Sivun näyttöjä yhteensä

23. joulukuuta 2023

Pimeä valo





Tämä selventää eilistä kirjoitustani. Samalla toistan, että en edusta ketään. En tavoittele ansioita enkä etuja, enkä saa palkkiota tästä blogistani. Kustantajaa minulla ei ole. Ymmärrän miksi jouduin aikoinani selostamallani tavalla mustalle listalle. Siltala on tunnetusti Otavan sivukonttori. Meillä on toistaiseksi se ero, että Matti Klinge on kuollut, mutta minulla on tänään syntymäpäivä. Siinä on irvokkuutta, että kun muuan ystäväni kokoaa nyt Klingestä elämäkertaa Otavalle (!), olen taas kerran ilmaisena avustajana, kuten olin minua julkiseksi vihamiehekseen kantelukirjelmässään sanoneen Paavo Haavikon elämäkerrassa. Ja Donnerin.


Joskus jurppii, että tein ilmaisia ja hyvin ei-julkisia töitä Suomen valtiolle tasavallan presidentin toivomuksesta samaan aikaan kun monikin kollega kirjoitti hyvin tuottoisia asiantuntijalausuntoja muun muassa patenttioikeudenkäynneissä, joten nytkin joudun laskemaan rahojani, kun eilisen ja tämän kirjoituksen taustalla oleva lähdeteos maksaa 7 euroa (E. Betti: Teoria generale dell’ interpretazione). En mielestäni voinut antaa lausuntoja enkä neuvoa asianajajia, kun olin itse ratkaisemassa tuomarina saman alan juttuja.


Tekoälysovellus Bard jäi inttämään samaa asiaa kuin korkein hallinto-oikeus - oikeudellisten kulujen korvauksen verollisuus riippuu siitä, onko taustajutussa kysymys tulonmenetyksestä vai esinevahingosta. Jos muuten Sanoma maksaisi hyvän hyvyyttään jotain, kysymyksessä olisi lahja, josta menee lain mukaan vero.


Tekemällä saman työn, jonka itse tein kotona, KHO olisi joutunut näkemään, että lausunnon kohteena oleva tilanne on tulkinnanvarainen. Prejudikaattia eli ennakkotapausta ei olisi missään tapauksessa pitänyt antaa. Sekä minä että E. Betti olemme samaa mieltä sitä, että Hamletin tulkinnat voivat poiketa toisistaan paljonkin ja että Rikos ja rangaistus voidaan muokata elokuvaksi niin että tutkintatuomari istuu Kosmoksessa ja Raskolnikov tappaa naiset Albertinkadulla Billnäsin kirveellä.


Tunnen jokseenkin hyvin 31 eri tulkintaa Beethovenin 32 pianosonaatista, ja ilmoitan täten pojalleni, kun viime viikolla sanoin hänelle, etten pidä Claudio Arraun levytystä hienoimpana, kuten hän arvasi. En muistanut, että Arrau levytti useassa eri vaiheessa ja ne 1960-luvun versiot ovat täynnä verta ja suolenpätkiä eli valtavan hienoja. Viimeisiä, hyvin vanhana tehtyjä levytyksiä (1984-1990) himmentää taiteilijan erittäin korkean iän mukanaan tuoma hauraus eli läpinäkyvyys. 


Minulle joka todella olen lukenut pitkiä pätkiä Corpus Iuris Civiliksestä (529-534) alkukielellä, on selvää, että tuo kaikkien oikeusvaltioiden kulmakivenä pidetty teos, oikeastaan sen kolme ensimmäistä osaa, on sekahdelmäkeitto erinäisten vanhempien lakimiesten kauniisti kirjoitettuja ajatelmia milloin mistäkin. Sitä vastoin esimerkiksi kauppiaiden todellisuudessa käyttämät oikeussäännöt, joita noudatettiin Tyroksessa, Kreetalla ja Sardiniassa, on johdonmukaisesti sivuutettu. Mutta sääntöjä tarvitaan. Miten vahinko jaetaan, jos laivalle nostetan ruttoa merkitsevä karanteenilippu ja lastina oleva öljy ja oliivit pilaantuvat? On järkevää tulkita, että tämä oli odottamaton asianhaara, mutta yhtä järkevää on huomauttaa, että rutto ei todellakaan ollut ilmiö, jonka olisi saanut jättää huomiotta - keisari Justtinianus oli itsekin kuolla juuri lakiteoksen ilmestymisaikaan raivonneeseen epidemiaan.


