Sivun näyttöjä yhteensä

29. maaliskuuta 2023

Kansa kaikkivaltias


 

“Kansa” on yksi niistä kymmenistä iskusanoista, josta ei kannata keskustella. Se on siinä samanlainen kuin esimerkiksi “Jumala”.

Noitten sanojen sisällön määrittelee se, jolla on isoin pää ja nyrkit.

Vaalien iskiessä on aika toistaa taas, että kansa ei tee parempia päätöksiä kuin sen edustajat, kuin asiantuntijat, kuin puolueaktiivit, kuin suutarirykmentin muistomerkkitoimikunta.

Olisin voinut oppia yhtä ja toista, ellei niitä asioita olisi minulle opetettu. Muuan tuntemani, jo edesmennyt ihminen, toisti aika usein, ettei yleinen ja yhtäläinen äänioikeus ole järkevä ajatus, kun kuka tahansa puliukko saa käyttää äänioikeutta samalla tavalla kuin hän, joka on lakitieteen lisensiaatti.

Sama henkilö muuten sanoi, ettei hän pidä kapellimestari Paavo Berglundista, koska hänestä näkee, että hän on Pitkänsillan pohjoispuolelta. Samaa huoneessa oli isäni, joka hänkin oli saman sillan pohjoispuolelta, mutta oli nopea selittämään asiat parhain päin eli että hän oli muuttanut sinne huonompien ihmisten seudulle vasta 9-vuotiaana Kannakselta.

“Kansa” on siis hyvin nuori käsite. “Natio” viittasi syntyperään ja sanaa käytettiin keskiajalla tarkoittamaan yliopiston opiskelijaryhmää. Suomalaiset kuuluivat Pariisissa Englannin “kansaan”. Osakunta on edelleen ruotsiksi “nation”.

Yleisessä kielenkäytössä “kansa” alkoi yleistyä romantiikan myötä, ja “oman kansan” käsitteen luoja oli oikeastaan yksi ainoa mies, kirjailija Walter Scott. Hän veti esiin skotlantilaiset ja sepitti heille menneisyyden ja erikoislaatuiset hyveet. Asu eli kilt ja kangas eli tartaani oli keksitty jokseenkin tyhjästä muutamia vuosikymmeniä aikaisemmin.

Se meni niin päin, että Ranskan Dumas ja Hugo ottivat oppia Scottilta, joka puolestaan oli lukenut tarkoin amerikkalaisen J. Fenimore Cooperin Viimeiset mohikaanit ja vastaavat ja omaksunut niistä opin, että hurja juonenkäänne voittaa aina historiallisen tosiasian.

Siis miksi sitten kansanvaali? Pohjalla on usko lupauksen merkitykseen. Kysymys ei ole vaalilupauksista. Myös Suomessa ennen vallinnut tapa antaa äänioikeus vain eräille, tiukat vaatimukset täyttäville, siirsi myös vastuun harvoille.

Luennoin Turun kulttuurihistoriassa myös “tunteiden historiaa” jo 80-luvulla, kun tällainen ajatus oli outo. Silloin en osannut esitellä vastakkain perinteistä marxilaisuutta ja edustuksellisuuden varaan rakennetta aa porvarillista liberalismia. En nimittäin ymmärrä, miksi kaikkien maiden työläisten olisi pitänyt liittyä yhteen. En liioin ymmärrä, miten joukko ihmisiä olisi työläisen tai proletaarin nimikkeen vuoksi lähempänä toisiaan kuin jokin toinen joukko, jota yhdistävät maantieteellinen läheisyys ja äidinkieli.

Ehkä syy oli mainonta. “Liittymällä meihin osoitat olevasi parempi ihminen.” Kansallisuusaatteessa on paljon tuota samaa, mutta mielestäni ei yhtä pahanlaatuisena. Se että Tapparan ja Ilveksen kannattajat vastustavat toisiaan ehkä rajustikin, on mielestäni luonnollista.

Ranska lakkasi olemasta “Suuri kansa” otettuaan 1800-luvulla kerran toisensa jälkeen höskiinsä, vuonna 1871 pahasti. Viimeistään vuonna 1940 ainakin jotkut ymmärsivät, ettei “kansa” toimi edes edellytystensä mukaisesti.

Pahassa jamassa on USA, jossa kaikkivaltiaaseen kansaan uskovat saavat pahaa aikaan. Trumpilainen menettely tuo koko ajan mieleen maan historian suuren epäonnistumisen, joka oli sisällissodan ja orjuuden lopettamisen ja Etelän operettimaailman sivuuttaminen vaikenemalla. Putinin kunniaksi on sanottava, että tällä hetkellä hän ei muista edes valehdella saaneensa asemansa “kansalta”. Venäjällähän myös Nikolai II käsitti olevansa vastuussa vain Jumalalle. Duuma oli muodollisestikin vain neuvoa antava.


