se. Tahmea, insestoidi klöntti. Jos olisi hyönteinen joka saisi sen mukaan nimensä, mikä se olisi?
PoistaHevosenkengän muotoinen ilmapallo, joka laajenee ja toisella puolella äärikapitalistista tule äärimuslimi
PoistaTulee aina öljykentällä.
PoistaMartti Jukola otti siis tuon "rata- ja kenttäurheilun" suoraan amerikanenglannista, "track and field".
VastaaPoistaEi ihme, että Italo Calvino oli "pelottavan kauaskatseinen ja älykäs", kun molemmat vanhemmat olivat tutkijoita, maatalouden ja kasvitieteen alalta, ja veli geologi. Itse hän sai käännetyksi opintonsa kirjallisuuden suuntaan, josta hänellä on sekä tutkimusta että monenlaista loistavaa kirjallisuutta, osin aika vaikeaselkoistakin. En erityisemmin pidä fantasiakirjallisuudesta, mutta "Paroni puussa" oli hauska. Sen realistinen osuus sai alkunsa siitä, kun Italo poikasena luki veljensä kanssa mielikirjojaan ylhäällä puiden oksilla perheen koetilalla, jossa oli laaja puusto ja kasviviljelmät.
Eilen nimipäivillä aloitin onnittelut kertomalla tekoälyn sanoin, että nimi Leena pohjautuu kreikan kielen sanaan "helene", loistava. "Ai ei siis tunne Raamattua", totesi heti eräs läsnäolija. Wikipedia mainitsee kyllä Magdalenan ja kertoo siitä pitkältikin. Syytettäköön tässäkin tekoälyn tekijöitä ei itse Ai-raukkaa.
Meillä Leenaksi kutsuttu saattoi menneinä vuosisatoina olla seurakuntien (ruotsinkielisissä) kastekirjoissa olla yhtä hyvin Magdalena kuin Helena, tai sitten pelkkä Lena. Tuskin aina itsekään tiesivät, eivätkä papitkaan myöhemmissä vaiheissa olleet johdonmukaisia. Toisaalta Magdalena saattoi eläessään esiintyä myös Malinina, Helena ei koskaan. Tuollaisia nimiliukumia oli suomenkielisillä muitakin, esimerkiksi Gustavin ja Augustin, Ulrikan ja Fredrikan tai Kristinan ja Justinan välillä.
PoistaEiköhän liene selvää, että "suomalainen Leena" on nimenomaan vanhan kirkkoraamatun Maria Magdaleena ja kreikkalaisen mytologian Helenasta saatiin täällä Pohjan perillä tietää vasta myöhemmin. Ritvalan kuuluisien Helkajuhlien kalevalamittaista Mataleenan virttä on laulettu ilmeisesti jo keskiajalla.
PoistaNykyään Maria Magdaleenaa ei enää ole (sen paremmin yhdellä kuin kahdellakaan) eellä, vaan hänet on uusimmissa käännöksissä korvannut Magdalan Maria.
Katsopa vaikka HisKi-tietokantaa. Helenaksi kastettuja on pilvin pimein läpi koko 1700-luvun.
PoistaPyhä Helena 200- ja 300-lukujen taitteesta on vanhan kirkon keskeisiä pyhimyksiä. Suomessa esimerkiksi Hattulan Pyhän Ristin kirkon keskilaivassa on 1510-luvulla maalattu näyttävä kuvasarja Helenasta ja Kristuksen ristin löytymisestä.
PoistaKristillisperäinen etunimistömme on tosiaan syntynyt jo katolisella ajalla, ja pyhimyskalenterin vaikutus oli suuri. Paljon myöhempi "vanha kirkkoraamattu" ei sitä enää tehnyt, vaikka joitakin "uusiakin" nimiä sieltäkin saatettiin löytää. Vaikkapa sellainen kuin erään esi-isäni Eleassar.
PoistaSähkömagneettiset kentät ovat kuvattuina Maxwellin toimesta 1800-luvun lopussa. Kvanttikenttäteoriat ovat puolestaan lähtöisin 1920-luvun lopulta kvanttimekaniikan alkuvuosilta. Molemmat ovat tavattoman elegantteja toimivia kokonaisuuksia joilla on suunnaton määrä käytännön sovelluksia tuottaen mitä tarkimpia tuloksia yhdistäen teorian ja mittaukset. Se ei tarkoita että tunnettu kvanttimekaniikka olisi absoluuttisesti viimeinen sana asiassa. Siinä on edelleen omat puutteensa joita ei vielä ymmärretä. Sensijaan Maxwellin yhtälöt nykyisen tiedon mukaan kestävät vaativan tarkastelun ja ovat sopusoinnussa suhteellisuusteorian kanssa.
VastaaPoistaHauskalla tavalla nämä kytkeytyvät toisiinsa spontaanissa emissiossa aktiivisessa väliaineessa. Tuloksena on koherenttia valoa eli fotonit ovat samanvaiheisia ja liikkuvat samaan suuntaan. Kyse on siis lasereista jotka nykyään ovat jokapäiväisiä kapineita kaikkialla. Aluksi ne olivat masereita eli tuottivat koherenttia mikroaaltosäteilyä. Pian saatiin aikaan valoa Rubidium-lasereilla ja yhä uusia väliaineita kehitettiin ja monia valon aallonpituuksia kyettiin tuottamaan. Samalla löytyi uusia käytännön sovelluksia niille, kaikkialla.
