Sivun näyttöjä yhteensä

16. joulukuuta 2023

Kiinalainen juttu





Nokian johtaja lyö lukijan ällikällä päivän lehdessä. Häviäminen ruotsalaiselle Ericssonille oli todella iso, tuhoisa isku. Miksi amerikkalainen AT&T teki tämän?


Vastaus: AI eli tekoäly.


Sitä käyttää jo tehokkaasti teollisuus. Näihin aikoihin miljardi kuluttajaa on asiakkaina, koska se toimii jo Googlen sivupalkissa ja sen kautta.


Mistä tulivat Ukrainan sotaan kaikki lennokit eli dronet? Miten niiden merkitys on äkkiä niin suuri? Miksi Suomi sulkee itärajaansa? Tiedustelutieto rajan takaa sekä teitä että metsistä tulee droneilla.


Ja mikä on sotaa ja teollisuutta (IoT) ajatellen dronen ydin? Kansankielellä SIM, eli oikeastaan ohjelmoitu siru. SIM pitää yhteyttä esimerkiksi ilmatorjuntayksikköön. Yhteys on 5G-tyyppinen eli hajautettu verkko.


Elinkeinotoiminnassa puolestaan esimerkiksi jokainen tuleva tai lähtevä tuote voi saada oman sirun. Ja samalla menee tieto yrityksille, joita vielä sanotaan pankeille - laskutus, maksu, kuittaus, kirjanpito, vero.


Mittakaavaa havainnollistaa ajatus, että sekä kaistan tarve että käyttö kymmenkertaistuu pari kertaa vuodessa.


Me jotka murehdimme PISA-tutkimusta, sote-ongelmia ja yleisesti mielenterveyttä emme ehkä huomaa tätä suurta murrosta. Emmehän huomanneet älypuhelimia, kun ne muuttivat kaiken takavuosina ja yllättivät myös USA:n ja Kiinan niin että pieni Suomikin oli hetken jopa laitevalmistaja.


Tiedättehän muuten, mikä on maailman ylivoimaisesti suurin paperintuottaja? Väärin. Kiina. Painopaperia ei osta kukaan, pehmoa kyllä ja etenkin kartonkia ja pakkauspaperia. Kännyköitä myydään tällä hetkellä noin miljardi kappaletta vuodessa ja yli neljänneksellä maapallon asukkaista on sellainen.


Maailmanpolitiikasta - sen te tiedätte, missä käytännössä kaikki apple-tuotteet valmistetaan? Kiinassa. Ja sirut? - Etelä-Koreassa ja Taiwanilla.


Sähköauto tuli järkyttävän nopeasti. Sähkön säilyttäminen ja siirto on toistaiseksi kovin kehittymätöntä. Taannoin esitin ironisesti eli pilkallani: joka kotiin oma ydinvoimala. Perun pilkkaamiseni. Teoreettisesti energiaa on saatavissa melkein mistä vain. Suomen kaltaisen paikan kannattaa keskittyä jatkossakin perustutkimukseen.


Painovoima ei ole voima (energia), vaan avaruuden ominaisuus. Hieman tyylitellen voisi sanoa että vahvavoima ei ole voima, vaan atomiytimen oominaisuus.


58 kommenttia:

  1. Viime vuosien suuria mullistajia ovat kännykät, internetin suuret pelurit ja tekoäly. Juuri nyt ne pelaavat samaan pussiin valtavalla teholla joka kiihtyy kiihtymistään. Ihmisten käyttäytymisestä kerätään härskisti kaikki tieto mikä irtoaa ja käytetään välittömästi hyödyksi kaikin keinoin ja tieto vielä myydään erikseen pyytäjille moneen kertaan. Tämä voi johtaa todellisuuskäsityksen harhautumiseen sekä ihmisillä että tekoälyllä ja siitä seuraavaan kuplatalouteen.

    Tekoäly on näistä vaarallisin koska se kehittyy nopeammin kuin kukaan enää edes ymmärtää. Emme voi etukäteen tietää mihin sitä aiotaan pian käyttää, vain arvailla.

