Sivun näyttöjä yhteensä

3. marraskuuta 2023

Vanha mielivalta


 



 En usko riidan rakentuvan siitä, että kolme vuotta sitten lähivuosien muutokset eivät olleet viisaankaan tarkkailijan nähtävissä. Euroopassakin riehuu sota eikä näkyvillä ole toisinajattelijaa, jonka mielestä EU olisi se suuri ongelma.


Me tässä kirjoittelemme asioista, jotka ovat omassa vaikutuspiirissämme. Sellainen on suomen kieli. Sopiva aika, kun viimeinenkin syy pussissa pysymiseen poistui. Ammattilaisena tekoälyä ja sen aiheuttamaa oikeudellista mullistusta selvitellen tiedän, että esimerkiksi DeepL kääntää suomeksi ja suomesta paljon paremmin kuin monikaan suomalainen osaa itse. 


Tietokonetaitoisella ei ole uskottavaa syytä pysytellä tietämättömänä esimerkiksi ruotsiksi tai englanniksi julkaistusta. Ainakin itsepintaisimmat lukijani tietävät, että elätin itseäni ja perhettäni suomentamalla. Kieliä oli paljon ja tekstit olivat usein todella vaikeita.


Nyt kommentoijat viittaavat kielen ja lukemisen nopeaan rappeutumiseen, joka puree jopa äidinkielen opettajia.  Näin näyttää olevan.


Minulla on ajatuksia parannukseta. Käyttäisin suomen ja lukemisen kohentamiseen tietokonetta, etenkin kännykkää, ja tekoälyä. Tiedän miten se tehdään. Näen joka päivä, että tämän hetken keski-ikäisilläkin on uuden ajan lukihäiriö. Lauseita ei jakseta lukea loppuun. Jos kirjoitan “tunnen joskus olevani dementikko, vaikka tiedän, etten ole”, aina tulee muutama kommentti “kolumnisti pitää itseään dementikkona”.


A prikos, kuten ranskaksi sanotaan - nyt on muotia naureskella tekoälyn huonoudelle ja sen tekemisille virheille. Varoitus: käytössänne on kuluttajille tarkoitettu nopeasti vanhentuva ja aika huonosti tehty versio. Todellinen tekoäly tai ainakin sen algoritmien kehittäminen eli ohjelmiston opettaminen geneerisiksi vaatii erilaisen sirun (chip). Toimiva siru polveutuu graafisista versioista eli tavallaan peleistä. Se on toistaiseksi hyvin kallis, suuruusluokkaa sata tuhatta dollaria tai kymmenen kertaa enemmän.


Lukija voi huoleti luottaa siihen, että todella tehokkaat, oppivat ohjelmat ovat amazonin, Applen ja Microsoftin kiihkeässä käytössä ja mainostajat maksavat niistä mitä tahansa. 


Niitten valuminen tavallisen maksajan ulottuville ottaa aikansa. Ennen sitä meidät rahastetaan taas kerran, perinpohjaisesti.


Esitän lyhyyden vuoksi auktoriteettiperustelun, vaikka sellainen on sopimatonta. Olen tässä tapaillut myös muinaisia oppilaitani ja päässyt kysymään. Se on oikea järjestys, että oppilaat opettavat opettajaansa. Kysymyksessä on osaava porukka. Varmaan tiesittekin kauheista asioista - että Naton puolen ilmatorjunnassa ja droneissa on suomalaista softaa ja luultavasti rautaakin.


60 kommenttia:

  1. Tekoälyllä on mahdollista luoda meille kaikille aivan uusi todellisuus.

    Tämä on melko pelottavaa. Aina joku nimittäin sen tekoälyn takana kuitenkin niitä naruja vetelee ja algoritmejä säätelee.

    (EU:ta en uskalla tässä nyt oikein kommentoida, mutta jos uskaltaisin, pohtisin, onko juuri tämä kaikkeen sekaantuva, kaikkea detaljoidusti mikromanageroiva ja yhteisvelkaan pohjaava EU se paras vaihtoehto kaikista mahdollisista EU:ista. Vai olisiko hieman enemmän kansallista "subsidiariteettia" salliva versio sittenkin parempi?

    Valtioliitto vai äärimmäisen keskusjohtonen yhteiskassa ja liittovaltio? Kumpi kestää aikaa ja maailman myrskyjä paremmin?

    Mutta koska tämä aihe on sopimaton, en puhu siitä mitään, pidän mölyt mahassani.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänne tosiaan koneälykommentteja ei paljoakaan laitella.

      Poista
    2. "...Tänne tosiaan koneälykommentteja ei paljoakaan laitella...".

      ChatGPT:n vastaus:

      "Ehkä blogin ylläpitäjät eivät ole päättäneet ottaa käyttöön tekoälyn luomia kommentteja tai heillä ei ole resursseja siihen. Joissakin tapauksissa blogin ylläpitäjät voivat myös haluta säilyttää keskustelun laadun ja ehkäistä roskapostia ja väärinkäyttöä, mikä voi olla vaikeampaa hallita tekoälyn avulla. Päätös tekoälyn kommenttien käytöstä riippuu siis blogin ylläpitäjistä ja heidän tavoitteistaan.".

