Edellisen kirjoitukseni kärki ei pistänyt tarpeeksi. Toistan sen.
On täysin mahdollista, että epidemian uhri on talous. Tartuntatauti ja talous kilpailevat samoilla mielikuvien markkinoilla.
Puheeksi ottamani James C. Scott oli tutkinut historiallisia elinkeinoja 20 vuotta, kun Harari – hyvin merkittävä kirjailija ja mainio ajatteli – nousi ansaittuun maineeseensa. Scott ei selvittele liikkuvan metsästäjä- ja keräilijäelämän eroa maanviljelyyn poliittisena eikä varsinkaan mytologisena ongelmana.
Kirjoittajista ovat Gibbonnista alkaen aina Leniniin ja Toynbeehen nousseet suureen maineeseen ne, jotka tukeutuvat tosiasioiden sijasta kuviteltuihin käsitteisiin, sellaisiin kuin kulttuuri tai kansalaishyve tai riisto.
Scottin ajatus on, että maatalouden aiheuttama keskittyminen kaupunkeihin on tappavan epäterveellistä. Hän luettelee tarttuvia tauteja, joista neljäkymmentä pahinta on ihmisten kotieläimiltä ja ”pöytävierailta” eli siis rotilta, hiiriltä ja moniruokaisilta linnuilta saamia.
Tämän ajatuksen esitti jo Jared Diamond, ja vastaansanomaton esimerkki oli tietysti Amerikan manner.
Viljelyn ja karjan kannalta keskeiset Lähi-Idän kaupungit ovat eräässä mielessä kaikki samanlaisia. Niitä on tyypillisesti eri ajoilta kymmenen tai kaksikymmentä päällekkäin.
Arkeologialla on nykyisin menetelmiä selvittää pieniäkin asutuksen vaihteluita. Muutamia vuosikymmeniä sitten sellaisia ei ollut. Neoliittisen vallankumouksen (eli maanviljely + kaupunkikulttuuri) sijaan tarjoutuu termiksi joukkokuolema eli väestön pullonkaula. Syy voi olla epidemia, nälänhätä tai kapina tai kaikki kolme samanaikaisesti. Kaupunki joutuu tärviölle. Asukkaista siihen kykenevät lähtevät livohkaan.
Se ajatus ei ole Scottilta, mutta meitä pontevampien ja rotevampien Neanderthalin ihmisten katoamisen syyksi olen ennenkin ehdottanut kulkutautia. Vaihtoehto voisi olla äkillisen ilmastonmuutoksen provosoima immuunijärjestelmän romahtaminen eli sairaus sekin. Tiedämme eläimistä, ettei joukkotuhoon tarvita paljon, ja meillä on taipumus iiioitella ihmisen aiheuttamaa hävitystä. Joukkoteurastuksella on raja, keinot säiyttää saalis eli kuivaaminen, kyttäminen, suolaamkknen jne.
Rooman valtakuntaa eivät tuhonneet barbaarit (jotka olivat jo Roomassa), vaan Justinianuksen rutto, josta pääkaupunki Konstantinopoli ei oikein selvinnyt koskaan. Toynbeen haikailemat kansalaishyveet ovat luulottelua eli aikalaispropagandan ottamista todesta.
Edes M. Castells ei huomannut informaatioyhteiskunnan rakennetta hahmotellessaan, että tämä rakenne on liian kireä eli siis arka häiriöille. Se voi olla kriittinen ongelma.
Pakkotahtisuus alkoi kaupunkikulttuurista. Se suosi maita, joilla oli väljyyttä eli merta (Englanti) tai preeriaa (Yhdysvallat) tai multamaata (Ukraina). Rutto katosi Lontoosta suuren palon 1666 jälkeen koskaan palaamatta. Ja Englanti nousi uranuurtajaksi rokotuksissa (isorokko), ja siellä käsitettiin kokeilemalla käyttöveden saastumisen ja tautien yhteys.
