Sivun näyttöjä yhteensä

7. maaliskuuta 2018

Varokaa heikkoja jäitä



Jutun kuvassa huomio kiinnittyy siihen, että kenraali George Washington miehistöineen keikkuu Delaware-joella veneessä ilman pelastusliivejä, jäänaskaleita ja vihellyspillejä.

Eipä uskoisi. Kenties hänellä oli tuossakin vaiheessa vaikeuksia hampaitaan. Ne tippuivat yksi kerrallaan kuin napit takista, mutta juttu puisista hampaista on perätön. Muun muassa afroamerikkalaiset myivät hampaitaan mielellään, ja niistä laiteltiin sitten implantteja.

Ennen tuota sotaa Ohio-joelta löytynyt käsittämätön hammas oli Euroopassa todettu todisteeksi degeneraatiosta eli rappeutumisesta. Itse asiassa kaikki  mikä tuotiin Amerikkaan, oli tuomittu rappioon, koska maa oli täynnä haitallisia höyryjä.

Aikanaan päädyttiin epäuskonnolliseen tulkintaan, että hammas ja sen kaltaiset olivat maan päältä kadonneen eläimen, mikä oli luomiskertomuksen vastaista, ja otukselle annettiin nimikin, mastodontti.  

Vieläkin harmittaa että jätin kivettyneen  metsän väliin samoin kuin Suurenkanjonin, kun ajelin autolla Arizonassa. Onneksi Tucson ja Tombstone tulivat nähdyksi.

Eilen kerrottiin, että viime vuonna Suomessa syntyi vähemmän vauvoja kuin kertakaan 1900-luvulla eli vauvoja oli vähemmän kuin kuolleita, ottamatta huomioon vuosia 1940 ja 1918.

En enää viitsi vastata nuorille, jotka perustelevat lapsettomuuttaan sanomalla, etteivät rupea hankkimaan lisää ihmisiä näin pahaan maailmaan. Ennen sanoin, että logiikka on toisinpäin. Teidän kaltaistanne nimenomaan pitäisi synnyttää ja kasvattaa suvaitsevaisia ja aikaansaavia lapsia. Tuo perustelu ei tehoa.

Sekään ei tehoa, että aikojen huonontuminen on ajatuksena tuttu antiikista. Tänäkin päivänä se on uskonnollista lahkolaisuutta ja sivuuttaa sen, etteivät ajat ole koskaan parantuneet näin. Jos hyväksyy sen ajatuksen, että tuskallinen ja ennenaikainen kuolema on paha asia, ikinä ei keski-ikä ole kasvanut näin ja toisaalta lapsikuolleisuus vähentynyt, koko maapallolla. Ja paras toivo sietämättömän väestöräjähdyksen hillitsemiseen on nuorten naisten kouluttaminen, joka näkyy heti synnytysten vähentymisenä.

Suomessa tuo ei käy syystä. ”Pahat ajat” on ollut ennen kaikkea kirkon hallitsijoiden määräyksestä ylläpitämä uskomus, jonka tarkoituksena oli pitää köyhät eli suurin osa väestöä nöyrinä. Se ajatus oli pelottava, että raskaan työn tekijät keksisivät vaatia itselleenkin jotain.

Henki oli se, että maailma on murheen laakso, ja mielihyvän osoituksia yleensä paheksuttiin, ainakin ellei kysymys ollut viinapullo tyhjentämisestä.

Sitä ajatusta ei kuullut koskaan, että elämä on kirjaimellisesti ainutlaatuinen tilaisuus, eikä sitä, että edellytyksiä voi parantaa järkevillä muutoksilla niin kuin Washington kannattajineen irtautumalla isännistään ja perustamalla uudenlaisen valtioliiton, joka vastoin järkevien tahojen arviota onnistui.
 Nyt on vuoro olla kiitollinen Trumpille. Yhä useampi kokee ja näkee, että yhteistoiminta huono-osaisten kanssa on paras keino poistaa mielettömien päähänpistojen tenho.

