Sivun näyttöjä yhteensä

11. joulukuuta 2019

Vale




Hyödyllistä. Arvellaan että amerikkalaisten yleisen käsityksen mukaan valehdella saa, ellei siitä ole kenellekään suoranaista vahinkoa. Siellä jopa ihmeteltäisiin, että Suomessa ministeri voi menettää tehtävänsä, jos valehtelee eduskunnalle. Pikkuasioilla ei olisi väliä.

On erehdys pitää Trumpia eli siis suoraa valehtelemista ja tiedossa olevien tosiasioiden vääristelemistä uutena ilmiönä.

USA:n ja Englannin oikeusjärjestelmä ovat samaa perua, mutta käytännön erot ovat suuria. Perimmäinen syy on puritanismin perinne. Tarkoitan sanaa aatehistoriana. Siinä ollaan lähellä jyrkkähenkisiä uskontokuntia, jotka ovat reformoitujen kirkkojen jälkeläisiä.

Amerikkalaisten mielen pohjalla liikkuu edelleen 1600-luvun ajatus, että maallinen menestys on Jumalan antama merkki otollisesta elämästä. Mitä enemmän miljoonia omistaa, sitä parempi kristitty on. Tuo ajatussuunnan syntypaikkoja olivat Skotlanti, Hollanti ja Sveitsi.

Katolinen kirkko, jonka synnit ovat suuret, on pitänyt yli tuhat vuotta yllä pyhän köyhyyden ajatusta. Luostariin menneet eivät omista mitään. Kerjäläismunkistoilla oli suuri merkitys jopa tieteessä. Luterilaisuus, joka aloitti historiansa yllyttämällä surmaamaan kapinoivia talonpoikia ja juutalaisia, löytyi kuitenkin se ajatus, jonka kirjoitti ehkä ensimmäisenä kirjaksi juutalaisuuden ja jesuiittojen koulima Spinoza. Ihminen on kaiken mitta. Uskoteltu näkymättömien voimien suosio ei perustele mitään.

Niinpä pettäminen hyvän asian vuoksi ei ole hyväksyttävää.

Varhaisten ajattelijoiden ympärille rakentui eurooppalainen käytäntö, jossa luottamuksella on yhtä suuri merkitys kuin totuudella. Esimerkiksi vahingonkorvausoikeudessa luottamuksen suoja näkyy selvästi. Kadulla kulkijan on voitava luottaa siihen, että kiinteistöistä vastuulliset ovat hoitaneet velvollisuutensa niin että jalkakäytävät on hiekoitettu. Työläisten on voitava luottaa siihen, että turvajärjestelyt toimivat niin ettei työtään tekevän tarvitsisi pelätä terveyttään tai henkeään.

Tunnetusti amerikkalainen järjestelmä tuo kohdittain mieleen arpajaiset. Jos tikkunekkusi putoaa liukuportaisiin, voit ehkä vaatia laitteiston käyttäjältä ja valmistajalta kymmenen miljoonaa dollaria kummaltakin korvauksena. Toisaalta ympäristön tuhoutuminen ei varsinaisesti kiinnosta ketään ja esimerkiksi tupakan terveysvaikutuksista valehteleminen onnistui lähes 50 vuotta sen jälkeen kun lääkärit olivat todenneet yhteyden. Ja kolmanneksi ampuma-aseet ovat hyvä ja ihana asia, joiden rajoittamiseen ei ole osoitettu minkäänlaista aihetta, muka.

Jos ihminen on hyvä – kuten Trump – hän saa toki valehdella. Jos ihminen on paha – kuten H. Clinton – hänen puheensa ovat kauhistus silloinkin  kun ne ovat kirkkaasti totta. Trumpin piittaamattomuus puheissa ja puhelimessa on pelkästään rakastettavaa. Hillary piti panna vankilaan, koska hän oli käyttänyt sähköpostia määräysten vastaisesti.

