Sivun näyttöjä yhteensä

22. maaliskuuta 2024

Suku


 



Asiasta on ollut usein puhetta, mutta yhteenveto tuntuu tarpeelliselta. Olen pitänyt näkyvissä hyvin kielteistä käsitystäni tämän hetken Venäjästä ja V. Putinista. Pelkään että kävi Ukrainassa miten kävi, asia ei jää siihen. En usko että Putinin väistyminen muuttaisi asiaa.

Koska kirjoitan tähän aika usein joko asiantuntijana tai asiaa tuntevana, haluaisin nyt korostaa, että suhtautumiseni Venäjään on pelkästään yksityishenkilön puhetta. En tunne esimerkiksi Pietarin seudun suomalaisten kohtaloita sen enempää kuin että olen lukenut kaiken suomalaisten kohtaloista Venäjällä 1918-1958. Oman suvun piiristä olen kuullut irrallisia asioita.

Välimatkan pitäminen on ollut tietoista. En siis ole milloinkaan myöskään käynyt Venäjällä enkä Neuvostoliitossa, enkä muuten liioin Virossa. 

Nyt sain käsiini uutuuskirjan, joka näkyy tämän kirjoituksen kuvassa. Se kertoo asioista, jotka eivät ole Suomessa kovinkaan yleisesti tiedossa eli Pietarissa ja sen ympärillä asuneiden yli 100 000 suomalaisen kohtaloista. 

Inkeriläisistä puhuttaessa moni ei täällä mieti, onko kysymys asuinpaikasta vai kansanryhmästä. Esimerkiksi ne inkeriläiset, jotka tulivat Jatkosodan aikana Suomeen ja joita palautettiin Neuvostoliittoon, olivat silloin tuolla alueella asuneita. Suuri osa oli silloin jo kadonnut pysyvästi.

Pitää paikkansa, että lähes kaikki Suomelle kuuluneen Karjalan asukkaat siirtyivät sisemälle Suomeen hävityn sodan johdosta viimeistään syksyllä 1944. Nyt kannattaa huomata, että tämä oli selvästi myös Neuvostoliiton tahto. Ei Stalin, eivät hänen seuraajansa eikä Putin ole edes maininnut suomalaisia Pietarin seudulla asuvia. Heitä ei nimittäin siellä enää ole.

Reuterin mukaan teloitettujen ja Siperiaan karkotettujen “rikos” oli suomenkielisyys.

Kirjoittaja Anni Reuter on tietenkin aivan eri sukupolvea kuin minä. Mutta polveudun siis isäni puolelta Pietarin seudun suomalaisista.

Suku menee näin, isäni Kullervon keräämin tiedoin. Olen jättänyt tästä luettelosta pois elävät ja viime vuosikymmeninä kuolleet.

I Pietari Kemppinen  1610-1620, + n. 1686-1690

Talo Kemppisenmäki n:o 12, Hiitola, Ilmee. Muutti kahden veljensä kanssa Rautjärven Kemppilän kylästä vuonna 1638 Ilmeen kylään. Viljeli tätä tilaa lähes 50 vuotta.

II Pekka Pietarinpoika Kemppinen   * 1662,  + 11.06.1738,

III Matti Pekanpoika Kemppinen * 05.04.1694, + n. 1754-1761

IV Risto Matinpoika Kemppinen * 01.11.1727, + 18.11.1790

V Risto Ristonpoika Kemppinen * 09.06.1766, + 23.06.1819

VI Erkki Ristonpoika Kemppinen           * 21.4.1798, +  1836,

VII RISTO Erkinpoika KEMPPINEN  * 1821 Ilmeellä, + 1900-luvun alussa Toksovassa.

Risto muutti Pietariin helmikuussa 1836 ja kuoli iäkkäänä joskus 1900‑luvun alkuvuosina, koskapa Juho-isäni eläessään kertoi hyvin muistavansa "Risto‑äijän" ja tämän pajan lapsuudestaan. Risto‑äijän muutosta Inkerinmaalle kertoo Helena Uimonen erimätietona seuraavaa: 

Kemppisien perheessä Hiitolassa kuolivat kaikki nälkään ja kulkutauteihin, eloon jäivät vain Risto‑poika ja hänen äitinsä Elin, (Ierikka Kemppisen leski). Kun kauppiaat veivät sieltä Hiitolasta karjaa Pietariin ja Venäjälle, niin se äiti pyysi kauppiaita ottamaan pienen Risto‑pojan keralleen Inkerinmaalle toivoen, että poika siellä jäisi eloon. Risto‑poika pääsi siten Pietarin suurkaupungin liepeille, kävi ensin kerjuulla, sitten meni maataloon paimenpojaksi ja vartuttuaan kelpasi jo rengiksi. Risto oppi sepän ammatin ja osti Levashovon tilanherralta, Toksovan Jukista, itselleen pientilan, "Haapaluosan mäet". Risto‑äijän vaimo Katri oli tullut ihan samoin Suomesta pikkutyttönä Pietariin kerjuulle, sitten oli lapsenlikkana ja piikana taloissa. 