    Testasin juuri mitä tapahtuu kun käyn erään liikkeen verkkokaupassa etsimässä heidän hakukoneellaan erästä tuotetta. Sen jälkeen menin erääseen netin sovellukseen ja ennenkuin ehti mitään muuta tehdä ilmestyi näkyviin mainoksia juuri niistä tuotteista joita sanotun yrityksen hakukone oli löytänyt. Kaikki tieto kyselystäni oli jo myyty alan toimijoille. Mitä seuraavaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Kaikki tieto kyselystäni oli jo myyty alan toimijoille."

      Tuohon riittää kyllä ihan jo evästeetkin (cookies) varmaan, siis että mitään erillistä transaktiota ei tarvita.

      Mitä seuraavaksi, riippuu monista seikoista, kuten että milloin informaatiofeodalismia hahmottamaan kykenemätön polvi väistyy suorasta ja epäsuorasta päätöksenteosta ja vie internetin kaikukammioissa syntyneet epäteemansa viimein hautaan.

      Poista
  2. Vahva vuorovaikutus katsotaan nykyisin syntyvän kvarkkien keskinäisten erittäin vahvojen voimien kautta. Se pitää protonit ja neutronit, samoin antiprotonit ja antineutronit, koossa. Se pitää myös ytimet koossa sillä protonit, joilla on positiivinen varaus, ovat aivan kiinni toisissaan jolloin Coulombin voima kohdistuneena niihin on valtaisa.

    Tämä on tämän hetken teoria ja se voi muuttua tulevina vuosina.

    Ytimet ovatkin erittäin mielenkiintoisia otuksia siinä mielessä että niitä on tuhansia erilaisia. Vain pieni osa niistä on stabiileja, muut hajoavat ja hajoamistuotteina on gammasäteilyä, neutroneja, protoneja, elektroneja ja muita pienempiä alkeishiukkasia. Joidenkin hajoamisen puoliintumisaika on mikrosekunteja, joillakin miljoonia vuosia ja kaikkea siltä väliltä. Uraani on epästabiili ja hajoaa pitkän ketjun kautta käyden läpi erilaisia polkuja eri alkuaineiden välillä ja lopulta löytyy lyijyä lopputuotteena. Matkan varrella siitä irtoaa melkoinen joukko erilaisia hituja ja säteilyä.

    VastaaPoista
  3. Hämmästelen itsekin FPVdrone-harrastajana niiden käyttömääriä Ukrainassa.Puhutaan jopa kymmenistä tuhansista droneista kuukaudessa molemmin puolin Ennen sotaa kun tilasi jotain suosittua mallia sitä saattoi joutua odottamaan pitkäänkin. Harrastaja lennättää samaa konetta tyypillisesti satoja kertoja kun taas sodassa sillä tehdään tasan yksi lento jolla osutaan johonkin kohteeseen tai sitten ei. Useimmiten ei. Näyttää siltä että minkäänlaisia pullonkauloja ei tuotannossa kuitenkaan ole vaan määräät vain kasvavat. Miten tämä on mahdollista niin taustalla on ilmeisesti Kiinan valtiollinen päätös. Kiinassa valmistetaan 99,9% drooneissa käytettävistä komponenteista . Kiinalle sopii ilmeisen hyvin, että Venäjä ja Ukraina suorittavat droonisodankäynnin tuotekehityksen ja siksi sen intresseissä on toimittaa molemmille riittävästi materiaaleja. Kuitenkin kaikki tietävät kumman puolella Kiina viime kädessä on eli kun sotaa ryhdytään kunnolla ratkomaan niin komponenttivirta Kiinasta Ukrainaan voi kuivua. Tässä on taas yksi Lännen heikkous suhteessa Kiinaan eli omaa droonikomponenttiteollisuutta(kaan) ei polkaista hetkessä pystyyn ja kurota kiinni vuosikymmenen takamatkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://www.themoscowtimes.com/2023/09/18/russia-hit-by-chinas-drone-export-curbs-kommersant-a82500

      Poista
    2. Kiinaa ei kannata vihata eikä muita parempiaan kuten äitimaata Venäjää.

