Sivun näyttöjä yhteensä

21. marraskuuta 2023

Vain muutaman kolikon tähden


 


Kertojani oli ajatellut pudottaa kolikon kauppakeskuksen edessä kerjäävän kuppiin. Puhe ei ole tuon ajatuksen arvioinnista. puhe on siitä, että marketista ja sen kyljessä olevista liikkeistä ei löytynyt tai saanut kolikoita. 


Tieto yllätti ainakin minut. Olin luullut, että jos ostaa kaupan kassalta esimerkiksi iltapäivälehden ja pyytää lyömään kassan vaikkapa kympin ja vaihtorahan käteisenä, se onnistuisi. Ei siis onnistunut ja lienee turha yrittääkään.


Siitä ei ole monta päivää, kun katselin, eikö Googlen apille ole vaihtoehtoa. Nuoret maksavat kaupassa suklapatukkansa puhelimessa, ja se käy näppärästi. Oikeat ostokset maksan mielelläni kortilla, mutta ei sitä tiedä, vaikka joskus tulisi mieleen ostaa päärynä. Ne ovat nyt tosi hyviä.


Käytännön syiden lisäksi takana voi olla paljon keskusteltu peliautomaattien raju vähentäminen kaupoista. Sehän toteutui. Hiukan polveni notkahtivat, kun muistin noruuteni luonnonäänet. Kun harjoittelimme tupakan polttamista matkustajakodin baarissa - uutuussana muuten silloin - kolikon kimpoaminen pajatson takaressuun kansanterveydelle oli tuttuakin tutumpaa. Siihen kuului lisäksi kiukkuinen nyrkinisku pajatson lasiin. Joskus harvoin kuultiin, kun joku oikeasti osui ja sai parikymmentä kolikkoa kerralla. Se oli suurta. Luin kerran kirjan tai kirjoituksen. Siinä kerrottiin ja näytettiin, miten tavattoman hienostunut ja mutkikas laite pajatso oli - ja suosittu. Nyt ei kaupan kassa siis ymmärtäisi, mitä tarkoittaa “rahasta takaisin” tai “vaihtoraha”. Minun aikanani rahaa myös “rikottiin", jopa pankissa.


Kaupan tai elokuvateatterin kassa oli puinen purtilo tai vanerilaatikko. Sen laskeminen oli kohtuullinen työ. Niinpä Suomessa nyt toteutunut lähes täydellinen luopuminen käteisestä rahasta on kyllä perusteltua myös ajankäytön kannalta. Ja olihan se typerääkin - metalliseoksesta sahatuilla kiekoilla pelattiin aamusta iltaan, ja miesten takeissa oli oikein kolikkotasku. Ja kaljapaikkojen portsarit kulkivat vinossa kotiin, kun taskut olivat niin täynnä rahoja. Kapakkaan ei ollut toiste tulemista, ellei heittänyt pokelle muutamaa kunnon kolikkoa. Ja minä en edes tiedä, milloin katosi käytäntö, jossa ravintolan vahtimestari sai ansionsa vain juomarahoina. Sen muistan, että portsarin paikoista maksettiin ravintolalle. Se työ oli niin tuottoisaa. Puhun siitä minkä itse muistan, kai 60-luvusta.


Asia muuten mainitaan kuuluisassa iskelmässä - “saa Oivan portsari lantin, jonka velkaa jäin…”


Ja nyt lantteja ei käytännössä enää ole! Olin kyllä asiasta jyvällä, koska yksi alle kouluikäinen halusi nähdä “rahan”, ja lanttia haettiin sitten kissojen ja koirien kanssa ympäri huushollia.


Lehdessä oli epäilyttävä tieto. Väitettiin, että Saksassa käytetään hyvin paljon käteistä suurinflaation muistossa. Löysin tiedot verkosta. Valtio menettää siellä yli 10 prosenttia verotuloistaan, kun pienet ja suuret rahat vaihtavat omistajaa.


Tuonkin olin unohtanut. Remonttimieskin kysyi: pitääkö olla kuitti. Jos sanoi, että pitää, se merkitsi veroa, ja työhön tulija kääntyi kantapäillään ja löi oven perässään kiinni. Merkittävä osa työstä tehtiin pimeänä eikä “reilujen ihmisten” kesken käytetty kauppakirjoja eikä kuitteja.


83 kommenttia:

  1. Niin, kätevähän se muoviraha. Mutta kolikolla on toinenkin puoli. Käteisellä kun maksat, ei jää kauppiaan tai kauppaketjun rekistereihin minkäänlaista tietoa maksajasta - siis tietoa, jonka myydä kaikenkarvaisille mainostajille ja muille ihmiskunnan vihollisille. Ja näitä jälkimmäisiä on kuin suolla sääskiä.

    VastaaPoista
  2. Minä sain isäinpäivälahjaksi kuvan mukaisen, hopealla silatun, syntymävuotenani metallipötköstä sahatun markanrahan johon Raatinkellon kultaseppä oli takonut (ei porannut) kiinnikkeet ja pujottanut ketjun josta se nyt kaulassani roikkuu.

    Elikäs nyt eivät koiratkaan kintuille kuse vaikka muuten rahaton useimmiten olenkin.

    VastaaPoista
  3. Ajeltiin kerran [tulevalla] itäisellä hyvinvointialueella. Kyltti houkutti kääntymään asfaltilta maatilan tielle, syksyn satoa olisi tarjolla. Talon nurkalla oli jonkinlainen myyntipöytä, jossa jäljellä pienehkö määrä perunoita. Pöydällä oli myös hinnasto, puinen kassalipas ja ohje miten toimia, jos myyjä ei ole paikalla ("Mittaa itse ja laita rahat lippaaseen"). Myyjää ei ollut eikä tullut.

    Kyltissä luvattuja karviaisia olisi tehnyt mieli, mutta ne olivat kai jo menneet. Ennakkoluuloton itsepalvelukonsepti teki kuitenkin vaikutuksen, joten kannustusmielessä jätimme kassaan kaksi markan rahaa. Sittemmin toimintamalli lienee muuttunut sillä kylttiä ei ole syksyisin enää näkynyt.

    PS Oionlukija Ylimmäinen kyllä hikeentyisi, jos päivän blogitekstin virkatyökseen saisi.