VIII A.  EERIKKI Ristonpoika KEMPPINEN  (* n.1850, + )

VIII B: SIMO Ristonpoika KEMPPINEN  (*1860, + 1917)

Lapset:

1. Katri Simontr (* 07.06.1885, + 04.05.1964 hauta: Parkalassa)

2. Kristian (Risto) Simonpoika Kemppinen(* 1887, + Siperiassa 1933)

puoliso: Anna o.s. Hännikäinen (*1894, + Siperiassa 19.09.1933)

(IX) 6, Juho Simonpoika Kemppinen * 25.01.1896 Toksovassa, + 10.10.1958 Helsingissä

Puoliso:  Hilja Dagmar o.s. Veijalainen * 25.01.1901 Kivennavalla, + 31.12.1993 Helsingissä

Lapset:

 (X) a. Kullervo Johannes Kemppinen  * 24.06.1921 Espoo + 2013

lapset:

(XI) aa. Jukka Martti Kemppinen * 23.12.1944 Kirkkonummi = = =





68 kommenttia:

  1. Niinpä. Genealogia on jänskä yhteenveto-oppi, mormoonit siellä Utahissa kuulemma kastavat etänä pakanoita kunhan ensin löytyvät kirkonkirjoista... Missään ei ole paikkaa minne valittaa.

    VastaaPoista
  2. Sukuni sijoilla on hautuumailla nälkään kuolleitten muistomerkit. Nälkäkuolemista ei ikävä kyllä voi syyttää Venäjää vaan samaa kuin nykypäivän suomalaisten kurjuudesta eli oikeistolaista valta- ja virkaeliittiä. Snellman, esikuva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turusen Kivenpyörittäjän kylä juohtui mieleen, Suomi Etykin aikaan.

      Nyt on valtion kolmen konstin timpermanneilla kaikilla iiiphonetin ja Mamurica kuulee reaaliajassa. Näillä mennään:
      - kaikki työt tekee Joku Muualta, sille pointsit, ei saa puuttua eikä päästää liittymään ammattiliittoon
      _ kilpailu on kaikkien etu
      - ole reilusti itsekäs
      - markkinavoimat ohjaa taloutta maailman parhaalla tavalla
      - ruokajonot johtuvat ilmaisesta ruuasta, järkikin sen sanoo
      - mediat ovat samaa mieltä (epätodellisuudentajuisia, ennen yhyteistyökyvyttömiä mutta nyt samalla asialla, raja railona aukeaa)
      - työ on terveille ja terveys työtä tekeville, muut hävetööt ja painukoot piiloon vaikka sosiaalipuolen yltiöhyvyyden ja käsien levittelyn esittelyä on takuulla riittävästi ja siinä käteviä luusereirta on oltava , uhkakuvana.

      Sähkökissojen kiimaista mouruamista.

      It's party time, said Mussolini.

      Poista
    2. ...ja mualaisjärjen on korvannut markkinavoimien hyväksymä muu alaisjärki.

      Poista
    3. Missä niitä maalaisia on kun ei niitä Unescon uhanalaisten listoiltakaan löydä?

      Hepp! Helsinskin Sanomaatti. Minna Lindgren kirjoitti justiin äskettäin että: Haluan kuolla kuin koira. Pitääkin lukea se.

      Poista
  3. Kiitos tästä. Olen jonkin verran kiinnostunut inkeriläisistä, vaikkei heitä esivanhemmissani kai olekaan.

    Kannattaa muistaa, että Pietarin kaupunki perustettiin vasta 1703, ja paikalle jossa jo satoja vuosia oli ollut ruotsalaisten ja suomalaisten kauppapaikka.

    Pietari Suuri halusi tehdä Venäjästä länsimaisen valtion. Työ on yhä pahasti kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pietaria ennen samalla paikalla Nevan suussa oli ruotsalainen Nyenin eli Nyenskansin kaupunki linnoituksineen, suomalaisittain Nevanlinnna. Porvaristo paljolti saksalaisia, osin ruotsalaisia. Hallinto- ja oikeuskieli ruotsi. Ympäröivän maaseudun asukkaat olivat pääosin suomenkielisiä, joukossa joitakin venäjänkielisiäkin, tai ainakin ortodokseja, kun enemmistö oli luterilaista . Aateli, virkamiehet ja upseeristo maalla olivat useaa eri kieliryhmää. Kaupunki tyhjeni asukkaista venäläisten vyöryessä 1700-luvun alussa. Evakkoja oli sitten Suomessa ja Ruotsissa. Saksalaisperäinen Donnerin sukukin tuli sieltä.

      Poista
    2. Tuo Nyenskans on siis ”myöhempää” historiaa (1600-lukua), jolloin Ruotsi oli laajentunut Nevalle saakka.

      Poista
  4. Virossa käymättömänä en tunne jääneeni mitään vaille, etenkin kun ei ole ollut merkittävää asiaa sinnepäin. Laitoin äskettäin kommentin tästä asiasta edellisessä blogissa mutta ei jostain syystä onnistunut.