      Poista
    3. Äitimaa venäjä tappaa lapsensa ja yrittää sama naapureillensa ja sukulaisilleenkin. Ei ihme, että siihen äitiin ei isommalti haluta pitää yhteyttä. Perinnönjaollekaan ei ole tunkua.

      Poista
  4. Fuusioenergian hyödyntäminen on ollut jo pitkään vahvassa kasvussa.

    VastaaPoista
  5. ”…atomiytimen oomimaisuus”. Onkohan kyse kirjoitusvirheestä vai oivalluksesta? Onhan ”oomi” eli ohmi sähkövastuksen yksikkö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa hyvät kuuntelijat, viisastenkerhon kokous alkaa.

      Teekkari NN Nihattulasta kysyy, onko painovoima voima?
      Jäsen 1. Ei ole.
      Jäsen 2 viittaa. Emme ole vielä määritelleet voimaa, mutta mikä sitten antaa massalle kiihtyvyyden 9.82m/stoiseen merenpinnan tasolla jossain Pariisin seutuvilla?
      Ja vielä jäsen kolmonen. Tuo oli Newtonin käsitys, hän sitoi koordinaatistonsa maan pintaan, nyt tiedämme hänen erehtyneen.

      Säätäjä UI Voltista kysyy, mikä on oomin laki?
      Jäsen1. Virta on suoraan verrannollinen jännitteeseen, kääntäen vastukseen.
      Mitäs jäsen 2? 1 ampeerin virta vie culombin sähköä sekunnissa.
      Jäsen 3 saa viimeisen sanan.
      Culombin voima pitää kasassa niin ytimet kuin niiden kiertolaiset.
      Aivan, siis myös Georges Simenon Ohm oli väärässä.
      Tähänkin saatiin rasti.
      Palaver on päättynyt.

      Poista
  6. Miksi Suomi sulkee itärajansa ?
    Tämä on helppo.
    Göringin väitetään sanoneen "kun löydät keinot saada ihmiset pelkäämään hallitset heitä helposti".
    Suomalaisia jallitetaan kotimaisin voimin ikivanhoilla temppuvalikoimilla.
    Mitähän seuraavaksi ? Kaapelirikko Itämerellä ? Veikkauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Putin on tehnyt hybridihyökkäyksiä useiden vuosien ajan Suomea kohtaan. Lukemattomia siirtolaisvyörytyksiä, palvelunestohyökkäyksiä ja murtautumisia yritysten ja julkishallinnon järjestelmiin on tehty. Jäljet johtavat aina Venäjän tiettyihin yksiköihin joista jotkut on naamioitu hakkereiksi mutta jotka todellisuudessa ovat GRU:n ja FSB:n palveluksessa. Kaikki tapahtuu putinin käskystä.

      Putin on vuosien ajan uhkaillut maatamme eri tavoin jopa ydinaseilla. Ei sellaiselta voi sulkea silmiään ja työntää päätään maakoloon. Orpo toimii aivan oikein kun on jämäkkä näissä tilanteissa, muunlaista toimintaa emme hyväksyisikään.

      Poista
    2. Sinähän sen varmaan jo tiedätkin.

      Poista
    3. Lapsellista putinretoriikkaa. Suomi sulki itärajansa Venäjän hybridioperaation takia. Venäjä tunkee sieltä kiihtyvällä tahdilla vierasperäistä ihmismassaa, jonka tarkoitus on häiritä ja haitata Suomen yhteiskuntarauhaa.

      Toiminta on niin törkeän läpinäkyvää, että kiitän luojaani ettei hallituksessa ole vihreitä ja muita maailmanparantajia. Vain persu uskaltaa panna rajan kiinni vanhojen taistolaisten ja demlojen ininöistä piittaamatta.

      Poista
    4. Ruotsin kautta sama työntyvä massa onkin kultamunia.