    VastaaPoista
  4. Kerran reissulta palatessani minulla oli kaksi pahvilaatikkoa, jotka jätin naulakkoon portsarien hoiviin piipahtaessani kapakkaan oluelle. Lähtiessäni huomasin, että nauttimieni oluitten lisäksi RAY:n ilkeä ja puolueellisesti viritetty pelikone oli vienyt kaikki kolikkoni. Kun harmittelimme tätä yhdessä portsarien kanssa, niin toinen heistä kysyi mitä minulla noissa laatikoissa on. Abban kalapurkkeja, sanoin. Kumpikin heistä oli bodareita, tottuneet dieettisafkaan, ja hehän ilahtuivat kovasti, kun portsarirahan sijasta annoinkin molemmille muutaman purkin. – Ps. Myöhemmin kun siihen kapakkaan eksyin, heti ensimmäiseksi kysyivät, että onko minulla vielä tonnikalaa? No, eipä sillä kertaa ollut mutta seuraavalla kerralla taas oli. Ja kohtelivat minua kuin VIP-vierasta. Joo.

    VastaaPoista
  5. Niin, koulusta tultua piti odottaa Linja-auton lähtemistä ja sen saattoi tehdä ostamalla sitruunasoodapullon ja juomalla sen kahvilassa. Linja-autokuskit olivat kovin koukkuuntuneita pajatson pelaamiseen,-havainnoin. Surutta vaan siitä rahastajanlaukun rahafengistä ottivat kolikon jos toisenkin ja pelasivat. Hävikkiä tuli liikennöitsijälle mutta koululaiset maksoivat kuukausilipulla ja pelivaraa tilityksissä oli. Oliko se nyrkkipostissa kirjoitus jotta jos kääntää herätyskellon jousen suoraksi ja sen ujuttaa lyöntiprikan välistä koneeseen, sen avulla voi valuttaa kolikon ihan tarkkaan haluamaansa kohtaan. Pajatsot tyhjenivät ja valmistaja muutti myöshemmin rakennetta ja lisksi raha-aukkoihin tuli säätötapit joiden avulla voitti palautusprosenttia säätää. Se rakenne oli vasta 50 pennin pajatsoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikoinaan Puolan 5 zlotyn kolikot vastasivat painoltaan ja mitaltaan täysin suomalaista markkaa. Tai ainakin pajatson mielestä asia oli näin, vaikka arvoltaan ne olivat (pimeästi kun valuuttaa vaihtoi) ehkä 5n pennin arvoisia. - Niinpä kerran... että eräs ystäväni (jonka nimeä en nyt muista) toi niitä Puolasta melkoisen läjän ja pelasi pajatsoa. Mutta - näin hän minulle kertoi - osa niitä jäi aina näkyville, siis ne kolikot joilla ei voittanut, ja piti vähän väliä vaihtaa baaria. Joo. - Ps. Kävivät ne myös puhelinkoppien raha-automaattiin, eikä kukaan häirinnyt vaikka olisi puhunut pitempäänkin. Aina välillä vaan kuului KLANS, kun kolikko tipahti lippaan sisälle.

      Poista
    2. Vielä viime vuosikymmenellä (siis 2010-luvulla) "väärät" rahat kävivät eurojen ja senttien korvikkeena erilaisiin välipala-automaatteihin, joita oli mm. Helsingin asemilla ja asemalaitureilla. Nykyään nämä(kin) automaatit - jos niitä vielä jossain on - toimivat luottokorteilla tai puhelimen äpseillä.

      Poista
    3. Tekussa ja armeijassa oli seinällä yleisöpuhelin jota saattois soittaa tarkeimipiä asioistaan esim. työpaikkaa etsiä. Kaikki valittivat että jonnekin firmaan soittaessa sai odostusaikana syytää lanttia lantin perään ja kun lopulta sai oikean ihmisen langan päähän niin rahat loppuivat puhelu katkesi ja harmittii niin vietävästi. ps. taannoinen kommenttisi vuosia sitten Eero Nylundista kirvoitti muistoja, voisiko sen uusia?

      Poista
    4. Jos oikein muistan niin tietokonehemmojen Wozniak ja Jobs ura alkoi pienelektroniikan askartelusta tuottamalla gadgetin joka osasi viheltää äänitaajuusignaalin, joka avasi maksuttoman kaukopuheluyhteyden. Niitä sitten trokasivat opiskelijakavereilleen.

      Huhujen mukaan tosi gurut pystyivät livertämaan saman aivan omin huulin.

      Poista
    5. Tämähän on ystävämme Kemppisen blogi, Murphy, mielestäni ei ole oikein korrektia täällä alkaa jutella omia juttujaan, siis sellaisia, jotka kovasti poikkeavat kulloisestakin Päivän Epistolasta. - Mutta mitähän minä tänne Nylasta olen kirjoittanut? Oliko kyseessä tanssit Runkomäen lavalla? Vai Eeron avioerooikeudenkäynti? Tai pankkilainan haku? Tai se kun hän opasti saksalaisia turisteja Turun Käsityöläismuseolla?

      Isäni uransa aikana opetti satoja/tuhansia lapsia. Hänen mielestään Eero oli heistä ehdottomasti lahjakkain. Mutta viina vei hänet jo varhain. Ei ehtinyt.

      Poista
  6. Aika usein se takaressu oli täynnä eli osuma antoi muistamani mukaan kahdeksan rahaa (kaksikymppisiä, viisikymppisiä ja lopults markkoja. Ei enää euroja.
    Meillä III-kehän ulkopuolella kolikoita kerääntyy herkästi kuukaudessa 500 - 800 €, jotka saa itse ladatuksi pankkiautomaattiin ja sieltä tilille.
    Lisäksi 2€ kolikoista osa on varsin harvinaisia. Sellaisesta voi numismaatikko hyvinkin saada huutokaupassa ihan sievoisen määrän paperirahaa.
    Minulla on virolainen kaksi-euroinen (Eesti 2022) jossa lukee "Slava Ukraini"

    VastaaPoista
  7. Tuon "Kolmatta linjaa" -laulun läheinen vastine oli saman suomalaisen esittäjän "Vippaa mulle viitonen". Ne soivat radiossa usein, ja kummastakaan en pitänyt, lähinnä esittäjänsä äänenvärin takia. Tosin maininta "Tietä ennen sotaa Petsamoon..." herätti kiinnostuksen ottaa selvää, mikä oli tuo salaperäiseltä tuntunut, Ivalosta Petsamoon rakennettu Jäämerentie . Sitä pitkinhän saksalaiset joukot sittemmin marssivat "turvaamaan" Pohjois-Suomea.

    Radiosta kuulin myös alkuperäisversion "Brother, can you spare a Dime?", joka loi mielikuvan ns. suuren (talous)depression tunnelmista Amerikoissa.

