Sivun näyttöjä yhteensä

8. elokuuta 2021

Tunteet pinnassa



 

Kahdessa tai kolmessa vuodessa tunteet ovat tulleet Suomessa muotiin. Syy on tietymätön. Sodan ja niukkuuden unohtuminen? Sukupuolierojen romahtaminen? Perusopetus?

 

Jopa poliittisen vallan huipulla miehekkäimmät henkilöt ovat nuoria naisia, jotka käyvät välillä synnyttämässä.

 

Itse opin välttämättömät roolit 40-luvulla. Ankaria opettajia olivat keskenkasvuiset enoni, joiden oppeja suvun naiset yrittivät vastustaa. ”Mies ei itke, se kiroilee vain.” ”Likkojen kanssa leikkiminen on suuri häpeä.” Jos housuihin lorahtaa jotain, parempi verta kuin pissaa. Vielä koululaisena minulle esitettiin ihannemiehenä Pentti ja Paavo, jotka olivat lyöneet poliisia. 

 

Tämä on luettava sitä taustaa vasten, että olin lellikki ja mammanpoika.

 

Omituisten olympialaisten aikana televisiossa on nyt näytetty itkeviä nuoria miehiä ja riemusta kiljahtelevia nuorukaisia, jotka eivät ole pysyä elastaaneissaan. Tappiosta haastatellut toistelevat, että kyllä nyt sattuu. 

 

Urheilu on tieteellisen rasismin, armeijan ja koulusadismin tuote. Esikuviksi nostettiin mestarit, jotka olivat kuuluisia ilmeettömyydestään ja henkilöinä usein myös tunteettomuudestaan. Vanhanmaailman hengessä naisia pilkattiin, kun hekin yrittivät muka urheilla, vaikka ”kaikki” tiesivät, ettei heistä ole siihen. Alan kirjoista luin jo aivan pienenä, ettei neekereistä ole juoksijoiksi, koska he ovat liian lyhytjänteisiä ja tyhmiä. Tämä piti todistaa Berliinin olympialaisissa 1936.

 

Tuo tieteellinen rasismi on muuten painettu villaisella. Etenkin Harvardin yliopiston ympärillä kuhisi. Maailman johtava tiedemies Louis Agassiz, joka oli todistanut jääkauden ja sen että se alkoi Alpeilta ja oli erikoisen paha Brasiliassa, julkaisi yleisteoksia kymmenin painoksin. Amerikkalaisille todistetiin ”tieteellisesti”, että väärän värisillä ihmisillä on pienet ja tyhmät aivot ja heidän aidossa ympäristössään marakatitkin jäävät kovin kehittymättömiksi. Ruotsalaiset ottivat tämän opikseen ja julkaisivat kirjoituksia myös siitä, että juutalainen ei opi soittamaan viulua (kysymyksessä oli J. Heifetz), eikä ymmärtämään fysiikkaa. Nämä kun molemmat edellyttävät hengenlahjoja, jota heikäläisillä ei ilmene.

 

Tieteen ja tiedon vastustamisella on historiansa, mutta sitä ei ole oikeastaan tutkittu. Siksi voi vain epäillä, että huono tiede ja virheellinen tieto ovat vaikuttaneet vaiheisiimme ja maapallomme vaiheisiin yhtä paljon kuin hyvä. Fysiikan perusteet ovat yhä hakusessa, ja biologia on kokenut suuren mullisuksen useita kertoja sotien jälkeen.

 

Darwinismi menestyi, koska siitä luettiin ajatus, että amerikkalaiset ja englantilaiset ovat luomakunnan huippu. Jopa Hitler oli samaa mieltä, lisäten huipulle kuitenkin saksalaiset. Darwinhan ei tiennyt periytymisestä mitään. Vielä 1950 todettiin arvovaltaisesti, että geenin todellinen ydin on tuntematon. Kun DNA ymmärrettiin, se ymmärrettiin jokseenkin väärin. Kantasolun toiminta ja merkitys alkoi hahmottua 1960-luvulla. Esimerkkinä tässä esiteyltä tieteelliseltä rasismilta meni pohja vasta 100 vuoden kuluttua sen noususta eli meidän elinaikanamme. Ja nyt on aihetta epäillä, että nämä virukset ja bakteerit eivät olekaan ohimenevä ja taltutettava riesa.

 

Ujo vastaukseni itkevien urheilijoiden nousuun, joka siis on mielestäni todella hieno ja innostava muutos, ellei pieni vallankumous, on – pandemia. Taloudellisen ja terveydellisen vaikutuksen paketissa on kulttuurinen vaikutus, joka saattaa olla se kaikkein suurin.