84 kommenttia:

  1. "Myös Suomessa ennen vallinnut tapa antaa äänioikeus vain eräille, tiukat vaatimukset täyttäville, siirsi myös vastuun harvoille."

    Ja totisesti, totisesti: vastuunsa nuo valiot myös tunsivat. Esimerkki: jo Venäjän ajan lopulla lautoilla sai ajella Aurajokea poikkimain vallan ilman, kunnan kustannuksella. Mitä itse Jutikkala kommentoimaan: "Niitä tarvitsi työväki mennessään työpaikoille ja palatessaan kotiin, ja siten niiden ylläpitäminen kaupungin varoin oli kunnallista sosiaalipolitiikkaa."

    Eikö tuollaisessa jo olisi, muutettavat tietenkin muuttaen, "unelmaa kerrakseen", kuten eräs vastuuta kurotteleva taho äskettäin siteerasi jotain runoniekkaa. Ehkä kohta valittavat valiot jo ymmärtävät kaivaa naftaliinista vaalioikeuden varallisuussensuksen ja porrastetun ääniasteikon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jutikkala ei nähnyt, että se oli samalla logiikalla yhtä lailla myös elinkeinopolitiikkaa ja yritystukea. Ilman siltoja firmat eivät olisi pyörineet.

      Poista
  2. Varat kansan hankkimat on menneet kaikki Konnain kukkaroon...
    Otsikossa viitattu laulu kävisi kaikille nyt äänestäjien suosiosta kilpaileville ryhmille koska avoimesti Köyhät kyykkyyn-puoluetta ei ole olemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "...Köyhät kyykkyyn-puoluetta ei ole...."

      Vai ei ole!

      Mitäs esim. tämä Hesarin otsikko ja artikkeli sen alla muuta tekee kuin osoittaa sellaisen olevan olemassa:

      "”Rajulta kuulostaa” – Tutkijat arvioivat kokoomuksen esittämiä sosiaali­turvan leikkauksia
      Kokoomus esittää asumistukeen, työttömyysturvaan ja toimeentulotukeen yhteensä ainakin miljardin euron säästötoimia." (Hs 29.3.)

      Poista
    2. Vaalien jälkeen köyhät tulevatkin menemään todella kyykkyyn. Myös vähän vähemmänkin köyhät.

      Poista
    3. Vähän riippuu, mutta pari muuta puoluetta on myös narisutellut köyhät kyykkyyn -hallituksen ovella.

      Poista
  3. Scott ei kyllä ole ehtinyt ottaa oppia Viimeisistä mohikaaneista kuin vasta ihan uransa loppuajan romaaneihin. Toki jo aikoinaan, kun lapsena ja nuorena tuli luettua mainitsemiesi kirjailijoiden teoksia, väistämättä jonnekin alitajuntaan jäi epäilys tarinoiden taustojen tai edes viitekehysten todenperäisyydestä.

    VastaaPoista
  4. Minulla on iso piä, harvassa korvia ja helevetin suuret nyrkit, vuan eipä minusta silti kovin vakuuttavaa miärittelijää millekään elämässä eteen (suatika taakse tae sivulle) sattuneelle ismille ole siunaantunut. Vasara ja kirves on pysyneet lipsumati näpeissä, mutta piän osalta oppimisten kanssa on ollut niin tae näen.

    Niin että se yleistämisestä.

    VEK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhempi huoneenrakentaja, vähän tittelinmakuinen mutta toimivaksi osoittautunut kolumni Rakennusliiton lehdessä oli usein juuri tuolla asenteella kirjoitettu. Rakentaja, sen lehden nimi. Itsemaksavana minä siihen liittoon liityin silloin kun oli ne pakkaset että paslooden kaasupatruunat piti paidan sisään panna, kun ei ysikympin tinanaulat menny edes balsakoolinkiin kantaa myöten.

      Kolmen putelin kommellusta kommandopipo päässä muutama päivä ja sitten otin vitosen kirkkaita ja Stanleyn kuusitoistaunssisen. Jopa toimi. Kotkasin juuri muutamaa viimeistä kaiteenpalaa katolla kun tuli hosuväkeä hössöttämään. Tiedät kyllä minne minä painelin. Omin konein. Kypärä päässä. Kaikessa rauhassa.

      Jaksamista teillepäin, toivoo iikkalainen. Veljelle voimaa.