Ennakkotapaus eli prejudikaatti on Paavin korkeimman oikeuden (curia) keksimä keino noin vuodelta 1071. Se oli jumaluusopista omaksuttu arvovaltainen selitys, jota kaikkien asianomaisten oli alamaisesti noudatettava.


Joten korkeimman hallinto-oikeuden ei tulisi unohtaa, mitä kirkolliskokoukset, gnostilaisuus, hermetismi ja kabbalismi ovat oikeaksi todenneet. Ne ovat kaiken lainkäytön taustalla tänäkin päivänä, kuten voi helposti todeta katselemalla esimerkiksi kansainvälisten välimiesoikeuksien ratkaisuja, joissa on riidelty esimerkiksi omistusoikeudesta Suezin kanavaan - Ranskan valtio vai englantilainen julkinen yhtiö.


51 kommenttia:

  1. En tiedä, mutta tuosta tulee mieleen sekin, että yksi oikea vastaus olisi ehkä voinut olla sekin, että ei mene tuloveroa, koska rahat ovat lahjaveron alaisia. Mutta kun kyse työnantajasta, taitaa olla vaikeaa sekin. No joo, mutta ennakkopäätökset ovat vaikka heti kumottavissa lainmuutoksella. Joskus kuulemma on sellaisia ennakkopäätöksiä annettukin, joita ylin oikeusaste itsekin on pitänyt älyttöminä, vaikkakin hyvin lainmukaisina. Taka-ajatus on ollut saada ao. ministeri tarttumaan asiaan lakia muuttamalla.

    KHO:ssa muuten Keskusverolautakunnasta tulevat asiat ovat poikkeuksellisesti sellaisia, että ne tulevat sinne suoraan ilman väliastetta ja valituslupaa, jolloin ne on käsiteltävä pitkän kaavan mukaan. Ja ratkaisut tulevat joka tapauksessa julkisuuteen, koska jo Keskusverolautakunta julkaisee netissä omat ennakkoratkaisunsa, jotka on siellä pakko sitten korjata.

    Sellaistakin vielä mietin, mikä seuraus olisi ollut vastakkaisella lopputuloksella: mille tahansa hämärällekin työnantajalle oikeus rohkaista palkollisiaan toimia työssään rikollisesti työnantajan eduksi.

    VastaaPoista
  2. Onnea merkkipäivän johdosta! Olen havainnut että useimmat merkittävät kirjailijat, suuret ajattelijat ja kansakunnan viisaat eivät saa ansaitsemaansa sananvaltaa eikä kunniaa eläessään vaan joutuvat kituuttamaan, jopa nälässä ja puutteessa. Esimerkkejä on runsaasti, siksi en luettele yhtään nimeä. Se vaan on heille määrätty osa.

    Sen sijaan trendikkäät suunsoittajat saavat palkkionsa ja rajattoman suosion ja sen siivittämänä menevät vaikka eduskuntaan tai komissaareiksi. Heillä ei yleensä ole mitään muuta sanottavaa itsekehun ja itsensä hyveellistämispuheen jälkeen eivätkä niin muodoin rakenna yhteiskuntaamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten totta. Synttärionnittelut proffalle.

      Poista
  3. Sen verran täytyy itseäni korjata, että kun tarkistin asiaa Keskusverolautakunnan ratkaisusivustolta, niin tätä nimenomaista ei jostain syystä ole sinne laitettu.

    VastaaPoista
  4. Onnea syntymäpäivän johdosta, joka onkin ensimmäinen valoisampaan tulevaisuuteen vievä päivä. Kiitoksia suvaitsevaisuudesta ja monipuolisesta maailman ja sen ilmiöiden käsittelystä.

    Kun alojensa huiput ovat erimielisiä tapahtumien virallisista luokitteluista, tuntee kaltaiseni maallikko ansaitsematonta tasavertaisuutta maailmanselitysten hallinnassa. Maallikko on maallikko vaikka margariinissa paistais. Kaikilla on toki käytössä lentäviä lauseita oikeudesta ja kohtuudesta, mutta ne eivät vastaakaan todellisuutta, josta siitäkin ollaan montaa mieltä.

