Sivun näyttöjä yhteensä

17. elokuuta 2021

Huomautus


 

Siirtomaaherruuden eli kolonialismin käsite on mietittävä uudelleen.

 

Rooma, Espanja ja Englanti olivat suuret ja pitkäaikaiset siirtomaavaltiot. Saksa yritti samaa mutta sen tuhatvuotinen valtakunta kesti vain 15 vuotta.

 

Yhdysvallat aloitti itse entisenä siirtomaana valloitukset Meksikolta 1800-luvun alussa ja tuli sitten keksineeksi uudenlaisen imperialismin. Sekä taloudellisesti että kulttuurisesti se voitti Euroopassa kaksi maailmansotaa. Neuvostoliiton malli oli sama, maailmanvallankumous eli ylivalta ympäri maapallon.Yriyys epäonnistui.

 

Viittasin vanhaan satuun ”maailmankauden vaihtumisesta”. Etruskit ja heitä myötöillen muiden ohella Vergilius puhuivat sellaisesta. Jotain sellaista olisi tapahtunut varhaisella rautakaudella, ruton tultua keskiajalla ja rautatien tuoman teollistumisen myötä.

 

Yhdysvaltojen lähtö Afganistanista on mahdollisesti osa nyt meneillään olevasta ”maailmanajan muutoksesta”.

 

Toistaiseksi pahoja kysymyksiä on kaksi. Amerikkalaisten yritykset opettaa etäisissä maissa asukkaita elämään ihmisiksi ovat epäonnistuneet. Apua ei ole ollut rahasta eikä aseista. Edellinen onnistuminen oli Eurooppa 1950-luvulla. Silloin kilpailtiin idän kanssa. Sitä ennen amerikkalaiset olivat menettäneet mahdollisuutensa vaikuttaa Kiinaan.

 

En malta olla palauttamatta mieleen, että lähes käsittämättömällä tavalla USA yllätettiin housut kintussa joulukuussa 1941 Pearl Harborissa Havaijilla. 

 

Silloinkin tiedustelu väitti kyllä ilmoittaneensa asiasta etukäteen, mutta kukaan ei ollut tullut paneutuneeksi asiaan. Ja sota Japanin osittain miehittämässä Kiinassa oli yhtä sotkua, jonka tuloksena syntyi syvästi ja syystä amerikkalaisvastainen ”Kommunistinen Kiina”. – Käytän lainausmerkkejä, koska sitä kommunismia on nykyisin jokseenkin vaikea havaita. 

 

Muistan kyllä ruotsalaisen Jan Myrdalin kirjan, jossa kiinalaiskylästä oli löydetty jotain varsin verratonta (Raportti Kiinalaisesta kylästä, 1971). Myrdal sai kuuluisuutta puolustamalla elämäänsä päivät Mao Zedongia ja kulttuurivallankumousta, Pol Potia ja punaisia khmerejä, Iranin Ajattollah Khomeinia, Afganistanin kapinallisia ja muita, kääntyäkseen vanhoilla päivillään puoltamaan Rushdielle annettua fatwaa ja vastustaakseen muun muassa homosuhteita, jotka ovat hänen tietämänsä oikean työläisperinteen vastaisia.

 

Mutta amerikkalainen imperialismi taitaa olla yhtä kaukana kuin kommunismin aate, eikä mallin ottaminen maatyöläisistä tunne oikein ratkaisevan aikakauden ongelmia.

 

Yhdysvaltoja sanottiin omatekoiseksi maailmanpoliisiksi, joka ei unohtanut omiakaan etujaan. Saattoi tuossa olla perääkin. Mutta nyt tuo virka on menneisyyttä. Kukaan ei tiedä, mitä ajatella. Paitsi ehä kiinalaiset.

 

20 kommenttia:

  1. Japanilaiset yllätyshyökkäsivät samaan aikaan myös Filippiineille joka oli tuohon aikaan ihan samanlainen USA:n osa kuin Havaijikin. Ellei itsenäisyysliike olisi ollut niin voimakas, olisi Filippiineistäkin saattanut tulla osavaltio 50-luvulla kuten Havaijistakin. Tosin osavaltiostatuksen myöntäminen alueille jossa enemmistö ei puhu englantia tuntuu olevan nihkeätä, koska Puerto Ricokaan ei vieläkään ole semmoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puerto Ricon tapaus on varsin monitahoinen, koska saaren vaihtoehdot ovat hankalat. Saarelaisista noin kolmannes haluaa itsenäisyyttä, vaikka tämä olisi taloudellisesti katastrofaalista. (Käytännössä itsenäinen Puerto Rico olisi samantapainen USA:sta riippuvainen puolisiirtomaa kuin vaikkapa Jamaika tai Palau.)