Olkoon tämä päivän alaviitta. Epidemian (pandemian) dominonappula-vaikutus voi olla suunnaton.
Vai on riistokin ihan "kuvitteellinen käsite". No jopa. Lukekaapa, professori, välillä vaikka ihan meille yksinkertaisille suomalaisille kirjoitettu Aaltosen & Sivosen uudehko kirja Orjia ja isäntiä, joka kertoo ruotsalais-suomalaisesta orjakauppaan perustuneesta kolonianismin yrityksestä Karibialla ja ja laajemminkin varhaismodernin Euroopan kapitalismista, jonka keskeinen tukipilari siis oli afrikkalaisten alistaminen orjiksi. Nykyaikaan viittovaksi oheislukemistoksi käyvät esim. ruotsalaisen Göran Therbornin kirjat. Ja kannattaa muistaa, mitä viime vuonna kuollut Immanuel Wallerstein totesi Suomen-vierailullaan: Kapitalismi ei enää toimi, koska se ei tuota kapitalisteille tarpeeksi voittoa.
VastaaPoistaPaljon aikaa ennen Kekkosta oli tavallaan aika paljon helpompaa, kun ei ollut kuin kolmenlaisia sairauksia eli rintakipua, kohtausta ja karannaista.
VastaaPoistaEliniän odote on Suomessakin kasvanut koko ajan. Tilastojen mukaan vuonna 1751 vastasyntyneen miesten elinajanodote oli noin 35 vuotta ja naisten hieman alle 40 vuotta. Miesten ja naisten yhteinen elinajanodote oli vuonna 2016 hieman yli 81 vuotta. Miten tulee käymään nykyisen karannaisen kanssa? Niittäkö koronavirus kansalaisia ympäri maailmaa kuin heinää vaan.
Informaatio- ja mediayhteiskunnan suurin muutosten aiheuttaja voi olla mediailmiöitten aiheuttama paniikki. Enemmän kuin itse ilmiö, tässä tapauksessa coronavirus itse. Tuntemattoman pelko on suuri ja aiheuttaa kiivasta säntäilyä esimerkiksi markettiin ostamaan kuivattua hernettä ja käsidesiä. Hongkongissa levisi huhu, jonka mukaan vessapaperi olisi loppumassa coronan toimitushäiriöiden takia, ja sen seurauksena vessapaperi loppui Hongkongissa.
VastaaPoistaMediassa vakuutetaan, että valtiolla on suunnitelma pandemian varalta. Siitä ollaan hiljaa, onko kyseessä pandemia (ilmeisesti sellainen tästä tulee), ja siitä, kuinka suuri on virukseen kuolleisuus. Asiasta kuultuna THL sanoo, että influenssaan kuolee vuosittain 500 henkeä suomessa. Koska influenssan saa vuosittain 10 % kansakunnasta, on sairastuneita 500 tuhatta. Viisisataa taitaa olla promille siitä. Eivätkä sairastuneet kuole lentsuun vaan vanhoihin muihin, lentsun pahentamiin tauteihin.
Coronaviruksen arvioitu kuolleisuus on 2,1 prosenttia. Ei siis promillea. Tämä on parhaimmillaankin arvaus, sillä tästä uudesta ilmiöstä ei ole kattavia tilastoja, ja luku perustuu selkeästi diagnosoituihin, rajoitettuihin näytteisiin -- sekä jo kuolleisiin. Todennäköisesti tartunnan saaneet on luetteloitu alakanttiin ja kuolleisuus arvattu siten yläkanttiin. Mutta kuinka paljon, kertoo vasta ensi vuosi.
Lisäämme kommentin Turmsista.