      Poista
  5. Tekikö Waltari virheen kun pani Mikaelin todistamaan tämän saapuessa Pariisin korkeaan yliopistoon: "Minun kansakuntani oli alemannien kansakunta, johon kuuluivat kaikki Ranskan ulkopuolella syntyneet, ja minun piti siis valita englantilainen tai saksalainen opettaja, ellen löytäisi tanskalaista tai ruotsalaista maisteria (...)". Oltiin toki jo noin vuodessa 1520.

    VastaaPoista
  6. Onneksi kukaan ei kertonut 3000 vuotta sitten erämaassa vaeltavalle Israelin kansalle, että eihän koko kansan käsitettä ole vielä edes keksitty.

    Eli olisiko Jaakobin pojista siinnyt ihmisjoukkio aika hyvä määritelmä "kansalle"? Eri heimoja, yksi kansa? Sehän porskuttaa vieläkin niin tunnistettavana, että sitä on syrjitty ja vainottu kaikkialla.

    Ymmärrän kyllä asian epämääräisyyden, mutta vielä naurettavampaa on kieltää koko kansan käsite. Härmän jätkät tunnistavat toisensa hevonkuusessakin, nimitettiinpä sitä yhteenkuuluvaisuutta millä termillä tahansa.

    Arwidssonin määritelmä kelpaa minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja mitäköhän sitten jossei kelpaisikaan?

      Poista
    2. Käsitteellä tai ilman, jos 3000 vuotta sitten menisit etsimään erämaassa vaeltavaa Israelin kansaa, et luultavasti löytäisi. Se on vain tarina.

      Poista
    3. Onneksi vai epäonneksi?

      Poista
    4. Arkeologia osoittaa, että joskus rapiat tuhat vuotta ennen Kristuksen syntymää Palestiinan vuoristossa eli väkeä, joka ei syönyt sianlihaa. Rannikolla eli puolestaan sakkia, joka piti sikoja. On aihetodisteita, että tämä rannikolla ollut porukka olisi saattanut olla kreikansukuista kieltä puhuneita indo-eurooppalaisia.

      Mistään israelilaisten suorittamasta Kanaaninmaan valtauksesta ei ole todisteita, mutta toisaalta pidän epäuskottavana, että siihen liittyvä laaja tarinasikermä olisi keksitty ilman mitään todellisuuspohjaa. Uskottavinta on, että on käynyt kuten Lähi-Idässä on ollut tapana: aavikolta on tullut reipas rosvoheimo, joka on kukistanut edelliset eliitit ja ryhtynyt uudeksi eliitiksi. Koska aavikolla puhuttiin seemiläistä kieltä, paimentolaiset eivät pidä sikoja ja voi olettaa vuoristossa ennestään asuneiden, sikoja syömättömien ihmisten olleen myös seemiläisiä, ei tällaisesta jäisikään hirveästi jälkiä arkeologiseen aineistoon. Samanlaisia tapauksia kuvataan VT:ssäkin: Daavid, aavikolla elelevä rosvopäällikkö valloittaa jebusilaisten asuttaman Jerusalemin - eivätkä ne jebusilaiset häviä mihinkään vaan elävät paikalla edelleen, peltojaan viljellen.

      Sehän on VT:tä lukemalla selvää, että Jaakobin poikia koskevassa tarinassa on - vähintään osittain - vertauskuvallinen kertomus etnogeneesistä, kansallisen identiteetin synnystä. Se, että Benjamin on isänsä "nuorin ja rakkain" poika, ja toisaalta kaikki muut heimot käyvät Tuomarien kirjassa sotaa benjaminilaisia vastaan, on parhaiten ymmärrettävissä viittauksena siihen, miten benjaminilaiset liittoutuivat viimeisenä muiden israelilaisten kanssa.

      Poista
    5. Erämaasta löytyisi Venäjän kansa profeettansa Putinin johdolla vaeltamassa luvattuun maahan - eli Ukrainaan.

      Poista
    6. Tiedämmekö me, millainen ilmasto kolmisentuhatta vuotta sitten Siinailla oli? Ei niin tolkuttoman kauan sitten Saharakin oli kovin erinäköinen kuin nyt.

      Poista
  7. Jukkis-setä voisi monen muun kanssa hakeutua johonkin terapiaan tuon trump-vääristymän takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä pikemminkin sinä voisit sitä harkita? Postauksen maininta trumpilaisuudesta vastaa kyllä vastuullisesti ajattelevien suomalaisten suomalaistenkin käsitystä. On muuten Nato-jäsenyytemmekin kannalta tuhoisaa, jos trumpismi taas pääsisi valtaan.

      Poista
  8. Perstuntumalla sanoisin erään puolueen kannattajille: Kun kansalle antaa pikkusormen se vie koko käden ja enemmänkin.

    VastaaPoista
  9. Me olemme kansa.
    Sitten ovat nuo ja ne.
    Entäs tuo?