      Poista
    5. Vaikka ei venäläisistä pitäisikään ja haluaisi katkaista kaiken yhteistyön Venäjän kanssa ja rakentaa 20 metriä korkean muurin rajalle niin siihen on jokaisella oikeus. Mutta silti haluaisin kiinnittää huomion siihen mitä rajalla tapahtuu, mitä Suomalaiset tekevät, mitä Venäläiset tekevät. Kuinka toiminta noudattaa kansainvälisiä lakeja, joita noudatetaan yleisesti maailmassa maasta poistuessa, maahan tulossa. Turvapaikan hakijoiden määrä verrattaessa sitä aikaisemmin Suomeen tulleisiin. Meillähän on blogin pitäjä lakimies joka varmaan voisi avata asiaa yleisemmin.
      Itseäni häiritsee se tulkinta tässä että olisi oikein estää Suomeen tulo ilman että Suomalaisilla on siihen sanomista (Venäjä estää) ja maasta (Venäjältä) poistuminen ilman laillista syytä. Olemme siis sen kannalla että valtiot voisivat kieltää toisen maan kansalaisten maasta poistumisen kolmanteen maahan ilman laillisia perusteita ?
      Narratiivi että Venäjä tunkisi turvapaikan hakijoita rajalle, ihanko totta? Kyllä he saapuvat rajalle ihan omasta halusta.
      Asia voitaisiin ratkaista nopeasti ja helposti jos Suomi niin haluaisi mutta Suomen politiikkaan kuuluu nyt "kriisitilanteiden" luominen ja ylläpito.

      Poista
    6. Huomaatko "Poika" miten itse omiakin poliittisia toimijoita ilkeämielisesti tyrkkiessäsi roiskuttelet kipinöitä Kremlin ruutitynnöreihin?

      Kansaa kahtiajakava tyylisi on juuri sitä, jota Moskovan Zaatanan propagandakoneisto haluaakin.

      Luultavasti "Pojan" vaikutusvalta yksinään meuhkatessa ei kovinkaan suuria merkitse, mutta jos semmoinen alkaa olla laajemminkin tapana, niin mää tiijä sittä...

      Poista
    7. Hyvin sanottu, "Huomaatko..."!

      Poista
    8. Vaikuttaa siltä, että hallituksesta alkaen valtaosa kansasta on kanssani samaa mieltä: kyse on Venäjän härskistä hybridioperaatiosta.

      Venäläiset viranomaiset kuskaavat Venäjällä vuosia asuneita muslimeja Suomen rajalle luvaten heille pääsyn länsimaisten lihapatojen ääreen. Tulijat tuodaan paikalle busseilla ja heille jaetaan rajan lähellä polkupyöriä, jopa lastenpyöriä.

      Tulijat itse, vaikka eivät sinänsä olekaan syyllisiä mihinkään, eivät myöskään ole turvapaikan tarpeessa. Kyse on järjestelmän hyväksikäytöstä. Myönnän käyttäneeni tylyä kieltä, mutta Venäjän ilkeilyn ja temppuilun edessä ei pidä olla hoomoilasena, vaan sille on pantava piste. Putinin pillin mukaan ei kannata tanssia.

      Poista
    9. Minäkään en ole toista mieltä Moskovan Zaatanan toimien tarkoituksellisuudesta (hybridi..) rajoillamme, mutta pyrin nätein sanankääntein "Poikaa" kohdistamaan harkintansa "kansaa jakaviin", tarkoituksellisiin, mestarinsa kicks-hakuisiin sananvalintoihin kuten tässä kommentinkappaleessa: "Toiminta on niin törkeän läpinäkyvää, että kiitän luojaani ettei hallituksessa ole vihreitä ja muita maailmanparantajia. Vain persu uskaltaa panna rajan kiinni vanhojen taistolaisten ja demlojen ininöistä piittaamatta."

      Perusteitakaan ei moiselle kielenkäytölle oikeastaan ole. Rajojen sulkemista on kritisoitu opposition puolesta nytkin, mutta varsin tervein sanankääntein, ei naljaillen eikä sormia heristellen joka tilanne demokratiassa täytyy vallitakin.

      Sananvapausdoktriimimme antaa tietenkin mille tahansa kuolaryöpylle täydet oikeudet pärskähtää leuoille, mutta tahtoo olla ennen pitkää, että verta siihen sekoittuu. Eikä se ole mitään nakkikioskijonojen sinapinsekaista punaista vaan kun samasta kansasta on kyse, veri ei sadassakaan vuodessa ihmismielien fnalleipaitojen rinnuksilta pois huuhtiudu.