8 kommenttia:

  1. Lienee selvää, että ainakin länsimaissa olot ovat parantuneet vinhasti vilme vuosikymmeninä. Siitä ei kuitenkaan automaattisesti seuraa, että sama kehitys jatkuisi myös tästä eteenpäin.

    Ainakin minun vähäisellä ymmärrykselläni voi tänä päivänä huolestua tulevaisuudesta. Väestönkasvu, resurssien rajallisuus, ympäristöongelmat ja monet muutkin haasteet muodostavat yhdistelmän, jonka onnellinen ratkaisu ei ole itsestään selvä. Joko olemme tulleet rajalle?

    Nämä ennennäkemättömän suuret ongelmat haastavat kaikki kauniit saavutuksemme. Onko ihmiskunnalla taitoa ja viisautta selvitä? En tiedä, mutta ainakin minua maailman meininkiä seuratessani vähän pelottaa.

    VastaaPoista
  2. Aiheesta lisää, lue koko tarina l´Hermione fregatista, löytyy sekä ranskaksi, että englanniksi.
    https://www.youtube.com/watch?v=MM9QneFnPX0

    Sattumalta tulin keväällä 2014 lukeneeksi karttaa noin 12000 km poikki Amerikan mantereen. Reitti kulki JFKlta (airport) Niagaran, Sudburyn ja Chicagon kautta, seuraillen Historic Route 66iä Santa Monican rantaan LAssa. Siellä kastoimme varpaat Tyyneen Mereen niin kuin oli suunniteltu. Jatkoimme vielä rantaa pitkin Golden Gaten sillan yli Stinton Beachiin. Auto jäi San Fransicoon ja lensimme kotiin.
    Onneksi poikkesimme Gran Canyonissa ja Petrified Forestissa, josta muistan lukeneeni jutun jostain suomalaisesta lehdestä jo kauan sitten.
    Sudburyn nähtävyys oli suomalaisten kaivos ja metallimiesten aikaansaama vanhainkoti, jossa meille paikat esitteli sujuvaa suomea puhunut Pohjanmaalta 1950- luvun alussa muuttanut pariskunta.
    Santa Fe oli poikkeava kokemus muista Keskilännen pikku kylistä ja kaupungeista. Las Vegasissa mieleen jäi korkea tornitalo, jonka huipulla luki TRUMP. Talon pintamateriaali ei kiillosta päätellen ollut messinkiä vaikka väri vähän siihen viittasikin. Muuten paikka vaikutti turhanaikaiselta. Golden Nugget kasinolla oli siisti ilmainen WC. Katselimme katuelämää jonkun tuokion kahvilassa istuskellen. Pois päästäkseen oli eräs kerjäläinen kirjoittanut keräysmainokseensa, että vaimollani oli parempi asianajaja.

    Lyhyt kommenttini matkan jälkeen vaikutelmista kyselleille oli, että Amerikan parasta ennen päivä oli jo mennyt ohi. Edellinen kokemus USAsta oli vuodelta 1970, kaksi ja puoli kuukautta rajua työntekoa McKay Nurseryssä Waterloossa, Wisconsinissa.
    P.Tammi

    VastaaPoista
  3. Juha Hurme Niemessään kirjoittaa, että kolmesataa vuotta kirkon miehet paasasivat maailmanloppua maanmatosilleen. Joskus nykyäänkin tulee vastaan, yleensä nuori mies, joka pyytää saada keskustella. Kysyttyään, että olenko huolestuneena seurannut ajanmerkkejä (maanjäristykset, sodat yms.) hän totetaa meidän elävän lopunaikoja. Minä siihen sitten sanon, että älä poika parka ole huolissasi - loppu kyllä tulee siiten kun auringosta loppuu polttoaine, mutta siihen on helvetisti aikaa, joten mene poika parka vaikka tempase muutama tuoppi ja sitten kretonkia pöllyyttämään.