    Hilkka

    VastaaPoista
  10. Puoluetta äänestävä saa valita ruton, koleran, koronan, neekerisankkerin ja tenniskyynärpään väliltä.

    VastaaPoista
  11. Gallupien mukaan demareiden peli on pelattu. Pääministerikin jo lähtökuopissa Eurooppaan. Suurempiin virkoihin.
    Ei siis kannata enää taktikoida. Itse ainakin äänestän vihreiden arvojeni mukaan ja katsotaan mihin se riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun pelissä on mukana sinimustat arvot kannattaisi keskittyä vihreitä merkittävämpiin arvoihin: ihmisarvoihin.

      Poista
    2. "Sinimustat"?
      Olet niellyt vaalikielipelin kokonaisena.

      Poista
    3. No keksi nyt sitten parempi värinimitys.

      Poista
    4. Edestä keltainen, takaa ruskea voima.

      Poista
  12. Imre Kertész puhuu massasta. Lainaan Kaleeripäiväkirjasta vuodelta 1981: ”…ne henkistä elämää elävät ihmiset, jotka uskovat lunastavansa toiminnalleen ja olemassaololleen oikeutuksen vain tyydyttämällä jonkin massan oletetun tarpeen, jota sitten yrittävät positiivisesti pönkittää, menettävät uskottavuutensa, putoavat hengen eliitistä, hylkäävät negaation, joka – siltä näyttää – on nykyisessä massayhteiskunnassa, massaelämässä, massakuolemassa ja massatapaamisessa ainoa autenttisuuden, totuuden ja uskottavuuden tie. Massa ja henkisyys ovat aina olleet toistensa vastakohtia. Mutta massalla ei ole koskaan aikaisemmin ollut niin suurta valtaa, lähes totaalista ylivaltaa, eikä massaa valtaistuimelle nostava massavalta ole vielä koskaan osoittanut niin selvästi pitävänsä henkisyyttä vihollisenaan kuin nykyään; massa, tai tarkemmin sanottuna itsensä massan avulla legitimoiva valta, on päässyt asemaan, jossa se voi tuhota kaikki elämän korkeimman asteenmuodot; niitä ilman elämällä ei enää ole arvoa (eikä myöskään merkitystä, pelkään). Tämä on 1900-luvun ilmiö.”

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Massa ja massan valta... sehän kuulostaa demokratialta.

      Toisaalta Mao puhui aina massoista, eikä tainnut ainakaan länsimaista demokratiaa tarkoittaa.

      Poista
    2. Tätä olin tuumimassa heti että kriittinen massa, imploosio. Sittenkin piti miettiä, jokin harasi vastaan.

      Kun hyvin selvä yksimielisyys suurella joukolla on ettei näin voi jatkua kuinka on mahdollista että jatkuu, vian on oltava vähemmistön edustajissa.

      On erotettava teot ja toiminta toiveista ja myötäelämisen tunteista.

      Tulos on oltava edes osin tiedossa ja sen kiertäminen ja viivyttäminen tehtävä likipitäen mahdottomaksi.

      Maailmanpetturuus, jukoliste!

      Poista
  13. Velalla eläminen on tulevan hallituksen vaikea saadaan loppumaan. On edetty aivan liian pitkälle siihen malliin - ainakin 15 viimeistä vuotta..Sosiaaliturvaan nojaavaa haittamaahanmuutoa ei Suomi todellakaan tarvitse. Julkinen sektori on Suomessa aivan liian suuri koko kansantalouteen nähden. Liian suuren julkisen sektorin pyörittäminen on todella kallista. Julkinen sektori on saatava pienemmäksi. Julkiselta sektorilta pitää löytää kaikki sellaiset tekemiset, joita voidaan ulkoistaa markkinatalouden hoitoon ja samalla kilpailuttaa tehokkuuden aikaansaamiseksi.

    VastaaPoista
  14. Kansa kaikkivaltias taitaa nyt äänestää persut voittoon, kun pienessä paikallislehdessäkin oli kokosivun kuva Purrasta ja jopa ruotsinkielisen ammattikoulun nuorisovaaleissa se oli suurin puolue.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Kansa kaikkivaltias taitaa nyt äänestää persut voittoon ..."

      Tekisi mieleni tiedustella, että jos noin kävisi, olisko se normaalia demokratiaa ja siis juuri sitä, mitä täällä lännessä pyhänä pidämme, vai olisiko se jotenkin onglema ja suurikin väärinteko?

      Poista
    2. Vaalien tuloksessa näkyy kulloinenkin äänestävän kansan tahto, pulinat pois voisi Johannes Virolaisen tapaan sanoa ainakin niille, jotka eivät äänestäneet, se noin kolmasosa kansalaisista. Nähtäväksi jää, keitä kansa kuitenkin haukkuu seuraavat neljä vuotta.