 

 

21 kommenttia:

  1. Tässä on nyt kyllä syytä muistuttaa, että Agassiz oli nimenomaan johtava darwinismin vastustaja. Ihminen oli luotu, mutakuonot oli luotu eri kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös Hitler kielsi paitsi darwinismin niin evoluution (lajien synnyn toisista lajeista) tyystin niin Mein Kampfissa kuin pöytäpuheessaan.
      Hänkin oli siis kreationisti.

      Muuten, etelä-Afrikassa evoluutio-opetus oli suorastaan kiellettyä (muistaakseni ihan 1990-luvulle asti), koska se olisi osoittanut mustan ja valkoisen yhteiset juuret. Ja sehän ei käynyt. Kreationismia opetettiin, se sopi paremmin rasismin omaksumiseen.

      Eikä liene sattumaa että eräs kreationistinen MEPpimme on paitsi darwinismin kieltäjä niin oli myös rasisteja vilisevän puolueensa presidenttiehdokas.

      MMM...

      Poista
  2. Sotkamon pesäpallokentällä osattiin piinata vastustajan lyöjää hyytävillä "Kuolee!"-huudoilla. Vastaveto Vimpelissä: "Sotkamon itkijänaiset!" Kiteeläislähtöinen lukkari Toni Kohonen sopi hyvin idän itkupilliksi jymyläisten joukkoon. Näin Pohjanmaalla kymmenkunta vuotta sitten - ja varmaan vieläkin.

    VastaaPoista
  3. Useimmilla on kilpailuvietti. Urheilu on hyvä ja jokseenkin vaaraton tapa tyydyttää sitä viettiä. Penkkiurheilu on sitäkin parempi, koska suuret joukot voivat saada siitä kaikki tarvitsemansa tunteet kohtuuttomasti rasittamatta itseään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se traagista, jos "ihminen saa kaikki tarvitsemansa tunteet" muitten urheilemisesta.

      Poista
    2. Suuret tunteet eivät ole saatavat urheilusta vaan sodasta. Muuten se on traagista.

      Poista
  4. JK: "Alan kirjoista luin jo aivan pienenä, ettei neekereistä ole juoksijoiksi, koska he ovat liian lyhytjänteisiä ja tyhmiä. Tämä piti todistaa Berliinin olympialaisissa 1936."

    Ei kai nyt ihan noinkaan. Viimeistään Los Angelesin kisoissa 1932 mustat miehet (Eddie Tolan, Ralph Metcalfe ja mitä heitä nyt oli) olivat mielin määrin hallinneet pikamatkoja. Berliinissä 1936 kyse oli kai siitä, että Hitler kumppaneineen aiheellisesti pelkäsi ennen muuta Owensin ylivoimaa, mikä sitten kävikin toteen, niin että Suur-Saksan nerokas johtaja joutui kiukuissaan läimäyttämään kiiltävän kappisaappansa vartta. Viestinjuoksuissä sentään "valkoisen rodun kunnia" säilyi sillä keinoin, että Yhdysvallat yksinkertaisesti sulki mustilta juoksijoilta pääsyn maan viestijoukkueeseen.

    Siitä entisajan urheilijoiden "coolista" tunnekontrollista lienee kuuluisin tapaus ylivoimaisesti taaas kerran voittaneen Paaavo Nurmen tokaisu, kun nääntynyt (britti?)juoksija rojahti maaliviivan ylitettyään hänen jalkoihinsa: "Huanost harjotellu!"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuonna 1932 pikaviestin voittojoukkueesta tosiaan puuttuivat mustat, mutta Owens ja Metcalfe olivat kyllä mukana vuonna 1936.

      Poista
  5. Mieshenkilönä (s.1968) muistelen: Noin 6-10 vuotiaana pihassa&puskissa juostessa jos hävisi kaverille, niin sanottiin että "voitit kun oot harjotellut (salaa)" Ei yleensä itketty


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäjänmestaruuskilpailussa saattoi 1950-60-luvulla tosiaan toiseksi jäänyt sanoa syyttävän syvällä rintaäänellä voittajalle: "Sie olet harijotellu."

      Poista
  6. Tutkija Silvennoinen YLE-Areenassa miettii vähän samoja asioita, kun puhe on siitä, mitä suomalainen huippuosaajisto 1941, muutkin kuin Venezuelaan sittemmin muuttanut, jo tiesi.

    Toisaalta pandemia on (13. kerta nykyhistorian aikana, kts Albert Camus) osoittaa, että rahat tai henki on sama asia kuin hinnalla millä hyvänsä.

    Suomessa asiaa ei kuitenkaan voi seurata, koska meillä on vain muutama laatuisa blogisti, mutta ei ainuttakaan toimivaltaista viranomaista, koska heidät on "kovan ilmeen aikana" lakkautettu.
    Nyt on myöhäistä itkeä.