    VastaaPoista
  4. Jos ehkäpä jo piankin alkavasta kansainvaelluksesta tulee hallittu ja hidas, on siinä mahdollisuuksia kehittyneillekin maille täydentää hupenevia ihmisvarastojaan sekä paikata kattoa vuotavaa, eikä antaa sen puota vaan, kuten Venäjä=Putin tekee. Tai siis tekee ja tekee, se mitään tee.
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  5. Ma! Ma!
    Where's my Pa?
    Gone to the White House
    Ha! Ha! Ha!

    Barron kyselee Melania-mammalta, että missä iskä?

    Tiedä häntä vaikka olisi noin kysynytkin, mutta Grover Clevelandille (dem.) kuitenkin räpättiin tuolla tavalla vuoden 1884 kampanjassa. GC tuli valituksi ja virassa ollessaan hänet vihittiin 21 vuotiaan morsiamensa kanssa Valkoisessa talossa. Yksi viidestä lapsesta syntyi toisen virkakauden aikana. Sen koommin ei ole Valkoisessa talossa lapsia syntynyt.

    GC oli 27 vuotta morsiantaan vanhempi. Hän pyrki parhaansa mukaan peittelemään menneisyytensä rumia seksijuttuja, jotka uhkasivat kampanjaa. Erään niistä mukaan hänellä oli poikalapsi raiskauksen jäljiltä.
    Ja siitä kai vastustajat sitten rallattelivat.

    VastaaPoista
  6. Nuoret ovat oikeassa. He tuntevat sen esim. työmarkkinoilla, joiden vaatimuksissa ei mikään riitä eikä kukaan kelpaa. Ja sitten on tuo ilmastonmuutos, joka muistuttaa itsestään, joka kerta kun kuluttaja yrittää valita tuhannesta jogurtista, minkä purkin ostaisi. Sitten on näitä huntuihmisiä ja heidän miehiään, jotka vaativat sharia-lakia sovellettavaksi meilläkin. Ruotsissa sharia-ihmiset ovatkin hallintoon jo soluttautuneet.

    Solna tingsrätt friade make i misshandelsfall
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xR7yBV/solna-tingsratt-friade-make-i-misshandelsfall--for-han-var-av-god-fam

    VastaaPoista
  7. Putin kertoi Washingtonille, että kaikki aseisiin käytetyt triljoonat ovat menneet kankkulan kaivoon ja lisämiljardeista ei ole mitään hyötyä. Ohjus tulee kotipesään teki mitä vain. Moskovassa asialle on naureskeltu jo pitkään ja odotettu, että millon Vlad vetää ässän hihastaan. Menee aikansa ennen kuin tämä järkyttävä tieto menee tajuntaan. Pentagonilta ja NATOlta menee oikeutus olemassaoloon. Trump voi olla kiitollinen Venäjälle ja ohjata vapautuvat dollarit Amerikan tekemiseksi jälleen suureksi. https://journal-neo.org/2018/03/07/americans-be-forewarned-the-coming-trump-perestroika/

    VastaaPoista
  8. Perustajaisistä ehkä maineikkainhan se kuvassa on ratsailla venhossaankin ! Ihan on kuin antiikin jumala siivin ja sotavaunuin kiitämässä tajuni halki ja läpi.

    Vapauta luonnonehdoista ensin mielikuvituksesi, niin tiede seuraa kintereillä. Noinkohan se meni ?

    Perustajaisiä olisi Savosta Värmlandiin pakkosiirretty eräs Delaware jokivarren Morgankin meikän mielessä. Hän vei sinne omakohtaista vapaudenkaihoa.

    Noiden puolentusinan omantunnonääntä on sitten kuultu alun kolmattasataa vuotta Superior Justicen tulkitsemana. Se ei aina ole ollut Keisarin ääni vaan rahvaan parku. Andrew Jackson pani ylimysyritelmän aisoihin heti 1830/40 vaihteessa ja Roosevelt sata vuotta myöhemmin. Taitaa olla nyt Trumpin vuoro palauttaa tolkku. Reagankin oli iskiessään liberaalit sosdem-verohirmut kanveesiin.