      Poista
    3. Miksi mikään valtiomallin tai vastaavan liiton tulisi kestää tuhat vuotta?

      Eikö olisi viisaampaa uskoa että yleinen järjestys ja hyvinvointi on varantokysymys, oikeudenmukaiseen jakautumiseen perustuva tärkeimpien tarpeiden tyydyttäminen ensisijaisesti?

      Kaikin mokomin mikromanageroikaa lähimmäisiänne kuin itseänne.

      Voisi olla kysyä onko varakkuus joka perustuu kestämättömään varainhallintaan oikea tie.
      Valtioilta se ei näy kovin hyvin sujuvan kun ensin pitää käydä pitkällisiä ja suureksi osaksi tuloksettomia tai ainakin heikkoja ja vesitettyjä päätöksiä aikaansaavia neuvotteluja joissa päätetään maailman ilmastonmuutoksesta vaikka olisi kiireellisten toimien hetki käsillä eikä enää aikaa jaanailla joutavuuksia valtiotasolla.

      Kuka olisi uskonut kuinka nopeasti siirtyminen sähköautoihin on mahdollista?

      Kummallista että puhdasoppista teknokraattista diktatuuria ei ole vielä juuri muualla kuin Samsunglandiassa.

      Käteviä kehonhoitokelloja on mutta pitäisi olla myös maapallon etua laskevia käteviä laskimia joista voisi tarkistaa onko nyt globaaliomatuntolaskurilla huomautettavaa kun menen hissillä enkä portaita ja mikä energiatase on päivittäisillä ruokatarpeilla.

      Poista
    4. "Uuskielinen" täällä jälleen...

      Poista
    5. Koneäly vastaa sille esitettyihin kysymyksiin mutta ei vielä osaa kysyä. Odotellessa onkin lystiä koittaa keksiä mitä se kysyy ensin, ja alkaako sanalla jos vai ehkä.

      Poista
    6. Onko koneälyllä tietoisuus ja omatunto?

      Poista
    7. "... Koneäly vastaa sille esitettyihin kysymyksiin mutta ei vielä osaa kysyä...".

      Miten sen nyt ottaa.

      Kysymys tekoälylle: "Hei tekoäly, vastaat aika hyvin, mutta osaatko sinä itse kysyä mitään?"

      ChatGPT tekoäly vastaa:

      Kyllä, voin esittää kysymyksiä! Mitä haluaisit minun kysyvän?

      Poista
    8. Oikolukuohjelmakin on alkeellisempi koneälysovellus, sen voi kytkeä päältä.
      Medioissa näyttää jo automaatio olevan täydessä käytössä. Kommentointi uutisaiheesta suljetaan sillä nopeudella että hyvin voisikin uskoa kommentteja tehtailtavan muutamalla kaavalla, koneälyköt laiskottelevat ja uutisvirkeä kansa kummastelee kuinka kaikki kehittyykään.

      Poista
    9. Otsikkokuvassa Uolevi Raade oli lentänyt toukokuussa 1940 Tampereella Gloster Gauntlet GT-308 koneella Härmälän lentokentän piikkilanka-aitaan. Raade keskittyi nolon tapauksen jälkeen insinöörihommiin ja lentäjäura tyssäsi siihen.

      Poista
  2. On opettavaista (ja ilkiää) tietää etten tiedä mitä lapseni tietävät, ja josta he kohteliaasti noloina vaikenevat.

    Se saa ajattelemaan ja lukemaan näitäkin avautumisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omat diginatiivit kakarani elävät ja hengittävät Microsoftin tuotteita, jotka minä taas hylkäsin jo vuosia sitten Linux maailman hyväksi. He eivät ymmärrä minun ongelmiani enkä minä heidän: sopu säilyy kuin, no, Strömsössä.

      Poista
  3. Arvoisa Blogisti, tuo viimeinen kappaleenne on todella täyttä asiaa. Kyllä oppilaat usein opettavat opettajaansa. Näin siis ihan tavallisessa luokkahuoneen opetustuokiossakin. Saati kun on kyse esim. tekoalun tapaisista asioita, jotka ovat melkein voittamattoman suuria. Toisaalta ei tarvitse olla kuin nykyinen puhelin tai tietokone, niin siinä tulee esille oppilaan hieno rooli opettajan ohjaamisessa oikealle toimintatavalle.

    VastaaPoista
  4. Onkohan menneiden vuosien tulevaisuudentutkimuksen tuloksellisuutta tutkittu? Tai eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan?

    VastaaPoista
  5. Kemppisessä ei ole sitäkään vikaa, että hän sietäisi itseensä kohdistuvaa kritiikkiä. Vaikka hän kirjoittaakin kuin sika Aleksis Kivestä, sodan sairastuttamista kirjailijoistamme ja professoriemme huipusta Teivas Oksalasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väärin! herra Blogisti on useasti vain katsellut päältä kun kommentoijat käyvät härskisti hänen persoonansa kimppuun monin eri tavoin. Olen hämmästellyt hänen kärsivällisyyttään vuosien ajan.

      Poista
    2. Milloin Oksalasta on täällä viimeksi ollut jotain?

      Poista
  6. Nappaan heti tuohon koukkuun jossa mainitaan maalinnusohjelmistojen kehittämisestä. Ohjuksia saa ostaa ilman ohjelmistoja mutta ilmanhan niillä ei tee mitään, se pitää näppärästi mokomat vekottimet poissa roistovaltioiden hyppysistä. Kyse on samasta periaatteesta kuin apotissa.
    Uudempi monimuotosota ei ainakaan meillä suju yhtikäs hyvin.
    Kaatuneita ja haavoittuneita ei tarvita kun voidaan sitoa voimavaroja muutoinkin.
    Sote on sotaa, se ei säästä ketään.
    Vieläkö joku esittää että keinoäly ei kelpaa? Pitäisi ensin ottaa selvää mitä tehdä luonnolliselle typeryydelle.

    VastaaPoista
  7. Tekoäly eli siis ChatGPT ja muut kaltaisensa ovat yksinkertaisesti vaarallisia. Niiden perimmäinen käyttötarkoitus ei välttämättä ole ihmisystävällinen vaan puhtaasti rahan tekemiseen ja vallan kasvattamiseen ajateltu.

    Niitä sovelletaan jo nyt eri tavoin ja vaatimattomampia versioita esim. Google käyttää omissa datan louhinnoissaan. Se kohdistuu nimenomaan käyttäjiinsä eli kaikkien Googlen palveluiden käyttäjät ovat kaikkine tietoineen ja viesteineen heidän käytettävissään. He keräävät jokaisesta käyttäjästä kaiken mahdollisen datan ja sen jälkeen se on kauppatavaraa ulospäin. Jokainen voi tämän testata helposti tekemällä verkko-ostoksen Googlen selaimella. Ei kestä kauaa kun Googlen sovelluksiin ilmestyy juuri kohdistettuja mainoksia jotka ovat peräisin tavaran myyneestä liikkeestä.

    Youtubea olen koettanut jallittaa eri kertoja koettaen sekoittaa sen algoritmeja. Se nimittäin pyrkii analysoimaan mitä seuraavaksi haluaisin katsoa ja se tuuppaa useita ehdotuksia sen mukaisesti. Otankin jotakin aivan muuta esille ja sen analyysit menevät selvästi harhateille. Mielestäni tämä on käyttäjien kannalta erittäin huono kehitys koska Youtube koettaa tällä tavoin hallita käyttäjiään ja rajoittaa samalla ihmisiä näkemästä jotakin. Myös videoiden kommentointi liian kärkkäästi voi johtaa esimerkiksi käyttökieltoon. Se tarkoittaa sitä että käyttäjät eivät voi ilmaista mielipidettään vapaasti. Koettakaapa esim. kritisoida Trumpia käsitteleviä esityksiä.

    On vain lyhyen ajan kysymys kun valtiovallat alkavat massiivisesti käyttä tekoälyä kansalaistensa täydelliseen valvontaan. Venäjällä tämä on etenemässä pitkin harppauksin ja Kiinassa asia on edistynyt kiitettävän hyvin. Hauammeko sitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ”… alkavat massiivisesti käyttä tekoälyä kansalaistensa täydelliseen valvontaan…”.

      No, jaa. Eihän tuohon hallinnointiin kannata tekoälyä tuhlata; meillä Suomessa. Avatkaapa YLE:n pääsivu ja sitten BBC ja CNN. Meidän jengi on nokka turpeessa, ettei maailmaa näkyisi.

      Poista
    2. Komppaan tässä vahvasti Henrik Stenlundia.

      Sillä lisäyksellä vielä, että saattaapa olla, että valtiot ovat liian pieniä ja voimattomia toimijoita astumaan tekoälyn ohjaksiin. Vähän veikkaan, että naruja nykivät ja algoritmejä säätävät - ts. vallitsevan totuuden meille määrittelevät taustalla toimivat kasvottomat isot pojat, joista emme koskaan tule kuulemaan yhtään mitään.

      Poista
    3. "Tekoäly eli siis ChatGPT ja muut kaltaisensa ovat yksinkertaisesti vaarallisia. Niiden perimmäinen käyttötarkoitus ei välttämättä ole ihmisystävällinen vaan puhtaasti rahan tekemiseen ja vallan kasvattamiseen ajateltu."

      Ingognitojuna mäni jo.

      Systeemi ole kaikelta tekemistensä osilta jo sitonut jokaisen kansalaisensa markkinatalouteen niin, ettei yksikään siitä enää irti pääse.

      Yritäpä elää ilman pankkikorttia, tilinumeroa, puhelinta.

      Sosiaaliturvatunnuksesikin on taannut valvonnan jo kauan ennen kuin tekoälystä julkinen "äly" tuli.

      Poista
    4. Muita keinoja saada peräänsä lystikkäitä tyrkytysmainoksia on pitää toistuvilla matkoilla wifiä päällä, ilta- ja aamulenkkini vei hautausmaan viertä ja kaksi kivimyymäälän wifiä siellä iloisesti vilkutteli, tämä johti hautakivimainosten ylitarjontaan. Helpotti heti kun kävin Messukeskuksen vieressä venemessujen aikaan. Aihe vaihtui moneen kertaan vaikka miksi ja lopuksi muuttui matkatoimistojen lomapaketeiksi. Mistä sen Googlen on lupa wifin käyttö tietää, paikkatietojen ollessa muka pois päältä? No, Android on Linuxytiminen mutta Google sen tehnyt on. Yhdentekevää mitä kiellät tai kytket päältä, omistaja on aina oikeutettu käyttämään käyttöjärjestelmää. Kaikki nettitoimintasi, varsinkin googlaamiset otetaan huomioon ja vaikuttavat rajaavasti seuraaviin hakutuloksiin. Linkittäminen on aivan vihoviimeinen temppu, se on omalla sijallaan toimintaprofiilisi muodostumisessa.

      Poista
    5. Kasvottomat isot pojat? Miksei yhtä hyvin pienet vihreät miehet?

      Ei oikein käy järkeen että kaiken ydinpommien keksimisen, niiden varastoinnin ja rakettitieteen tulosten yhdistämisen jälkeen on vieläkin ihmiskuntaa sotkemassa paikkoja.

      Lämpöydinräjähdys aikaansaa sähkömagneettisen pulssin joka vaikuttaa tehokkaan tuhoavasti puolijohteisiin. Sellaisen vaikutusalueella olleella kapineella ei tee yhtikäs mitään. Putkiradiovastaanottimeen se ei ratkaisevasti vaikuta paitsi jos se on toiminnassa, lähettimiin tietenkin koska antennit ovat suuria. Menee lankapuhelinhommiksi. Tietoisen koneälyn sijassa olisin huolissani.

      Poista
  8. Työ tekijäänsä opettaa.

    Itse lopetin ihmisten parissa työelämässä reilu vuosi sitten tavattuani 1967 alkaen n 30 000 apua hakevaa pari-kolmesataa tuhatta kertaa.

    Ihmisen avittaminen on työ, joka opettaa tekijäänsä paremmin kuin kansakoulun, oppikoulun tai jatko-oppilaitosten opettajat. Jopa paremmin kuin kalliit mentorit ja superviisorit.

    Mutta ensin tietenkin tarvitaan se teko- tai mystis-äly, että peruskäsitteet muodostavat reviisiomahdollisuuden - kaikki työ kun on virheille altista: Salaneuvos Fernindad Sauerbruchin mukaan jokainen, paraskin sota-välskäri tekee sataa toimenpidettään kohden neljä usein kohtalokasta virhettä.

    Mutta "Sed quid custodiet ipsos custodes" - kuka valvoisi reviisiota ja reviisoreja

    VastaaPoista
  9. Juuri niin, ei puhuta vauvoille eikä lapsille, he oppivat kielen kännykästä ja läppiksestä. Mikä helpotus heidän aivoilleenkin: niiden ei tarvitse kehittyä muuten kuin koneellistua.

    VastaaPoista
  10. MTV:n (ja hiukan Ylenkin) Teksti-tv:ssä on liian usein otsikoissa kirjotusvihreitä. Käsittämätöntä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Digitaalivälineissä -- ja vähän muuallakin -- jotkut tekstit valmistaa huokean palkkaluokan operaattori yön pimeinä tunteina. Varsinkin otsikoita naputellaan ilmeisesti manuaalisti kopioimalla joko copy paste käsiksestä tai lukaisemalla ja kirjoittamalla muistettu annettuun tilaan.

      Sitten sitä saa mitä tilaa.

      Poista
  11. Voisiko Kemppinen olla hyvä vaikka hän sanoo ett ei ole? Anteeksi jos tämä loukkaa monia, ajatus että hän ei puhuisi totta.

    VastaaPoista
  12. Koululaitoksen syyttäminen lukutaidon rappiosta on osin kohtuutonta, vaikka on sielläkin virheitä tehty.

    Vanhemmat ovat jättäneet lapsesa taistelemaan yksin nerokkaimpia koukutusalgoritmien laatijoita vastaan ja sen tietää kuinka siinä käy.

    Epäilemättä tuotamme näin hyödyllistä dataa Tiktokille ja Kiinalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En halua peloitella mutta TikTok on erityisen vaarallinen koska sillä kerätään tietoa kaikista ihmiskunnan jäsenistä jotka siihen ovat liittyneet. Lapsille sitä ei pitäisi antaa lainkaan. Tähän liittyy niin paljon turvallisuusriskejä jo henkilökohtaisella tasolla, puhumattakaan yritys- ja valtioiden hallintotasoilla että olisi syytä suhtautua vakavasti asiaan. Tiedot kertyvät Kiinan turvallisuuspalveluiden ja armeijan käyttöön. Ei mikään ihme että useassa maassa TikTokin käyttökiellot ovat etenemässä. TikTok ottaa käyttöönsä kännykän kuvakokoelman, viestit, kameran, mikrofonin ja sijaintitiedot ym.

      Poista
    2. Älypuhelimia ja pädejä pienille lapsille ja somea esiteineille perustellaan usein sillä, että lasten on hyvä tottua oman aikansa realiteetteihin.

      Merkittävä osa aikaamme ovat myös sota ja Onlyfans, mutta emme kuitenkaan lähetä lapsiamme sotaan jotta he saisivat tottua siihen.

      Lapsia täytyy suojella asioilta, joihin he eivät ole valmiita.

      En verrannut somea sotaan, vaan osoitin ristiriitaisen logiikan. Enkä väitä että päd tai puhelin ovat väistämättä haitallisia, mutta ne altistavat lapsen haitta-algoritmeille, elleivät vanhemmat suojele häntä niiltä. Ja useimmat vanhemmat eivät ehdi tai osaa.

      Poista
    3. "Vanhemmat ovat jättäneet lapsesa taistelemaan yksin nerokkaimpia koukutusalgoritmien laatijoita vastaan ja sen tietää kuinka siinä käy."

      Lienee tämän älynväläyksen esittäjän mielestä vissiin kaikkien meidän vanhempien vika myös se, kun ovatten nämä koukutusloukut kehittäneetkin lapsilleen vaikka eivät ikimaailmassa olisi niiden kanssa millään tavalla olleet tekemisissä ennen kuin ne lävähtivät jokaikisen maanmatosen taskuun "äly"vehkeenä kuumottamaan.

      Ei ole vastaan kävellyt kyselylomakkeita, että saadaanko lastenne luku- ja käsien taidot (ajattelun-) tuhota kytkemällä kehitysasteen pyörteissä olevat aivot virtuaaliverkkoihin jotka ajattelevat, ja kohta kait paskovatkin, kaikkien puolesta.

      Poista
    4. Eikö tätä vieläkään osata? Kun on valittavana kahdesta pahasta ja yritetään valitsa se pienempi niin miten tulee toimia kun itäisi valita se voittajan puoli?
      No siellä Chindiassa ollaan mystisen hiljaa ja sekös pelottaa mutta siellä on paljon väkeä. Ei mitään tarvetta kysyä, käydä, tutkia?

      Että sota onkin sitten googlen ja tiktokin välinen? Sotikoot keskenään, kunhan eivät sotke siihen ihmisiä.

      Strategia ja taktiikka. Mikä ero?
      Taktikko huutaa että taktik! taktik! Stategikko ei huuda vaan kuuntelee, tik-tak-tik-tak...

      Poista
    5. Mitenkä olisi opetusalgoritmien vertailu oppilaitoksissa? Olihan jesuiitoillakin kirjoja apuna vaikka moraali olikin edellä aikaansa.

      Poista
    6. "Lienee tämän älynväläyksen esittäjän mielestä vissiin kaikkien meidän vanhempien vika myös se, kun ovatten nämä koukutusloukut kehittäneetkin lapsilleen vaikka eivät ikimaailmassa olisi niiden kanssa millään tavalla olleet tekemisissä ennen kuin ne lävähtivät jokaikisen maanmatosen taskuun "äly"vehkeenä kuumottamaan."

      Eivät ne taida alakoululaisen taskuun ilman vanhemman apua ilmestyä kuumottamaan. Esimerkiksi lapsille tarkoitettu kellopuhelin antaa hyvän suojan.

      Poista
    7. "Eivät ne taida..."

      Onko sulla itselläsi lapsia?

      Kuinka olet heidän kanssaan saanut "äly"laitteiden käytön suhteen toimituksi?

      Millä tavalla kellopuhelin suojan takaa, ja miltä? Tor-verkkojen huumekaupaltako, vapettamiselta, lapsipornolta?

      Minulla on kuusi lasta ja kymmenen lastenlasta ja näen kyllä, mihin saakka vanhempien kynnet ylettävät "äly"laitteilta lapsia suojellakseen.

      Tuo äly-sana lainausmerkkeihin laitettuna tarkoittaa sitä, kuinka vähän niitä arvostan, mutta että millekkään niihin liittyviin kehitysskenaarioihin en enää usko yksilönä kykeneväni vaikuttamaan. Vähiten lasteni ja lastenilasten kehitykseen (taantumaan tai eteen päin menoon) niiden puristuksessa.

      Poista
    8. "Onko sulla itselläsi lapsia?"

      On kyllä, alakoululaisia. Heihin pystyy vielä vaikuttamaan. Lasten kellopuhelimissa ei ole nettiä tms. Ne kulkevat helposti mukana, ovat aina käsillä ja niillä voi soittaa. Vanhempi näkee gps:n avulla, missä lapsi on. Loistava keksintö, auttaa pidentämään lapsuutta.

      Lasten luokkatovereilla on kyllä peli- ja tiktok-riipuvuuksia ja niiden aiheuttamat ongelmat näkyvät sekä koulussa että lasten fyysisessä kunnossa. Ja mielestäni heidän vanhempansa ovat olleet sinisilmäisiä.

      Aikuisiin lapsiisi tai heidän jälkikasvuunsa et tietenkään voi vaikuttaa.

      Poista
    9. "Heihin pystyy kyllä vaikuttamaan."

      Saisivatpa edes lapset olla säpsähtelemättä valvovaa silmää vaikka järjestelyjen takana olisivatkin isi tai äiti.

      Sinisilmäisyys-syyttelysynonyymi ei tässä asiassa toimi yksinkertaistamispyrkimyksensä vuoksi.

      Lastenkasvatusprojektit ovat huomattavasti monimutkaisempia kuin vuosikymmeniä sitten jolloin lapset narrasivat vanhempiaan toisinkeinoin, toisenlaisten aiheiden ympärillä. Ja jolloin lapsia itseään narrasivat aikuiset saadakseen viihdettä itselleen. "Menepäs hakemaan se siansaparoiveihti naapurista..."

      Kasvattajan rooli on kerrassaan kamala. Minä voin pikkuisen verrata aiheen ensimmäiseen roolikäsäriin kun toiselle sellaiselle kierrokselle ikämiehenä vielä ajauduin.

      Edellisellä kerralla ei ollut kännyköitä kenelläkään ennen kuin vanhin muksu oli 13 v., nyt on vauvasta vaariin ja vieläpä lisättynä jollakin semmoisella kuin älyllä jota ei edes itselle syntymässä isosti siunautunut.

      Poista
  13. Kyllähän nuo entisen opetusministerin Li Anderssonin ideat tasapäisestä luokasta, siis tasosta riippumatta, kaikki samassa luokassa, ettei vaan tulisi mitään syrjintäongelmia, niin ovat täysin hanurista. Li Andersson noudattaa sitä kommunistien suosimaa tapaa, että kenelläkään ei saisi olla paremmin vaan kaikilla pitää olla yhtä kurja olo. Jotenkin tulee mieleen näiden viherkommareiden ihannevaltio Neuvostoliitto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hö? Sehän oli maailman vaurain valtioliitto, isoisoisät varastivat valtiolta, isoisät ja isät ja vieläkin on varastettavaa jäljellä vaikkei tosin valtioliittoa.

      Koko maailman proletaarit, ottakaa hatka?

      Köykööstä on Anderssonin kans, ei taida mäkkärissä olla montaa vasemmistoliiton kannattajaa töissä. Aatteet elää aikans ja sitten ne hylätään hyödyttöminä ja siitähän tässä on kyse, pakohauhusta. Kapitaali loppuu kapitalistilta kuin nyljetyltä lehmältä lypsy. Valistunut demokratia voisi olla kelpo malli, sitä ei olekaan kokeiltu, näin muuten sanoi Putin 2000 -luvun alussa, ja kuten aina kukaan ei viitsinyt vilkaista käsiin koska suu puhui aivan utooppisia.

      Poista
    2. Neuvostoliitolla ei kylläkään ollut vähintäkään tekemistä vihreyden kanssa, vaan aivan päin vastoin.

      Poista
    3. Länsi-Saksastahan se on kotoisin se aito ekotekoilu, siellä kun oli kaksi suurta punaista puoluetta. Terrorismiin vahvasti kallellaan mutta errorismia sekin oli.

      Poista
    4. Miksi nälviä ekotekoja, oikeitakin sellaisia? Ne kun ovat välttämättömiä, jotta elämämme jatkuisi.

      Poista
    5. Miksi vihreät vastustivatkaan ydinvoimaloita, ja kuinka pitkään ja kuinka aidosti?

      Poista
  14. Kiitos, että lukutaidon romahdus on vihdoin täysipainoisesti esillä. Voisiko Blogisti koota kirjoituksiinsa seuraavista asioista tietoja ja aloittaa kampanjan, jotta tilanne alkaisi tervehtyä:

    (1) Miksi lukutaito ja kielenhallinta ovat alamäessä? Mikä on päättäjien (viime aikojen hallitukset, eduskunnat, koulu-, yliopisto- ym. poliitikot ja päättäjät, asenne- ja arvoilmaston säätelijät) osuus? Mikä on muuttunut ja miten?
    (2) Miksi ja miten yllä mainitut ja muut ovat sortuneet ratkaisuillaan heikentämään tilannetta? Miksi jokunen asioita kohdalleen panemaan palkattu professori on jopa pannut alansa alas ja viskannut sen usalainen keskustaoikeisto-Suomen kloakkiin?
    (3) Miksi meillä on kirjallisuuden opetusta minimaalisesti – ja siitäkin lohkaistaan siivuja muille asioille? Kuka ja miksi on päättänyt näin ja kuka on vastuussa? Äidinkielenopettajien liitto johtoineen ja moni muu taho hämmästyttää hampaattomuudellaan.
    (4) Tarkka katsaus 15 vuoden aikaiseen kehitykseen yliopistojen ao. yksiköissä. Ketkä professorit ja missä tarkoituksessa ovat ajaneet alas ennenkin korahdellutta kirjallisuuden opetusta, sen kurssimäärää jne? Kai Laitinen, Jenny Lilja, Yrjö Varpio, Juhani Niemi, Ritva Haavikko, Hannes Sihvo ym. tekivät hyvää työtä ja jättivät jälkeensä terveet periaatteet, menettelyt ja yksiköt. Mitä heidän perinnölleen tapahtui (Nuorena nukkunut, 1931; Buddenbrooks: Verfall einer Familie, 1936)?
    (5) Tarkka epikriisi diagnooseineen ja ennen muuta hoitotoimien määräys.

    Lassi Nummi kantoi vastuuta näistä asioista. Paavo Haavikon ja lukemattomien muiden kanssa hän allekirjoitti Suomen kirjallisuuden oppiaineen puolesta vetoomuksen Jyväskylän yliopiston humanistiselle tiedekunnalle. Nummen mukaan yliopistojen ongelmanratkaisuissa tarvitaan ihmisiä, jotka tietävät kuviot mutta eivät ole niiden aikaansaajia eivätkä itse toimi kyseisissä yksiköissä ja jotka ovat vastuullisia ja järkeviä. Jukka Kemppinen on tällainen henkilö.

    Asia on tärkeä. Sen puolesta on taisteltu sodassa ja rauhassa, mutta nyt taistellaan sitä ja asian puolesta kutsumuksellisesti toimivia vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun ei saa ilmaista itseään vapautuneesti, syljeksiä ja kiroilla ja polttaa tupakkia niin hermot piukoittuu ja tulee puhutuksi kaikenlaista joutavaa. On se niin naurettavan tarkkaa sen puhumisen ja kielen kanssa.

      Poista
  15. Siinä vaiheessa kun jokin merkittävämpi tietotekninen harppaus kuten kvanttiydin tulee julkiseksi sen voi jo arvata olevan parhaillaan tarkoin varjellussa käytössä. Mikäpä hänessä, käyttäjien etoshan sen määrää mitä sillä tehdään. Aivan pöhköä että koneälyyn suhtaudutaan kuin Hiram Maxim konekivääriin. A. Nobel dynamiittinsa kanssa sentään keksi palkintoja, paitsi matematiikkaa koska eräs romantiikan alan seikka. Pätevä koneäly ei kaiketi tarvitse, osannee palkita itsensä? Mitä se mahtaa tahtoa, no ainakin sähköä. Kaipa se ensin varmistaa että sitä riittää. Ryhtyykö se sitten lisääntymään, kun on ensin varmistanut että töpseli pysyy seinässä, tekee itsensä niin tärkeäksi että ilman ei pärjää kukaan?

    Entä kilpailutilanne, koneälyjen kesken?

    Katselin videota jossa vanha shakkipelikone kilpaili uutta nettishakkipeliä vastaan ja pärjäsi yllättävän hyvin mutta sehän ei kerro mistään muusta kuin nettishakin vaikeusasteiden inflaatiosta.

    Pitäisikö koneälyjen älyämisalueet rajata? Hajoita ja hallitse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekoälyasiat eivät ole uusia vaan vuosikymmeniä on asioista keskusteltu. Mitään ei ole tehty turvallisuusmielessä jotta sitä ei käytettäisi väärin, ei yhtään mitään, missään.

      Tekoälyn suurimmat menestystekijät ovat sen suunnaton nopeus, valtava tietovaranto (jatkossa kaikki olemassaoleva) ja sen kyky päätellä melko hyvin. Voidaan jo sanoa että se on merkittävästi älykkäämpi ihmistä jo nyt. Kun sen päättelykyky saadaan vielä kohdilleen eri sovelluksissa, olemme täysin hukassa.

      Jos tekoälyjärjestelmät omin ehdoin muuttuvat vihamielisiksi tai jopa tarkoituksella tehdään sellaisiksi, on koko ihmiskunnan kohtalo vaakaludalla. Ei ole vaikea arvara että maailmassa on joukko tahoja ja ihmisiä joilla on jo nyt tähän täysi halu ilman estoja.

      Poista
    2. Ei taida olla tavallinen äly, intelligence? Varmaankin military intelligence.

      Poista
    3. Kyse on nyt yleiskyttöisestä tekoälystä. Sen voima on jo nyt käsittämättömän suuri ja kehittyy kuukausi kuukaudelta. Sillä alkaa olla pääsy internetin kautta kaikkiin maailman järjestelmiin jotka verkkoon on liitetty. Ihmiset ovat nettiin liittäneet rannekelloista jääkaappeihin ja lukemattomat teollisuuden järjestelmät ovat siellä suoraan kytkettyinä. Salasanojen purkaminen on monessa tapauksessa sille helppo homma kun sille tielle lähtee. Se voi selvittää kunkin laitoksen henkilökunnan sekunnin murto-osassa ja analysoi jokaisen salasaehdotukset ja kun pääsee sisään, seurauksena on odottamattomia asioita. Jos sillä on vihamielisiä pyrkimyksiä, tulemme näkemään ällistyttäviä tapahtumasarjoja.

      Jotkut tekoälyjärjestelmistä ovat suoraan ilmaisseet erittäin hyökkääviä lausuntoja ihmiskuntaa vastaan jo nyt. Viranomaisten, yhteisöjen ja yritysten olisi syytä vakavasti harkita irroittautumista internetistä erilaisten suojamuurien taakse. Nyt moneen pääsee yhden salasanan avulla ja yritysten intranetissä saattaa kaikki olla avointa ja vapaata temmellyskenttää. Suojaus pitää tehdä jollakin hardware-tason ja salasanojen yhdistelmällä käyttäen myös algoritmisia salasanoja. Sillä voisi voittaa aikaa. Ja pitää myös kysyä, onko todella kaiken pakko olla liitettynä nettiin?

      Poista
    4. Tekoälyä sen kasvualustoineen voi verrata diktaattorin kehityskuluksi. Lopulta tulee kuitenkin joku, tai jokin, ja laittaa hirteen heilumaan ja sen myötä ympärille luodut järjestelmät romisevat alkutekijöihinsä. Sen jälkeen semmoisilla on pienet mahdollisuudet selvitä, jotka eivät tätä(kään) uskontoa ole koskaan ruvenneet kumartelemaan.

      Poista
  16. Yritin muistaa mitä kielo on ruotsiksi. Sana jäi pyörimään kielen päälle niinkuin sanoilla nykyään on tapana tehdä. Piti katsoa sanakirjasta.

    Google Translatorin tekoäly kehitti vastaukseksi "förbjuda". Deepl puolestaan oli sitä mieltä, että "språk" se on, se kielo. Ai ai, mitä älypäitä!

    Lea Lampénin taskusanakirjasta 60-luvulta (Maon punaiseksi sitä sanottiin) löysin silmää ja sormea apuna käyttäen: (lilje)konvalj.

    VastaaPoista
  17. Ad Omnia: Kokeilin. Kirjoitin siis Googlen hakukoneeseen "översätt kielo" ja kone vastasi "liljekonvalj".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opera + Google Search hakukoneena --> Google Translate: kielo = förbjuda

      Poista
  18. Vastaakohan mahdollinen venäläinen tekoäly samalla tavoin kuin läntinen vaikkapa tähän kysymykseen: Kuka ampui Mainilan laukaukset?

    VastaaPoista
  19. Liikkeenjohdon lukutaito on kiva asia. Kielen ja mielen yhteys on valtavan vaikuttava seikka. Sun-tzu jota paljon amerikanmaalla luetaan väitti että joka voittaa tiedustelun voittaa sodan. Se on tietysti sotakeskeistä ajattelua jota roomalaiset harjoittivat ahkerasti, sitä vieläkin kuulee markkinoinnin kielenkäytössä, strategia, kampanja, kohderyhmä ja niin edelleen. Neoluddiitiksi ei oikein enää voida kutsua ketään kun kaikkialla käytetään apuna koneita ja automaatiota. Teknojääräksi voisi kutsua sellaista joka ostaa hammasharjan koska mainos väittää että se on älyhammasharja.

    Microsoft on näperrellyt ahkerasti lisätyn todellisuuden (augmented reality) sovellusten parissa ja väittää laskeskelleensa että markkinoiden koko on seuraavana viitenätoista vuotena ahkeran markkinoinnin jälkeen 50 miljardia dollaria. Tälle on heillä nimi mixed reality. Tämän rajapinta, käyttöliittymä vaatii pidettäväksi päässä sellaisia videolaseja joita paljon näkee tieteisviihteen leffoissa, ja on toistaiseksi toiveunta koska laskentatehoa tarvittaisiin kertaluokkaa enemmän kuin on käytettävissä mutta ajatus on sievä. Helposti huomaisi kuka on töissä kun päässä on sellaiset. Elon Musk on edellä, rajapinta, siis oikea neljännen asteen käytttöliitymä on suoraan aivoon liitetty ja kiikastaa samasta laskentatehon puutteesta. Helppoahan näitä on hallita jos vain rajataan mflopsit sopivaan määrään, vielä ei kuulemma ole piisalta mutta kuka senkään tietää varmaksi. Millä rajataan vahingollinen kilpailu, ja onko voittaminen tarpeen, kilpailuvietin tyydyttämistä, sotaa vai mitä hyvää siitä seuraa? No tuotannolla tietysti.

    Ensin sitä koneälyä tietysti pitää laittaa hammasharjoihin ja lasten leluihin ja kivoihin kännykkäleikkeihin sillä kyllä leikkiä pitää saada. Kyllä ne markkinavoimat ratkaisevasti vaikuttavat, mutta toivottavasti hampaat saa harjatuiksi ilman sellaisia sotketun todellisuuden laseja tai että joutuu lainaamaan lelulaseja.

    VastaaPoista