    Lopuksi, myös Kemppisen huomioon: suuret luvut, esim Armi-Aavkkko Areena-dokumentin kuulijoiden määrä, ovat liian suuria käsiteltäviksi/käsitettäviksi.

    VastaaPoista
  7. Urheilu on todella ikävä ilmiö tasa-arvon kannalta. Eihän olympialaisten voimalajeissa ja yleisurheilussakaan esiintyisi yhtä ainokaista naista, ellei tätä heikompaa sukupuolta varten olisi perustettu omia sarjojaaan.

    Tämä on tietysti syrjivää, vanhoillista ja epätasa-arvoista setämiehen sovinistista urputusta, jossa kaikkein ikävin puoli on se, että se on totta.

    Siitä huolimatta ja sen takia: eläköön naisurheilu!

    VastaaPoista
  8. Tekninen huomautus. Kun kirjoitatte tässäkin blogissa kommentin sen kenttään, huomatkaa ennen sen lähettämistä valita sisältö ja command copy se kaikki.

    Mulle on nyt jo kahdesti sattunut että saan blogspotista järjestelmäviestin "something went wrong" joka tarkoittaa että kaikki häipyi maailmankaikkeuteen.

    Ei mitään kuvaa mikä voi olla syynä -- kannattaa ensiksi tyhjentää selaimen cachet. Mutta jollei kopioi tekemäänsä ensin, se ei tallennu niin mihinkään.

    Copy säilyttää sen tietokoneenne leikepöydällä (jollette kopioi mitään sen päälle).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin valitsee tekstin jonka haluaa kopioida ja sitten näppäinyhdistelmä Ctrl c muistiin kopioitaessa. Ja sitten kun haluaa sen kopioidun käyttöön kursori sinne mihin kopion haluaa ja yhdistelmä ctrl v.

      Poista
  9. "juutalainen ei opi soittamaan viulua"
    Heifetzia jne. selitettiin sillä että ne ovat niin hyviä matkimaan mutta musiikista ne eivät oikeasti ymmärrä mitään. Samaa selittelyä on ihan viime aikoihin asti esitetty ihan arvovaltaisilta tahoilta kun japanilaiset ja kiinalaiset alkoivat saada menestystä tärkeissä esittävän taiteen kilpailuissa.

    VastaaPoista
  10. Urheilijoiden tunteenpurkaukset, niin miesten kuin naistenkin, ovat olleet virkistävää katsottavaa - ei ne mitään robotteja ole vaan aitoja ihmisiä. Ehkä tässä kulkee jokin sukupolviraja, nuorilla on hyvä itsetunto, uskalletaan näyttää niin riemua, raivoa kuin rajua pettymystäkin suuren paineen jälkeen. Kyyneleet ovat terveellisempiäkin kuin murjottaminen ja sisään päin katsominen. Vaatii myös rohkeutta sanoa suurkilpailuissa, että nyt en halua hypätä, en hyppää, kun ei ole varma onnistumisesta, vaikka kuin olisi maailman paras telinevoimistelija. Tyttösen näköinen, siis käskettävissä olevan näköinen.

    VastaaPoista
  11. Vesimiehen aika; vesimies nostaa vedestä (tiedostamaton) kalat (tunteet) pintaan. Tätä on odotettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niin on mutta tunnustaudupa nyt tässä sitten hipiksi enää näillä vuosikymmenillä. Onko muuten hipsteri deminutiivi vai mikä?

      Poista
    2. Miten joku voi tunnustautua riemuhipiksi (täll iällä)?

      Ihan helposti.


      Rytmiryhmä kuulostaa aika halla-aholaisilta mutta sillei kai mahda mitään, jos haluaa että on rytmiryhmä.

      Poista
  12. Jo muutaman vuosikymmenen ajan on urheilijoiden hyvin usein toistuvana kommenttina ollut, kun haastattelija tv:ssä kysyy tuntemuksia suorituksen jälkeen: "Tosi mahtava viilinki!"

    Kaikkea se 70-luvulla alkanut "modernisaatio" siis matkaansaattoi (anteeksi arkaismi!).

    VastaaPoista
  13. Pandemialla on rauhanomaistava vaikutus. Social distancing on sosiaalisen median suuri tragikomedia, kaikki ovat oikeutettuja ikiomaan mielipiteeseensä eikä ketään jätetä huomiotta, voi ressukoita kauheeta kuulkaa. Tartuntatautien etenemisen asiantuntijota onkin tosi tylsä kuunnella. Netissä on niin paljon mukavampaa ja turvallisempaa. Etäruoka, etätyö ja etäsota.

    VastaaPoista