    1970-luvun alussa nuorena miehenä kaupungilla liikkuessaan sai aina varautua siihen, että joku ikääntynyt mieshenkilö puhutteli "herraa" tai "insinööriä" tms., kun muutama markka sattui puuttumaan. Eipä noita lantteja opiskelijalla itselläänkään liiemmälti ollut, mutta aina välistä satuin pyytäjän toiveen täyttämään. Saivatpahan edes vähän lämmikettä pysyvään elämänviluunsa.

    Suhtautuminen elämänhallintansa menettäneisiin, hyvin usein sodassa traumatisoituneisiin miehiin oli sen ajan Suomessa enimmäkseen hyvin kylmäkiskoista, julmaakin. Jopa humaani Kurjensaari saattoi kirjoissaan naureskella "pultsareille", mitä nimitystä siihen aikaan yleisesti käytettiin. Ikään kuin olisivat vapaaehtoisesti osansa valinneet. Talvisin näitä miehiä kerääntyi suuriksi laumoiksi Pispalan niityille savuavien nuotioidensa ja pakkasnesteidensä ääreen. Lähelle ei varmasti olisi ollut aivan turvallistakaan mennä.

    Paljon auttajia se silloisessa ilmapiirissä ollut. Oli sentään joku Ilkka Taipale Marraskuun liikkeineen. Aikaa voittaen ongelma sitten ns. luonnollisen poistuman kantta siirtyi pois päiväjärjestyksestä. Olisiko siinä myös tiedostamatonta osviittaa nykyisen hallituksen vanhusten hoivaa koskevalle politiikalle? Siihen suuntaan merkit tuntuisivat viittovan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pispalassa tai Hyhkyssäkään ei enää ole niittyä, johon voisi kerääntyä, ja Nokian Ruukkujen tasankokin on rakennettu täyteen. Jälkimmäisen varsinaiset asukkaat eivät läpikävelijöille ongelmaa aiheuttaneet, paikalle osunut virkaintoinen poliisi joskus kylläkin.

      Liittyy avauksen varsinaiseen asiaan siten, että sanokaamme kymmenen vuoden kuluttua voi olla, taas, suurikin joukko ihmisiä, joilla ei ole juuri mahdollisuutta osallistua mihinkään ilman muovisia tai verkossa näkyviä todistuksia.

      Poista
    2. Vanhukset voivat vastavuoroisuusperiaatteen mukaisesti hakea turvapaikkaa Somaliasta ym. Aasian-Afrikan maista, joissa heille taataan yltäkylläisyys.

      Poista
    3. Vanhuksille riittäsi se, että he saisivat turvapaikan Suomesta.

      Meinaan silloin kyllä palvelut pelaavat, auttajia ja etuisuuksia riittää, neuvojia piisaa eikä mistään ole pulaa. Kela maksaa.

      Poista
    4. Mistähän johtuu, ettei kukaan pyri asumaan Venäjälle?

      Poista
    5. Vaikka suomalainenkin vanhus saisi Suomesta turvapaikan, mikään ei takaa, etteikö Suomea ja Eurooppaa rikkaammista kulttuureista tule turvapaikanhakijoita. Silloin käy kuten ukrainalaisille pakolaisille, heitetään ulos hankeen, sillä meillä on oltava tilaa.

      Poista
  8. Nyky-yhteiskunnan kriisin kestävyys on surkea, pieni häiriö tietoliikenteessä tai sähköissä eikä kauppa käy.
    Sähkökatkon aikana voi olla jopa vaikeaa löytää ulos sieltä pimeästä kaupasta saati että voisi maksaa ostoksensa.

    VastaaPoista
  9. Lyydian kuningas Kroisos vakiinnutti kultarahan käytännöksi, joka vallitsi vuosituhansia. Nyt kaikkien kolikkojen taru lähestyy loppuaan. Itse pidän kukkarossa kolikoita katusoittajia varten.

    Mitenkäs Roope Ankan rahakylpyjen käy.

    VastaaPoista
  10. Eläme todella kummallisia aikoja.

    Nimittäin apulaisoikeuskanslerin kannanotto laittomiin maahantulijoihin. Apulaisoikeuskansleri hylkäsi hallituksen uudet rajoitustoimet.

    Ohhoh sentään. Suomi on hybridisodankäynnin kohteena. Eikö Suomella olekaan oikeus puolustautua kaikin keinoin vihollisen hyökkäystä vastaan?

    Sillä aikaa, kun pureksitaan apulaisoikeuskanslerin kantaa, niin koko itäraja pitää sulkea ja puolustaa sulkemista vaikka voimakeinoin.

    Samalla apulaisoikeuskansleri pitää laittaa poliisitutkintaan epäiltynä virkarikoksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herää kieltämättä kysymys, että missä maailmassa tuo kansleri elää. Kyseessä on pelkkä yksi mielipide, ei mikään laki.

      Oma jokin Demla-tyyppien ideologia ajaa tässä kaiken tolkun yli?

      Poista
    2. > Samalla apulaisoikeuskansleri pitää laittaa poliisitutkintaan epäiltynä virkarikoksesta.

      Samoilla linjoilla ollaan!

      Minullakin oli rajariita naapurin kanssa, kun niiden koira murisi aidan takaa. Se perkuleen tuomari ei korvaansa lotkauttanut selville tosiasioille, vaan käski minun mennä kotiin rauhoittumaan. Syyllisen totesi syyttömäksi.

      Mihin valitan? Vai kiroilenko täällä yksinäni?

      Poista
    3. Voisi muotoilla niinkin, että kovin suuri vastuu tässä nyt lankeaa yksittäiselle henkilölle näin isossa asiassa ohi hallituksen, parlamentin, ilmeisen laajan kansalaismielipiteen ja muiden Euroopan maiden soveltamien käytäntöjen.

      Koska kyse on vain tulkinnasta, ei mistään selkästä ja yksikäsitteisestä lain kirjaimesta, poissulkea ei voi sitäkään, että vipittömästä yrityksestä huolimatta, yksittäisen tulikitsijan mielipiteeseen saattaa osin vaikututtaa hänen oma henkilökohtainen arvomaailmansa. Vaikka sitten aivan tiedostamattomasti.

      Vaativa paikka.

      Poista
    4. Oikeusvaltion romuttaminen alkaa täältä. Samoin pienelle Suomelle elintärkeän sopimusperusteisen maailmanjärjestyksen, jota Niinistö on aiheesta korostanut.

      Poista
    5. Oikeuskansleri toimii instituutiona, ei satunnaisia mielipiteitä omaavana yksityishennilönä. Valtioneuvoston esityslistojen laillusuustarkastus on vakiintunut käytäntö, joka ei ole mikään läpihuutojuttu.