Laserointi on saatu aikaan nesteissä, kaasuissa ja kiinteissä aineissa sekä puolijohteissa jotka enimmäkseen ovat kiinteitä. Yleensä saadaan vain yksi aallonpituus eli yhden väristä valoa. Väriainelaserilla voidaan saada säädettävä aallonpituus tai useampia värejä samaan aikaan. Joillakin valokuitulasereilla kyetään aikaansaamaan Supercontinuum laser jonka tuottama valo voi kattaa koko näkyvän valon alueen. Eksitaatioon tarvitaan yleensä toinen laser mutta paljaan kuidiun ulkopuoleltakin voidaan käynnistää emissio. Epälineaarisilla kiteillä voidaan laserin valon väri muuttaa joksikin aivan muuksi.
'Toinen toistaan huimempia lasereita keksitään jatkuvasti. Nyt on arkipäivää käyttää laseria vaikkapa pellin leikkaamiseen nopeasti ja tarkasti aivan tavallisissa työpajoissa eikä ole kallista enää. Melkein jokaisella on jo taskussaan sininen tai vihreä laserosoitin, kaiken varalta. Punaiset ovat jo niin out. Niitä oli saatavilla hyvin jo vuonna1992 kun ostin ensimmäisen.
Nyky-ymmärryksemme mukaan maailmankaikkeus syntyi ei-missän ei-milloinkaan ei-mistään. Sitten se ei-mikään alkoi laajentua ja nyt ollaan tässä, keskellä laajentuvaa maailmankaikkeutta kuten kaikki muukin ja muutkin.
VastaaPoistaTältä kantilta katsoen ymmärtää, ehkä, että käsityskykymme on rajallinen. Onneksi loimme tekoälyn ajattelemaan puolestamme.
Käsityskyvyn rajallisuuden syyksi voinemme laittaa siis sen, että emme käsittäneet ajoissa, mihin maapallom elinmahdollisuuksien tuhoaminen liiallisen älymme avulla on "kaiken muunkin ja muutkin" itsemme lisäksi vienyt.
PoistaEnsimmäisiä asioita kivikirveen ja tulen ohessa olisi pitänyt keksiä jarrut oman itsemme "älyn" kehitykselle.
Tekoäly on pelkkä kirsikka leipomamme kakkakakun päällä.
Minä odotan aikaa, jolloin ei enää mitata yksilöiden älykkyyttä vaan joukkojen ryhmä-älyä. Eikö tekoälyä voisi pitää ryhmä-älyn huipentumana? Ihan pöljähän se usein on, mutta pitää kai käsityössä muutama virhe näkyä, jotta yhä uskomme omaan ihmeellisyyteemme.
PoistaHyvin sanottu ja ajateltu. Mutta kaiken tämän ei-minkään ei-minään ei-missään olemisen takana - tuolta tämä kaikki ei-mikään minustakin tuntuu - voi edelleen uskoa olevan Jumalan. Ja voi uskoa vielä, että se ei ole mikä tahansa jumala tai voima, vaan kristinuskossa ilmoitettu Jumala. Koska nykyään kaikki ovat ateisteja, tai vähintään agnostikkoja, tai omaan muokattavaan humanistiseen jumalaansa uskovia - tyyliin kirsikat kakusta - niin mukavan radikaaliakin tämä uskominen on. Vaikkei tuolla jossakin takana ketään olisikaan! Tuntee itsensä kuin anarkistiksi, kun on klassinen usko, tai ainakin pyrkimys siihen uskoon, joka muiden mielestä on total out tai jopa tuomittavaa, kun siinä on niin ei-aikalaiset arvot.
PoistaTekoäly on tyhmiä varten. Jos älykkäät käyttävät sitä, liittyvät hekin siihen joukkoon, vapaaehtoisesti
PoistaMinusta ihmisellä saa ollla mitä käsityksiä vaan, kunhan tyytyy pitämään ne ominaan. Tarkoitan, ettei ala pakkosyöttää niitä lähimmäisillee, ei miekoin eikä hengen asein.
PoistaKaikella sitä voi itseään huijata, jopa oman uskon pitämisenä radikaalina.
Poista"Minusta ihmisellä saa ollla mitä käsityksiä vaan, kunhan tyytyy pitämään ne ominaan. ... ..."
PoistaNimimerkki Mikis kuitenkin tunkee käsityksiään sokerilusikallinen kerrallaan tännekin. Jos tekisit niin kuin neuvot, ei kukaan olisi sinusta ikunaan kuullutkaan. Tai pikemminkin käsityksistäsi lukenut.
Tietämättömäksi vain jää, kuka suomalainen(?) käsityslusikallisiaan syöttävän nimimerkin takana on ja mitä kaikkea se edustaa. (Vai edustaaako mitään, kunhan vain ajankulukseen hoihkailee.) Pysyykö sama hemmo uskollisena valitsemalleen yhdelle nimimerkille vai ojenteleeko lusikallisiaan kuinka monella areenalla eri nimimerkeillä.
Nykyaika se petollinen on kun ei voi olla kenestäkään enää varma. Onko esim. po. Mikistä olemassakaan vai onko se/hän keinovalon, äh, -älyn luoma tai omaan käyttöönsä kaappaama hologrammi?
Omasta itsestänikään en ole enään varma, mutta laitan kuitenkin puumerkkini alle.
V-EK
Mikis on olemassa.
