Sivun näyttöjä yhteensä

10. maaliskuuta 2017

Sota on rauhaa




Kommentoija tekee kielivirheen kirjoittaessaan Trumpin ajatusrikoksista. Kommentoijan tarkoitus on sanoa, että kysymyksessä on noitavaino, ja hän tuntuu esittäytyvän itsekin saman vainon ja vähättelyn kohteeksi.

Myös sananvapaus tuntuu olevan edelleen ylivoimaisen vaikea käsite, päätellen siitä, että omituisuuksia näkee niin usein.

Sanan ”ajatusrikos” voisi muuttaa sanoiksi ”kuollut rotta” ja ”sananvapaus’” sanaksi ”suklaanappi”, kun niillä tarkoitetaan vain jotain pahaa tai jotain hyvää.

Amerikkalainen uuskieli kihartuu mustavalkoiseksi eli sävyjen häivyttäminen on nyt muotia. ”Obama on paha mies, ehkä sairas.”

Orwell muotoili näitä iskulauseita romaanissaan ”1984”. ”Tietämättömyys on voimaa.” ”Vapaus on orjuutta.” ”Sota on rauhaa.” Väkivaltakoneistoa johtaa Rakkausministeriö. Palokunnan tehtävä on sytyttää tuleen, etenkin kirjoja, jos sellaisia vielä löytyisi.

Uuden teknologian turvin Isoveli valvoo nimenomaan ajatuksia seuraamalla ihmisten ajatuksia ja ilmeitä. Se on jo selviä, ettei sananvapaus ole ongelma. Kukaan ei enää sano mitään sopimatonta.

Suomessa on ihmisiä, jotka vaativat oikeutta mielipiteilleen. Heidän mielestään esimerkiksi maahanmuutto olisi estettävä.

En ole kuullutkaan, että tuokaan mielipide olisi kiellettävissä tai estettävissä. Jos joku on sitä mieltä, että eri paria olevien sukkien käyttäminen kiellettävä ja kaikki karusellit on pysäytettävä ja taottava auroiksi, olkoon kaikin mokomin sitä mieltä.

Ongelma on selvä. Nämä mielipiteelleen vapautta kaipaavat ovat menneen aikakauden ihmisiä. He muistuttavat läheisesti uskonnollisia kiivailijoita, esimerkiksi sellaisia, joita esiintyy tätä nykyä muun muassa islamin merkkien alla.

Ehkä Bacon, mahdollisesti Galilei, kukaties kokonainen joukko ihmisiä keksi tosiasian eli faktan.

Keksintö oli niin suuri, että ennen pitkää alettiin puhua keskiajasta ja uudesta ajasta. Rajapylvääksi ei otettu Amerikan löytämistä, vaan oikeastaan se tosiasia, että tuolla kaukana, jossa oli arveltu olevan maakiekon reuna tai mahdollisesti Kiina tai Intia, onkin toinen manner.

Tosiasiassa Euroopasta oli purjehdittu Amerikkaan jo aikaisemmin, mutta tuo tosiasia oli harvojen tiedossa, ja sitä epäiltiin yleisesti perättömäksi. Todisteet viikinkien purjehduksista Amerikan mantereelle varmistuivat vasta äskettäinj.

Vanhassa maailmassa jokaisella oli mielipide, joka oli ainakin miekalla uhattaessa esitettävä. Nippu mielipiteitä oli uskontunnustus, kuten se, joka kirkoissa esitetään edelleen. Se on uskontunnustus, ei totuudentunnustus. Siihen sisältyykin aika villejä väitteitä ja ongelmallisia julistuksia. Miten tapahtuu sikiäminen pyhästä hengestä?

Eri aikoina oli sellaista tapaa, että kieltäytyminen tuon mielipiteen esittämisestä johti ankaraan rangaistukseen, jopa roviolle.

Uusi aika, joka toteutui hyvin epätäydellisesti, käsitti sanan ”totuus” aivan toisin. Yllättäen tuo sana alkoikin tarkoittaa esimerkiksi lausetta, että ympyrän kehän suhde halkaisijaan on aina sama, eräs päättymätön luku. Uskomatonta kyllä, näin on. Eräs toinen kommentoija voisi esittää tähän mielilauseensa, että matematiikka ei ole tiedettä, koska se ei oikeastaan sisällä havainnoin eli kokeellisesti todistettavia havaintoja, ja se on kyllä näin, mutta ei nyt mennä aksiomaattisiin järjestelmiin.

