Sivun näyttöjä yhteensä

15. tammikuuta 2021

Haavoittuneet jätetään



 

Miksi reippaat nuoret pannaan kärsimään koronan eli Covidin rajoituksista ja kielloista ja vielä tulojen ja työpaikkojen menetyksestä?

 

Koska toisin toimien nuoriso kärsisi vielä enemmän ja vielä pidempään. 

 

Perustelen mahdollisimman selvästi.

 

Jos pantaisiin vanhainkodit ja laitokset eli sairaalat, vankilat ja muut, ulkopuolelta loppuun ja heitettäisiin avain hankeen toivotuksin: ryytyköön sinne.

 

Rahaa säästyisi ja voitaisiin ruveta elämään kuten ennenkin.

 

Ei säästyisi. Krematorioita tarvittaisiin tosi paljon lisää ja tartuntatauti jatkaisi leviämistään jättäen vaivaisina jälkeensä yhä enemmän myös nuoria. 

 

Epidemiaa voi mutta pandemiaa ei voi hoitaa jättäen joitakin suuria ryhmiä väliin. Kokemusta on. Entisessä maailmassa joka kolmas tai jopa joka toinen lapsi menehtyi tulirokkoon, kurkkumätään ja niihin muihin. Siksi yritettiin hankkia mahdollisimman paljon lapsia. Näin saatiin moneen maahan kestämätön määrä rutiköyhiä ja käytännössä jokseenkin työkyvyttömiä nuoria ja nuoria aikuisia. Sievistelijät puhuivat muun muassa ”liikaväestöstä”.

 

Eräässä vaiheessa Stalingradissa haavoittuneet ammuttiin omien toimesta tai jätettiin Volgan rantaan jäätymään. Tämä puolueen politrukkien käytäntö muutettiin aika nopeasti, koska omat päälliköt tiesivät ja näkivät, että siinä meni liikaa muutamassa päivässä taistelukuntoon hoidettavissa olleita tankintappajia ja konepistoolimiehiä.

 

Tämä hyvin karu tosiasia on kuvattu ”Tuntemattomassa sotilaassa”. Koskela tuo pataljoonan soitten kautta ulos motista. Käsky on selvä. Haavoittuneet kannetaan, mutta konekiväärit patruunoineen heitetään suonsilmään. Näin tehdään.

 

Kirjailija korostaa asiaa. Kun hullu eversti (Karjula) alkaa kiljua valinnasta haavoittuneiden kuullen, omat alaiset alkavat vedellä liikkuvia taakse. Eversti jopa itse ymmärtää olevansa nyt hengenvaarassa. Onneksi häneen osuu vihollisen sirpale.

 

Suomalainen ei taistele eikä kukaan järkevä sotilas taistele, jos ensiapua ei ole. Jatkosodassa henkiin jääneitä haavoittuneita oli viisi kertaa enemmän kuin kaatuneita. Laskentatavasta voi keskustella, mutta pysyviä vammoja sai lähes sataviisikymmentä tuhatta, pienempiä ehkä sama määrä. Kaatuneita oli noin 63 000.

 

Siihen yhtälön ei tarvita moraalia eikä uskontoa. Jos minä jätän porukkani nyt, kun olen voimissani, minut jätetään ensi viikolla, kun en ole voimissani. Tällä viikoilla – tänä vuonna – tällä vuosikymmenellä.

 

”Jokainen on oman onnensa seppä”, on tosi pitkä vale. Sekään ei ole totta, että kansa eli valtio olisi onnensa seppä ja joutaisi unohtamaan muut. Järkevä malli on vastavuoroisuus. Ja kaupankäynti on aina hyvä ajatus, kunhan hinta on tämänpuoleinen eikä lupaus tuonpuoleisesta. – Tällaisia terveisiä, etenkin ruotsalaisille…

28 kommenttia:

  1. "Sievistelijät puhuivat muun muassa ”liikaväestöstä”."

    ...