Sanan ”luottamus” merkitysten suuri määrä hämmentää. Kun luotan sinuun, en aio uskoa kaikkia puheitasi enkä hyväksyä kaikkea, mitä teet. Luottamus periaatteena kylässä, kaupungissa ja maassa tarkoittaa käytäntöä. Jos kävelen kassalle, aion maksaa ostokseni. Jos pysäköin autoni, en tarkoita lahjoittaa sitä kiinteistön omistajalle. Enkä kohtele ihmisiä enkä yhteisöjä vastapuolina, vaan myötäpuolina.

17 kommenttia:

  1. "Jos ihminen on hyvä – kuten Trump – hän saa toki valehdella. Jos ihminen on paha – kuten H. Clinton – hänen puheensa ovat kauhistus silloinkin kun ne ovat kirkkaasti totta."

    Tuo näyttäisi pätevän myös kääntäen, mikä luonnollisesti vain lisää blogistin todistuksen arvoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahat ihmiset, kuten esim. Trump, Boris Johnson tai Putin,valehtelevat, mutta hyvät ihmiset, kuten esimerkiksi suomalaiset vihervasemmistopoliitkot, esim. Haavisto tai Rinne, puhuvat vain muunneltua totuutta.
      Miten muunnellun totuuden puhuminen sitten eroaa valehtelusta, selittäkääpä viisaammat.

      Poista
  2. Jos järjestö on hyvä – kuten republikaanit – se saa toki valehdella. Jos järjestö on paha – kuten kansainvälinen ilmastopaneeli – sen puheet ovat kauhistus silloinkin kun ne ovat kirkkaasti totta. Republikaanien piittaamattomuus puheissa ja puhelimessa on pelkästään rakastettavaa. Paneeli piti panna vankilaan, koska sen yhdessä paperissa oli pilkkuvirhe.

    VastaaPoista
  3. Kyllä Trump on mies palkallaan tai siis paikallaan. Ja voi miten söötisti hän puhuessaan pitää pienen kätösensä sormia.
    Tällaista presidenttiä amerikkalaisille ei olisi keksinyt Mark Twainkaan...Trump valehdellessaan tulee kertoneeksi amerikkalaisista kaiken ja vähän enemmänkin, mutta siitä joskus toiste lisää.
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  4. Kaikkia asioita voidaan ajatella useammalla tavalla. Tuosta "ihminen on kaiken mitta" ajatuksesta tuli mieleen Hanna Arendt, joka Totalitarismin synty -kirjassaan pitää täysin mahdollisena, että jonain kauniina päivänä tuon ajatuksen siivittämänä ihmiskunta saattaa aivan demokraattisesti päättää likvidoida osiaan. Hänen mukaansa tällainen uhka pysyi piilossa niin kauan kuin "horjumaton kristillinen teologia" tarjosi puitteet poliittisille ja filosofisille ongelmille. Toisin sanoen noudatti ajatusta, että jumala on kaiken mitta.

    Blogisti haluaa myös osallistua Trumpin jatkuvasta valehtelusta todistuslausuntoja antavien valveutuneiden ja vastuuntuntoisten kansalaisten joukkoon. Tuli mieleen, että mitä mieltä hän mahtaa olla vaikkapa sellaisista ansioituneista kansalaisista kuin Martin Scheinin ja Martti Koskeniemi, jotka tuoreeltaan presidentin vaalin ratkettua (ja myöhemminkin) antoivat julkisuuteen lausuntoja, että Trump tullaan erottamaan virastaan ennen ensimmäisen virkavuotensa loppua. Hekin epäilemättä pitivät Trumpia valehteijana. Mutta entä herrat itse? Uskoivatko he itse puheisiinsa (ja jos, niin millä ihmeen perusteella) vai valehtelivatko tietoisesti?