      Poista
    3. Aivan samassa mielesssä ja samassa määrin kuin olemme ennenkin saaneet kuulla, kun jonkun puolueen kannattaja - tai miksei yhtä lailla jonkun puolueen vastustaja - on pettynyt vaalitulokseen.
      Joskus saa sen vaikutelman, että nimenomaan persujen ja heidän kannattajiensa on vaikea hyväksyä sitä etteivät kaikki näe heidän menestystään hyvänä asiana Suomelle ja suomalaisille, joten semmoisen näkemyksen esittämisessä pitää jollain omituisella tavalla nähdä jotain kaksinaamaista.

      Poista
    4. Ero muihin puolueisiin taitaa olla että persut pettyvät voittaessaan, muut hävitessään.

      Poista
  15. Olen aiemmin maininnut täällä lettereissä poliittisesta ja lääkärin urastani.

    1967 HYY:n edustajisto ja 1968 Vanhan valtaus, uudelleen vaalikentillä sitten alkaen 1987, jolloin areenana oli eduskuntavaalit.

    Vaaleja on laskematon määrä.

    Lääkärinä yleissairaalassa 1968 alkaen kaikenlaista olen kokenut ja ihmisiä Hesperian puistosta Nuorgamin pakkasiin tavannut.
    Suhtautuminen poliitikkoihin on kuten Kemppinen kuvaa - nuivaa.
    Viimeksi tänään Jyrki Lehtola (Ilta-Sanomat) omaan tapaansa asiassa osui "härjänsilmään".

    Se, mikä vähän vaivaa on, että kun paljon tekee, paljon myös joutuu "lusimaan".

    Sitä lusimista kutsutaan nykyisin onnistuneesti nimellä "vainonta" ja sitä kuvaa erinomaisen tarkalla silmällä Jalonen-niminen hämäläinen kirjailija viimeisessä julkaisussaan Stalker-vuodet.

    Osaltani luovuin bloginpidosta n 4700 päivityksen jälkeen kun vainonnan määrä nousi yli yöunien tarpeeni.

    Miten tätä yhteistä ihmisen maailmaa sitten tulisi johdatella?

    Minulla on yksi saletissa oleva eli varma vastaus.

    "En todellakaan tiedä".

    Lohtua saan kun olen ennen 77-vuotispäivääni päätynyt siihen, ettei sitä tietoa - final decission - ole kenellekään muullekaan kerääntynyt.

    Lisää asiasta mestarillisessa Antti Hurskaisen teoksessa "Suntio" (Siltala 2023), jossa on muutamia loistavia ratkaisuesityksiä, joista osa on kirjan loppusivuilla lähettty myös Sauli Niinistölle.

    Kyllä, olen mukana erään nuoren ehdokkaan taustaryhmässä 2.4.-23 pidettävässä vaalissa.

    Yksin näitä taistoja ei kenenkään pidä käytä.

    VastaaPoista
  16. Niin, viimeinen mohikaani vai skotti?

    https://youtu.be/U89Qtbnk-Q4

    VastaaPoista
  17. Eikös nationalismin isänä ja kansan (Volk) kulttuurisen roolin korostajana ole sentään pidetty Johann Gottfried von Herderiä? "Kansojen ääniä lauluissa" vai miten se kansanlaulu-tutkimus nyt kääntymään. Ollaan joka tapauksessa reilusti 1700-luvun puolella, varhaisromantiikassa ja Myrskyssä & kiihkossa.

    Herder innosti Grimmin veljeksiä (joista taas inspiroitui muuan Lönnrot), mutta Herderin innoittaja oli puolestaan skotlantilainen James MacPherson, joka paitsi keksi sokean runonlaulaja Ossianin, keräsi kyllä ihan oikeitakin kansanrunoja. Se taas synnytti valtavan kansallismielisen buustin jo vähän alistuneen oloisiksi muuttuneiden skottien keskuudessa, jotka olivat brittivallan alla ehtineet suurimmaksi osaksi unohtaa mm. esi-isäinsä kielen, kulttuurista puhumattakaan. Mitäpä se haittasi, jos Ossian osoittautui myöhemmin feikiksi? Ossianin henki elää yhäti vahvana yhdessä Hemetoksen, Väinämön ja muiden lahjakkaiden poeettojen kanssa!

    Ossianin laulut julkaistiin jo 1760-luvulla, samaten kuin toisen (englantilaiseen) romantiikkaa suuresti vaikuttaneen heppulin, Thomas Percyn kansanlaulukokoelma. Walter Scott syntyi vasta armon vuonna 1771. - Toisaalta "Ivanhoe", "Rob Roy" ja moni muu Scottin ns. historiallisista romaaneista oli kyllä ilmestynyt ennen kuin James Fenimore Cooper oli kirjoittanut ensimmäistäkään Nahkasukkaansa.