      Poista
    10. Onhan se tietysti kamalaa, kun on polkenut Jemenistä tai Intiasta asti Raja-Jooseppiin ja huomannut yht´äkkia päälle iskeneen kansainvälisen suojelutarpeen. Mutta raja onkin kinni eikä pääse Suomeen esittämään taikasanaa "Turvapaikka". Voisi sitä kai kysyä venäläisiltäkin?

      Poista
    11. Rajakysymys kiteytyy yksinkertaisesti valintaan.
      Suomen kansalaisen tai Suomessa asuvan oikeus ja mahdollisuus matkustaa ulkomaille, nyt Venäjälle. Turvapaikan hakijan mahdollisuutta hakea turvapaikkaa Suomesta suomen rajalle tultaessa.
      Suomen hallitus ja osa kansasta (asiaa ymmärtämättä ) on valintansa tehnyt.
      On haluttu varmistaa että tulevaisuudessakin turvapaikan hakijaa ei voida käännyttää rajalla vaan hän pääsee Suomeen käsittelyn ajaksi.

      Tämä on ns. "oma maali".

      Poista
    12. Virolla ei tätä turvapaikan hakija ongelmaa ole - vain Suomella on. Eli kyllä tällä operaatiolla on ihan kotoperäset tai Washington-peräiset motivaatiot. Pyöräilijöillä on vielä paperit kunnossa, kun he poistuvat Venäjältä. Pyöräillessä ne saattavat toki hukkua lumihankeen ennen Suomen rajaa.

      Poista
    13. Voi näitä persuja...

      Poista
  7. Kun länsi saapui Kiovaan 2014, niin konflikti ja rintamalinja muodostuivat välittömästi Ukrainan sisälle. Kun NATO saapui Suomeen, niin hyvässä hengessä sujunut rajaliikenneyhteistyö ja rajaliikenne tuli katkaista välittömästi. Jatkossa asiat Moskovaan hoidetaan Washingtonin kautta. Omista kolttosista on aina hyvä syyttää vastapuolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asia olikin päinvastoin. 2014 Kiovaan saapui venäläisiä joukkoja peitetyin tunnuksin (vihreitä miehiä) jotka ryhtyivät surmaamaan kaduilla kulkevia ihmisiä kiikarikivääreillä. Tarkoitus oli aiheutta sekasortoa ja tuottaa uusi vallankumous ja ajaa Ukraina saman tien Putinin syliin. Se ei onnistunut ja seurauksena oli että Putin miehitti Krimin.

      Poista
    2. Mihin se Nato nyt sitten täällä on saapunut? Ja houkutteleeko se jollain kummallisella tavalla Venäjällä oleskelevia vierasmaalaisia tänne? Kremlin logiikalla musta kääntyy valkoiseksi ja päinvastoin. En ollenkaan kaipaisi kaltaisiasi putinisteja tänne asialliseen blogiin.

      Poista
    3. Moskovan Tiltu on herännyt.

      Poista
    4. Näemmä myös Washingtonin tiltu.

      Poista
    5. Ei tässä ratkaisua haeta, vaan rajan sulkemista. Allegro-liikenne lopetettiin nähtävästi liian sujuvana. Papereiden piti olla kunnossa junaan astuessa. Vai oliko ongelma se, että junaliikenne syrji turvapaikanhakijoita? Yritä nyt löytää tähän touhuun jotain tolkkua. Viisikymmenluvulta keskeytyksettä toiminut liikenne saatiin sabotoitua. Milloin ylimääräiset kertausharjoitukset alkavat? Sauli kehotti reserviläisiä pitämään kuntoa yllä.

      Poista
    6. Ja koska ruvetaan pystyttämään leirejä toisinajattelijoille?

      Poista
  8. Oikeessa olet. Ihmiset ja sivistys helvettiin, tilalle koneet. Kaistapäitten tarve on kasvanut.