      Toinen vaihtoehto olisi ryhtyä osavaltioksi. Tämä oli vuosikymmenten ajan republikaanien ohjelmassa, koska katolinen Puerto Rico olisi oletettavasti valinnut republikaanisenaattorit. (Nyt ei enää välttämättä valitsisi, ja nykyinen republikaanipuolue ei halua välttämättä espanjankielisiä ja ruskeahkoja puertoricolaisia omaksi osavaltiokseen.) Osavaltiona Puerto Rico joutuisi maksamaan eräitä palveluja, joista nyt USA:n liittovaltio pitää huolen, ja se menettäisi liittovaltion maksamat avustukset. Samalla puertoricolaiset joutuisivat maksamaan USA:n liittovaltion tuloveroa, josta he ovat nyt vapaita. Lisäksi haave itsenäisyydestä olisi iäksi mennyttä, sillä USA:n osavaltioilla ei ole oikeutta erota.

      USA on siis järjestänyt asiat niin, että puertoricolaisten kannattaa lyhyellä tähtäimellä pysyä USA:n varsinaisena siirtomaana.

      Poista
    2. Näistä asioista on hyvin valaiseva kirja: Daniel Immerwahr, How to Hide an Empire. USA-lle kuuluu liuta kaikenlaisia muitakin "siirtomaita".

      Poista
    3. Yhdysvallat on siis pahempi kuin entinen Neuvostoliitto. Siellä jäsenvaltiolla oli perustuslaillinen eroamisoikeus 😉

      Poista
    4. Neuvostoliiton perustuslaki oli muutenkin äärimmäisen edistyksellinen ja humaani; kaikki kaunis oli siinä tavallaan ikäänkuin puhjennut kukkaan! - Harmi vain ettei näillä pykälillä ja todellisuudella ollut mitään tekemistä toistensa kanssa.

      Poista
    5. Eikö tuo päde lähes kaikkiin lajeihin. Mutta ainakin tuo pykälä toimi myös käytännössä, koska NL hajosi ( ja jopa varsin kivuitta).

      Poista
  2. USA laajensi Vietnamin sotaa Kambodzhaan joka johti Punaisten khmerien hirmuvaltaan.
    Olisi Neuvostoliiton ollut viisaampi pidättyä viemästä edistystä takapajuiseen Afganistaniin ,niin olisi välttänyt turhat tappionsa ja Afganit Talibanien synnyn.
    Vastarinta ulkoisia valloittajia vastaan ajautuu usein fanaatikoille.

    VastaaPoista
  3. Olisikohan Myrdal nykyisin valitettavan yleisen, mutta henkisesti köyhän binääri-ideologian käsitteiden mukainen oikeistolainen vai (viher)vasemmistolainen?

    VastaaPoista

  4. Parempi kopioida suoraan ja paras kääntyä takaisin Suomalaisen klubin portailta. Jälkimmäisen olen tehnytkin. Edellisestä Guardiania Larry Elliott 15.8.2021: "Gold reserves held in the vault of Fort Knox were rapidly depleted and Nixon finally called time on the Bretton Woods system days after a French naval vessel arrived off Manhattan with orders from Georges Pompidou to repatriate the gold held by the Federal Reserve." Että noin.

    Nixon teki Bidenit jämptisti puoli vuosisataa aiemmin. Nixon irrotti dollarin kultaketjusta 35 taalaa unssilta. Asiata ei ole isostikaan muisteltu mutta käännehän se oli ja mitä seurasikaan Bitcoin. Ja tether. Siksiköhän mediahiljaisuutta ettei porukoille valkenisi kuinka ihmistekoista nämä rautaiset ihimislait ovatkaan -ja mutatioituvat. Viruksia pukkaa vaikka crypto yritettiin -sekin- naureskella ulos. Elliott lyhkösen juttunsa lopuksi lataa rimpsun asioita Juttutupien kolportööreille, työskeille ja kerhoille.

    Mutta dieettikokit ja gymohjaajathan siellä miesköörejä kiinnostututtavat, oikeuttavat itseinhoon ja -ihailuun. Ihan istualtaan pääsisi korkealle jos arvaisi poiketa elokuvateatteriin. ISÄ on leffan nimi ja tiimi rautaista aikuista.

    Tricky Dicky didn’t know it in 1971 but 50 years on his decision has led to a world of volatile financial markets, geopolitical tension, inflated asset prices underwritten by low interest rates and QE, and where trust in central banks is starting to wear a bit thin.

    Meikälle tuo keskuspankkien arvovallan, legitimiteetin ja horjahtelu kuilun partaalla, mutta samalla kertaa trapetsointi ihan uusissa rahativolin peilisaleissa, on tärkeä sana. a bit thin, heikoilla. Että valtioiden sisällä ja välillä rahasysteeteemi(t) olisi(vat) heikoilla. Ja siksi cryptoevoluutio -omia rahoja ihan oikesti. Facebookin LIBRA oli jo työntyä joka kämmenelle. Se ja usea on yhä työntämässä totuttua pankkimeinkiä sivuun. Tuttua, joo parinsadan vuoden eli jokusen miespolven ainutta koettua ja tiedeviisasta itsestään selvää. Paitsi että yksi tiede unohtui antropologia ja tiedekuntakin, teologinen. Se siitä akatemia narsismista, ja teslakansalla toisesta, toki sentään vauhtia seksiä ja säpinää toisin kuin tutkitun tiedon tunkioilla. Siitäkin se ISÄ, mutta kysyy se katselialtakin älyä ja wanhaa lukeneisuutta.

