Muistan professorin rouvan tai tohtorin vaimon, joka päivitteli puuhiaan, kun sai aina miehen kotiin tultua keräillä selkään pistetyt veitset eteisen matolta.
Arvelu korkeiden akateemisten sielujen kokouksista levollisen sopusoinnun tyyssijana ei vastaa todellisuutta. Tulosvastuu-konsultit ja joskus media eivät hoksaa, että helpoin tapa tehdä tulosta on varastaa se kollegoilta. Määrä- ja apurahat eivät usein ole korvamerkittyjä.
Ja ansiot? Kerrotaan juristiproffasta, joka edelleen pitää tarkoin kirjaa ja osaa milloin tahansa todistaa, että hän on etevämpi ja edistyneempi kuin tämä tällainen Sauli Niinistö, kurja hovioikeudenneuvos, pelkällä perustutkinnolla. Jotain sivurientoja hänellä kai on, mutta sellaisia ei oteta huomioon. Hm. K.J Ståhlberg ja J.K. Paasikivi jäivät toiseksi ja kolmanneksi matalaa esittelijän virkaa keisarillisessa senaatissa täytettäessä. Se on virkaikä, joka ratkaisee.
Minulla oli muuan ajatus, kun kirjoitin kiittäen ruotsalaisesta Carl Grimbergistä, joka siis oli väitellyt tohtoriksi Preussin ja Ruotsin diplomaattisista suhteista ja toiminut sen jälkeen opettajana hyvissä oppikouluissa. - Mainitsemani Herman Lindqvist opiskeli mutta ei onneksi valmistunut, vaan kehittyi eteväksi journalistiksi ja oleksi eri puolilla maailmaa, kun taas alan selvä ykkönen Peter Englund, (Pultava ja paljon muuta hienoa), on hyvin tavallisten ihmisten poika helvetin kuusesta eli läheltä Luulajaa (Luleå).
On aika vaativaa muodostaa muutamankin vuosisadan kuva Venäjästä, koska siihen eivät olemassa olevat Venäjän historiat riitä. Kysymys on tietysti myös maasta suhteessa toisiin valtakuntiin ja erinäisiin kansakuntiin.
Grimbergin uhkarohkea, maita kierävä jäsennys antaa tilaisuuden sellaiseenkin mielettömään ajatukseen kuin omani: Venäjä ei ole koskaan mainittavasti muuttunut. Toisin kuin esimerkiksi Kiina, jolla kieltämättä on maailman vanhimpana periaatteessa jatkuvana keisarikuntana - 3 500 vuotta - erityinen taipumus huimaaviin hullutuksiin, joista omana aikanamme toteutettiin “suuri harppaus” 1958-1960, eräiden näkemysten mukaan historian suurin nälänhätä. Maon oivallusten tuloksena kuoli nälkään ehkä 30 miljoonaa ihmistä, ja sen jälkeen tuli “kulttuurivallankumous” ja “neljän kopla”.
Venäjällä oli vuodesta 1918 samanlainen “vale-Dmitrien aika” kuin 1600-luvulla. Toinen samanlainen on juuri päättymässä.
Perätön ajatus voimavarojen ja etenkin ihmisten ehtymättömyydestä oli vakiintunut jo 1400-luvulla.
Yrityksissä organisoida suurinta huolen aiheuttajaa eli maanviljelyä, pääsi hiukan eteenpäin Stolypin, joka surmattiin - Kiovassa, 1911. Hän oli “Suomi-syöjä”. Häntä ennen oli pantu kävelemään Nikolai II:n ajan ylivoimaisesti etevin virkamies, kreivi Sergei Witte, jonka suurtyö oli Siperian rata ja rautatieverkon parantaminen - se mikä viime kädessä pelasti Neuvostoliiton 1942.
Harmillisten henkilöiden pudottaminen ikkunasta on niin vanha tapa, että sillä on nimikin, defenestraatio. Sellainen aiheutti 30-vuotisen sodan vuonna 1618, mutta asianomaisten oman luonnehdinnan mukaan “kaunis böömiläinen tapa” oli silloin ollut käytössä jo 200 vuotta.
Nykyisin sellaisissa rakennuksissa, joissa oleskelee entistettäviä suurmiehiä, ei tiettävästi ole pehmentäviä tunkioita, niin kuin Prahassa silloin kerran.
Vaikka Ukrainan sodan voisi sanoa olevan vielä kesken, yksi voittajista on jo selvillä: Kiina. Se on saanut ensimmäistä kertaa Tiibetin jälkeen uuden siirtomaan.