Poista"Sikuli piirteli tikulla maahan, kyynärpää polven varassa laihana ja takkuisena. "Olen jo vanha mies", hän sanoi. "Nällä silmilläni olen nähnyt paljon tapahtuvan. Peltoja kynnetään härkäparein siellä missä isäni metsästi petoja. On sikaneja, jotka ovat rakentaneet majoja metsänlaitaan ja viljelevät herneitä. Kreikkalaiset ovat levittäytyneet elinaikanamme pahemmin kuin elymilaiset koskaan. He sikiävät kuin syöpäläiset ja ovat lannistaneet sikulit viljelemään maata ja rakentamaan kaupunkeja. Joka rakentaa majan, hän on majansa orja. Joka viljelee maata, on maansa orja. Meidä sikanit voi vain Erkle pelastaa, mutta millä tavoin se on tapahtuva, sitä emme tiedä."
s.422
Toynbee oli muistaakseni Popperin lempivihollinen.
VastaaPoistaTalous on jo saanut tartunnan - pörssikurssit laskevat. Pitäisikö olla huolissaan? Mitäpä se auttaisi, meikäläisen huolehtiminen. Odotetaan vaan stoalaisesti.
VastaaPoistaTuo maatalouden voittokulun historiallinen virhe on varmasti niin vaikea sulattaa siitä syystä, että joutuu kuvittelemaan koko maailman uusiksi ja aivan toisenlaiseksi kuin nyt. Ajattelee koko ajan, mitä meiltä mahtaisi puuttua jos ei aikoinaan olisi kehittynyt maataloutta. Olisimmeko valmiit sellaiseen maailmaan edes nykyisestä ilmastokatastrofista säikähtäneinä?
VastaaPoista"Kulttuuri", culture, tarkoittaa "viljelystä. Uskoisin että mm. kirjoitus siinä laajuudessa kuin me sen tunnemme nyt, olisi jäänyt rakentumatta. Intiaaneilla oli wampum.
PoistaEi mikään enää ole vaikeaa sulattaa koska ollaan tiellä, josta ei enää kääntyä voi onpa loppu sitten millainen tahansa, luultavasti se on kauhea suurimmalle osalle kipua ja hengenhätää tuntemaan kykenevää eliöstöä.
PoistaKaikenlainen jossittelu ja mielikuvittelu on äärimmäisen helppoa koska tähänkin pisteeseen vahingollisen, koskaan päättymättömän jossittelun, mielikuvittelun ja keksimisen avulla on jo päästy.
Jos kehitys (immeisen aevot) eivät olisi jatkaneet kasvuaan, eläisimme muiden fyysisesti kaltaistemme ynnä muiden evoluutiomerkillisyyksien tavoin luomutaloudessa emmekä tietäisi tästä teknohirvittävyydestä, jossa nyt elämme, yhtikäs mittään.
Aivojemme ylivertaisuudesta huolimatta emme silti ole valmiita mihinkään muutokseen sen enempää kuin koskaan ennekään. Tuurilla muutamme vaikka ohitsekiitävän meteoriitin mukaan kuplaan asumaan (siis muutamat siemenpankiksi) kun ja jos asuminen sijoillamme menee mehdottomaksi. Jos siis eräät valtaojat ehtivät sen kuplan rakentaa.
Ajelehdimme mielihalujemme synnyttämien tuotteiden, uskomustemme ja loputtoman toivon saastuttamissa elämisenvesissämme kohti jotakin joka on yhtä tuntematon kuin aina ennekin.
Tosin tiedemiehet ja -naiset ovat jo 99% selvittänyt, että tämä tällainen kulutukseen perustuva ajelehtimisemme päättyy aivan pian eikä maapallo enää näytä kauniilta edes avaruudesta valokuvattuna. Se 1% (toivonmurunen) on vain paniikinestoksi jätetty. Tieteeseen eivät kuitenkaan massat usko, ja siksi tämäkin tieto on täysin turha.
Voisi myös kuvitella miten auvoista elämä planeetallamme olisi jos täällä ei koskaan olisi sodittu, eikä sodittaisi. - Mutta turha sitä on turhia kuvitella, eli pähkäillä.
PoistaAvaruudesta kuvattuna maapallo näyttää aivan samalta, oli täällä ihmisiä tai ei. Lapsellista kuvitellakin, että ihminen kykenisi tuhoamaan maapallon.