    Sotahistoriaa hiukan lukeneena, olen ajoittain törmännyt Neuvostoliiton riveissä taistelleihin suomalaisiin jotka olivat pääosin entisiä punakaartin jäseniä. Heistä osa oli upseereja ja komensivat yksiköitä jotka taistelivat rajummin kuin venäläiset. Tietoni ovat hajanaisia ja siksi kaipaisin teosta jossa avattaisiin näitä hahmoja ja selvitettäisiin mitä heille myöhemmin tapahtui. Arvelen, että Stalin hoiti heidät mullan alle pikaisesti kun olivat käyneet tarpeettomiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Markku Salomaa julkaisi vuonna 1992 kirjan Punaupseerit. Se ei nähdäkseni vastaa kovin selvästi siihen, ketkä puna-armeijassa komentajiksi edenneet olisivat taistelleet Suomen punakaartissa 1918. Sen sijaan kirjan on perusteelinen selvitys Pietarin/Leningradin päällystökoulusta, jossa suomalaisia opiskeli sotataitoja paljonkin. Pietarissa toimivat suomalaiset bolsevikit osallistuivat kyllä punaisten puolella sisällisotaan. Ehkä menestyksellisin Neuvostoliitton siirtyneistä punapakolaisista oli Akseli Anttila, joka oli Terijoen hallituksen puolustusministeri ja "suomalaisen kansanarmeijan komentaja" talvisodassa. Jatkosodassa hän oli Karjalan rintamalla armeijankomentajan apulaisena. Zhukovin armeijaryhmässä h än oli saartamassa ja valtaamassa Berliiniä 1945. Markku Salomaa on kirjoittanut Kansallisbiogragiaan hänestä artikkelin.

      Poista
    2. Kiitos vinkistä! Koetan haalia näppeihini.

      Poista
    3. Huomasin Jukka Rislakin tuoreen kirjan lähdeluettelosta ehkä vielä paremman kirjan. Sama tekijä Markku Salomaa on vuonna 2018 julkaissut Otavan kustantaman kirjan Punaupseerien nousu ja tuho. En ole lukenut kirjaa.

      Poista
  5. Suomalaiset Mannerheimin puhdistuksissa. Ja muiden vastaavien. Myös virkamiehistön päätöksistä koituneet kuolemat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä saa sinut ajattelemaan että Mannerheim olisi järjestänyt puhdistuksia? Faktaa pöytään jos sinulla on jotakin tietoa jota historioitsijoilla ei ole.

      Poista
    2. (Vastaan "toisena anonyyminä".)

      Sinun pöytäsi nyt ainakin tuntuu olevan kokonaan tyhjä historian faktoista. Vai onko esimerkiksi hyvin kuuluisa "ammutaan paikalla" -kuulutus helmikuulta 1918 sinulle aivan outo? Kuulutuksen alla on yksi ainoa nimi: Mannerheim.

      Entäpä sitten Rudolf Walden Kai Donnerin haastatattelussa Mannerheimin luona 13.12.1929: "Kaikki punaisten arkepuseeraukset [!] ovat tapahtuneet omavaltaisesti. Miltä maa näyttäisikään, jollei näitä arkepuseerauksia olisi ollut - - Suomi voisi olla punainen ja punaisempi kuin se vielä tänään on. Ne tapahtuivat ilman mitään muotoja. Mutta se oli suuri isänmaallinen teko."

      Kertaa myös esimerkiksi se, mitä tapahtui venäläisille siviileille vappuna 1918 Viipurin P. Annan kruunun "vallien välissä". Jne. Jne.

      Viimeistään Robert Servicen kirjoittamasta Leninin elämäkerrasta sanotaan käyneen ilmi, että mainittu herra pani alulle Venäjän sisällissodan verisen terrorin. Olen toisinaan miettinyt, mikä oikeastaan erottaa Suomen sisällissodan vastaavat ilmiöt siitä. Kvantiteetti kyllä, luonnollisista syistä, mutta laadullisesti?

      Poista
    3. Vuoden 1918 julmuutta Mannerhaim ei oppinut Venäjällä. Se oli synnynnäistä ja lapsena vahvistunutta.

      Poista
    4. Suomalaisvenäläiseen tapaan Mannerheim, Kekkonen, Putin ja muut putsasivat pöydältä kissalla parempansa ja mahdolliset seuraajansa. Kerran ja aina tappajina puolueveljille raaimpia.

      Poista
    5. Kekkonen, 17 v, komensi teloitusosastoa Haminan valleilla 1918. Suomen punakapinahan oli osa Venäjän vallankumousta, joten sama meininki, voittaja vain oli vastapuoli.

      Jossittelussa on vaaransa, mutta mikähän olisi ollut uhriluku, jos punaiset olisivat voittaneet? Ja olisiko nyt itsenäistä Suomea? Hurraisimmeko O.W. Kuusisen patsaalla Putinin jalolle kamppailulle puhdistaa Ukrainan natseista?

      Poista
    6. Mannerheim ei hyväksynyt punaisten vankileirejä eikä summittaisia teloituksia. Teloituksia tehtiin mutta kaiketi siihen niissä oloissa oli ajoittain asialliset perusteet. Kyse oli sodasta jonka aikana punaiset olivat syyllistyneet ikäviin veritöihin ja valkoisista osa halusi heille kostaa ne. Myöhemmät teloitukset eri paikkakunnilla sodan jälkeen olivat yksikäsitteisesti murhia ja kyyditykset olivat yksittäisten joukkioiden virheitä. Koko kansalaissota oli episodina maallemme häpeä. Maallemme on kuitenkin kunniaksi se että asiat on käsitelty ja punaiset olivat yhdessä rintamassa koko kansan kanssa kun Stalin hyökkäsi maahamme. Mannerheim ja eri ministerit tekivät vuosien aikana paljon työtä jotta kansa eheytyisi ja se onnistui erittäin hyvin.