Sodalla ei ole voittajia, ellei sitten valhe.
VastaaPoistaMiksi sotaa seuraavat sitten voiton päivät?
PoistaSe osoittaa, että valhe voitti.
PoistaKiinan kaveeraminen Venäjän kanssa näkyy jo häpeämättömän valehtelun käytössä. Seura tekee kaltaisekseen, mutta ei ole kunniaksi kummallekaan vanhalle kulttuurille.
PoistaKoska ihminen on hyvä valehtelemaan itselleen.
PoistaTajusin tuossa äsken entistä selvemmin erään yhteisistä piirteistä Hitlerin ja Putinin välillä. Molempia palvelemassa keskenään kilpailevia ja vihamielisiä organisaatioita, myös rintamalla. Waffen-SS oli pohjimmiltaan yksityisarmeija, eliittimaineessa oleva sellainen, aivan kuten E
PoistaWagnerkin. Ja huonosti meni ja menee.
Merkittävä akatemian ulkopuolinen mikrohistorioitsia Suomessa on (mielestäni) Teemu Keskisarja.
VastaaPoistaPahasti persuuntunut.
PoistaSanoisin "oli". Nyttemmin hurahtanut ja mahdollisesti uskoo omiin liioitteluihinsa.
PoistaKiitos arkistolaitoksen, Suomessa on aika hyvä mikrohistorian perinne. Gunnar Suolahti (Elämää Suomessa 1700-luvulla) on edelleenkin luettavaa, sitten vaikka Ilkka Mäntylä (Ja yhteinen rahvas todisti), Heikki Ylikangas ja Markku Kuisma. Keskisarja jää minun mielestäni näistä jälkeen ja harrastaa liikaa anakronistis-poleemisia heittoja.
PoistaNe jotka mustasivat aina Salea ja nyt pressaa nuolevat, ylistivät Keskisarjaa luullessaan demariksi ja nyt haukahtelevat.
PoistaNiinpä tietenkin. Puoluevalintakin sen todistaa.
PoistaVimmoissanne unohdatte sen faktan että Persut ovat poliittisesti hyvin lähellä SDP:tä.
PoistaOletteko jo unohtaneet, miten suomettumisen ajan totuuden puhujia mollattiin ja demonisoitiin?
PoistaKeskisarja haluaa sanoa asiat suoraan ja kiertelemättä, eikä se enää onnistu kuin persujen riveissä.
Neuvostovastaiset silloin = maahanmuuttovastaiset nyt.
Persut OVAT sdp - siis se vanha ja perinteinen tannerilainen versio sdp:stä.
PoistaTämä Marinin sdp onkin sitten taas jo aivan jotakin muuta.
Tuosta ylempänä olleesta anonyymin lausahduksesta, että "Persut ovat poliittisesti hyvin lähellä SDP:tä" olisi kiintoisaa kuulla enemmänkin.
PoistaSe mitä Keskisarja sanoo suoraan ei ole "asiat" vaan hänen omat mielipiteensä. Mielestäni hän saa olla mitä mieltä hyvänsä mutta on vaarallista sekoittaa historiantutkimus ja propaganda ja vaatia mielipiteilleen auktoriteettiasemaa.
PoistaMatias sotkee sosialismin ja kansallissosialismin.
PoistaTätä en ole ennen kuullutkaan, että Tanner olisi ollut fanaattisen torjuva muunvärisiä ihmisiä ja toisia kulttuureja kohtaan.
PoistaNeuvostovastaiset silloin = NATO vastaiset nyt.
PoistaKeskisarjalla nimenomaan on auktoriteettia koska on historian tutkija ja kokenut sellainen.
PoistaAuktoriteetin menettää äkkiä höpisemällä joutavia.
Poista"Matias sotkee sosialismin ja kansallissosialismin."
PoistaItse en kyllä liittäisi Tanneria kansallissosialismiin.
Sensijaan kyllä asialliseen taloudenpitoon, kansallisen itsenäisyyden puolustamiseen, kansalaisten omavastuuseen elämästään, mutta toki niin, että kaveria ei jätetä, mutta myös niin, että kaveri ei loisi vapaamatkustajana, yrittämisen arvostukseen, jne. Kaiken kaikkiaan hyvin vastuulliseen, realistiseen, järkevään ja suomalaisten parasta ajavaan politiikkaan.