PoistaJa maailmanloppuakin ovat hysteerikot povanneet kautta aikain ja täällä vielä porskutetaan. Eiköhän katsota tuhannen vuoden kuluttua uudelleen.
"Ja maailmanloppuakin ovat hysteerikot povanneet kautta aikain ... "
PoistaMietipä, kuinka pikkiriikkisen hyttysenpyrähdys lajimme historia maapallon ikään nähden on, mutta kuinka paljon pahaa ollaan tänä mitättömänä hetkenä aikaan saatu. Tarkennettuna vielä, että viimeisen sadanviidenkymmenen vuoden aikana kaikkein pahin jolla tiellä jatketaan enää maksimissaan toiset mitättömät 150 vuotta.
Eikä ole lainkaan lapsellista kuvitella, miltä maapallo näyttää sen jälkeen, kun ja jos hallussamme olevat, ydinteknologiaan perustuvat tuhovoimat valloilleen päästellään.
Suru vallaton saa mieleni valtaansa kun ajattelenkin kaiken ihanan kammottavan elämänvihreyden katoavan sekunneissa yhden ainoan lajin tulivoimavyörytyksessä. Lohduton kysymys jää vastausta vaille: mitä varten tämä on mahdollistettu?
Ihmislajin aivot, näinkö niiden käskytyksestä tulee toimia?
Ja tuhat vuotta, onko se mikään määre näissä porskutteluissa jos ei nimenomaan kykene ajattelemaan sitä rinnan planeetan iän ja sen varhaisemankin lajin synnyn kanssa?
Eiköhän elollisen elämän huippu saavutettu silloin, kun uljaat dinosaurukset askelsivat maan kamaralla.
PoistaSen jälkeen suunta on jo 65 miljoonaa vuotta ollut alaspäin, pahnanpohjimmaisena surkea karvaton apina, jolla ei ole mitään muuta ylpeiltävää kuin älynsä - mutta sitäkään ei ole niin paljoa, että älyäisi elää rauhassa lajitoveriensa kanssa.
Mutta jo miljoona vuotta ihmisapinoiden kukoistuskauden jälkeen maapallo palaa entiseen loistoonsa.
Ainakin Kiinan nappula on mennyt kumoon juuri nyt. Se alkaa kilkuttelemaan joidenkin maiden teollisuuksien nappuloita. Tästä se alkaa, eräänlainen "teollinen vallankumous" jota kukaan ei osannut edes unissaan arvata 6 kk sitten.
VastaaPoistaTästä selviytyvät vain vahvat valtiot ja vahvat yritykset, jotka eivät ole omia nappuloitaan asettaneet punaiselle. Tästä selviytyvät myös sellaiset heikot valtiot joilla ei ole mitään menetettävää mutta kaikki voitettavana, kuten jotkin valtiot Afrikassa.
Luulenpa, että tällainen maalailu on vahvaa liioittelua.
PoistaOlisiko? Olen saanut tietooni että Kiinassa teollisuus on joillakin aloilla pysähtynyt. Varmaankin jatkavat kun epidemia on poistuut mutta juuri nyt täystuhon riski on liian suuri. Tilannetta ei voi toisaalta jatkaa näinkään. Monet eurooppalaiset ja amerikkalaiset ostajat etsivät jo kuumeisesti muita valmistajia korvaamaan koska oma tuotanto on vastaavasti seisahtunut eikä varastoja tyypillisesti ole.
PoistaOnkohan jotain pätevää prognoosia siitä, moniko sairastuu, jos ja kun korona-virus ehtii jonnekin tiheästiasutettuun Keskiseen Afrikkaan? Ja mikä kuolleisuus, kun sairastuneiden lääketieteellinen hoito on alemmalla tasolla ja taajuudella, kuin Kiinassa, saati sitten Euroopassa? Lisäksi voisi olettaa, että myöskin ehkäisevä valistus ja sairastuneiden eristämiskeinot heikommat.