    Blogitekstin sisältö tälla kertaa todella hyvää oivallusta osoittava. Mutta tuo siteeraamani termi. Olen käsittänyt niin, että sosiaalihistoriassa tuosta "liikaväestöstä" tai "suhteellisesta liikaväestöstä" on käsitteenä paljolti luovuttu, ei sievistelevän vaan pejoratiivisen, halventavan, sävynsä vuoksi. Kuka on oikeutettu määrittämään, ketkä tässä maailmassa ovat "liikaa"?

    Tosin entisinä aikoina joku Heckscher ja häntä seuraten Jutikkala vetelivät yläluokkaisen karskisti: "Luonto korjaili tilejään punakynällä."! Saati sitten Helsingin empiren mestari C. L. Engel, jonka "koko persoona oli jalo ja puhdas" (Aug. Schauman). Vuoden 1831 koleraepidemian aikana Engel kirjoitti: "Yhteensä 197 ihmistä joutui taudin uhreiksi, eniten kyllä kuritonta rahvasta. Olemme oikeastaan päässeet eroon koko joukosta juoppoja." Tälle Klinge vaikutti myhäilevän Pääkaupunki-kirjassaan 2012.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan kaikki liikaa tällä planeetalla!

      Kyllä se nyt vaan on niin, että maapallon kantokyvyn rajat tulevat vastaan ennemmin tai myöhemmin. Malthusille - tai vaikka Ehrlichille ja Linkolalle - naureskellaan nykyään jo ihan vapautuneesti. Hah hah, kuinka väärässä he olivatkaan! Vieläkään ei ole tullut mitään romahdusta, vaikka "meitä" on kohta jo 8 miljardia!

      Noh, kyllä se romahdus sieltä tulee, vaikka tuskin "me" sitä enää olemmekaan todistamassa (kaikeksi onneksi, jos tässä saa nyt ajatella puhtaan itsekkäästi). Onhan päivänselvää, että rajalliset resurssit eivät voi riittää rajattomasti. Ikiliikkuja on yhä keksimättä ja niin taitaa olla toimiva fuusioreaktorikin. Ihmispopulaation jatkaessa näennäisen rajatonta kasvuaan suunnilleen kaikki muut populaatiot ovat vähenemään päin. Se on huono juttu, kuten jokainen pikkaisenkin ekologiaa tai populaatiobiologiaa lueskellut ymmärtää.

      Tietysti, jos tulevat sukupolvet ovat valmiita tinkimään elintasostaan, sivilisaatio voi säilyä vielä pitkäänkin. Yleensä vaan on niin, että saavutetuista eduista ei ole ollut tapana luopua, joten...

      Kukkahattuilijat ja muut yltiöoptimistit lähtekööt heti kevään koittaessa taimikaupoille ja omenapuita istuttamaan.

      Poista
    2. Tuossa on juuri erehdys josta ei päästä: JOS tulevat sukupolvet ovat valmiita tinkimään.

      Jatkettaessa on käynyt näin, perkele. Nyt me ollaan ne tulevat sukupolvet.

      Ilmastonmuutos nyt. Toimenpiteet nyt. Sivilisaatio nyt.

      Mikä äly voi väittää vastaan? Muurahaiset? Termiitit? Skorpionit?

      Poista
    3. No, onko se nyt sitten fiksumpaa ripotella tuhkaa päällensä ja vollottaa, että surkeaa on ja surkeammaksi menee, kunnes kuolo korjaa kaiken. Verrattuna siihen, että istuttaa omenapuita ja korjaa muutaman vuoden päästä satoa.

      Poista
    4. On vältettävä kaikkea kuluttavaa toimintaa. On säästettävä energiaa. On kierrätettävä maksimaalisesti. On noudettava ruoka lähellä olevilta tuottajilta. On paneuduttava huolellisesti kestävään malliin olla ja elää.

      Kertakaikkiaan ja vähimmillään bemarin on vaihduttava tavaramopoon.

      Sähköauto ei ole vähääkään järkevä, se on laastari haavassa josta luunpäät törröttävät.