Jos on historiantutkija ja kokenutkin sellainen, ei kyllä ole mitään takeita auktoriteetista. Läpinäkyvät vaalimainontayritykset on täällä viisainta lopettaa.
PoistaMatias väittää Tanneria natsiksi ihan kuin ryssän propaganda.
PoistaKyse ei ole tulijoiden ihonväristä. Kyse on heidän mukanaan tuomista ongelmista: naistensorto, väkivalta, katujengit, lukutaidottomuus, sosiaalinen eriytyminen, kiihkouskonnollisuus, epärehellisyys, yhteiskunnan kuppaus eri tavoin, itku ja parku koska heille ei anneta kaikkea heti eli rasismikortin kiihkomielinen heiluttelu plus se, ettei tästä saa puhua, vaan pää on tungettava pensaaseen rangaistuksen uhalla. Valitsen mieluummin vaikka persut kuin tämän.
PoistaJos ihminen ei löydä muuta vaihtoehtoa poliittiselle turhautumiselleen kuin persut, niin olisi parempi hylätä koko politiikka.
PoistaKun ihonvärin poistaa edellisestä vuodatuksesta niin en edes kehtaa sanoa, minkä puolueen kannattajia siinä kuvaillaan, muodinmukaista ilmaisua käyttääkseni, noin isossa kuvassa.
PoistaTämä äärinationalistisen pastori Luukkasen rohkaisema tapa loukata ateistisen eurooppalaisen osuustoimintajohtajan Tannerin muistoa vertaamalla häntä persuihin on suomalaisen nykypolitiikan vastenmielisin ilmiö.
PoistaEi tässä, perkele, ole kyse politiikasta, vaan meistä suomalaisista ja Suomesta, isiemme ja äitiemme luomasta hienosta maasta, isänmaasta ja äidinkielestä.
PoistaSäpinää, väriä ja minareetteja hekumoivat muuttakoot itse muualle. Emme jää kaipaamaan.
Me emme puolestamme kaipaa mennyttä aikaa, joka kuitenkaan ei koskaan palaa joidenkin yrityksistäkään huolimatta. Historiallisesti tarkasteltuna moniarvoiset (ja väriset) kulttuurit ovat aina olleet niitä menestyneimpiä.
PoistaTjaa, jos olisi sellaisia mobiiliminareetteja, kuten on hernekeittoa täpönään höyryäviä soppatykkejä? Kenttämuessinit hoilottaisivat aamurukouksen ajankohdasta ja kaikki kumartuisivat - juuei. Huono idis. Viimeistään päivärukouksen aikaan melko kenkun oloinen juuri tämä.
PoistaMaallikkona tässä miettii, tokko Kiinaa sentään voidaan pitää "maailman vanhimpana periaatteessa jatkuvana keisarikuntana - 3 500 vuotta". Esimerkiksi ruotsalainen sinologina professori Göran Malmqvist Otavan maailmanhistoriassaan (samaten kuin ammoin tenttimäni Hilda Hookhamin "A short history of China) kyllä käy läpi Kiinan varhaisia dynastioita ja niiden vaiheita: oli "Kevättä ja syksyä" -kautta ja "Taistelevien valtioiden" aikaa jne. Mutta yhtenäistä Kiina ei ollut. Vasta Qin-valtion (> "Kiina") ruhtinas ensimmäistä kertaa yhdisti Kiinan, sodillapa tietenkin, ja otti vuonna 221 eKr. nimen Qin Shi Huangdi (translitterointiasut vaihtelevat), 'Kiinan ensimmäinen keisari'.
VastaaPoistaTuo Shi Huangdi on muistettava mies paitsi julmuudestaan ja kirjarovioistaan myös maanalaisesta "Keisarin armeijastaan" - tuhansista terrakottasotilaista, jotka löydettiin hänen vartioimassa hänen valtavaa hautakumpuaan, kun läheisen kansankommuunin talonpoikia 1970-luvulla oli kaivamassa paikalla kaivoja. Itsekin jonotin 1980-luvun puolimaissa pimeänä sunnuntaisen talvi-illan tulipalopakkasessa yli tunnin sisäänpääsyä Tukholman Östasiatiska museetiin nähdäkseni suuressa näyttelyssä nuo silloiset maailmanihmeet. Olihan niitä sittemmin muutama kappale näytteillä mm. Tampereella. Toinen asia, josta tuo "Kiinan ensimmäinen keisari" muistetaan, on Kiinan muurin alulle paneminen, tuon pohjoisia paimentolaiskansoja vastaan rakennetun "kiinalaisen limeksen" , joka monien oppikirjojenkin ajasta toiseen kierrättämän aivan perättömän tiedon mukaan "näkyy Kuuhun asti".
Minkä akatemian? Vanhaa Suomen Akatemiaa, johon jäsenenä joko kuuluttaisiin tai ei kuuluttaisi, ei enää aikoihin ole ollut. Keitä siis ovat ne johonkin akatemiaan kuuluvat tai kuulumattomat mikrohistorioitsijat? Puhutko sellaisista tieteellisistä seuroista, joiden nimessä on sana akatemia? Akateemiseen eli yliopistolliseen maailmaan Keskisarja kyllä kuuluu.
VastaaPoistaOnko täällä muuten vaalikaranteenia?
"Vaikka Ukrainan sodan voisi sanoa olevan vielä kesken, yksi voittajista on jo selvillä: Kiina. Se on saanut ensimmäistä kertaa Tiibetin jälkeen uuden siirtomaan."
PoistaVähän mutkia oikomalla saa mukavia kiteytyksiä. Jos käynnissä olevalla sodalla on voittajia, voittaja tosiaan saattaa olla Kiina.
Eurooppa se tuskin on, ehkä ei Yhdysvallatkaan. Venäjä saattaa saada ”torjuntavoiton”, mikä on mukava tapa ilmaista tappio – ainakin alkuperäisiin tavoitteisiin nähden.
Eri asia on sota-alan teollisuus ja tulevat jälleenrakentajat.
Venäjästä Kiinan siirtomaa? Ymmärrän ajatuksen, mutta saattaa olla aika hankala "siirtomaa".
Paljon ei ole täällä julkisesti puhuttu siitäkään, miten pessimistisesti Yhdysvaltain armeijan johto (Mark Milley) suhtautuu sotilaallisen ratkaisun mahdollisuuteen.
Tämä tarkoittaa, että on joskus neuvoteltava ratkaisu, jota kaikki voivat sitten haukkua.
Tiibetin suhde Kiinaan on ollut vuosisatoja monimutkainen. Viimeinen dynastia piti Tiibetiä omanaan, mitä se sen ajan oloissa sitten tarkoittikin, ja niin pitivät Tsiangin kansallismielisetkin.
Reilut sata vuotta sitten Tiibet oli Englannin ja Venäjän pelinappula, kun Keski-Aasiasta taisteltiin.
Mutta kolonisoihan Kiina omaksi kulttuuripiirikseen katsomiaan alueita, niitä eteläisimpiä osia myöten, niitä missä ranskalaiset ja englantilaiset eivät onnistuneet.
Nykyään kolonisaatio tapahtuu paljolti rahalla, rikastuttamalla, ja tietysti teknologialla: kännykkä joka kouraan.
Kyllä niiilläkin voi ns. kulttuurin tuhota, jopa tehokkaammin kuin aseilla.
- JM -
Suomelle on käynyt noin Yhdysvaltain toimesta.
Poista"Venäjällä oli vuodesta 1918 samanlainen “vale-Dmitrien aika” kuin 1600-luvulla. Toinen samanlainen on juuri päättymässä."
VastaaPoistaJaa-a, kenestäköhän sitten uusi Boris Godunov tai peräti Mikael (Mihail) Romanov? Ihanko Navalnyi tai Romanovien viimeaikaiset vihannat?
Itse en jaksa uskoa, että koko maailmaan levinnyt (myös ja ennen muuta arvoja koskeva) "smuta" on enää rauhoittumaan päin. Kuten "pappa" Tšernomyrdin sen omassa hallitsemattomassa kurimuksessaan 1990-luvulla sanoi: "Parastamme yritettiin, mutta kävi kuten aina."
Kiinan siirtomaista puheen ollen, varmaan tiedätte Kiina-Pakistan-Iran -kaasuputken. Nyt tämä Kiina-Pakistan-Iran solmii diplomaattisuhteet Saudi-Arabian kanssa.
VastaaPoistaUseampikin ammattihistorioitsija (ulkomailla ainakin) on todennut, että Venäjä ei tosiaan ole muuttunut, mikä johtuu siitä, että siellä ei ole koskaan koettu valistusajan ajatteluun siirtymistä. Toisin sanoen: Venäjä ei ole koskaan astunut modernismin aikaan, saati sitten sitä myöhempiin kulttuurisiin ja aatteellisiin kehityskausiin.
VastaaPoista