VastaaPoista5% tarvitsee tehohoitoa. Suomessa 250 000.
VastaaPoista1-2% menehtyy. Suomessa 50 000 - 100 000. Siis Jos sairastuneita olisi vähän. Mutta koska tehohoitopaikat loppuu kesken niin osuus on suurempi kuin 1-2% ...
1-2% tarkoittaa maapallolla 70 - 140 miljoonaa. Yli espanjantaudin lukemien.
MMM...
Lasket siis sen mukaan että ihan kaikki sairastuvat ja saavat oireita.
PoistaEero Rainio analysoi hyvin tilannetta. Coronaviruksen "teho" on noussut tappavaan luokkaan jo ennen kuin viruksen leviämistä. Kiitos tästä kuuluu medialle, joka korostamastaan "vastuullisuudesta" huolimatta hysterisoi asioita, myy itseään pelolla ja kärjistyksillä ja aiheuttaa ihmisten sisäisissä maailmoissa lumivyöryn tapaisia reaktioita ja tunnetaifuuneja.
VastaaPoistaMediaa seurataan nykyään 24/7, mikä vahvistaa median luomia tunteita ja vähentää järjen/logiikan käyttöä kohtalokkain seurauksin.
Hyvä esimerkki median mahdista on juuri äsken syntynyt uususkonto eli ilmastonmuutoshysteria, joka eskatologinen sanoma pelastaa meidät pahalta ja maailman lopulta. (En kiellä ilmastonmuutosta, vastustan ilmastohysteriaa ja järjen unohtamista.)
Nykymedia ei toimi hyvän journalistin tavoin. Se ei taustoita, se yksinkertaistaa ja typistää asioiden syy-seuraus-suhteet,se myy pelolla ja luo omia mielipideilmastoja ja oikeastaan siten luo myös "todellisuuksia".
Yhdistettynä nykyiseen arkielämästä, kiinteästä ja oikeasta omaisuudesta irraliseen spekulatiiviseen talouteen; median pelon lietsonta saa odotuksien ja ennusteiden varaan rakennetun talouskorttitalon heilumaan. Saa nähdä kuinka käy.
Itselleni kävi hyvin kun horjuin nelivuotiaana keväällä 1968 kohti vilkasta kyläkauppaa 2-3 viikkoa kestäneen Hongkongilaisen jälkeen. Taisi pikkujalat olla aika horjuvat, mutta siitäkin selvittiin.
Lopuksi. Coronan kuolleisuusprosentti on 2%. Mikähän mahtoi olla espanjantaudin, joka niitti myös paljon nuoria ja keski-ikäisiä henkilöitä?
Espanjantaudin kuolleisuus (ennen rokotteen keksimistä, sen toisessa aallossa) oli korkea, mutta enintään 20 % sairastuneista USA:ssa. Suurin ryhmä kuolleita oli natiiveissa, eli intiaaneissa, joilla oli vähiten vasta-aineita. Pienin se oli armeijassa olleilla.
Poistahttps://www.smithsonianmag.com/history/ten-myths-about-1918-flu-pandemic-180967810/
Trumpin mukaan koronavirus on demokraattien uusin "hoax". Ehkäpä meilläkin hallitus vastaavaa trumpilaista logiikkaa seuraten voisi sanoa, että virus on opposition salajuoni.
VastaaPoistaEi hätää, tohtori Trump lupasi koronan olevan ohi huhtikuussa, kun kevät tulee. Saas nähdä.
PoistaJos Trump lupasi koronan olevan ohi huhtikuussa, niin sen on paras olla ohi huhtikuussa! Muuten se on valevirus ja saa potkut!