    VastaaPoista
  18. Eilisistä uutisista minulle jäi sellainen kuva, että SAK tahtoo päättää jäsentensä puolesta, miten äänestetään. Toivon käsittäneeni väärin.

    Ennakolta Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle taas jäi aamun lehteä lukiessa se kuva että se tahtoo päättää minun puolestani että pitää äänestää kokoomusta tai persuja.

      Poista
    2. Minulle taas jäi sellainen kuva, että SAK oli huolestunut siitä, että perussuomalaiset valehtelivat koko kansalle kiky-asiassa.

      Poista
    3. Taannoisissa vaaleissahan SAK opasti kansaa miten pitää syödä eli ei pidä ahmia ja hekotella siinä samalla. Työmies nielee kaiken suu kiinni.

      Poista
    4. Oliko kuva liian osuvava ja näköinen, kun vieläkin muistelet?

      Poista
    5. Selvää tuossa kikymaksukuviossa on se, että persut huijasivat rankasti.

      Poista
    6. "Työmies nielee kaiken suu kiinni." Oletko sie työmiestä syömässä nähnykkään kun tälviissiin haastat?

      Ja ylipäätään kuka muu, kuin letkuruokinnassa oleva suuta kiinni pitäen syömään kykenee?

      Kevennys vanhalla vitsillä: Kun työmiestä moitittiin että miksi sulla on hattu päässä syödessä, työmies vastasi: "Hattu päässä nämä syömiset on tienattukin!"

      Poista
    7. Onkohan letkuruokinta-ano & co ikinä kuulleet termiä "kielikuva"?

      Poista
  19. Käsitettä Suomen kansa ei tarvi määritellä muiden kuin epäeettisten jesuiittojen. Kansa kyllä tietää.

    Kansan edustaja parhaastaan ei aja ryhmän asiaa saati omaansa, vaan koko kansan parasta. Miksi sellaisia edustajia on niin vähän, jokainen tietää.

    Byrokraatti ei aja kansan vaan byrokratian etua.

    Kirkonmies ei aja kansan vaan kirkon etua.

    Vapautta rajoittava määräilijä ei aja kansan asiaa, olkoon sitten valehteleva ja uhrinsa terveyden vievä sairaaksi julistaja ja lääkitsijä tai itseensä keskittyvä tuomitsija.

    Eduskuntaan tarvitaan joitakin tai edes yksi oikea kansan edustaja. Se joka taistelee suomen kielen, Suomen kirjallisuuden ja Suomen kaikinpuolisen itsenäisyyden puolesta, kuten ennen meitä on tehty vuosisadasta toiseen. Se joka helpottaa lasten ja nuorten kriisiä, ei terapialla eikä lääkkeillä, vaan lisäämällä ihmisten yhdenvertaisuutta, kiusaamattomuutta, kouluopetuksessa käden taitoja ja oman kielen osaamista. Aika hyvä tie tähän on kirjallisuuden opetuksen kohentaminen, sen jossa meillä on Euroopan vähiten tunteja.

    Sellaiseen ei pysty yhden asian ihminen, ei kukaan itsekäs, vallantahtoinen eikä puolueellinen, ei oman ryhmänsä vanki. Ei omalla lukemisellaan leuhkiva ja toisin ajattelevia vainoava, ei sodasta palanneita runoilijoita toistuvasti pilkkaava ja naisia halveksiva. Ei Nietzscheä toteuttava eli se joka ottaa mukaan ruoskan kun tietää tapaavansa naisen.

    Eduskuntaan tarvitaan humanisteja. Tai edes yksi. Maassa jossa sivistys, ihmisyys ja Kristus on myyty eniten tarjoavalle ja vähiten antavalle ja ristiinnaulittu. Maassa jossa kotimaisen kirjallisuuden, musiikin ja semiotiikan voimavarat on ryöstetty kenenkään piittaamatta ja jossa lapset ja nuoret alistetaan digi"kulttuurin", kilpailun, vanhempiensa kunnianhimon, isovanhempiensa itsekeskeisyyden, amerikkalaisuuden, lääkkeiden ja huumemyönteisyyden orjiksi.

    Täällä itsestään kirjoittelevat ja kehuskelevat ovat juuri niitä, joiden takia sukupolvenne on ensimmäinen, joka jättää lapsille Suomen huonommassa jamassa kuin aikoinaan itse sai sen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korjaus: ei tarvitse pro ei tarvi. Puistattaa.