    Todellisuus ei aina voi saada yleispätevää kuvausta. Yksi silminnäkijä sanoo laivan uponneen Kalbådagrundin länsipuolella ja toinen väittää sen tapahtuneen itäpuolella. Molemmat ovat kuitenkin oikeassa ja kallis lasti pysyy meren pohjassa.

    VastaaPoista
  5. Jos sallitte, kerron lukevan yleisön hauskuutukseksi, kuinka suoraviivaisesti tämän käsittää luonnontieellisen koultuksen saanut ns. tavallinen - ei "juridinen" - tallaaja:

    Laki asiakirjojen salassapidosta on säädetty siksi, että esim. valtiosalaisuuksia tai maanpuolustuksen salassapidettäviä tietoja ei levitellä holtiottomasti julkisuuteen. Syy siihen, miksi moinen on haluttu lailla kieltää, on ilmeinen.

    No, jos joku toimittaja siitten menee ja omin päin painaa lehteen salassapidettäväksi määrättyjä tietoja, hän henkilönä syyllistyy rikokseen ja saa kärsiä siitä laissa määrätyn rangaistuksen.

    Jos taas hän toimii työnantajansa käskystä, hänen tulee kieltätyä moisen käskyn toteuttamisesta, koska käsky on laiton. Sama homma, kuin jos vaikka sotilasta käsketään syyllistymään sotarikoksiin.

    No, kun toimittaja sitten on syyllistynyt laittomaan menettelyyn ja joutuu käräjille, minä menen ja tarjouden maksamaan hänen käräjäkulunsa, sanotaan nyt vaikka sen 2 milj. euroa. Kyllä tuo kaiken järjen mukaan on vähintäänkin lahja. Ja jos lahjoittaja on työnantaja, se on palkkaa, koska muuten kaikki palkat voitaisiin maksaa lahjaverolla.

    Kuten joku jo aiemmin totesi, on kovin väärin, jos osalle porukaa taataan rikosistaan ilmaiset oikeudenkäynnit ja toiset joutuvat vastaamaan omista tekemisistään suoraan itse. Kaikilla ei niitä miljoonia ole.

    Tarvitaan juristi tai kaksi tekemään tästä(kin) kovin monimutkaista sofismia.
    Näkin hassu näkemys asiaan voi siis jollakulla olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuntuu siltä, että kyse on myös sellaisesta asiasta, että ollaan eri mieltä siitä, mikä on sellaista tietoa mikä kuuluu julkisuuteen. Viranomaisilla ja ns. laajalla yleisöllä voi tässä olla intressiriita. Viranomainen mielellään panttaa tietoa. Kun ollaan tällä rajalla, niin oikeudenkäynti on yksi keino selvittää rajan kulku. Journalistit joutuvat usein siinä tavallaan meidän kansalaisten edustajiksi. Tällöin tuntuu kohtuuttomalta, että he meitä edustaessaan joutuvat maksumiehiksi. En ymmärrä mitään juridiikasta ja varmaankin laki on niin kuin se luetaan. Kuitenkin sielläkin kai pitäisi olla joku kohtuusajattelu olemassa, eikä lakia pitäisi käyttää kostokeinona.

      Poista
    2. Ja tämä maassa, joka Jälkeen Valittujen Palojen (JVP.) luki innokkaasti Seymour Hershiä ja Ageeta, jotka monen muun lailla kirjoittivat siitä mitä CIA ja muutama muu lyhennejärjestö eivät olisi saaneet tehdä.

      Suuri on uskomme siihen että suomaalaiset virkamiehet ja poliisin pojat olisivat erinomaisen nuhteetonta ja tarkkailemattakin kiltisti elävää porukkaa.

      Ehkä kuvittelemme etteivät ne edes pystyisi juonittelemaan. Ristiriitainen tunne.

      Poista
    3. Media yrittää vaatia itselleen asemaa lain yläpuolella.

      Poista
  6. Kun Kemppi on tänään samanikäinen kuin Heidelbergin kuningatar vuosi sitten ja TP - nyt pelkkä P - huomenna, on syytä nostaa vuosivajaa ihminen jalustalle.