    Jos kuka kaipaa aikeata asiantuntijaa eikä tyydy pakukuskiin, niin hänet yllyttäisin Kempisenkin täällä ihasteleman Katharina Pistorin tykö. Artikkelimittainen, kuuklaa june 3. 2019 "Coding Private Money". Poimii myös Napoleon III ja Grand Opera ja Hausmann ja bulevardit eli kiinteistöinfraa ja sopimussälää. Ihan kovaa kamaa Kojamossa ja nuorkauppakamarissa ja missä huvivenesatamassa kolportööreille, oikeammin drink-suille.

    Kohta Pyynikin uittotunnelikin kunnostetaan heille. Ei vero- mutta kunnallistalouskehitelmillä, hologrammitasematriiseissa. Siellä kaikuukin kuin holvistossa. Ja jahdin nimi, meikämäihällä näin jo. ConCurz luki Särkänniemen rannassa kelluvan muskelisellaisen kyljessä! Kapteeni oli toisaalla enkä nähnyt lukea tatuointia enkä mittailla kultakäätyään. Mutta ihailin.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taas tämä jorina jatkuu, onneksi ei ole pakko lukea! Kaksi mahdollisuutta, joko jorisija haluaa härskisti pysytellä maineikkaan blogistimme siivellä tai maineikas blogistimme antaa jorinoitsijalle mittavasti laajempaa 'julkisuutta' kuin muuten saisi, esim. omassa blogissa. Paljonko sellainen mahtaisikaan kävijöitä kerätä?

      Poista
    2. Sanavapaus näyttää toimivan, sanoi joku nimetön jonkun toisen blogissa.

      Poista
    3. Annos Söstettiä on ihan paikallaan. Poimin siitä subjektit, objektit ja predikaatit; nuolikuvioilla hahmottelen vaikutusyhteyksiä. Jos taidot riittävät, niin vastausta tulee kysymykseen, kuinka maailma toimii.

      Poista
  5. Ihmettelen sitä että ulkopolitiikan huippu ja asiantuntijat ihmettelevät, siis Afganistanin romahdusta. Olisi se pitänyt tietää kun minäkin sen käsitin ettei siellä valta pysy näpeissä kun amerikkalaiset poistuvat. Nopeus vallanvaihdossa olikin valtaisa ja sitä voi selittää ainoastaan se että Afganistanin vallanpitäjät ovat jo etukäteen sopineet asiasta talebanin kanssa.

    VastaaPoista
  6. Khaled Hosseinin kirja Tuhat loistavaa aurinkoa tutustuttaa riipaisevasti Afganistanin olosuhteisiin, antamatta toivonkipinän sammua.

    VastaaPoista
  7. Sinänsä on kyllä ihailtava punavihreiden idealistien vahvaa uskoa asiaansa ja ennen kaikkea omaan hyvyytensä. Vaikka tunnettua on se totuus, että jokainen joka rakastaa näkyvästi ja kovasti koko ihmiskuntaa, rakastaa lähinnä omaa itseään.

    Kuitenkin sokea luulo, että vahvan heimokulttuurin ja kivikautis-vanhoillisen uskon tulkinnan omaava maa ja yhteiskunta, muuttuisi kymmenessä vuodessa joksikin pohjoismaisen demokratian ja tasa-arvon tyyssijaksi, on osoitus nykyisestä aikalaishulluudesta, jonka ainoa parantava lääke on ilmeisesti tervehdyttävä ja reipas sota.

    Ja siis ihme kyllä tämä luulo demokratian ja tasa-arvon voitosta oli vallalla melkein jokaisen länsimaan virallisessa politiikassa.

    Tämän kaltainen joukkoharha voi syntyä vain asenteita ja mielipideilmastoja luovan ja muokkaavat ”vastuullisen” median kautta.

    Tälle rintamalle kaivataan kovasti ilmastomuutosta, joka tässä tapauksessa ei olisi mikään apokalyptinen ja eskatologinen skenaario, vaan paluu takaisin maan päälle ja maalaisjärjen voittoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihailtavampaa on tämä sini-mustien porvareiden täydellinen kyvyttömyys nähdä yhtään mitään uskonsa (talous) ulkopuolelta.

      Poista
    2. Maalaisjärjellä toimien olisimme mekin "vahvan heimokulttuurin ja kivikautis-vanhoillisen uskon tulkinnan omaava maa ja yhteiskunta."

      Poista
    3. Ensimmäisessä lauseessa on sana "punavihreä". Ei kannata lukea. Mitään järkevää ei ku9itenkaan ole tarjolla, vain ruskean ideologian kyllästämää vuodatusta.

      Poista
    4. Jos muslimimaissa pääsisi valtaan mikä tahansa järki, ne heittäisivät taikauskoisen järjestelmänsä huuthemmettiin. Ifin kommenttia en ymmärrä tai sitten hän ei ymmärrä käsitettä maalaisjärki.

      Poista
    5. Muslimimaista höpöttäminen osoittaa lähinnä vain sen, ettet itse ymmärrä käsitettä maalaisjärki etkä siten omaa sitä.

      Poista