Lisäksi minusta on jotenkin fuulaa elää niin epätäydellisessä maailmassa, ettei tuo kehän ja halkaisijan suhde voisi olla tasan kolme, ja sillä siisti.

Eri käsityksiä on siitäkin, onko tosiasia tosiasia. Jo päiväkerhossa opetetaan, ettei ”huomenna on uusi päivä” ole ihan totta. Ainahan maailmankaikkeus saattaa hupsahtaa madonreikään.

Mielipiteistä ja etenkin ajatusrikoksista puhuvat näyttävät antavan ymmärtää, että heidän niin sanottu mielipiteensä on oikea ja kaikkien toisten tulisi ojentua sen mukaisesti, ehkä rangaistuksen uhalla.

Valitettavasti vahvemmat sanat ovat hiukan väistyneet. ”Vakaumus” tarkoitti jo sanana mielipidettä, jota esittäjä joko pitää erikoisen kallisarvoisena tai sitten suorastaan totuutena.

Joskus mietin, saisiko kreationistia uskomaan omia silmiään näyttämällä, miten evoluutio tapahtuu. Käyttäen havaintovälineinä bakteereita se kävisi nopeammin kuin pistäytyminen museossa miettimässä fossiileita. Arvioni on että ei saisi. Usko omaan kaikkivoipaisuuteen on maallisen uskonnon kulmakiviä, hyvin yleinen. Kun on omnipotentti, ei siihen mitään tosiasioita tarvita sotkemaan, varsinkaan kun ne ovat valtaeliitin ja valtamedian kehittelemiä valeita.

Tämä kaikki ja muuta tuli mieleen Kansalliskirjaston näyttelystä, johon on koottu näytteille sananvapauden kannalta mielenkiintoisia julkaisuja ja joitakin esineitä.

Mielipiteeni on, ettei se ole pelkkää vetelyyttä, kun nuo näytteillä olevat julkaisut kerran mieli kuohutettuaan tuntuvat nyt kovin kesyiltä tai ainakin käsitettäviltä (esimerkiksi sota-ajan propagandakirjat).

Koska jokaisen lukijan kannattaisi ottaa Kansalliskirjasto kiintopisteekseen senkin takia, että pääsalit todella ovat Suomen hienoimpia julkisia tiloja ja niitä kärsii näyttää kavereillekin, kannattaa pistäytyä katsomassa näitä kiellettyjä kirjoja.

Osa niistä on selvää höpöä. Niitä katsellessa huomaa, ettei sananvapautta pidetä yllä hienojen oivallusten ja suurten totuuksien takia, vaan siksi, että tyhmät mielipiteet kuuluvat ajatusten ekologiaan. Pitäähän vähemmän tyhmien mielipiteiden saada jotakin syödäkseen. Monet eliöt, muun muassa ihminen, saavat ravintonsa syömällä moskaa. ”Biodiversiteetti” on välttämätön.

33 kommenttia:

  1. Faktan keksivät Sokrates, ehkä Aristoteles....muttei Trump tai Bannon.
    Bannonissa varsinkin, siinä on jotain faktalle vierasta pirullista käännynnäisen kiihkoa; mies oli aiemmin rakkaudenapostoli, elävä Bhagavad Gita -sitaattikokoelma. Vähän niin kuin asehulluksi heittäytynyt sivari, eiks?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko lukenut tuon Bhagavad Gita:n? Terävää, kuulema. Oppenheimer piti siitä.

      Näin. Nyt on mainittu pommiseppä joten voidaan tarttua epäolennaisuuteen jonka Oppenheimer läväytti tiskiin, kysyttäessä onko tälle kaamealle Teller:in super:ille, lämpöydinreaktiopommille, vetypommiksikin kutsutulle (terrible, muistinko oikein?) vasta-asetta.

      "Yes, of course. Peace."

      Ydinkauhun tasapaino on useampikantainen, tai -tahoinen. Jenkki tarvitsee silti öljynsä, kipeästi.

      "Thermonuclear weapons are effective, they sure improve manners at negotiations." Lausui eräs kenraali.

      Poista
  2. Vaihtoehtoiset faktat ovat jo aiemminkin olleet kuumaa kamaa amerikkalaisessa politiikassa. Vuonna 1897 Indianan osavaltiossa säädettiin lakia, joka olisi ollut aivan uusi innovaatio matematiikan alalla. Oli tarkoitus määrätä ympyrän kehän suhde halkaisijaan täsmälleen luvuksi kolme. Tämä olisi yksinkertaistanut asioita ja lisäksi muualla kuin Indianassa olisi pitänyt maksaa oikeudesta käyttää tätä uutta innovaatiota omassa matematiikassa.

    Onnettomuudeksi kuitenkin eräs matematiikan professori osui paikalle aivan viimetingassa. Lakiehdotuksen käsittelyä päätettiin lykätä toistaiseksi. Valitettavasti asiaan ei sitten enää palattu. Olisihan tuo ollut aivan mullistava innovaatio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tuo laki olisi mennyt läpi, Indianassa olisi sitten varmaan alettu valmistaa kuusikulmaisia pyöriä. Kuusikulmiossa säde pisimmillään on sama kuin ympärysmitta / 3.

      Poista
    2. Jea OK mutta jenkki kun on niin kova tuotteistaja niin armottoman kilpailun seurauksena olisi pian saatu ensin viisi-, sitten neli- ja lopuksi tietenkin kolmikulmaisia pyöriä kun mainoshemmot olisivat älyköineet markkinoida pyöriä kierroskohtaisten kolahdusten minimoinnilla.

      Poista
  3. Huominen on uusi päivä vain subjektiivisesti, maan päällä paikoillaan pysyttelevän näkökulmasta. Avaruusasemalta maata katseleva voi todeta, että siinä se maa pyörii ja aika kuluu, mutta päivä vain paistaa.
    Perusajatus lienee, että vaikka tänään menikin näin, yön nukuttua voi taas aloittaa uudelleen. Joiltakin uuden näkökulman ottaminen onnistuu heti, joiltain huomenna tai ensi viikolla, joiltain ei ehkä koskaan.

    VastaaPoista
  4. Loppukappaleeseen voisi vielä lisätä, että ihminen saa ravintonsa siitä, että hänen ruoansulatuselimistössään ekosysteemiään pitävä bakteeristo tuottaa siitä moskasta elimistömme hyödynnettäviä aineita.

    VastaaPoista
  5. Kuvasta tuli mieleen. Erään paikkakunnan kylähullu kysyi pojankoltiaisilta kellon aikaa. Nämä että yhtä paljon kuin eilenkin tähän aikaan. Siihen kysyjä, että ei sitä nyt olisi noin tarkasti täytynyt ilmoittaa.

    Indianan osavaltiossa 1897 meinattiin säätää piin arvo lailla. Valpas lehtimies teki yrityksen naurunalaiseksi. (Lähde: Howard Eves, An introduction to the history of mathematics s.102.)

    VastaaPoista
  6. "Uuden teknologian turvin Isoveli valvoo nimenomaan ajatuksia seuraamalla ihmisten ajatuksia ja ilmeitä. Se on jo selviä, ettei sananvapaus ole ongelma. Kukaan ei enää sano mitään sopimatonta."

    Lehdessä oli, että Risikko allokoi lisämäärärahan turvin 200 poliisia vihapuhejahtiin. Monta kertaa piti tarkistaa kaihisilla silmillä luvun nollien lukumäärä. Oli niitä kaksi.

    Niin ja Kyllikki Saaren murhaajakin on vielä vapaalla jalalla...

    VastaaPoista
  7. Ajatusrikoksesta seuraa ajatusrangaistus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulusteltaessa kuultava ajatteli seuraavaa:

      Poista
  8. "Mielipiteistä ja etenkin ajatusrikoksista puhuvat näyttävät antavan ymmärtää, että heidän niin sanottu mielipiteensä on oikea ja kaikkien toisten tulisi ojentua sen mukaisesti, ehkä rangaistuksen uhalla."

    Saisinko vinkin suomenkielisestä verkkosivusta, jossa on tämän tyypin tekstiä?

    VastaaPoista
  9. Sananvapaus on perustuslain 16. pykälässä: kansalaisella on oikeus vastaanottaa ja välittää viestejä. Kaikki mitä määrätään tämän lisäksi, rajoittaa sananvapautta. Sangen monet sanovat, että on erinomaista, että rajoittaa.

    Monien perustuslain periaatteiden toteutumista valvoo yhteiskunnassa nimetty valtuutettu. Meillä on tasa-arvovaltuutettu, tietosuojavaltuutettu, lapsiasiavaltuutettu. Sananvapauden alalla sananvapausvaltuutettuna toimii – valtakunnansyyttäjä.

    Opetus on selvä: perustuslain kauniista lupauksesta huolimatta virkakoneisto suhtautuu sananvapauden käyttämiseen potentiaalisena rikoksena. Sangen monet sanovat, että on erinomaista, että suhtautuu.

    Kuinka monta sananvapautta painottavaa, oikeutta laajentavaa ja kaventamisesta kieltäytyvää lainmuutosta viime vuosikymmeniltä muistatte? Ne ovat kaikki muuttaneet asioita päinvastaiseen suuntaan. Täytyy olla jokin juristin vitsi ajatella, että kun kerran sananvapauden vastuita ja seuraamuksia on laajennettu ja lisätty, niin se on todiste sananvapauden laajenemisesta.

    Eikä Yleisradiossa voi esiintyä sensuuria, koska sensuuri on valtiovallan etukäteistoimi, kertoo meille – Yleisradio.

    Ja asian pitäminen tärkeänä on osoitus sanelunhalusta, kertoo meille henkilö, joka on tehnyt poliisille tutkintapyyntöjä blogikommenteista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saako olla voileipä, vai ollako vain?lauantaina, 11 maaliskuuta, 2017

      Ainahan on radioamatöörejä, jos sanan tosimerkityksellinen vapaus on sydämen asia.

      On myös sananvapauden amatöörejä. Puhuvat vihaisesti, erinomaista. Erottuvat!

      Poista
  10. Olisin eri mieltä kanssasi "faktan" käsitteestä ja sen synnystä. Keskiajan filosofiassa kiinnitettiin hirveästi huomiota tosiasioiden ristiriidattomuuteen. Niihin suhtauduttiin aksiomaattisena järjestelmänä, joka on olemassa todellisemmin kuin reaalimaailma.

    Siirtyminen nykyaikaiseen ajatteluun syntyi siitä, kun tosiasioiden ristiriidattomuutta lakattiin vaatimasta. Riitti, että kukin yksittäinen tosiasia piti yhtä todellisuudesta tehtyjen havaintojen kanssa. Tämä oli esimerkiksi Baconin ja geologi-Agricolan suuri uudistus. Occam täydensi Baconin työtä esittämällä, että ristiriidattomuus ei ollut edes tavoite: Occamin Jumalan kunnia ilmenee Hänen järjenvastaisuudessaan. Gödel täydensi työn, kun hän 1900-luvulla todisti, ettei edes matematiikan ristiriidattomuutta voi osoittaa.

    Fyysikko oppii tämän ajattelutavan hyvin. On ihan OK, että käyttää keskenään ristiriidassa olevia ajattelumalleja samassa ongelmassa, kunhan ymmärtää niiden pätevyysalueet eikä mene liian pitkälle. Vain murrosikäinen vaatii johdonmukaisuutta. Aikuinen sietää ristiriitoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistakaamme tämän aiheen myötä myös häikäisevimpiin aivojen suorituksiin ehdoitta laskettava fermisointi. Pieni lapsikin sen hallitsee, seuratkaapa tarkoin vaikka kuinka karkkeja pannaan tasajakoon. Fermisointi ei ole epäterveellistä, sitä voi harjoittaa vaikka päivittäin, karkki saattaa olla pörröisen logiikan pariin kuuluva ja niinmuodoin rajoitetusti saatavilla.

      Poista
  11. Rooman palo oli vuonna 64 jaa. Sen muistaa helposti, koska kirjainten lukumäärä sanoissa on kuusi ja neljä. Se on fakta. Sen sijaan kenelläkään ei ole tietoa itse palon sytyttäjästä tai sytyttäjistä. Voi myös olla, ettei sitä sytyttänyt kukaan.

    Tässä voidaan tietenkin pukeutua toogaan ja esittää sivistynyt veikkaus neroudesta ja hulluudesta samana ilmiönä. Jospa sytyttäjä olikin joku takarivin Taavi? Hurjinta on ajatella, että palon selityksenä olisi omin päin toiminut orja, joka aiheutti tahallaan kaaosta isäntien järkimaailmaan. Oliko kysymyksessä historiallinen välttämättömyys? Toisaalta joku Nero tai Herostratos on todellisempi ja ylevämpi kuin typerä populismi.

    On olkinukke väittää, että jumalaan tai kortteihin uskovat olisivat kauempana Rooman palon syttymissyyn ratkaisusta kuin fyysikot. On monimutkaisen asian yksinkertaistamista selittää populismi populismilla. Alkeishiukkasiin Rooman palon syttymissyytä ei voida edes teoriassa redusoida.

    Kaikki rakastavat termejä ”totuuden jälkeinen aika”, ”mielipide”, ”tieto” ja ”usko”. Emme voisi olla enempää yhtä mieltä näiden käsitteiden sisällöstä. Paloiko Rooma turhaan?

    Riku Jutin kirja ”Tiedon filosofia antiikista nykyaikaan” tuli tarpeeseen. Vain metafysiikka voi selventää fysikaalisen tiedon kehityksen. Fysiikka ei ole itsensä ontologia. Sekin on fakta.

    VastaaPoista
  12. Oikaistaan sen verran että palokunta ei polttanut kirjoja Orwellin 1984:ssä vaan Ray Bradburyn Fahrenheit 451:ssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuei vaikka olis pitäny, näinks?

      Poista
    2. Ei kuulu kurssiosaamiseen, kirjasto sammuu siinä kuin uimahallikin. Ei ole tarvinnut mennä takaisin. Paloaseman katto hiukan vaan jaksaa vuotaa... täytyy kertoa kannatusjäsenille, kyllä sitä rahanpaskaakin tarvitaan.

      Poista
  13. Evoluutioteorian todistamiseen riittää ihmisruumiin anatomian selittäminen ja ymmärtäminen. Anatomiaamme kannattaa sen jälkeen vielä varmemmaksi vakuudeksi verrata muihin eläimiin, eritoten nisäkkäisiin. Mutta evoluutioteorian vastustaja on todellakin kuin lapsi, joka painaa kämmenet korvilleen ja alkaa huutaa suostumatta kuuntelemaan ja haluamatta ymmärtää.

    Lisäsekaannusta on aiheuttanut se, että koska teoria-sanalla on kaksi varsin erilaista merkitystä, ymmärtävät evoluutioteorian vastustajat sen (tahallaan?) juuri väärällä tavalla.

    VastaaPoista
  14. Ennenhän sanottiin, että sananvapauteen kuuluu vastuu. Olen huomaavinani pienoista kaavaa, että eläkeikäiset rikkaat välttävät vastuuta, sysäten sen nuorempien asiaksi. Trump ei ota vastuuta sanoistaan ja väittää saaneensa edeltäjältään sotkun. Syytti Obamaa rikoksista, ilman todisteita. Alaisilla on vastaavia keinoja alittaa rimaa. Scott Pruitt juuri kiisti hiilidioksidin vaikutuksen ilmastoon, ja siten tieteen. Suomessa on kannustettu väliin eläkeikäisiä tuhlaamaan rohkeasti, vaikka seuraavien sukupolvien elintaso näyttää muuttuvan epävarmemmaksi, eikä luonnonvarojen riittävyydestäkään ole takeita. Miltei älähdin, kun Pressiklubi-ohjelmassa puhunut (ei Stiller) lohkaisi, ettei kannata murehtia taloudesta tai ympäristöstä niin, sillä fiksut nuoret osaavat ratkoa ongelmat. Reagoin, koska en kannata sotkujen jättämistä lasten selvitettäväksi.

    Ongelmia on toki ollut, ja vielä ihmiskunta porskuttaa. Ydinpommeista huolimatta, kolmas maailmansota ei ole syttynyt. Ihmekö lie, jos kaikki eivät usko tiedemaailman varoitteluun, kun vielä hengitetään ja maailma onkin muuttunut enimmäkseen paremmaksi.

    Silti, nykyiset CO2-pitoisuudet ovat uutta koko ihmislajille, ja tilanne väistämättä pahenee sadan vuoden mittaan. Ihmisen lyhytnäköisyyden morkkaaminen on sinänsä muodikasta, varsinkin ydinsotien uhasta varoitellessa, tai ilman saasteista. Nyt ilmastotieteilijät maalavat piruja seinille tosissaan. Kysymys kuuluu, paljonko maailman ilmasto lämpenee. Eläinlajeja on aina kuollut sukupuuttoon, mutta korallien häviäminen hajottaisi merten ravintoketjuja, jotka vaikuttavat nytkin miljooniin lajeihin. Kalojen massasukupuuttot muuttuisivat mahdollisiksi. Muutaman lisäasteen nousulla myös maatalous muuttuisi vaikeaksi, ja resurssien puutetta jouduttaisiin ratkomaan, varmaan laajoilla sodilla. Niin ja ne raamatulliset vitsaukset? Kovastipa amerikkalaiset fundamentalistit ajavat niitä edistävää politiikkaa ja kieltävät osallisuutensa. Luulenpa, että seuraavan Trumpin nousu estetään tulevaisuudessa vaikka sotavoimin, jos maailma muuttuu riiittävän vaaralliseksi.

    Rex Tillerson on vaikuttanut seurassaan maltilliselta. Insinöörinä vakuuttelee, että teknologia ratkoo aikanaan ongelmia. Varmasti on oikeassa, mutta joitain sotkuja jää. Ei sitä hiilidioksidia saa noin vain pois, sen hävittäminen ilmakehästä on vielä utopiaa. Vakavien sairauksien riski voi olla suurempi tulevaisuudessa kuin nyt, ja luonto entistä ahtaammalla. Tosin USA:n eristäytyminen saa ehkä vauhtia muihin maihin. Kiina kiihdyttää vauhtia ongelmiensa ratkomiseen. Eurooppa ei osaa vielä vakuuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ilmassa on liian vähän hiilidioksiidia, niin kasvit näkevät nälkää ja kasvu pysähtyy. Parasta mahdollista kasvua ei kuitenkaan saavuteta ilman normaalin
      hiilidioksidipitoisuuden 340 ppm avulla.

      Mm kasvihuoneissa annetaan kasveille hiilidioksiidiryyppy säännöllisin välein, jotta päästään optimaaliseen kasvuun.

      Poista
    2. "Scott Pruitt juuri kiisti hiilidioksidin vaikutuksen ilmastoon, ja siten tieteen."

      Tämä väite ei ole fakta. Tosiasiassa USA:n ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtaja Scott Pruitt sanoi, että hiilidioksidi ei ole ilmastonlämpenemisen tärkein tekijä. Se on aivan eri asia. En tiedä ketään, joka vakavissaan kiistäisi CO2:n vaikutuksen ilmastoon. Kysymys on siitä, kuinka suuri vaikutus ihmisen aiheuttamalla hiilen lisäyksellä on lämpöön, ja tästä vallitsee ilmastotieteilijöiden keskuudessa suuri erimielisyys.

      Vielä hullumpaa on väittää, että Pruittin toteamus kiistäisi tieteen. Tiede kasvaa epäilystä, ei uskosta.

      Fakta on, että ilmasto ei ole lämmennyt läheskään sitä tahtia mitä hiilidioksidin suureen vaikutukseen nojaavat ilmastomallit ovat ennustaneet. Itse asiassa viimeisten 18 vuoden aikana ei ole voitu havaita tilastollisesti merkittävää lämpenemistä lainkaan huolimatta kaikki ennusteet ylittävästä hiilidioksidin päästöjen kasvusta. Tämä viittaa siihen, että malleissa on jotakin pahasti pielessä.

      Lämpenemispaussi on ollutkin hankalasti ohitettava tosiasia katastrofaalisella lämpenemisellä pelottelevalle alarmistileirille. Kunnes USA:n ilmakehätutkimuslaitos NOOA ilmoitti runsas vuosi sitten uusista mittauksistaan, joiden mukaan kiusallista paussia ei ole ollutkaan. Alarmistien helpotus ei kestänyt kuitenkaan pitkään, sillä viime syksynä astui esiin juuri eläkkeelle jäänyt NOOA:n arvostettu tutkija, joka osoitti että paussin kumonneet uudet mittaukset olivat väärennöksiä. Siis ei lämmennyt sittenkään.

      Näitä tiedeuutisia ei tietenkään ole luettavissa eikä kuultavissa suomalaisesta valtamediasta. Suomessa vallitsee vaihtoehtoinen todellisuus, ellei peräti totuuden jälkeinen aika.




      Poista
  15. Ei siinä mitään että bakteerit muuntuvat, mutta eihän sen mukana ole pakko ostaa koko tarinaa kaikkine mielikuvituksillisine sivujuonineen.Yleisesti hyväksytty uskontunnustus maailman syntymiselle ei vain vakuuta. Eikä sillä että raamatun luomiskertomuksen olisi pakko olla totta minulle.Vaan jos uskottavammasta "sadusta" pitää valita niin... Kemppisen kannattaa lukea Matti Leisolan kirjoituksia. Vaikka mies on entinen ateisti, ja nykyään uskovainen älykkään suunnittelun kannattaja,ei se vähennä miehen asiantuntemusta. Joo, ei missään tapauksessa tarvitse julkaista tätä, kunhan lukuvinkin heitin. Olet antanut minulle monia hyviä vinkkejä, mm Egon Friedelin kulttuurihistorian.

    VastaaPoista
  16. On täysin epä-älyllistä väittää, että Suomessa joku vaatisi maahanmuuton lopettamista. Koko maahanmuutokeskustelu koskee vain perusteettoman haittamaahanmuuton hallintaan saamista. Ja uskallanpa väittää, että kun tauti tästä pahenee, otteet Euroopassakin kovenevat Saksan johdolla. Eurooppa ei kestä poliittisesti nykymenoa.

    Orwellilaisuuksista: "EU on rauhan projekti". Miten esim. Ukrainan sota olisi voinut syttyä ilman EU:ta ja sen "Drang nach Osten" -politiikkaa. Ja Ukraina on vasta alku, niin pelkään.

    Matematiika on tiede ja. Ja pii on pii.

    Ajatusrikollisten jahti Orwellin hengessä on jo arkipäivää myös Suomessa. Mihin se johtaa, jää nähtäväksi.

    VastaaPoista
  17. Eräs huonon päivän tuttu päätti koittaa mihin hänen päänsä pystyy ja opetteli piin arvoa sata desimaalia. Hän toimi näppärästi, muusikkona nuottivihko olla piti, siispä desimaalit olivat kassakoneen kuittipaperirullalla allekkain. Hän tapasi aloittaa viattomasti aiheesta; että: "Juu! On se vaan jännä miten muisti toimii, minäkin tässä juuri opettelin jne." eikä häntä uskottu joka oli tarkoituskin, vedonlyönnin panokseksi hän yleensä pani oluttuopillisen ja tästä kertoessaan hän huomautti kyllä lopettaneensa sadannen voiton kohdalla. Suora voittosarja. Paha mies!

    VastaaPoista
  18. Ajatusrikemaksu
    Ajatuspoliisin määräämä sanasakko
    Sanankuritushuonetta
    Kunnallinen ajatusvirhemaksu
    Yksityinen ajatuksenvalvontaveloitus
    Kukkahatun määräys pestä suu saippualla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksityiselämä
      Julkisuuden hahmo
      Julkistettu yksityiselämä
      Yksityistetty julkinen elämä
      Etäeletty elämä
      Omaelämän lainanhoitokustannukset ja korot
      Yksityisvarkaus

      Poista

  19. Teboililta kulman takaa voi hakea vinkin Saudien öljyvarojen hintalapusta. Tai sitten ei. Kuitenkin nuo neljännesvuosisata takaperin länsiyhtiöiltä kansallistetut öljyt ovat taas yksityistymässä, alkuun 5 prosenttia. Mutta mistä tilavuudesta ? No, arvio ja perusteet esitetään listausprospektissa. Jokaiseen hyvään kysymykseen on tarjota huono vastaus, terävään epämääräinen. Se totuudesta.

    Aramco arvioi itsensä 2 tr dollariksi, ja puolikkaaksi tästä se arvataan toisten toimesta. Hetken totuus ja numero osakkeille saadaan kun New Yorkin pörssikello kilkattaa. Yksi biljoona (tr) euroa tekisi tuon 5 % siivun pörssihinnaksi 50 mrd, onkohan se Suomen valtion budjetin suuruusluokkaa? Taitaa olla.

    Mistä tällaiset rahat? Ei niin mistään. Suomen eläkesysteemin rahastot ovat 200 mrd. Laskut ovat helppoja. Suvi-Anne Siimes voisi ostaa peräti 4 x 5% eli viiidenneksen osuuden Saudeista !

    Paljonkohan Kari Stadigh? Luulenpa että enemmän. Nordea on iso omaisuuksien hallintayhtiö. Siltä ei käteistä löydy eikä se pankeistaankaan voi lainata tällaisia summia Stadigille. Mutta. Ei tähän kauppaan rahaa tarvitakaan vaan inter-vekslausta. Otat tuon 50 mrd taseeseesi omistuspuolelle ja panet velkapuolellesi saman. Amarco puolestaan kirjoittaa öljyvajauksensa, kuutiometreissä, sijaan saamisen Nordealta, ei rahaa. Siis Nordean velka onkin omaisuutta Amarcolle. Kiva kun pörssiyhteisö ja muu moderni good corporate goverment asiasta on yksituumainen. On se. Näin maailmaa hallitaan.