      Poista
  2. Olen silminnäkijältä kuullut, että siinä Karjula-tilanteessa yksi alaisista upseereista rupesi vetämään pistoolia esille mutta kaverit huomasivat ja nykäisivät hihasta että älähän nyt...
    AW

    VastaaPoista
  3. Tällaiset terveiset kuuluisivat myös täkäläisille viherpunikeille eikä vain ruotsalaisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinuahan ne eivät tietenkään koske, kaikkitietävässä uskovaisessa kypäräpastorissa kun ei ole koskaan mitään vikaa..

      Poista
    2. Joka käyttää nimitystä viherpunikki on itse lahtarinatsi.

      Poista
    3. Haukkumanimittely edustaa perussuomalaisten käsitystä "keskustelusta".

      Poista
    4. Jopas nyt kummallista, mikseivät viherpunikit ole ylpeitä aatesuunnastaan? Mitä hävettävää heillä on?

      Tiedoksi vain, etten kuulu mihinkään puolueeseen.

      Poista
    5. Oletan, että JK ei moderoi näitä pois, koska kannattaa biodiversiteettiä.

      Poista
  4. Eipä tule mieleen toista maata, joka olisi auttanut riittävästi Suomea meille vaikeissa tilanteissa. "Jokainen on oman onnensa seppä", ei ole vale ainakaan omassa kohtalossani. Erinomainen vaimo on itse löydetty eikä isäukko pakottanut naimisiin. Olin työelämässä hyvän asiantuntijan maineessa. Minä ittehän ne työt tein eikä joku muu. Toki olin myös alasimena sepän roolin lisäksi.

    VastaaPoista
  5. Onko blogisetä ollut paloautoa maalaamassa kun on niin värikkäällä tuulella elikkä onko ilmanala vaikuttimena tämän kertaiseen jyrähdykseen? Latinki ainakin on topattu justtinsa.

    VastaaPoista
  6. Heh,vellikello. Sitä on toteltava.

    Sen puoleen, onko näkynyt hygienian perusteellisempia opetuksia, jos on niin missä?

    Menisihän muuten näinkin että ensin pestään kädet, sitten naama, sitten hampaat ja sitten persaus mutta kun ei vaan mene. On väärin.
    Kirurgit ovat osaavaiset, pesu ja pusu - takaisin ja pesu. Ei ole desinfiointi aivan helppoa. On varaa kohottaa valmistautuneisuuden astetta.

    Lähden tästä kurlaamaan varmemmiksi varoiksi etei pöpö pesi kahvihampaan koloon.

    Illodin ei Aapelinkaan kertoman mukaan sovi piipunpesään.

    VastaaPoista
  7. Minua suuresti ihmetyttää kuinka Suomi pärjää mainostetulla 10 miljoonalla rokotetteella vuoden loppuun mennessä.

    Nyt tammikuussa rokotetut tarvitsevat seuraavat rokotteet kesällä ja ensi talvena, eli heidän pitäisi vuoden sisään saada 6 rokotetta.
    Tarve olisi vähintään 26 miljoonalle rokotteelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja edellyttäisi vähintään 500 000 rokotetta viikossa maahan ja rokotukseen jotta edes vuoden sisään saataisiin kansa rokotettua. Nyt maahan tulee tästä noin 1/50 osa eli 2%. Tällä vauhdilla rokotus kestää 50 vuotta.

      Poista
    2. Eniten minua ihmetyttä median buudelointi asiassa.
      Ymmärtääkseni esimerkiksi YLEn-ajankohtaistoimittajia on ohjeistettu olemaan puuttumatta/kysymättä tätä asiaa alan asiantuntijoilta lähetyksissä. "Kansalaisia ei tarvitse liikaa hämmentää".