    Ei ole mukava olla tällaisena aikana, kun sars-Cov2 lisää kuolemaa ja hyytymistekiöiden määrää elimistössä 75v+-väestössä, vain vajaa yksi vuosi, kun esimerkiksi eilen Helsingin Sanomissa juhlittu covid-19-tietäjä jo täytti kahdeksannen decenniuminsa ja siirtyi YL:n laulaessa yhdeksännelle.

    Olenpa saletissa, että niin Kemppi, hänen isänsä kuin minäkin olemme kuulleet sitä parasta versiota YL:sta, kun Heikki Peltola (s. Angolassa) johti oikeita miehiä.

    Hyvää viimeistä kahdeksannen ajastaikaa, pidäpä huoli rokotuksistasi ja marketeissa hanhenmaksaa kerätessäsi asianmukaista maskia naamalla.

    Että vielä voisimme kryptaten kommentoida "lettereissä" evankeljumeitasi.

    VastaaPoista
  7. Hyvää syntymäpäivää Jukka 🥳

    VastaaPoista
  8. Ei ole harmisteltavaa olla kunniallinen ja kunnioitettu, arvoisa vuosisankari, vain henkäyksen nuorempi kuin eräs arvostamani toinen henkilö. Eittämättä oli etuoikeus keskustella kanssasi Vaasan Jaakkoosta ja paljosta muusta tässä joku vuosi sitten kirjamessuilla. Vedän tässä kevyen upseerikumarruksen ja esitän onnittelut mainituista syistä. -
    PS. Nyt kun vesiperä on jo aikaa sitten varmistunut voinen mainita, että eräitä vuosia sitten esitin päivänsankarille, ja eräälle toiselle ahkeralle erityisasiantuntijalle, joka myös jakoi, ilman rahaa ja maksua, syvällistä osaamistaan omassa blogissaan kaikelle kansalle, mielestäni selviötä, nimittäin tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa, mutta kuuroille korville, kuuroille korville kaikui piipityseni

    VastaaPoista
  9. Onnea ja iloa Jukalle 23.12. Hyvää joulua ja rauhaa vuodelle 2024!
    Terveisin Lea Nurmela o.s. Niemi

    VastaaPoista
  10. Tosiaan, oikein paljon onnea syntymäpäivän johdosta!

    VastaaPoista
  11. Paljon onnea, iloa ja valoisia valoja! Kirjailijana olet kiinnostava, ja tämä blogi on verraton. Tyylitajua ja tietoa riittää. Neuvoksen arvo ja professuurivuodet, kannattaako niitä mainita? Palkat, virat ja semat joita on saatu ja jotka ovat jääneet saamatta eivät elämän vaakakupissa paljon tai eivät ehkä mitään paina. Elämän määrä ja paino, sen ilmavuus ja rikkaus on ihan muussa. Sen verran meistä myös jälkeen jää, vaikka päivä ei ikinä kokonaan päättyisikään. Kaikki valot eivät näy, eikä hyvä energia häviä.

    VastaaPoista
  12. Hyvää syntymäpäivää ja kiitos kuluneen vuoden kirjoituksista. Viimeisen kuukauden aikana arvoisa blogisti on ollut erityisen hyvässä vedossa!

    VastaaPoista
  13. Vain fiksu huomaa, miten identtisiä yhteiskunnan instituutiot ja käytänteet ovat keskenään, esimerkiksi kirkko ja oikeuslaitos. Ei järjen häivää eikä oikeudenmukaisuutta kummassakaan, eikä koulussa, armeijassa, rahasysteemissä, yliopistossa sen kummemmin kuin patriarkaatissa ja vallankäytössä muutenkaan. Instituutiot leimaavat ajattelua, puhetta, toimintaa, tavoitteita ja arvostusta. Ovelasti ne luikertelevat kuviin ja metaforiin ja antavat ontolle sisällölle uskottavuutta, kuten Coca Cola ja paavius joululle. Tontut pelkällä olemassaolollaan rikkovat kuvion ja vapauttavat ihmisen, mutta eivät vakoillessaan vaan leikkiessään, leikittäessään ja ryömiessään alle sillan syömään puuroa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patriarkaatti? Kukahan henkilö kuuluu sellaiseen järjestöön? Miten sinne pääsee?

