Sivun näyttöjä yhteensä

6. huhtikuuta 2024

Voipaperi


 



Voiko menneisyyden ihmisiä ymmärtää? Epäilen.

Emme ole yksilöitä. Sana esiintyy ensimmäisen kerran 1400-luvulla ja silloinkin puhuttaessa (pyhästä) kolminaisuudesta. Yhtä ihmistä tarkoittavana se on tavattu 1600-luvulta. Merkitys on tietysti “jakamaton”, muuten sama kuin kreikan atomin (atomos).

Ehkä olemme monikoita.

Puhuimme ruuista ja syömisestä. Ennen saattoi sanoa, ettei lapsi vertaillut, kun ei edes ollut, mihin verrata. Nyt voisi epäillä, että nuoret vertailevat liikaa. Etäisessä lapsuudessani jopa poliittisen filosofian pohjaksi nyt otettu jako rikkaisiin ja köyhiin oli mielenkiinnoton. Omaa sosiaalista asemaa ei ymmärtänyt. Minua esimerkiksi ei kiusattu, vaikka olin sellainen rimpula, koska isoisäni oli kauppias.

Kävi ilmi, että tuleva vaimoni oli kiinnittänyt minuun huomiota ruokatunnilla Liukon barissa: mikähän tuokin idiootti on, joka tilaa kaurapuuro maidolla ja ottaa nahkasalkusta voipaperiin käärityt voileivät, joiden välissä näyttää olevan ihan lauantaimakkaraa.

Otavassa oli useita kauniita naisia, ja sellaiseen en ollut tottunut.

Kun katson hääpäivämme valokuvia vuodelta 1966, ihmettelen edelleen. Jutun kuvassa oikealla on isäni isoäiti, joka oli ennen evakkoon lähtöä käynyt kerran Viipurissa. Hän ei osannut kirjoittaa. Ensimmäisen lapsensa, isäni äidin, hän oli synnyttänyt navetassa lypsyllä käydessään. Hääparin mieheksi itsensä mieltävä rimpula olen minä.

Yhteistä hyvää ajatellen murehdin joskus, mikä määrä lahjakkuutta menee koko ajan hukkaan. Olen tuntenut useita viime vuosisadan alkupuolella syntyneitä naisia, joista olisi tullut heittämällä esimerkiksi lääkäreitä, mutta yliopistollinen tieto todisti, ettei nainen voi oppia niin vaikeita asioita, ja oikeustieteellinen tiedekunta antoi lausunnon, jonka mukaan naista ei perustuslain mukaan voi nimittää professoriksi (20-luvulla), ja Ilmari Turja, jonka tunsin, kirjoitti 1938 suositun näytelmän “Tuomari Martta”, josta tehtiin heikonpuoleinen elokuva. Siinä päähenkilö, tutkinnon suorittanut juristi, keskeyttää käräjien istumisen ja rientää kotiin ja suuntaa yleisölle repliikin: “Äidit, älkää koskaan jättäkö pieniä lapsianne!”

Näytelmän ja elokuvan “Juurakon Hulda” oli kotiapulainen, joka luki vaivihkaa itsensä ylioppilaaksi ja yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi. Hella Wuolijoen teksti flirttailee moneen suuntaan. Mutta miljoona katsojaa oli ennätys.

Korkeakoulujen ihannointi tuntuu nyt lapsekkaalta, mutta on se myös vahingollista. Esikoulu on tärkeämpi oppilaitos kuin yliopisto. Opiskelua verrattomasti tärkeämpää on oppiminen.

Sääli ettei sitä toistella: fasismi, kommunismi, putinismi, trumpismi, populismi ovat aivan liian kalliita ja tehottomia järjestelmiä. Niistä tulee tuho.

Demokratian taustalla on pieni ajatus: kuka tahansa voi. Ei kerätä suorituksia vaan tuetaan mahdollisuuksia. Juuri siksi on hyvä äänestää myös asioista, joita äänestäjät eivät ehkä syvällisesti ymmärrä. Ja ajatus on aika halpa toteuttaa verrattuna johonki toiseen, jossa puoli kansaa pitää ruokkia ja elättää, jotta he jaksaisivat vakoilla sitä toista puolta.