      THL tammikuussa 2021

      - THL ilmoittaa, että valtaosalla kuolleista, eli 95 kuolleella sadasta oli yksi tai useita pitkäaikaissairauksia.
      - Koronavirusepidemia EI OLE lisännyt kokonaiskuolleisuutta Suomessa. Työikäisten kuolemantapaukset ovat hyvin harvinaisia. Lasten ja nuorten koronavirustautiin liittyviä kuolemia ei ole Suomessa todettu lainkaan.

      https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta


      "Kantaväestössä korona ei lisännyt juuri lainkaan kuolleisuutta Ruotsissa viime keväänä (2020). Lähes kaikki kuolemat vähän integroituneilla väestönryhmillä vieläpä annosvastesuhteisesti eli mitä vähemmän integroituneita, sitä enemmän korona niitti kuolemaa.”

      Suurempiakin kuolleisuuksia on Ruotsissa ollut vuosina 2000, 2003 ja 2005, kevään epidemian aikaan. Missä oli paniikki tuolloin?

      Poista
  8. Suomessahan toimittiin hyvin nimenomaan keväällä, minkä ansiosta tauti lähes katosi kesällä. Syksyllä tartunnat nousivat logaritmisella asteikolla suunnilleen samaa tahtia kuin esimerkiksi Saksassa tai briteissä. Toisin sanoen syksyllä Suomi ei tehnyt mitään muita paremmin, mutta kevään järkevästi ajoitetut rajoitukset ja siitä seurannut kesän hyvä tilanne auttavat meitä edelleen, siihen saakka kunnes brittivirus ottaa vallan täälläkin.

    Sen sijaan rokotteisiin varautumisessa EU ja kaikki maailman valtiot ovat epäonnistuneet katastrofaalisesti. On aivan absurdia vain passiivisesti tilailla firmoilta rokotteita. Yksittäisen firman kannalta voi olla kohtuutonta riskinottoa rakentaa valmiiksi massiivista valmistusinfraa ilman takeita että rokote tulee hyväksytyksi käyttöön. Sen sijaan mm. EU:n ja Yhdysvaltojen olisi jo keväällä/alkukesästä pitänyt ottaa vastuulleen rokotevalmistuksen riskit, siinä vaiheessa kun eläinkoetulokset antoivat lupaavia tuloksia. Valtioiden rahalla äkkiä pystyyn valmistusinfra kaikille alustavasti lupaaville rokotteille, niin että jos yksikin niistä toimii ihmisillä, sitä voidaan nopeasti tuottaa koko ihmiskunnalle. Turhien tehtaiden rakentaminen ei maksa mitään verrattuna rajoitusajan kestoon. EU olisi hyvin voinut kustantaa massiivisen tehtaan Sanofin toimimattomalle rokotteelle, kunhan vaan Biontechin rokotteet kaikille EU-kansalaisille olisivat olleet valmiit vuoden 2020 loppuun mennessä. Nyt sen sijaan EU:n pääneuvottelija ylpeilee, ettei EU tarvitse maksaa toimimattomista rokotteista. Se ei kyllä ole mikään ylpeilyn aihe.

    VastaaPoista
  9. Meille kerrotaan, että Ruotsi on epäonnistunut ja toiminut vastuuttomasti viime vuonna. Suomi taas on tehnyt päinvastoin. Ruotsin tilastokeskuksen mukaan kokonaiskuolleisuus on seuraava (taulukkoa en osannut iPadilla tähän liittää): 2010, 90487; 2011, 89938; 2012, 91938; 2013, 90402; 2014, 88976; 2015, 90907: 2016, 90972; 2017, 91972; 2018, 92185; 2019, 88766; 2020, joulukuun 11. päivään mennessä 89491.
    Johtopäätös - ylen uutisten markkinoima kuva Ruotsista ei perustu ainakaan em.lukuihin. Hyvä ja asiallinen kysymys olisi, mihin tällainen pelko sitten perustuu? Muistaako joku vielä Suomea vuonna 1968 ja Honggongilaista epidemiaa, mitä tuolloin tehtiin vai tehtiinkö mitään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten ylle kirjoitin:
      Suurempiakin kuolleisuuksia on Ruotsissa ollut vuosina 2000, 2003 ja 2005, kevään epidemian aikaan. Missä oli paniikki tuolloin?