      Poista
    2. Pitää olla munaa 🤭

      Poista
    3. Katsopa vertailun vuoksi niitä lukemattomia maita, joissa on vain valta, ei edes kohtuullisen keskimääräisen luottamuksen varassa toimivia instituutioita. En keksi ainuttakaan instituutiota, joka meiltä pitäisi tuosta vaan lopettaa.

      Poista
    4. Voisi lopettaa typeryyden ja itsekkyyden. Sen että joka instituutio Suomessa pönkittää keskusta-oikeistoa, patriarkaalisuutta, plutokratiaa, vallan keskitystä ja militarismia. Keksiminen on ihmisoikeus jota kannattaisi käyttää.

      Poista
    5. Pitää olla munaa mutta paljon muutakin.


      "Tuli sotka, suora lintu;
      lenteä lekuttelevi
      etsien pesän sijoa,
      asuinmaata arvaellen.
      Lenti iät, lenti lännet,
      lenti luotehet, etelät.
      Ei löyä tiloa tuota,
      paikkoa pahintakana,
      kuhun laatisi pesänsä,
      ottaisi olosijansa.

      Liitelevi, laatelevi;
      arvelee, ajattelevi:
      "Teenkö tuulehen tupani,
      aalloillen asuinsijani?
      Tuuli kaatavi tupasen,
      aalto vie asuinsijani."
      Niin silloin ve'en emonen,
      veen emonen, ilman impi,
      nosti polvea merestä,
      lapaluuta lainehesta
      sotkalle pesän sijaksi,
      asuinmaaksi armahaksi.

      Tuo sotka, sorea lintu,
      liiteleikse, laateleikse.
      Keksi polven veen emosen
      sinerväisellä selällä;
      luuli heinämättähäksi,
      tuoreheksi turpeheksi.

      Lentelevi, liitelevi,
      päähän polven laskeuvi.
      Siihen laativi pesänsä,
      muni kultaiset munansa:
      kuusi kultaista munoa,
      rautamunan seitsemännen.



      Alkoi hautoa munia,
      päätä polven lämmitellä.
      Hautoi päivän, hautoi toisen,
      hautoi kohta kolmannenki.
      Jopa tuosta veen emonen,
      veen emonen, ilman impi,
      tuntevi tulistuvaksi,
      hipiänsä hiiltyväksi;
      luuli polvensa palavan,
      kaikki suonensa sulavan.
      Vavahutti polveansa,
      järkytti jäseniänsä:
      munat vierähti vetehen,
      meren aaltohon ajaikse;
      karskahti munat muruiksi,
      katkieli kappaleiksi.

      Ei munat mutahan joua,
      siepalehet veen sekahan.
      Muuttuivat murut hyviksi,
      kappalehet kaunoisiksi:
      munasen alainen puoli
      alaiseksi maaemäksi,
      munasen yläinen puoli
      yläiseksi taivahaksi;
      yläpuoli ruskeaista
      päivöseksi paistamahan,
      yläpuoli valkeaista,
      se kuuksi kumottamahan;
      mi munassa kirjavaista,
      ne tähiksi taivahalle,
      mi munassa mustukaista,
      nepä ilman pilvilöiksi.

      Ajat eellehen menevät,
      vuoet tuota tuonnemmaksi
      uuen päivän paistaessa,
      uuen kuun kumottaessa.
      Aina uipi veen emonen,
      veen emonen, ilman impi,
      noilla vienoilla vesillä,
      utuisilla lainehilla,
      eessänsä vesi vetelä,
      takanansa taivas selvä."


      Olkaamme siis suomalaisia.

      Olen suomalainen.

      Poista
    6. Patriarkaatti on puhtaasti feministinen keksintö jolla ei ole mitään vastinetta länsimaisessa maailmassa. Ainoastaan Iranissa, Afganistanissa ja muutamassa muussa muslimimaassa se on todellisuutta.

      Jos ryhdytään sitten katsomaan feministien väitteitä oikein tarkasti on heti ensimmäisenä kysyttävä nämä kaksi kysymystä:

      - Mitkä oikeudet naisilta puuttuvat jotka miehillä on?
      - Mitkä velvollisuudet miehiltä puuttuvat jotka naisilla on?