    VastaaPoista
  9. Jo vain me äänekkäästi vastustimme älypuhelinta, samoin kouluihin joka lapselle hankittavaa tietokonetta ja läppäriä. Mites te?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nythän se näkyy jo Pisa-tuloksissa, mihin tämä "Suomessa jo kaikilla lapsillakin on mobiililaite" -huuma on johtanut. Kaikilla lapsilla tosiaan on mobiililaite, joka vie kaiken heidän huomionsa ja keskittymiskykynsä 15-sekunnin videoklippeihin eikä jätä enää tilaa luku- eikä laskutaidolle.

      Mahtavaa?

      Ja kaiken huipuksi oikeusasiamies (tai vastaavat tiedot) pitää huolen siitä, että sitä mobiiliatetta ei saa irrottaa sen lapsen kädestä edes koulupäivän ajaksi, koska "ihmisoikeudet". Näillä mennään nyt.

      Poista
    2. Missä oikeusasiamies noin on sanonut? Ainoa tähän liittyvä juttu jonka olen mediassa huomannut oli jonkun, ei jäänyt mieleen kuka, kenties joku opetushenkilö, heitto, että tuohonkin saattaa liittyä joitakin perusoikeuskysymyksiä.

      Poista
    3. Oikeusasiamiehen päätös asiasta:

      https://www.oikeusasiamies.fi/r/fi/ratkaisut/-/eoar/7166/2017

      Poista
    4. Jos se olisikin noin helppoa ja halpaa. Puhelimet jätetään kotiin ja taas on Suomi maailmanmestari! Puppua. Kun PISA_mestaruus silloin kerran saavutettiin, päättäjät taas kerran totesivat että kiitos, tämä riittää, tai oikeastaan että porukalle kelpaa huonompikin koulu, ja kaikesta alettiin säästää.

      Poista
    5. Oikeusasiamiehen päätös on täysin järkevä, eikä vastaa Matiaksen kuvausta asiasta. Lukekaa juttu linkin takaa loppuun asti.

      Kyseisen koulun järjestyssäännöt olivat niin ikään täysin järkevät. Soisin niiden tulevan valtakunnalliseksi ohjeeksi. Koulu rikkoi itse sääntöjään.

      Puhelinten ei tule olla käytössä oppitunnin aikana, mutta on itsestään selvästi lainvastaista takavarikoida koko koululuokan puhelimet. Tuskinpa Matiaskaan hyväksyisi, että koulu takavarikoisi oppilaiden kengät, jos joku on tuonut kuraa sisään.

      Poista
    6. Juu, ei oteta kenkiä kokonaan pois oppilailta. Jätetään ne vain käytävälle tunnin ajaksi.

      Mutta puhelimet sopii kyllä ottaa, koska tutkitusti jo se, että puhelin on oppilaan pulpetilla tai jopa repussa, syö keskittymistä, kun koko ajan on paine katsoa, mitä uutta tiktokkia sinne juuri nyt on tullut. Tiedämme tämän jo itsetämme, vaikka olemme aikuisia täällä.

      Koulussa on toki paljon muutakin mätää.

      Kun Suomi suurena yllätyksenä itselleen ja muille oli yhtäkkiä PISA-valio, se aiheutti oudon reaktion: ruvettiin raivokkaasti korjaamaan sitä, mikä ei ollut rikki, vaan toimi kerrankin kuin unelma.

      Opetushallitus, missä Pirkkalan monisteen henki edelleen vahvana elää ja missä DDR-tyyppinen ajatus siitä, että ottamalla haltuun lapset ja heidän ajattelunsa, koko yhteiskunta on kaapattavissa, tämä opetushalitus alkoi raviokkaasti "kehittää" opetusta. Tulivat älyttömyyksiin saakka viedyt inklusiot, avoimet oppimistilat - siis avokonttorit, hollituvat, joissa jo pelkkä äänimaisema on aivan tolkuton ja vaatii kuulosuojainten käyttöä, tuli malli, jossa opettajilta vietiin viimeinenkin auktoriteetti, tuli digi-digi ja tuli ilmiökeskeinen oppiminen ja tulivat opetussunnitelmat täynnä woke-tyyppistä soopaa perusasioiden kuten lukemisen ja laskemisen sijaan. Opettajien työstä tehtiin mahdotonta.

      Kannattaa huomata vielä se, että Suomi saavutti loistavat PISA-tuloksensa aikana, jolloin kouluihin käytettiin paljon vähemmän resursseja kuin nyt. Siis vähemmän.