      Poista
    2. Koronakuolemien pohtiminen kokonaiskuolevuuden yhteydessä antaa väärän kuvan pandemian vaikutuksista, myös sen tappavuudesta. Esim. Tukholman koronakluolleisuus on Europan kaupungeista pahin Madridin jälkeen. Se vaan on fakta, että Ruotsissa on yli 10000 ihmistä kuollut koronaan, Suomessa yli 600. Jotakin on tehty Suomessa paremmin Ruotsissa, siitä ei pääse mihinkään kokonaiskuolleisuuslukuja katsomalla. Ja kuten tiedämme kuolema ei ole ainoa ns. lääketieteelinen/terveydenhoidollinen seuraus pandemiasta, vaan terveydenhuollon liika kuormittuminen, joka heijastuu muiden sairauksien hoitoon. Ihmisten kärsimys lisääntyy. Vähättely on järjetöntä.

      Poista
    3. Kenellä on oikeus valita kuka kuolee? Eikö olisi parempi, että kuolleita olisi mahdollisimman vähän?

      Poista
    4. Erään Science lehdessä olleen viitteen mukaan koronakuolleisuus matalan tulontason kehitysmaassa 0.23% (paljon nuoria), korkean tulotason länsimaassa 1.15% (paljon vanhoja).

      Viime aikoina kuolleiden/tartunnan saaneiden osuus Suomessa ollut 0.8%. Toisaalta tartunnat keskittyneet lähinnä nuorempiin ja toisaalta n. puolet tartunnoista jää huomiotta. Näistä arvioista saa että jotain 30-60 000 olisi koronakuolleisuus Suomessa jos kaikilla mahdollisuus täyteen hoitoon.

      Jos taas tauti räjähtää, niin että sairaalapaikat ja happipullot loppuu ja tehohoitopaikat täynnä, niin kuolleisuus voi nousta jopa 2-4%:iin eli
      100-200 000 suomalaista kuolee. Menetykset ylittäisi II Maailmansodan uhrimäärän kuten USA:ssa jo nyt.

      MMM...

      Poista
  10. Kansanterveyttäpä voi hissuksiin hoidella jättäen ryhmiä väliin, enimmäkseen maksykykyisimpiä suosien. Sieltä täältä ryhmiä joita kun hoitaa huonosti saadaan tietenkin niitä hyviä ja nöyriä hoidettavia. Huoltosuhde on kestämätön, hah-hah... kierrätyksellä tämä järjestyy, eettistä olla pitää. Kun terveyskeskuksen pihalle vahtimestari paiskaa tynnyristä äyskärillisen lääkkeitä ammuin ja illoin, niitä saavat apteekit palautuksina. Siinä on sitä sosiaalista ryhmäytymistä ja etnistä lähentymistä, kun väki kummeksuu mitä ryynejä nyt saikaan tutkittavakseen. Eikö? Kyllä kuulkaa voisi. Sitä on toivottu.

    Näinhän jo toimivat eräät kimmeltävän hienon kierrätysruuan jakelijat, vaikkei eräs Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö ry siihen ryhdykään, joitain muitakin on ja sehän onkin kummallista. Kuinka tämän lääkintämallin mukainen ripeä ja edullinen jakelu nyt ei muka kävisi? Pillerijono. Kaikki vaan samaan tynnyriin, keskimäärin se onnistuu.

    VastaaPoista
  11. Koronasta. Tässä on norjalaisen lehden livetilasto mm. pohjoismaista:

    https://www.vg.no/spesial/corona/norden/?utm_source=vgfront&utm_content=row-8

    /Eija

    ps. mitä tarkoitat tällä: "– Tällaisia terveisiä, etenkin ruotsalaisille…"

    VastaaPoista
  12. "Entisessä maailmassa joka kolmas tai jopa joka toinen lapsi menehtyi tulirokkoon, kurkkumätään ja niihin muihin. Siksi yritettiin hankkia mahdollisimman paljon lapsia."

    Mielestäni suuri lasten määrä johtui ehkäisyvälineiden puutteesta.

    /Eija

    VastaaPoista