    Niin tai näin. Ainakin voi sanoa että Trump on läpinäkyvin USA:n presidentti aikoihin. Hän kertoo mihin pyrkii, ja tekee sen myös. Kun Obama oman virkakautensa alussa muutamassa viikossa pyörsi suunilleen kaikki vaalilupauksensa liittyen homoavioliittoihin, sukupuolivähemmistöihin jne monille hyvin kipeisiin kysymyksiin, Trump tekee sitä mitä on luvannutkin. Jotenkin lystikästä, että se suunnilleen ainoa politiikko, joka lunastaa lupauksensa, on leimautunut valehtelevaksi presidentiksi.

    Itse en nyt suoralta kädeltä osaisi sanoa mitään yksittäistä valhetta, jonka Trump on sanonut, vaikka epäilemättä sellaisen voisi asiaa tutkimalla löytyä. Mutta toisaalta Trump myös puhuu jatkuvasti medialle vapaasti ja vastaa kysymyksiin koko ajan. Joka kerta, kun hän lähtee Valkoisen Talon pihalta helikopterilla, lähtö on samalla ainakin parikymmentä minuuttia kestävä lehdistötilaisuus. Hän vastailee vapaasti mihin ikinä esitettyyn kysymykseen. Ja sitten media laskee virheitä, jotka tulkitaan valheiksi. Sen jälkeen esitetään jotain käsittämättömiä tuhatmääriä presidentin virkakaudellaan esittämistä valheista.

    VastaaPoista
  5. Kyllä minusta oranssi haalari sopii ilman muuta paremmin Trumpille [kuin Hillarylle].

    VastaaPoista
  6. Epäilemättä Hillary on joskus, edes vahingossa, puhunut totta. Kauhu häneen taisi olla aika monen syy äänestää Trumpia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerropa, mitä hän nyt sitten on valehdellut. Ei nyt tule mieleen, Trumpilta kyllä toki enemmän kuin tarpeeksi.

      Poista
  7. Teitä on 50 wanhan ajan laivassa valtamerellä ja lähestytte vesi- ja ruokapulassa saariryhmää. Jos saarella asuu yli 100 niin pidetään hengenvaarallisena ja saari kierrettävä. Puolet asukkaista puhuu 100% totta ja puolet 100% valetta. Miten kysyt rannalla kävelevältä alkuasukkaalta yhdellä ainoalla kysymyksellä että "montako Teitä saarella asuu?" (vastaan kohta).

    Tämöiseen erään ratkaisun näytti eilinen Fox:n Numb3rs-poliisisarja. Tosin se meni nopeasti ohi mutta ratkaisu oli kysyä roistoilta (joita ainakin toinen valehteli) että "Mitä kaverisi sanoisi jos kysyisin..?" Valitettavasti valehtelevan puolueen poliitikko voi aina kiertää: "Sitä Teidän pitää kysyä ministeri X:ltä".

    Ratk. ongelmaani (jota kerran mietin 2 pv ennenkuin keksin): "Mitä olisit vastannut kysymykseen "Onko teitä yli 100=" jos olisin hetki sitten aiemmin astunut maihin ja kysynyt sitä"?
    Valehtelija olisi valehdellut kahdesti ja saanut ulos totuuden (--P=P). Ja totuuden puhuja totuuden joten kuulija saisi tällä kysymyksellä 100%:n totuuden.

    MMM...

    VastaaPoista
  8. Joensuun kyläpäällikkö määritteli luottamuksen mestarillisesti valtuustolle puhuessaan. - Te olette luottamusmiehiä. Teidän tehtävänne on luottaa siihen, mitä minä sanon.

    VastaaPoista
  9. "Enkä kohtele ihmisiä enkä yhteisöjä vastapuolina, vaan myötäpuolina."

    Näinhän tämän pitäisi olla ja näin myös mennä ihmisten kesken. Mr Trump, tuo inhottu ja palvottu, monesti ylistetty ja useammin kirottu mies symboloi hyvin koko läntistä maailmaa koskevaa kahtia jako. Ja ainakin vastuullisen median mukaan kyse on manikealaisesta ja jyrkästä yhteiskuntien jakautumisesta valon ja pimeyden; hyvyyden ja pahuuden osapuoliin.