      Poista
  20. Näkemys kansassa on blogissa hirveän yksimielinen. Kansa = yläluokkaiset miehet. Ja Saksa, Ranska ja USA.

    VastaaPoista
  21. Jos tämä on demariblogi, kuten netistä luin, Suomelle on vain hyväksi perussuomalaisten voitto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin löydän netistä ihan mitä vain. Esimerkiksi sen, että olet persu.

      Poista
  22. http://www.anttiliikkanen.netperjantaina, 31 maaliskuuta, 2023

    Tiedeyhteisön "lettereissä" on tärkeätä, että osallistujat ovat nimellään mukana. Kemppisen valinta - hyväksyä anonyymejä - lisää sekä vapautta että paranoiaa. Jälkimmäistä fsb rakastaa.

    VastaaPoista
  23. Hyvä omatunto antaa parhaan unen, ei vainonta eikä miesten harjoittama ylivertaisen naisen stalkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuka lohduttaisi Nyytiä?

      Poista
    2. Mitähän Nyyti tarvitsee, tuskin lohdutusta. Ei ole häntä täällä näkynyt. Mörkö sen sijaan tarvitsee apua, ja hänen kanssaan tekemisiin joutuneet.

      Poista
    3. Voihan olla kyseessä Pikku Myy joka on juur'ikään päässyt Nuuskamuikkusen mukana kaikkeen kiellon keksivältä Puistosedältä karkuun tuonne vaaralliseen maailmaan jossa viisaaseen neuvoon muurahaisten puraisun seurauksista ei ole luottamista. Oikein toimittu.
      - Jos sellainen puraisee sinua paisut isoksi kuin appelsiini.
      - Mutta minä tahdonpaisua, tahdonpaisua!

      Poista
  24. Jumala osaa määritellä Sinut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihminen luo jumalan omaksi kuvakseen..

      Poista
    2. Kyllä Pirullakin on sormensa mukana näissä maallisissa meiningeissä.

      Poista
  25. On vakavasti sairas jos kritisoi SDP:tä. Sen ymmärtää jokainen terve.

    VastaaPoista
  26. Joka mielipidettäsi vastustaa sitä piru rakastaa.

    VastaaPoista
  27. Suus kiinni kun mun kanssani puhut, sanoi NN.

    VastaaPoista
  28. Kaikeksi onneksi kullakin on nimettömät. Se on vain hyväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entinen jälleenpakanalauantaina, 10 helmikuuta, 2024

      On täälläki varsinainen pyykkipoikapataljoonan pöksynäytös... 🤔☔🪖

      Poista
  29. Kukin ilmoittakoon vanhimmistolle rotunsa, nimensä, sukunsa neljänteen polveen, mitä tieteitä edustaa kenen professorien ohjauksessa. Vanhimmisto päättää oikeudesta lausua, tai vaientaa hänet iäksi. Seurauksena voivat olla kunnianloukkaukset maailmanlaajasti puoleksi vuodeksi ilman oikeutta vastata, mikä romauttaa hänen fyysisen terveytensä. Eli kuolemantuomio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea puolueeni loistavasta tuloksesta alueellani. Puolue sai uuden paikan. Läpi päässeitä olen tukenut kaikkia monet vuodet korostamatta ja päivittäin ylistelemättä itseäni, rähjäämättä kenellekään, stalkkaamatta ja vainoamatta naisia tai yleensä ketään, loukkailematta syyttömien kunniaa. Ajattelematta itseäni ja ajatellen aina tuettavia, järjestäen heille esiintymis-, keskustelu- ja julkaisumahdollisuuksia. Se on ollut paljon suurempi työ kuin luulisi. Muussa tapauksessa olisin vain haitannut heidän pääsyään eteenpäin.

      Poista
    2. Puolueista puheen ollen. Marin ilmoitti muutama viikko sitten, ettei SDP lähde samaan hallitukseen Perussuomalaiset-puolueen kanssa. Eli lausunto oli tulevaisuuteen suuntautuva, seuraavan vaalikauden henkilökohtaisiakin toiminta-aikeita ilmentävä. – Miksi Marin ei ollut nostamassa Suomen lippua NATO-salkoon Brysselissä tiistaina 4.4.2023 presidentin ja kahden ministerin kanssa? Jopa valtiosääntö (UTVA, parlamentarismi) olisi sitä edellyttänyt. Jäikö hän pois oma-aloitteisesti vai estikö joku? – Keskiviikkona hän käytti ilmaisua ”ei pyri” jatkamisestaan SDP-puheenjohtajana ja ilmaisua ”mahdollisia ehdokkaita” tarkoittamatta itseään pj-vaalissa. Hän ei siis ”kieltäytynyt” puheenjohtajuudesta. -- JRi

      Poista
    3. Utva ei ole osa valtiosääntöä eikä parlamentarismi määrää henkilötason edustuksia. Pykälien mukaan ulkoministerin oli toimittava alllekirjoittajana.