      Poista
    6. > ilmeisen laajan kansalaismielipiteen…

      Totta haastat. Kyllä Trumppikin oli niin oikeassa Meksikon aitaa rakentaessaan, vaikka meilläkin asiasta motkotettiin, ihan syyttä. Kyllä niitä pakolaisia piisaa, vaikka tuonne rajalla paleltuisivatkin hengiltä. Eivät ne mitään uhanalaisia luontokappaleita ole. Yritetään me vain ensin suojella se liito-orava.

      Poista
    7. "Oikeuskansleri toimii institutiona, ei satunnaisia mielipiteitä omaavana yksityishenkilönä. Valtioneuvoston esityslistojen laillusuustarkastus on vakiintunut käytäntö, joka ei ole mikään läpihuutojuttu."

      Tämän toki ymmärrän.

      Mutta se, että yksi ainut fyysinen henkilö omalla historiallaan, omilla asenteillaan ja ideologillaan (kaikilla meillä niitä on) joutuu muodostamaan mielipiteen ja tulkinnan asiassa, jossa tulkinavara on hyvin laaja laidasta laitaan, johtaa juuri tuohon problematiikkaan, jotta edellä yritin kuvata: Kuinka pitää omat henkilökohtaiset arvot ja preferenssit erossa tulkinnasta.

      Suureksi ongelman tekee se, että päinvastoin kuin muussa poliittisessa päätöksenteossa (puhdasta politiikkaahan siis tuo avaran lain tulkinta on) - siis päin vastoin kuin vaikkapa parlamantin työskentelyssä, tässä oikeusasiamiehen kohdalla yhden henkilön mielipide ajaa koko demokraattisen koneisten ohi ja yli.

      No, nyt kuitenkin näyttää siltä, että demokratia toimii ohi yksittäisen oikeusasiamiehen mielipiteen. Asiamies taipuu myös siihen, että raja menee kokonaan kiinni, jos siltä näyttää. Hyvä niin.

      Yleisemmin tässä on kyse siitä uhasta, jonka Ben Zyskowiczin aikanaan paikallistamat "perusoikeustalebanit" - muutama itse itsensä lain ylipapeiksi korottama ukko - parlamentaariselle päätöksenteolle luovat.

      Toki koko asian ytimessä on se, että koko ajan on punnittava vastakkain keskenään täysin vastakkaisia oikeuksia ja velvollisuuksia, jotka kaikki perustuvat johonkin lakiin tai sopimukseen. Tuon ristiriidan kulloinenkin ratkaisu ei voi olla yhden henkilön ideologisen näkemyksen varassa. Se alkaisi jo olla diktatuuria.

      Poista
    8. Nämä matiaat täällä vain tuovat esille omaa agendaansa riippumatta siitä, mikä on päivän teema.

      Poista
    9. Välillä näyttää täälläkin ihan siltä, että monien kommentoijien mielipiteet heijastavat oikein kirkkaasti heidän arvomaailmaansa.

      Poista
    10. Kanslerinviraston toiminta perustuu aina virkamiesvalmisteluun ja sisäiseen yhteistyöhön. Se, mikä sitten tulee ulos, henkilöityy julkisuudessa oikeuskansleriin tai apulaisoikeuskansleriin (joiden välillä on varsin kiinteä työnjako). Onneksi tuomioistuimet meillä vielä ovat anonyymeja, toisin kuin Amerikoissa, missä kaikki on mediapolitisoitunutta.

      Poista
    11. Mielestäni ollaan juuri niissä tilanteissa joista äskettäin varoittelin kun puhuttiin nyrkistä.

      Joku päättäjä tai korkein virkamies ryhtyy juridisoimaan asioita ja kaikki pitäisi katsoa lakikirjan läpi kun kansakuntaa uhataan. Eihän siinä ole mitään järkeä vaan siinä tilanteessa pitää selviytyä ja hoitaa homma.

      Poista
    12. Miksi inistä, ovathan nuo hoitaneet, ne "hommat"".

      Vaikka myö tavan tollukat oltaisiin mitä mieltä tahansa, niin on se vain virkamiesten ja poliitikkojen ne pykälät luettava ja niiden mukaan toimittava punaisiin valoihin saakka. Kuularuiskujen aika ei ole lähelläkään.

      Mänkeetenpä ite koettamaan samoja hommia.

      Poista
    13. > katsoa lakikirjan läpi kun kansakuntaa uhataan … hoitaa homma.

      ”Kun kansakuntaa uhataan”! Kun muutama reppana pakolainen tulee rajalle, niin jo on kansakunta kömöllään. Ja eikun riehumaan!

      Poista
    14. Minulla ei ole asiantuntemusta tähän tapaukseen mutta taustalla on yleisempi uhkakuva ja antidemokraattinen suuntaus: autoritaaristen liikkeiden (myös Trumpin ja Netanjahun kannattajien) pyrkimys tuhota oikeusvaltio. Vallan kolmijakoa tulee kunnioittaa. Missä niin ei tapahdu, jälki on varoittavaa, viimeksi Israelissa.

      Poista
    15. Ei tämä ole mikään sattumanvarainen liikehdintä rajoilla. Se on tarkkaan suunniteltu ja toteutettu hybridisodankäynnin muoto. Ihmisiä on kuljetttu useita satoja kilometrejä muualta Venäjältä rajalle, usein vastoin heidän tahtoaan. Kouraan on lyöty hiukan rahaa ja toiseen kouraan polkupyörä. Tarkoitus on aiheuttaa sekaannusta ja harmia Suomen päättäjille ja viranomaisille.

      Mitä tapahtuisi jos Suomi tekisi samaa? Siis lähettäisi Venäjälle 5000 irakilaista ja somalia vaikkapa polkupyörien kanssa? Luulenpa että nootti siitä vähintäänkin tulisi. Nyt Venäjä on lähettänyt Suomeen nootin siitä että täällä on reagoitu heidän ilkeyksiinsä.

      Toiminta on aivan vastaavaa kuten se että pankkien, yritysten ja valtiollisten toimijoiden sivustoille tehdään hyökkäyksiä estäen niiden toimintaa ja pyrkien saamaan mahdollisimman paljon vahinkoa aikaan. Nyt Venäjällä on jo väläytelty polkupyörien sijaan panssareitten lähettämistä rajalle.

      Ei tässä ole vielä aseellisen selkkauksen tilanne mutta jos venäläiset rajavartijat saavat sellaiset ohjeet, se onkin hetkessä käsillä. Menettely on silloin aivan sama kuin Dagestanissa, Moldovasssa, Georgiassa ja monessa muussa valtiossa jonne Venäjä on hyökkäillyt viime vuosina. Tilanne voisi hetkessä eskaloitua ikäväksi ja juuri se saattaisi olla tarkoitus. Putinilla on pitkään ollut haave hyökätä Suomeen mutta Suomen vahvat puolustusvoimat ovat olleet haittana savotassa.

      Poista
    16. Surkeaa, jos vielä ainakin tässä vaiheessa vähäisen ja abstraktin uhan vuoksi perusoikeudet hanakasti syrjäytetään tarkkoja perusteita avaamatta. Kysehän ei ole yksin ns. maahantulijoista. Kynnyksen pitäisi olla todella korkea. Muuten lipsutaan Putinin, Trumpin, Orbanin ja Erdoganin tielle.

      Poista
    17. Keskustelussa ei ole osattu erottaa uhkaa sinänsä ja kulloistakin uhan tasoa. Uhkahan Venäjä on meille ollut aina.

      Poista
    18. Idän suunnasta tarjoiltua "uhkaa" on vaikea kenenkään ymmärrettäväksi sanoittaa. Parempi siis vaikka ylireagoida kerralla yläkanttiin. Luuta oven pönkkänä ei enää riitä.

      Poista
  11. Viikko sitten perjantaina istuttiin Oivassa, syötiin metsästäjänleivät ja päälle konsertti, karjalaista kansanmusiikkia nykyaikaisin kiertein. Mikäs siinä, tupa täynnä ja hyvä henki päällä, tarjoilijat heittivät hetulaa.

    VastaaPoista
  12. Kyllä täällä kolikoita on takaisin saanut kun on vaikka kahvia setelillä ostanut, ja niillä kolikoilla voi sitten seuraavalla kerralla ostaa kahvikupillisen vaikka myyjä on selin muita palvelemassa, kunhan itse pudottaa kolikot kahviraharasiaan.

    Kerran kaupallisessa näyttelyssä olivat pistäneet suuren läpinäkyvän sylinterin täyteen vettä, pohjalle pienen kuppiin ja ihmiset sai koittaa pudottaa kolikoita jotta sukeltaako kolikot tuohon kuppiin, jolloin saa palkintoja. Taidettiin 3 yritystä sallia. Ihmiset tietenkin pudotti kolikoita pystyasennossa, ja pudotessaan kolikot flippasivat vaaka-akselin ympäri ja pitkin seiniä. Ehkä fyysikon koulutusta oli sen verran että älysin pudottaa kolikot vaaka-asennossa ja panna vielä pyörimään pystyakselin ympäri, joten ne pyöri spiraalia ja ainakin yksi osui kuppiin jo alussa.
    Aistin järjestäjissä jo tiettyä hermostuneisuutta. Mutta kaikki ei silti osunut koska palkinto jäi vaatimattomaksi, sain selkähieromasauvan. Pääpalkinto taisi olla joku sähkönen hieromajuttu moottorilla.

    MMM...

    VastaaPoista
  13. Raha menee rahan (ja ahneen) luo. Miksi sinne menee kaikki muukin: virat, työpaikat, palkat, valta, sananvalta, arvostus, tunnustukset? Ehkä kuolema on sama kaikille. Tarkemmin ajatellen, ei suinkaan. Eikä ihmisten antama arvio ja tuomio. Vain kuoleman tuomio on vapauttava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahneus sinänsä on aliarvostettu luonnonvara. Poikkeuksena tietenkin ns vastenmielinen ahneus. Markkintalous on ahneiden keskinäistä kamppailua. Joku on keksinyt hyvän liikeidean, niin samalle apajalle pyrkii myös kilpailijoita. Kilpailu nostaa tasoa ja pitää ninnat kurissa.

      Ilman liikemiesten eläimellistä ahneutta markkinatalous ei toimi. Voittoa on pakko saada, koska muuten firman toiminta lakkaa, kun oma pääoma on menetetty.

      Poista
    2. Toipilalla on kovin yksiulotteinen kuva yritysten toiminnasta. Tietenkin kuvatunlaista toimintaa esiintyy, etenkin mitä isompiin yrityksiin katse suunnataan.

      Tavalliset pienemmän yritykset pyrkivät takaamaan oman olemassaolonsa ja pitämään työntekijät leivässä kiinni. Samalla koetetaan tehdä jotakin uutta ja mielenkiintoista, etenkin teknologiayrityksissä. Siinä ei ole kapitalismista hajuakaan. Markkinatalous on tietenkin pohjana koska kolhoositaloudessa ei mikään toimi.

      Poista
  14. On kuollut ontuva Eriksson
    ja moni on hyvillään.
    Ei enää puistojen porteille
    hän laahusta kerjäämään.
    Monet kyllä itkulla saatetaan
    alas rauhaan kalmiston,
    Vaan sua ei itkenyt ainutkaan..

    VastaaPoista
  15. Tullaan tullaan toimeen tullaan, vielä on viitonen. Näitä duunarirenkutuksia arvon hrat ja rvat halveksivat. Kuin myös suosittua Hullua ha nuria ja Maanantain perästä on tiistai, keskiviikko ja torstai ja sitten se onkin jo perjantai ja sitten lauantai. Nauru on aina ollut sorretun voima öykkärien edessä.

    VastaaPoista
  16. Orjayhteiskunnassa ei ahkerin saa töistään edes kolikkoa pariin vuosikymmeneen. Paskamaista pilkkaa ja ilkeyttä kylläkin säkeittäin.

    VastaaPoista
  17. Olin paikalla kun Linjoilla sanat "Kolmatta linjaa" laadittiin. Paikalla olivat paitsi runoilija, myös kohteet.
    Tilaisuus jäi mieleen "kerran elämässä"-kokemuksena.
    On viisainta, etten mainitse nimiä, meistä elossa on vain kolme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marja-Terttu Luoma näyttää kertoneen lehtihaastattelussa, että Limperin Antti oli Pethmanin Anssi, joten ei tämä ihan valtakunnansalaisuus taida olla.

      Poista
    2. Historiallinen kokemus, Ano! Kolmatta linjaa takaisin -tekstihän ei ole käännös, vaikka se valmiin kappaleen mukaan tehtiinkin. Alkuperäisessä tallusteltiin muistaakseni sateessa kedolla. Vastaavia lauluja Suomessa riittää, sen sijaan näissä ei ole tungosta.

      Olen asunut näillä kulmilla vuosikymmeniä, myös Kolmannella linjalla, ja joka ainoa kerta kun kuljen sen ohi nousee laulu mieleeni. Fredin paras, minun mielestäni.

      Poista
  18. Nykyinen muovirahayhteiskunta kännykkämaksuineen on mennyt liian pitkälle. Kovin monet asiat on sidottu kännykkään. Mitä tapahtuu kun vaihdat operaattoria, kuten juuri kävi minulle, ja uusi liittymä ei toimikaan? Operaattori (valtakunnallinen) ei kyennyt tilannetta korjaamaan mitenkään ja jouduin pikavauhtia etsimään toisen operaattorin, kestäen silti kaksi viikkoa normaaliin toimintaan. Jos kännykkä ei toimi, ei sllä voi maksaa, ei pääse pankkiasioita eikä verkkomaksuja hoitamaan, ei vahvaan tunnistautumiseen, ei tehdä veroasioita, ei mitään. Edes puheluita ei voi ottaa eikä dataliikenne toimi. Samankaltainen tilanne syntyy jos kännykkä vikaantuu esim. siten että väliin toimii ja väliin ei. Ennenkuin vika on selvitetty ja kenties uusi hankittu tilalle, voi mennä viikkoja. Etukäteen konfiguroitu varakännykkä voisi auttaa paljon mutta sen on oltava teknisesti hyvin samantasoinen tai parempi.

    Jos hankkii lämmitysjärjestelmäänsä termostaattiventtiilin, sitä voi ohjata Android-puhelimella ja iphonella, versio se ja se. Kuulostaako luotettavalta vielä 10 vuotta tästä eteenpäin? Android-puhelimia ei vielä 15 vuotta sitten ollut tarjolla ja arvelen että 15 vuoden kuluttua niistä ei tiedetä mitään. Iphonea ei vanhoja mallien osalta tueta. Oletus on että kuole pian. Kuka muistaa Nokian Lumia-puhelimet? Itselläni on malli 920 joka on erinomainen käyttää mutta koska Nokia/Microsoft ei ole tukenut sen ohjelmistoa moneen vuoteen, sitä ei voi käyttää edes selaimena netissä eikä siihen voi asentaa enää mitään sovelluksia. On turha mainita mitään vanhemmista Nokian malleista, niillä ei Suomessa ainakaan tee enää mitään.

    Massiivisiin vaikeuksiin joutuvat vanhukset ja kyvyiltään rajoittuneet ihmiset jotka joutuvat näitä laitteita ja kortteja ihmettelemään. Ongelmat eivät ole helposti ratkaistavissa. Jos koettaa soittaa operaattorin neuvontanumeroon, voi joutua jonottamaan todella pitkään, jos edes osuu oikeaan numeroon. Tämä on monelle täysin kohtuutonta. Aivan vastaavat tilanteet ovat edessä jos pitäisi asioida pankin tai luottokorttiyhtiön kanssa. Yhteiskunnasta, etenkin suurista yrityksistä, on tullut ihmisvihaajia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Applen maailmassa puhelimet ja mukanakulkevat musiikkivarastot oli ajateltu "podeiksi" eli tietokoneen ulokkeiksi, ja alunperin idea oli että niillä voisi osittain tehdä saman kuin sillä isä-tietokoneellakin.

      Maailma sitten muuttui ja Phone keräsi käyttäjäkunnan jonka yhteys Appleen oli vain Applen pilvi ja ohjelmstokauppa.

      Apple myös kauppasi pilveään pitämään asiakkuuden sillä että sinne saattoi backupata koko puhelimensa ja sen mahdollisesti kadotessa löytää sen sitä kautta, tai hankittuaan uuden palauttaa siihen kaiken mikä vanhassakin oli ollut.

      Samaan aikaan toisaalla syntyi Androidien maailma. Siellä saattoi tehdä kaikkea kuten iPhone-maailmassakin -- paitsi pyörittää Applen applikaatioita. Se oli kuitenkin jo ajateltu toisin, se puhelin laitekeskuksena. Backup ja kadonneen löytäminen olivat itsepalvelua, samoin pirullisten haittaohjelmien esto. Hinta oli sitten huokea.

      Itse olen pyhän Steven miehiä ja sekä koneiltani että puhelimiltani kiinni Applessa. Ja kaikki ovat erittäin käytettyjä ja melkein obsolete sekä toimivat vielä. Mutta pointtini on että pienistä alkuvalinnoista syntyy alustakasvillisuus joka sitoo johonkin tuotteeseen varsinkin jos se ainakin alussa on helppo ja toimiva.

      Ystävälle asensin uusimman Macbookin asiat. Applen järjestelmästä on tullut Microsoft monimutkaisuuksineen ja käyttäjän tietoturvasta pirullinen viidakko oikeuksien hallintaa. iPhone on pysynyt pinnalta yksinkertaisen oloisena.

      Poista
    2. Itse käytän LInuxia ja Libre Officea. Hienosti pelaa kaikki. Kun vielä löytyisi vastaava open source -ratkaisu kännyköihin.

      Puhelinta käytän vain puhelimena, en "elämänhallinnan välineenä". Lataan siihen mahdollisimman vähän applikaatioita.

      Esim. pankin käyttö puhelimeella tai puhelimella maksamien eivät edes käy mielessä. Sen sortin matopesä ja kaikkien sivullisten hollitupa tuo kännykkä on. Ns. ykstyisyysasetukset ovat aivan puhdas vitsi.

      Poista
    3. Hyvin on Matias välttynyt sitten kännykän harmeilta. Pankeilta nykyisin vaaditaan että yhteys on vahvasti tunnistauduttu kännykän kautta. Pelkillä pahvilapuilla ei voi enää pankkiin kirjautua. Aina on oltava kännykkä jonka kautta asiointi alkaa. Samoin jos menee usean yrityksen sivuille asioimaan tai verottajan sivuille, on vahva tunnistautuminen pakollinen. Tähän on tultu. Vaikka haluaisi vain maksaa laskun jollekin taholle, on ensin tämä mutkallinen ja häiriöille altis vaihe edessä.

      Poista
    4. Totta toki on, että vahva tunnistautuminen vaatii kännykän käyttöä: yhden SMS-viestin vastaanottamisen per tunnistus. Itse asiointi Linux-koneella ja vain se tunnistuskoodi sitten syötetään sille LInux-koneelle sen vastaanotetun SMS:n perusteella.

      Ajattelen niin, että tekstiviestin vastaanottamien tunnetusta ja luotetusta lähteestä on suhteellisen pieni riski suhteessa siihen, että lataat puhelimesi täyteen mitä erilaisimpien osapuolten applikaatoita - siis ohjelman pätkiä, joilla on todellisuudessa pääsy kokolailla kaikkeen puhelimessasi, halusit tai et.

      Samoin vältän minkään arvokkaan tiedon varastointia puhelimeeni. Puhelimen katoaminen, akun loppuminen tai puhelimen hakkerointi ei siis ole minulle mikään iso ongelma tai riski.

      Enpä ole kokenut, että tuosta menettelystä mitään haittaa olisi missään suhteessa. Onko siitä hyötyä, vaikea arvoida ainakaan etukäteen. Vähän sama homma kuin vakuutukset.

      Poista
    5. Huvittava yksityiskohta vahvassa tunnistautumisessa kännykän avulla on se että se on tehty "helpoksi" jolloin itse asiassa tunnistautumis-Appin turvallisuus on heikennetty olemattomiin. Yhdellä nelinumeroisella koodilla avautuu kaikki, ihan kaikki. Rosvojen käsiin joutunut kännykkä muuttuu heillä tehotyökaluksi vaikka itse SIM-kortti tehtäisiin toimimattomaksi operaattorin komennolla. Silti se vielä toimii laajakaistan kautta ilman ongelmia, puhelut ja SMS eivät, mutta niitähän ei enää tarvita siinä vaiheessa. Tämä on hirvittävä turvallisuusaukko.

      Poista
    6. Sormenjäljellä mä pankkiini kirjaudun, ja silmäniskulla loput.

      Poista
    7. " ... tunnistautumis-Appin turvallisuus on heikennetty olemattomiin."

      Juuri tuosta syystä en appeja käytä. Enkä siis maksa kännykällä missään mitään. Vain se tuleva tekstiviesti tulee kännykän kautta kun Linux-koneelta hoidan asiat selaimen kautta.

      Eihän tämäkään toimintamalli toki täysin varma ole. Jonkin sanonnan mukaan ainut täysin varma menetelmä on vain täydellinen pidättäytymien. Mutta omat ongelmansa siinäkin.

      Poista
    8. Mites ne pankkihommelit Tor-verkossa onnistuu teiltä vakikäyttäjiltä?

      Poista
  19. Jutta Urpilainen saisi hommata edes pari kolikkoa palkaksi omaishoitajalle. Tämä saa kiittää häntä duunistaan. Ministeri Urpilainen ylpeili että nyt aletaan säästää asuttamalla vanhukset kodeissaan. Ylen haastatteluvideo löytyy vieläkin verkosta. Se kannattaa persoja vihaavan eliittidemun katsoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän nykyhallituksenkin linja ole, että ikäihminen pidetään kotonaan niin pitkään kuin ikinä mahdollista, ja vielä kun ei mahdollista olisikaan.

      Poista
    2. Kun työväenpuolueen ministeri on tämän linjan pannut alulle ja siitä ylpeillyt, varmaankin kyseinen puolue vaikka nyt joululahjaksi hommaa palkat taannehtivasti omaishoitajille, jotka ovat hoitaneet työnsä esimerkillisesti ja tuloksellisesti. Sama koskee muita orjia.

      Palkka mielellään vaikka kolminkertaisena, koska päivittäisiä työtunteja ei ollut 8 vaan 24. Lisäksi lomarahat lomista joita ei ollut, ja illan ja yön tunneista ylityökorvaukset. Voisiko korvata puuttuvat ruokatunnit ja muut tauot, jotka olivat nekin työaikaa. Samalla korvaukset työhuoneen ja kodin käytöstä työtilana, vaatteiden käytöstä työssä, kuljetuksista potilaan asioissa apteekkiin, kauppaan, terveyskeskukseen, poliklinikalle jne., kirjallisuuden ja muun aineiston hankkimisesta, jatkuvasta kouluttautumisesta vaativalla alalla. Välttämätön on kipukorvaus terveyden- ja sairaanhoitoalalta saadusta jatkuvasti huonosta kohtelusta.

      Peruspalkka saisi olla sama kuin lääkäreillä eli 6 725 euroa (mediaanipalkka, eur/kk) ja siihen päälle kaikki yllä lueteltu oikeudenmukaisesti. Palkka esim. 15 vuodelta, paljonko siitä kertyy? Ystävälliset matemaatikot ja äly- ja tekoälymetarit laskevat sen nopsasti.

      Lisäksi sitten pikaisesti, jo jouluksi, selvitys työväenpuolueen ja sen jäsenten (esimiehet, kollegat, työkaverit, julkisuuden henkilöt, julkisuudessa kirjoittelijat) toisilleen antamasta kohtelusta. Se on välttämätöntä vihdoin selvittää. Onko puolustettu toveria, onko jätetty solvaamiset ja herjaukset häntä kohtaan, onko hommattu palkkioita, apurahoja, tunnustuksia, ansaittua myönteistä julkisuutta ja kiitosta, työpaikkoja, kunniaprofessuureja jne kaikille niitä ansaitseville?

      Työmies on palkkansa ansainnut. Ketään älköön pidettäkö orjana älköönkä kohdeltako väärin. Ketään älköön jätettäkö. Kaikki ovat vapaita ja yhdenvertaisia, vai kuinka?

      Poista
    3. Vaikeinta on tulla kohdelluksi väärin, kirjoitti aikoja sitten eräs viisas henkilö. On aika antaa oikeutta väärin kohdelluille.

      Poista
    4. Valta on päättäjien ja virkamiesten päänalunen, ja siksi heidän unensa ja valveensa ovat pahoja ja he häviävät jokaisen taistelunsa. Teillä ei ole mitään annettavaa toisillenne, koska sitä mikä on rikkautesi eivät he ymmärrä saati toivo.

      Jokainen pisara muistaa syntynsä lähteen kirkkaudessa ja meren voimassa. Mihin tarvitsisit jotakin maailman köyhimmiltä, heiltä joiden rikkaus on asemassa ja rahassa. Missä aarteesi, siellä sydämesi.

      Pane minut sinetiksi sydämellesi, sinetiksi käsivarrellesi. Sillä rakkaus on väkevä kuin kuolema, tuima kuin tuonela on sen kiivaus, sen hehku on tulen hehku, on Herran liekki.

      Eivät suuret vedet voi rakkautta sammuttaa, eivät virrat sitä tulvaansa upottaa. Jos joku tarjoaisi kaikki talonsa tavarat rakkauden hinnaksi, häntä vain halveksuttaisiin.

      Muistathan kotisi avaruuksien syvyydessä ja ikuisen valon huomassa. Rakkaudessa, joka on elämän meri. Tallella se joka kotiinsa eksyi. Perillä se joka elämän sydämellä asuu.

      Poista
  20. Kyllä ainakin minun marketistani saa kympistä takaisin, jos jotain pientä maksaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä olisi halvin tapa? Pottu pussissa punniten, hintalappu päälle ja maksaa sen muutaman sentin potun yhdellä tai viidellä kympillä.

      Poista
    2. Ennen vanhaan tulitikkuaski sopi, mutta ei niitäkään enää taideta myydä yksittäisinä.

      Poista
  21. Roopea ja koplaa kiinnostaa raha, ihmistä se mikä elää.

    VastaaPoista
  22. Joskus 1970-luvulla sattui, että Tampellan konepajakoulun oppilaat hoksasivat työstää oikean paksuisesta messinkitangosta pajatsoon käyviä kappaleita. Oli sille sitten stoppikin saatu koulun johtajan kertoman mukaan.

    VastaaPoista
  23. Olin tässä jokin aika sitten aivan älyttömässä räkätaudissa ja jatkuvassa aivastelukierteessä. Silloin tuli mieleeni, että onko kukaan koskaan nähnyt "ristin sielua"?

    Kiinnostaa ajankohta milloin ja missä on nähty sekä minkälainen oli ulkomuoto ja koko olemus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla lyhennetty versio "ristitystä sielusta".

      Poista
    2. Jokainen olemme, olemmehan ihmisiä, vaikka usein huomaamattamme.

      Olkoon menneeksi, tässä kaksi kohtaamista. Nurmijärvellä, ystävän vaaleassa kodissa 70-80-luvulla. Kummallakin kerralla olin heillä yötä ja nämä tapahtuivat illalla ollessani täysin hereillä. Kukaan ei siellä koskaan juonut alkoholia.

      Keskustelimme vielä ennen levolle käyntiä, ja T. seisoi lähellä huoneen nurkkaa eikä hetkeen sanonut mitään. Vaikka hän edelleen seisoi paikallaan, hänestä irtautui kirkasta lempeää valoa oleva häntä kookkaampi ristinsielu joka liikkui tai liukui huoneessa. Kun maagisen teatterin esitys oli ohi, hän kysyi: Kuka se oli jonka näit?

      Hän nyt oli sellainen, hän osasi kaikkea. Hän oli eräiden maan merkittävimpien ihmisten eli parin kansainvälisen huippumuusikkomme ja erään todella merkittävän kirjailijan läheinen ystävä.

      Kerran yövyin taas siellä. Silloin joitakin aikoja aikaisemmin edesmennyt isäni tuli huoneeseen seinän läpi. Hän oli kaunis, kirkas ja ikäistään nuorempi kuten kaikki sellaiset. Keskustelimme pitkään ja hän puhui tärkeistä asioista. Kohtaaminen oli kokonaisvaltainen. Seuraavana päivänä kuulin, että juuri sinä hetkenä isäni sisar oli kuollut kaukana olevassa kaupungissa, jossa hän oli yksin kodissaan. Hän oli sairastanut pitkään eikä silloin ollut odotettavissa hänen lähtöään.

      Tämä on luonnollista ja hyvää. Jokainenhan näkee jolla on silmät, ja varmaan hekin joilla ei ole. Eikö henki ole enemmän kuin ruumis.

      Poista
    3. Kyllä vain. Aika: joka päivä. Paikka: kaikkialla. Olemus: kaikki omanlaisiaan.

      Poista
    4. Teitpä todella vaikean kysymyksen. Ensinnäkin pitäisi tietää, että onko ristillä sielua ja missä sellainen ristillä on? Tietenkin käsitteen tai sanonnan syntymisen ajankohta on mielenkiintoinen. ChatGPT antaa vastauksen: "Ristin sielu" is a phrase in Finnish that translates to "soul of the cross" or "soul of the crucifix" in English. This phrase typically refers to the spiritual or symbolic essence associated with the Christian cross or crucifix, embodying the religious significance, faith, or spirituality tied to that symbol within Christianity." No ei se mitään selvitä!

      Poista
    5. Kunniamerkitetytkö ristinsieluja ovat? Heitä näkee sodassa.

      Poista
    6. Näin Paavo Haavikon Loviisan rauhanfoorumissa rauhan aikana. Vaikutti tarkkaavaiselta ja oli siististi pukeutunut. Pentti Saarikosken en sano missä mutta oli Pentti Saarikosken näköinen ymmärrettävistä syistä. Katsoi tunteakseen.

      Poista
    7. Pelikorteissa vaikutusvaltaisia ja näyttäviä.

      Poista
    8. Vaihdatko pois räkätaudin. Tilalle ilman eestä sen vastakohta. Se on pakkasastma vailla varsinaista astmaa.
      Lima juuttuu keuhkoihin ja niitten liepeille jolloin henki ei kulje kunnolla.

      Poista
    9. Risti-ilmoituksiin tulee heitteillejätettyjä vanhuksia pakkasella. Sydän pettää lumitöissä ja hengitys kohtelun kovuudessa. Ikuinen rauha ja rakkaus heille, toisten hyvinvoinnin ja menestyksen syyttömille uhreille. Kaikillahan ei ole oikeutta hyvään hengitykseen, koska ei kerran kunnolliseen hoitoonkaan? Laajennettu lääketiede, jota arvostetaan kaikkialla muualla, on meillä pannassa. Sitä vihaavat lääkärit ovat syypäitä sitä käyttävien hyljeksintään, sairauteen ja kuolemaan. Se on aktiivista eutanasiaa. Kiitos maailman parhaalle laajennettujen tietojen, osaamisten ja hoitokeinojen lääkärille, joka on hoitanut tuhansia vuosikymmenestä toiseen, minuakin. Nyt on edettävä sisäisen tiedon ja oman viisauden varassa askele askeleelta. Luojan kiitos se onnistuu.

      Poista
  24. Viimeksi vessan peilissä. Oli hauskan näköinen.

    VastaaPoista
  25. Media on ollut koronan kanssa yhtä hukassa kuin viranomaisetkin, mikä sitten onkaan syy ja mikä seuraus. Esimerkiksi Ylen aamu otsikoi 7.9. tollosti näin: "Riskiryhmiä patistellaan tehosterokotuksiin". Siis jo syyskuun alussa ihmisiä patistellaan ja syyllistetään, vaikka rokotteista ei vielä aikoihin ole tietoakaan! Se, jota olisi pitänyt silloin patistella, oli tietysti STM, THL ja hyvinvointialueet. Miten media voikin olla noin pihalla itse asioista. Ja sitten pari kuukautta myöhemmin ilkeät ruuhkat, jonot ja rokotepuute tulevat "yllätyksenä".

    VastaaPoista
  26. Kun blogisti käy rähjätä räjähtämässä kommentoijilleen, montako kävijää siitä visiitistä siunaantuu laskuriin? Anteeksi siunaantuminen ateistidemarin blogissa.

    VastaaPoista