    Edustuksellisella demokratialla ei ole niin suurta väliä ja se ei ilmeisesti myöskään toimi, kun hyvän ja valon lähettiläs, Ylen toimittaja Jussi-Pekka ilmoittaa otsa huolestuneessa rypyssä, "miten Euroopan vaalien huolestuttava kierre jatkuu". Lähtökohtaisesti ja oletetusti puolueettoman uutiskanavan mielestä ihmiset ovat äänestäneet väärin. Voiman hyvää puolta kannattavien olisi tietenkin pitänyt vetää punainen viiva.

    Trumpia on tietenkin yritetty savustaa ulos valtaistuimeltaan heti hänen valinnastaan lähtien. Valon/hyvän puolella olevien mielestä koko vaalien tulos ja Trumpin valinta on tietenkin väärin ja merkki pimeyden voimien noususta läntisessä maailmassa.

    Trumpia voi tietenkin kauhistella ja parjata koko sielun ja ruumiin voimalla. Trump on ennalta arvaamaton ja narsistinen ja vähemmän välittää poliittisesta korrektiudesta. Tämä lieneekin ydinasia ja tärkein syy, miksi Trump valittiin presidentiksi. Syyn huomaaminen "valon" puolella oleskeleville vaatisi Gogolin tuntemusta, peiliä ja hippusen itsekritiikkiä.

    Presidentti Niinistö taisi itsenäisyyspäivänä vihjailla jo siihen suuntaan, että peiliin vilkuileminen olisi kenties hieman paikallaan. Ja osoittaen sanansa juuri hyville ihmisille ja Jeesuksen hyvyyden/Sokrateen viisauden omaaville Suomen, pallon ja Linnunradan pelastajille.

    Siinä olisi myös ensiaskel luottamuksen lisäämiseksi läntisissä yhteiskunnissamme.

    VastaaPoista
  10. Lehtitietojen mukaan Trumpin lähipiiristä on jäljellä enää varapresidentti Mike Pence. Muut on erotettu taikka lähteneet itse.

    Onko yes -henkilöitä tullut tilalle?

    VastaaPoista
  11. Kenelle yksityiselle nyt sitten oli vahinkoa esimerkiksi Nixonin valehtelyista? Silti hän kaatui. Tuon jälkeen arvot ovat siellä entisestään rappeutuneet. Ne voimat, jotka siellä nyt ratsastavat arvoilla, ovat kaikkein rappeutuneimpia. Surkeansurkea malli maailmalle.

    VastaaPoista
  12. Trumpin, Johnsonin etc valehtelu on hieman urbaanilegendan kaltainen asia, jota kuitenkin totena levitetään mediassa, ilman kritiikin häivähdystäkään.

    Samalla periaatteella valheita löytyy mistä tahansa. Esimerkiksi jo tämän Vale-postauksen kahdesta ensimmäisestä kappaleesta löysin peräti seitsemän kappaletta keskimääräisen Trump-tason "valhetta".

    Ei niistä mitään haittaa tietysti ole, yleistason oletuksista, mutta tätä hurskastelua Trumpin (ja Johnsonin) valheista olisi syytä vähän hillitä. Kannattaisi keskittyä vaikka heihin, jotka oikeasti vääristelevät totuutta mieleisekseen, kuten vaikkapa Putiniin kumppaneineen ja Xi'hin.

    VastaaPoista
  13. Helpompi on kamelin pistää neula silmäänsä kuin rikkaan päästä taivasten valtakuntaan. Nythän tarvitsee enää määritellä rikkaan raja; mikä tulodesiili ja varallisuus ja sen ylittävät ovat suoraan helvetin omia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpottaisiko lesken ropo?

      Poista
    2. Veroitucsen ciirastulessa rickaan synnit puhdistuwi. Kun euro kirstuun kilahtaa, sielu taivaaseen vilahtaa.

      Poista