      En ole kertaakaan elämäni aikana saanut feministeiltä mitään vastausta näihin vaan kysymykseni on joka kerta mykistänyt täydellisesti.

      Seuraava väite on feministien peruskauraa:

      - Naisten euro on 80 senttiä tai mitä milloinkin, vaihdellen kerrasta toiseen.

      He väittävät että naiset ansaitsevat samasta työstä vain 80% miehiin verrattuna. Jos tämä pitäisi paikkansa, yritykset palkkaisivat ainoastaan naisia koska raha ratkaisee. Samapalkkaisuus on maassamme lailla taattu jo vuosikymmeniä sitten ja siitä poikkeaminen on rikos. Tiettävästi yhtään tapausta ei ole tuotu tuomioistuimiin eikä edes julkisuuteen todisteiden kera. Pelkkä epämääräinen huutelu ei ola sama asia.

      Poista
    7. Kyselijä löytäisi kyllä kysymyksiinsä vastauksia hertaaritolokulla jos vähänkään vaivautuisi tutkimuksia tasa-arvon tilasta lukemaan. Enkä usko, etteikö joku olisi auliisti ihan sanallisestikin valistanut jos kysymykset on asiallisesti osattu esittää.

      Apteekista saapi sellaista vaikunpoistosumutetta korviin niin jospa sitten kuulisi kysymyksiinkin ne vastaukset. (Turvakopposilla...äsh, korvatupposilla ovat kieltäneet korvien kaivelun.)

      Romaaneja, runoutta, novelleja, dokumentteja, bodkasteja tasa-arvoaiheesta löytyy. Teattereihin ja televisiosarjoihin ovat siitä mainioita käsikirjoituksia laatineet. Voisit aloittaa Areenalta vaikka JD:n "Miestä ei voi raiskata" elokuvalla ja täten aloittaa aiheen mietiskelyn visuaalisesti helposta päädystä.

      Muita todella vahvoja esityksiä on tasa-arvokysymyksistä maailman elokuvatehtaissa tuotettu sivuten tuotakin kulunutta, mutta aina vain totena pysyvää tutkimustulosta "naisen euro on 80 senttiä".

      (Miehen pippelissä totuus on useimmiten näinpäin: kehuttu 20 senttinen on useimmiten 7 senttiä)

      Poista
    8. Mies joutuu sitten tulemaan toimeen sillä 20 sentillä, naisen viedessä 80 ja nyt puhun rahasta.

      Poista
    9. "bodkastit", romaanit yms. aiheesta eivät edusta totuutta vaan fiktiota jolla ajetaan joidenkin ryhmien etuja. On syyt pysyä totuudessa ja faktoissa ja jättää mielikuvitus syrjään siksi aikaa.

      Poista
  14. Vain blogikko on pannut merkille, että Suomi on työllisten hirmuvaltio. Muilla ei ole sijaa kuin orjina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työllisiä on aivan liian vähän, tervetuloa joukkoon ahkeraan! Työstä jopa maksetaan palkkaa.

      Poista
    2. Palkansaajien ja yrittäjien diktatuuri on muuttunut yhä hirmuisemmaksi.

      Poista
    3. On havaittu että on ihmisiä joiden mielesä yrittäjät ovat kaikki rikollisia.

      Heillä ei tule mieleen että voisivat itse työllistää itsensä ja ryhtyä yrittäjiksi kuten nämä ovat tehneet.

      Poista
    4. Moni yrittäjäkin on sitä mieltä, että yrittäjien joukossa on myös rikollisia.

      Poista
  15. Nyt mennään vaiston varassa. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta lakkautetaan. Se ei ole pimeää valoa vaan pimeää pimeää.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taustalla on tietysti hallituspuolue, joka pelkää tutkimuksen paljastavan jotain itselleen ikävää. Ja ehkä useampikin hallituspuolue, joiden mielestä valtaa on helpompi oman mielen mukaan käyttää, kun tietopohjaa on heikennetty. Valitettavasti, sanoisi eräs edesmennyt presidentti.

      Poista
    2. On hyvä että hyödyttömät ja päällekkäiset byrokraattiset kiemurat leikataan pois.

      Poista
    3. Näkisi vaan tässä ne hyödyttömät kiemurat.