Siksi viittaan edellä naisiin ja vanhoihin kehityskertomuksiin. Petkuttajat sanovat: tukekaa meitä niin saatte yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Demokratiassa ajatus on: tehdään yhdessä ja autetaan. Luodaan tilaisuuksia. Avataan reittejä. Kiskotaan kantoja. Raivataan koleikkoja.

Hiukan tämän takia minä viittailen aina välillä Talvisotaan tai Ihantalaan. Eivät siellä yltäneet huimiin suorituksiin kenraalit, vaan sotamiehet, ja - lotat. Ja äidit ja vaimot ja lapset kotirintamalla. Mutta se on esimerkki.



63 kommenttia:

  1. Hienon tekstinsä lopulla blogisti toteaa: "Demokratiassa ajatus on: tehdään yhdessä ja autetaan. Luodaan tilaisuuksia. Avataan reittejä. Kiskotaan kantoja. Raivataan koleikkoja". Miten hienosti hän määrittelee demokratian oleellisen ytimen. Valitettavasti nykyinen yhteisömme ei pysty nyt samaan kun teki NATON kannattamisessa - valitettavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten yhteisö pystyisi, kun pitkään tuputettu paradigma on ollut: itsekkyys on hyve.

      Taloustieteeseen on toki tullut paljonkin uusia sävyjä Friedmanin jne. jälkeen, mutta ne tuskin näkyvät poliittisessa keskustelussa.

      Poista
    2. NATOssa ei ole mitään hienoa.

      Poista
    3. Virallinen NATOn hyväksymä näkökanta on laajeneminen maapallon pariin kertaan ympäröiväksi ja hoppista ylös, ylös ja viimeinkin vapaus vissiinki koittaa sillä maakillisella NATO -planeetalla kunhan sinne ensin saadaan tarpeeksi amisioonia, jos jotain jäisi jäljelle täyden tuhonnan jälkeen, siis tulovero jää joka tapauksessa mutta itsetuhovehkeitä meinaan. Hienoa! Tekin tiedätte sen. Olettehan kaiketi vielä ruokaa syöviä ja ilmaa hengittäviä tuhlareita? Maksakaa, olkaa hyvät.

      Poista
    4. NATOn hienoudesta en tiedä, mutta NATOon kuulumnen on hienoa!

      Poista
    5. Ei ole, NATOon kuuluminen on tappion merkki.

      Poista
    6. Hienotykistö, hienokranaatti, hienosankari. Hienopa hyvinnii.

      Poista
    7. Mihin rauhanomaisiin maihin se Nato onkaan viime aikoina hyökkäillyt, kun ei tule mieleen? Yrittikö se vallata jonkun naapurimaansa ja kun ei onnistunut niin pommittaa sen paskaksi ja valehtelee tappavansa natseja?

      Poista
    8. Yhdysvallat on tainnut hyökätä useampaan "rauhanomaiseen" maahan kuin NL/Venäjä yhteensä koskaan.

      Poista
    9. USA on hyökkäillyt rauhanomaisten pohjoisvietnamilaisten ja vielä rauhanomaisempien pohjoiskorealaisten kimppuun, kun ne ovat yrittäneet viedä rauhaa heimoveljilleen!

      Nyt NATO ärhentelee rauhanomaiselle Venäjälle, joka suuren rauhanomaisen johtajansa Putin Peukaloisen sankarillisella johdolla vie tykein ja tankein rauhaa veljesmaahansa!

      Esimerkit eivät lopu ikinä, sillä rauhanviejät eivät maalimasta lopu.

      Poista
    10. Miksiköhän USA:n ja Israelin kohdalla yleensä suljetaan silmät ja korvat.

