Sivun näyttöjä yhteensä

26. maaliskuuta 2017

Itsestään ajatteleva


Bengt Holmströmin eilistä televisiohaastattelua sanon hyväksi tavanomaisesta syystä. Ajattelen itse samaan tapaan.
Tämän päivän uutislähteet nostivat esiin maininnan Trumpin valinnan erittäin myönteisestä vaikutuksesta osakekursseihin. Se on totta eikä siinä ole paljon ihmettelemistä. Selkeänä lupauksena Trump oli sanonut hankkivansa rikkaille lisää rahaa. Keinoina olisivat veronkevennykset ja valtion väljempi rahankäyttö. Miten todella käy, sitä saa kukin aavistella.
Tekniikan aikakausi loppui. Näin kävi viime yönä kello 3.
Koska kumpikin sana edellyttää kahden tunnin luennon, jotta ne hahmottuisivat edes osapuilleen, käytän sanoja tekniikka ja mekaniikka aivan sekaisin.
Biologian ja kosmologian lukijoille sanansa suuntaaville tiedemiehille huomautan, että ”sokea kelloseppä”, oikeastaan sokea kellontekijä, on sekä tekniikan että biologian puolelta lopullisesti vanhentunut käsite.
Muistaakseni jumaliset amerikkalaiset ja mahdollisesti sveitsiläinen Karl Barth kuvailivat Jumalaa kelloseppänä, joka on kaikki ruuvit sorvannut ja rattaat hionut. Tähän sitten luonnontieteilijöistä ilkeimmät sanoivat, että evoluutio on kuin sokea kelloseppä Ilman mitään ymmärrykseksi nimitettävää syntyy tuloksia joista jotkut toimivat, kuten esimerkiksi elämä.
Elämä on muutamia kemikaaleja ja voima, ja nämä kaksi ovat sama asia. Merkittävä ”voima” on esimerkiksi valo, toisin sanoen kaista sähkömagneettista säteilyä. Ja massan ja energian suhde toisiinsa tunnetaan.
Kellossa käytettiin painovoimaa (punnukset), lihasvoimaa (jousi) tai tunnetulla tavalla varastoitua sähköä (paristo), joka sitten muutettiin tasaiseksi liikkeeksi. Ja tämän avulla opettajat osasivat tulla ajoissa kouluun ja hovioikeudet lyödä luukut kiinni ennalta ilmoitettuna päivänä ja kellonaikana valitusajan umpeuduttua.
Olin miettinyt 24 vuotta, miksi Yleisaradion aikamerkki ja eräät muut luotettavat lähteet, kun viime vuosikymmeninä Internet, poikkeavat toisistaan parikymmentä sekuntia.
Sitten eräänä torstaipäivänä ymmärsin asian ja ostin kellon. Olen edelleen hyvin mieltynyt Samsung Gear 3 S:än ja ajattelen, että se pitäisi määrätä pakolliseksi kaikille.
Sehän ei siis nimestää huolimatta ole kello eikä älykello, vaan pääte tai puhelin.
Katsoin aamulla kiinnostuneena, ja oli se siirtänyt itsensä kesäaikaan omin nokkinsa. Saman tekee tietokone, kuten lukijat tietävät.
Jotta paikannus eli GPS toimisi, tarvitaan satelliittisignaalit. Satelliitin hurja vauhti vaikuttaa siinä toimivan kellon tarkkuuteen hiukan, ja painvoimakentän voimakkuus verrattuna maanpintaa vaikuttaa paljon. Ilman suhteellisuusteorian mukaisia korjauksia paikantaminen menisi pieleen jopa 10 kilometriä vuorokaudessa.
Jotta ohjukset osuisivat kansanjoukkoihin kohdalleen, tarvitaan säätämistä, ja tuo säädetty aika, jota voisi sanoa GPS-ajaksi, näkyy kellossani ja teidän kaikkien puhelimissa.
Trump lupaa kellon vetäjille heidän entiset hyvät työpaikkansa. Globalisaation vastustajat paheksuvat tällaista pelehtimistä kellojen kanssa. Automatiikka ja robotiikka ovat kuitenkin jo tehneet tehtävänsä, ja kellon akku käyttää seinäsähköä.
Itse ajavia autoja ei voisi kuvitella ilman tällaista paikantamista ja ajanottoa. Toisaalta jokseenkin sama järjestelmä on ollut lentokoneissa käytössä  aika kauan, mutta lentolaitteen mekaanisten hitausvoimien takia laskut ja nousut toteutetaan edelleen käytännössä käsityönä.
Obamacaren kaataminen törmäsi käytännössä transaktiokustannuksiin. Suomessa on työn alla juuri sama ongelma, mutta pääministerit ja professorit puhuvat sitkeästi asian vierestä. Puhutaan hoitotoimenpiteen  - esimerkiksi leikkauksen – hinnasta, vaikka pitäisi puhua sen kustannuksista. Puhutaan yksityisistä ja julkisista toimijoista. Sen puheen ymmärtää, mutta se ei vie asiaa lainkaan eteenpäin.
Markkina ei tarkoita, paljonko myyjä veloittaa ja ostaja on valmis maksamaan. Siihen kuuluvat myös marginaalikulut, ja juuri transaktiokulujen vaikutus on suuri – kustannukset sopimuksen tekemisestä, kuten sopimuskumppanin löytäminen, toimenpiteen hinnasta sopiminen, laskuttaminen, vastuukysymykset ja mahdolliset perintätoimet.
Kansaneläkelaitos on juuri todistanut, miten valtion laitos suoriutuu näistä tehtävistä. Perustoimeentulotuen rahamäärä ei ole ongelma, vaan hakijoiden asian hoitaminen eli siis transaktio.
Viime aikoina on myös annettu ymmärtää, että liikkeellä on liikaa taloustieteilijöitä ja liian vähän sosiologeja.
Havainto on oikea. Taloudellisen toiminnan ulkopuolella eli vaaleissa diktatuureista tuttu, nyt populismiksi nimitetty ilmiö on tullut takaisin. Valtaan pyrkivät ”keventää kustannuksiaan” kääntymällä suoraan äänestäjien puoleen omassa mediassaan, esimerkiksi Twitterissä.
Idea on erittäin selvä. Kansanedustajat ja erilaiset valtuutetut on jo saatettu huonoon huutoon. ”Kansan ääni” on korvaava edustajien äänen. Syy on se, että näin päästään tekemisiin mahdollisimman arvostelukyvyttömän joukon kanssa, joka on valmis pitämään totena suunnilleen mitä tahansa.
Kukaan ei vahingossakaan kysy, miten ”kansa” järjestäisi toimeentulotuen maksatuksen tai esimerkiksi ratkaisisi eräät arvonlisäveron ja elinkeinoveron väliset rakenteelliset ongelmat, unohtamatta jaksotusperiaatetta ja konsernisuhteita.
Onko tämä kansan halveksimista? Ei ole. Ei kukaan kysy kansalta liioin neuvoa osittaisdifferentiaaliyhtälöiden ratkaisemiseen. On asioita, jotka vain ovat vaikeita, ja kaikkein vaikeimpia ovat ne helpon näköiset.


43 kommenttia:

  1. Se on KELA vaan. Eihän VR:ääkään kutsuta enää Valtion rautateiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on uutta tapaa ja tästä pidän kovasti. Keppikirjaimilla ja lyhenteillä mennään. Tyhmenemisen edistämistalkoot ansaitsisivat jatkua. Eduskunta saisi olla EDU ja hallitus HALI.

      Hyvää jatkoa.

      Poista
    2. Kansalainen olisi tietenkin KANI, mutta sille ei voi mitään.

      Poista
  2. Ja taas siirryttiin puoleksi vuodeksi kylmempien kesäaamujen aikaan. Jospa se EU saisi aikaan edes yhden järkevän päätöksen ja lakkauttaisi tämän viisarien siirtelyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntia kylmempi kesäaamu?? Itse kyllä arvostan kovasti sitä, että pimeä tulee vasta tuntia myöhemmin, aivan erityisesti loppukesällä ja syksyllä.

      Poista
    2. Tämä vuosittainen viisarikoreografia on täysin järjetön. Jos joku haluaa nousta tuntia aiemmin kesällä niin siitä vaan. Kelloja ei sen takia tarvitse siirtää. Ei siitä valoisa aika yhtään lisäänny.

      Poista
    3. No saatin 50 000 tämän asian taakse joten kannatti. Taas kerran elitismi oli avuksi.

      Poista
  3. Holmström yhtyi WTO:n johtajan näkemykseen, että 80% työpaikosta vie automaatio ja 20 globalisaatio. Siinä on ongelman ydin.

    Meille ei ole ollut työvoimapulaa kuin joillakin erityistä osaamista vaativilla aloilla.

    "Ei kukaan kysy kansalta liioin neuvoa osittaisdifferentiaaliyhtälöiden ratkaisemiseen. "

    Ehkä kuitenkin kannattaisi kysyä. Eräät perustuslakifundamentalistit ja ihmisoikeusjuristit eivät hallitse edes alkeismatematiikkaa. On matemaattinen mahdottomuus, että Suomi kykenisi elättämään Mena-maiden ja muun Afrikan väestön, joka osaa katsoa kännyköistä ihmissalakuljettajien mainosvideon vihreästä tuhansien järvien luvatusta maasta.

    Luvatusta sikäli, että on luvattu omakotitalokin. Kumma miten sanomat sinkoilevat globaalisti ja kuitenkin Irakin pääministerin vetoomus karkuteillä olville nuorille miehille paluusta jälleen rakentamaan omaa maataan ei tavoita. Meilläkin heitä olisi tarjolla kohta parin divisioonan verran .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olkiukon väsäämiseen ei tarvita matemaattisloogisia taitoja - jossain tapauksissa lievä älyllinen epärehellisyys ja koohotuskokemus riittävät.

      Poista
  4. Bengt Holmströmin eilistä televisiohaastattelua sanon hyväksi tavanomaisesta syystä. Ajattelen itse samaan tapaan (koska heppu on saanut nobelin - ei siis olla aivan huonossa, vaan arvoisessani seurassa)
    Mun mielest se o vain yksi laput päässä sivuilla matkaava uuskonservatiivi.

    VastaaPoista
  5. Mitä vähemmän jotain osaat, sitä herkemmin yliarvioit osaamisesi siinä, eli:
    Wikipedia: Ylivertaisuusvinouma on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö yliarvioi itsensä jossakin suhteessa kuten vaikkapa jonkin taidon hallinnassa. Lisäksi tyypillisesti mitä huonompi yksilö on kyseisessä taidossa sitä enemmän tämä yliarvoi osaamistaan.[1] Tämän voi katsoa johtuvan siitä, että kun yksilö ei hallitse taidon suorittamista ei tämä osaa myöskään arvioida osaamistasoa.[1] Kyse on siis metakognitiivisesta vajavuudesta eli kyvyttömyydestä arvioida oikein omaa taitotasoaan.[1] Aihetta tutkineen David Dunningin mukaan palautteen puute on eräs merkittävimmistä vääriin luuloihin johtavista tekijöistä.[1]

    Erityisesti tiedollisia taitoja koskeva ylivertaisuusvinouma tunnetaan myös nimellä Dunning-Kruger-vaikutus sitä tutkineiden psykologien David Dunningin ja Justin Krugerin mukaan.[1] Dunning ja Kruger testasivat ihmisten käsitystä omasta huumorintajustaan, kielioppiosaamisestaan ja loogisesta päättelykyvystään.[1] Tästä havainnosta Cornellin yliopiston David Dunningille ja Justin Krugerille[2] myönnettiin vuonna 2000 psykologian Ig Nobel -palkinto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä ihmettä tarkoittaa "kun yksilö ei hallitse taidon suorittamista"? Jos ei osaa kirjoittaa, että "kun ihmisellä ei ole taitoa", niin on parempi pitää näppinsä erossa Wikipediasta.

      Poista
    2. Sanoit itse sen vielä sujuvamminkin: Jos ei osaa...

      Poista
  6. Kelan täydellinen epäonnistuminen toimeentulotukikysymyksessä ei nähdäkseni riipu siitä, että kyseessä on valtion laitos. Kyse on siitä, että se on väärä valtion laitos hoitamaan tätä nimenomaista asiaa. Kela on laitos, joka on kehittynyt erittäin hyväksi ratkaisemaan suuret määrät yksinkertaisia hallintoasioita mekaanisia sääntöjä soveltaen. Kyse on nimenomaan laitoksesta, jossa transaktiokustannus on laskettu minimiin.

    Toimeentulotuki on puolestaan se viimeinen turva jota yhteiskunta antaa. Se ei ole jaettavissa täysin mekaanisin säännöin, koska eri tilanteissa olevien ihmisten toimeentulo vaatii eri suuruisia rahamääriä. Tämä vaatii yksilöllistä harkintaa, josta Kela on parhaansa mukaan pyrkinyt pääsemään eroon. Organisaatio kuvitteli kykenevänsä korvaamaan inhimillisen harkinnan algoritmeilla, mutta sortui hybrikseen.

    Tämä ominaisuus ei liity siihen, että Kela on valtion virasto. Aika moni organisaatio on tehnyt samanlaisia virheitä myös yksityisellä puolella. Sen sijaan on aika monta valtion virastoa, jotka eivät olisi tehneet juuri tätä virhettä, jos ne olisivat saaneet toimeentiloasiat hoitoonsa. Esimerkiksi poliisi, tuomioistuimet ja armeija olisivat paljon tottuneempia hoitamaan nimenomaan harkintaa vaativia yksittäistapauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. .. äänd ten vii hitteded ö pik rok änd ten tö reis vas ouver.

      Terävänäköistä mutta näkemyksetöntä päättelyä, mitä tahdot edistää?

      Poista
  7. Jotensakin epäselvähkö selitys mutta eipä mitään, sanotaan se suoraan että GPS perustuu tarkkojen kellojen aikadilataatiolle.

    Yleinen suhteellisuusteoria.

    Kiertoradalla huimaa vauhtia huitelevan satelliitin sisältämä erittäin tarkka kello käy mitättömän rahtusen verran hitaammin kuin maassa oleva virkaveljensä ja näistä saadaan laskettua paikkatieto vastaanottimeen.

    VastaaPoista
  8. Tuosta Samsungista tulee mieleen havainto EU:sta, jossa miehen (ei naisen) menestys näyttää olevan suhteessa siihen, mitä (nykyisin taas muotiin tulleen) rannekellon taulussa lukee.
    Jos siinä lukee niinkuin Putinin oikeassa ranteessa esim Patek Philippe, on matka vallan korkeimpiin kammareihin jo puoliksi hävitty.
    Ei kelpaa edes Omega, koska sekin on EU-"demokratiassa" liian elitistinen.
    Tämän on moni huomannut ja hakenut vintiltä vaarin vanhan Leijonan.

    Trumpin Ameriikoissa näin ei kuitenkaan ole. Eikä Tsaarien perässähiihtäjien Venäjällä.

    VastaaPoista
  9. Järjestäisin työttömyystukemishommat kuten aikanaan satamassa, joka-aamuiseen ilmoittautumiseen perustuvaksi. Konttorille kuusneljäviis ja haalari ja hanskat tiskiltä ja puistoon haravoimaan kunnes käy kutsu pyttipannulle. Sitten työnanatajan haastattelu ja iltapäivällä puoli kolmelta pieni taskuraha kouraan.

    Ilmaiset matkat julkisissa työttömän passilla ja ehdottomasti täysin kokonaan ilmainen terveydenhuolto ilman mitään papin aamenia ja paperilappuja.

    Konttorit joka kunnan huoltoasemien yhteyteen.

    Reipasta ex-kapiaista vääpelöimään ja vot.

    Loppuisi kuin seinään, laiskottelut ja työttömänä lorviminen. Näinhän se tievaltiokin teki, kammottavan masentavaa lapiolinjaa käyttäen.

    Perustuloa ei olisi pitänyt kokeilla, se on saanut aikaan todella hankalan ja työlään sotkun, kaipa se on tarkoituksellista. Täytyyhän niiden pikku virkailijoiden saada pitää suojatyönsä. Miten kummassa kukaan heistä pärjäisi jos työllään joutuisivat itsensä elättämään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veljeni Markku, rauhallisempi ihminen kuin minä, oli aikoinaan erään suuren huolintaliikkeen Varastopäällikkö (= toimitusjohtajasta seuraava. Huolintaliikehän on käytännössä iso varasto.) Kansakoulupohjalta. Hän oli päässyt ko. taloon töihin aikoinaan kun oli töihinhaastattelutilanteessa sanonut että "jos haluatte palkata parhaan miehen tähän työhön, ette Te minua parempaa löydä". Ja sitten eteni vakanssilta toiseen.

      Mutta ei minun tarkoitus häntä ollut kehua. Vaan puhua siitä mitä Markku mulle kertoi kun joutui välillä sivutoimisesti toimimaan myös työhönottajana. Joskus töihinpyrkijästä - joka osasi kaiken mitä Markku keksi kysyä - niin siitä irtipääseminen oli vaikeaa. Pakko oli keksiä jotain tekosyitä että juuri nyt emme voi palkata Teitä... Ai miksi noin innokasta ja osaavaa työntekijää ei muka voinut palkata? No siksi, kun jo kaukaa näki että se tulee tänne vaan siksi että saisi varastettua paljon tavaraa; maahantuonti firman varastohalleissa oli kymmenien miljoonien, kymmenien ja kymmenien miljoonien edestä kaikenlaista tavaraa... Sellaiset tapaukset olivat paljon helpomia, jotka heti kättelyssä sanoivat että "käskivät työnvälityksestä käymään täällä. mutta älä luule että mä tänne töihin tulen. pistä vaan tohon nimes alle että mä olen käynyt kysymässä täältä töitä. eikä mua valittu"...

      Poista
    2. Työ on, sen tulisi olla, toimintaa josta seuraa jonkinlainen tulos tai hyöty.

      Moraalinen velvollisuus näytellä työn tekemistä on ominaista eliitin johtamille kulissiyhteiskunnille mallia Neuvostoliitto.

      Poista
    3. Niinhän tuo. Neuvostoliitossa työläiset näyttelivät tekevänsä töitä. Ja sosialistinen neuvostotasavalta oli maksavinaan siitä heille jonkun korvauksen. Ruplina.

      Bluffia kaikki. (Kuin jostain amerikkalaisesta mustavalkoisesta 1945 filmatusta leffasta a' la Ford. Tai Guggenböögel, junior.)

      Poista
    4. Kun kehuu veljeään, on kuin kehuisi itseään, J.Joyce. Kyllä minä tämän tiedän, koska harrastan biologiaa. Rehtorimme Rolf Rajalin oli biologian maisteri. Kun minä kävin sitä oppikoulua, en minä mikään härikkö ollut, mutta kerran kiipesin sen oppikoulun ränniä pitkin ylös, katolle kai kaipailin, mutta toisen ja kolmannen kerroksen välillä se ränni katkesi. Putosin pieni pätkä ränninpätkää sylissäni maaahan, voi saatana kun sattui, vaikka olikin talvi ja toista metriä korkea lumikinos... Ei lumi paljoa iskua vaimenna, vaikka luulette, ja muutenkin teillä on vääriä käsityksiä monista asioista. Seuraavana päivänä minut kutsuttiin rehtorin kansliaan. Menin... koska pakkohan sinne oli minun mennä. Rolf puhui pitkän aikaa hyönteisistä, ehdin jo ajatella että kohta se kehuu minua - koska tiesin että hän tietää, että olen kiinnostunut niveljalkaisista. Paskan marjat! Äkkiä hän sanoi nimittäin että tietää Kalliomäessä erään peltisepän joka osaa tehdä syöksyrännejä kerrostloihin. Kumarsin, pokkasin ja kiitin, ja otin purukumin pois suustani, ja lähdin. - Ps. Viskymppiä se ränninpätkä tuli maksaa. Siihenaikaan joku tuntipalkka työläisillä oli alle vitosen... että suhteellisesti aika paljon.

      Ps. sitä paitsi Rolf Rajaliini antoi luonnontieteiden kokeista mulle vain kutosen. Onneksi seuraavana vuonna hänen vaimonsa meitä opetti - en nyt muista hänen etunimeään, joku Raija kai oli- häneltä kasin sain. Mutta sitten kun Linnea Lehtinen meitä opetti, sain kympin. - Koska mielestäni olin sen arvoinen.

      Poista
    5. Muista aina että olet se maailman paras kaveri.

      Poista
    6. Mikäli näiden mikisvuotojen on tarkoitus olla vatauksia ja jatkaa työttömyystuturvan kehittämistä niissä näkyy nerokkaasti mikä on perimmäisenä syynä koko ongelman syntyyn.

      Miksi?

      Poista
  10. Voisiko sitä niin ajatella, että demokratioissa kansalta ei kysytä nippelijuttuja eikä yksityiskohtia (kuten osittaisdifferentiaaliyhtälön ratkaisemista), vaan kansalta kysytään suuntaa ja suuria linjoja.

    Siihen tyyliin, että

    a) pantaisiinko nyt vaikka lisää yhä syvenevää ja yhä enemmän kaikkeen turhaan pikkujuttuun puuttuvaa ja kaikkea tekemistä jarruttavaa EU:ta, yhteisvastuita (= ei kenenkään vastuita), verounionia, EU:n raivokasta itälaajenemista sodan uhallakin, velkojen tasausta ja saman koon hattua ja kenkää käyttäjän koosta riippumatta kaikille vai

    b) vähemmän kollektiivia, kolhoosia, vallan keskitystä pois kansallisvaltioilta epädemokraattisesti itse itsensä valitseman eliitin käsiin ja enemmän hallinnon läpinäkyvyyttä ja kansojen ja ihmisten vastuuta itsestään lähellä kunkin elämää ja arkea. Enemmän vapautta.

    Tämän sortin kysymyksiin voi vasta vain kansa. Ja niihin se vastasi brexitissä, Trumpissa ja tulee vastaamaan Ranskan, Saksan, Italian jne. vaaleissa.

    Nippelit ja derivoinnit kyllä siten hoitaa palkkaansa vastaan virkakunta ja parlamentit, kun suunta on annettu.

    Eliittiä vain niin maan perusteellisesti riepoo se, että kansa menee omin päin äänestelemän miten lystää. Se pitäisi voida estää.

    Eliitillä, Putinilla ja Erdoganilla on sama ongelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kyllä olet hakoteillä, kansaahan opastettiin ja huijattiin äänestämään kuten äänestivät. Huijarit Brexitin takana olivat vain parempia huijareita, kuten Trumppikin Clintonia paremmin valehteli omaksi edukseen, Erdon ja Putinin kanssa vielä katsotaan. Esim venäläisiä kyllä hoopotetaan monenlaiseen pikkukiusantekoon pyrkyreiden eduksi, mutta toki heillä on aitoakin syytä johtoansa kritisoida - kenelläpä ei.
      Erdoganista ei osaa sanoa oliko hän oikeasti itse järjestämässä tai ainakin ajamassa kumousta(nsa?) ad absurdumiin ja sitten lekalla päähän.
      Puhtaita ei olekaan, mutta käsi kättä pesee.

      Poista
    2. Matiaksen utopia kaatuu siihen naiiviin olettamukseen, että jos EU luopuu vallankäytöstä, niin valta palautuu kansallisvaltioille.

      Pienissä asioissa niin voi olla. Isoissa valta vaan häviää. Globaalit markkinat osaavat kilpailuttaa vallan pois Suomen kaltaisilta pieniltä kansallisvaltioilta.

      EU on epäonnistunut yritys saada tuota valtaa takaisin demokraattiseen kontrolliin, mutta EU:sta luopuminen ei korjaa tilannetta.

      Poista
    3. "Puolueista ja medioista piittaamattomat populistiset liikkeet oikealla ja vasemmalla ovat vastausta juuri tähän edustajuuden kriisiin. Vanhoillisia puolueorganisaatioita notkeammin ja uskottavammin ne osaavat kuunnella ja edustaa kansaa digitalisaation ja sosiaalisen median keinoin. Populismia rajoittaa kuitenkin johtajakultti, jonka vuoksi se ei voi olla muuta kuin aalto joka murtaa padon.

      Ajankohtainen edustajuuden kriisi osoittaa, että puolue ei ole paras organisaatio välittämään vapaiden yksilöiden mielipidehajontaa kansanvallan edustuksellisiin elimiin.

      Parempi ja aidosti liberaali tapa olisi täysin vapaaseen ehdokasasetteluun perustuva kaksivaiheinen vaali, joka takaisi sen, että ainakin esivaalissa jokainen äänioikeutettu löytäisi sopivan ehdokkaan. Vaalijärjestyksenä se olisi de facto demokraattisempi ja täsmällisempi kuin tämä nykyinen.

      Aion silti äänestää. En valinnut puoluetta, vaan arvojani ajavan ehdokkaan."

      Jari Ehrnrooth

      Poista
    4. "Nyt kyllä olet hakoteillä, kansaahan opastettiin ja huijattiin äänestämään kuten äänestivät."

      Noinhan se meni esimerkiksi Suomen EU:hun liittyminen (Erkon & co raivokas ja yksipuolinen kampanja). Eikä eurosta Suomessa äänestetty ollenkaan, mikä on vieläkin törkeämpi juttu (vrt. Ruotsin "kurja" kohtalo ilman euroa).

      EU on kovin kaunis utopia, mutta utopioiden loppu on useimmiten hyvin surkea ja joskus jopa verinen. Luonnonvastainen ei vain toimi, vaikka kuinka kovasti pannaan silmät kiinni, korvat tukkoon ja toivotaan, toivotaan,..

      Mutta varsinainen pointtini edellä oli se, että vastaukset suuriin kysymyksiin, joihin takahuoneiden tomuttuneilla ja kapeilla dosenteilla ja derivoijilla on vain kapeita ja yksipuolisia osittaisvastauksia, ratkaisut pitää hakea kansalta.

      Ei siksi, että kansakaan tietäsi asiat aina etukäteen, vaan siksi, että kansa kuitenkin kaikki - siis aivan kaikki - laskut maksaa. (Ja kustantaa myös ne dosentit ja derivoijat takahuoneisiin kunkin omaa detaljiaan tutkimaan.)

      Poista
  11. Samsungissa on sykemittari, joten se voisi ilmoittaa automaattisesti hätäkeskukseen asiakkaan poismenosta ja kutsua ambulanssin varmistaan tapahtunut.

    Hoitokodeissa on turvarannekkeita, jotka hälyttävät yöllä hoitajan automaattisesti paikalle, jos on syytä epäillä avun tarvetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos syke on yli sadan useamman tunnin niin eikö tule mieleen että siinä sitä apua olis pirun kova tarvis olla?

      Ei täällä paljoa duunaria funtsita. Raskasta duunia käydään kerran kymmenessä vuodessa nuuskimassa ja normit vetäistään samoilla arvoilla aina vaan vakka koko työ olisi kokonaan toista jo.

      Tästä on riittävä kokemus viitosluokan pajatöistä, vaihetöistä, ahtaamisesta, muuttotyöstä, rakennustyöstä ja en nyt luettele tässä kaikkea kun en ole niin stahanovilainen mutta jos näitä mittareita tarpeeksi suositaan niin saattepa nähdä että jossain vaanii se vanha vaahtoavan hevosen dilemma ja palkanmaksun perusteena aletaan pitää käytettyä energiamäärää.

      Toivottavasti loppuun käytetty duunari saa äkkilähdön eikä joudu laitokseen lypsettäväksi ja lusimaan elinkautista panta ranteessa, kuten valkokaulusduunari toiselle samanlaiselle suunnittelee.

      Poista
  12. Vastaukset
    1. Tuuppa oikeesti vähäks aikaan mukkaan niin sen takkaan että sen veran vipatusta löyät tassuistas että et turhia et testaile. Viijjään lihhaa päiväkotien kettiöihin päivän verran. Usot sie.

      Poista
  13. Hyvä rinnastus kelloista yhteiskunnan kehittymiseen yleensä.

    Ei minun tarvinnut muuttaa aikaa yhdestäkään kellosta. Kaikki päivittäin käyttämäni aikaa näyttävät laitteet näyttivät päivittävän itsensä kesäaikaan ihan omin päin. Kesämökin seinäkello lienee viiden vuoden takaisessa kesäajassa, sitäkään ei ole tarvinnut säätää.

    Siinä siis onkin ongelmissa se, joka lupaa kellontekijöiden työpaikkojen säilymistä. Kyllä kellontekijöitä tosin tarvitaan jatkossakin, siinä kun hevosenkengittäjiäkin, mutta ei niitä töitä poliitikkojen päätöksillä luoda.

    VastaaPoista
  14. Jos yhteiskunnallisesta keskustelusta puuttuu sosiologeja, eiköhän syy ole juuri niissä sosiologeissa. Ehkä heillä ei ole mitään relevanttia sanottavaa. 1970-luvun eväillä ei ainakaan kovin pitkälle päästä.

    VastaaPoista
  15. Joka mies osaa talon tehdà mutta menee kymmenen vuotta oppia miten taloa EI tehdà. Sama pàtee suurimpaan osaan inhimillisià toimia, joka on todistettu nykyisen hallituksemme toimesta.

    VastaaPoista
  16. Ishiguron Pitkän päivän illassa on inhottava kohtaus jossa päättäjät nöyryyttävät hovimestaria kysymällä tämän kantoja. Ay liikettä on muodikasta arvostella mutta ei siellä tehdä neuvotteluissa niin alueellisia virheitä kuin diilintekijä. Eli neuvottelutaktiikka paljastetaan etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi puhelimen automaattitäydennys: alueellisia PO alkeellisia!

      Poista
  17. Minulla on sellainen kävelymittari... ei, ei sitä nilkkaan ole kiinnitetty! ... jonka huoltomies aina yöllä klo 00.00 käy nollaamassa. Kun kehuin tätä askelmittaria ja sen siunauksellisuutta ystävälleni Peralle, hän sanoi että hänellä on samanlainen. Mutta hänen mittarinsa yöllä tulee nollaamaan huoltonainen.

    Äkkiä muutuin kamalan kateelliseksi, vaikka olen kuvitellut etten pysty kadehtimaan ketään. - Mutta kerrankos sitä erehtyy.

    VastaaPoista
  18. Sama tilanne Brexit-äänestyksessä. Kysymys siitä, erotako EU:sta vai jäädäkö siihen, oli aivan liian vaikea kansanäänestyksellä ratkaistavaksi. Sehän ei ole helppoa edes asiantuntijoille, jotka ovat nimenomaisesti perehtyneet asiaan. Sitä paitsi brexit on malliesimerkki siitä, kuinka suuret vaikutukset yhden miehen (Cameron) henkilökohtaisella ahneudella voi olla.

    VastaaPoista
  19. Hauskaa on ollu tää elämä; todella vaihtelevaa eikä aika oo päässy pitkäks. Mitääs vielä keksis ennenku kupsahtaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähe pupumetälle. Pelekkä rihmarulla asseeksi!

      Poista