      Poista
    7. Suomen sisällissota oli osa ensimmäisen maailmansodan jälkeistä kansainvälistä vallankumousaaltoa. Maailmansota oli ollut järjetöntä joukkoteurastusta. Keisarikunnat kaatuivat kuten myös Ottomaanien valtakunta. Turkki, Kreikka, Espanja, Iran, Baijeri, Bremen, Ruhr, Hampuri, Brysseli, Unkari, Puola, Bulgaria, Luxemburg, Irlanti, Egypti, Meksiko, Italia...

      Poista
    8. "Kekkonen, 17 v, komensi teloitusosastoa Haminan valleilla 1918." Juu, ja oliko samaisella nuorukaisella jotain tekemistä myös Varkauden Huruslahdellakin kun punaisia teloittajien tähtäimeen tarjoiltiin?

      Poista
    9. Tietääkseni Kekkonen ei osallistunut ”Huruslahden arpajaisiin”, mutta ei osallistunut Mannerheimkaan… Muuten en ymmärrä kysymyksen tarkoitusta.

      Poista
    10. Nyt vain trollit ovat provosoimassa, ei kannata liiaksi reagoida.

      Poista
    11. Ei se mitään trollausta ollut kysymykseni. Ihan oikeasti tiällä Savon perukoilla ja nuapurissa Kainuun nälkämailla on Kekkosta muisteltu myös Varkauden Huruslahden "arvontoihin" liittyen olihan hän Kajaanin lyskalaisena jo puolensa sisällissotaan liittyen valinnut.

      Wikibediasta ei artikkelia mainituista yhteyksistä löydy, enkä muista kirjan nimeä enkä toimittajaa, jossa asiasta aprikoitiin, mutta katkoopipa sitten näinkin iäkkäiltä huhuilta siipiä se, ken siihen pystyy. Huhut ovat kyllä pirun sitkeitä lentelijöitä vaikka siivetönnä...

      Poista
  6. Varmasti valetta vai leikisti totta, tämän blogin lukuohje alan asiantuntijalta mutta ei valehtelijalta.

    VastaaPoista
  7. "Pelkään että kävi Ukrainassa miten kävi, asia ei jää siihen. En usko että Putinin väistyminen muuttaisi asiaa." Tuskin muuttaa, Venäjällä kasvatetaan koko ajan uutta länttä vihaavaa ja isänmaata ylistävää sukupolvea.
    Päivän Jarla hätkähdyttää, hyvä kuvakin. "Lebensraum, Lebensraum."

    Virossa kyllä kannattaa käydä, siellä on paljon koettavaa, tuttua ja tutun oloista piristävin maustein.

    VastaaPoista
  8. Venäjän vankileirien saaristoa on käsitelty suomalaisissa kirjoissa vuodesta 1918 alkaen. Tällä vuosisadalla yhtenä merkittävimmistä Eila Lahti-Argutinan Olimme joukko vieras vain: venäjänsuomalaiset vainonuhrit Neuvostoliitossa 1930-luvulta 1950-luvun alkuun. Erkki Vettenniemen Punaisen terrorin todistajat: Neuvostoliitto suomalaisten leirivankien muistelmissa on kattava panoraama todistajanlausunnoista. Ei kuitenkaan täydellinen. Paikallisina julkaisuina on ilmestynyt mielenkiintoista. Lehdistössä on julkaistu merkittävää tietoa, lieneekö kukaan käynyt sitä kootusti läpi.

    Elokuvista mainittakoon Kanerva Cederströmin tuotanto, viimeisimpänä merkittävä Sandarmohin suru. Siitä opin, että vaikka Gulag ei ole ollut idässä sinänsä tabuaihe (ellei tilanne ole nyt muuttunut), pyövelien nimien mainitseminen on. Ilmeisesti pyöveliammatti on kulkenut suvussa.

    Iivana Julman opritshnina on tavalla tai toisella jatkanut olemassaoloaan. Viime kesänä Sodankylässä Sergei Loznitsa sanoi, että Neuvostoliitossa oli Stalinista alkaen kaksi valtavoimaa: puolue ja KGB. Nyt on vain yksi. Putin on KGB-upseeri jonka hallinto muistuttaa diktatuuria.

    Suomalaisille vainojen uhreille on pystytetty muistomerkkejä Sandarmohiin ja Itä-Karjalaan. Muistomerkki tulisi pystyttää myös Suomeen. "Pour ne jamais oublier", siteeratakseni ranskalaisia Mémorial de la Shoah -muistomerkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin niistä sinne pystytetyistä suomalaisista muistomerkeistä kohta on enää mitään jäljellä.

      Poista
    2. Tämän päivän suomalaisten suomalaisille uhreille, jätetyille toverisiskoille ja veljille kuten sadoilletuhansille piinatuille ja hylätyille vanhuksille ei muuta muistomerkkiä ole kuin rumat taistot heidän jättämästään aineellisesta perinnöstä. Heidän valtavaa henkistä perintöään ei kukaan ota vastaan.