      Poista
    4. Mitä kiemuroita tässä yhteydessä tarkoitat?

      Poista
    5. Kyseisen hallinonalan toimesta on jo tarkastus- ja selvitystoimintaa. Turha päällekkäisyys on turhaa päällekkäisyyttä.

      Poista
  16. Opiskelijoitten kuuluu olla opettajaa valveutuneempia. He kertoivatkin tietävänsä kolme (post)modernistia, kirjailijaa jotka paljon otti/avat kantaa ja väitteli/evät netissä eri nimien takaa, itsensäkin kanssa. Yksi näistä oli Paavo Haavikko. Puu- ja metsänimi muuten näyttää olevan itseväittelyn ohella yksi tae kirjailijan korkeasta tasosta.

    VastaaPoista
  17. Kukkikoon huumorin kukka myös alkavana elinvuotena runsaasti! Sitä miestä kuunnella kannattaa, joka aina ei sano aamen ja jaa (Koskenniemi).

    VastaaPoista
  18. ''koska käsky on laiton. Sama homma, kuin jos vaikka sotilasta käsketään syyllistymään sotarikoksiin.'' Tuo tietysti koskee vain sodan hävinneitä. Voittajien tekoja ei mitenkään arvoida missään sotarikostuomioistuimessa. Esim. Japanin keisarin sotavoimasta otettiin alle 6000 sotavankia, vaikka kysymyksessä oli miljoona-sotavoima. Youtubessa on autenttista filmimateriaalia miten amerikkalaiset ampuvat veteen vihollisen laivasta uppoamisen jälkeen selvinneitä. Selvä sotarikos eikä koskaan ketään rangaistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noionhan se menee. Kysymys kuitenkin kuuluu, olisko niiden ampujien pitänyt kieltäytä täyttämästä käskyä ja samoin kuin sen toimittajan pitäsi kieltäytä julkaisemasta maanpuolustuksen yksityiskohtia venäläsille, vaikka työnanaja kuinka sitä vaatisi.

      Mutta jääköön tämä nyt jouluisempien aiheiden alle.

      Joten hyvä syntymäpäivien jatkoa blogistille ja hyvää Joulua kaikille meidän kaikkien Anonyymien puolesta!

      Poista
    2. Japanilaiset sotilaat eivät juurikaan antautuneet vaan ennemmin tekivät itsemurhan koska heidän kulttuurinsa ei sietänyt antautujia ja pettureita. He joko ampuivat iisensä taistelussa tai tekivät tuhoon tuomitun hyökkäyksen ylivoimaa vastaan joka oli aivan sama asia.

      Japanilaisilla oli muuten ohjuksia käytössä sodan loppuvaiheessa. Ne olivat hyvin erikoisia ja lähetettiin lentoon pommikoneesta korkealta. Niissä oli mukana lentäjä jonka kohtalo oli sinetöity teki mitä tahansa.

      Poista
  19. Leipäjonoon, järjesty

    VastaaPoista
  20. KHO:n presidentti Kari Kuusiniemi on noin pari vikkoa sitten ylituomaripäivillä Maaseudun Tulevaisuus -lehden (ma 11.12.2023) mukaan lausunut mm näin:

    ..."Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiä saa arvostella ja niistä saa olla eri mieltä. Oikeusvaltiollisen tehtäväjaon kannalta olisi kuitenkin toivottavaa, että poliittiset päättäjät eivät kyseenalaistaisi päätöksiä virheellisin tai leimaavin perustein. Asia-argumentit ovat tervetulleita varsinkin, jos päätösten peruteluihin on perehdytty"...

    Mites tässä jutussa sitten käy, jos toimittajia ei tuomitakkaan vaan syytteet hylätään ja valtio joutuu korvaamaan kaikki oikeudenkäyntikulut? Onko valtio silloin oikeudenkäyntikuluja maksaessaan tavallaan maksanut palkkaa näille syyttömiksi tuomituille toimittajille? Saatanalliset verot vaan niskaan onnettomille toimittajille.

    Kaiken muun lisäksi tässä jutussa on todella outoa se, ettei HS:n päätoimittaja vastaa yhtään mistään.

    VastaaPoista
  21. Kaikille Hyvää Joulua ja Onnekasta Uutta Vuotta 2024!