PoistaKummia kuului tänään Ylen urheilutoimtuksen puolelta. Siellä oli ymmärretty käyttää katsojille suunnattu aika miesten hiihtokisan jälkilöylyissä ilmastomuutoksen vaikutusten pohdintaan. Vaikka näkökulma oli liikuntakulttuurin väistämättömiin muutoksiin liittyvä laajemman perspektiivin sijasta, uskon tämän toimineen paremmin kuin esim. A-studio olisi asian saanut kansalalisille perille. Jyväskylän yliopiston tutkija pohdiskeli rauhallisesti muutoksen suuntaa ja seurauksia. Myös muut haastateltavat urheiljoita (Perttu Hyvärinen) myöten toivat huolensa esille. Luulen että ihmisille tuli kansallisharrastuksen tulevaisuudennäkymien kautta esille hyvin tilanteen vakavuus, vaikka laajempia dystopioita ei tuotu pohdintaan. Ylen urheilutoimitus onnistui tällä kertaa hienosti. Tätäkin varten julkista yleisradioyhtiötä tarvitaan. En usko, että kaupallisella kanavalla olisi tätä näin toteutettu.
VastaaPoista
VastaaPoistaJokapäivähän se on kahisevan kutsuun vastattava. Noinko se Citigroupin ykköspomo Charles Prince tuhahteli heinäkuussa 2007. Mutisi perään jotain että jos myötänen puhuri laantuu, niin sitten menee vaikeaksi. Oireili jo pyörötuulta ja miksikähän asettuisi? Asettui vastaiseksi kuten tiedetään, Princelle tuli lähtö pankista-rahastosta-jne, Taseiden lisäämisestä ja sarakkeiden keksimisestä ja numeroiden isontamisesta syksyllä 2008.
Samanlainen tuli tilalle. Tälle Obama syötti verorahaa riville Oma pääoma.
Miksi, no jotta isommitta purinoitta saisi läpi tappioiden tunnustamista taseen toiselta Saamiset puolelta ja osingonmaksukeskeytyksen ja omien osakkeiden ostosulun ja muuta taukoa Pikkukivaan ja sen innovointiin. Nyt ollaan taas samassa, tosin järkyttävästi paisuneiden numeroiden alla.
Rahaa ajetaan ulos Helsinginkin viemäriverkoston täydeltä, mutta eihän se haihdu, vaan nousee Peter Westermarkin keinosaarina ja tähyää Eurooppaan. Sieltähän nämä vieraslaji-tuhopolttajat tulivatkin, ensimmäinen varpaansija jo 80-luvulla. Kyllä, harmaa raha se nousi Aleksanterinkadulle, minkä siis poltti ensin.
Paniiki riehuu jo. Uutissulku on päällä. Saapa nähdä miten pitää. Voi pitääkin. Uusia pakkoja on rakennettu. Rahat osakkeet obligaatiot, saamiset ja kiristämiset ja kiinteistöt on pantu yhteiseen Varastoon, varainhoitolaitos vai mikä se on suomeksi. Wealth management.
Näistä Ykkönen on Aladdin. Ihan totta se taikalamppu. Nyt sitä hangataan silkkiliinalla ja mitä se kertoo? Että lue pikkuteksti ja odota kiltisti rahojasi. Ja mihin ne sitäpaitsi panisit? Ellet usko julistamme hätätilan. Lait on tuoreutettu terroritasolle. Ja kokeiltu muuten jo, Kaupthingiä ja mitä näitä oli islantilaisia vastaan: että ette ainakaan punniksi vaihda. Gordon Brown oli Boriksena tuolloin. Sama mies joka sotkun alustikin. Sama logiikka Mika Tiivolalla Wahlroosista kun pidätteli pankissa, ja sitten vasta perkaamisen ja rysien asettelun auettua laski ulos. Mandatum kainalossaan jotta olisi hiljaa. No ei ollut.
BlackRockin Larry Flink on ykkösiä ja hänen on Aladdinkin. Sijoituksia on Fundissa joku 7,4 biljoonaa (am.triljoonaa) ja Sinunkin eläketoiveistasi joku kivijalka. Aladdinia hieroo monet muutkin biljoonakädet. Aladdin on näet teknologia kuten alanmiehet sanovat, se on metodi valvoa rahastonsa parasta, sijoitusrahostojen parasta, olivat ne pankkien kyljissä, olivat ne jättifirmojen kassojen silmälläpitoa.