      Poista
  2. On nätti pari! Vaan kyllä olitte nuoria, hirveän nuoria. Voisi kai sitä hullumpaankin seikkaan toisessa rakastua kuin voipaperiin. Juuri opin kaunokirjallisuudesta, että varmimmin ihmisessä ihastuu puutteisiin. Täydellisyys ei ole kiinnostavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 60-luvulla mentiin vielä naimisiin nuorena - eikä tarvittu hormonihoitoja!

      Poista
    2. Arvaattepa eli ette mille näytti yhdeksättäkymmentä käyvä kauttaaltaan punainen hyvinpukeutunut leidi istuessaan Piritorin ratikkapysäkillä lippalakki päässään, kerron sen teille vaikka väkisin. Neuvokkaalle.
      Lippiksessä luki Make marriage great again.

      Poista
  3. Hohoo! Hyväs virees meirän isäntäkirjuuttaja. Komia on sulhasen katsanto, eiköös sellainen jolla oli samaa näköä ollu senaatissa Roomassa, haukkamainen profiili, pakkolatinankielisesti tietenkin. Oliko se kumminkin kotkamainen sittenkin? Mikäs mun on kun en nyt tuu sen päälle, ei se egalitaarinen ollut vaan... Nimen tiedän tosin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Akviliaaninenhan se. A Roman nose could be defined.. not a snubnose?

      Poista
  4. Sisältörikas kuva. Tekokristillisdemokratiasta ei saa kuvaa, ei edes selfietä.

    VastaaPoista
  5. Eräillä on erikoisempia harrastuksia, Kemppinen kertoo harrastuksekseen katuminen. Saattaa olla että olen ymmärtänyt jotain jo vaikka aluksi olin aivan ihmeissäni.

    Jazz, tietenkin!

    VastaaPoista
  6. Lauantaimakkara oli aikoinaan arvostettua syötävää.

    Olen yrittänyt pysyä kehityksen mukana, muttei se näytä onnistuvan lainkaan, koska hukkaan ovat menneet ponnisteluni.

    Nimittäin luin lehdestä, että intersektionaalisuus ei olekaan mitään tiedettä vaan pelkkää humpuukia kuten myös paljon rummutettu woke.

    Olen jotenkin jopa helpottunut, kun totuus on paljastunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota vanhan ajan lauantaimakkaraa kun ei saa enää mistään. Saarioinenkin lopetti vähän sinne päin olevan lauantaimakkaran valmistuksen. Muiden valmistajien tekeleet evät yllä tässä asiassa mihinkään. Oli myös vielä 1960-luvulla sellaista halpamakkaraa kuin kyrö, siis kyrön makkaraa. Taitaa olla vieläkin jossain muodossa. Silloin se oli sellainen paksu pötkö, hyvää kuitenkin nuotiolla paistettuna.

      Poista
    2. Pöljempää aasinsiltaa harvemmin näkee kuin tämä leikkeleestä ideologiaan.

      Poista
    3. Forssan - Hakalan halpaa ja pylsyä vieläkin Latovainiossa kaiholla muistellaan.

      Poista
    4. Virossa saa vastaavaa eli lastevorstia pahimpaan himoon.

      Poista
    5. Kemppisen pajan koneilla pujotettu ja paineistettu hampparinkommentti on rapsakkaa. Tirskahtelevaisuudestaan tunnettu jo vuodesta 2005, huimamääriä tuotettu ja alkaa olla jo kypsää, myyntimiehiä on yritetty värvätä mutta kuuluu kummaa mutinaa ja höpötystä jostain seeveestä tai veeseestä mutta silmänvalkuaiset näkyvät hyvin. Sekin auttaa. Luulisin ainakin. Kukaan ei tiedä eikä piittaa kunhan koneet käyvät ja metri on metri. Tai kilometri kun kerran kaikki eivät osaa erottaa niitä toisistaan ja yrittävät myydä Kemppistä kilon paloina, eikun tuotteita siis.

      Doktormakkaraksi sanovat Venäjällä yleensä löördaagskorvia, koostumus oli taattu korkeimman tahon toimesta. Se siis sisälsi takuulla jotain ja kansa söi sitä.
      Onnekseen eivät keksineet pimeitä tohtorinmakkaramarkkinoita.