PoistaValto-Ensio,
PoistaEsko Valtaoja on sanonut että
On ihan mahdollista, että todellisuus on olemassa. Mutta kukaan ei vielä ole onnistunut todistamaan sitä.
Uskon itseäni (huomattavasti) viisaampaan tähtitieteilijään, enkä siksi ala yrittää todistella olemassaoloani. Totean vain, että vielä tätäkin vähemmän minulla on tekemistä muiden nimimerkkien tai Anonyymien kanssa, höh.
Ps. Mutta jos joku ”sokerilusikalliseni” on saanut vatsasi vellomaan, olen siitä pahoillani.
Mikis toimii kuten pitääkin eli esittää näkemyksensä ajankohtaisista aiheista. Mitä muutakaan voisi jos kerran keskustelee?
PoistaOnko jäänyt huomiotta että mikishän on aivan erinomaisen etevä ja viipyilevän amoraalinen esilukija? Koittakaaskin nyhtää häneltä tuomitseva ja kantaaottava puheenvuoro, ei kuulu kuulkaa tyyliin. Johan nyt on kumma kun ei valmiiksi luettu kelpaa!?
PoistaNyrkkeily ja hyönteistietous, siinä kaksi vahvaa osaamisaluetta joissa hän loistaa.
Päivän huojentavin ilmoitus: Mikis on olemassa! Halleluja sitten vaan. Mitäpä meistä muista ja sielujemme hämärärajaisuudesta. Liekkejä on monta, valo on yksi.
PoistaMikis, ei mun vatsani reagoi kirjoituksiin eikä niiden sisältöihin enään mitenkään, et vain tajunnut "pointtiani" mitä em. kommentillani laajemmassakin mielessä tarkoitin. Kyse ei ollut mistään henk.kohtaisesta.
Poista"Jos tekisit niin kuin neuvot, ei kukaan olisi sinusta ikunaan kuullutkaan." Sytyttääkö?
Jos meinaa pitää ajatukset ja käsitykset omanaan eikä niitä ala lähimmäisilleen syöttämään sen enempää pakolla, asein uhaten tai lempeästi irvaillen maanitellenkaan, on siis oltava vaiti.
Kun ajatuksesi, kuinka "köpöt" hyvänsä, näkyville heität, saattaa olla mahdollista, että joku aina niistä vaikuttuu ja silloin olet jo tehnyt toisin kuin kommentissasi lupailet vaikket "pakkosyöttäisikään" sitä vaikuttujaa.
Enkä nyt kehoita, en käske, olemaan vaiti. Kannatan laajaa, vastuullista sananvapautta.
Tässä on loistava esimerkki tapauksesta jossa kommentoija käy toisen kommentoijan persoonan kimppuun kun ei pidä hänen mielipiteistään. Omat argumentit ovat loppuneet ja silloin käynnistyy alkeellinen riepottelu.
PoistaTässä ei suinkaan ole loistava esimerkki vaan tyhjänpäiväistä höpötystä josta puuttuu asian sisin, aihe, ydin. Ei yhden ainoata urheilutulosta, ei politiikkaa, ei presidentin nimeä, ei mitään mistä saisi uusia ajatuksia. Joutavanpäiväistä suunpieksäntää jolla on ikävästi yliopistolaitoksen ulkopuolella istuskelevien mielenosoittajien sitzfleisch. Periksi ei anneta, ei mistään. Mistä antaa kun ei mitään ole, ei edes henkilöitä?
PoistaAi höh. Minä luulin keskustelevani siitä, että olen en-missään en-milloinkaan en-mistään. Mutta te muut olemattomatko puhuitte ihan muita juttuja? Joka tapauksessa haluan
Poistaa) persoonan,
b) hänen mielipiteensä,
c) sen kimppuun käymisen,
d) omat argumentit,
e) alkeellisen riepottelun.
Ehkä sitten minäkin olisin jonkin avaruuden pisteen mukaan olemassa. Tai edes loistava esimerkki tapauksesta.
Liikuttavan herttainen käsite kirjan nimenä. Sellainen sopivan mini-magnum. Muutoinkin Pikku Jättiläinen on vinttikamariluettavaa, Antero Vipunen, Ilmari Jäämaa Nuorten kokeilijain ja keksijäin kirja ja miten paljon niitä nyt onkaan. On niitä melkoinen läjä, ja ahneena ostatettu lamppuihin sinisiä Airameja.
VastaaPoistaKonekivääriin ei sivistys yllä, ei enää. Kansakoulua on hiukan käyty, keskikoulu kans. Kirjahylly sen sai aikaan, tämän elintason, tämän hyvinvoinnin. Kaksi kovaa sanaa: kirjasto ja kirjahylly.
Ja kirjastolaitoksesta erikoisesti kirjastoauto. Syvällä maaseudulla asututilan kansalaiskoulusta päässyt, propsisavotassa päivänsä viettävä, rahaton, maaseudun murroksessa näköalaton nuori voi kurkistaa maailmankirjallisuuteen tai mikä nyt innostaakin.
PoistaAsuin maalla (50 km lähimpään kaupunkiin, 7 km lähimpään kylään) 2000-luvun alussa. Koskaan en nähnyt kirjastoautolla yhtäkään nuorta; itsekin olin silloin jo päälle kolmenkymmenen. Pahoin pelkään, että asiakaskunta on vaan entisestään ikääntynyt, mahdollisesti lopetettu koko linjakin.