Aladdin tulee sanoista Asset, Liability,Debt,Derivative ja Investment Network. Se oli jo 2009 Amerikan hallitukselle liisattu ja tuolta ajalta Flinkin maine, hänet osasi värvätä Hank Paulson, GS:ilta valtiovarainministeriksi Bushille siirtynyt voimamies ja kiinankiertäjä.
Aladdin ei ole mikään tekniikka. Eikä alusta, vaan sopimusverkosto ja tasehakasten ja -vipusten ja -notkeutusten epäeuklinen maapallollisten vuorien/vajoamien karttaviivakierto plus kierreviivojen yhtälövyyhti.
Se pitää kuten Enron tai nobellistiLTCM rahasto. Tämähän
kellahti nurin vasta kun Putin teki Leninit ja jätti velat hoitamatta. No pian oli paasikivisesti tosiasiat tunnustettava eli se, että Deripaskan nikkelifirman markkinat olivat vain Lännessä.
Nyt tulee uusi koetus ja Aladdin pullosta nousee Gretan henki. Ja kyllä, pelastaa keskiajalta periytyvät valtapiirit taas jatkoon. Ja rikastuu siinä uudetkin kappalaiset kuten Riku Aalto. Ihan oikeasta kyläfiksun koulutiestähän me Suomessa tämän parhaiten tiedämme -jos nyt edes itseämme tiedämme. Emme.Jukka Sjöstedt
No nyt sitten on ilmaantunut suurten öljyfirmojen, Trumpin ja Saksan äärioikeiston ovelasti luoma anti-Greta. Puhuu nätisti "ilmastohysteriaa" vastaan, mutta rahoittaneet imagonluojat haluavat tuprutella vapaasti ja selittävät ilmastonmuutoksen olevankin auringon syytä. Tieteestä viis, kun imago on hyvä. Kuinka moni muuten uskoisi missä tahansa muussa tieteellisessä asiassa Trumpia tai AfD:tä?
VastaaPoistaEi se IPCC perusta väitteitään tieteeseen vaan "uskottavasti" esiteltyyn propagandaan, jolla saadaan kokoon julma määrä julkista ja osin yksityistä rahoitusta.
PoistaKun taas NIPCC - The Nongovernmental International Panel on Climate Change on nimensä mukaisesti tiedemiesten ja tutkijoiden yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on ymmärtää ilmastonmuutoksen syitä ja seurauksia - siis ilman kytköksiä minkään maan hallituksiin tai niiden alaisuudessa toimiviin virastoihin.
http://www.ilmastofoorumi.fi/wp-content/uploads/2013/09/ccr-ii-fysikaalinen-tiede-yhteenveto-paattajille.pdf
no
PoistaHöpön höpö, Toipila! Eikä tuo anonyymi näköjään puhunut mitään IPCC:stä tai muustakaan vastaavasta.
PoistaKaduttaakohan nyt korona-aikana (monesta muustakin syystä haitallinen) avokonttorivillitys, johon yksityiset ja julkiset päättäjämme ovat sopulimaisesti hurahtaneet? Sama koskee pölvästejä luokkatilattomia avokouluja jollaisista median mukaan ei edes mitään yleistä päätöstä ole tehty, vaan kaikki perustuu rakennusfirmojen ja -konsulttien omiin korttiohjeisiin. Monialaista pohdintaa ja kunnon ohjausta ja sääntelyä tässäkin olisi kaivattu, eikä mitään normienpurkua ja itseohjausta.
VastaaPoistaKoskahan toimittajat oppisivat, että influenssa (A tai B) ja flunssa ovat kaksi aivan eri virustautia, vakavuudeltaankin. Siis vaikka miten haluaisi olla kansanomainen. Sotkua toki tulee siitä, että englanniksi influenssa on flu, mutta flunssa cold.
VastaaPoista