      Poista
  7. Oppimisessa ja koulunkäynnissä on tärkeä seikka se että oppilas saa itse positiivista palautetta omassa päässään, oivaltaessaan jotakin. Ei riitä, vaikka onkin hyväksi, että joku muu hiukan kehuu saavutusta.

    Opiskelussa kannattaa olla ihmisen kokoisia välitavoitteita jotka ovat mahdollisia ja suhteellisen lyhyen aikavälin päässä toisistaan. Yliopistoissa asia on hoidettu välikoesysteemillä joka toimii jos opiskelija pystyy kurssiin paneutumaan. Vaihtoehtona lienee nykyisinkin lopputentti josta on päästävä kerralla läpi mutta siinä on yhdellä kertaa osoitettava hallitsevansa kaikki kurssin asiat, myös ne jotka ovat tulleet luennoilla esille mutta kenties eivät ole oppikirjassa.

    Eräs kriittinen seikka opiskelun onnistumisessa on motivaatio. Jos se ei ole kohdillaan, ei mikään mene eteenpäin ja opiskelu on pelkkää kärsimystä ja jyrkkää ylämäkeä. Oma asenne on muutettavissa jos niin haluaa.

    VastaaPoista
  8. Tie tehkää suoraksi! Te laaksot notkot nouskaa, te vuoret vaipukaatte tasaisiks. Sileiksi.
    TVH:n ohjetta mukailee Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pois tieltä! sanoi autoilija kun ojaan ajoi.

      Poista
    2. "Auto kuuluu teille", sanoi Orpo.

      Poista
    3. Ei lakkoja vapuksi, lausui eräs pääministeri.

      No sehän on hyvä ettei niitäkään kun ei ole töitäkään. Ikäänkuin tuplaliksa, eiku...

      Perhana se marssi, tai ainakin sinne päin on siis ihan näillä näppäimillä.

      Eihän niitä vielä lakkoja missään, vai onko aivan liiaksi eräiden mielestä? Lakat kukkii...

      Ei tarvi mihkää mennä jos ei huvita paitsi painua suolle mutta myöhemmin.

      Poista
  9. IKävä piirre ajassamme on se, että ne entiset huimiin suorituksiin yltäneet sotamiehet ovat yhtäkkiä paljastuneet perussuomalaisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perusisänmaa on perustaltaan maa.

      Poista
    2. Perussuomalaisuus on rakennettu suomalaiselle peruskalliolle.

      Poista
    3. Ei se onneksi siinä kauaa kestä.

      Poista
    4. "Jokainen mieleltään ja kielenkäytöltään tasapainoinen ihminen tajuaa, ettei ole asiallista vitsailla miljoonien holokaustissa murhattujen muistolla tai spekuloida maahanmuuttajataustaisten lähijuna-ampumisella ja ettei toista ihmistä koskaan kutsuta mustaksi säkiksi. On myös kysyttävä, voiko tällaisia vitsejä tai vihjailuja (edes vuosia sitten) harrastanut poliitikko olla sopiva työskentelemään vastuullisissa johtotehtävissä, kansainvälisistä yhteyksistä puhumattakaan, edustaen sitä arvoyhteisöä, johon "me" (mieleltämme ja kieleltämme tasapainoisina itseämme pitävät) kuulumme. Näin kysyy Sami Pihlström Niin & Näin - lehdessä.

      Poista
    5. Sami Philström ei voi olla älyllisesti niin rajoittunut, että hän ei ymmärtäisi, että

      1) Sen kritisoiminen, että vain holokaust muistetaan, mutta muita saman mittakaavana kansanmurhia ei - tuo ei ole holokaustilla vitsailua,

      Tämä asia korjaantuikin nyt, kun holokaustin uhrien muistopäivästä tuli vainojen uhrien muistopäivä. Muistetaan siis myös armenialaisten, ukrainalaisten (holodomor) ja muiden kommunismin uhrien sekä lukemattomien muiden kansamurhien uhreja yhtäläisesti. Se ei ole juutalaisilta pois.