    VastaaPoista
  22. Lämpimät, joskin myöhästyneet, syntymäpäiväonnittelut!

    Älä ole turhaan katkera pieneksi jääneestä eläkkeestä. Ihminen on voi ansaita monia asioita. Rahan perässä juoksemalla ansaitsee rahaa. Sinä olet ansainnut lukuisten ihmisten kunnioituksen.

    Olen kanssasi periaatteessa samaa mieltä: KHO:n päätös, että rikossyytettä vastaan puolustautuminen on aina yksityismeno, ei koskaan tulonhankintakustannus, vetää mutkia suoriksi aivan liikaa. Siksi olisin mieluummin kannattanut vähemmistön näkemystä: on tilanteita, joissa teon oikeudenvastaisuus on tarpeeksi tulkinnallinen, että puolustusmenot ovat osa ammattia. Tosin tässsä tapauksessa juttu oli tarpeeksi oikeudenvastainen, että toimittajan olisi pitänyt ymmärtää tekonsa rikollisuus ilmankin myös vähemmistön mielestä.

    Toisaalta KHO antoi selkeän päätöksen, jota ei tarvitse tulkita. Tämän jälkeen on selvää, ettei kenenkään työhön kuulu rikosvastuusta otettava riski. Ei siis tarvitse tulkita, onko jokin liiketoiminta siinä määrin kunniallista, että siinä tehdyt rikokset ovat vahingon luonteisia. On aivan sama, onko työnantajana Helvetin Enkelit vai pörssiyhtiö. Itse vastaat rikoksistasi.

    Se, onko tämä oikeudenmukaista, on eri asia. Varmaa on se, että nykyinen hallituksemme ei ala tuloverolakia tämän vuoksi muuttamaan, ja ensi vaalikaudella asiantila on jo vakiintunut. Työntekijän oikeusturva tässä kärsii, koska jos asia on laaja ja monimutkainen, aina siinä vähintään pienet sakot saa, ja oikeudenkäyntikulut jäävät syytetyn vahingoksi.

    On siis selvä kysyntä, että ammattiliittojen oikeusturvavakuutuksia vahvistettaisiin. Nykyisellä kymppitonnin korvausmäärällä ei pääse edes esitutkinnan loppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on kyllä erinäisiä asiasta lausuneita vakionimimerkkejä, joilla taitaa olla hallituspiireihin niinkin hyvät suhteet, että lainmuutos saattaisi pienellä tökkimisellä edetä.

      Poista
    2. Onko sellaisia oikeusturvavakuutuksia tarjolla, joissa korvataan vakuutuksenottajan itsensä syyllistyminen rikokseen?

      Poista
  23. Nimetön viittasikin Eino Leinon Hymyilevään Apolloon (Aurinkolauluun). Se kokoaa oleelliset teemat, klassisesti ja vanhahtavalla tavalla.

    Naurettava ajatus, että hyviä ihmisiä kunnioitettaisiin. Heidät ristiinnaulitaan. Leino ei ole niin alhainen että sellaisesta kirjoittaisi, tekojen saamasta "kiitoksesta".

    Mielenkiintoista runossa on suomalaisuus. Vaikka se rakentuu antiikin ja Goethen humanismin kivijalalle, sen ydin on suomalaisuus, jota ei pitäisi uhrata amerikkalaisuudelle eikä muulle halpatuonnille. Varsinkaan nyt, kun maista joissa on aina menetelty epäviisaasti Suomeen verraten, tullaan vähättelemään Suomen ratkaisuja.

    Niin että tässä runo pilkattavaksi. Tässä runo teosofien sivulta, niin pääsee heitäkin ivaamaan. Leino ja kaikki Suomen taiteiden suurimman kauden suurimmat olivat kiinnostuneita teosofiasta. Ihminen on syvimmässä merkityksessä kiinnostunut siitä mikä vastaa hänen synnynnäiseen aavistukseensa ja tietoonsa. Suurimmat ovat tietysti kiinnostuneet kaikesta muustakin.

    Luulen että pilkka vaikenisi, jos kuulisi Teivas Oksalan Eino Leino -luennot.

    https://www.teosofia.net/muut/eino_leino-runot.htm

    VastaaPoista