      Poista
  9. Suvusta tuli mieleen, että mistä puhutaan kun suvusta puhutaan. Useimmiten isänpuoleisesta isälinjasta, vaikka sitä epävarmempaa linjaa ei olekaan. Jos vaikka 1500-luvulle asti mennään, esiäideillä on voinut tulla useitakin haksahduksia, ja siinä meni se isälinja! Kyllä meillä on niin pirun monta sukua takanamme, että yhden nostaminen sieltä ylitse muiden on hupsua.
    Tässä Kemppisen tapauksessa asian ymmärrän, nämä inkeriläiset oli otettu tarkasteltavaksi erityisestä syystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Samanveroiset esivanhemmat kaksinkertaistuvat joka sukupolvessa: 2-4-8-16-32-64-128-256-512-1024-2048-4096-8192-16384- jne (jossakin vaiheessa vastaan tulee ensimmäinen apina).

      Poista
    2. Todellisuudessa yksilön esivanhempien määrää pienentää ns. esivanhempienkato eli se, että samat ihmiset esiintyvät esivanhempientaulussa moneen kertaan. Sisäsiittoisessa Suomessa varsinkin.

      Poista
    3. Elekkeepähän mitä, tuolla Hesarin sivuilla kerrotaan juuri ennusteesta, että 100 vuoden sisällä suomalaistaustaisia tallaajia näiden rajojen sisällä ei ole enää kuin 1,5 miljoonaa, joten eikö tuo lie sille ja sama, millaisia sukuja tähän mennessä on ollut sieltä Afrikan sarven nuotioilta laskien, tai jotta ketä tai mitä sukua tällä hetkellä kukin edustanee.

      Ihanaa, oli spontaani ajatukseni artikkelia lukiessani.

      Poista
    4. Kun sukupolvia iteroidaan tarpeeksi monta taaksepäin, Suomessa n. 1500-luvulle, ylittää laskennallinen esivanhempien määrä alueen silloisen väkiluvun eli kaikki silloin eläneet ovat esivanhempiamme. Dokumentoitu esimerkki on Erik Sursill jolla on Suomessa n. 550000 jälkeläistä.

      Poista
    5. Riippuu kyllä siitä, miten paljon omiin esivanhempiin sattuu eri aikoina muualta tulleita. Ja siitä, miten paljon masssa on ollut sen eri osien välistä väestönvaihtoa. Osittain ilmeisesti hyvin vähän. Tuo iterointiteoria edellyttää yhtä sisäisesti rajatonta väestöpoolia. Sellaista meillä ei ole ollut, ja itä- ja länsisuomalaisten välinen geneettinen etäisyys on poikkeuksellisen suuri.

      Poista
  10. Kemppisen suku on sitten alunperin hiitolaisia. Vaimoni isä oli Hiitolan evakko ja olen näinä päivinä yrittänyt vähän perehtyä Hiitolan asioihin, kun vaimo kirjoittaa yhteenvetoa isänsä suvun vaiheista ja pyrkimyksensä on kuvata myös historiaa niin, että jälkipolvillekin tulee ymmärrystä minkälaisessa maailmassa siellä kulloinkin elettiin. Hiitolahan oli vain noin sata vuotta Ruotsin aluetta, Stolbovan rauhasta Uudenkaupungin rauhaan, vaikka ruotsalainen vaikutus alueella oli varmasti paljon pidempää.

    VastaaPoista
  11. Muolaa ja Liperi ovat isäni puolen suvun ydinalueita, mutta perheessämme on myös eräs, jonka sukua oli aika paljon 1917 jäänyt "rajan taa" eikä pikkuvähällä sitten päässyt "rautateitä tekemään" Pohjanmaan radalle.

    Eräs ystäväni valmisteli ajanjaksosta ennen ja jälkeen Tarton rauhan kirjaa - edellinen vähän toista narratiivia koskeva tietokirja meni "kuin kuumille kiville", mutta hän menehtyi tiedonkeruuvaiheen ollessa suht valmis.
    En tiedä, missä tuo tietokanta nyt on.

    Se, mitä Georgian (Stalin) ja Turun (Juhana III & al) välillä on tapahtunut, ei pelkästään Stalinin ajan vainoilla selkene, pitää mennä varmasti 800-luvulle KiovaRus-aikoihin.

    Tässä asiassa arkkipiispan avustaja Juha Meriläinen on tehnyt kelpo työn ("Putinin alttaripoika") nuoreksi mieheksi (s 1977).
    Olen pahoillani, että kerron anonyyminä, mutta syy on niin hyvä, että kommenttini jää "meta-tasolle".

    VastaaPoista
  12. Venäläisviha rasismina demonisoi kohteen. Tosiasiassa itsensä, koska Volgalta olemme tulleet. Suomalainen vihaa venäläisissä itseään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaltaisuus tai samuus on ilmeistä. Eräässä illanistujaisessa kaksi vanhaa professoria kertoi, miten silmittömästi ja syystä itäkarjalaiset ja venäläiset pelkäsivät suomalaisia ja keskitysleirejämme, raiskauksiamme ja epäinhimillisyyttämme.