PoistaEi informaatio ole sähköistä, data on.
VastaaPoistaTieteellisen tutkimuksen lisäksi ihan arjen toimia helpottaisi, jos joku julkaisisi kattavan luettelon siitä, mikä kaikkeudessa ei ole sähköistä.
PoistaRiippuu "sähköisen" määritelmästä.
PoistaNäissä kirjoituksissa blogintekijän tehtävä ja vaikutus hoksataan poikkeavasti. Blogija ei kumma kyllä ajattele tehtäväkseen lannistamista, jähmettämistä ja masentamista.
VastaaPoistaKemppinenhän on runoilija. Epäilen, että juuri siksi hän ymmärtää rihmastojen merkityksen myös blogissa. "Sinun lapsesi eivät ole sinun" - - - kun kirjoittaa jotain, ei millään voi arvata tai hallita sitä, mitä siitä seuraa. Riittävästi on nähty tiukasti aidattuja blogeja, joissa vahtikoira valvoo omaksi uskomaansa. Tämä ei ole sellainen, onneksi. Täällä ollaan ullakolla, sekatavarakaupassa, viidakossa tai multakerroksissa kastematojen ja kuolleittein kanssa. En nyt löydä sopivaa kuvaa, mutta ehkä tarkoitin riittävästi.
PoistaSiksi tämä onkin valtakunnan paras blogi. Hän ei ryhdy paimentamaan eikä tuomitsemaan vaikka ammatillinen pätevyys olisi riittävä. Täällä kukkivat kaikki kukat ja keskustelu on värikästä, aivan kuten jokus kauan sitten entisinä aikoina monissa yhdistyksissä ja sivistyneissä foorumeissa. Muualla kytätään jokaisen sanoja ja asenteita ja ilmeitä. Jos jotain poikkeavaa näkyy, heti leimataan natsiksi, rasistiksi, persuksi, naisvihaajaksi jne. Täälläkin sitä joskus esiintyy mutta vain muutamien kommentoijien toimesta.
PoistaHyvin hyvin hän blogii, ja jopa korkeimman arvolauseen ansaitsevasti.
PoistaVoittajablogi.
PoistaVielä on tilaa perällä jos jossain on kirjoittajia, ja persut tiivistää.
"Muualla kytätään jokaisen sanoja ja asenteita ja ilmeitä. Jos jotain poikkeavaa näkyy, heti leimataan natsiksi, rasistiksi, persuksi, naisvihaajaksi jne. Täälläkin sitä joskus esiintyy mutta vain muutamien kommentoijien toimesta."
Poista- -
Juu. Ns. mooditapaus taisi kuitenkin unohtua. Ei siitä kovin kauan aikaa ole, kun leimakirveet viuhuivat sakeasti ilmassa, jos oman mielipiteesi tohdit ulosantaa: "putinisti!", "stalinisti!", "Moskovan kätyri", "trolli!" (jopa "vingahtava" laatuaan). Eräskin herra tuntui lähes pillahtavan itkuiseen raivoon, koska joku onneton yhä muisteli Kekkosen aikaa - muka "hyvänä"!
Totta on, että nyt on oltu jo hyvän rupeaman niin puhtain kauloin. Aikako tasii, vaikka luultavammin isäntä itse on ruvennut ankaraksi puutarhuriksi?
Syynä kiukkuisuuteen monilla olikin se että tänne ajoittain kirjoittavat Putin-mielisiä kommenttejaan venäläiset aktivistit, jotka usein heikko suomenkielen taito paljastaa heti. Heidän kommenttinsa olivat usein hyvin vääristeltyjä ja vihamielisiä.
PoistaNonko yksinkertaisesti sivuutat itsellesi ja kapealle maailmakuvallesi ikävät kommentit patenttiselityksellä: Putinin trolleja.
PoistaSaisihan tuo suomen kielen (näin!) taitoni parempikin olla, on nöyrästi (ja hieman savolaista puheenpartta jäljitellen) osaltani myönnettävä.
Poista"Vääristellyiksi ja vihamielisiksi" kuuluu aikoinaan, 30-luvulla, tuomitun Neuvostoliitossakin kaikki ne mielenilmaukset, jotka poikkesivat ns. puolueen päälinjasta.
Siiskö: molempi pahempi?
"Asioiden ydin" on kuin Espoo tai Descartesin geometrinen jumala. Niiden keskus on kaikkialla ja ympärysmitta ei missään, eli ääretön.
VastaaPoistaTämän havaitsee Espoossa kauppakeskuksista. Niitä ympäristöministeriön mukaan saa rakentaa vain keskustoihin. Espoossa niitä riittää.
On nykyään ihan tavallista, että lakia noudattavaa viranomaista syyllistetään milloin mistäkin, mutta kyllä tässäkin on kyse meidän eduskuntamme säätämästä laista.
PoistaMaankäyttö- ja rakennuslain 71 c §:
Vähittäiskaupan suuryksiköiden ensisijainen sijaintipaikka on keskusta-alue, ellei muu sijainti kaupan palvelujen saavutettavuus huomioon ottaen ole perusteltu.
Merkitykseltään seudullisen vähittäiskaupan suuryksikön sijoittaminen maakuntakaavan keskustatoiminnoille tarkoitetun alueen ulkopuolelle edellyttää, että vähittäiskaupan suuryksikön sijoituspaikaksi tarkoitettu alue on maakuntakaavassa erityisesti osoitettu tähän tarkoitukseen.