    Stadighin nimi on tässä koska hän avasi silmäni. Kauppalehdessä taas kerran oli se kiertokysely Kuinka Suomella menee? ja siihen asiantuntijavastaukset, että samat kikyt. Ei Stadigh. Hän täräytti että Suomen pitäisi löytää hyvät omistajat.

    Tähän on tultu rahaesikunnan kohottua yksinvaltaan. Enää ei ole kyse edes rahasta vaan auktorisoitujen toimijoiden Inter merkkisestä kynästä. Ne raapustavat vastavuoroon velkaa ja saamista toisilleen ja näitä tase-eriä siirtelemällä, kuten tälle Amarcolle, pitävät homman käsissään. Mistäpä sille chatille olisi viime viikolla tullut 30 mrd. No ei mistään, mutta tilikirjoissa kuitenkin. Sitten alkaakin pikkupeli shorttaus eli kärkkyminen hinnanlaskusta.

    Adair Turner jonka Japan Times netissä kertoi käyneen Soroksen kanssa morjestamassa Tokiossa Abea, sanoo että nykyisenkaltaiset liikepankit pitäsi lopettaa. Ja suurin syy teloitukseen olisi, että ne luotottavat vain olemassa olevan siirtämistä seuraaviin käsiin kasvavin luottomäärin, nousevin hinnoin, eivät uutta. Sitä mihin ne 200 vuotta sitten unelmoitiin ja mihin ne 150 vuotta sitten käytännössä rupesivat. Bismarck Wallenberg ja Snellman ehkä tuttuja nimiä, joskin toisarvoisista yhteyksistään. Kirja-arviossa vanhoillisessa London Rewiev of Booksissa 2.2.-17 numerossa (ex-pääjohtajien Bernanke ja King muistelmista) kirjoittaja panee paremmaksi kuin Turner kokemuksiensa yhteenvedossa Between Debt and Devil. William Davies sanoo että moderni raha, ostovälinekeksinnöt ja tilinpitotulkinnat tarkoittavat tulevaisuuden ryöstämistä nykyisen manageriluokan hyväksi ja sen asettumista perinölliseksi uudeksi yläluokaksi edellisen, demarien tuhoaman sijaan.

    Tätä ovat private equity aktiviteetit. Teuvo Hakkarainen muistutti sattuvasti lapamadosta. Se syö ruokkijansa. Killing the Host onkin yhden FT kolumnistin (2008/9 häiriövaihe) kirjan nimi. Maailmaan sentään ääntä ja järjenkieputusta mahtuu. Äkkiseltään oudot määräykset osakeyhtiölaeissa ja hallitusten koostumuksissa (nimityskomiteat, osittainen riippumattomuus omistajistaan) ja muut asiat kuten kymmenmiljardisten osakepottien ja tase-erien taikominen ja siirtely, ovat sittenkin rivien väleissä toimijoilla ja taloussivujen höpinän alta erottuvia. Aina joku Stadigh tympääntyneisyyttään tokaisee. Ja se onkin vuoto. Yllä.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiton pätevä ja selkeä, on oltava koska ymmärsin. Kiitos.

      I. H.

      Poista
  20. Koska tänään on vuoden Pi Day (ja samalla Einsteinin syntymäpäivä), laitetaan tähän pari faktatarkastamatonta kvg-kaappausta aiheesta:

    In 2002, a Japanese scientist found 1.24 trillion digits of pi using a powerful computer called the Hitachi SR 8000, breaking all previous records.[5]

    World ranking (memorizing pi value)
    1 Sharma, Suresh Kumar India Asia 70030 21 October 2015 World Record 2015; 17 hr 14 min
    2 Meena, Rajveer India Asia 70000 21 March 2015 World Record 2015; ~10 hrs
    3 Lu, Chao China Asia 67890 20 November 2005 world record 2005-2015
    4 Dwivedi, Sudhir India Asia 45000 25 March 2013 6 hrs
    5 Chahal, Krishan India Asia 43000 19 June 2006 details
    6 Goto, Hiroyuki Japan Asia 42195 18 February 1995 World Record 1995-2005
    7 Tomoyori, Hideaki Japan Asia 40000 10 March 1987 World Record 1987 - 1995
    8 Mahadevan, Rajan India Asia 31811 5 July 1981 World Record 1981 - 1987
    9 de Jong, Rick Netherlands Europe 22612 23 March 2015 European Record 2015; 5 hr 34 min
    10 Thomas, David Great Britain Europe

    VastaaPoista