      Poista
    2. Ei jeesus, ethän ole tosissasi? Eikai tuo ollut jonkun "loogisen" päättelyn tulos.

      Pähkäile hetki mieti sitten uudestaan miten voisi olla jotain ryöväri kansaa siellä missä ennen on ollut suomalaista heimoa/kansaa.

      Poista
    3. Taas tätä kvasihistoriaa. Ei Volgalla siihen aikaan venäläisiä näkynyt, kun esi-isämme sieltä näille raukoille rajoille siirtyilivät.

      Venäläiset tungeksivat tänne vasta vuosisatoja myöhemmin, osaksi mongolien työntäminä.

      Poista
    4. Voi onnetonta taas. Silloin, kun suomalaisten (tietyn osan) kielelliset esi-isät olivat oletetetusti vielä Volgan mutkassa, ei siellä venäläisistä tai muistakaan slaaveista vielä ollut tietoakaan. Venäjän aroilta muuten ruotsalaisten ja saksalaistenkin kielelliset esivanhemmat ovat lähtöisin. (Suomalaisten geneettisistä äitilinjoista suuri osa kuuluu tähän porukkaan.)

      Poista
    5. Pitääkö meidän ryhtyä vihaamaan venäläisiä? Tämä oli minulle uutta. Eivät kaikki siellä ole Putineita. Siellä on hyvin fiksua väkeä jotka eivät hyväksy mitä Putin tekee parhaillaan ja mitä on tehnyt vuosikymmenien aikana. Venäläiset on propagandalla ja loputtomalla uhkailulla ja pelottelulla saatu vaikenemaan eivätkä he juuri nyt uskalla tehdä mitään. Pian tilanne muuttuu.

      Poista
    6. Pöljä muinaisen Volgan mutkan yhdistäminen venäläisyyteen on yhtä päätöntä kuin joillekin mieluinen ugri-sanan käyttäminen meistä itsestämme. Suomalais-ugrilaiset kielet ja nìitä puhuvat kansathan jaetaan kahteen ryhmään, suomalaisiin laajassa merkityksessä sekä ugreihin. Ja ugrit ovat nimenomaan se toinen puolisko, johon me suomalaiset emme kuulu.

      Poista
    7. Kuten jo kauan on kouluissakin opetettu, ugreja ovat unkarilaiset sekä Uralin kieppeillä asuvat hantit ja mansit. Tosin kansalliskiihkoinen Orban nyttemmin kiistää tämän nukkavieruna pitämänsä yhteyden ja keksii tilalle hienompia sukulaisia.

      Poista
    8. Heikot on eväät Orbanilla, kun hienommiksi sukulaisiksi ei löydy kuin turkkilaiset.

      Poista
    9. Turkin kieli on kaukainen sukulainen unkarin kielelle. Se ei vielä kerro todellisesta sukulaisuudesta. Turkin kansahan on todellisuudessa sekoitusta koska turkkilaiset kävivät satoja vuosia valloitussotaa muita kansoja vastaan ja ottivat niistä orjia merkittävän määrän.

      Poista
    10. Jos turkin kieli on sukua unkarin kielelle, niin silloin se on sukua myös suomen kielelle. Tästä ei liene todisteita.

      Sen sijaan turkkilaisilla ja unkarilaisilla voi hyvinkin olla geneettisiä yhteyksiä. Kieli on vaihtuvaa, geeni pysyvää, ja molemmat kulkevat omia reittejään.

      Poista
    11. Jos unkari muka on sukua turkille, niin sitten yhtä lailla suomikin on. Tuollaisen ajatuksen taustalla on vanha hypoteesi ns. uralilais-altailaisesta kielikunnasta. Kielitieteen valtavirta on aikoja sitten sen hylännyt. Wikipedia: "Nykyisessä tutkimustilanteessa uralilaisten kielten tutkijoiden pääosa ei kuitenkaan usko kielikunnan olemassaoloon. Edes niin sanottujen altailaisten kielten keskinäistä sukulaisuutta ei ole kyetty todistamaan." Orban saa rauhassa tieteillä miten haluaa.

      Poista
  13. Luin nyt aamulla HS:n artikkelia Moskovan siviileille tehdystä iskusta, sen lukijakommentteja.
    Vahingonilo, verenhimo, kostonhimo, oikein niille-asenne ja muu kyynisyys oli huipussaan. Tietenkin sen taustalla todella aiheellinen suuttumus Venäjän laittomasta ja tuomittavasta ja torjuttavasta hyökkäyksestä Ukrainaan.

    Mutta silti, ilo Isisin, sehän on nyt heidän omasta videostaan selvinnyt, tekemän uskonnollis-rasistisen iskun vuoksi siviileihin on noilta suomalaisilta kuvottavaa.
    Ja paljastaa että moraalisesti kommentoijat samalla viivalla Putinin Ukrainassa toimivien murhaajajoukkioiden tasolla, ainakin verbaliikka samanlaista.

    Myös HS:n limbo kun antaa tuollaisen kostoilon kukkia omilla palstoillaan. Lehti ei pidä tässä kiinni edes omista vihapuhesäännöistään.

    Kun muutumme itse hirviöiksi ja samalla emme lännessä kykene auttamaan Ukrainaa riittävästi pelkuruuttamme, on peli pitkälle menetetty.

    VastaaPoista
  14. Kun poliittinen valta ei vaihdu vapailla vaaleilla, niin vallanvaihto tapahtuu joko väkivaltaisesti tai vanhuuteen. Diktatuurinen pakkovalta tarvitsee tuekseen ilmiantojärjestelmän ja väkivaltaisen poliisikomennon, joka harjoittaa terroria ja puhdistuksia omia kansalaisiaan kohtaan. Valtakoneisto surmaa omia kansalaisiaan ulkomaita myöden turvatakseen asemansa.

    VastaaPoista
  15. Lehdissä on kummallisia uutisia joka päivä. Nyt AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko ilmoitti lauantaina yllättäen, että liitto katkaisee yhteistyönsä OP Ryhmän kanssa. Kokko perusteli ulostuloaan sillä, että OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio on Kauppakamarin puheenjohtaja. Kokko väitti X:ssä, että Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi ohjeensa suoraan Ritakalliolta.

    Olivat asiat nyt sitten niin taikka näin, niin lehtien lukijoille tulee sellainen mielikuva, että kaikki AY-liikkeen johtajat ovat ajaneet itsensä sellaiseen umpikujaan, josta ei pääse muuten pois kuin, että AY-liikkeen jäsenet vaihtavat johtonsa kokonaan uusiin vetäjiin. Siis sellaisiin uusiin johtajiin, jotka ymmärtävät mitenkä markkinatalous toimii.

    Maamme hallituksen tarkoituksena on uudistaa kohta 80 vuotta vanhat lait. Sinä aikana Suomella oli oma valuutta, väestö nuorta, talous kasvoi ja idänkauppa veti. Talouden rakenteet olivat tyystin toisenlaiset kuin nykyään. Vaikka työelämän joustoja on tarkoitus lisätä, yleissitovuus ja työehtosopimukset säilyvät myös jatkossa. AY-porukat tarvitsevat todellakin paremman ja osaavamman johdon kuin nykyinen on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palauttaa lait sinne yli 100 vuoden taakse?

      Poista
    2. Onko tämä nyt sitten niin erinomaisen antiikkista:
      https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1962/19620420

      Poista
    3. Olen samaa mieltä. Ay-väellä on mopo karannut käsistä ja suhteellisuustaju menetetty. Lisäksi he eivät lainkaan piittaa syntyvistä vahingoista yksittäisille ihmisille, pienyrittäjille ja suuremmille yrityksille. Tuloksena on työttömyyttä ja miljardiluokan taloudellisia vahinkoja kaikille, myös valtiolle.

      Poista
    4. "Ay-väellä" on nyt monta kantaa ja näkemystä, jotka julkisuuspelissä peittyvät näiden lakkojen alle. Esimerkiksi akavalaisilla opettajilla on hallituksen vientivetoisesta palkkamallista oma perustellun kriittinen kantansa. Kuinka ollakaan, sitä mallia SAK:n teollisuusliitot vahvasti kannattavat.

      Poista
    5. Ja juuri tuohon saumaan Satonen nyt yrittää iskeä kiilaa.

      Poista
  16. Sivistöneistö & suvaitsevaisto pitää persujen & rasistien esiin nostamaa ”väestönvaihto”-teoriaa suurena huuhaana ja älyvapaana salaliittohömppänä. .

    Siksipä loiskautin aamukahvini silkkipyjamani housuille, kun näin aamun Hesarissa kissankokoisin kirjaimin, että 90 vuoden kuluttua meitä suomalaisia on vain 1 miljoona!!!

    Kaiken kukkuraksi ”suomalaiseksi” laskettiin kaikki Suomessa syntyneet… huh huh.

    Jos jätetään semantiikka sikseen (eli kyse ei ole varmaan harkitusta asiasta), niin moni harras persunnauraja on minusta nyt selityksen velkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadan vuoden päästä ei täällä niiden laskelmien mukaan olisi sitäkään miljoonaa, jos maahanmuuttoa ei sallittaisi. Kymmenen vuotta sitten alkanut kehitys on johtanut siihen, että nuoret haluavat omistautua uralleen, itselleen ja ystävilleen, elää jatkuvaa nuoruutta ilman hankalia lastenhoitojärjestelyjä ja yövalvomisia. Päiväkodit ovat kyllä erinomaisia, kun vain olisi niitä hoitajia. Sitten nelikymppisinä monet heräävät siihen, että yksi mukulakin olisi mukava olla, mutta se ei enää onnistukaan ilman kaikenlaisia hormonihoitoja, jos niinkään. Koira sitten hankitaan. Perhepolitiikkaa pitäisi uudistaa radikaalisti, tehdä perheen hankkiminen houkuttelevaksi. Epävakaa maailmantilanne vaikuttaa osaltaan ihmisten valintoihin, mutta sille nyt ei voi mitään.
      Lapset ovat mukavia, hauskoja, rakkaita, parasta elämässä. Siitä pitäisi puhua enemmän.

      Ei se Japanin tiekään hyvältä vaikuta. Mitäpä väliä sillä on, keitä täällä ja muualla asuu sadan vuoden päästä. Ihmisiä kuin ihmisiä, pieni joukko siellä täällä. Sitä ennen voi tulla kaikenlaisia katastrofejakin. Niiden jälkeen alkaa kansain vaellus.+ Niin ne nuoretkin ajattelevat ja jatkavat juhlimistaan. Eivät toki kaikki, mutta kumppanin löytäminenkin näyttää nykyisin olevan vaikeaa.

      Poista
    2. Lukutaidottomien kanssa keskusteleminen on tietysti toivotonta, mutta: suomalaisiksi lsketaan kaikki, joiden vanhemmista ainakin toinen on syntynyt Suomessa.

      Väestönvaihtoa ei ole näkyvissä, mutta pakkohan lisääntyvää maahanmuuttoa on kannustaa näillä harvaan asutuilla seuduilla, joissa työvoimaa tarvitaan eläkkeitä maksamaan. Koko palloa ajatellen on tietysti yksiselitteisesti hienoa, että väestönkasvu näyttää pysähtyvän.

      Poista
    3. Laskelmahan olettaa että nykytrendi jatkuu samanlaisena seuraavat parisataa vuotta, mikä ei tietenkään pidä koskaan täysin paikkansa.
      Jos laskenta tehtäisiin esim. suurien nälkävuosien perusteella suomalaiset olisivat kadonneet ajat sitten.

      Poista
    4. Suomalaisia on siis sadan vuoden päästä vain 1 miljoona, vaikka suomalaisiksi lasketaan kaikki joiden vanhemmista edes toinen on syntynyt Suomessa.

      Tämä ennustus on ihan taatusti perseestä, mutta kertoo millainen on Suomi sadan vuoden päästä: väestö on vaihtunut.

      Miksemme voi siis myöntää, että persut ovat oikeassa, mutta väliäkö sillä, eikä kehitystä pysty estämään.

      Vai pystyisikö, siitähän tästä on kyse.

      Poista
    5. Miksei meitä yksinkertaisesti voisi olla vähemmän? Kunhan muutos hoidetaan hallitusti.

      Poista
    6. Emme kykene puolustautumaan vihollisen hyökkäyksiä vastaan jos meitä on liian vähän. Olemmekin heti helppo saalis ja meitä kyörätään Siperiaan saman tien jos ei heti tapeta. Tämä on valitettava totuus koska naapurimme on itse sen todistanut lukemattomia kertoja 500 vuoden aikana.

      Poista
    7. Ei Suomessa väestön lukumäärä vähene, päin vastoin lisääntyy vaan. Tutkimuksessa on kyse vain suomalaistaustaisen geeniperimän omaavien ihmisten vähenemisestä.

      Eikö se jumalauta ole ihan sama mahdollisessa jatkossakin, minkä mallinen/värinen tms. ulkoiset tunnukset omaava homosapienslajin edustaja tätäkin maapallon osaa raiskaa ja ryövää?

      Poista
    8. Kiitos väestönvaihdon helpottamisesta poistamalla suomen kielen, Suomen kulttuurin, Suomen kirjallisuuden jne. tuntemus, hallinta ja olemassaolo, ja tietysti näiden alojen osaajat ja puolustajat sekä viroista jotka heitä varten on perustettu, että julkisuudesta. Näin annatte turpiin paitsi lapsille ja nuorille, aikuisille ja vanhuksille, myös kaikille aiemmille sukupolville.

      Havaintoesimerkkinä se, että nuoret eivät entiseen tapaan opi lukemaan ja kirjoittamaan, eivät lue kirjaa kokonaan ja vastaavat ylioppilaskokeessa tehtäviin, joissa kirjallisuutta luullaan mekaaniseksi peliksi ja ristisanatehtäväksi. Tällaista ei ole ollut ennen teidän aikaanne. Tätä ja teitä ennen kirjoittaminen ja lukeminen opettivat ymmärtämään, pohtimaan, tulkitsemaan, näkemään omaa napaa pitemmälle ja kasvamaan ihmisyyteen, vastuuseen ja siihen, että toiset ovat yhtä arvokkaita kuin oma ego.

      Tärkeintä on analysoida pinnallisesti Bronten ja Austenin - siis maailmanne suurimpien - kerrontaa lyhyen tekstipätkän ja säälittävän amerikkalaisen lukutavan mukaisesti. Tähän olette te maanne myyjät saattaneet Suomen lapset, nuoret ja isänmaan toivot, ansiostanne isänmaattomat, luku- ja kirjoitustaidottomat, eettisyyteen ja terveeseen elämään kykenemättömät. Kiitos, kuoleman kauppiaat.

      Kansa joka ei arvosta itseään ei arvosta muutakaan, ja häipyy suht nopeasti jorpakkoon. Hyvä alku on asialle annettu nyt hyvää eläkettä lokoisissa oloissa nauttivan ja kaikkia haukkuvan ja pilkkaavan mutta itseään ylentävän valta- ja virkaeliitin toimesta. Olette ensimmäinen sukupolvi, joka jättää kaikki nämä ja monet muut asiat jälkeensä surkeina, siis tuhottuina verrattuna siihen millaisena ne saivat.

      Ansiostanne lasten ja nuorten identiteetti ja minuus ovat säröllä.

      Poista