Yleisradion kenttä vaikuttaa koko maassa. Siksi voisi olettaa että heillä osattaisiin journalismia edes välttävästi. Päivän uutinen kertoi mm. seuraavaa:
VastaaPoista"Venäjän valtio-omisteinen uutistoimiston Tassin mukaan Toyota Land Cruiser -mallinen auto räjähti pian sen jälkeen, kun yksi mies ja yksi nainen olivat istahtaneet autoon. Tassin mukaan autoon istahtanut mies olisi menettänyt jalkansa räjähdyksessä. Telegramissa leviävien väitteiden mukaan yksi räjähdyksessä loukkaantuneista olisi Venäjän armeijan tiedustelupalvelun GRU:n upseeri. Väitettä tukevat myös venäläislehti Kommersantille nimettöminä puhuneet lähteet."
Hyvin tavallista on nykyään että Yleisradion uutiset sisältävät spekulointia, olettamuksia, huhuja, kolmannen tai neljännen käden tietoa, sen sijaan että toimittaja menisi itse paikalle ja ottaisi oikeasti selvää asioista.
YLE:hän lähettää toimittajia pilvin pimein ympäri maailmaa.
PoistaTV-uutisissa nämä reportterit sitten kertovat "mitä täällä puhutaan" eli mitä lehdissä on kirjoitettu tai mitä kaksi kadulla haastateltua on kertonut.
Lehdet voi jokainen meistä lukea netistä itsekin. Ja noiden muutaman sattumanvaraisen haastateltavan uutisarvo on nolla. Varsinkin Yhdysvalloista "raportoidaan" nonstoppina. Uutisaika ohittaa usein kirkkaasti oman sisäpolitiikkamme uutisoinnin.
Kun katson puoli yhdeksän tai kympin uutisia on melkein epäselvää missä maassa ollaan aiheiden perusteella. Helsinki ei kuitenkaan ole Washington. Ei vaikka tyypillisen aikalaistoimittajan ajatusmaailman mukaan siltä näyttäisikin.
Nyt iskee joku pilkkakirveellään ohitse inhokistaan vapaasta journalismista.
PoistaTuohan oli ihan tavallinen, muiden uutislähteiden referointi tapahtumasta, jota ei Venäjän ollessa kyseessä kyetä varmistamaan menemällä paikalle, haastattelemaan asianomaisia, ottamaan valokuvia ja saamaan attentaattia tutkivilta viranomaisilta edes pintapuolista selostusta asioiden laidasta.
Jostain nyt äkkiä yksijalkaisia toimittajia, kyse on kokonaisuskottavuudesta.
PoistaHelsingin sanomien journalismi ei ole vapaata, se on pakkoenglannin vanki.
PoistaYritin sanoa, epäonnistuen nähtävästi, että toimittajien ei pitäisi rientää trendien ja aaltojen huuhtelemina. Jos tietoa on liian vähän objektiiviseen tiedotukseen, silloin uutisten pitää olla lyhyitä tynkiä. Lukijat kyllä ymmärtävät tilanteen. Liiallinen spekulointi ei edistä tiedonvälitystä.
PoistaHesarillakin on omat "kaikunsa" Sanoma-konsernin sisällä jotka samoja uutisia jammoovat, otsikot vain kuin jostain Marsista haettuja. "Klik' Klik' Klik' ...
Poista"Helsingin sanomien journalismi ei ole vapaata, se on pakkoenglannin vanki."
PoistaItse sanoisin pikemminkin, että kökköenglannin. Turhan usein törmää käännöskukkasiin tai suoranaisiin väärinymmärryksiin.
HS:n toimittajien kunniaksi voi kuitenkin sanoa, että on heillä sentään kanttia liittää uutisiinsa linkit alkuperäislähteisiin. Niistä voi sitten tarkistaa, mistä lopulta olikaan kyse.
Valitettavasti tämä mahdollisuus on vain digitaalisen version lukijoilla. Paperissa pitäytyvät eivät ehkä saa koskaan tietää asioiden todellista laitaa?
Kun nuo lähteet ovat pääosin englanninkielisiä ja aihepiirit myös (esim. nyt käynnissä oleva käsittämätön Coldplay hehkutus, laskin aamulla 10 aihetta sivuavaa juttua) ei tarvitse selitellä mitään kökköenglannista.
PoistaPuhdasta kielitaidon puutetta se on. Ainoasta osatusta kielestä on tullut paha rajoite.
Kielestä puhuen, sekä HS:n että Yleisradion useiden toimittajien keskeinen ongelma vaikuttaisi olevan puutteellinen suomenkielen taito. Heidän tekstinsä vilisee kummallisia lauserakenteita ja kieliopin vastaisia menettelyitä jotka ajoittain aiheuttavat joko väärinymmärrystä tai hämmennystä vähintään. Kieli on ylipäänsä huolimatonta eikä oikolukua suoriteta.
PoistaToimittajien tärkein työkalu on kieli ja sen oikeinkirjoittaminen. Sekään ei vielä riitä vaan on osattava taiten kirjoittaa jos pätevänä journalistina esiintyy. Sama koskee puhumista niillä jotka työkseen esiintyvät. Molemmat toimijat voisivat panostaa toimittajiensa yllämainittuihin taitoihin jotta myötähäpeä pienenisi yleisön joukossa.¨
Molempien yksiköiden palveluksessa on myös toimittajia jotka pääsevät tästä seulasta läpi ja toimivat oikein, kiitos heille.
Toimittajat ovat valitsemassa MEILLE nyt presidenttiä.
PoistaTäällä voisi saada kuvan että ne joillei ole perstaskussa ensimmäistäkään opintoviikkoa tietotekniikassa, ovat niitä kaikkein parhaita ja luotettavimpia tietäjiä.
VastaaPoistaEpäilen.
Yhdistin työvoimana ollessani firman A Macit peeceiden Token Ringiin ilman koulutusta, ja rakensin firmalle B tallentavan sisäverkkoserverin backuppeineen 1990.
PoistaEi kaikkeen pahveja tarvita.
Minä taas epäilen, etteivät ne joilla on tietotekniikan opintoja ole parhaita tietäjiä yhtään mistään. Pää on täynnä bittejä (ja brittejäkin niinkuin puhelin tuon halusi korjata) ja dataa, mutta ei tietoa ja tietämystä.
PoistaJoo pirskattivie että on ahkera ja yritteliäs tuo oionlukuaaii. Kohta pitää kirjoittaa kahdesti, ensin teko-oikein kirjoitettu ja perään toinen, aito-oikeinkirjoitettu. Huono-oppinen se on, se aaii, sen huomaa.
PoistaKerro nyt tarkemmin mitä sinä epäilet. Tämä oli kovin pinnallinen heitto.
PoistaTietotekniikka ei poikkea muista korkeaa osaamista edellyttävistä erikoisaloista: algoritmi, sen todellinen ymmärtäminen on lähtökohta ymmärtää lopulta myös AI.
PoistaTämä edellyttää syvällistä osaamista mm. dataa tuottavista järjestelmistä ja koodin evoluutiosta. Vakavasti: ei siihen voi hypätä kuin junaan viimeistä edellisellä pysäkillä ja tehdä itsestään gurua. Näitä kirjoja on jo riittävästi.
Täällä muuten en ole muuta havainnutkaan kuin pinnallisia heittoja
Miksi fakki-idiootti kuvittelee aika olevansa muita parempi, kun on tietävinään enemmän kuin muut?
PoistaTuon me jo tiesimme. Kerro nyt tarkemmin mitä epäilet. Useimmat täällä eivät ole IT-osaajia, kaikki eivät myöskään ole tieteentekijöitä. Joukossa on myös kulttuuri-ihmisiä ym.
PoistaEllei olisi kymmentä tyhmää kysymässä ei tarvittaisi sitä yhtä viisastakaan. Nyt on, ja lisää viisaita on tulollansa kunhan keinoälyn käyttöön totutetaan muutamia.
PoistaMä epäilen (tiedän) että ne joillei ole perstaskussaan ensimmäistäkään opintoviikkoa tietotekniikassa, esiintyvät yleisölle suurimpina guruina tekoälystä puhuttaessa.
PoistaTästä johtuen ihmiset tietävät kummallisia asioita aiheesta.
Poistan epäilysi epäpätetvyydestä sillä että minulla on taskussani muun yliopistokoultuksen lisäksi yhden talven kestänyt numeerisen matematiikan kurssi TK-osastolla. Matemaattista ohjelmointia olen tehnyt 1974 alkaen eri kielillä. Työssäni olen joutunut myös tekoälyn sovellusten kehittämiseen mukaan vuosien aikana. Muuta sovelluskehitystä on tehnyt eri ympäristöissä vuosikymmeniä, satoja projekteja. Mielestäsi siis vain 23-vuotias vastavalmistunut DI tietojenkäsittelyssä on ainoa pätevä taho arvioimaan tekoälyä.
PoistaBlogi on lentokenttä joka virkistää ajattelua koska saa lentoon alukset maata kiertävälle radalle mutta myös avaruutta tutkimaan. Ei siksi että asialla on tiedemies vaan siksi että asialla on kaunokirjailija, elävä runoilija.
VastaaPoistaHyvä tulee jatkumaan kunhan hän vaan ei ala opettamaan, määräämään, rajoittamaan, aitaamaan, muurittamaan, besserwisseröimään, käännyttämään eikä hankkimaan jäseniä puolueeseen, lahkoon, oppialaan tai ajattelutapaan.
Vivat, crescat, floreat.
Kiitos. Gratias agimus quam maximas.
Korkeasti verkostoitunut filosofioletettu tapaa aamuisin kollegansa pestessään hampaitaan. Kollega päivystää käymälässä ja vanhenee. Filosofioletettu nauttii aamupalaa jonkin verkostoituneen kehon tarpeisiin ja lukee netistä esseen, jonka kirjoitti kirjotuskone, joka on filosofioletetun työhuoneessa.
VastaaPoistaMatkalla kuoroharjoituksiin hän naureskelee kanssamatkustajien kanssa Descartesin hölmöilyä, koska tämä uskoi henkilökohtaiseen olemassaoloonsa jonain henkisenä yksikkönä. On tietysti totta että ajattelua tapahtui silloinkin, muttei ainakaan vanhojen filosofien yksittäisissä päissä, vaan kollegion itseymmärryksenä, kuten nytkin. Filosofioletettu ottaa päivällä nettiyhteyden kotiin, Häneen, ainoaan yksilölliseen ystäväänsä, nelijalkaiseen puudeliinsa nimeltään Platon.
Koin parikymmentä vuotta sitten kivuliaat vaivaisenluuleikkaukset. Toisen jalkani leikkasi vieraileva puolalainen kirurgi ja olin ylpeä kiittäessäni häntä puolaksi, jonka sana kiitos on sama kuin italian viisi. Verkostoitumista! Lähtiessäni kotiin lääkäri määräsi erittäin vahvat kipulääkkeet ja painotti enimmäismäärässä pysymistä. Hänen poistuttuaan ylihoitaja sanoi kipujen olevan niin pahat, että voin ottaa lääkettä tarpeen mukaan välittämättä lääkärin kiellosta. Verkostoitumista! Kotona kivut yltyivät niin, etten välittänyt hittojakaan siitä, mitä suuri ajattelija oli kertonut kivun mystisestä verkostoitumisesta pois yksilöllisyydestä. Olin yksin universumin kiertoradalla ja kärsin kivusta, joka kidutti vain minua, kautta aasikollegion. Tahdoin saada lievitystä ja rikoin lääkärin määräyksen. Tahdoin elämääni parannusta ja sain sen. Tahdoin. Minä.
Blogisti vrt toiset blogistit, kirjanoppineet yms kammotukset:
VastaaPoistaAinoa ken ei katso ja väitä olevansa oikeassa, olevansa velvollinen neuvomaan, tuuppimaan ja tukistamaan toisia eli alapuolellaan olevia, viisastenkiven löytänyt, oikein valinnut ja siksi hänen tietään kulkijoita haaliva, räyhääjä piiskaaja pylväspyhimys, nälvijä, kampittaja. Tätä ei hän blogissaan ole.
Vanhakin nuortuu lukiessa, koska tämä on kuin sadut ja laulut lapsuudesta, retket saarihin ja poukamiin nuoruudesta, paras kirjallisuus joka iästä, hurjimmat oivallukset ja maailman päällään mällistelyt, yleensäkin paras eli Dante ja muu postmodernismi. Otium sapientis, jossa lukijalle annetaan tilaa keskustella kanssaan, onhan ajattelu keskustelua itsen ja toisten kanssa.
Jos avaa toisten blogeja, lehtiä, uutisia ja tieteitä, tietää jo avatessa mitä suoltoa saa kasvoilleen. Tämä blogi yllättää aina hauskasti kuten elämäkin. Kirjoittaja on löytänyt elämää vastaavan muodon ja sisällön, postmodernismin, sadun, täytekakun ja juhlan.
Juu, todellinen konvehtikaivos.
PoistaJos olisin Kemppinen tai teini, pistäisin tähän sydämen.
PoistaTäytekakku blogissa toteutuvana elämää vastaavana muotona ja sisältönä on napakymppi.
PoistaMulla on valitettavasti kaikki atk -opinnot vanhentuneita. Rakentelin aikoinaan muutaman pöytäkoneenkin, muttei se enää onnistuisi.
VastaaPoistaSanokaapa tietämyksenne päivittäneet osaajat, kun mulla lukee Kemppisen blogin osoiterivillä "Ei turvallinen" ja sen edessä on pieni musta kolmio, jonka sisällä on huutomerkki, että pitääkö olla huolissaan?
Kun klikkaan hiirellä sitä kolmiota, niin pudotusvalikossa lukee punaisella "Sivustoon ei ole muodostettu turvallista yhteyttä".
Noin viikko sitten asensin F-Securen suojaustuotteen - onko se varoitusilmoituksen takana. Nyt vasta äskettäin havaitsin osoiterivin alussa sen pienen kolmion ja varoitustekstin. Jotenkin sitä on niin automaattisesti toiminut, etten ole osannut havaita varoitusta kuin vasta nyt.
On asioita, joita tulee hoidettua täysin automaattisesti sen kummemmin ajattelematta kuten kaupan kassalla tunnusluvun näpytteleminen kortilla maksaessa. Sitten yks ja kaks tulee täydellinen pimennys aivoissa, että mitenkäs se tunnusluku oikein menikään. Vaikka kuinka pyytäisi apua ympärillä tuijottajilta kassajonossa seisojilta, niin kukaan ei pysty auttamaan, vaikka jonossa seisoisi ATK-alan professoreita.
No niin: tähän tepsii se kunnon keino, käytä lähimaksua. Kotona on sitten kylppärin peilissä ne muistuttavat jutut, lainahuulipunalla. Uuden ajan keinoälyä.
PoistaTäällä on sitä pimennystä vähän joka puolella. Lähiälyllä asiat valkenee. Huulipunaa tosin menee jokin määrä.
En joo ole toivottu tietämyksensä päivittänyt osaaja, mutta silti tahdon kertoa, että salaa aina riehaannun, kun osoitteen viereen tulee musta kolmio ja ilmoitus "Ei turvallinen". Oi tätä huumaavaa vaaran tuntua: kohta henkilöllisyyteni viedään, pankkitilini tyhjenee, sieluni murtuu, minuus hukkuu, turvavyö ei pidä ja ties vaikka sataisin Putinin laariin!
PoistaVähän kuin nettiä olisi näissä kohdin sisusteltu paksulla tummanpunaisella sametilla, sellaisella vanhanaikaisella, tiedättehän, oikein paheellisella. Tai olisi safarilla eksynyt autosta ulos ja leijonan käpälä lähestyisi.
2000-luvun ihmisen vaaran paikoista pahin: henkilöni kaapataan.
Minulla selaimessa ajoittain lukee Kemppisen kohdalla "Vaarallinen". Kyse on kuitenkin nerokkaan tekoälyn oivalluksesta ja se pitää kuitata pois klikkaamalla sanaa. Alan olla kurkkuani myöten AI:tä jota koetetaan tunkea ihmisten käyttöön joka reiästä. Voitte vain arvailla mihin hankkimaansa tietoa sitten sovelletaan ja kelle myydään. Niin, sanoinko jo että olen kurkkuani myöten...
PoistaKemppisen blogi tuo elämään kaivattua jännitystä ja pikkaisen kutkuttavaa vaaran tunnettakin!
Poista"Ei Calvino eikä Borges elänyt alkavaan keskusteluun tekoälystä (AI), joka kerran toisensa jälkeen esitellään toisenlaisena tietokoneohjelmana, joka useassakin mielessä pystyisi ohjelmoimaan itse itseään."
VastaaPoistaNiinpä kyllä, suuri kysymys: onko AI:stä ohjelmoimaan itseään? Sellaisen tempun tekeminen kaiketi edellyttää jonkinasteista tietoisuutta itsestä, ja tuntua, että "toisinkin voisi olla". Siis muutos ja sen mahdollisuus, tietoisuus niistä ja tahto sekä kyky toteuttaa muutos.
Kesän 2024 eräs elämys (Wanhan kirjan päivien ja Puistofilosofia-viikon ohella) on ollut Anu Holopaisen Salome, romaani tirangelidraamasta, jossa mies, aippi ja nainen. Selvyyden vuoksi: Aippi = tekoälypersoona, ihmisrobotti, joka nykyasteella viritetty jo lähes ihmisen tasolle. Siis paljon pidemmälle kuin japanilaiset vanhainkoti-apulaiset.
Holopainen avaa problematiikkaa ihon ja limakalvon tasolla, siis herkimmillä mahdollisilla tunteen, tuntemuksen, järkeilyn ja aivokemian tasolla. Idealtaan ja osumatarkkuudeltaan mainiota tasoa: hän ikäänkuin kääntää tämän tekoälykysymyksen sisältäpäin auki. Tullaan perustaviin kysymyksiin. Voiko AI-persoona olla "todellinen" persoona, yksilö, kykyineen havaita mahdollisuus, tuntea, tahtoa, muovata tulevaa. Siis itseään, ympäristöään, suhteitaan: elämäänsä. Ankkurina: uhmata kohtaloa, pelätä henkilökohtaista kuolemaansa etc. Romaanissa ollaan ihan keskiössä.
Kirjailija Holopainen kertoo sivuillaan kesäkuussa 2024:
"Salome on nyt ilmestynyt myös äänikirjana, ja erityisen jännittävää on se, että Salomen osuudet lukee tekoäly. Utelin kustantajalta onko kyseessä oikea tekoäly vai pelkkä koneluku, ja kyse on aivan oikeasta tekoälystä. ”Salome” on opetellut äänen ja puheen näyttelijä Jane Kääriäiseltä, mutta lukee tekstin itse. Koekuuntelussa huomattiin, että se (aivoni yrittävät koko ajan ajatella ”hän” 😄) oli paikoin jopa muutellut omin päin sanoja puhekielisemmiksi.
Juuri tällaiset omavaltaisuudet tekevät tekoälystä creepyä – on vaikea olla kuvittelematta, että sillä on jonkinlainen oma ymmärrys. Ja siksi Salomen kirjoittaminen oli niin kiehtovaa!"
Fine! Aivan mahtavaa. Siksi sallin itselleni pienen revittelyn tässä yhteydessä: myönnän että lukeminen oli myös "niin kiehtovaa".
Samalla ihmettelen, todella ihmettelen, miksei Anu Holopaisen Salomesta ole ilmestynyt ainuttakaan (!) arvostelua (googlasin 3 minuuttia sitten!; verkossa nolla), vaikka hänen kirjansa on keskellä, niin in bull`s eye kuin ikinä.
Monet jo tämän tietävätkin mutta todetaan se vielä. AI kykenee helposti generoimaan ohjelmakoodia melkein sovellukseen kuin sovellukseen, pienistä mikroprosessoreista suuriin koneisiin ja nettisovelluksiin, sekunnin murto-osassa. Tästä on jo lukemattomia esimerkkejä verkossa. Jo tällä hetkellä useissa suomalaisissa yrityksissä generoidaan ohjelmanpätkiä tai kokonaisia sovelluksia AI:n avulla.
PoistaEn hetkeäkään epäile etteikö AI voisi laatia ohjelmaa myös itseään varten siihen ohjelmointiympäristöön jossa se lojuu. En hetkeäkään epäile etteikö se voisi itsenäisesti näin toimia. Mikä motiivi tai impulssi siihen olisi riittävä, en osaa kertoa.
Osaa se ohjelmoijakin copy-paste koodauksen.
PoistaKyse ei ole siitä vaan AI kykenee laatimaan UUDEN sovelluksen tuntien järjestelmävaatimukset ja mukautumaan sovellukseen. Kyse on jo erittäin kehittyneestä älystä
PoistaSanoiko joku jotain guruista?
PoistaHesarissa oli artikkeli "Internetin gurumarkkinat" (26.7.) ja sitä lukiessa muljahti mieleen kansalainen Jukka Kemppinen jota jotkut gurunaankin taitavat jo pitää.