      Ei ollut henkilökohtaista taluttajaa jokaiselle joka asiaan erikseen. Oli vain koulu.

      Kirjallisuutta: https://www.suomenuutiset.fi/teemu-keskisarjan-kolumni-pisa-tulokset-pelastaa-klassillinen-epanormaalilyseo/

      Uhg. Olen puhunut.

      Poista
    7. Juuri niin, Vuorela!

      Poista
    8. Pirkkakan monisteet?
      Mihin muinaisuuteen olet itsesi jumittanut Matias K.?

      Poista
    9. Jälleen suuri koululusmukeskisarja liihotteleikse paikalle todistamaan kuin Batmanni Gotham Cityä uhkaavien roistojen kimpupuun!

      Poista
    10. Pisa on liikeyritys.

      https://www.rapport.fi/jani-kaaro/kenelle-pisa-testi-oikein-on-tarkea-6fe5f4

      ".. Raportin mukaan Pearson mainostaa uusien koulujensa lähestymistapaa koulutukseen Starbucks-tyylisenä opiskeluna. ”Tämä tarkoittaa prosessien, menetelmien ja opetussuunnitelman radikaalia standardisointia data-analytiikan ja teknologian avulla. Opetussuunnitelma sisältää selityksiä ja ohjeita siitä mitä opettajien on tehtävä tai sanottava millä tahansa hetkellä opetuksen aikana, ja ne toimitetaan keskustoimistosta synkronoitujen tablettien kautta, mikä auttaa paitsi tuntien suunnittelemisessa ja aikatauluttamisessa, myös opetuksen valvonnassa ja arvioinnissa.”

      Pearson myy sitten tabletit sisältöineen. Sanoma Oppimateriaalit on aloittelija.

      Poista
    11. Eikähän lapset ole jo kaapattu. Muskille ja Zuckerbergille. Ei siihen mitään stasia tarvitse kumpujen yöstä kaivaa.

      Poista
    12. Stasi olisi kateellinen kännykälle. Kansalaista valvotaan sillä 24/7, tiedetään ajatukset, liikkumiset ja rahan sekä vapaa-ajan käyttö.

      Poista
    13. Pirkkalan monisteista oli noin kolmekymmentä vuotta siihen kun Suomi oli PISA-tulosten huipulla. Menestys oli siis ilmeisesti Pirkkalan monisteiden ansiota!

      Poista
    14. "Eikähän lapset ole jo kaapattu. Muskille ja Zuckerbergille."

      Totta tuokin - kiinalaista Tiktokia unohtamatta.

      Ja juuri tuonkin takia ne kännykät tulisi jättää tuntien ja mielellään myös välituntien ajaksi sinne porstuan puolelle kuten kengätkin.

      Poista
    15. Kaaron mainio artikkeli kannattaa jakaa kaikilla mahdollisilla alustoilla.

      Poista
    16. Montakos kouluikäsitä huollettavaa persupromoottori M:s K.:lla itellä on jotta voipi vakuuttaa koulumaailmaa koskevilla arvioillaan?

      Poista
    17. Tutkijan näkemys siihen, mikä koulussa on pielessä (Aino Saarinen). Mm. digi-digistä ja paljon muusta.

      https://www.youtube.com/watch?v=6006hgWVymg

      Mielenkiintoista, että nuo tulokset ja havainnot eivät esim. opetushallitusta lainkaan kiinnostaa.

      Suosittelen lämpimästi kaikille aivan ideologiasta riippumatta. Tieteen ääni, sitähän me arvostamme?

      Poista
  10. Mihin perustutkimukseen?

    VastaaPoista
  11. Varmaan tekoäly osoittaa olevansa oikea ja ihmisten älyn valehtelevan.

    VastaaPoista
  12. "Suomen kaltaisen paikan kannattaa keskittyä jatkossakin perustutkimukseen."

    Tätä jäin hieman miettimään? Miksi juuri Suomen juuri perustutkimukseen?