      2) Jos naisihminen ensin päivittelee itseironisesti mielestään epäonnistunutta kampaustaan, sitten sanoo em. asiasta ärtyneenä hieman pahasti pikkupojalle, jolta on arvot ja asiallinen käytös hukassa ja sitten puuskahtaa nettipäivitykessään kavereille, että "jos minulle annettaisiin ase, niin tulisi ruumiita", niin se ei ehkä tarkoitakaan sitä, että hän haluasi kovasti ampua lapsia, vaan sitä, että "hei huomaatteko, kylläpä minä nyt tässä lämpöilen aivan kauheasti turhasta". Itseironiaa.

      Onko joku täällä, joka ihan aikusten maalimassa uskoo että kyseinen pienten lasten äiti, joka on itse lapsensa myös menettänyt, olisi lapsia tappamassa junassa pyssyllä? Jos uskoo, niin sitten vain uskojalle ammattiapua kehiin.

      3) Mustat säkit katukuvassa - niitä näkyy ja kovin vierialta ne kieltämättä näyttävät. Mutta sekin vaatii jo aika pitkälle menevää ja kovasti tarkoitushakuista tulkintaa sivistyneeltä ihmiseltä, että hän sekoittaa ihmisen pukekutumistyylin ja ao. ihmisen ihmisenä toisiinsa.

      Jos minä paksumahinen ja karvainen äijä lähden kadulle liian lyhyessä t-paidassa persvako vilkkuen, arvelen, että sitäkin joku arvostelisi. Siis sitä pukeutumistyyliä. Ja sen arvostelun hyväksyisin. Tottahan se, ei ole kaunista. Henkilöönkäyvänä en ao. arvostelua voi miten nähdä niin, että se minun ihmisarvoani veisi.

      No, tiedän, että itsensä syvään vihaan kiihottaneet itseään muita parempina pitävät ihmiset eivät em. logikkaa suostu tunnustamaan. Mutta pidän sitä enemmän heidän ongelmanaan. Syvällä sisimmässään he kyllä tietävät, mutta yrittävät jallittaa yksinkertaisempia kovaan nais- ja vierasvihaan (xenofobia, toisenlaiseksi koettujen viha).

      HS:n & co kampanja sille epämieluisan hallituksen kaatamiseksi viime kesänä tällä kovin huteralla hyökkäyksellä ei onnistunt. Oliskohan nyt aika miettiä parempaa argumentaatiota seuraavaan yritykseen.

      Poista
    6. Kelluva pelastusisänmaa olisikin enemmän teoreettinen purjehdittava mutta mikään ei ole niin kätevä kuin hyvä teoria.

      Poista
    7. Kaikille Eduskunnan tulevaisuuden puhemiehiksi tai -naisdiksi pyrkijöille ehdotan näin aluksi homojen ampumisesta haaveilua.

      Poista
    8. Tahallinen väärinymmärtäminen on ymmärtämisen herkullisin muoto. Tahaton väärinymmärtäminen on pelkkää tyhmyyttä, jolle asianomainen ei mitään voi. Älkäämme siis ymmärtäkö sitä väärin.

      Poista
  10. Meneeköhän lahjakkuutta oikeasti hukkaan niin paljon kuin suoraviivaisesti voisi kuvitella - tytöt, köyhät, naiset, maalaistollot, pudokkaat, tyhmyrit, laiskurit, pöpilöt, löperöt, köperöt, pahikset, finnit sun muut murjaanit?

    Kirjaviisaus ei ole ainoa viisauden laji, eikä oppiarvo ainoa arvo. Kyky ja kunto on hyödyksi joka portaalla, alimmilla eniten.

    VastaaPoista
  11. Ai, että "Voiko menneisyyden ihmisiä ymmärtää? Epäilen." voi tietenkin.
    Siirtää vain itsetietoisen nykyihmisen jonkun muinaisen maatustakan hameeseen - kuin aikakoneelle - ja alkaa kirota: "on se saatana niin väärin!".
    Ei mee aika hukkaan.

    VastaaPoista
  12. "Siksi viittaan edellä naisiin ja vanhoihin kehityskertomuksiin. Petkuttajat sanovat: tukekaa meitä niin saatte yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Demokratiassa ajatus on: tehdään yhdessä ja autetaan. Luodaan tilaisuuksia. Avataan reittejä. Kiskotaan kantoja. Raivataan koleikkoja."

    Juu, ja nyt meille heikommin pärjääville twittuilee ja viittailee koleikkojen raivaamiseen demokraattisen tasavallan hallituksessa saksien ja leikkuulautojen kera nainen, jonka synnynnäinen yleisilmekin kertoo hänen sisäisestä maailmastaan (ilman että sen itsekin paljasti) jossa empatia on täysin vierasta.

    Enkä lapsiperheeni huushollaskaksi tahtoisi vaihtaa suinsurminkaan sisäministerinaistakaan ihan jo tähän astisten esiintymisten perusteella.

    Näihin aikoihin saakka minulla on kyllä ollut hyvinkin myönteinen kuva naisista (kiitos äitini) vaikka tiedän kyllä, että kaikenlaisia "rautarouvaluonteita" naaraistakin löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen mies tietää että maskullinisesta naisesta ei ole lempeäksi vaimoksi eikä perheen rakentajaksi.

      Poista
    2. - Nyt pannaan, naiset/miehet, Suomi lukkoon, nyt pannaan luusereilta turpa tukkoon!

      Ja mitään keinoja, toistan vielä: mitään keinoja, emme sulje pois. Työn ja yrittämisen verotusta emme missään oloissa kiristä. "Mutkat tulkoot suoriksi ja koleikot tasaisiksi teiksi." Pääomalle ja vöyräälle väelle, tietenkin.

      Poista
  13. Vain ainutlaatuinen jalo ihminen pystyy tuollaiseen rehtiin, kipeän rehelliseen julkiseen itsearviointiin ja rippiin. Hän on syvällisessä tutkiskelussa löytänyt itsestään kaksi syntiä: pituuden ja hoikkuuden. Mutta eikö ne olekin hänellä pelkkiä hyveitä? Hyve muuttuu liioiteltuna paheeksi, mutta hänessä nuo ainoat paheet muuttunevat hyveiksi, ja ovat muuttuneetkin. Hengen aateluutta korkeimmassa potenssissa edustaa hän, kuvassa manneisyys ja tulevaisuus (joka on nyt) katsovat häneen kauniin arvostavasti ja hänen suurtekojaan odottaen. Isänmaan toivo on lunastanut ja ylittänyt kaikki häneen asetetut odotukset. Elämälle kiitos.

    VastaaPoista
  14. Hyvin selkeä määrittely demokratiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Demokratiassa kenestä vain voi tulla vaikka presidentti, ja on tullutkin.

      Poista
    2. Puhumattakaan kansanedustajista.

      Poista
  15. Onko käymäisillään sellainen padonrakennus, demokratialle tekoallas?

    Marko Tapio kirjoitti Arktisessa hysteriassaan patotyömaasta jossa oli riittämiin ongelmia. Joku oli totta puhumatta piirrellyt vaneriseinäiseen hissiin kirkkoveneen klassisen kuvan ja siihen viereen joku lisännyt kuin vastauksena VITU. Ongelmiin ja vastuksiin saatiin siitä edespäin kaikenkattava ilmaisu: hisisä on vitu.

    Jos osa kansaa ei enää saa paikallaan riittävästi ruokaa ja häädöt yleistyvät niin siellähän se herrahississä pikapuoliin on eikä ole tarpeen kysellä missä asennossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa köyhyys on sitä, että yhteiskunta ei enää kustannakaan opiskelijalle kaksiota tai edes yksiötä keskustassa, vaan pakottaa menemään opiskelija-asuntoon.

      Suomessa köyhyys on sitä, että yhteiskunta ei enää kustannakaan yksinhuoltajalle kaksiota tai kolmiota keskustassa täydellä ylläpidolla, vaan pakottaa tämän menemään töihin ja laittamaan lapsensa tarhaan.

      Miksi yhteiskunta ei näitä enää kustanna? Siksi että kaikki varat menevät siihen, että tämä kaikki plus täysi ylläpito kustannetaan maahanmuuttajille.

      Miksi se heille kustannetaan? Siksi tietysti, että Suomi ei tule toimeen ilman maahanmuuttoa, pölvästi!

      Poista
    2. Matti ei ole köyhyyttä nähnytkään.

      Poista
    3. En ole mikään maahanmuuton asiantuntija, mutta ihan arkijärjellä ajateltuna, kun palkanmaksaja ottaa ihmisiä töihinsä, niin kyllä siinä valkataan hakijoista päältä parhaat ja ainakin sopivimmat.

      Eikö sama meininki pidä olla myös maahan pyrkijöiden kanssa? Vain parhaat ja sopivimmat otetaan eikä muita. Tulijoitahan olisi kymmeniä miljoonia.

      Poista
    4. Minun opiskellessani ei valtio kustantanut yhtään mitään. Opintolainaa oli otettava ja sen lisäksi töitä tehtävä. Työssäkäynti oli kaikin tavoin hyödyllistä. Yliopiston vuosimaksut olivat kovat siihen aikaan, vuokrat kalliita, palkka pieni. Sillä oli pärjättävä. Lisäkustannuksia tuli oppikirjoista yms.

      Poista
    5. Suomessa ei pianaikaan olekaan kuin pakkorikkaita. Kyllä sellainenkin kai työstä käy jos vaan saa unen päästä kiinni. Minä nukun hyvin. Ei ole hyväksi syödä myöhäisenä aikana liiaksi. Olen lukenut että samurait taistelivat aina tyhjin vastoin, myös seppuku vaati sitä. Siksi on niin hyvä olla oman oven avaimet ja liesi ja pesutila, Kotirauha sen turvaa laissa mutta kodin, asumuksen puutteen vuoksi on moni myös menehtynyt.
      Moneenko omaan maaliin meillä olisi oltava varoja? Suoraan päätyyn ja peli poikki. Kaikessa rauhassa.

      Poista
  16. 9 4 -12 "Kumma blogi - tämäkin!"

    Nappas.

    VastaaPoista
  17. Mukava taulu tuossa seinällä sulhon pään takana. Pohjanmaan poikana avarat maisemat miellyttävät yhä. Onko tumma kohta pellossa pään vai vajan varjo?

    VastaaPoista
  18. Tapsa. Tuossa Santeri Salokiven teoksessa etualalla on katsojan takaa peltoon lankeava puiden varjo. Lauri

    VastaaPoista
  19. On kyllä vaikea uskoa, että kuvassa näkyvä sulhanen olisi blogi-isäntämme. Kuvan sulhanen muistuttaa jotenkin nälkiintynyttä ajokoiraa. Nyttemmin blogi-isäntämme on hyvässä lihassa joskus täällä julkaisemistaan kuvista päätellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole kovin paljon entisensä moni täällätiistaina, 09 huhtikuuta, 2024

      On, todella. Muistuttaa erittäin kovastikin isääni kuusikymmenluvun alun tietämillä. Isäni oli läpipasko, ei päässyt sataankaan kiloon että eipä ollut suurmieheksi. No koiran kanssa kyllä, Australiankarjakoira, käyttölinjainen. Retu!
      "Ehkä sittenkin.. jos ei kumminkaan Lyyli?"
      Kas kun sieltä ihanasti tärisevästä pentupallosta syöksyi yksi adoptsieerattavaksi ja suunniteltu kohtaaminen muuttui rauhanneuvotteluksi.

      Poista
    2. Kannattaisi kunnioittaa isäänsä, siihen kätkeytyy mysteeri

      Poista
    3. Toipila on aikeissa ostaa häneltä käytetyn auton vaioliko se potkurin.

      Poista