      Poista
    4. Kiitos valtiosääntöjuridisesta oikaisusta. Suomen lipun nosto NATO-salkoon oli kuitenkin niin merkittävä tapahtuma historiallisesti, että se oli vaatinut pienen valtion kakkoshenkilönkin läsnäoloa. (Tähän tietysti huomautetaan, että kakkoshenkilö on eduskunnan puhemies.) Puolustusministeri olisi voinut jäädä pois. Tämä olisi ilmaissut sitä, että sotilaallinen voima ja yhteistyö on vain väline turvallisuuden tuottamiseksi kaikissa olosuhteissa. – Brysselin tilaisuus olisi voitu järjestää kahta päivää myöhemmin, kiirastorstaina 6.4.2023. Silloin tuli kuluneeksi 75 vuotta YYA-sopimuksen solmimisesta. Huhtikuun kuudeshan oli vuosikymmeniä erityisesti ulkopoliittisesti kelvollisen eliitin merkkipäivä. Oli kuitenkin varmaan parempi, että Brysselin tapahtuman päivämääräksi tuli 4.4.2023, NATONn perustamisen 74-vuotispäivä. – Marinin kahta minuuttia ennen tiedotustilaisuutensa aloittamista monelle taholle lähettämä viesti (Iltasanomat 6.4.2023 sivu 4) ilmaisee yksiselitteisen selkeästi puheenjohtajuudesta luopumisen. Hän kyllä käyttää ilmaisua ”en tavoittele”, mutta muutamaa sanaa myöhemmin ”tulevilla puheenjohtajaehdokkailla” ja seuraavassa kappaleessa ”tilaa uudelle johtajalle”. – JRi.

      Poista
  30. Kansan äänioikeutettujen selkeä enemmistö vaihtoi kovin kalliiksi tulleen SoTe-kabinetin mahdollisesti vielä kalliimmaksi tulevaksi SoTa-kabinetiksi, jolle komentajan kansa valitsee 29.1. - 11.2. 2024

    VastaaPoista
  31. Hävettää suomalaisten puolesta. Vieraan pelossaan Suomi mennä hupsahti aika pitkän matkaa taaspäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko oli pelätä ja hupsahtaa, kun iso, julma ja vieras itänaapurimme romahti 30-luvulle, johtajanaan Stalinin ja Hitlerin äpäräpoika Putin Pikkuinen.

      Poista
    2. Ei ole pakko pelätä, voi myös järkeillä ja todeta ettei se heti tänne tule.

      Poista
    3. Pieni rakettimies uhkaili viime vuonna taas kerran aivan oikeilla ydinaseilla, kuten toistuvasti muutakin maailmaa. Ei sellaisessa uhkausten vyöryssä voi kukaan jäädä hölmönä seisomaan sormi suussa. Tai jotkut voivat ..

      Poista
    4. Iteltä kysynkin, että tarvitsiko Suomen mennä perässä?

      Poista
    5. Nyt NATOssa Suomi on todennäköisempi ydiniskun kohde kuin ennen.

      Poista
    6. Tarvihti. Vaihtoehtona oli jäähä kolomanneksi Ukrainan ja Valko-Venäjän sakkiin. Livohkaan kannatti lähteä heti.

      Poista
    7. Pieniä rakettimiehiä, joihin kuvaus sopii, on kaksi. Toinen Moskovassa ja toinen Pjongjangissa.

      Poista
    8. HooVeetä hävettää suomalaisten puolesta... eli tuli tunnustaneeksi, ettei ole suomalainen.

      Minua puolestani hävettää rehellisten, rauhantahtoisten ja oikeudenmukaisten venäläisten puolesta.

      Kai heitäkin sentään muutama on?

      Poista
    9. Vierailla tarkoitin vääränvärisiä.

      Poista
  32. "[K]irjailija Walter Scott [...] veti esiin skotlantilaiset ja sepitti heille menneisyyden ja erikoislaatuiset hyveet."

    Skotlantilaisethan eivät ole yksi kansa. Ylämaalaiset, jotka ovat perinteisesti puhuneet skottigaelia ja joiden englantilaistunut osa ei puhu sitä alamaiden skottimurretta, vaan gaelilaisvaikutteista kouluenglantia, ovat ihan eri porukka kuin alamaalaiset, jotka puhuvat englannin murretta (tai englannin läheistä sukukieltä).

    Alamaalaisilla on edelleen rasistinen pilkkanimi ylämaalaisille, "teuchtet".

    VastaaPoista