    Aika aikaa kutakin. Oikeusvaltiota vietiin Tarja Halosta ja huippuyksiköitä myöten Kiinaan. Aluksi meni kivasti. Meikäkin luki lännen uusimmasta progressiosta GS toimarin ja Bush jr valtiovarainministeri John Paulsonilta kaksikin kirjaa joissa kiinankäynneistä ja jalansijan saamisesta kerrotaan. Taisi Kiina 2008 jälkeen pelastaa haavekaupunki ja muulla kysynnän vahvistamisella -niin pelastaa opettajansa US eliitit kunnes Trump tuli vastaan ja Xi. Kiinan nykyjohtaja.

    Korruptiopuhdistus teloittaa ja asevoimat pullistelee. Economist 3.-9.3. kertoo laajasti ja syvästi kuinka Kiina on nyt kääntänyt selkänsä lännelle ja sen instituutioille ja niiden neoliberaaleille periaatteille ja praktiikalle rahan voimasta.

    Kiinalaiset US-alumnithan olivat keskeisiä viestintuojia ja Volvon tai ihan tuoreesti ison Daimlersiivun ostajia. Mutta tuuli on kääntynyt. Alumneista parhaita olivat Pitkän marssin eli Maon lähipiiriläisten lapset ja lastenlapset.

    Yksi osti Waldorf Astoria hotellin New Yorkista. Hänen vakuutensa oli avioliitto Dengin tyttärentyttären kanssa. Näistä prinsessoista ja prinsseistä oli laveasti NY Timesissä kunnes juttut hautautuivat. Wu Xiahui, Astorin ostaja on vastuulessa kuten usea kaltaisensa presidentti Xin uudeksisyntymän ja Made in China 2025 ohjelman lujittuessa vastahangassa länttä kohtaan.

    No, tämän hra Wun firma Anbang rahoitti laajenemisensa USyliopistojen ja "pankkien" luomassa virtuaalikehässä, kuunylisestä Aristoteleen mukaan ja Pakusta katsoen kuutamourakoista. WU möi vakuutuksia.

    Sellaiset lupaussopimukset taitavat olla tämän intellektuaalisen omaisuuden isoimmista huudoista, keksi hyvä Pelle Peloton niitä älä hilavitkuttimia.
    (Niin ne televätkin.)

    Wu ilmeisesti ihan ikiaikaiseen tapaan ja maantapaan käytti asemaansa lellikkinä kuten nämä prinssipuolisot joita GS ja Citigroup palkkiolistoileen hamusivat. Nyt sitten presidentti Xi meinaa siivota tallin! Kuinka käynee.

    Anbang vakuutetut saattoivat luottaa hyvään korvauskohteluun muiden valtaytimen kumppanitahojen suodessa etuilua toisarvoisempien kiinalaisten ohi. Jos vaikka sairausvakuutus, niin paremmat sairaalat ja lääkärit ja osaisinhan minäkin näitä laatia jos olisin osaajarenkaassa mukana.

    Suomesta saa joskus hajua asioista. Talous-Sanomissa kerrottiin Göranista joka osti yhteen hoitokertaan oikeuttavan yksityinen sairausvakuutuksen. Hän sairastui eturahauhassyöpään ja astui helsinkiläiseen syöpäsairaalaan. Tauti oli edennyt ja levinnyt. Potilas sai hyvän hoidon eikä hänen tarvinnut myydä asuntoaan kun Suomessa hoitoryhmät kokoontuivat ja tekivät minkä lääkäri ja tiede voivat tehdä. Tämä kertavakuutus oli portti hyvinvointipalveluihin. Kiva sopimus jos sairastuu.

    Kiinassa kommunistit alkavat tulkita asian korruptioksi ja syöttävät giljotiiniin, barbaaarit.
    "Göranilla oli yksityinen terveysvakuutus, mutta se kattoi vain yhden hoitokerran. Hoidot ovat maksaneet hänelle noin 500 000–600 000 kruunua, eli yli 50 000 euroa, koska hoitokertoja tarvittiin tavallista useampia." Talous -Sanomat 5.3. laaja juttu terveyspalveluviennistä ja muusta. Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista