Putin bluffaa?
Suomassa jotkut saavat sätkyn, kun Itä lähettää nootin turvallisuudesta. Vuonna 1939 neuvottelukutsu koski molempia osapuolia kiinnostavia konkreettisia kysymyksiä, jotka osoittautuivat alueluovutuksiksi.
Tanner ja Erkko pitivät jokseenkin varmana, että Neuvostoliitto bluffaa. Varmuus meni, kun pommit putosivat.
Vuonna 1917 jo silloin remmissä ollut Stalin yllytti tovereita ryhtymään Suomessa tarmokkaisiin toimiin, ja täällä ryhdyttiin. Vedettiin punainen lyhty työväentalon torniin. Tehtiin kansalaissota. Apua jota ainakin jotkut olivat luulleet saatavan Venäjältä, ei juuri tullut, paitsi yksi junallinen.
Vuonna 1960 tuli Neuvostoliitosta nootti, jossa Kekkosta käskettiin neuvottelemaan turvallisuuskysymyksistä, ja Novosibirskissä tavattiin. Sieltä vastattiin: ei vaiteskaan. Otto Potto Poroliini otti sikaa hännästä kiinni Sika huusi niin, että kuului Viipuriin. Viipurista vastattiin: onkos Otto tuhmeliin’?
Putin ei ole Neuvostoliitto. Maskirovka eli harhauttaminen ei ole hänellekään kuitenkaan vierasta. Putinilla on nyt huonot kortit, mutta se ei estä nokittamasta.
Kun pelasimme koripalloa, toisilla oli Marimekon kassi ja toisilla Sadankomitean merkki. Yhdellä pojalla oli molemmat, mutta hänestä tuli ministeri.
En osannut vastustaa armeijaa. Minusta se oli hieno keksintö, kuin kansakoulu. Opin todella paljon siitä, miten ihmiset puhuvat ja toimivat ja samalla, miten sanat ja teot ovat aivan eri asioita. Opin ihmisiä ja lisäksi kersantteja. Ruumiillinen ja henkinen rasitus oli siedettävää. Nyt vanhana olen todellinen militaristi, mutta on armeijakin muuttunut.
Putinin puheeksi ottama etupiirijako on toistaiseksi aina johtanut sotaan, kuten Napoleonin ja Aleksanterin sovittua Tilsitissä joen lautalla 1807 muun muassa nykyisen Suomen eli silloisen Ruotsin asioista. Sota oli kova. Moskova ja Kansakuntien taistelu ja Waterloo.
En aio lähettää laskua tästä neuvosta, mutta eikö Venäjä voisi palkata muutamaa markkinoinnin osaajaa. Juuri mainonta ja markkinointi mättävät siellä niin pahasti. Boris Johnson, suuri alan lahjakkuus, taitaisi olla lähiaikoina työpaikan tarpeessa. Etunimi ja kampauskin sopisivat kuin suutarin peukalo.
Vladimir P:n henkilö ei herätä mielenkiintoa. Mies on kuin pataässä.
Ehdottaisin että hän ryhtyisi käyttämään solmuketta eli mirriä solmion sijasta. Iso solmu, helakan punainen silkkikangas ja siinä valkoisia palloja. Johan kuunneltaisiin, ja katseltaisiin.
Se on vaikea maa. Puolet Saksan 1941 salamahyökkäyksessä hävittämistä punapanssareista oli sitä lajia, joka oli valmiiksi rikki. Kolmannes lentokoneita oli muuten hyviä, mutta ei pysynyt ilmassa. Mutta Saksan paras insinööritaito ei riittänyt, kun slobovitseillä oli lopulta yhtä saksalaistykkiä kohti kymmenen.
Kättelin Kouvolan kasarmin kentällä 1960-luvun lopulla Tassu-Rafaelin (Viipurin pelastaja/menettäjä, Marskin adjutantti) kanssa vahvassa lumimyrskyssä, paljon, paljon pahemmassa kuin äskeinen tuulonen (Valtteri).
VastaaPoistaKentällä oli koossa kokonainen prikaati, jonka etupäivystäjänä takapäivystäjien tahdosta olin kentälle käskyttänyt.
Bäckman, prikaatin komentaja ja eversti, kysyi: "Onko vänrikki valmiina sotaan?"
Valmiina kuin Pinneperi, vastasin.
"Hyvä, no ei tästä sotaa nyt kuitenkaan tule vaan Kekkonen jatkaa".
Everstit tiesivät, että Suomenlahdella oli pulassa merkittävä joukko neuvosto-laivoja, neuvosto-koneet eivät päässeet ilmaan eikä raideliikenne toiminut, vaikka sitä olisi tarvittu, jos itärajan takaa oltaisiin lähdetty höökimään.
Rafu otti puheen ja ilmoitti joukoille:
"Takaisin tupiin, prikaati".
Työkaverini oli kolmisenkymmentä vuotta sitten Mannerheimin 1. adjutantin, kenraalimajurin poika, jonka veli oli tunnettu taidemaalari. Hänen työnään oli tehdä arvioita ja kauppoja luonnonsuojeluun soveltuvista yksityisomistuksessa olevista metsäalueista.
PoistaArkkitehtiopiskelijaporukoissa oli yhdistelmä marimekon olkalaukku ja sadankomitean merkki aika yleinen. Silloin vuosina Kekkonen tuhannen kilometrin hiihtokunnossa, toistakymmentä vuotta jälkeen noottikriisin.
VastaaPoistaSuuren laman jälkeen ne säikähtivät ja pakottautuivat finanssikapitalistien juoksupojiksi ja -tytöiksi niinkuin kunnalliset päättäjätkin koko leveydeltään.
PoistaKyllä ne tajusivat vaihtaa suuntaa jo seitkytluvun mittaan, kun vallankumous ei lähtenytkään vetämään. Joku vielä tapasi vanhat aatteensa myöhemmin, kun USA-ekskursiosuunnitelmat eivät onnistuneet. Kommunistisen puolueen jäsenyys kun ei edistänyt viisumin saamista.
PoistaSuuri lama oli jo ihan eri juttu, siinä välissä oli jo 80-luvun kasinovuosina rakennettu jo biisi perhanasti.
Etupiiri tarkoittaa sitä että Venäjälle pitäisi luvata jotain mitä sillä tällä hetkellä ei ole. Sitten kun lupaus on saatu se voi rauhassa käydä ottamassa etupiirinsä haltuunsa. Voi baltteja ja ukrainalaisia, voi.
VastaaPoistaOn tietysti loukkaavaa verrata Putinia Hitleriin, mutta minkäs teet, niin selvästi hän nyt pelaa 1938-peliä, sen rohkaisemana että Reininmaa-keissi eli Krim meni niin mukavasti.
VastaaPoista"Vuonna 1917 jo silloin remmissä ollut Stalin yllytti tovereita ryhtymään Suomessa tarmokkaisiin toimiin, ja täällä ryhdyttiin."
VastaaPoistaLainaus tuntuisi viittaavan suoraan ja merkitykseltään ehkä ratkaisevaan syy-yhteyteen. No, kieltämättä tuo mainittu silloinen kansallisuusasian kansankomissaari, hän muuan muassa, kannusti ja rohkaisi (esim. Tampereen kokouksessa Dantonin tapaan "rohkeutta, rohkeutta ja vielä kerran rohkeutta!") Olivat siis sittenkin yllytyshulluja? Eivät olleet, mikäli puolueettomana pidettyyn tutkimukseen on uskominen. Asiaa voi kerrata esimerkiksi teoksesta Upton I (1980), josta Jaakko Paavolainen aikoinaan kirjoitti kaikin puolin kiittävän, jopa ylistävän arvostelun. (Aikojen muuttuminen tosin tuntuu synnyttävän uudenlaista näkemyksellisyyttä: samaisen Uptonin on kuin onkin sittemmin nähty sukoilevan punaisia "selkeästi myötäkarvaan"!) Eri asia sitten on bolševikkien suomalaisen sektion (Rahjat ja muut) toiminta.
Vuoden 1918 satavuotismuistotilaisuudet kannanottoineen lienevät vielä tuoreessa muistissa. Tuolloin korkea valtiollinen toimihenkilö antoi lehdelle lausunnon, jonka mukaan sodan syttymiseen vaikutettiin (ilmeisesti ratkaisevasti) sivultapäin. Samalla sinulla aihepiirin huippuasiantuntija, Tampereen-professori Pertti Haapala totesi (edelliseen kantaa ottamatta) omassa lausunnossaan, ettei tapahtuneeseen mitään ulkopuolisia tarvittu; syitä ja sytykkeitä oli täällä koossa aivan omasta takaa. Toisaalla Haapala on, jos olen vähänkään ymmärtänyt, useasti korostanut, että sodat eivät syty, ne sytytetään. Maaliskuussa 1917 alkanut kehitys päättyi niin kuin päättyi, koska sytyttäjiä oli kaksi kompromisseihin täysin taipumatonta osapuolta.
Jotakin on Vladimirin yritettävä, kun talous on kuralla. Se on siellä niin kuralla, että parempi olisi pieni sota. Jos ei olisi tuota Natoa, niin sitten etsittäisiin joku muu syy, vaikka viime hädässä ne Mainilan laukaukset Ukrainaan sijoitettuna ja paikallinen Otto-Ville apua pyytämään. Taloudesta kuitenkin on lähes aina kyse. Venäjä pärjää hyvin energian myynnissä, mutta huonosti muussa kaupankäynnissä. Tarvittaisiin apua ja kykyä painostaa. Mieleen tulee Karin pilapiirros Volgan lauttureista. Vladimir tarvitsisi Äiti-Venäjän lotjaa kiskomaan ainakin osan entisistä Varsovan liittolaisista. Kovin ovat vain haluttomia.
VastaaPoistaStalin ei bluffannut.
VastaaPoistaViro, Latvia ja Liettua uskoivat. Suomi ei uskonut.
Eli aina ei uhkaukseen uskominen johda parempaan lopputulokseen.
Mutta mikä on Putinin bluffi?
Ällistyttävää härskiyttä ainakin osoittaa vaatia itselleen turvatakeita, kun veri omissa käsissä ei ole vielä kuivunut. Se veri joka tuli edellisistä naapurimaan alueiden ryöstämisestä.
Putin ei bluffaa, vaan ainoastaan hämää: hän aikoo napata Krimin lisäksi vielä Donbasin - ja esiintyä sen jälkeen suurena rauhanenkelinä. Rauha meidän ajallemme.
Minusta Molotov ja Stalin koettivat uhkailemalla päästä haluttuun tulokseen eli valloittaa Suomi jolloin sotavoimat säästyisivät Saksan rintamalle.
PoistaTotta kai nämä herrat koettivat uhkailemalla saada Suomea samaan ruotuun Balttian maiden kanssa. Sehän olisi tullut Neuvostoliitolle halvemmaksi. Samaa koettaa nyt Putinkin. On tähän mennessä ollut menestystäkin. Jokseenkin selvää on, että Krim ja Donbas ovat jatkossa Venäjän hallinnassa ja samoin muut vallatut alueet. Tämä ei Venäjälle riitä ja nyt katsotaan antaako joku vaatimuksille myöten. Kannattaa tässä muistaa, että Putinin aikana laadittiin laki, joka velvoittaa Venäjää huolehtimaan kansalaistensa eduista myös ulkomailla. Se antaa Venäjän näkökulmasta laillisen perustan mennä sotavoimallaan käytännössä minne hyvänsä. Pohjoismaatkin sitä kiinnostavat. Ruotsin hallinta sulkisi Itämeren, Suomen- ja Pohjanlahden. Kiirunan rauta myös voisi olla tähtäimessä. Eipä sillä etteikö Venäjällä olisi omia malmivaroja aivan riittämiin, mutta se voisi määrätä että sitä eivät saisi muut. Eli kyse on siinä aivan samasta asiasta kuin Petsamon nikkelistä aikanaan. Eihän Venäjä tietenkään hyökkää mihinkään, mutta pieni rajoitettu sota voisi sen näkökulmasta olla toivottavaa. Siihen tarvitaan vain tarvittavalle paikalle Mainilan laukauksia. Sitten Venäjä puolustautuu. Sodan jälkeen on yleensä noususuhdanne ja raaka-aineet kallistuvat. Öljy ja kaasu...
PoistaLienee kuitenkin niin, että ne tukit ja kaikki merkittävä apu vanjoille tuli jenkeiltä. Miten olisi käynyt ilman tuota todella merkittävää apua?
VastaaPoistaJa me oikeastaan voitettiin koko homma. EI tarvitse katsoa kuin kahden valtion tilannetta tässä ja nyt. Ja ole itse pirun ylpeä isänikin osuudesta, vaikka sainkin haudata hänen enneaikaisesti sodassa saamiensa traumojen tähden.
Putinilla on vakava ongelma. Ukrainan sodasta ei ole tullut toistaiseksi mitään. Ukraina on alistunit hyväkaymään jäätyneen kriisin, ja kansan isänmaallisuus on ulkoisen uhan varjossa lisääntynyt, vaikka sisäiset ongelmat ovat karmeita. Kun "kansantasvallat" eivät pääse Ukrainan osiksi ja saa itselleen veto-oikeutta maan politiikkaan, ne ovat ainoastaan taloudellis-sotilaallinen taakka. Kohta yhdeksännelle vuodelleen kääntyvä sota ei enää lisää Putinin uskottavuutta. Jotain pitää keksiä.
VastaaPoistaOngelmaksi on ehkä nyt muodostunut se, että Ukraina ja Nato-maat ovat katsoneet Venäjän bluffin. Maa on keskittänyt valtavan määrän joukkoja ja uhannut sodalla. Vaatimuksiin ei ole suostuttu, ja tarjotut aseriisuntaneuvottelut eivät tosiasiassa kiinnosta Venäjää. Tähän asti esitetyt neuvottelut ovat menneet heidän kannaltaan surkeasti, ja heidän valmistautumisensa niihin on ollut huonoa. Uusin kirje-episodi ei ilmeisesti riitä järkyttämään EU-maiden ja Naton rintamaa, ja sitä voi pitää hiukan epätoivoisena, sillä Venäjän armeijan toimintakyvyn kannalta tämä viivyttely ei paranna asiaa. Kaluston ja miesten pitäminen kenttäolosuhteissa huonontaa molempien kuntoa.
Turvautuminen tähän kirjeeseen on heikkouden merkki, joka kertoo, että Putinilta alkavat konstit loppua. Jos hän ryhtyy pelkkään sotaan Ukrainassa, tuloksena voi hyvin olla kallis sotilaallinen voitto, jota täydentävät talouden tuhoavat pakotteet. Jos sen sijaan Venäjä ryhtyy laajempaan operaatioon, tuloksena on suursota, jonka tuloksesta ei ole varmuutta. Se voi hyvin päättyä molemminpuoliseen tuhoon.
On sanottu, että Putin on hyvä taktikko mutta huono strategi. Tällainen pelaaja esim. shakissa pelaa hienosti etenkin keskipelin mutta ajaa itsensä helposti umpikujaan. Näyttää samoin käyneen herra Presidentille tässä "pelissä". - Miten umpikujasta päästään pois, on sitten jo toinen asia.
PoistaJuuri näin se tuntuu olevan.
PoistaJokainen marssilla olopäivä joukoille väsyttää niitä ja hyvin pian niiden taistelukunto on heikko. Sotatilanteessa jo päivänkin viive hyökkäyksen aloittamiseen voi heikentää liikaa joukkoja, etenkin ollessaan jo heikon huollon päässä rintamalla. Tästä lienee tehty lukuisia analyysejä millä nopeudella joukot väsyvät ja heikkenevät erilaisilla huoltoasteilla varustettuina. Nälkä ja pakkanen ovat sotaväsymyksen kera pahimmat viholliset. Ennen olivat vielä syöpäläiset ja kulkutaudit, kuten punatauti ja kolera.
Toinen seikka on kustannusten kasvu siitä hetkestä kun joukot on kasarmilta lähetetty liikkeelle. En tunne venäläisten kustannuslaskelmia mutta eivät heidänkään joukot ilmaisia ole. Ruokaa ja kalustoa kuluu.
Asiaan liittyen kannattaa kuunnella tämänpäiväinen Brysselin kone. Oli kova!
VastaaPoistaVähämielistä propagandaa. Liittoutuneet voittivat toisen maailmansodan itärintamalla,jossa natseilla oli jossain vaiheessa jopa 80 prosenttia sotilaistaan. James Lucasin klassisen itärintamateoksen mukaan sodan ratkaiseva ase oli T34 tankki, joka oli täysin ylivertainen ja puhtaasti neuvostotuotantoa. Me natsien rinnalla suursuomea rakentaneet hävisimme ja he isänmaataan puolustaneet voittivat. Kaikki muu on historian vääristelyä.
VastaaPoistaOnhan se vähämielistä vääristelyä. Pitäisi muistaa, että Neuvostoliitto ei suinkaan aloittanut sotaa marraskuulla 1939, vaikka saksalaisten natsien liittolainen silloin olikin. Olennaista on se, että kun oikea suomalaisten hallitus Terijoella Otto-Ville Kuusisen johdolla pyysi apua Neuvostoliitolta, niin se lähetti avustusretkikunnan, joka suurin uhrauksin pelasti Suomen köyhälistön porvariverenimijöiden kourista. Oli aivan oikein, että me sitten maksoimme retkikunnan kustannukset. Kaikki muu on historian vääristelyä.
PoistaKetkä me? Sukulaisiani taisteli ja joku kuoli talvisodassa kauan ennen syntymääni. Minkäänlaista suursuomiaatetta ei heidän sen enempää kuin jatkosodassa taistelleisten veljiensäkään kirjeistä välity. Eikä välittynyt myöskään lapsuudenperheeseeni.
PoistaMyöhemmin sukuun on tullut myös sellaisia, joiden esivanhemmat ovat olleet rintaman toisella puolen.
Meitä olemme me, tämän ajan ihmiset, eivät 80 vuotta sitten keskenään sotineet. Isosedän haudalle ei tarvitse viedä kukkia. Hän jäi rintamalle, hyökkäyksen alle, eikä ruumista voitu tuoda pois. Sankarihautausamaalla on valkoinen marmorilaatta ja sen edessä punaisia kukkia. Samanlainen laatta kuin yli kahdellekymmenelle samana päivänä, talvisodan lopulla kuolleelle saman kylän pojalle.
Tämän jutun paras osa on otsikko: Vähämielistä propagandaa.
PoistaTuota vähämielistä propagandaa -Suomemme natsivapaa lastu laineilla- on levitetty jo yksi ihmisikä. Onneksi uudemmat sukupolvet ovat alkaneet kyseenalaistaa sitä.
PoistaVenäjällä vedotaan Ukrainankin suhteen paljon yhteiseen slaavilaiseen historiaan.
VastaaPoistaMaan tämän hetken tärkeimmät johtomiehet, Putin ja puolustusministeri Shoigu
eivät taida kuitenkaan itse olla "täysslaaveja". Putinhan on itse maininnut olevansa vepsäläistä, suomalaisugrilaista sukua. Shoigu on ulkonäkönsäkin perusteella selvästi lähtöisin idempää, kaiketi Tuvan tasavallasta eli Mongolian rajoilta?
Suuri osa Venäjän asukkaista onkin todellisuudessa muita kuin slaaveja geneettiseltä perimältään. Enin osa varmaankin ugreja.
Ugri = hanti, mansi tai unkarilainen, siis kielellisesti. Suomalaiset ja lähemmät kielisukulaiset eivät ole ugreja, suomalais-ugrilaisia kylläkin.
PoistaVain kevyesti kielitiedettä taitavilta menevät helposti uralilaiset ja ugrilaiset sekaisin. Yliopistollisen oppiaineen nimihän on jo vanhastaan fennougristiikka.
PoistaTosin nyttemmin unkarilaiset ovat kellokkaansa Viktor Orbánin suulla ilmoittaneet irtisanoutuvansa koko ugri-hapatuksesta: he polveutuvat mieluummin hurjista hunneista kuin joistain nössöistä volganmutkalaisista. Kiihkeimpien nationalistien mukaan vieläpä muinaisista skyyteistä ja sumerilaisista saakka. Mikäpä siinä, kyllähän pyörä taitaa sittenkin saunaa merkittävämpi keksintö olla
Voivat polveutuakin skyyteistä tai hunneista, tutkikoot itse.
PoistaMutta miten he selittävät kiistattoman kielisukulaisuuden?
Geneettisesti tietääkseni unkarilaiset ovat niin kaukana suomalaisugrilaisista kuin mitä Euroopassa voi olla. Kielisukulaisuus on jännästi kielioppisukulaisuutta kun taas sanastot on molemmissa tapauksissa lainattu ihan eri tahoilta.
Poista>… Napoleonin ja Aleksanterin sovittua Tilsitissä…
VastaaPoistaSe olikin mainio sopimus! Sommiteltiin Ruotsin joutomaasta Suomen suuriruhtinaskunta, josta konstruoitiin mallimaa Euroopan komeimpine yliopistoineen kaikkineen. Oivallettiin, että ei ole aivan etevin ajatus tuupata kahta suurvaltaa rajat vastakkain, vaan terhakka pikku maapala siinä välissä on kummasti eduksi kaikille.
>…Sota oli kova…
Se Suomen sota 1808 - 1809 nyt oli sodista leppein.
Ja se Oolannin sota oli kauhia.
PoistaNiin, isoviha oli sentään ihan muuta.
Poista
PoistaKorkein Oikeushan se ylinnä seisoo, Senaatin mäellä. Jyrkkä nousu astua "tieto on valtaa tutkitusti" -miekat kupeella ja jos vielä pitkähelmainen juhlamekko kuten monasti nykyisin !
Aleksanteri kai tarkoitti sen muistuttaa valtansa taivaallisestä lähteestä, samasta mikä kasvun antaa. Ja vaikka siten tieteen kautta mistä Klinikat muistuttavat. Kulkutautisairaala tuskin oli alkuperäistä medisiinaa siellä, sekun kysyisi uhrimieltä henkikökunnalta(kin).
Ihania juttuja ja kuin rakettimoottori ajatuksen alla tuo Tilsit. T:ee niinkuin Torni. Mäihä kävi kun meitin osa ratkottiin siellä eikä Wienissä.
Aleksanterikin koki herätyksen eikä vanhemmalla iällä klinikoihin päin katsonutkaan. Mikä Pyhä Allianssi Europe Capital heitä sittemmin piti käymästä sukukokouksissa toistensa kurkkuihin.
Vastako Krimin sodassa paukuttelihtivat Ullanlinnan edustalla? Samoilta kallioilta saattoi viime suvena seurata hävittäjien pauhua ja kauhua ja esittäytymistä. No eivät ottaneet sitä ruotsalaista. On tota suvereniteettia.
Olipa ilo lukaista pirtsakka kommenttisi. Harva noin oppii ja etevöityy lukemisistaan. Pikemminkin tyhmistyvät järestään.JS
DiktaattoriPutinia pelottaa, että ihmiskunnan itsensä porukkaurakalla aiheuttama ilmastonmuutos ehtii ensin lopettamaan maapallon elämän ja hän jää historian reenjalaksille nimettömänä Pietarinrottana. Siksi veren kyllästämät näppinsä hamuavat jo ydinsalkun numerokoodeja...
VastaaPoistaKetään ei tosin ole enää sitä historianloppua muistiin kirjaamassa. Tai ainakaan lukemassa. Että reenjalasten Pietarinrotaksi hän tulee jäämäänkin.
Kujan Olli
Nìin, yhtä toista historianloppua ei siis totta tosiaan tullut. Eli sitä, jonka Fukuyama ennusti seuraavan Neuvostoliiton romahtamisesta!
Poista"Putinin puheeksi ottama etupiirijako on toistaiseksi aina johtanut sotaan, kuten Napoleonin ja Aleksanterin sovittua Tilsitissä joen lautalla 1807 muun muassa nykyisen Suomen eli silloisen Ruotsin asioista."
VastaaPoista..
Sillä Niemenjoen keskelle ankkuroidulle lautalle pystytetyssä teltassa ei heinäkuussa 1807 edes mainittu "Suomea", ei liioin "sovittu Ruotsin asioista". Pohjolan osalta päätettiin vain, että Venäjän oli taivutettava Ruotsi ja Tanska mukaan Ison-Britannian vastaiseen mannermaansulkemukseen. Hyvällä (diplomatian keinoin) tai pahalla. Keinot jäivät Aleksanteri I:n valittaviksi. Näin esimerkiksi vuonna 2019 kuollut poliittisen historian professori Osmo Jussila, joka kirjoitti myös seuraavasti: "Ne teleologiset selitykset, että Venäjä luonnonvoiman tavoin levittäytyi - ennemmin tai myöhemmin - luonnolliseen rajaansa, Tornionjokeen, ovat Haminan rauhan jälkeen kirjoitettuja jälkiselityksiä."
Veikeä sana muuten tuo ajasta toiseen historiateoksissa viljelty "sulkemus". Liekö analoginen arkaismi kuin "tulemus" (esim. adventus Domini).
Teleologinen selitysaines on jatkuvasti meikäläisittäin mitä kuranteinta tavaraa myös talvi- ja jatkosodankin osalta. Ja "turvallisuustakeet" luonnollisesti = "etupiiri" = "valloitettava alue". Kuin myös nykyään.
Vielä Tilsitin vuoden 1807 sopimuksen "seuraamuksesta":"Suomi oli kokonaisen vuosisadan ollut Venäjän luoteisrajalla sen turvallisuuspoliittisten etujen kannalta eräänlainen marginaalitapaus. Vaarallisiksi olivat osoittautuneet sellaiset kokemuksen, kun Ruotsin armeija oli kaksi kertaa (1741 ja 1788) käyttänyt Suomen aluetta hyökkäyslähtökohtana Pietarin suuntaan - -." Näin siis aikoinaan poliittisen historian professori Juhani Paasivirta. Siksi vuosi 1808 ja Viaporin eliminointi (Klinge).
Tällaisetkin näkökohdat olisi historian tarkastelussa adekvaattia ottaa varteen. Mutta sitä eivät suurin surmin edes halua kiilusilmäiset tv-sarjojen tekijät ja heidän kiihottamansa, eri medioiden kommenttipalstoja Tammiston Kyöstin äänellä suvereenisti hallitseva "saki". Vähemmästäkin väistyy.
Tornionjoesta tuli Suomen länsiraja oikeastaan sattumalta. Haminan rauhaa neuvoteltaessa Ruotsin maksimitavoitteena oli saada raja Kokemäenjokeen. Venäläiset lähtivät esittämään rajaa Kainuunjokeen, joka oli venäläisten joukkojen tosiasiassa valtaaman alueen eteläreunalla. Kompromissiksi tuli edellisen talven aselepolinja eli Tornionjoki.
PoistaMitään luonnollista tuossa rajassa ei ole, paitsi ehkä sen elegantti pohjois–etelä-suunta sekä se, että käyty sota oli osoittanut, että Perämeren pohjukan kiertävät maaoperaatiot olivat tuhoon tuomittuja huollollisista syistä. Kun raja oli Tornionjoessa, ei kummankaan osapuolen tarvinnut pelätä pohjoisen kautta tulevaa hyökkäystä ennen rautateiden valmistumista.
Kainuunjoki olisi ollut lähempänä tosiasiallista suomalaisuuden länsirajaa. Kokemäenjoki olisi pirstonut Suomen kahtia ja estänyt maamme kehittymisen valtioksi 1800-luvulla. Paikallisten kannalta paras olisi ollut kuitenkin, jos rajalinjaksi olisi valittu vedenjakaja kahden joen välillä. Sijoittamalla raja keskelle metsäseutua, joita vedenjakajat aina ovat, olisi saatu estettyä paikallisyhteisöjen pirstoutuminen.
Kokemäki-vaihtoehdossa Porista olisi tullut jaettu kaupunki. Ja hyvin epäloogisesti pohjoisporilaisista ruotsalaisia, eteläporilaisista venäläisiä.
PoistaLisäksi pohjoispuolella puhuttaisiin omaa tietsäkieltä, jolla olisi vähemmistökielen status. Sama juttu siitä ylöspäin - Kemppisenkin äidinkieli olisi rumaanen.
PoistaSaapa nähdä, miten Suomi osaa vallitsevan turvallisuuskriisin oloissa hanskata Helsinkiin tulollaan olevan erilaisten häiriintyneiden kokoontumisajon. Sehän on jo venäläisestä nettialustastakin näkyvästi osa ohjelmoitua hybridivaikuttamista, vaikka kaikki mukaan lähteneet tuskin tätä tajuavatkaan, eikä sananvapautta toitottava mediakaan tohtine sitä suoraan sanoa. Juuri näinhän hybridivaikuttaminen toimiikin. Sinänsä vaikea ottaa missään mielessä asian kannalta vakavasti porukkaa, jossa jotkut Israelin tukijoiksi ilmoittautuvat ja notoriset natsit löytävät toisensa.
VastaaPoistaBensanhintamielenosoituksen oikea osoite olisi kai Tehtaankadulla. Persuhallituksen nostama vero alkaa olla aika pieni tekijä.
PoistaNiin.
PoistaMitä faktoihin tulee, niin 2 euron bensalitrassa raaka-ainehintaan on lisätty n. 180 % veroa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Polttoainevero
Putin ei pluffaa. Kaikki tiet vievät nykyisin Moskovaan. Boris joutui jonon hännille, kun ei ehtinyt Putinin tapaamiseen ajoissa omilta sotkuiltaan. Macron ja Daghi kiilasivat ohi. Eihän Venäjä ole vaatinut muuta kuin, että NATO pysyy sovitussa. Niinistökin ymmärsi, että sivulauseessa mainittu Minskin sopimus oli Putinin kanssa käydyn keskustelun ydin lukiessaan tiedotteen Kremlin ilmoitustaululta. Olisiko suurruhtinaskunnan status vielä tarjolla? Eurostoliitto hajoaa käsiin. Hyvä Vlad ensimmäinen. Olemme pitkän harkinnan jälkeen Krimin esimerkin innoittamana valmiit hakemaan suurruhtinaskunnan statusta...
VastaaPoistaEipä noille haaveillesi Suomesta tukea löydy. Moskovasta varmasti enemmän.
PoistaEikä länsikään ole muuta vaatinut kuin että Venäjä pysyy sovitussa.
PoistaEipä pysynyt, vaan ryösti Ukrainalta Krimin ja miehitti Itä-Ukrainan. Ja nyt haluaa lisää. Ihan kuin natsi-Saksa vähän aikaa sitten.
Putin bluffaa suursodalla uhkailullaan, onneksi. Mutta joskus bluffi voi karata käsistä. Kiinan hirmuvalta hieroo jo käsiään...
No emme todellakaan ole!
PoistaTääkin ketju on kuin kattelis lonttahousujen pajatsonpeluuta. Kauanko sitä viittii kuunnella pelkkiin ennakkoluuloihin perustavaa juoruilua. Punnitkaas nyt edes pikkusen tosiasioita ja järkeilkää mikä on Venäjän idea kun Suomen on selviytyminen.
Poista
VastaaPoistaPerhana. Just kun Turja Lehtonen pääsi telkkariin (Hjallis 3.2. Alfa), menivät nyökkäämään Jussi Pesoselle että käy neljä kirjaa. Pannaan samaan koteloon. Kompakti kuin meikällä G.M. Trevelyan jota taskukirjaa kannan povellani tänä talvena (en hiihtäessä, tuolloin päässäni ; auttaa ylä- ja alamäessä). Se on kulttuurin kartta. Illustrated Social History. Ei mitään Hiilamo Soininvaara tietävää, vaan pilveilevää kuviointia.
Takaisin Turjakkeeseen. Se on se isoniso miehenroikale SAK:n hallituksessa ja Metalliliiton. Ei läski. Pelkästään iso. Naamasta peräti nuorekas ja puheissa kirkas ja vikkelä. Ilmeikäs.
Lakko jatkuu vaikka mediataulumme ei tiedä sen alkaneenkaan. Ja tukilakot. Saa sitten nähdä. Supertuloksia UPM:ltä jo nähtiin. Kuinka voi pukata miljardeja biobensan koeputkista ja täältä kaukometsästä ? Doing capitalism. Ei making sellu. Taseihme. Kuplako vain?
Ei, se on puolivahingossa oikean oikun napanneen innovaatioketjun tulosta. Helsingissä sen asemiehet ovat asuntovälittäjähurmurit. Arvot nousussa, kuin mikä? Katso Päätalon valikosta. Ainakin neljäkymmentä sanaa eikä yhtään rumaa. Seksuaalisuutta ilman pornon likaa. Eikä edes erotiikkaa. Sitäkin jos olisi Iijokivarressa, niin ei paikkaa armaampaa.
Tasearvot nousee ja taseoppi, wanha testamentti ehhei, vaan Uusi evankeliumi, ei Juudeasta vaan Wall Streetiltä. Ei uusista pykälistä vaan wanhojen, niiden roviolta. Savuverhon takaa. Joo, mutta kun se mokoma ilkityö taitaa olla tuulenpäältä haistellen kaski. Uusimaa ja elämä.
Pesosella ei ole paljoa osaa UPM:n menestykseen, iskällänsä oli Rautpohjan paperikone Konepajalla. Metsän arvo kohoaa kahta puolta hiilitasetta. Senkus kirjaat isompia rationaalisia odotuksia osingonjakoon ja johtojengin bonuspalkkoihin. Pyörität numerot monidimensio taseröykkiön läpi ja vihdoin pullahtaa pintaan erä tavallista rahaa. Revi siitä. Kauppaamalla Tornatorin ja jos minkä ympäri saadaan paperivoittoja reaalisiksi ja jakoon. Jako jättää, ei kuoppaa vaan kumpareen tasekimppuun.
Senkus taas kumparelaskettelet ja otat mistä Fundista ulos maksuvälinettä kontekstikelpoista. Ihan huttukin käy ja on valtion suojeluksessa. Kuten työvoima höh. Pitää vaan osata täyttää papereita tietokonekynällä eli avaimella. UPM on asemoitunut hyvin. Toisella puolella ovat rahamaapallon YK tornista sortumattomissa kerroksissa sijaitsevat johtokeskukset Ernst Yuang ja KPMG. UPM:n katolta näkyy tasenokkela sopimuspaperi-Law valokylttejä useampiakin. Ja sitten vaan puijaamaan.
Jos asetusta tai oikeata valtiolakipykälää on rustaaminen, niin Valiokuntalaitostalo pönöttää kuin Vankila vastapäätä. Vai onko Musiikkitalo välissä. Sen iltamien väki on myös tasekeinunnassa ihmeekseen ja varoikseen.
Osta vaikka Tornadosta palsta metsää varistamaan rahaa tai myy. Sama se. Arvot nousee ja pelaa doing capitalism. On jokusia kirjojakin. Tämä uusliberalismi syntyi tarpeeseen kun nuo turjakkeet Hakaniemessä menivät liian pitkälle ja röyhkeiksi. Mutta tämä rahasade puhkesi jekku kerrallan ja varvasta uittaen. Monelta meni varvas. Sellaiseltakin joka varoi ja kiskaisi kuiville. Katso se hauen hyppäys Kansalaistorin vieressä.
Modernissa systeemissä on sekin kiva jos piireissä in, että pieleen menneen hokkuksen voi poksauttaa takaisin taseeseen. Ja kokeilla seuraavaa. Alustoista oivallisin pelilauta onkin nyt Valtio ja sen pankki. Sillä sitten ottopoikina Nordeoita. Ensi viikolla revitään sieltä väärennettyjä "arvoja" pois. Pois ? Ei vaan eri kohtaan tilisysteemiä.
Ei sieltä mikään katoa, kasvaa vaan. Se kuoleentumattomuus on näitä sosiaalisia innovaatioita. Niitä on pitkä rimpsu. Se se on se pankkisalaisuus. Tiirikka on. Jos saat siitä vainun, havaitset kohta etsiväsi lampun valokeilasta. Mutta avain ohjelmoituu uusiksi, sekun on valonarka. Ehkä lottokoneesi pelittää pitkään ja jää sinun lapsillesikin. Kaikille niitä ei kuitenkaan riitä. Omille valiogeenisille ja korkeakoulutetuille kuitenkin. Otetaan osattomia sisään Taseen vastapainopuolelle ja hymyilään jäykästi. Hyvästi hyppään suksille.Jukka Sjöstedt
Pieni mies haluaisi historian lehdille.
VastaaPoistaOnko se nyt asiallista miehen pienuudelle virnuilla?
PoistaNaisten kohdalla vastaavaa olisi kai esim. ns. dekoltee-alueen alikehittyneisyys?
Olen samaa mieltä. Aika alhainen aloitus. Pituuteensa kun ihminen ei voi vaikuttaa. Saattaa olla, että pitkäkasvuiset ja rotevat miehet saavat koostaan etua. Pienenmpikokoisten täytyy siis olla parempia omilla muilla ominaisuuksillaan päästäkseen johtavaan asemaan. Joten pienikokoisen johtajan voisi arvioida olevan keskimäärin fiksumpi ja osaavampi kuin isokokoisen korston.
PoistaHävittäjälentäjä taitaa olla niitä harvoja ammatteja jossa pienikokoisuudesta on hyötyä. Ja hammaslääkärille pienikätisyydestä.
Tämä vain keskimittaisen tallaajan spekulointina.
Silti diagnoosi voi olla oikes.
PoistaMiehiä usein pilkataan siitä, että he arvioivat naisia vain muotojen ja kauneuden perusteella, vaikka paljon todempi on väite, että naiset valitsevat miehiä vain pituuden, komeuden, aseman ja varakkuuden perusteella. Niin ja paras valtti on ulkomaalaisuus!
PoistaNo, onhan naisilla sentään enemmän kriteerejä, joten putineilla, sukareilla ja mustafeillakin on mahiksia.
Lyhyet ja vantterat ovat tuoneet lajimme viidakosta pois menestyksekkäästi, suuret ja kömpelöt menettivät mahdollisuutensa sotkeuduttuaan liaaneihin ja puidenjuurakoihin, tai hakkasivat kuolettavasti ohutkuorisia kallojaan puiden alaoksiin, tämä on tieteen keinoin jo aika päiviä sitten todennettu.
PoistaPituuskasvu (ja muukin turha turpoaminen) on lähtenyt käyntiin vasta vehnän, maidon, rasvaisen lihan ja ruokakauppojen ovien eteen autoilun voimalla. Lisäksi nykyistä ylilihomista edesauttavat pikaruokaketjut ruokalähetteineen niin, ettei sohvaperunana olo koskaan katkea.
Naisilla taasen vararuokavarastoina toimineet "sellulittipakarat ja appelsiini-ihoiset reidet" ovat olleet paras tae siitä, että jälkeläisille on riittänyt huonoinakin aikoina ravintoa (imetys). Naistenkaan pituuskasvu ei ole viidakon oloissa yltänyt silloisia miehiä kummoisimpiin korkeuksiin.
Muut ulkoiset kauneus- ja komeuskäsitykset ovat syntyneet muotimaailman ja viihdeteollisuuden tarpeiksi. Kuka se sitten ne kehitteli, niin lienee johdettavissa lajimme turhamaisimpien otusten aivokäyrien turhamaisuuskuvitelmista.
Me tavantallukat, matalat ja vantterat, mutta ei matalamieliset edelleen kuitenkin senkuin porskuttelemme kaikkinaisine suhteinemme ilman, että mielessä olisi oma markkina-arvo ja sen puolesta myyntipuheiden pitäminen (oliko se joku Laasanen joka ihmisen markkina-arvosta laasasi joskus? Minnehän lie mies mielipiteineen kadonnut?).
Terveisin pieni, vikkeläperseinen Essu Turkka
Pienuus on muutakin kuin pituutta.
PoistaEija G, eiköstä se muu "pienuus" ole huomattu ja esiintuotu tässä kappaleessa: "Muut ulkoiset kauneus- ja komeuskäsitykset ovat syntyneet muotimaailman ja viihdeteollisuuden tarpeiksi. Kuka se sitten ne kehitteli, niin lienee johdettavissa lajimme turhamaisimpien otusten aivokäyrien turhamaisuuskuvitelmista." :)
PoistaTiijä nyt niistä lentopojuista mutta äfykskuskin kokonen kaveri on näköjään tarpeen siinä lajissa.
PoistaNo voi voi, minä tarkoitin kyllä lähinnä hengen keveyttä, jotain rajoittuneisuutta.
PoistaEttäkö läpinäkyvyyttä? Kuultavahahmoinen etäihminen tuo?
PoistaOlisikin läpinäkyvä niin että ajatukset ja aivoitukset selvenisivät muillekin. Ei vain ole rahkeita, hengen suuruutta suurmieheksi.
PoistaNiin kenessä?
PoistaPutin (alias "Putino") on siis pieni mies. Sota tunnetusti on Clausewitzin mukaan politiikan jatkamista toisin keinoin. Putinille itse politiikka tuntuu olevan jonkin "jatke", pieni mies kun on. Välillä se "pullistelee", kovastikin. Ettei vain kävisi kuin entiselle sammakolle. Mutta välillä se taas "piipittää" jossain kuopassa, kun pelekäs niin kaamaalasti. Lännen ja puolustusliiton johtajat puhuvat ruokaisalla rintaäänellä ja kantavat isoa keppiä. Ei ole tarvis jatkokappaleille.
VastaaPoistaSellainen mies on "Putino". Kaikki siitä puhuu.
Halusin vain hälventää ilmassa leijuvaa uhkaa pienentämällä sen aiheuttajaa.
VastaaPoistaIhminen voi olla myös lattea muutenkin kuin fyysisesti.
PoistaEi ollut O.R. Bäckman Viipurin menettäjä.
VastaaPoistahttps://r.search.yahoo.com/_ylt=AwrId5AiOAlickIAIzQcBopQ;_ylu=Y29sbwNpcjIEcG9zAzEEdnRpZAMEc2VjA3Ny/RV=2/RE=1644800162/RO=10/RU=https%3a%2f%2ffi.wikipedia.org%2fwiki%2fKurt_B%25C3%25A4ckman/RK=2/RS=OLwGStBivBCs3owqVFcS0ZK2fCg-
Borgne
Suosittelen Anne Appelbaumin artikkelia The Atlanticissa: "Why the West’s Diplomacy With Russia Keeps Failing" : Despite all of our talk, no one has ever seriously tried to end, rather than simply limit, Russian money laundering in the West, or Russian political or financial influence in the West. No one has taken seriously the idea that Germans should now make themselves independent of Russian gas, or that France should ban political parties that accept Russian money, or that the U.K. and the U.S. should stop Russian oligarchs from buying property in London or Miami. No one has suggested that the proper response to Putin’s information war on our political system would be an information war on his.
VastaaPoistaTämän täytyy olla ansiokas kirjoitus, koska se ei sisällä yhden yhtä käsitettävää lausetta.
VastaaPoista