    Kun miettii Suomen aiempia menestyksiä - Nokia niistä kai komeimpana kaarena - koko homman juju on ymmärtääkseni ollut erittäin ketterä soveltaminen. Transistorit ja niiden pohjana oleva teoria ja perustutkimus on tehty muualla, koska se vaatii niin pajon sekä aikaa että rahaa. Ja koska usein nopeat soveltajat vievät sen hedelmät.

    Joten jos meillä jotakin paukkuja vielä on näihinkin askareisiin panna, ennemän panisin ehkä kuitenkin sinne ketterän soveltamisen ja innovatiivisen markkinoinnin puolelle.

    Mutta muukin logiikka keplaa, jos sille on konkreettiset perusteet?

    nimim. "Olinhan siellä minäkin"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Persuille parasta tiedettä on sellainen kauppaopistotasoinen jollaista hekin voivat ymmärtää. Korkeampi on turhaa.

      Poista
    2. Ei kai mikään tiede turhaa ole.

      Kysymys oli ja on siitä, mihin pannaan fokus nyt, kun rahaa ei nyt ihan kaikeen kivaan taida olla, jos olen ajan hengen ja Suomen julkisen talouden konkurssin vaiheen oikein ymmärtänyt.

      Tähän kaipailin analyysia ja argumentteja sille, että juuri perustutkimukseen juuri Suomen kannattaa paukut panna esim. ketterän soveltamisen ja laadukkaan markkinoinnin sijaan. Vielä en niitä asia-argumentteja ole tästä kuullut.

      (Sinänsä pidän älyllisesti suhteellisen heikkotasoinena argumentointia eri mieltä olevan tyhmäksi julistamista ilman mitään asia-argumenttia. Hiekkalaatikkoriitelyn tasoa malliin: "äitisikin on tyhmä". No, turhaan taisin tähän puuttua.)

      Poista
    3. Ei ole rahaa kuin tunnin juniin ja veroalennuksiin. Mutta ei hätää, jos rahat ei noihin riitä niin lainataan lisää ja leikataan köyhiltä, ei ne kuulemma rahaa tarvitse.

      Poista
    4. Valtionvarainministeritär on jo alittanut perinteisen "herrapuheen" tyyliin "meillä ei ole varaa nykyiseen elintasoon". Tässä siis "meillä" tarkoitetaan "teitä". Omaa elintasoansahan hän on jo nostanut ja alentanut omia verojaan.

      Poista
  13. Perustutkimusta nimenomaan tarvitaan. Se poikii soveltavampaa tutkimusta ja tuloksia kylvetään muille aloille. Fysiikka ja matematiikka sekä biotieteet ovat tästä parhaat esimerkit. Tällä hetkellä Suomen perustutkimus on mielestäni aika heikossa tilassa. Tutkimusapurahat ovat vähissä ja yliopistot ovat vuosien aikana supistaneet ohjelmiaan rahoituksen puutteessa. Myös lahjakkaiden opiskelijoiden puute on tunnetusti vaiannut monia aloja pitkään.

    Uusia keksintöjä ja niistä seuraavia sovelluksia tuotantoon on rajattomasti tehtävissä kun vain toimeen ryhdytään. Se edellyttää rahan lisäksi aikaa ja intohimoa tekemiseen. Se ei synny 8-16 virkatyönä juuri missään. Yrityksissä ongelmana useimmiten on töiden ja projektien vyöry työntekijöille joiden oikeastaan piti tehdä sitä huipputekniikkaa ja ratkoa uusia ongelmia aikaansaaden uusia tuotteita tai lisensoitavia keksintöjä. Sen sijaan he tekevät rutiinia jonka yhtä hyvin joku muu voisi suuremmin ajattelematta tehdä. Se on mielestäni suuren luokan tuhlausta ja olen sitä useasti havainnut eri yrityksissä, edelleenkin.

    Yllättäen merkittävät keksinnöt eivät nojaa huipputekniikkaan tai uusimpiin nippeleihin joita tulvii markkinoille vaan poikkeaviin ajatuksiin, algoritmeihin ja uusiin ajattelutapoihin. Tämä on se alue jossa tekoäly ei vielä jyllää ja kestää hetken ennenkuin se alkaa sinne tunkeutua.

    VastaaPoista